Hrajeme.cz

Dominion

Originální název:
Dominion
Rok vydání:
2008
Počet hráčů:
2 až 4
Věk:
Hra je určena pro dospělé hráče a pro rodiny s dětmi od 10 let.
Doba hraní:
Středně trvající hra – asi 30 až 70 minut
Doporučení rodiny:
Určitě vyzkoušejte, neměla by uniknout vaší pozornosti.
Doporučení hráče:
Určite vyzkoušejte, neměla by uniknout vaší pozornosti.

Katalogové číslo: 12483 Kategorie: , Štítky: ,

Popis

Každý hráč más svůj balíček karet, do kterého postupně dokupuje další karty. Karty znamenají buď peníze pro nákup dalsích karet, budovy umožňující speciální akce, nebo vítězné body, které se počítají na konci hry.

Další informace

Počet hráčů

Věk hráčů

Doba hraní

Počeštění

Rok vydání

Míra náhody

Míra interakce

Míra složitosti

Míra humoru

Doporučení rodiny

Doporučení hráče

Výrobci

, ,

Autoři

Hra/Rozšíření

Pravidla:

Odkazy:

 

Recenze

  1. SilviSaleva

    Dominion je rozhodně skvělá hra a hraju ji pravidelně s přáteli. Za asi 5 let jsem nahrál přes 2000 her a líbí se mi a baví stále především své nespočetné kombninatorice a škále možností.

    Jedinné rozšíření, které však nemám je právě Pobřeží… Neví někdo o něm prosím?

    Díky

  2. Frankie

    Dominion me prilis bohuzel neoslovil, prijde mi malo interaktivni a moc jednoduchy

  3. stepanstocek

    Pro mě stále nejlepší deckbuilingová hra. Jistě téma středověkého království je zde jaksi navíc, ale hra funguje. Je jednoduchá, variabilní, rychlá.POZOR základ nestačí. V první verzi hry není dost karet, aby vám hra vydržela, chce to Pobřeží, nebo Prosperitu. Je pravda, že sad přibývá a hra narůstá do obřích rozměrů. pokud se vám základ a jedno rozšíření zdá málo, neváhejte a zkuste další deckubuilding. Dominion je dobrá hra, ale v deskoherním světě na vás čeká tolik dalších klenotů.

  4. pavel t

    Dominion je krásná hra, která dává za relativně málo pravidel opravdu hodně zábavy. Další z několika málo her, které mohou být vstupenkou pro nehráče do světa náročných eurovek. Navíc i graficky překrásně vyvedená, rozšíření fungují elegantně a hlavní mechanismus hry nijak nepoškozují… zkrátka nemůžu než doporučit

  5. ladysi

    Všechno už je tu řečeno, rádi se ke hře vracíme, její variabilita ja nekonečná, a vždy se pobavíme a málokdy odcházíme zklamaní z prohry. Vždy je zajímavé, jak se to celé vyvrbí.

  6. mymoslav

    Pokud o některé hře platí, že má rub a líc, tak je to Dominion. Hra je svižná, jednoduchá na pochopení, skladná (bereme ji snad na každou dovolenou), dá se obměňovat a doplňovat přikoupením rozšíření, dobře se hraje jak ve 2, tak ve více hráčích. Na druhou stranu, ve hře není komunikace mezi hráči, odehrajete si svoje a pak tupě koukáte, jak hrají ostatní, dokud na vás zase nedojde řada. Hra je až moc jednoduchá. Nakupujete kartičky, za které si později nakoupíte ještě lepší kartičky, za které si nakonec nakoupíte bodované kartičky. Pokud máte jen základní hru bez rozšíření, po čase vás hra přestane bavit. Já vlastním i rozšíření Dominion Intriky a při hraní vždy namixuju karty z obou těchto her a jednou za čas si Dominion rád zahraju.

  7. vendulala

    Jak už tady bylo několikrát zmíněno, interakce mezi spoluhráči je – krom vysloveně škodících akčních karet – dost malá. Hlavně proto, že se snažíte sledovat svou vlastní strategii a až tak moc nestíháte, nebo vás nezajímá, jak hrají protihráči. Na druhou stranu to omezuje konflikty a tření. Hráli jsme Domininion bez dětí na dovolených, a i známé, kteří deskovky hrají většinou jen nárazově, to díky variabilitě a jednoduchým pravidlům docela bavilo. Většinou jsme odehráli tak dvě partie za sebou. Hráli jsme ho i s dětmi na Klubu deskových her a tam k té slovní i herní interakci docházelo častěji – i když tím pádem děcka nestíhala promýšlet ideální kombinace karet. Ale zas je to bavilo. Mně osobně systém budování balíčku a řetězení akcí vyhovuje, takže Dominion rozhodně do základního fondu jednoduchých rodinných her doporučuju.

