Hrajeme.cz

Small World

Originální název:
Small World
Rok vydání:
2009
Počet hráčů:
2 až 5
Věk:
Hra je určena pro dospělé hráče a pro rodiny s dětmi od 8 let.
Doba hraní:
Dlouhotrvající hra – 60 až 120 minut

Katalogové číslo: 12596 Kategorie: ,

Popis

Vyberte si svou rasu a vybojujte pro ní životní prostor. Cílem hry je obsazovat hrací plán jednotkami zvolené rasy a za držení jednotlivých regionů získávat vítězné body. Remake hry Vinci.

Další informace

Počet hráčů

Věk hráčů

Doba hraní

Počeštění

Rok vydání

Míra náhody

Míra interakce

Míra složitosti

Míra humoru

Doporučení rodiny

Doporučení hráče

Výrobci

Autoři

Hra/Rozšíření

Odkazy:

Videa:

Recenze

  1. mirorim

    dlhodobo moja #1 hra. strategicke radosti osekane az na kosti. kosti vasich nepriatelov, samozrejme. A ked sa do racionalneho uvazovania pretlacia emocie a zacnete (zacnu vas) mydlit hlava-nehlava v snahe pomstit svoju nebohu rasu, to este len zacina zabava 🙂

  2. Svob

    Krásná jednoduchá hra ve které neznáte bratra svého, přítelkyni sebevíc krásnou, či své nejlepší kamarády… Proč? Protože proto! A taky pro že na mapě prostě není dost místa pro všechny.

    Hra jednoduchá na naučení, rychlá na pochopení, krásná na pohled, obsáhla na nošení, velká na stůl. I přes rychlé odehrávání tahů jednotlivými hráči se hra řadí mezi časové delší hry. Pro každý počet hráčů je vlastní deska s mapou světa, tudíž všechny hry jsou vyvážené a stejně zábavné.

    +
    pořadač na žetony součást balení i s místy pro rozšíření.
    grafika
    znovuhratelnost (mnoho ras a mnoho vlastností které se pokaždé jinak namíchájí dohromady a v jiném pořadí přichází do hry.
    možnost vyhladit rasu když vás přestane bavit nebo být k užitku
    za danou cenu dostanete opravdu hodně žetonků
    jazyková nezávislost – vlastnosti ras i efekty vlastností se lehce dovtípí nebo na netu jsou české překlady


    je potřeba alespoň jedno rozšíření, které vám do hry přinese další rasy a vlastnosti. Ve více hráčích lehce protočíte všechny rasy v základní hře.

  3. Storm

    Hráno zatím ve dvou a třech hráčích a pokaždé svižná a zábavná hra. Ras a schopností je už v základu celkem dost (a komu nestačí tak jsou tu rozšíření) a jejich kombinací ještě více. I když to tak nevypadá tak zvolit dobu úpadku je opravdu velmi důležité a může ovlivnit celou hru. Pravidla jsou v celku snadná a i když chybí česká lokalizace tak samotné herní komponenty jsou takřka bez textu a proto lokalizace ani nutná není. Popis ras a schopností je krátký a výstižný takže po pár hrách si myslím, že nebude problém se v nich vyznat.

  4. dirgesinger

    Malý Svět a v něm malý národ soupeřící o svůj kus země. Ostatně ilustrace na vrchu krabice mluví za vše.
    Small World mě neskutečně baví a to nejspíš díky originálním kombinacím, které se budou lišit partii od partie. Na začátku se náhodně vylosují rasy, každá má vlastní vrozenou schopnost a k nim se opět náhodně přidělí povolání, což je taková sekundární schopnost. Je libo hobity barbary? Nebo snad létající trpaslíky? Co takhle diplomatické krysáky? Udatné kouzelníky? Bohaté obry? Možností je spousta. Čas od času se objeví opravdu silná kombinace, která může ostatní hráče převálcovat. A těm pak nezbývá, než se na svého protihráče tajně domluvit.
    Hra je silně konfliktní, jelikož každý počet hráčů hraje na hrací ploše schválně navržené tak, aby se národy museli pustit do poměřování sil. Nemusíte se bát, že pokud by jste v tomhle válečném tažení neuspěli, že by tím pro Vás hra skončila, jelikož můžete pomlácenou rasu vyměnit za novou kombinaci a vtrhnout do Malého Světa třeba z úplně opačného konce.
    Každý pracně urvaný bod se počítá a při konečném počítání si můžete být jisti těsných výher a proher.

