Hrajeme.cz
DomůKatalog herRodinná hraDoba kamenná (Stone Age)

Doba kamenná (Stone Age)

Originální název:
Stone Age
Rok vydání:
2008
Počet hráčů:
2 až 4
Věk:
Hra je určena pro dospělé hráče a pro rodiny s dětmi od 10 let.
Doba hraní:
Středně trvající hra – asi 30 až 70 minut
Doporučení rodiny:
Určitě vyzkoušejte, neměla by uniknout vaší pozornosti.
Doporučení hráče:
Asi nebudete zklamáni, ale také vás asi nenadchne.

Katalogové číslo: 12427 Kategorie: Štítek:

Popis

Doba kamenná je doba kamenná. A rozhodně to není doba jednoduchá.

Nejdůležitějším úkolem vašeho kmene je obstarat dostatek jídla pro všechny své členy. A proto je potřeba vyrazit na lov, a nebo alespoň vypěstovat obilí na prvních zoraných polích. Civilizace se pomalu začíná rozvíjet, a aby se mohla rozvíjet dále, je třeba natěžit dostatek dřeva, jílu, kamene a také zlato ve zlatonosné řece. Pak můžete dále rozšiřovat vesnici, získávat kvalitnější nástroje a další civilizační výhody. K úspěchu vašeho kmene je třeba dobré plánování a také kousek štěstí.

Hra s velmi pěkným originálním systémem využití hodů kostkami, které samozřejmě znamenají určitý prvek náhody, ale zase zpřístupňují hru široké veřejnosti. Hra funguje velmi pěkně a hraje se většinou něco přes hodinu. České vydání proběhlo společně s prvním vydáním německým a anglickým v dubnu 2008.

Související hra:

Další informace

Počet hráčů

Věk hráčů

Doba hraní

Počeštění

Rok vydání

Míra náhody

Míra interakce

Míra složitosti

Míra humoru

Doporučení rodiny

Doporučení hráče

Výrobci

,

Autoři

Hra/Rozšíření

Pravidla:

Odkazy:

Recenze

  1. Wolvik

    Krásně zpracovaný kousek, který vlastní můj tchán. V letních dnech u něj na chatě s pivkem v ruce občas zahrajeme. Jedná se o workplacement strategii, kdy posíláte své divochy a divoženky těžit, sbírat obilí, nebo se prostě množit. V principu je to klasická eurovka, kdo má víc bodů, vyhrává. Bohužel, tady se dostáváme k poměrně velké vadě na kráse. Existuje jedna naprosto jistá cesta k vítězství a i když hra nabízí cest několik, žádná jiná není zdaleka tak efektivní. Prozrazovat samozřejmě nebudu a pokud už na ni přijdete, doporučuji se na ni vykašlat, protože si hru s ostatními ani moc neužijete. A o to přeci jde. Ke hře vyšlo rozšíření, ale nevlastním, nemohu posoudit, zdali byl systém nějakým způsobem vybalancován. Taktéž doporučuji hrát v HC modu, tedy dojde jídlo, křováci umírají. Přijde mi to krapet lepší než je krmit klackama.

  2. Cermakov1

    Moje první strategie, ráda si ji ještě teď zahraji. Uvažuji, že pořídím rozšíření.

  3. pavel t

    pěkně udělaná hra, která krásně vychází z tématu Doby kamenné. Herně nabízí hráčům zajímavé možnosti, při tom ale není nijak zvlášť těžká na vysvětlení. Zařadil bych jí do kategorie těžší rodinné hry anebo lehčí eurovky, což je milá kombinace, která může sloužit jako vstupenka nehráčů do světa náročných eurovek

  4. VinceCZ

    Při hraní této hry je důležité strategické rozhodování, můžete se vydat hned několika cestami. Hned od začátku se vydat cestou technologie a vývoje? Ale co budou vaši lidé jíst?
    Budete se rozmnožovat a zároveň shánět jídlo pro novorozence? Ale co vývoj a stavby?

    Nejvíce jsem si to užil při hraní se 4 hráči, kde díky omezenému prostoru už opravdu bojujete o každou surovinu.

  5. JakSeRodi

    Skvělá strategie tak akorát náročná, aby se dalo krásně strategizovat a zároveň byla hra dostatečně jednoduchá na to, aby si jí užil prakticky každý kdo o hru projeví zájem. Pokud jste na hru narazili v obchodě a krabice se vám líbila, tak se tam vraťte a hru kupte, špatně rozhodně neuděláte. 🙂

    Pozor na jídlo, všichni musí jíst i vy!

  6. dalik

    Plusy:
    – Suverénně nejkrásnější hra, kterou doma máme.
    – Suverénně hra s nejlepší atmosférou, kterou máme doma (Agricola na tohle prostě nemá).
    – Způsob zanesení náhody do hry.
    – Způsob plánování a sledování toho, co dělají spoluhráči.
    – Nesouhlasím s tím, že hra není určena pro náročné hráče, spíše naopak. Hraji ji pravidelně s hráči, kteří holdují Puerto Ricu, Agricole a jím podobným hrám. Nedokáži si představit, že bychom tuto hru nehráli.
    – Je to klenot v naší sbírce her.
    – Malá násobilka – děcka se pěkně procvičí.

    Mínusy:
    – Pokud hrajete s dětmi, musíte ubrat plyn a přizpůsobit se jejich tempu a uvažování (jinak je převálcujete velkým rozdílem skóre a od hry je do budoucna odradíte).
    – Pokud hrajete s dětmi, tak se připravte na to, že hru možná nedohrajete (do konce je často daleko, ale hlavně že spočítají, kolik si můžou vzít suroviny o ceně 3, když hodily 3, 4, 6, 1) 🙂
    – Hra se dá cíleně urychlit (například kupováním budov z jedné hromádky). Při hře s dětmi je to výhoda, ale pokud hrají zkušení hráči a jednoho z nich to přestane bavit, dokáže tímto hru tak trochu zkazit 🙂

    Resumé:
    – Nejkrásnější, nejatmosféričtější a prakticky nejhranější a nejpůjčovanější hra v rodině.
    – Srovnání: Agricola/Puerto Rico mají propracovanější systém a větší variabilitu výběru strategie (a tím pádem složitější pravidla), ale horší atmosféru a zpracování a delší dobu hraní.
    – Na tuto hru nedám dopustit.

