Hrajeme.cz

Ubongo Duel

Originální název:
Ubongo – Das Duell
Rok vydání:
2008
Počet hráčů:
2 až 2
Věk:
Hra je určena pro dospělé hráče a pro rodiny s dětmi od 8 let.
Doba hraní:
Krátká hra do 20 minut
Doporučení rodiny:
Není známo nebo nedokážeme zařadit.
Doporučení hráče:
Není známo nebo nedokážeme zařadit.

Popis

Hráči mezi sebou soupeří komu se dříve podaří složit obrazec z předem daných dílků. Ve hře najdete dvě sady dílků a dvě sady desek se zadáním. Deska vždy obsahuje 20 možných kombinací dílků, z nichž lze předem daný obrazec složit (kombinace 4 nebo 5 dílků). Hráči skládají vždy stejné zadání a vyhrává ten, komu se to podaří dříve. Vyhrát musíte celkem 5x.

Další informace

Míra náhody

Počet hráčů

Věk hráčů

Doba hraní

Počeštění

Rok vydání

Míra interakce

Míra složitosti

Míra humoru

Doporučení rodiny

Doporučení hráče

Výrobci

,

Autoři

– BoardGameGeek
– Svět deskových her
– Možnost nákupu na Slovensku.
– Pravidla hry Ubongo Duel

Recenze

  1. matrosh

    Ubongo duel je pořadný záběr na mozek. Opět jedna z her, která přověřuje vaše schopnosti. Je to zábavné a adrenalinové podobně jako dobble, ale opět je to spíš hra, která vám moc neutkví v paměti a rychle ji může ve vašem žebříčku oblíbených her nahradit něco jiného.

  2. Lukkass10

  3. Dan

  4. esther.f

  5. Michal


    Tato hra je variantou klasického Ubonga, tedy skládání hlavolamů na bázi tetrisu (napasujte určené dílky rozličných tvarů do daného obrysu vyplněného čtvercovou sítí, aby nikde nechybělo ani nepřebývalo) a jak název napovídá, jde o záležitost pro dva.

    Krabice obsahuje 2 plastové figurky, dvě sady různobarevných dílků, počítadlo vítězných kol, dvacetistěnnou kostku a konečně dvě sady po devíti oboustranných kartách z měkkého papíru se zadáními. Karty mají stranu A s úkoly ze 4 dílků a těžší B, skládané z 5 kousků. Každá strana zobrazuje 20 úkolů, celkem je ve hře 360 herních variant.

    Princip – hráči vyberou či vylosují a rozdají stejnou kartu a zvolí si obtížnost. Hodem kostkou se určí zadání, které budou řešit – oba stejné. Čas nehraje roli, kdo složí první, vyřikne „“Ubongo““, získává bod a posune svou figurku na počítadle. Vítězí hráč získavší 5 bodů. Existuje varianta pro nestejně zdatné hráče, kdy ten lepší musí k zisku 3. a 4. bodu složit hlavolamy dva, a to dříve, než jeho protivník dokončí svůj jeden.
    Složit pět dílků do tvaru blízkého obdélníku, bez pořádných výstupků napovídajících, který kousek použít, se může semtam podařit z první ruky, častěji to ovšem zabere několik minut bezradného obracení a zkoušení. Hra rozhodně vyžaduje osvěženou mysl, unaveného jedince asi přestane po chvíli bavit. Určitě je dobré využít nějakou zástěnu, hráči řeší tutéž úlohu a mohli by mít tendenci nakukováním sbírat inspiraci u soupeře…

    Na rozdíl od Ubonga zde není obsažen prvek získávání drahokamů a taktizování s tím spojené. Tato verze je podstatně abstraktnější, čili použitelná v menším množství situací a mohli byste namítnout, že místo hraní Duelu můžete, díky absenci dalších herních faktorů, soutežit v tahání ježka z klece nebo pojídání švestkových knedlíků. Jistě, i to je názor. Ale kdo říká, že není možné zkombinovat obě hry (tedy pokud jste právě dva) a využít k honbě za diamanty Ubonga složitější skládačky z Duelu?

  6. Jan

  7. waf

  8. rach

  9. PJ_HB

  10. sakul

  11. tondakolik

  12. Sagapo

  13. rix

  14. sirio

  15. REM

Přidat recenzi