  5. acedrac

    + milé grafické spracovanie fantasy bojovej hry
    + vysoká variabilita
    + modulárny hrací plán podľa počtu hráčov
    + množstvo rozšírení

    – pri väčšom počte hráčov je ťažšie sa zorientovať na mape s množstvom žetónov

    Originálne grafické spracovanie, jednoduché pravidlá, no stratégie viac, ako sa možno na prvý pohľad zdá. Boj do posledného kola, pretože finálne skóre býva často veľmi vyrovnané. Neohrateľnosť zaručená a ak by predsa, existuje množstvo rozšírení. Hra je výborná v akomkoľvek počte hráčov!

  6. cinan

    Kultovní záležitost.

  7. cSf.Loser

    Small world je hra, které je zpracovaná v roztomilé grafice. V podstatě se jedná o klasickou převahovku. Pro každý počet hráčů je speciální mapa, což je super. Je zde několik národů, které mají své speciální schopnosti a k tomu je zde x vlastností, které se k národům náhodně losují. Postupně vtrhnete do světa se svým národem a snažíte se obsadit co nejvíce území. Následně pokud národu dojde dech ho uvedete do úpadku a vyberete si nový národ a tak dokola do posledního tahu. Super je, že vítězné bod jsou tajné, takže nikdy nevíte přesně kdo vyhrává. Variabilita je skvělá, hraje se to ve všech počtech hráčů dobře, pravidla jsou jednoduchá. Hra je konfliktní tak akorát. Za mě moc dobrá hra.

  8. Grantissimo

    Small world…

    Pokud jste snili o dobývání obrovských (zde malých) krajů, přáli si ovládat mýtické příšery (zde krásně ilustrované tokeny) nebo hledali oddechovou strategickou hru tak jste ji našli.
    A pokud jste si nepřáli ani jedno z výše uvedených, zkuste i ji tak, stojí za to a to mi věřte!

    Po rozbalení krabice najdete dva oboustranné herní plány, pro jednotlivé počty hráčů a spoustu, ale opravdu spoustu tokenů. Po přípravě na hru sedíte nad domorodci obydleným světem, který jen čeká na svého dobyvatele. Nyní je jen na Vás zda si vyberete trpaslíky, upíry, kostlivce, amazonky, obry nebo jednu z další spousty ras. Jenže právě v tuhle chvíli začíná ten problém. Svět je jak z názvu vyplývá nevelký a hráčů – ras mnoho. Zvlášť když se nějaký tvořivec rozhodne vzít dvě či dokonce tři rasy během hry! A tak se tlačíte a snažíte se získat pro sebe co největší kousek toho nejmenšího světa.

    Hra má skvělou atmosféru po celou dobou. Znovuhratelnost je velmi dobrá, díky objevování kombinací a možností jednotlivých ras. Jedno z mála mínus bych udělil za počáteční výběr. Ten má být uměle vykompenzován. Ale často se stává, že během hry přijde tak silná kombinace rasy a její unikátní schopnosti, kterou má po celou dobu hry, že i tak je tento systém lehce nefunkční.

    I přesto však vřele doporučuji všem, dokonce i jako otevírací hru a dávám 5 hvězdiček

  9. elvism

    Rychlé, jednoduché, zábavné. Pro mě kombinace, kterou upřednostňuji. Žádné velké plánování, prostě si k tomu sednete a hrajete. Plusem je i větší počet rozšíření vydaných k této hře

  10. Pundlich

    Možnosti kombinací národů a schopností a jednoduchost pravidel činí z této hry super zábavu pro všechny.

  11. matrosh

    Small world je taktická hra o dobývaní uzemí, šíření vlivu a výstavbě civilizace, což z ní dělá na první pohled pro ameritrashera jako ja nezkousnutelnou hru. Ale přesný opak je pravdou. Civilizace totiž budujete a likvidujete ze značnou rychlostí, aby jste během co nejkratšího času, dosáhli co možná největšího počtu bodů. Přitom vám jde hlavně o využití schopnosti různých ras. Tato hra je chytrá, rychla a díky okouzlující grafice i neskutečně zábavná. Je to hra ke které se rád vracím, ale nedokažu ji hrát více než několik her za sebou. Není to prostě moje úplna srdcovka, proto jen 4 z 5. Ale vaše možná bude 🙂

  12. martin.kdo

    Výborná vstupní hra pro „nehráče“, kteří nehráli nic jinýho než člověče, dostihy, carcassonne a osadníky mají za nejlepší hru na světě. A diví se, proč u hraní deskovek strávíte několik hodin denně. Hra je jednoduchá na naučení a velmi vtipná.