  7. Slado42

    Jeden z prvních worker placement, který jsem hrál. Velmi se mi líbí zapojení kostek a stylového kalíšku ve stylu pralidí. Komponenty a plán se mi velmi líbí. Samotná hra je ideální pro nováčky díky jednoduchým pravidlům. Vždy si ji rád znovu zahraji.

  8. wraith

    Hezky udělaná hra, na které není nic špatného, ale chybí ji přitažlivost volající po opakovaném hraní.

  9. cinan

    vůbec není špatná, tak nějak ale z mého pohledu nevyčnívá ničím navíc

  10. SOVRIN

    Pravděpodobně první euro, které jsem kdy hrál. Ve hře těžíte suroviny, stavíte chýše, živíte své domorodce a snažíte se vybudovat co nejmocnější kmen. Poutavé téma, líbivá grafika, jednoduchá pravidla, nechybí ani prvek náhody v podobě kostek. To všechno dohromady dává velice zajímavou hru, kterou bych doporučil všem začátečníkům. Pokročilejším hráčům už se bude zdát ve hře příliš málo možností a raději sáhnou po nějaké novější, komplexnější hře. Přesto mám pocit, že Doba kamenná je jakýsi předchůdce dnešních her, které často jen obměňují, případně rozšírují téma. Ačkoli jsou novější hry komplexnější, tak se kdykoli rád vrátím k Době kamenné, protože na dobré věci se nezapomíná.

  11. Nathien

    Parádna hra žánru umiestňovania pracovníkov. Tématicky trochu slabá. Dosť podobná Lords of Waterdeep (tá má viac témy ale je komplikovanejšia).
    Dostatočne zaujímavá pre milovníkov hier a pritom jednoduchá aj pre začiatočníkov, ktorí predtým podobné/žiadne hry nehrali.

  12. mousimo

    Hra je náročnější, strategická a zaujala. Nic extra to ale není

  13. Tindo

    Jednoduchá a zároveň i trochu strategická hra, na které se mi nejvíce líbí krásně namalovaný herní plán. Dobrý a jednoduchý workerplacement. Náročnější hráče asi moc nezaujme. Ze hry mám bohužel pocit, že šíře možných strategií, které mohou vést k vítězství, není dostatečná. A to je škoda, protože hra je na pohled velmi hezká.

  14. pettaa

    Pro mě jedna z nejoblíbenějších her- dá se hrát téměř denně. Krásné zpracování, srozumitelná a rychle vysvětlitelná pravidla. Zábavná jak ve dvou, třech, či čtyřech hráčích. Líbí se mi, jak s každou hrou a jinými hráči, člověk musí upravovat strategii – těžit, akční karty, stavba budov, rozmnožovat se…
    A pak ejhle klan nemá co jíst 🙂

  15. Geba

    Hra má na první pohled velmi atraktivní vzhled, ketrý opravdu zaujme, strategie i pravidla se mení pri počtu dvou hraču a při třech nebo čtyrech hráčích, všechny varianty doporučuji. Jedná se o strategickou hru s prvkem náhody, kdy si házíte kostkami, ale není to vubec na překážku, hře to dodává jistý prvek humoru. Nejčastějí Dobu kamennou hraji s manželkou, ale občas i s přáteli, kteří si také hru oblíbili, kvuli jednoduchým pravidlům, pro začátečníky je již druhá třetí hra pěkně hratelná. Děti nad 10 let to hravě také zvládnou. Tuto hru doporučuji jak pro dva hráče, tak pro rodinu s dětmí ( mohou se zde přiučit, jak uživit klan, co za co postavit, jak co nakombinovat a hlavně prostě rozvíjet své logické myšlení). Jednoznačně doporučuji.

  16. hromadalidi

    Pro mě jedna z prvních her typy, že máte možnost vykonávat pomocí přiřazování dělníků(pravěkých lidiček) vykonávat různé akce (těžbu, výroba předmětů, nákup akčních karet atd.). Strašně se mi líbila ta variabilita možností. Zároveň jsem byl pořád nervózní, uživím všechny své hladové krky nebo nikoliv. Doba kamená přináší velkou řadu možností co konat a je jen na hráčích namixovat všechno ve vhodném a správném pořadí. Nepodaří se to samozřejmě vždy a soupeř vám může leckdy zhatit plány. Co se týče vzhledu a grafiky tak dle mého názoru velmi zdařilé. Vyzdvihnul bych i vysokou hratelnost ve 2, 3 i 4 hráčích a zároveň poměrně nízkou hrací dobu okolo jedné hodinky. Dohromady sečteno deskovka jak pro náročnější hráče, tak i pro někoho komu již člověče přijde ohrané. Takže vzít pazourek, rozdělat oheň a šup na mamuta.

  17. lenulefazole

    Před rokem jsem tuto hru sháněla v kamenných obchodech, bohužel, jako „stará“ deskovka se už nikde nevyskytuje. Tak snad letos přes net. A sháním jí proto, že se mi moc líbila, i graficky, i herně, hodí se jistě do rodiny, kde jsou děti i dospělí, kteří rádi stráví společné chvíle nad deskovou hrou. Navíc jsem slyšela chválu na rozšíření hry!

