Hrajeme.cz

Titan

Originální název:
Titan
Rok vydání:
1980
Počet hráčů:
2 až 6
Věk:
Hra je určena pro dospělé hráče a pro rodiny s dětmi od 12 let.
Doba hraní:
Velmi dlouhá hra – trvá většinou více než 2 hodiny
Doporučení rodiny:
Tuto hru vám nedoporučujeme, najdou se pro vás lepší hry.
Doporučení hráče:
Není známo nebo nedokážeme zařadit.

Kategorie:

Popis

Putujte se svými vojsky a najímejte nové jednotky. Pokud se potkáte se soupeřem, vyřešíte aktuální válku.

Další informace

Míra náhody

Počet hráčů

Věk hráčů

Doba hraní

Počeštění

Rok vydání

Míra interakce

Míra složitosti

Míra humoru

Doporučení rodiny

Doporučení hráče

Výrobci
Autoři

– BoardGameGeek

Recenze

  1. cSf.Loser

    Titán hra, podle které vznikly počítačové Heroes nemůže být špatná. Po strategické mapě se pohybujete a snažíte se najímat nové potvory. Zvětšujete své armády, dělíte je a najímáte. Snažíte se vymanévrovat své protivníky a porazit je pak v taktickém boji za pomocí kostek. Vítězí hráč, který je jediný s přeživším titánem. Je to prostě a jen o boji a o tom, že se snažíte jít soupeřům po krku. Byť hod kostkou ovlivňuje naprosto vše ve hře, tak těch hodů je tolik, že už se jedná o statistiku a ne náhodu a s tím už se dá pracovat. Na dnešní poměry je hra trochu strohá, ale za to přehledná. Jediné mínus z mého pohledu je, že se hra může hooodně protáhnout tak s tím počítejte.

  2. Smith-g

  3. Beholder

  4. Jose

  5. sydo


    Co je v životě nejkrásnější pocit? Rozdrtit vaše nepřátele, vidět je před vámi prchat a slyšet nářek jejich žen.
    -Conan

    Titan. Už z názvu je jasné, že v této hře nebudete dražit dřevěné kostičky ani poklonkovat králům při stavbě hradu. Naopak, stanete se mocným titánem, který s pomocí bájných tvorů dobývá svět.

    Tato hra poprvé vyšla v roce 1979 a už od počátku se stala kultem. Richard Garfield přiznává, že se jí nechal silně ovlivnit při tvorbě světoznámé hry Magic: the Gathering a na základě Titanu byla vytvořena série počítačových her Heroes of Might and Magic. Cena této hry na eBay dosahuje astronomických částek, proto není divu, že se našla schopná firma, která zakoupila práva na reprint tohoto kousku. A tak dnes počítám každý den, než Valley Games vrhnou na trh jeden z nejočekávanějších počinů tohoto roku. Předtím, než se vrhnu na popis samotné hry bych chtěl vyzdvihnout zpracování nového vydání. Mapy vypadají dle poskytnutých obrázků naprosto úžasně, mapboard je malým uměleckým dílem, žetony s potvorami mají nádherné obrázky a v krabici je na ně dokonce plastové úložiště, které je nechává rozřazené a zkracuje tak přípravu i průběh hry (kéž bych si toto nemusel vyrábět k Agricole sám). Prezentace hry tedy za plný počet.

    Každý hráč se v této hře stává titánem, který pochoduje zemí, verbuje armády gorgon, kentaurů, trollů, draků a dalších fantasy tvorů a bojuje proti svým soupeřům. Vyhrává ten, jehož titán zůstane poslední. Ano, slyšeli jste správně, v této hře neexistují vítězné body, hraje se KO, Titan není hra pro slečinky. Hlavní část hry se odehrává na tzv. mapboard, jakési mapě světa rozdělené na různé druhy krajiny, jako jsou bažiny, pláně, lesy, věže atd. Hráč začíná s malou armádou a postupně do ní verbuje další jednotky v závislosti na složení armády a její poloze na mapě. Složení armád každého hráče je skryté a hráči si tak musí pamatovat, ve které armádě je soupeřův titán a složení soupeřových armád odhadovat podle toho, jaké nestvůry soupeř verbuje. Paměť tedy v této hře hraje velkou roli.
    Ve chvíli, kdy se dvě armády střetnou, dění se přenese na battleboard, která je pro každý terén specifická. Součástí úspěchu ve hře je dobré plánování svých bitev, některé nestvůry bojují lépe v bažině, některý terén vyhovuje potvorám útočícím na dálku apod. Bitva je rozhodována hodem kostkami (mnoha kostkami, pokud máte velkou armádu), ale taktika zde hraje velkou roli. Vítěz bitvy získává body, za které si vylepší svého titána a může verbovat mocné anděly a archanděly. Hra končí, když ve hře zůstane pouze jeden titán. V závislosti na agresivitě a počtu hráčů se může herní doba pohybovat mezi 1 až 6 hodinami. pokud se nebojíte a pouze neverbujete jednotky, ubíhá hra svižně, i když novým hráčům většinou chvíli trvá, než se sžijí se způsobem pohybu na mapboardu. Pokud má někdo problém s kostkami a bojí se, že Titan je hlavně o náhodě, netuší, jak se mýlí. Taktika hraje velkou roli, stejně jako pamět, o něčem svědčí i to, že v turnajích, které jsou zejména v USA velice populární, se na prvních příčkách umisťují stejná jména, zkušení veteráni považují tuto hru za jeden z designových skvostů a přízvisko kultovní Titan nezískal jen tak.

    Nedělám si iluze o tom, že si tuto hru u nás koupí větší množství lidí, jejich škoda. Já osobně poběžím do Rokoka s větrem o zádech hned jak Titan přivezou. Titan patrně nikdy nezíská titul Spiel des Jahres, Hra roku a už tuplem ne titul Hra německé veřejnosti. Pro německou veřejnost je slovo Titan synonymem rouhání, má totiž vše, co většina hráčů „“německých her““ nezkousne: kostky, dlouhou hrací dobu, fantasy téma, konflikt mezi hráči a eliminaci hráčů. Německá veřejnost se tedy schová za krabice od Caylusu, ale ten, kdo je odvážný, si s Titanem užije fůru zábavy. Takže popadněte kýbl kostek, zamluvte si na večer stůl a připravte se na taktickou fantasy řežbu, u které zapomenete, že hrajete 3 hodiny (já osobně mám dlouhé hry rád), jelikož je zábavná a akční a zároveň vás nutí přemýšlet. Hráči, kteří vypadnou dříve se můžou dívat a fandit přeživším nebo si mezitím zahrát něco jiného. Hra se hraje skvěle i ve dvou (a není tak dlouhá) a milovníci Heroes ji budou milovat též. A abych parafrázoval Conana z úvodu, není to super pocit, rozdrtit své soupeře, slyšet jejich nářek a poslat je pro pivo, aby se nenudili? 😀

    P.S. Děkuji Pavlovi Prachařovi z hrajeme.cz, sotva jsme se v diskuzi zmínil o Titanu a o tom, že tu nemá svůj odkaz, okamžitě jej vytvořil a já mohl napsat tuto recenzi. Tomu říkám přístup! Děkuji.

  6. Richmond

Přidat recenzi