Hrajeme.cz

Farmáři

Originální název:
Finca
Rok vydání:
2009
Počet hráčů:
2 až 4
Věk:
Hra je určena pro dospělé hráče a pro rodiny s dětmi od 8 let.
Doba hraní:
Středně trvající hra – asi 30 až 70 minut
Doporučení rodiny:
Není známo nebo nedokážeme zařadit.
Doporučení hráče:
Není známo nebo nedokážeme zařadit.

Kategorie:

Popis

Jste pěstitely ovoce na středomořském ostrově Mallorca. Vaším cílem je být rychlejší a efektivnější při sklizni a distribuci vaší úrody než protihráči. Vše záleží na rozložení a přesunech vašich pracovníků po herním plánu.

Další informace

Míra náhody

Počet hráčů

Věk hráčů

Doba hraní

Počeštění

Rok vydání

Míra interakce

Míra složitosti

Míra humoru

Doporučení rodiny

Doporučení hráče

Výrobci

Autoři

,

– BoardGameGeek
– Svět deskových her

Recenze

  1. cinan

    Skoro žádný napětí, nic originálního, minimální interakce – ale přesto skvělá rodiná hra, kterou mohou zahrát dohromady všechny věkové kategorie – takové hezké milé , poklidné

  2. koumes731

    Moje (naše) první setkání s deskovkami, pokud nepočítám profláklé věci….a líbilo se nám to, je to taková rodinná hra s dětmi na pohodu, jednoduchá pravidla, pro začátečníky super.

  3. GeniuZ

    Výborná hra, ke které se s manželkou často vracíme, neboť má jednoduchá pravidla, které se rychle osvěží i po dlouhé době a proto můžete ihned hrát. Také jedna hra je relativně rychlá. Hra má strategické tahy, ale je zde i stupeň náhody v podobě otáčení kartiček s ovocem, převažuje ale kupa taktitky. V každém případě 5 hvězdiček.

  4. Sona.V

    Výborná hra! Doporučuji pro ty, co nechtějí hodně dlouho studovat složitá pravidla a dlouho připravovat hru. Návod je stručný a srozumitelný, hra se rychle připraví, takže se může brzy začít hrát. Hra je určena pro 2-4 hráče, ve dvou může člověk víc taktizovat, přemýšlet dopředu, protože odhadne jaké jsou plány protihráče, ve čtyřech už jde víc o náhodu, situace na herním plánu se může dost změnit, než na vás přijde řada. V každé variantě má hra své kouzlo a díky tomu, že netrvá dlouho (asi tak 35-45 minut jedna hra), lze ji hned hrát znovu a znovu 🙂