  18. Grey Lord

    O téhle hře nemůžu říct žádné superlativy přesto jsem dal 5 hvězdiček. Důvod je jednoduchý. Tahle hra je dobrá v každém směru (Variabilita, grafika, plynulost hry, náročnost pravidel, herní materiál, přijatelná délka hry, vyváženost strategií, …)
    Nejlepší na ní je, že si ji můžete zahrát se zkušeným hráčem stejně jako s osmiletým dítětem. Dítě si navíc při hraní zopakuje malou násobilku, což nezaškodí ani mnohým dospělým 🙂
    Náhoda může mít velmi silný vliv, kostky jsou zrádné, ale zábavnost hry to rozhodně nekazí.
    A pokud Vám přece jen Doba Kamenná příjde po čase stereotypní, je k dispozici kvalitní rozšíření, které umožnuje hru v 5-ti hráčích a přidává do hry nový aspekt obchodu.

  19. matewr

    Graficky a tématicky krásná hra, která zaujme snad každého. Dobře hratelná v jakémkoli počtu hráčů a až do poslední chvíle napínavá. Jednoduchý mechanismus přikládání dělníků na různě složitá místa zisků zdrojů, kdy vzácnější zdroje jsou pochopitelně i cennější, je chytlavý a lehce naučitelný. Kámen úrazu přichází ve chvíli kdy je na řadě závěrečné bodování. Najednou zjistíte, že během hry nemáte skoro žádnou kontrolu nad tím, jestli vedete nebo ne, a díky tomu hra velmi strádá. Po čase se dá sice naučit sledovat ostatní, to však platí jen při hře dvou hráčů, při více to sledovat moc nejde. Kromě syndromu bodování za všechno, hra také trpí svojí přímočarostí, kdy si každý z hráčů najde jeden způsob jakým celou hru odehraje. A navíc, cest k vítězství také mnoho není. Variabilita hry tím pádem klesá závratně dolů a pro zkušenější deskovkáře Doba kamenná nemá moc co nabídnout. Jako brána do světa deskových her, se však jedná o jednu z nejlepších voleb vůbec.

  20. XiQiX

    Velmi zábavná hra s povedeným poměrně jednoduchým herním mechanismem z atraktivního prostředí. Vyvedená grafické zpracování hezky ladí s příjemnou hrou, která pobaví celou rodinu i zkušené hráče. Jako jedna z mála her, je tato hra dobře hratelná i pouze ve dvou hráčích. Tuto hru mám doma a vždy si jí ráda zahraji.

  21. chajim

    Pro mě nádherně graficky zpracovaná hra, vypracované kostičky komponent (oproti např. Pilířům země), kde je všude jen kostička příslušné barvy. Nejzajímavějším prvkem hry pro mě jsou akční karty, které si kupujete za suroviny a které mají dva efekty. Jeden okamžitý a druhý, důležitější, který si započítáte až na konci hry. Hra umožňuje několik herních strategií a podle mých zkušeností každá může vést k vítězství. Prvek náhody do hry vnáší hod kostkami. Mě osobně prvek náhody ve hrách nevadí. Dělá každou hru jinou a zajímavější (připravuje prvek překvapení). Celkově mám hru moc rád. 3 hvězdičky dávám jen z toho důvodu, že se mi hra časem trochu ohrála.

  22. Kentril

    Herni strategie zapojena na tema pravek. Tezite zdroje a stavite chyse a pripadne sbirate karty, za ktere ziskate bonusy na konci hry. Hra je graficky velmi hezky zpracovana. Pravidla jsou snadna a pochopi je kazdy uz pri prvni hre. Nahodny prvek je zde snad jen jeden – kdyz vysilate lovce na „sber surovin“ hazite kostkou a podle toho obdrzite pocet zdroju. to muze byt nekdy frustrujici, kdyz mate velmi dobrou strategii a padaji vam stale jednicky 🙂 Ale i o tom to je 🙂

  23. suskma

  24. klasternice


    Doba kamenná je hra, která si myslím nadchne celou rodinu od nejmenších po ty největší 🙂 Mezi zajímavosti hry je používání kostek při lovu a sběru (dřeva, kamene, jílu či zlata), zvýší se tím sice podíl náhody, ale také emoce 🙂 Každý se snaží na kostkách naházet co nejvíce bodů aby získal co nejvíce surovin. Pokud se navíc stane že si chcete během jednoho vzít suroviny a k tomu také vzít i nějakou tu zvýhodňující kartu, za kterou na konci hry získáte body, tak to můžou být pěkné nervy naházet na kostkách potřebné množství bodů 🙂 Potom mohou lítat i nevhodná slova a téct nervy:) Každopádně jinak je to veselá hra plná emocí, zážítků a občas i smíchu. Mohu vřele doporučit i větším rodinám, vysvětlení pravidel nezabere mnoho času, rychle je pochopí i menší děti a hra je také určitě velice nadchne. Hra není časově náročná ve 2-3 hráčích nezabere více než 90 minut, což je určitě přijatelná doba. Mě osobně tato hra i když s větším podílem náhody nadchla a určitě plánuji vyzkoušet i rozšíření.

