Hrajeme.cz
DomůKatalog herStrategická hraDobyvatelé vesmíru (Race for the Galaxy)

Dobyvatelé vesmíru (Race for the Galaxy)

Originální název:
Race for the Galaxy
Rok vydání:
2007
Počet hráčů:
2 až 4
Věk:
Hra je určena pro dospělé hráče a pro rodiny s dětmi od 12 let.
Doba hraní:
Středně trvající hra – asi 30 až 70 minut

Katalogové číslo: 12372 Kategorie: , Štítek:

Popis

Hráči závodí v průzkumu galaxie – objevují nové planety a vynalézají nové technologie. Vítězí hráč, který získá nejvíce bodů.

Další informace

Počet hráčů

Věk hráčů

Doba hraní

Počeštění

Rok vydání

Míra náhody

Míra interakce

Míra složitosti

Míra humoru

Doporučení rodiny

Doporučení hráče

Výrobci

,

Autoři

Hra/Rozšíření

Pravidla:

Odkazy:

Recenze

  1. zdenda

    Pro mně jedna z nejoblíbenějších her. Vykouzlit z rukávu kombo ke konci hry a tím strhnout vítězství na svou stranu je velice příjemné.

  2. acedrac

    Výborná, rýchla, komplexná kartová hra. Zo začiatku sa zdá komplikovaná, po pár hrách geniálne prehľadná, jasná a jednoduchá, navyše výborne hrateľná aj vo dvojici. V základnej verzii bez interakcie, ktorú bohužiaľ môžete zažiť len prostredníctvom anglických rozšírení, ale aj tak je fakt skvelá. Nedajte sa odradiť nešťastne napísanými pravidlami, sami sme po prvom prečítaní netušili ani čo máme zobrať do ruky, ale rýchlo sme objavili jej čaro.
    Najlepšie bude, ak vám ju vysvetlí, niekto, kto ju vie už hrať :).

  3. Luksahol

    Druhá ze stálic v mém portfóliu, Race for the galaxy (alias Dobyvatele vesmíru) někteří mylně považují za klon hry San Juan. Dobyvatele jdou ale o kus dál, o ten kus, který činí z průměrné hry hru nadprůměrnou. Základ sám o sobě je dobrý, ale první rozšíření dodává hře teprve tu pravou šťávu. Je to trochu proti dobrému vkusu, ale rovnou doporučím do této hry jít buď s prvním rozšířením, nebo vůbec. Hra je poměrně rychlá i s analytičtějšími hráči (do 60 min) a vzhledem k tomu, kolik mám nahraných hodin, musím konstatovat, že se neohraje. Pro 2 stejně dobrá jako pro 5 hráčů.

  4. cSf.Loser

    Pod nesrozumitelnými pravidly se schovává velice zajímavá karetní hra, které vás nutí odhadovat soupeře a zároveň hodně přemýšlet jak kartu zahrát a kterou si nechat. Zároveň existují 2 možnosti jak získávat body do závěrečného bodování. Celkově je hra moc povedená, ale začáteční v ní bude dost ztracený. Mě osobně hra vždy ze začátku přijde hrozně neintuitivní a po dohrání nemám chuť hrát ji znovu, asi mám osobě problém zahazovat užitečné karty, nevím. Úplně mi to nesedí.

  5. tondakolik

    V tak složitých pravidlech a nepochopitelných symbolech na nepřehledných kartách se schovává kopie hry San Juan.
    Tak vysoké hodnocení kvůli tomu, že herní princip funguje, vždyť je už otestován na „originálu“.

  6. karelik

    S Dobyvateli vesmíru mě seznámili přátelé a byla to pro mě první opravdu karetně strategická hra. Není špatná, ale je poměrně náročná. Pravidla nejsou úplně jednoduchá, je jich spousta, spousta symbolů, barev, sem tam texty na kartách, ale nakonec jsem to dal. Strategie je super, na kartách jsou různé rasy, existují různé taktiky, jak získávat body, téma vesmírné kolonizace je pěkně ztvárněno, má to však pár ale. První nevýhoda – začátečník si se zkušeným hráčem moc nezahraje, protože nezná karty. Dal jsem se tedy do hraní PC verze, abych se to trochu naučil. A hle, přišel jsem tomu na chuť a narazil na další nevýhodu. Hodně se toho ve hře děje. Když je hráč na tahu, dělá „solitérně“ spoustu věcí a soupeři koukají a čekají na jejich fázi. To je ve více hráčích někdy docela zdlouhávé a PC tohle dokáže odbourat. Proto je asi docela populární hrát tuto hru jen ve dvou (např. na BGA). Poté jsem si byl už trochu jistější a měl šanci, ale celkově to není úplně můj typ hry. Rád si ji někdy osvěžím, ale že bych ji navrhoval hrát, to ne.

  7. Grey Lord

    Od téhle hry často odradí její, na první pohled komplikovaný, vzhled a pravidla. Asi bych doporučil si ji poprvé zahrát s někým zkušeným kdo pravidla vysvětlí. Po protrpení první půlhodinové hry najednou pochopíte jak je hra jednoduchá a intuitivní a vy si ji můžete zahrát kdykoli máte volných 10-15 minut, třeba při čekání na další hráče.
    Ve 3-4 hráčích je velmi zajímavým a důležitým prvkem odhadování jakou akci zahrají soupeři.
    Ve dvou hráčích vybíráte v každém kole každý dvě akce proto až tak nezávisí na tom co hraje ten druhý a vzniká tak souboj strategií hráčů.