    Nicméně není tak úplně vhodná pro hraní s partnerkou… Ony většinou těžce nesou, když jim vyhladíte opečovávanou a milovanou rasu 😀 člověk se pak snadno ocitne o hladu a nebo na gauči. Proto doporučuju hru hlavně kuchařům a trempům 😀

  13. Dimp

    SmallWorld jsem si pořídil poté, co jsem viděl jednu z episod TableTopu.
    A proč mě hra tak zaujala?

    Především grafické zpracování. Celkově pohádkový vzhled vás prostě ukořistí a ne jednou jsem si otevřel krabici, jen abych se mohl pokochoat všemi těmi žetonky a obrázky vůbec. :3

    Důvod proč zaujme jiné je zřejmě v mnohých kombinacích ras a speciálích schopností (kdy vám mohou vzniknout Létající obří, Hobiti berserkeři, nebo Mořští trpaslíci). Každá hra se díky tomu liší a jen tak neomrzí. Krom toho je k mání několikero dodatků, které přidávají další rasy i schopnosti, případně i dodtaky pozměnující o něco málo herní systém.

    Cena se může zdát vysoká, ale je to z důvodu mnohých komponent – každá rasa má svůj určitý počet žetonků, v balení jsou také žetony penízků a dvě mapy pro 2/3 a 4/5 hráčů a další.

    Small World jsem zatím hrál pouze ve dvou hráčích – ta vám zabere nějakých dvacet minut. Pokud máte raději delší hry – hra se dá stejně dobře zahrát i na mapě pro čtyři hráče, s tím, že si každý vybere 2 rasy a to se nakonec vytáhne i na těch 40 min.

    Co se týká smyslu hry? Může se to zdát nezáživné – jde o získání co nejvíce mincí, které dostáváte za území, která se svou rasou dobudete (+ případně nějaké schopnosti). Vaše rasa však může podlehnout síle protihráče a vám nezbývá, než si vybrat novou rasu a pomstit se. Ve hře se tak prostřídá klidně i 6 různých ras (ve dvou hráčích) a to dodává Small Worldu na kouzelnosti! 🙂

    Jakožto nováček ve světě stolních her nemám moc s čím porovnávat, a proto jsem ze hrou nadmíru spookojen! 🙂

    + grafické zpracování
    + několik dodatků ke hře
    + vícero kombinací ras a schopností
    + dobře hratelné i ve dvou hráčích
    + lehká na pochopení

    +- náhoda tu (těměř) nemá místo – což může být pro někoho plus, někoho minus – já jsem rád, když se ve hře trochu té náhody nachází, aby nějaký velice inteligentní hráč, který má hru promyšlenou 5 kol dopředu, neměl výhru jasnou 😀

    – hra se už těžko shání v ČR
    – není přeložená do češtiny (avšak na internetu se návody i k dodatkům v češtine sehnat dají)
    – někoho může odrazit cena (pohybuje se kolem 1000 ,- Kč )

  14. Tindo

    Small World je hra, která na první pohled zaujme krásnou grafikou, jednoduchými principy, úžasnou variabilitou herních národů a hezkou atmosférou.

    Svět je malý a tak nové národy v rukou hráčů rychle přicházejí a o chvíli později mizí v zapomnění. Jednotlivé rasy jsou náhodně kombinovány se speciálními vlastnostmi a hře se tak často objevují zajímavé i vtipné kombinace. Cílem hry je dobýt postupně s různými národy co největší část malého světa.

    Plusy a mínusy:

    + Hra je díky své jednoduchosti přístupná i začínajícím hráčům.
    + Díky velké proměnlivosti hry se s vámi nepovedené kolo na začátku nepotáhne celou hru.
    + Vizuálně velmi krásná hra.
    + Tak nějak vesele konfliktní hra.
    + Velká variabilita a často i vtipnost národů.
    + Předem daný počet kol.