  25. Lubiii

  26. MammuT

  27. littleturtle

  28. V69

  29. MiW

  30. Bek

  31. gutalin

  32. Eva88

  33. Aulus

  34. vaseklu

  35. radohu

  36. Cerdav

  37. Patrikhm

  38. Reagean

  39. Vojta38

  40. nazy

  41. Tereza

  42. RTMyšák

  43. Pippen

  44. Petr

  45. Mazec

  46. little

  47. Loretta

  48. bacil

  49. makeska

  50. Missak

  51. Jiří Vorel

  52. Zdenek_

  53. ZdenT27

  54. Akinorew

  55. katka

  56. orff

  57. Jennda


    V době kamenné nejspíše přežití hodně záviselo na štěstí. Podaří se najít něco k jídlu? Nenarazíme při tom na nebezpečí? Možná v rámci zachování autenticity nám autoři tuto značnou náhodu zapracovali i do hry Doba kamenná. Vy se ale nesmíte zaleknout a neohroženě veďte svůj kmen k prosperitě. Hlavní je mít vždy kmen nakrmen a pak už stačí jen rozmnožit, postavit a nasbírat.
    Nejprve musíme pochválit zpracování. Jak už to tak u moderních deskových her bývá, je špičkově graficky provedené. Design se opravdu moc povedl a jeho největší předností jsou krásné kresby a ilustrace. Třešničkou na dortu je pak kožený kelímek na házení kostkami.
    Teď bohužel musí přijít kritika herního systému. Ten je závislí na neoblíbeném hodu kostkami. Pokud Vám štěstí nepřeje, je celá hra zkažená a k výhře vám nic nepomůže. Celkově je tato hra velice nevhodná pro hráče, kteří mají rádi taktizování a rádi mají svou hru pod kontrolou. Ani po několika desítkách odehraných partií mi není jasné, jak lze dosáhnout vítězství. Většinou se k tomu prostě nějak doplácáte a nakonci občas vyjde na jevo, že o vítězství rozhodl jediný hod kostkou.
    Pokud ale nejste zapřísáhlý odpůrce náhody, určitě hru vyzkoušejte. Moje hodnocení této hry se dá formulovat přesně jako doporučení pro hráče, jenž je zde k dispozici. Asi nebudete hrou zklamáni, ale také vás nenadchne.

  58. Milosh

  59. Knihovník

  60. rulen


    Co vás na této hře dozajista upoutá je herní materiál, který osobně považuju za největší plus celé hry. Od hlavní hrací desky až po kožený kelímek s kostkami, prostě nádhera. Z toho jako samozřejmost vyplývá i to, že pokud se vám hra líbí jen pouhým okem, bude vás také bavit ji hrát.
    Tak o co tu jde? Jste načelník kmene, který se snaží rozvíjet svou ves(rozuměj svou hrací desku), musí nakrmit své lidi, stavět domečky, množit se a tak dále. K tomu samozřejmě potřebuje různé suroviny (jídlo, dřevo, jíl, kámen a zlato). Získá ho velmi jednoduše – umístí panáčky na příslušná místa (do lesa, lomu atd.) a hodí tolika kostkami, kolik panáčků umístil. Jídlo je v tomto případě nejlevnější, zlato nejdražší. Když má dostatek surovin, může si postavit dům nebo si koupit akční karty, které přinášejí jak různé výhody a body během hry, tak především body na konci hry. Doporučuju se zaměřit na určitý druh karet a tím si vlastně určit i svou strategii. Konečné sčítání totiž mnohdy rozhoduje o vítězi celé hry.
    Hra je opravdu velice hezká, zábavná, ale je taky hodně o náhodě… když kostky nejsou na vaší straně, bude vás asi hodně zlobit to, že spoluhráčům pořád padají 5 nebo 6 a vám jen 1 nebo 2. To už ale nezáleží na vás, ale na štěstí. Ne nadarmo se ale říká, odvážným štěstí přeje, takže vzhůru do doby kamenné.

  61. Baller

  62. Dastík

  63. Tomáš Jindra

  64. acedrac

  65. smotla

  66. Hobbys

  67. Libor

  68. Adam Svoboda

  69. Adam Svoboda

  70. tanulo

  71. toby

  72. Bumla

  73. majlo

  74. Petr

  75. Sionn Latharn

  76. Deth

  77. Tramvaj

  78. Michal

  79. smaza

  80. Vydrova

  81. Smith-g

  82. ftoh

  83. Bonifác

  84. yeetik

  85. Fruiko

  86. Cwaj

  87. JardaJaryn

  88. Adam

  89. filipfi

  90. imro

  91. jas

  92. Milhaus

  93. aksile

  94. Terw

  95. Savager

  96. saver

  97. ocasek

  98. radohu

  99. darwin

  100. skyfire


    Tahle hra mě a všechny okolo chytla hned od první odehrané partie.

    Design : Hru zdobí krásná grafika a také suroviny jsou pěkně provedeny. Jsou nejenom rozlišeny barvami jako třeba v Agricole, ale také se liší tvary. Rovněž civilizační karty a karty budov jsou provedeny parádně a dobře dotvářejí atmosféru doby, do které je hra zasazena. Hlavní hrací deska je rovněž perfektní. Hrací desky hráčů jsou dobré, ale možná mohly být trošku větší, aby si na nich mohl každý hráč vše pěkně uspořádat. Takhle když má někdo hodně člobrdů a surovin, tak se to uspořádat moc nedá. Rovněž místa pro budovy je tam málo, ale vzhledem k velikosti budov to asi jinak udělat nešlo a tak se po pěti budovách další už musí dávat na předešlé, protože víc místa tam není. Ale pro hru samotnou nemá viditelnost budov prakticky žádný vliv, tak tohle ničemu nevadí. Žetonky s jídlem taky krásné, každá hodnota je jinak znázorněna (lesní plody, ryby, atd.), zkrátka žádný žeton není odfláknutý jen číselnou hodnotou jako u mnoha jiných her. Kožený kalíšek na házení kostek je pověstná třešnička na dortu.

    Pravidla : Pravidla jsou naprosto jednoduchá a už po přečtení pravidel na internetu jsem si dokázal celý systém hry pěkně představit a protože se mi líbil, tak tohle byl jeden z důvodů proč jsem si hru objednal (další byl právě krásny design). Rovněž lidé, kterým jsem pravidla vysvětloval je ihned pochopili a vysvětlení trvalo cca. 5 minut.