  8. dirgesinger

    Legenda deck-buildingu to je Dominion. Velké množství karet, spousta možností a to se ještě dá rozšířit množstvím expanzí. Hra si ale zachovává jednoduchá pravidla, která se dají vysvětlit vcelku snadno. V Dominionu jde o stavbu Vašeho království, i když tohle téma stojí dost v pozadí. Znovuhratelnost je skvělá a každá partie bude jiná než ta předešlá.

  9. dalik

    Plusy:
    – Skvělá hra, u které se nikdy nenudíme, a že už jsme odehráli partií 🙂
    – Dobře se hraje i s dětmi (kluk 8 let v pohodě s námi hraje a nemusíme ho rozhodně šetřit :-))
    – Dobře se hraje i ve dvou (večer se ženou u vína)
    – Kdo občas pořádá herní večery (začne se večer a hraje se skoro do rána), tak tato hra není špatný zakončovatel večera – je jednoduchá a taková „přímá“.
    – Karty i po mnoha partiích vypadají stále dobře.

    Mínus:
    – Po nějakém čase to chce dokoupit rozšíření. Variabilita sice vysoká, ale po hodně partiích už jsou karty hodně známé 🙂
    – této hře by možná slušelo trochu více humoru (osobní názor)

    Resumé:
    – Doporučuji jak pro rodiny s dětmi, tak zkušeným hráčům. Po náročné partii Peurto Rico nebo Agricola je to ideální odpočinek.

  10. valchy

    Dominion je deckbuildingová hra ve které si stavíte balíček karet a snažíte se získat co nejvíce vítězných bodů. Hra funguje velice dobře ale nesmí se hrát často jelikož po čase docela omrzí. Možná by to spravilo rozšíření ale po základní hře už se mi do něj moc nechtělo. Stačila mi Základní hra. No prostě mě moc nezaujala hrál jsem už i mnohem lepší hry.

  11. cSf.Loser

    Hra pro mě osobně byla velkým zklamáním a po několikerém vyzkoušení už ji nechci hrát. Téma je tam naprosto násilně naroubováno, název karet byl vybrán naprosto náhodně. Celý princip je defacto o zahrání pár karet a pak mícháte a mícháte a mícháte. Pokud to někdo umí (zkušený hráč) tak hraje téměř nekonečně dlouho a vy jen koukáte a nemáte co dělat. Pokud to někdo neumí tak prakticky nemá co dělat. Bohužel na hře nevidím nic pozitivního.

  12. matrosh

    Dominion je kult a základní kámen deck-buildingových her, který stvořil mechanismus stavění si vlastnního herního balíku karet behěm hry. Hra se dá opravdu rychle naučit a díky velkému množství různých karet jen tak neomrzí. Před deseti lety bych hodnotil za plnou, ale doba pokročila a her, který stojí na tomto principu je hodně a některé mě baví o hodně víc.

  13. Razer

    Původně mě hra moc bavila ale postupem času omrzí. Také mi moc nesedí vizuální styl. Ideální je ve dvou hráčích, při větším počtu už hodně čekáte. Jinak je to celkem svižná záležitost na 20-30 minut. Občas se podaří skvělé kombo a to člověka potěší. Výhodou jsou snad pravidla, rychle to kohokoliv naučíte.

  14. karelik

    Dominion je zajímavá strategická hra svým promyšleným principem vytváření vlastního balíčku karet, tím to ovšem pro mě končí. Dominion mi prostě nepadl do oka. Přijde mi, jakoby hráči hráli solitérní hru, ale „spolu“. Celkem malá interakce hráčů (záleží na kartách), se zvětšujícím se balíčkem delší tahy a veliká abstrakce (sice jsou karty graficky krásné, ale nic jiného nemáte, jen šmrdláte karty v ruce, lížete si, na chvilku je vyložíte…), pro mě nic poutavého, zábavného. Podle mě by deck building měl být doplňující mechanikou hry, ale Dominion je na ní celý postaven a to mě nebaví.

  15. Milford

    Herně bych tomu dal asi jen 3/5.
    + Jednu hvězdičku ale přidávám za jednoduchá základní pravidla. Do pár minut je možné vysvětlit základ hraní i naprostému laikovi.
    + V podstatě do dvou minut je možné hru rozložit a začít hrát (pokud člověk nemá nepořádek v kartách)
    – Nelíbí se mi určitá monotónnost.
    – Občas mám i pocit, že hodně záleží na štěstí, než na mých schopnostech.
    – Interakce je skoro na nule. Často se stává, že ostatní hráči ani nekoukají na tah toho druhého a jen, ponořeni ve svých kartách čekají, až na ně přijde řada.

