Hrajeme.cz

Lascaux

Originální název:
Lascaux
Rok vydání:
2007
Počet hráčů:
3 až 5
Věk:
Hra je určena pro dospělé hráče a pro rodiny s dětmi od 8 let.
Doba hraní:
Středně trvající hra – asi 30 až 70 minut
Doporučení rodiny:
Asi nebudete zklamáni, ale také vás asi nenadchne.
Doporučení hráče:
Asi nebudete zklamáni, ale také vás asi nenadchne.

Kategorie:

Popis

Hra s jednoduchými pravidly. Hráči se snaží získat většinu karet od jednotlivých zvířat. Čím lépe dokážete předvídat reakce soupeřů a chytře používat své kameny, tím více druhů zvířat získáte a tím máte větší šanci na úspěch.

Další informace

Míra náhody

Počet hráčů

Věk hráčů

Doba hraní

Počeštění

Rok vydání

Míra interakce

Míra složitosti

Míra humoru

Doporučení rodiny

Doporučení hráče

Výrobci

,

Autoři

– BoardGameGeek
– Svět deskových her
– Možnost nákupu na Slovensku.
– Pravidla hry Lascaux

Recenze

  1. ladcu

  2. Dandy

  3. jazaj


    Před prázdninami jsme si pořídili hru Lascaux – lov bez oštěpu. Věděla jsme, že se jedná o aukční hru, ale nedovedla jsem si to dost dobře představit.
    Po otevření krabice jsem byla trochu zklamána. Celá hra obsahuje mimo pravidel balíček 54 karet, 30 hracích žetonů a 50 hracích kamenů. Nic víc. Za tu cenu je toho docela málo.
    Naproti tomu: karty vypadají velice hezky. Na každé je jedno z šesti zvířat: bizon, jelen, kůň, beran, mamut a kozorožec. Obrázky jsou nakresleny podle nástěnných maleb velkých zvířat z jeskyně Lascaux v jihozápadní Francii. Nad a pod obrázkem jsou barevně vyznačené dlaně, dvě barvy na každé kartě. Hrací žetony pro 5 hráčů jsou zhotoveny z kvalitního kartonu, který už něco vydrží. A to nejhezčí a nejzvláštnější nakonec – hrací kameny. Jsou sice vyrobeny uměle, nejsou to pravé kameny, ale každý má trošku jiný tvar a všechny se perleťově lesknou.
    Pravidla hry šla možná napsat jednodušeji a srozumitelněji, ale s pochopením jsme neměli nejmenší problém. Navíc jsou uvedeny příklady s obrázky herních situací, kdyby to snad někomu nebylo hned jasné.
    Ve hře jde o to nasbírat co nejvíc bodů. Ty se každému hráči počítají podle počtu zvířat na kartách, ale jen od těch druhů, od kterých má větší nebo alespoň shodný počet než spoluhráči. Další body jsou za kameny, 1 bod za každých 6 kamenů.
    Každý u nás doma hraje trošku jinak. Někdo shromažďuje kameny, aby před koncem hry získal nejvíc karet, ale taková strategie obvykle k vítězství nevede. Jiný sbírá karty zvířat od určitých druhů. Každý musí odhadnout své možnosti a zvážit, zda k získání karet, které by se mu hodily, může vydat třeba všechny své kameny. I když kameny nemá, neznamená to, že si nemůže vzít karty, zas je potřeba odhadnout, kterou barvu si zvolili spoluhráči.
    Hru hrajeme ve třech, bylo by zajímavé zahrát si ji i v plném počtu 5 lidí.
    Jedna hra se nechá odehrát krásně za udávaných 25 minut, můžeme si ji klidně zahrát večer s dětmi, než jdou spát a je ještě chvilka času.

  4. ZdenT27

  5. mil

  6. Adam Svoboda

  7. MirR

  8. Michal

  9. Terw

  10. Jan

  11. Kalibulus

  12. PJ_HB

  13. omas

  14. filipes

  15. Koroiboszelidy

  16. luciáš

  17. Radobyhrac


    Byl jsem velmi zvědavý na hru Lascaux, protože jsem vůbec nevěděl,co od ní očekávat. A musím říct, že jsem z ní velice překvapený. Když jsem vyndal z krabice krásné herní kameny a karty, tak jsem se ptal: To je všechno?? Člověk by sotva věřil,že i s tímto se dá výborně pobavit! Herní princip je velice jednoduchý a kdo nemá rád dlouhé studium pravidel si přijde na své! Také mě hodně překvapilo, že v této hře minimálně rozhoduje náhoda. Jde spíš o to, jak dokážete sledovat, co sbírají spoluhráči, také jak umíte blafovat (trochu podobné pokruJ).
    Myslím,že tato hra moc neosloví hráče, kteří mají rádi složité strategie, ale pro lidi, co mají rádi jednodušší rychlejší hry bez dlouhého čtení pravidel, je to ideální.Musím jen bohužel podotknout, že mi pravidla ke hře přišli trochu zmatené,ale stačilo si při čtení pravidel zkusit a hned jsme věděli oč jde! Navíc je dobré, že chcete-li tuto hru vzít třeba na hory nebo do hospody, nezabere moc místa a vejde se do větší kapsy.