  5. Terra

  6. RadimB

  7. Sionn Latharn

  8. Abiosis

  9. Makabi

  10. Dušan Takáč

  11. tondakolik


    Malorka – ostrov zeleně, azurového moře a krásných útesů – to vše naleznete ve hře Farmáři. Prosluněné pláže, nádherné mandloně a citrusovníky všude kam se podíváte. Olivové háje každého očarují svým tajemným kouzlem a sladké hrozny dozrávající na žhavém slunci vybízí k ochutnání. Uprostřed této krajiny stojí velký větrný mlýn a vedle něho majestátní starobylá kamenná budova: vaše ovocná farma.
    Zaposlouchejte se do šumění větru, který pohání váš mlýn! Ale dost bylo lenošení. Je čas sklizně a to nejsladší a nejlepší ovoce ze všech jižních krajů čeká na očesání. Skliďte včas svou úrodu, zapřáhněte věrného oslíka a vydejte se na ovocný trh. Jen tak se můžete stát nejúspěšnějším farmářem na ostrově.
    V obchodech se objevila novinka od Albi, hra Farmáři, kterou jsem již dříve vídal na zahraničních webech pod názvem Finca. Hra nevypadá na první pohled špatně, takže mne docela lákalo hru vyzkoušet. Když se naskytla možnost hru si od Albi vypůjčit, neváhal jsem a udělal jsem to.
    Po rozbalení hry si říkáte, že těch sedm stovek, co hra stojí, jste skutečně něco dostali. První čeho si všimnete je mnoho kusů barevného ovoce. Ve hře se nenachází nějaké kostičky nebo žetony, ale dřevěné vytvarované kusy šesti druhů ovoce, které jsou navíc rozlišeny barevně. Ve hře najdete žluté citróny, oranžové pomeranče, hnědé mandle, zelené olivy, modré fíky a růžové hrozny. Krom ovoce jsou zde také dřevěné figurky farmářů ve čtyřech různých barvách. Další dřevěná součást hry znázorňuje budovu farmy. Krom toho je tu také mnoho kartonových kartiček lopatek větrného mlýna, oslích povozů, kartiček poptávky, farem a akční žetony. Hra obsahuje také hezky zpracovaný hrací plán ostrova Malorka, který mne překvapil tím, jak je malý. Ostrov je rozdělen na deset farem, do kterých se umístí kartičky poptávky a kartičky farem. Na hracím plánu je kromě ostrova také velké větrné kolo, na které se před zahájením hry náhodně umístí dvanáct lopatek. Do středu tohoto mlýna se umístí sloupeček s oslími povozy. Vedle hracího plánu se připraví dřevěné budovy farem.
    Před zahájením hry se připraví kartičky poptávky, oslí povozy a větrný mlýn. Ovoce se připraví na dosah všem hráčům a k hracímu plánu se umístí dřevěné farmy. Každý z hráčů si vybere jednu barvu a vezme si figurky farmářů a akční žetony. Počet oslích povozů, dřevěných farem a farmářů se liší podle počtu hráčů.
    V úvodu proběhne jakási přípravná fáze hry, kdy všichni hráči postupně umístí všechny své farmáře na lopatky větrného mlýna a vezmou si za každého jeden kus ovoce znázorněný na lopatce na níž jej postavili.
    Když jsou umístěny všechny figurky farmářů začíná hra. V průběhu svého tahu má každý hráč na výběr jednu ze tří možností:
    Hráč může pohnout jedním ze svých farmářů ve mlýně a sklidit nějaké ovoce. Může pohnout kterýmkoli svým farmářem ve směru hodinových ručiček. Počet kroků, které s hráč musí s farmářem udělat udává počet figurek stojící na výchozí lopatce. Když tedy stojí na lopatce pouze tento farmář, pohne se o jedno pole. Pokud s ním na lopatce stojí další dva, musí se pohnout o tři kroky. Farmář sklidí ovoce zobrazené na lopatce, na které svůj pohyb skončí. Hráč si vezme ze společné zásoby tolik kusů daného ovoce, kolik farmářů stojí na této výsledné lopatce. Kromě ovoce zde může hráč získat také oslí povoz, pokud překročí nultý nebo stoosmdesátý stupeň větrného mlýna. Hra obsahuje navíc jedno velmi zajímavé pravidlo. Pokud by si hráč měl vzít například citrón, ale ve společné zásobě by žádný nebyl, protože je mají u sebe hráči, musí všichni vrátit všechny kusy daného zboží do společné zásoby a teprve poté, si hráč vezme ten citrón. Stejným způsobem se musí vracet také oslí povozy.
    Hráč může pomocí oslího povozu odvézt ovoce do některé z farem na ostrově. V jednom kole může odvézt maximálně šest kusů ovoce. Buďto je odveze do jedné farmy nebo je rozdělí více farmám. Jediné omezení je tu počet kusů ovoce. Poté, co hráč vrátí oslí povoz a odloží do společné zásoby ovoce, které odváží do farem, vezme si kartičky poptávek, které splnil, k sobě. Po skončení jeho tahu se otočí v daných farmách kartičky nové.
    Hráč může využít jeden akční žeton. Každý má na začátku hry celkem čtyři akční žetony. Všechny žetony jsou na jedno použití, po použití se tedy odhazují do krabice. Jeden ze žetonů umožňuje hráči dvojitý pohyb na větrném mlýnu, může tedy získat větší množství ovoce. Další žeton umožňuje hráči přemístit jednoho farmáře bez ohledu na předchozí pravidla o pohybu a umístit jej na libovolnou lopatku mlýna a vzít si příslušný počet ovoce. Ve hře je také žeton nahrazující jeden kus ovoce, takže s tímto žetonem můžete odvézt například šest pomerančů i když jich máte jen pět. Poslední žeton, žeton velkého oslího povozu, hráči umožňuje odvézt v jednom kole až deset kusů ovoce místo šesti, navíc k tomuto žetonu není potřeba vracet klasický oslí povoz.
    Pokud některý z hráčů doveze do některé z farem čtvrtou dodávku ovoce a na farmě tedy neleží žádná kartička poptávky, proběhne před tahem dalšího hráče vyhodnocení dodaného ovoce. Vezme se žeton farmy na němž je nakreslen jeden nebo dva druhy ovoce, všichni hráči si spočítají, kolik kusů tohoto ovoce mají na svých kartičkách poptávky, kdo má nejvyšší počet získá tento žeton farmy. Poté se na prázdnou farmu umístí jedna z dřevěných budov farmy připravených vedle hracího plánu.
    Hra končí ve chvíli, kdy je umístěna poslední dřevěná budova farmy, což ve hře dvou hráčů znamená čtvrtá farma, v případě čtyř šestá.
    Hra je určena pro dva až tři hráče. Osobně nedoporučuji hru ve dvou. Podle mne se jedná o hru pro tři nebo čtyři hráče. Ve dvou hráčích mne osobně hra vůbec nebavila, ale když jsme ji zkoušeli ve více hráčích, dalo se říci, že se mi hra líbila. Nejsem sice schopen říci, co přesně bylo důvodem toho, že hra ve dvou není ono, ale skutečně mi to tak přišlo. Možná by to mohlo být tím, že ve hře v podstatě není moc náhody. Jde jen o to, jak před zahájením hru nachystáme. Potom již všichni hrají vlastně bez náhody. Mezitím co ve dvou hráčích jsem tak poměrně dobře věděl, co udělá soupeř a co tedy udělám já, ve více hráčích už se nic moc dopředu promýšlet nedalo, což u této odpočinkové hry bylo rozhodně lepší.
    Klady této hry jsou určitě jednoduchost pravidel, která všichni pochopí hned při první hře, herní doba umožňuje zahrání více her za sebou. Jedna hra nám zabrala i s chystáním kolem půl hodiny. Dalším kladem je určitě hezké zpracování hry.
    Tím však klady hry končí. Rozhodně od této hry nesmíte moc očekávat. Hru bych rozhodně nedoporučil hráčům, kteří již pár moderních deskových her znají. V žádném případě není pro hráče, kteří mají rádi náročnější strategické hry.
    Pokud by se mne někdo ptal, pro koho by tato hra mohla být, zřejmě bych ji zařadil do rodinných her. Jedná se o jednoduchou hru, kterou by zvládly i menší děti, kterým by se navíc zřejmě velmi líbilo ovoce.

  12. Sagapo

  13. GK_voyger

  14. Rubic(k)

  15. Jaromír Kovařík

Přidat recenzi