  16. Tindo

    Dominion je velmi dobrá karetní hra, která se jistě velkým písmem zapsala do historie stolních her.

    Hra je po mechanické stránce vynikající. Jednoduchá pravidla odhalují velikou hru. Množství karet přináší širokou variabilitu. Při každé hře si hráči postupně vytvářejí trochu jiné balíčky svých karet. Nejlepší strategie může být v každém klání odlišná.

    Slabinou Dominionu je atmosféra. Ve hře budujete království. Při hraní ale na vás atmosféra a prostředí hry moc nepůsobí. Efekty karet převyšují hráčovu touhu si prostě něco hezkého vybudovat. Protože je celé království schované v balíčku karet a žádné karty nezůstávají vyloženy, tak ani moc nevnímáte, jak vaše království roste. To je pro mé srdce budovatele velká škoda.

    Dominion si vždy rád zahraji. Je to skvělá hra, ale není to ten deckbuilding s velkým D, který by se mi líbil ze všech nejvíce.

  17. Luci

    Deckbuildingová hra, která byla svého času přelomová, dnes už trochu překonaná, ale stále ráda ji hraju, jak ve dvou, tak i v partě. Vytváření si různých strategií při tvorbě vlastního balíčku a dále lze využít rozšíření, kterých je velké množství.
    Věřím, že vás hra zaujme, stejně jako mě. 😉

  18. Peet

    Výborná hra s poměrně jednoduchým principem,ale velkou variabilitou možností a herních taktik.

  19. Duhamuz

    Tuto karetní hru jsem poznal poznal přátel, při jednom z našich hraní. Museli jsme si ji pořídit taktéž, neboť nás značně zaujala. Po pár zahraných hrách jsme samozřejmě pochopili, že je značně hratelná do jisté míry. A to v podobě nalosovaných typů karet. Vždy náhodně vybereme 10 druhů karet a s nimi hrajeme. Obvykle pak využíváme 4-6 balíčku, a to jen z toho důvodu, ne že všechny karty nejsou obsahově vyrované. Ale i přesto. Hra je díky tomu, značně znovu hratelná. A pro začátečníky bych ji vřele doporučil.

  20. Michal Smid

    Dominion si vždycky zahraju rád.

  21. susoing

    Dobra kartová hra.
    – Vyžaduje si dobre naštudovať návod, čo je trošku na škodu. Na môj vkus trošku obtiažne je pochopiť pravidla.
    + Flexibilnosť vzhľadom na veľké množstvo variant hratelnosti.
    + Možnosť rozšíriť o ďalšie rozšírenia. Každá hra ma trochu inakšiu stratégiu.
    Ak Vás chytí a neodradí náročnosť v začiatkoch, tak určite hrať ju budete 🙂

  22. Bejus

    Príjemná strategická hra, u ktorej sa dá dobre zabaviť. Skúšala som to hrať raz so dvomi ďalšími hráčmi. Pravidlá mi prišli trošku zložitejšie k dobrému pochopeniu by bola potrebná ešte aspoň jedna partia. Páčilo sa mi výber z rôznych typov akčných kariet.
    Musím sa priznať, len čisto kartové hry moc nemusím a chýbali mi aj kocky, ktoré prinášajú do hry aspoň kúsok náhody. Doporučila by som hráčom, ktorý radi u hry premýšľajú a nebude im chýbať u hry pekne nakreslený hrací plán.

  23. hromadalidi

    Dominion patří mezi hry karetní a nejlépe si ho asi užijete překvapivě ve 3 hráčích. To kvůli tomu, že ve dvou si nelze zas tolik škodit a ve čtyřech zase čekáte někdy až příliš dlouho než přijdete na řadu. Jinak je však hra poměrně svižná a rychlá. Princip stavby v podstatě vlastního balíčku, kterým se snažíte nasbírat co nejvíce vítězných bodů je velmi originální. Nejhorší mi vždycky přijde rozhodnutí, kdy už jít do nákupu vítězných bodů a kdy ještě chvilku počkat a vzít raději nějakou super akční kartu. Variabilita hry je taky velmi velká, neboť v nabídce je vždy pouze deset akčních karet, ale v základní krabici jich je daleko více. Takže můžete z vesela obměňovat různé sady, které vám přijdou vhodné. Hru hrajeme rádi, pravidla má poměrně jednoduchá a složitosti nabírá až v případě pokud se někdo snaží vymyslet řádnou dokonalo a neprolomitelnou strategii. Hrací doba cca. 30-40 ve 3 lidech.