  18. Bajn

  19. klekytom

  20. tondakolik

  21. Haňulka

  22. Tom


    Před nějakou dobou jsem dostal neodolatelnou chuť koupit si nějakou novou deskovou hru. V regálu s hrami mě kromě jiných zaujalo právě Lascaux (čti přibližně „lasko“) a to hlavně svojí grafikou a tím že jsem o této hře už četl. Obětoval jsem tedy skoro 600 Kč a hru koupil. Nikdy před tím jsem dražební hru nehrál, tak jsem byl zvědavý na něco nového…

    Po rozbalení krabice mě zaujal herní materiál. Pěkně vyvedených 54 karet s 6 druhy zvířat, každé po 9 kusech, 50 perleťových „kamínků“ (žádný plast!) jako platidlo a pro každého z (až) 5 hráčů 6 žetonů s barvami na které si můžete vsadit.

    Princip hry je poměrně jednoduchý, stručně řečeno v každém kole se vylosuje nabídka zvířat (každé má dva druhy barvy) a každý hráč si tajně zvolí, o jakou barvu bude mít zájem.

    Pak probíhá dražba, kdy hráči přihazují kamínky jako platidlo a ten, kdo se první rozhodne dražbu vzdát všechny přihozené kamínky dostane jako odměnu. Na druhou stranu zase získá horší pozici při rozdělování karet.

    Pak hráč, který dražbu vzdal, už nehraje a dražba probíhá na stejném principu mezi ostatními hráči až je určen celkový vítěz dražby. Ten pak ukáže žeton s barvou, na kterou vsadil a bere všechny karty této barvy. Pak následuje hráč, který skončil jako druhý, bere zase karty svojí barvy (pokud třeba náhodou byla stejná jako barva prvního, tak má smůlu a nebere nic), pak třetí (pokud je ještě co brát) atd…

    Pak se nabídka zvířat doplní a hraje se další kolo, dokud karty nedojdou.

    Na konci hry si hráči spočtou, kolik mají kusů od jednotlivých druhů zvířat a vždycky ten, kdo má mejvíc dostane právě tolik bodů, kolik má zvířat. Ostatní nedostanou nic. Další body ještě dostáváte za kamínky, které vám zbyly na konci hry (kurz je jeden bod za šest kamínků).

    Lascaux je dražení hra, čili strategii zakládáte hlavně na odhadu toho, jak se zachovají protihráči. Hráči tedy dělají hru víc než u jiných her. Na druhou stranu, pravidla pochopí hráči prakticky okamžitě a souboj s ostatními baví skoro každého.

    Hra má několik strategických nuancí. Pokud vám docházejí peníze, volíte spíše strategii jít po méně atraktivních zvířatech a snažíte se postupně zvyšovat svoje bohatství. Pokud jste největší boháč, ostatní se snaží vás co nejvíc podojit a pak včas vzdát dražbu a tučný pakl peněz si přivlastnit. Vy je ale můžete vypéct a dražbu vzdát o něco dřív, čímž je oholíte a vaše bohatství ještě vzroste.

    Vždy je potřeba dobře balancovat mezi množstvím peněz, tím, která zvířata jsou v nabídce, kdo po nich jde a která už nebudou.

    Podíl náhody je poměrně malý (všichni mají stejné informace a víceméně rovné šance) a dá se říct že lepší hráči dlouhodobě vyhrávají.

    Hra je poměrně krátká (méně než půl hodiny) a svižná, obvykle se jich hraje několik za sebou. Nejedná se o třeskutou zábavu typu Bangu, ani celovečení velkou hru typu Vysoké napětí, nicméně svoje místo si mezi hráči určitě najde.

    Shrnutí:

    * dražební hra na motivy doby kreseb z doby kamené
    * pro 3 až 5 hráčů
    * doba hraní cca 30 minut
    * moje hodnocení: 80%

    Plusy

    * nádherný herní materiál
    * snadno vysvětlitelná pravidla, i příležitostní hráči mohou hru velice rychle zvládnout
    * přiměřená doba hraní, bez hluchých míst

    Mínusy

    * relativně vysoká cena v poměru k množství herního materiálu
    * návod šel určitě napsat srozumitelněji

  23. Yuri

  24. rix

  25. Ranca

  26. Lapo

  27. dilli

  28. NoirOrioN


    No – aké len môžu byť pravidlá hry s tematikou prehistorickej cro-magnonskej doby?!? No primitívne, ako vtedajší ľudia. Prisahám, že pravidlá hry boli všetkým jasné za 30 sekúnd! Hru som hral síce iba raz, ale osmeľujem sa napísať recenziu: hra je výborná a bavila ma! Nechce sa mi tu písať pravidlá :-), ale táto hra je dražobná, rýchla, s nádherným herným materiálom. Nič namáhavé pre mozgové závity, ale oblaží na duši. Palec hore! (na kartách sú skutočné grafiky malieb divých pa-zverí z jaskýň Lascaux – aspoň som sa zblízka mohol oboznámiť s krásou prehistorického umenia…a že primitivizmus, hm!) :-))

  29. karel

  30. tučňák

  31. Bluďa

  32. REM

  33. cyklik


    Když jsem otevřel krabici, tak jsem byl v úžasu z nádherných herních kamínků a s nedočkavostí jsem se pustil do studia pravidel. Chvíli mi dalo než jsem se zorientoval v návodu, ale po první hře podle obrázku v návodu jsem ji hravě pochopil. Hra je překvapivě jednoduchá a zvládnou ji i malé děti. Pro dospěláky se dá udělat strategičtější varianta, že každý si schová své kamínky a pak už jde jen o to jak kdo dokáže blafovat. Tato hra je především pro rozené sázkaře a stratégy. Vřele vám doporučuji si ji zahrát, určitě vás chytne.

Přidat recenzi