    – Hráč jen vybere rasu, pak dobývá, pak vybere rasu, pak dobývá … To může po pár hrách omrzet.
    – Hra nebude vyhovovat hráčům, kteří rádi něco budují a chtějí z toho mít radost až do konce hry.

  15. katemar

    Zase jedna z dlouhé řady totožných strategických her na motivy fantasy? Vlastně ani ne.
    Abyste rozuměli, já moc fantasy hry nehraju, takže mi to všechno příde stejný, elfové tady, trpaslíci tam a hlavně spousta kouzel a ohromných bojů. Ale Smallworld me vážně zaujalo.
    Prvním pozitivním bodem je grafické zpracování, rasy i mapa jsou prostě nádherné (děkuji Migueli Coimbra). Druhým pozitivním bodem je počítadlo kol díky kterým hra netrvá věčně a tak jsem se u ní vůbec nestačila nudit. Poprvé jsem hru hrála ve dvou lidech a bavilo mě to. Stejně tak mě hra bavila ve 4 lidech i když tam to možná bylo o něco lepší díky větší rivalitě. I když hra patří k složitějším (než jsem plně pochopila pravidla chvíli to trvalo), je nemálo zábavná a určitě si jí hodlám pořídit do sbírky!

  16. dagul

    Hra Smallworld je jednoduchá,zábavná a má krásnou grafiku.V jakémkoli počtu hráčů je skvěle hratelná a je na ni i dost rozšíření.Velké plus je rozdělení národů a schopností,tak že pokaždé máte jiné kombinace a také je super,že nehrajete jen za jeden vybraný národ celou hru,ale v průběhu hry je měníte za jiné.Skvěle si ji užijí i začátečníci.

  17. Kentril

    Tuto hru jsme testovali u kamarada a musim rict, ze uplne spatna nebyla. Cilem hry je obsazovat uzemi a rasami. U jinych her mate obvykle na vyber jednu rasu a s tou celou dobu hrajete az do konce. Nicmene v teto hre mate ze zacatku jednu rasu, ale postupne jich muzete mit vice, ktere maji jine vlastnosti apod.. To je prave na teto hre unikatni a bezvadne. Hra je svizna a pravidla ma take jednoducha. Doporucuju hrat s okruhem pratel. Hra je super i v 5 hracich.

  18. XiQiX

    Graficky velmi hezky zpracovaná hra. Ve hře jde především o ovládnutí co největšího území ve prospěch rasy, za kterou momentálně hrajeme. Pokud nás omrzí, nechme jí dekadentně odejít do úpadku a zvolme jinou pro nás v tu chvíly efektivnější. Velmi zábavná hra, dobře hratelná v každém počtu hráčú, která zaručeně neomrzí, neboť nabízí nepřeberné množství variant. Šarváka Vás čeká na každém rohu a, často vypukne i na místě, které by Vás v životě nenapadlo.
    Pravidla jsou jednoduchá, takže lehce vtáhnete každého do děje této atraktivní hry.

  19. cinan

    kultovní klasika, neodvolatelně 🙂

  20. Pedestrian

    Tohle je bomba, která si zaslouží 5 hvězdiček. Fantasy bojůvky mezi různými rasami. Hra je velmi variabilní a dobře hratelná v každém počtu hráčů.

  21. ladcu

  22. Ha-kiss

  23. vaseklu

  24. Lepaso

  25. HudsonStan

  26. Davides9


    Smallworld – hra, v ktorej ide predovšetkým o zábavu, no aj o dobývenie území od domorodcov ale hlavne robenie zle súperovi. Každý hráč si vezme (podľa svojej voľby) nejakú rasu z piatich možností, ktoré za nesutále v každej hre menia. Podľa toho, akú rasu si vzal, vezme si hráč na karte zobrazený počet jednotiek v armáde. Postupne hráč dobýja pokladaním svojich vojačikov územia, za ktoré dostanú na konci každého kola bod. Z niektorých sa dá zíkať peňazí viac, no musí mať hráč potrebnú rasu. Hráč sa môže samozrejme rozhodnúť, že táto rasa už mu toľko nevynáša, tak s ňou skončí – pôjde do úpadku. Otočí si kartičky vojačikov a otočí aj kartu svojej rasy. Na ďalšie kolo si môže vziať znovu ľubovoľnú dostupnú rasu. Takto to prebieha celú hru, kolo po kole. Vyhráva hráč s najvyšším počtom peňazí!