  24. TomassoP.

    výborná myšlenka vytvářet si balíček, díky jehož používání poté vyhrajete. A najít ten správný moment, kdy začít kromě tvoření i sbírat území… Hra mě fakt bavila

  25. matewr

    Hra která je vlastně jen mechanismem… zdá se to málo? Ne! Bohatě to stačí, protože tenhle mechanismus funguje tak parádně a je tak elegantní, že nabízí plnohodnotný strategický zážitek. Celá hra je vlastně o vytváření nejrůznějších kombinací, které vám přinášejí úžasný pocit, že něco do sebe brilantně zapadá. Řetězení akcí je spolu s nutností reagovat na strategie soupeře, to nejlepší na celém Dominionu. Tvorba vlastního balíčku, tak aby byl dostatečně efektivní, je v každé hře naprosto odlišná, kvůli rozdílné skladbě karet Království, což hře zaručuje variabilitu a tak každá hra od vás vyžaduje jiné herní strategie. Hlavní nevýhodou je absence tématu, což je zapříčeněno tím, že v kartách hledáte jen další možnosti kombinace.
    Jestliže se vám partie nepovede, nezoufejte, Dominion je ukrutně rychlý, dynamický a svižný, takže odvety jsou na denním pořádku. V jakémkoli počtu hráčů výborně hratelné.

  26. Grey Lord

    Pokud tedy hledáte něco co si zahrajete za půl hodinky s rodinou nebo s přátely co nejsou nadšenými deskovkáři je Dominion správná volba díky jednoduchému hernímu mechanizmu a velké variabilitě.
    Varování z vlastní zkušenosti: Hra je poměrně návyková. Když dohrajete jednu hru nebude se Vám chtít ji sklízet a budete hrát znovu!
    Bohužel hráči brzy zjistí, že některé kombinace karet jsou výrazně silnější než jiné a tak při náhodném výběru akcí pro hru bude třeba 6 z 10 hromádek zcela nepoužitých. Druhým negativem je v základní sadě karet téměř nulová interakce.

  27. Kentril

    Prestoze tato hra ziskala hodnoceni Spieles des Jares, musim rict, ze mne teda nezaujala. Bud jsem na to nejak vysazeny, nebo jsem to hral ve spatnou dobu se spatnymi lidmi. Mechanismus byl prilis strohy a vymenovani karet a ziskani bonusu…. prislo mi to takove tezkopadne. Mnozi se mnou budou nesouhlasit, ale ja jsem to tak vnimal. Mozna si ji zkusim zahrat jeste jednou v klubu a uvidime, treba mi to nekdo lepe vysvetli a treba me zaujme.

  28. XiQiX

    Tuto hru mám doma a je to prostě držák, který nikdy nezklame. Hra je svižná, zábavná. Je v ní pěkný prostor k rozvíjení intrik a šmelení a proto si ji vždy ráda zahraji. Její velkou výhodou je jednoduchý herní systém, díky kterému ji naučíte hrát během chvilky i nehráče. Ostatně je to i velmi vhodná hra pokud chcete z nehráče udělat herní fandu. Tuto hru rozhodně doporučuji lidem, kteří s hrami nemají mnoho zkušeností a hledají svojí první hru.
    A pokud Vás hra chytí, můžete si k ní pořídit i jedno z mnohých rozšíření a hru tím ještě více zpestřit. Ale jakákoliv varianta Dominionu je sama o sobě dobře hratelná a v podstatě žádné rozšíření nepotřebuje, neboť losování vždy individuální sestavy herních karet umožňuje nepřeberné množství herních variant.

  29. cinan

    Svého času přelomová hra, dnes už trochu překonaná, ale stále rád zahraju.

  30. Vladislavs2

    všechny dominiony perfektní, doporučuju všem

  31. Pedestrian

    Hra, která přinesla deckbuilding, a v době svého vzniku to byla pecka. Z dnešního pohledu je to velmi suchá hra s malou interakcí mezi spoluhráči.

