Hrajeme.cz

Duhový závod

Originální název:
Monte Rolla
Rok vydání:
2003
Počet hráčů:
2 až 4
Věk:
Hra je určena pouze pro děti. Dospělí se při ní většinou nepobaví. Dospělí po takové hře většinou nesáhnou, pokud by ji měli hrát pouze mezi sebou.
Doba hraní:
Krátká hra do 20 minut
Doporučení rodiny:
Určitě vyzkoušejte, neměla by uniknout vaší pozornosti.
Doporučení hráče:
Tuto hru vám nedoporučujeme, najdou se pro vás lepší hry.

Kategorie:

Popis

Hra Duhový závod nabízí netradiční herní zážitek. Nakloněný herní plán vám připraví stejné dobrodružství jako opravdová hora.
Duha se roztříštila na spoustu malých duhových kuliček, které spadly do křišťálového jezera. Aby se z kuliček zase mohla stát duha, musejí teď projít náročnou cestu přes hory až do moře.
Cílem hry je co nejrychleji se svými kuličkami projít cestu od rybníčka s lekníny, dvakrát přes horu, až do moře. Během této dobrodružné cesty můžete plout řekami, ale také znepříjemnit cestu kuličkám ostatních hráčů tím, že je do řeky shodíte. Ale pozor, vodní proudy jsou záludné. Protože voda vždy teče z kopce dolů, může vás někdy vrátit po cestě zpět nebo naopak posunout protihráče kupředu.

Další informace

Míra náhody

Počet hráčů

Věk hráčů

Doba hraní

Počeštění

Rok vydání

Míra interakce

Míra složitosti

Míra humoru

Doporučení rodiny

Doporučení hráče

Výrobci

,

Autoři

,

– Board Game Geek
– BoardGameGeek

Recenze

  1. MestoProDeti.cz


    Dnes tolik kýžená trojrozměrnost proniká samozřejmě i do společenských deskových her. Je tomu tak i u titulu Duhový závod, jenž je zaměřen převážně na menší hráče. Na různé plastické figurky a další prvky jsme zvyklí, ovšem zde do prostoru vyrůstá samotný herní plán. Jednak jsou v něm modré rýhy, které značí stružky řek, a jednak je celá kartonová plocha v prostředku důmyslně nadzdvižená, čímž se pro účel „příběhu“ hry vytváří jakýsi kopec. Trojrozměrnost zde tudíž není samoúčelná, nýbrž na ní stojí celý princip závodu, potažmo jeho zábavnost.
    Zde se nesoutěží s nějakými panďuláky, do cíle se musíme dostat klasickými cvrnkacími skleněnkami. Tvůrci hry využili té nejzákladnější vlastnosti kuliček, a totiž jejich kutálení. Různě barevné kousky skla zde symbolizují rozpadlou duhu, kterou je potřeba přemístit z rybníčku do moře, které se nachází za oním kopcem. Cesta se vine podél řek, po jednotlivých krocích vyznačených dolíčky. Hod kostkou vás ovšem může dovést i doprostřed proudu, a to se pak svezete po proudu z vršku dolů. Nebo vás může do vody shodit protihráč, kterému překážíte. Pokud jste na špatném svahu, znamená to, že se dostanete daleko proti směru vašeho putování, ovšem jindy vás tok může naopak postrčit směrem k cíli. Když hladinu překračujete v pořádném rozběhu (padne vám vyšší číslo), můžete se od vlnky odrazit jako žabka a neutopíte se. Jindy se můžete osušit na vratkém kameni.
    Duhový závod je povětšinou velmi svižná hra, která motivem „nakloněné roviny“ přináší do akce určitou dynamiku. Výjimečně může být trochu otravná, pokud vám hned na začátku do omrzení hrací kostka přiděluje číslo, které vaši kuličku okamžitě vykoupe na prvním brodu a vrátí na start. Na druhou stranu tím nebetyčně pobavíte protihráče, kteří si mezitím pádí k moři, až jim vlají duhovky.

    Recenze převzata z webového portálu Město pro děti.cz http://www.mestoprodeti.cz – web o kultuře pro děti od 3 do 15 let.

  2. Pamir


    Nad kopci zapršelo a zasvítilo slunce. Vtom se na obloze vykreslila nádherná duha. Po chvíli se začala pomalu ztrácet a roztříštila se na malé duhové kuličky. Aby se z nich opět mohla stát duha, musely duhové kuličky projít přes náročnou cestu přes hory až do moře. Až teprve v moři pod dohledem slunečních paprsků se opět mohli spojit v duhu……….
    Každý hráč představuje duhové kuličky ze ztracené duhy. Pomocí kostky se snaží dostat své kuličky Každý hráč má kuličky, přes hory až do moře.. Během cesty na něj čeká záludná řeka. Když do ní vstoupí, může se pomocí kamenů udržet v proudu. Může se ovšem stát, že jiný hráč spadne také do řeky a všechny kuličky před ním, vezme sebou po proudu.
    Složením herního plánu vytvořím „horu“ která se mírně svažuje do dvou směrů. Každý hráč si vybere kuličky stejné barvy a umístí je na start. Ten představuje rybník s lekníny.

    Základní varianta
    Do rybníčku dejte 2 kuličky. Hází se kostkou. Za každý bod na kostce se posunete právě o 1 políčko včetně dvojitých políček, kamenů a vln v řekách a jezerech. Přitom si můžete vybrat, kterou kuličkou pohnete. Pokud kulička skončí svůj pohyb na řece, musí tam zůstat stát. Na některých místech v řece jsou vlnky, pomocí kterých se kulička v řece udrží. V tu chvíli je nebezpečí, že ji jiný hráč pomocí své kuličky srazí. Může se ovšem stát, že Vás posune dopředu k cíli. Řeky totiž tečou různými směry. Záleží na které straně hory se nacházejí. Dalším prvkem jsou zdvojená políčka. Pokud tam již stojí dva hráči, posuňte jednoho do nejbližší řeky a kulička vždy steče pod horu. Hráč při tom nesmí vyhodit svoji vlastní kuličku. Hra končí ve chvíli, kdy dostanete obě kuličky do moře.

    Další obměny hry
    – Hráč může vyhodit svoji kuličku
    – můžete hrát se třemi kuličkami, přičemž stačí dostat do cíle 2 kuličky
    – když padne na kostce 6, můžete házet ještě jednou (pouze jednou, ne víckrát dokola). Hodnoty se sečtou a pohnete svojí kuličkou o tento součet.

    Velmi zdařilá hra pro nejmenší. S pomocí dospělého můžete hru hrát dítě již od tří let. Kuličky děti prostě milují….

  3. Mirka


    Umí vaše děti počítat do šesti? Pokud ano a chcete-li vyzkoušet i něco jiného než jen „“standardní““ (ne 3D) hry s kostkou, tak tohle je hra pro vás. Princip hry, kdy kulička sjede šupem pádem do rybníčku (resp. do moře), je zábavný. A zase jiný než „“pouhé““ tahání figurkami po různých herních plánech. Strategii ve hře nehledejte, ale o to ani nejde. Zkrátka házení kostkou a posouvání kuliček. Ale dívat se na rozzářené oči dětí, když kulička sjede drážkou dolů, je k nezaplacení. Samozřejmě se časem ohraje, ale jsme rádi, že ji v našem herním arzenálu máme. Výhoda této hry je, že se dá dohrát docela rychle. Což je zvlášť u menších dětí velké plus.

Přidat recenzi