  27. ZdenT27

  28. zmisak

  29. santino


    hru jsme hráli již třikrát, pokaždé neocenitelná zábava. Styl hry, vizuální zpracování, humor do toho vložený, všechno perfektní. Doporučuji do svého středu přibrat i holky, neb ty tomu dodávají ještě více šťávy, aneb věty jako: „“Nenič mi ty koníky (koník=triton); za trpaslíky už hrát nebudu (moc jsme ji utlačovali); ne, já se bojím (utlačovali jsme ji ještě více); hele, ta myšička má sýr (myšička=vražední krysáci).““ Prvky humoru naštěstí nesnižují hru na stupidní záležitost pro děti, takže taktizování je zde pořád důležité. Způsobů jak taktizovat je mnoho, což záleží na kombinaci rasy a její zvláštní schopnosti, přičemž těchto kombinací je OPRAVDU mnoho a není to pouze pseudo-variabilnost.. replayabilita je tedy zajištěna. Pravidla přitom jsou jednoduchá a velice snadno osvojitelná, jediné malinké mínus dávám za sníženou přehlednost na hracím plánu.

  30. esther.f

  31. Deth

  32. Tramvaj

  33. Michal

  34. Smith-g

  35. Terw

  36. darwin

  37. skyfire


    Jedná se o první hru, která nevyšla v češtině a kterou jsem si koupil (když nepočítám Fazole). Ke koupi jsem se rozhodl po přečtení českých pravidel, které na netu není problém sehnat a po shlédnutí fotek jak hra vypadá. Obojí mě nadchlo. Pravidla se zdála být velice jednoduchá a chytlavá a design hry úchvatný. A jak hra vypadá v reálu?
    Po rozbalení hry opravdu velké množství komponent. Po vyloupání všech možných dílů a komponet stačí mrknout do návodu, kde je pěkně vyobrazeno, kde co patří, protože hra narozdíl od Agricoly nebo Le Havru neobsahuje desítky sáčků, ale pěkné přihrádky, kde vše pasuje. Hodně lidí uvádí, že je problém s vytahováním žetonů národů, protože jsou malé a z malých přihrádek se špatně vytahují. Ano, tohle vytahovábí není nejjednodušší, ale mám docela drobné prsty a takový problém s tím zase nemám.
    Základní princp hry, je opravdu primitivní. Namíchají se národy a k nim se namíchají vlastnosti. Každý si vezme 5 penízků (vítězných bodů) a hráč s nejšpičatějšíma ušima začíná (sakra dokud bude hrát manželka nikdy nezačnu :)). Vybere si národ a k němu přiřazenou vlastnost. Pokud při svém výběru přeskakuje nějaké národy (ty jsou seřazeny v nabídce v přadí 1-6), na těchto přeskočených nechá jeden penízek. Tak se tyto národy zatraktivní pro ostatní hráče při jejich následujícím výběru. Po vybrání národa se odkryje další národ, ať je jich v nabídce opět 6. Následuje umisťování na herní mapu (která je jiná pro 2,3,4 a 5 hráčů). Pravidla pro nasazování psát nebudu, ale jsou opravdu jednoduchá. Poté si hráč spočítá získané body na základě obsazených území a bonusů, které mohly přinést vlastnosti národa nebo přidružená vlastnost. Následuje možnst přeskupení svých ,,vojsk´´ a pokračuje další hráč. Nasazováním žetonků národů na herní plán dalšími hráči se zužuje místo, kde se dá ještě o oblasti bojovat relativně s nasazením malých sil a postupně každý národ ztrácí svou sílu a hráč se musí rozhodnout kdy přejde s národem do úpadku a vybere si národ jiný, který bude opět silný a schopný expanze. I národ v úpadku mu stále bude přinášet body, ale postupem času bude z mapy vytlačován až úpně zanikne. Takže lehké nastínění jak hra probíhá máme za sebou. Teď už jen mé pocity ze hry.
    Hra je lehká a jediné, co se musí hráči naučit jsou vlastnosti národů a přidružené vlastnosti. Není to těžké, protože na každé kartičce národa a vlastností je efekt graficky znázorněn. Takže když je vyobrazen les a +1, znamená to, že když národ s touto vlastností ovládá les, dostane za každý tento les jeden bod navíc, takže nic složitého. Hra sice není v češtině, ale jediné anglické nápisy na komponentech hry jsou jména národů a vlastností a ty člověk po pár zahráních už zná nazpaměť a tudíž nepočeštění není žádná překážka pro hraní ani s menšími dětmi. Taky dalekosáhlé plánování a strategie tady nehledejte. Jde spíše o odhad co zahraje soupeř, kde zaútočí a kdy přejít s národem do úpadku. Zatím byli všichni, kdo hru hráli nadšeni a hra se velice rychle dostala mezi několik našich TOP her (a to máme doma her opravdu hodně).
    Takže shrnuto a podtrženo : Jednoduchá pravidla, rychle nachystáno a krátká herní doba (ve třech hra netrvá déle než hodinu), krásný design a grafika, chytlavost herního systému a fantasy světa, interakce mezi hráči. Když srovnám s Dominionem, který je nudný a náhodný, tak pro mě je SmallWorld jednoznačně hra roku 2009.