  32. jokerx

  33. loko9

  34. nelus

  35. vaclav palička

  36. koczanska

  37. Pedestrian

  38. xgod

  39. Kubusz

  40. Agrael

  41. majlo

  42. MammuT

  43. janapo

  44. amek

  45. littleturtle

  46. RoMi

  47. TuliMrkev

  48. Warry

  49. ZlObrej

  50. Markéta

  51. gutalin

  52. rokoko73

  53. jonascz

  54. Malleus

  55. JayTea

  56. Eva88

  57. Veronika


    Tuto karetní hru jsem se rozhodla zakoupit po kladných recenzích, které jsem si četla zde. Jelikož je v žebříčku umístěna na 7. místě a zaujaly mne pravidla hry, rozhodla jsem se, že si hru pořídím. Zprvu jsem byla rozpačitá, nechápala jsem pointu hry, i když pravidla srozumitelná, které zvládne i začínající hráč. Zpracování karet se mi zalíbilo a po několika kolech hraní mě hra přímo nadchla. Nejvíc se mi líbí pojetí hry s kartami a zároveň možnost vybrat si vždy jiné karty, takže pokaždé hrajete jinou hru. Oproti jiným hrám, kde používáte např. i dřevěné figurky, v této hře se používají pouze karty a proto se mi hra tak zalíbila. Je jednoduchá, ale přitom zábavná, zajímavá a kreativní. Každé kolo úplně jiné, záleží jaké karty si vyberu.

  58. Gothalgo

  59. Martin

  60. Aulus

  61. Laala

  62. Katulinka

  63. Raiden

  64. Jacob

  65. Atik-Dick

  66. Taira

  67. Flafa

  68. morgouse

  69. kajacx

  70. Patrikhm

  71. ZaPa

  72. Jan

  73. Satsugen

  74. Reagean

  75. HudsonStan

  76. Darlin

  77. Kozzy

  78. kroksmrti

  79. kalt.w1nd

  80. blackfighter

  81. Číňan

  82. Psichi

  83. RadimB

  84. Darča

  85. ho-le

  86. Petr

  87. Lao Thai

  88. Mazec

  89. Márty

  90. madrianova


    hru jsem si zakoupila dle žebříčku oblíbenosti, dle oblíbenosti tématu – středověk, podle pěkného provedení a podle popisu v těchto recenzích.
    Hra mě po prvních dvou hrách moc neoslovila, ale po třetí hře mě i přítele opravdu dostala, bereme si ji i do hospůdky, kde oslovila i cizí lidi a nakonec jsme hráli všichni dohromady 🙂 a byl to pekelnej souboj.
    Ale protože jsem velmi netrpělivá nejvíc mě baví hra hrát ve dvou, abych mohla být stále na řadě 🙂
    Netušila jsem, před zkoupením, že tato hra mě až natolik osloví. Velmi ji mohu všem doporučit.
    Studovala jsem návod sama a přiznám se, trošku jsem v tom tápala, ale po zkušební hře jsme hru ihned pochopili. Je opravdu velmi lehká, pravidla nejsou vůbec složitá. I cizí lidi v hospůdce ji po 5 minutách ihned pochopili. Což je také velká výhoda, pokud budete chtít hrát i s novýma lidičkama.
    Pro koho je hra určena: pro všechny, kteří mají rádi karetní hry /a ti co raději deskovy, tak také doporučuji, protože za to tato hra stojí/ 🙂 a změna je život.
    Kartičky jsou přehledné a systém hry a účel kartiček si rychle ihned osvojíte. Ze začátku se každý lekne množství kartiček a textu, ale jak jsem psala výše. Okamžitě se naučíte na co je která kartička výhodná. Nic složitého.
    Hru doporučuji 2 hráčům /s přítelem hrajeme stále/ , ale 3,4 hráčům. Hra je zase o to napínavější a zajímavější. Pokud máte rádi hry, které jsou napínavé od začátku až do konce,rádi bojujete o výhru a máte rádi strategické hry, jste na této recenzi her správně 🙂

  91. little

  92. karelik

  93. bacil

  94. NOE

  95. Čaňa

  96. makeska

  97. Piestany

  98. Jiří Vorel

  99. Zdenek_

  100. sefler

  101. Kelt

  102. Veverka

  103. 1a2a3a4

  104. Hogo Fogo


    Na začátku bylo váhání – koupit/ nekoupit. I přes dané ocenění jsem si koupí nebyl jist, protože mám dojem, že Poštovní kurýr toto ocení dostal také a pro mě to byla jedna z nejhorších her, co jsem kdy hrál (subjektivní názor).

    Nakonec jsem se ke koupi odhodlal a začal hrát. O možnostech variací se mi předtím ani nezdálo. Avšak jako každá hra má i Dominion svoje plusy a mínusy.