    Jak se hra hraje : Naprosto skvěle. Žádný z hráčů se ve hře nenudí, pořád se něco děje, umisťování človíčků nikomu moc netrvá, a tak je prakticky každý pořád na tahu. Při hře hráčů po umísťování človíčků se taky všichni baví, protože sledují jaké kostky protihráčům padnou a kolik surovin jim to přinese. Náhoda tady hraje roli při hodu kostkami, ale každý hráč má dostatek nástrojů, jak tuhle náhodu co nejvíce eliminovat a řekl bych, že tady je náhody daleko méně než třeba u Osadníků, kde se taky suroviny získávají kostkami. Ve dvou jsem hru zatím nehrál, ale ve 3 je dobrá a ve 4 je excelentní. Strategií jak hru vyhrát je více než dost a hra je dobře vyvážená. V celé hře jde vidět průběžné pořadí, které se však na konci při závěrečném vyhodnocení civilizačních karet a získáním bodů za suroviny co zůstaly může pěkně promíchat. Celou hru je třeba sledovat co hrají spoluhráčí a snažit se předpokládat jejich tahy, protože je třeba si rozvrhnout vlatní tahy a když mi pak třeba někdo vybere např. všechny místa na těžbu zlata, které jsou potřeboval, tak to naštve. Čili není to hra kde si každý hraje svoje, ale hráči se svými vybarnými tahy navzájem ovlivňují. Tahle interaktivita mezi hráčí není sice nějak moc velká, ale její přítomnost je další velké plus. Délka hry je při 3 a 4 hráčích v rozmězí 1-2 hodin.

    Doporučení : Všem, kdo si chcou zahrát jednoduchou, ale přesto hodně možností nabízející a pěkně vypadající hru. Všem, kdo rádi těží suroviny a následně staví a kupují. Všem kdo mají rádi hry kde se háže kostkami.

  101. Duhamuz

  102. Shadow

  103. Makabi

  104. skypasmo

  105. Kubka

  106. luky.venca

  107. George

  108. Goofy

  109. Jan

  110. Kalibulus

  111. Lada

  112. Dempsey

  113. steka

  114. uglugf

  115. raistlin

  116. Honza_vtr

  117. koci

  118. Kendar05

  119. rach

  120. skume

  121. sir beki

  122. BuBen


    Herní materiál = největší klad hry. Nádherná hrací deska, destička kde si hráči ukládají svůj majetek. Zlato má tvar zlatých cihliček, dřevo vypadá jako dřevěné fošny, …
    K sedmi kostkám je přiložen kožený ,,měšec“ na jejich míchání. Tento měšec by se také hodil ke hře Osadníci z Katanu nebo Dračí doupě. Uvítal bych místo pro zásobu dosud nepoužitých hrací karet i dílků na hrací ploše. Hra Doba kamenná je příjemná pro hráče kteří nejsou fanatici do deskových her. Pravidla se dají vysvětlit rychle a téměř. Radost přinášela hra samotná, shromažďování bohatství, starání se o „svůj“ rod, to jsou věci, které hráče na této hře baví.
    Herní princip
    Hra se odehrává v době kamenné. Jste náčelníkem kmene a posíláte své poddané získávat materiál pro rozvoj rodu. Váš kmen k tomu, aby přežil, potřebuje jídlo, které dostáváte z loviště a z pole, které vlastníte. Házení kostkou probíhá za každého člena, kterého pošlete na dané stanoviště a máte jednu kostku. = čím víc členů pošlete např. na zlato, tím větší šanci máte, že něco přinesou. Za aktuálně postavené stavby se vám ukazatel bodů posune okamžitě během hry a za akční karty dostanete body při závěrečném účtování.
    Taktika a strategie
    Hra nenabízí mnoho taktických variant. Všichni hráči si většinou syslí pro sebe, a jediný způsob jak uškodit protihráčům je, že jim zaberete možnost vzít např. dřevo (na každou věc smí připadnout jen určitý počet lidí). Jinak pravidla hry nedávají prostor pro škodění ostatním hráčům.

    Klady
    nádherný herní materiál
    srozumitelná hra i pro začátečníky
    oproti hře Agricola když nemáte čím nakrmit své lidi, můžete použít třeba dřevo nebo zlato kdežto v Agricole hned dostanete mínusové body

    Zápory
    velký podíl náhody
    hra je rozumně hratelná jen ve třech nebo čtyřech hráčích

  123. Machííírek

  124. PJ_HB

  125. Matteso

  126. sakul

  127. WER

  128. ratwin

  129. Eyron

  130. samnung

  131. k.minnie

  132. dudo147

  133. Erumoico

  134. Jose

  135. David

  136. Pepr

  137. Lubbo

  138. MartiN8029

  139. Rybka

  140. Jindřich „“Desgenais““ Cinka

  141. milka1

  142. tommys1

  143. Ondřej Urbisz

  144. filipes

  145. zeppelin

  146. Eduard Doležal

  147. gesslish

  148. castb

  149. Radobyhrac

  150. klato

  151. Tom a Maca

  152. kath

  153. Dušan Takáč

  154. tondakolik

  155. chajim

  156. Hanuš

  157. Ada

  158. Johny

  159. Zik9

  160. Kabalenka

  161. šnEk

  162. Tom


    Nedávno jsem získal deskovou hru Doba kamenná. Hru jsem si už stihnul párkrát zahrát a přináším vám tedy její recenzi.

    Herní materiál

    Herní materiál považuji jednoznačně za největší klad této hry. Nádherná a logicky rozčleněná hrací deska, platíčko kde si hráči shromažďují svůj výdělek a stavby. Zlato má tvar zlatých cihliček, dřevo vypadá jako dřevěné fošny, …

    Ke hře je kromě sedmi kostek přiložen i „kožený“ kalíšek na jejich míchání. Tento kalíšek bych osobne velice ocenil např. i u Osadníků z Katanu, kde nerovnoměrné rozložení kostek dokáže naštvat kdekoho 😉

    Výrobce dokonce (konečně!) přidal i uzavíratelné pytlíčky, do kterých můžete hrací materiál rozčlenit. K dokonalosti by chybělo větší množství menších pytlíčků, ale i tak je to super.

    Jedinou drobnou výtku bych měl ke krabici, která nejde úplně dovřít (což lze ale řešit snížením vnitřních přepážek).

    Také bych uvítal místo pro zásobu dosud nepoužitých hrací karet přímo na hrací desce, ale to už je opravdu jenom drobnost.

    Herní princip

    Hra se odehrává, jak už název napovídá, v době kamenné. Jste náčelníkem kmene a posíláte členy svého kmene získávat zdroje nutné pro přežití a rozvoj vašeho společenstva.