  38. Jan

  39. Lada

  40. rach

  41. Beholder


    Elfové, trpaslíci, Ghůlové, Kostlivci, Kouzelníci, Čarodějové, Trolové…však to znáte, prostě různá fantasy stvoření a bytosti. Všechny jsou v krabici s názvem Small World a chtějí z ní ven. Chtějí osídlit svět, malý svět. Jenže se na něj všichni nevejdou, takže z toho bude pořádná mela, kdo koho vystrnadí ze světa a rozleze se všude kolem…

    První, co mě na Small World (SW) ihned zaujalo, je grafika a herní materiál. Miguel Coimbra maluje opravdu hezky a líbí se mi, jak namaloval SW a taky se mi líbí i jeho jiná díla (kdo má zájem viz. https://www.miguelcoimbra.com/ ) . Někomu přijdou obrázky ze SW nevkusné, uznávám, že běžící Elf s květinkou v ruce nemusí sednout každému, ale já beru SW spíše jako parodii a komickou hru, takže mi to nevadí. Další co mě zaujalo, jsou komponenty, které velmi úzce souvisí s povedenou grafikou. Množství různých žetonů je úctyhodné. A dále je skvělé, že je hra vyvážená pro všechny možné počty hráčů (2-5). Ke každému počtu hráčů je totiž k dispozici jiná mapa. Když to tedy shrnu, SW obsahuje 2 oboustranné plány, 14 tabulek národů, 20 žetonů schopností, 35 žetonů pevností, trolích doupat, pohoří a jiných, 109 vítězných mincí, 186 žetonů národů, žeton herního tahu a jednu speciální dřevěnou kostku.