    +)každá hra je jiná
    +)není to max. pro 4 hráče jak je psáno na hře. Dá se to hrát až i v 6 hráčích, jen je hra o něco pomalejší a musí se upravit pravidla (1-vybrání všech provincií zůstává 2- vybrání 5 jakýchkoliv balíčků při 6 hráčích; 4 balíčků při 5 hráčích)
    +)při max. 4 hráčích rychlost
    +)jednoduchost; snadná rychlá pochopitelnost
    +)dlouhá životnost

    -)míchání balíčku – nelze nijak ovlivnit sled karet. Tím se může stát, že po několik kol vám nebudou chodit karty ve správné kombinace až do doby opětovného zamíchání

    Styl hraní mi v jistém smyslu připomíná karetní hru Magic the Gathering – člověk si složí balíček určitých karet s kterými následně hraje. Podoba tam je jak ve stylu hraní tak i v designu a obrázcích. Líbí se mi, že i vnitřek krabice má svůj specifický vzhled a je tam dán „“plánek““ karet pro snažší orientaci při výběru karet do různých možných her (chtěl bych upozornit na to, aby jste ho nestříhali. rozstříhaný tu orientaci moc neusnadňuje:D)

    Dále bych možná ještě vynechal selektování karet s jiným okrajem jako karet konečných. Při úklidu hry bych je nechal u příslušných balíčků připravené na další hru. Usnadňuje a hlavně urychluje to příští přípravu hry). Pokud hrajete s rozšířením Černý trh, tak stačí ostatní karty vytáhnout z poza všech balíčků.

    Na vahách královského kašpara je jasně vidno, že Dominion je hra pro každého v kterémkoliv věku. Ten kdo má rád deskové hry by si ji měl určitě zahrát a v lepší případě i pořídit. Variabilita je kolosální, hratelnost primitivní a o emoce při hře určitě nebude nouze, když vám bude chtít protihráč uškodit útokem čarodějnice či milice.

    Ovládněte svá území. Vytvořte Dominion.

  105. ZdenT27

  106. tofis

  107. KOLMI

  108. pastelka

  109. orff

  110. Martin

  111. Neila

  112. Milosh

  113. Knihovník

  114. Bio

  115. rulen


    Dominion je hra, která mě zaujala na první pohled a po přečtení kladných recenzí jsem se také rozhodla k její koupi.
    Jedná se o karetní hru, která v sobě skrývá velké množství a druhů karet, tím pádem i taktik a strategií, jak hrát. Pravidla jsou jednoduchá, zvládne je každý, karty jsou navíc hezky zpracovné a zábavné na pohled.
    Hra mě bohužel ani po několika zahráních neoslovila, i když sem třeba vyhrávala, nějak jsem bohužel její kouzlo neobjevila nebo mě minulo, nevím, ale přesto věřím, že pro ty, kdo mají karetní hry rádi a chtějí vyzkoušet něco nového, tak bude tato hra tou správnou volbou, já si však mnohem raději zahraju třeba žolíky 🙂

  116. Baller

  117. cimpr-campr

  118. Pavluša

  119. zmisak

  120. Forbik

  121. Slunicko

  122. mil

  123. Hobbys

  124. pavlica

  125. Karloss

  126. Jitka

  127. Honza

  128. Monca09

  129. Libor

  130. drevokocur

  131. Tadži

  132. hammerhead

  133. tgrosser

  134. Bumla

  135. MirR

  136. charin

  137. Sionn Latharn

  138. Zrno.Zaba

  139. esther.f

  140. karci

  141. Deth

  142. Tramvaj

  143. Zenitos

  144. Smith-g

  145. ftoh

  146. shadow

  147. yeetik

  148. Braveheart

  149. Noni

  150. Terw

  151. Bunny84

  152. Savager

  153. czechpastor

  154. Joe

  155. darwin

  156. skyfire


    Tak mám za sebou cca. 20 her v počtu 2 až 4 hráči, tak jaké jsou mé pocity. Hra je to velmí pěkná a grafické zpracování je dle mě nadstandartní. Velice potěší praktická krabice, do které jdou všechny karty pěkně urovnat a oddělit jednotlivé balíky akcí pěněz a bodů od sebe (narozdíl od Agricoly). Další velké plus je, že hra je stejně dobře hratelná ve 2,3 i 4 hráčích. Pravidla jsou jednoduché a naučit hru nové lidi netrvá ani 5 minut, pochopí je snad každý. Hra je to chytlavá a všechny kdo ji hráli hned chytla. Dle mě se u téhle hry moc nemusí přemýšlet a je to taková oddychovka. Náhoda hraje v téhle hře roli v podobě neustálého přemíchávání balíčku karet. Nejsem zastáncem přílišné náhody ve hrách, ale tahle hra ji potřebuje a je ji tám právě tolik, kolik je potřeba. Jako mínus se mi zdá, že některé kartičky akcí jsou zbytečné a prakticky nepoužitelné, protože v kolekci 10 akcí, které se vyberou ke hře se vždy najdou ty lepší a výhodnější a některé prostě jen leží ladem. Četl jsem už sposutu názorů, že tohle není pravda, že jsou situace, kdy se využijí kartičky, které by se jinak nevyužily, ale tohle je opravdu krajní záležitost a cpát mezi nabídku akcí nějakou, kterou využiji jednou za hru nebo jednou za 3 hry se mi zdá zbytečné. Takto to cítili všichni, se kterýma jsem hrál, a proto nebyl problém se domluvit na optimálním setu akčních karet, který je vyvážený, zábavný a dobře hratelný. Naštěstí toto mínus vyvažuje dostatečný počet různých akcí, takže vybírat je z čeho. Celkově je Dominion dobrá hra, kterou můžu doporučit, ale TOP to dle mě určitě není (ten je pro mě pořád geniální systém, hratelnost a ruznorodost každé hry Vikingů).