    Tu pošlete tři bojovníky lovit, tu jednoho vyrobit nástroj, který pak zvýší úspěch lovu nebo dobývání surovin. Dále můžete poslat dva členy množit se 😉 nebo jednoho člena něco vymyslet, dalšího zorganizovat stavbu nějaké budovy.

    Váš kmen k tomu, aby přežil, potřebuje jídlo, které dostává jednak z loviště (výsledek je vždy nejistý díky hodům kostkou) a jednak z políček, které vlastníte (tady se kostkou nehází).

    Házení kostkou probíhá tak, že za každého člena, kterého pošlete na dané stanoviště, máte jednu kostku. Čili, čím víc členů pošlete např. na zlato (cena 6), tím větší šanci máte, že něco přinesou. V průměru jeden člen přinese jedno dřevo (cena 3), dva jedno zlato (cena 6) atp.

    Zdrojem bodů jsou jednak stavby a jednak akční karty.

    Za aktuálně postavené stavby se vám ukazatel bodů posune okamžitě během hry, za akční karty dostanete body při závěrečném účtování.

    Na můj vkus je poměrně málo vyvážený poměr mezi body „ze hry“ a body za akční karty, zatím jsem ve všech případech měl víc bodů za akční karty než ze hry samotné.

    Taktika a strategie

    Hra samotná nenabízí nějak ukrutné množství taktických variant. Všichni hráči si víceméně hrabou na vlastním písečku a způsobů, jak nějak zamíchat situací na hrací desce je velice málo.

    Nejobvyklejším způsobem, jak dosáhnout vítězství je sběr akčních karet. Ty na konci přinášejí významné množství bodů. Vždycky je nutné sledovat, kdo jaké karty sbírá a tomu pak přizpůsobit svoji vlastní taktiku.

    Pravidla hry nedávají moc prostoru pro škodění ostatním hráčům, což někteří mohou považovat za nevýhodu, já osobně to tak nevidím. Můžete soupeři zablokovat nebo vyfouknout akční kartu, kterou sbírá, můžete mu zablokovat zdroj surovin, ale obvykle vám to moc efektu nepřinese.

    Závěr

    Hra Doba kamená je příjemná desková hra pro posezení s přáteli, kteří zrovna nejsou fanatici do deskových her. Pravidla se dají vysvětlit poměrně rychle a téměř každého, s kým jsem hrál, hra bavila a body byly to poslední, co je zajímalo. Radost přinášela hra samotná, shromažďování bohatství, starání se o „svůj“ kmen, to jsou věci, které hráče na této hře baví. Hra trvá dobré dvě hodiny a přinese vám příjemný herní večer.

    Přednosti

    * nádherný herní materiál
    * srozumitelná hra i pro příležitostné hráče
    * hra přináší hráčům příjemný pocit

    Mohlo by být lepší

    * více příležitostí k taktizování
    * krabice by mohla jít dovřít
    * hra je rozumně hratelná jen ve třech nebo čtyřech hráčích

    Další recenze deskových her můžete najít na mém blogu (https://blog.hubalek.net/category/deskove-hry)

  163. aneken

  164. hrhr2

  165. dajo

  166. SSZGSA

  167. maros

  168. Oukin

  169. ghoston

  170. Ladik81

  171. budkin

  172. PeterPP

  173. Ajfel

  174. Yuri

  175. Pavla

  176. DwarfMan

  177. Martin

  178. jakub

    Ve hře budete náčelníkem, který se stará o svůj kmen, aby měl co jíst a rozvíjel se i za těžkých podmínek, a především úspěšněji než kmeny ostatních hráčů. Členy svého kmene posíláte na různá místa, aby získávali obživu, suroviny a nejrůznější výhody. Je to princip známý z jiných her. Na začátku máte jen pět figurek členů kmene, ale postupně se mohou narodit další. Jídla potřebujete tolik, abyste na konci kola nakrmili každého z nich, jinak přijdete o suroviny či body. Body získáváte za postavené budovy, další pak na konci hry za civilizační karty. Zvítězí ten, kdo dokáže rozvíjet svůj kmen nejlépe a získá nejvíce bodů.

    Budovy a civilizační karty „“zaplatíte““ vydobytými surovinami. Body tedy obdržíte přímo za suroviny. Civilizační karty mají jednak okamžitý efekt, jednak přinášejí bonusové body na konci hry, stojí tedy za to je mít. Pokud pošlete svého člověka vyrobit nástroj, získáte sekyrku, která vám pomůže při dalším rozvoji. Pár umístěný do chýše vám přivede nový „“přírůstek““, rozšíří počet vašich „“pracantů““. Člověk na obilném poli vám pak zajistí pro následující hru pravidelný přísun potravin a vy tak ušetříte cennou pracovní sílu.

    O tom, jak budete úspěšní při dobývání surovin, rozhodují kostky. Za každého člena vyslaného pro danou surovinu hodíte jednou kostkou. Suroviny mají různou hodnotu – dřevo 3, jíl 4, kámen 5 či zlato 6. Když vydělíte hozené číslo hodnotou suroviny, vyjde vám, kolik dílků suroviny získáte (zaokrouhluje se dolů). V těchto hodech vám pomohou sekyrky tím, že navýší váš hod, a tak zajistí vyšší zisk. Hody kostkou mohou být ošemetné a riskantní, ve hře ale nejsou tak zásadní (v případě, že zbytečně neriskujete).

    Každé kolo hry se skládá ze tří fází: 1. umístění figurek na hrací plán, 2. vyhodnocení akcí, 3. nakrmení kmene. Hraje se tak dlouho, dokud nejsou vybrány všechny civilizační karty, nebo jedna z hromádek budov. V novém kole je začínajícím hráčem vždy další hráč v pořadí. Můžete si tedy spočítat, zda na vás ta nejlepší místa vyjdou. Celkově je na hracím plánu hodně míst, takže se stane jen málokdy, že by byl některý z hráčů zablokován a nemohl udělat to, co si naplánoval.