    SW je velmi (podotýkám velmi) light wargame. Po rozložení mapy, na které se bude hrát, se na předepsaná místa rozloží žetony národa – Zapomenutý kmen (neutrální národ) a žetony pohoří, která slouží jako bonus k obraně, pokud je někdo obsadí. Dále se rozloží prvních 5 národů a k nim se náhodně přidá 5 schopností. Ze zbývajících tabulek národů a žetonů schopností se bude v průběhu hry doplňovat vždy do pěti. Každý si vybere jeden národ se schopností a k němu získá odpovídající žetony národa, kterými bude dobývat území na mapě. Dobývá se jednoduchým položením určitého množství žetonů národu na to území, které chci dobýt. Za normálních okolností je to množství – 2 žetony za prázdné území + jeden další, za každý nepřátelský žeton, který na území již je. Např. prázdné území dobyju dvěma žetony svého národa, na dobytí území s dvěmi žetony soupeře, potřebuji 4 své žetony. Území na mapě samozřejmě nejsou všechna stejná, jsou zde kopce, pole, pohoří (k dobytí je potřeba jeden žeton navíc), bažiny, lesy a také moře a jezera. Některé národy a schopnosti umožňují určitá území dobývat jednodušeji (např. dávají o jeden žeton méně) nebo třeba obohatí území nějakým svým obydlím (Hobiti mají nory, Trolové doupata), která poskytují určité bonusy. Jiné národy a schopnosti zase zjednodušují dobývání nezávisle na druhu území (např. schopnost Útoční umožňuje dobývat s o 1 menším počtem žetonů, Čaroděj zase dobyje území s jedním žetonem, aniž by k tomu spotřeboval žeton ze své zásoby atd.). Některá území ještě navíc obsahují značky, které indikují další bonusy pro určité národnosti (např. magické území – bonus pro Kouzelníky, území s dolem – bonus pro Trpaslíky a území s jeskyní zase využijí národy se schopností Podzemní). Dobývání má samozřejmě svá pravidla a nemůžu si dobývat jen tak halabala po celé mapě, ale musím expandovat postupně po územích, se kterými již má dobytá území sousedí (toto pravidlo může ovšem úplně ignorovat národ se schopností Létání 🙂 a z části jej může ignorovat národ, s již zmíněnou schopností Podzemní, pro něž jsou sousední všechna území s jeskyněmi po celé mapě). Za každé dobyté území získá hráč jednu vítěznou minci (nemusí být pořád jen vítězné body že 🙂 ). Národy jako třeba Orkové nebo Lidé přináší za dobytá území nějaké mince navíc.
    Ve SW se vyskytuje zajímavá kostka, která má pouze čísla 1,2,3 a zbylé stěny jsou prázdné. Používá se v posledním dobýváním, když hráč má třeba poslední žeton. Když se rozhodně dobýt s tímto posledním žetonem území s jedním nepřátelským žetonem národa (potřebuje k tomu 3 žetony, ale má jen jeden), hodí si kostkou pokud padne 2 nebo 3 uspěl a povedlo se mu území dobýt, když hodí jedna nebo s velkou pravděpodobností nic, tak má smůlu :).
    Jedním z nejdůležitějších prvků SW (ne-li nejdůležitějším vůbec) je přechod aktivního národa do úpadku. Tím, že hráč expanduje a rozlézá se po mapě (pokud mu v tom hráč extrémně nebrání) postupně ztrácí sílu, respektive ubývají mu žetony, které nechává na dobytých územích, aby z nich měl body (ehm, tedy mince 🙂 ). Nehledě na to, že ztrácí jednotky tím, že jeho území dobývá soupeř. Co tedy dělat, když už není s čím dobývat? Přejít do úpadku. Hráč otočí žetony nyní již neaktivního národa a vybere si z dostupné nabídky nový národ, za který zaplatí mincemi. Tento nový národ se nazývá aktivní a může s ním znovu dobývat tak jako před tím. Hráč může mít v jednu chvíli jeden národ v úpadku a jeden národ aktivní. Ale ve světě SW je díky různým národům a schopností spousta výjimek :), takže schopnost Přízrační umožňuje mít dva národy v úpadku. Národ v úpadku jíž nemůže expandovat (ale je zde výjimka 😀 ) a pouze získává body, dokud území s tímto národem někdo nedobyje, což je samozřejmě jednodušší, než dobývat aktivní národ. Národu v úpadku totiž zůstává na každém území, které dobyl, pouze jeden žeton, zatímco aktivní národ jich může mít na jednom území více (hráč v každém kole může své jednotky přerozdělit mezi dobytá území).
    Přechod do úpadku je tedy důležitý proto, že je často nutné se rozhodovat, jestli ještě expandovat a získat vítězné mince nebo už je ten správný čas jít do úpadku a tím úplně odstranit z mapy předešlý národ v úpadku a přijít tím o nějaké mince, ale získat novou, čerstvou sílu.
    Hra končí, jak jinak, tím kdo má nejvíce vítězných mincí. Konec je určen také podle počtu hráčů, ale v zásadě to je po 8, 9 nebo 10 kolech. Hra je velmi svižná, nejsou téměř žádné prostoje a lze ji odehrát do 30 minut ve dvou. Ve více hráčích se čas protáhne na něco málo přes hodinku.

    Zábavnost a znovu hratelnost SW stojí právě na různých národech, schopnostech a jejich kombinacích. Ve hře tak vzniká spousta absurdních a komických mixů jako třeba Zámožný Kostlivec, Obři Alchymisté nebo Krysáci Vládci draků :). Po několika hrách už sice najdete úspěšná komba, ale přesto nejsou 2 hry SW stejné. SW mě pro svou jednoduchost, ale rozhodně ne tupost, velmi nadchl a i po cca 35 odehraných hrách (převážně ve 2) mě stále baví a kdykoliv si jej znovu zahraji. Grafické a materiální zpracování jsem již chválil, ale na závěr ještě dodám, že na SW se velice hezky dívá a sahá :).