  157. Duhamuz

  158. Makabi

  159. Jan

  160. Kalibulus

  161. Hippo

  162. Lada

  163. Aries

  164. Kendar05

  165. rach

  166. mysula

  167. Brisco

  168. Beholder


    Začnu zostra a čistě subjektivně. Dominion je nejlepší karetní hra co znám a určitě je i lepší než ty co neznám :). Dominion je vůbec jedna z nejlepších moderních společenských her co znám a beztak je i jedna z nejlepších co neznám :)…

    Dominion, to je velká krabice, jako běžná desková hra a v ní 500 karet. Zahraje si ji 2-4 hráčů. Pravidla mají pár stránek a jsou velmi jednoduchá. Takže proč ta silná slova v úvodu?…

    Největší kouzlo spočívá v tom, že hráč začíná téměř s ničím a snaží se teprve svůj balík sestavit, tak aby pracoval co nejlépe. Nehledě na obrovskou znovu hratelnost, variabilitu a množství různých strategií. Ve hře jsou 3 typy karet – bodovací, peněžní a akční. Pro samotný závěr hry a zjištění, kdo je vítěz, jsou nejdůležitější bodovací karty. Aby si je člověk mohl koupit, potřebuje k tomu peněžní karty. No a k tomu, jak efektivně, jak často a jakým způsobem se hráči k bodovým kartám dostanou, slouží akční karty, kterých je celkem 25 (každá po 10 kusech), ale v každé hře jich bude k dispozici 10 v různých kombinacích. Ty kombinace jsou buď předkonstruované (sami autoři jich pár uvádějí k tomu aby se člověk s kartami seznámil) a nebo náhodně v čemž spočívá další kouzlo Dominionu. Před hrou se náhodně určí 10 akčních karet z dostupných 25 a ty budou ve hře k dispozici.

    Každý hráč začíná se 7 penězi a 3 body. V každém kole má k dispozici 5 karet které si lízne ze svého balíčku (na začátku hry má tedy 10 karet a postupně přikupuje další). Má možnost zahrát 1 až x akcí podle toho jaké akce má. Některé akce totiž umožňují zahrání dalších akcí. Následuje nákup za karty peněz + za peníze, které mohly přinést některé akční karty zahrané před tím. Hráč si může koupit buď další peníze, akční kartu/y (některé akční karty totiž umožňují udělat více než jeden nákup) a nebo body. Nastává otázka, proč kupovat nějaké akční karty, když je účelem koupit co nejvíce bodů. Stačilo by přece kupovat jen body a sem tam peníze. Jenže to by právě vůbec nefungovalo. Vtip je v tom, že hráč začíná každé kolo s 5 kartami, které si náhodně lízne a kdyby nalízal samé bodovací karty, s kterýma nic neudělá, tak nemá šanci vyhrát. Bodovací karty vlastně zpomalují hráče a plní mu balíček. V průběhu hry jsou mu úplně k ničemu, ale na konci vyhraje ten, kdo jich má nejvíce. Na druhou stranu velký počet akcí a málo peněz má ten stejný efekt – zpomalení a omezení hráče cokoliv udělat. Proto si musí hráči určit některou z mnoha strategií, kterou ovlivňují právě dostupné akční karty a zvolit správné načasování, kdy koupit jakou akční kartu, kdy peníze a kdy je třeba začít kupovat body. Hra končí v momentě kdy se doberou všechny šestkové (nejdražší) bodovací body – je jich 8 ve dvou hráčích nebo 12 ve třech nebo čtyřech hráčích. Druhá situace, kdy může hra skončit nastane v momentě, když se dobere třetí jakýkoliv balíček karet. Např. všechny akční karty Vesnice (připomínám, že je vždy 10 kusů každé akční karty), všechny akční karty Zloděj a třeba všechny jedničkové (nejlevnější) bodovací karty (opět jich je 8 nebo 12). Hráči si spočítají pouze bodovací karty a kdo má nejvíce bodů, stává se vítězem.