    Hra má velmi příjemné grafické zpracování a obsahuje kvalitně připravený herní materiál. Vše je přehledné a přívětivé, takže je radost hrát. K dokonalosti chybí jen to, aby jílové cihličky byly z vypálené hlíny, kameny z kamene a zlato… 🙂 Suroviny jsou dřevěné, odlišené tvarem a barvou. Jídlo pak představují žetony různé hodnoty. Hrací deska představuje obraz krajiny s vyznačenými místy, kam posíláte své lidi. Vše je dobře barevně odlišeno a přitom sladěno. Luxusní je kožený pohárek pro hody kostkou. Chybí jen velká gumička na krabici, protože se všechny komponenty do ní prostě nedostanou, krabici nedovřete (je to dáno vnitřním řešením přepážek).

    Pravidla jsou jednoduchá, takže se s nimi seznámíte velmi rychle. Jejich zpracování je přehledné a doplněné názornými barevnými ilustracemi. Užijete si tedy už první hru, i když nemáte mnoho zkušeností s jinými hrami. Jen se nenechte zmást množstvím herních komponent. Podle návodu je roztřiďte, tím se v nich zorientujete a dál už to půjde samo 🙂 Hra je vhodná pro celou rodinu i méně zkušené hráče. Uvedená doba hry je reálná. Při prvních partiích bude, jak to tak bývá, spíš delší.

    Díky přímočarosti převodu surovin na body, je možné dobře propočítat optimální herní strategií. Náhoda ji může narušit, ale není rozhodující, neboť ji můžete ji svým rozhodnutím do značné míry ovlivnit (např. pomocí počtu umístěných figurek, počtu již získaných sekyrek). Rozhodující ale nebývá průběžné bodování, ale zisk bonusových bodů na konci hry, který bývá několikanásobně vyšší. Doba kamenná proto nemusí oslovit všechny hráče.

    Zpracování herních komponent, dotažení hry a sladění herních mechanismů z Doby kamenné dělá příjemnou hru pro širokou veřejnost. Záleží tedy na vašich preferencích a vkusu, zda si ji rádi zahrajete.

    Jako autor je na krabici uveden Michael Tummelhofer. Je to pseudonym, pod kterým se skrývá majitel firmy Hans im Glück Bernd Brunnhofer. Na rozdíl od hry Sankt Petersburg, na které se podílel s dalšími dvěma spolutvůrci, Dobu kamennou připravil sám.

    Celou původní recenzi si můžete přečíst na herním webu Frodovy deskové hry.

  179. Eva

  180. paladin91

  181. Ranca

  182. kislik

  183. GK_voyger

  184. richie

  185. muf

  186. pospa

  187. ewuchka

  188. Markéta

  189. Petr Holub

  190. Shako

  191. aja007

  192. Mirka

  193. greyhound


    Hru Doba Kamenná jsem koupil v podstatě úplnou náhodou. Vydal jsem na sobotní výlet do Prahy a zastavil se prodejně Mindoku v OD Kotva. Na prodavače jsem měl žádost, aby mě poradil hru, která jde hrát stejně dobře ve dvou i třech lidech, má budovatelský nebo ekonomický charakter a nedá se v ní přímo škodit soupeřům. Měl jsem v hlavě své tipy, ale pohotový prodavač mi je v několika minutách vyvrátil a doporučil mi novinku – hru Doba Kamenná. Výše uvedené parametry skvěle splňuje, je hratelná ve dvou i ve třech, nelze přímo škodit, jen taktizovat obdobně jako v Portoriku a je v ní sice trochu náhody v podobě hodů kostkou, ale tato náhoda je omezená a není tak výrazná jako například v Osadníkách. Po sestavení herního plánu a vybalení veškerého herního materiálu (kterého je opravdu hodně) se hra tváří složitě, pravidla jsme ale pochopili po prvním přečtení a zahrání hry. Hra plyne svižně a připadá mi velmi vyvážená.
    Začíná umístěním figurek jednotlivých hráčů na plán. Toto umístění určuje, jaké úkony bude hráč následně dělat a co získá a je to fáze, ve které každý uplatní svou taktiku. Každý se snaží umístěním figurek získat co nejvíce jídla nutného pro nakrmení kmene, co nejvíce surovin, za které se staví domy a kupují karty rozvoje a je také nutné postupně rozšiřovat počet členů kmene.
    Ve druhé fázi se vyhodnotí umístěné figurky, hráč může získat nového člena, jídlo, postavit dům, za který získá vítězné body, získat novou kartu rozvoje, která nese vždy okamžitý zisk (suroviny, zvýhodnění) a navíc každá karta přináší bonus v závěru hry (například za počet postavených budov nebo počet členů kmene). Zároveń je možné v každém kole těžit čtyři druhy surovin, těžba je ovlivněna kostkami, hráč ale může svůj zisk ovlivnit také použitím zvýhodnění v podobě „“nástrojů““, které zvyšují hod kostkami a hráč také rozhoduje umístěním konkrétního počtu figurek, kolika kostkami bude házet. Na rozdíl od např.Osadníků zde tedy není ovlivněn vyloženě jen samotným hodem, oproti Puertoricu je to ale přece jen prvek náhody, který nemusí každému sedět. Hra končí postavením všech dostupných budov nebo využitím všech karet rozvoje, k bodům získaným v průběhu hry za postavené chatrče se přičtou bonusy plynoucí z karet rozvoje (které mohou být i vyšší než předchozí bodový zisk) a určí se vítěz. Hra je velmi podařená, míra náhody je přiměřená a hráč má možnost své body výrazně ovlivnit, může si vždy vybrat mezi několika budovami nebo kartami rozvoje, které koupí a může tak sbírat karty, které pro něj znamenají vyšší bonus. První hrací den jsme u hry strávili přes 5 hodin (4 partie) a myslím, že se nám rozhodně v brzké době neohraje 🙂 Všem ji mohu vřele doporučit, jedná se rozhodně o velmi podařený kousek pro lidi, kteří mají tento typ her rádi. Nyní už se budu těšit na Agricolu, kterou hodlám po uvedení na český trh rovněž vyzkoušet 🙂