  42. sir beki

  43. ratwin

  44. Erumoico

  45. filipes

  46. ondrasu

  47. gesslish

  48. Ajeenka007

  49. tondakolik

  50. Yuri

  51. jakub

  52. rix

  53. dakeyros

  54. Ranca

  55. GK_voyger

  56. Shako

  57. Gally

  58. Adam


    Po rozbalení hry Smallworld na vás vykoukne velká spousta nádherně provedených komponent. Počínaje ilustrací na krabici přes grafické ztvárnění jednotlivých ras až po úžasně ztvárněný nádherný barevný hrací plán (ve hře jsou celkem 4, jeden pro každý počet hráčů 2-5) si hra získává velké sympatie ještě před začátkem hraní. Kromě žetonků bojovníků všech ras jsou tu např. pevnosti, trolí doupata, opevněné tábory, hory, vítězné mince, hobití nory, hrdinové..

    Pravidla nejsou těžká a za 15 minut mají jasno i úpní začátečníci. Hra je velice zábavná a jakmile se do ní člověk ponoří, špatně se od ní vstává. Každý ovládá svoji rasu. Těch je celkem 14 (většinou docela klasické – trpaslíci, elfové, lidi, kostlivci, ale najdou se i méně typické – Tritoni, Krysoidi, Amazonky). Každá rasa má nějakou vlastnost, např. Tritoni lépe bojují v pobřežních územích, Trollové si budují opevněná doupata atd. Kromě toho se ke každé rase náhodně přiřadí speciální schopnost (např. jezdci – silný útok v nížinách, alchymisti – vyrábějí zlato, námořníci – mohou kolonizovat mořská území). Těchto speciálních schopností je celkem 20. Vzniká tak obrovské množství výhodnějších i méně výhodnějších kombinací. Hráč má na výběr vždy z 6 ras, přičemž čím jsou dál od té první tak tím více peněz stojí si tuto rasu vybrat.

    Hráč pak se svým nárůdkem na herní mapě ovládá území, dobývá další, a brání ty svoje proti útokům cizích ras. Za ovládání území získává na konci každého tahu vítězné mince, ale ty se získávají i dalšími způsoby (např. trpaslíci těží v dolech, kouzelníci ovládají magické zdroje, lidi ovládají pole v nížinách). Vítězné mince slouží jednak jako vítězné body a druhak jako platidlo při výběru nové rasy. Tím se dotávám k zajímavému elementu téhle hry – jakmile vaše rasa kontroluje mnoho území, potká ji podobný efekt jako starověké římské impérium – mnoho kolonií, málo posádek v nich a stáváte se hodně oslabení proti útokům ostatních agresivních barbarů. V tuto chvíli je čas poslat vaši rasu do úpadku a vzít si novou. Vaše stará pak ještě dožívá na mapě (a většinou je drancována), ale vaše nová zase může dokázat velké věci. Hra se hraje přesně stanovený počet tahů podle počtu hráčů. Kdo má na konci nejvíce vítězných mincí vyhrává. Vítězné mince jsou v hodnotách 1,3,5 a 10 a po zisku se pokládají lícem dolů, takže není jasné, kdo kolik přesně má a napětí panuje až do posledního kola. Hra je nejlepší ve 4 nebo 5 hráčích, ve 3 se ještě dá hrát, ale ve dvou je až moc destruktivní a vyhlazovací a ztrácí svůj původní smysl všichni proti všem.

    Tahle hra vypadá na první pohled velice zábavně a taková i je. I když člověk nevyhraje tak má pocit že si to skvěle užil a to u her často nebývá zvykem. Herní systém je jednoduchý a přitáhne i nováčky. Hráli jsme partičku Smallworldu s kamarádem, který před tím znal jenom Člověče a Bang!, po hře byl nadšený, hned se hrnul k internetu a hru si objednal. Nádherné provedení způsobí, že hra se líbí všem bez rozdílu, i něžnému pohlaví jak popisoval kolega ve vedlejší recenzi. Jedna partie v 5 hráčích trvá asi hodinu a půl, což je velice rozumná doba. U jedné partie ale často nezůstane, člověk má chuť dát hned odvetu, vyzkoušet nové rasy a nové strategie. Díky obrovskému množství kombinací ras schopností je každá další hra unikátní a nabízí nové situace. Vzhledem k tomu, že Smallworld je v mém TOP10 a rozhodně z něho nevypadne, nemůžu dát jiné hodnocení než 5 hvězdiček.

  59. Tarenor

  60. Ondra

  61. belisar

Přidat recenzi