    Na závěr bych zmínil několik efektů akčních karet. Některé akční karty umožňují líznutí karet navíc, zahrání dalších akčních karet, umožňují více nákupů a nebo přidávají „virtuální“ peníze k nákupu. To jsou základní 4 efekty. Ale např. karta Zloděj dokáže soupeřům krást peníze z balíku, Čarodějnice přidává soupeřům kletby do balíku (-1 bodovací karta), Dobrodruh hledá v balíku poklady (peníze), Milice nutí hráče odhazovat karty atd.

    Hráči anglické verze Dominionu již mohou hru obohatit 25 novými akčními kartami z prvního samostatně hratelného rozšíření Dominion: Intrigue. V tomto rozšíření je mnohem více interakčních a škodících karet. Dále karty, které umožňují provést několik věcí, ale hráč si musí vybrat, kterou a taky jakési „hybridní“ karty – akční/bodovací a peněžní/bodovací.

    No a co nevidět tu bude další rozšíření (už ne samostatně hratelné) Dominion: Seaside. Vidím v Dominion obrovský potenciál, protože už základní verze toho nabízí hodně, první rozšíření tomu ještě přidává, uvidíme co přinesou další :). Ještě bych chtěl podotknout, že tuto recenzi píšu po 200+ odehraných hrách (převážně on-line) a jsem touto hrou opravdu (možná přehnaně) velmi nadšen a nedám na ni dopustit, ale to už jste poznali asi hned v úvodu recenze :)…

  169. sir beki

  170. PJ_HB

  171. sakul

  172. Mialee

  173. ratwin

  174. pet.rad

  175. spartik

  176. Jose

  177. Pepr

  178. omas

  179. filipes

  180. ondrasu

  181. zeppelin

  182. Eduard Doležal

  183. Koroiboszelidy

  184. gesslish

  185. Ajeenka007

  186. Mari

  187. cyril

  188. Last_Elf

  189. Radobyhrac


    Tak mám za sebou asi třicátou partii Dominionu za týden (naživo, ne BSW) a Dominion se stále neohrává. Měl jsem z toho nejdříve obavy, ale hra je opravdu úžasná. I když hrajete dvacátou partii za den, tak stále hledáte jinou cestu k vítězství, nebo zkoušíte, zda vaše předchozí strategioe nebyla náhoda. Často se stane, že to náhoda byla, anebo soupeř vybral lepší cestu k vítězným bodům.

    Hlavní předností Dominionu je jednoduchost pravidel a obrovská variabilita.
    Existuje spousta možností, jak vyhrát.
    Jediné co této hře lze vytknout je míchání karet balíčku hráčů a dlouhé čekání na odehrání tajů tzv. vesničanů (několikrát po sobě zahrají kartu Village).

    Každý hráč má oblíbený určitý typ karet a má svůj osobitý herní projev, takže hra má vždy jiný ráz.

  190. Dušan Takáč

  191. tondakolik

  192. Hanuš

  193. The Hammer

  194. Sagapo

  195. Lišák

  196. lizo

  197. aneken

  198. Zedka

  199. hrhr2

  200. Tygr

  201. Yuri

  202. Sandy.czcz

  203. DwarfMan

  204. Křepelka

  205. jakub

    Dominion je karetní hra, která v krátké době od představení v Essenu oslovila řadu lidí. Svědčí o tom mimo jiné to, že se během pár měsíců vyšvihla mezi nejlepších deset her na žebříčku Board Game Geek (k 5. 2. 2009 je šestý). Takový vzestup se zatím jiné hře nepodařil. Důvodem úspěchu je bezesporu originální herní princip, jednoduchá pravidla, krátká herní doba, dobrá hratelnost v jakémkoliv počtu hráčů. Karty slouží k realizaci akcí i nákupu nových karet. Každý hráč buduje svůj balíček a s ním hraje – postupně ho rozšiřuje podle zvolené strategie.

    Celou recenzi si můžete přečíst na webu o hrách Frodovy deskové hry.

  206. rix

  207. Ranca

  208. Jarek

  209. ifca

  210. GK_voyger

  211. sirio

  212. Shako

  213. Pelly

  214. Mirka

  215. dilli

  216. Kreator

  217. Sekac

  218. Gally

  219. beagutofomor

  220. Adam

  221. Paters

  222. Dr.Lazarus

  223. Tarenor

  224. Brontik

  225. BFM

  226. orsej@centrum.cz

  227. belisar

  228. REM

  229. Perry

  230. Rubic(k)

  231. pogo

  232. mesires

  233. Matěj Baťha

  234. Jaromír Kovařík

Přidat recenzi