  194. Emil

  195. Gally

  196. Adam

  197. Stanley


    Protože Tom napsal opravdu vyčerpávající recenzi, tak ani nevím, co dodat. Jen pár postřehů.
    Zpracování hry jak po stránce grafické tak materiálové je opravdu vynikající. Ten kožený kelímek je super pomůcka a také pytlíčky svědčí o snaze mít vše do detailu dotažené. Jen to nedovírání krabice se nepovedlo a taky mi trošku vadí absence místa na plánu pro balíček nepoužitých civilizačních karet.
    Hra má jednoduchá pravidla. Nováčci ale mohou být trošku zmateni bodováním civilizačních karet, takže tomu při výkladu pravidel věnujte dostatečnou pozornost. Ve hře se vyskytuje náhoda v podobě kostek, ale je několik možností, jak výsledek hodu ovlivnit, takže to není tak zdrcující(když to nepadá) jako u Osadníků z Katanu.
    Taktických a strategických možností není na výběr mnoho, zato se ale budete hodně často rozhodovat, zda upřednostnit např. civilizační kartu před obilím a v jakém pořadí a kam budete umisťovat své figurky, aby vám to místo soupeři nevyfoukli. Je ale pravda, že i když se tak stane, nebude to pro vás fatální chyba.
    Rozhodně nepodceňujte civilizační karty. Bez nich se nedá vyhrát.
    Škodit se sice dá, ale spíše se vyplatí hrabat si na vlastním písečku, takže je to hra celkem nekonfliktní.
    Hra je dobře hratelná ve 3 i 4 hráčích. Ve dvou jsem ji zatím nezkoušel, takže nevím.
    Na krabici je sice uvedena doba hraní 30-70 min., ale to je utopie. Zatím jsme vždy hráli cca 2hod. Pod 90min se ve 4 hráčích těžko dostanete.
    Doba kamenná je přesně ten typ her, které mám rád(přiměřená náhoda a doba hraní, zábavnost, zpracování, jednodušší pravidla…) a hodnotím ji jako ideální (nejen)rodinnou hru. Prostě doporučuji všem:-)

  198. Bobr

  199. Brontik

  200. Ondra


    Nez jsem si poridil Dobu kamennou, rozhodl jsem si nejdrive zahrat nekolik her na BSW, abych neutratil 900,- zbytecne. Jak to dopadlo po 20 odehranych partiich? Okamzite jsem volal do Mindoku a rezervoval si tam jeden kousek a dnes rano jsem pro nej ihned bezel!

    Sve penize date za jednu z nejlepe provedenych her – vse vypada proste nadherne! A hra samotna? Jsem dlouhou dobu vernym hracem Agricoly, mam tudiz rad trochu slozitejsi hry. Tato je ve srovnani pomerne jednoducha, ale zabavu Vam urcite zaruci. Velmi se mi libi, ze i slabsi hrac ma velkou sanci vyhrat, kdyz Vam nepadaj kostky (samozrejme ze to obcas nastve, ale je to hra:-)). System s kostkama je vyresenej paradne, takze se nebojte, ze cely prubeh hry bude zaviset pouze na Vasem hodu. Je to proste hra na uvolneni, u ktere se taky musi myslet a taktizovat. Mel sem moznost hrat spoustu her ve 2,3 i 4 hracich a vsechny maji sve kouzlo. V tom vidim velkou vyhodu, ve dvou rozhodne neztraci nic ze sveho puvabu, ba naopak – taktika je zde vice nez na miste!

    Je jasne, ze ze me mluvi nadseny z jeste vonave krabice, ktera mi prave lezi na stole, ale jak rikam, toto pisu po vice jak 20 odehranych partiich. Proste a jednoznacne doporucuji vsem, rodinam, prilezitostnym hracum i hardcore hracum pro mensi oddech. Litovat nebudete a zabava bude zarucena!

  201. Shark

  202. lotr

  203. orsej@centrum.cz

  204. tučňák

  205. REM

  206. Richmond

  207. Sinka

  208. pogo

  209. Agáta


    Na úvod musím říci, že Doba kamenná se mi opravdu moc líbí – grafické zpracování je vynikající, herní materiál ze dřeva a vtipně zpracovaný, dokonce i krabice má přihrádky a vrcholem luxusu je kožený kelímek pro případ vrhnutí. Spolu s Elfenlandem určitě nejhezčí hra co máme doma.
    Nicméně opět jde o variaci na téma „optimální alokace prostředků pro maximalizaci benefitu“, česky: „jak nejlíp rozdělit síly, abych získal/a víc než ostatní“. Stejné téma mají třeba Vikingové, Sankt Petěrsburg, PuertoRico, Niagara a jistě i mnoho dalších.
    Tahle hra je specifická poměrně velkým podílem náhody a tím, že každý hraje hodně sám za sebe (taktika protihráče nemusí být až tak důležitá, zejména při hře ve dvou). Je výborně hratelná, pravidla se dají lehce pochopit.
    Pokud ale hledáte něco, co doma ještě nemáte, dobře si nákup rozmyslete. Škoda, že Doba kamenná přišla právě teď – před pár lety by mohla mít úspěch Osadníků. Je to dobrá hra, ale jen jedna z řady hodně podobných.

  210. mesires

  211. Láďa Smejkal

    Slyšeli jste již o hře Doba kamenná? Že ne, nedivím se. Zmíněná hra se nachází teprve ve fázi dolaďování a přípravy výroby. Přesto již nyní získává zaslouženou pozornost hráčů. Díky firmě Mindok, která připravuje českou verzi hry současně s německým, anglickým a francouzským vydáním, jsem měl možnost si hru v její téměř finální podobě vyzkoušet.

    Článek s recenzí hry najdete v sekci článků.

  212. Matěj Baťha

  213. Jaromír Kovařík

Přidat recenzi