  8. matewr

    Úžasná karetní hra, která je hlavně zábavná svojí širokou škálou možností. Každá hra je trochu jiná a vy prožíváte rozdílnou pouť galaxií. Když jsem napsal, že prožíváte, myslím to doslova. Dobyvatelé vesmíru jsou totiž až nečekaně silně atmosferické. I přesto jsou však stále hodně o analýze a vyšperkované strategii, kde se chyba neodpouští. V dobyvatelích vesmíru je nutné počítat a různě kombinovat a že je těch kombinací až až… A to je právě paradoxně největší nevýhodou hry. Díky nutnosti propočítávání a plánování a také kvůli samotnému hernímu mechanismu vykládání karet do vlastní řady, je hra silně solitérní, to znamená, že si ani nevšimnete, že hrajete proti živému soupeři a když je ohlášený konec hry, jen zabědujete, že jste ještě neprozkoumali celou galaxii. Solitérnost sice činí hru značně „suchou“ na druhou stranu je to díky tomu ideální hra pro jednoho hráče. Dobře hratelné i ve dvou.

  9. dave

    Toto je jedna z mých oblíbených karetních her. Má moc pěkné téma, je hezky zpracované graficky a má prima herní mechanismus. Na rozdíl od některých jiných her zde karty opravdu dělají herní efekty, které by jste od nich podle názvu očekávali a které jsou zobrazeny na ilustraci. Hezky si tedy vyvíjíte své galaktické impérium a podle toho kam vás osud zrovna zavede volíte jakým směrem se budete ubírat, zda po cestě diplomacie, obchodu či vojenské síly. Některé herní mechanismy je třeba si ke správnému pochopení chvíli osvojovat a to zejména fázi obchodu a prodeje, která většinou nováčkům zamotá hlavu.
    Hra má podobný princip jako karetní „verze Puerto Rica“ – San Juan, ale je více propracovaná a po krátkém vyzkoušení San Juanu jsem se bez rozmýšlení vrátil k Dobyvatelům Vesmíru už jen proto že se dají hrát až ve čtyřech hráčích (hra stejně kvalitní ve dvou, třech i čtyřech hráčích).

  10. Kentril

    Karetni hra se sci-fi tematikou. Herni komponenty tvori pouze karty. Slouzi jak platidlo, tak vylozene vyhody. Hra ma zajimavy herni system. Libi se mi, ze akci kterou zvoli jeden hrac hraji vsichni, pokud chteji. Hra je dobra jak ve 2, tak ve 4. Skdoa, ze neni pro vice hracu. Krabice mi pripada prilis velka vzhledem k tomu, ze komponenty jsou v podstate karty.

  11. XiQiX

    Skvělá hra pro nadšence sci-fi. Vydejte se do hlubin vesmíru a dobyjte pro sebe co největší část všehomíra, aby Vaše civilizace vzkvétala. Existuje mnoho způsobů, jak se státi pány všeho, stačí si jen vybrat, jestli chcete zvítězit díky technologiím, bohatství a nebo třeba hrubé síle.
    Vzhledem k poměrně lehkým pravidlům a malé časové náročnosti doporučuji i začátečníkům.

  12. Asinajci

  13. mlcuchj

  14. Atik-Dick


    Hrál jsem tu hru zatím několikrát, ale při porovnání s jinými hry moje charakteristika: ačkoli nejsem fanda sci-fi, myšlenka výborná. Jiné soutěžní téma než budování farem, stavění budov nebo dobývání území nebo podobných věcí ve spoustě „“běžných““ her dává této hře punc „“zvědavosti““. Princip hry je jednoduchý. S hratelností je to už komplikovanější. Totiž pro věkovou skupinu 12 let, jak uvádí výrobce, bude nějaké základní hraní. Pro budování nějaké lepší strategie je potřeba kombinovat situaci momentálně držících karet s úsudkem co bude o tři – pět kol dál. Pro běžnou populaci 12-i letých dětí to je problém a může to být důvodem hru často nehrát. Pokud jsou to nějací hráči, ti s tím i v tomto věku problém mít nebudou. S tím je spojeno i provádění akcí na kartách – pro průměrné hráče je problém ohlídat si ve svém tahu všechny možné funkce vyložených karet a i v této fázi kombinovat jejich provedení se zvolenou strategií. U zkušenějších hráčů se už tyto potíže nevyskytnou. Pravidla jsou jako u skoro všech her takové náročnosti psané „“komplikovaně““, ale zahrát jednou – dvkrát a pravidla jsou jasná a člověk se diví, že je to takové jednoduché. Karty vhodné velikosti v návaznosti na způsob hry (být velikosti karet Královské rošády tak by byly na úchop a zobrazení funkcí nepraktické), materiál kvalitní, vzhledem k náročnosti hry a počtu hráčů počet karet přijatelný. Čeho se nemůžu zbavit, je dojem, že obal – krabice – je zbytečně veliký, stačil by menší. Ale tohle je záležitost autora hry a výrobce.
    Hra je tedy výborná, hodnocení 4.5, ale že bych ji chtěl hrát při každé příležitosti, se říct nedá. Spousta her má své kvality a závisí na okamžité náladě a na lidech, kteří se momentálně sejdou.

  15. Loretta

  16. karelik

  17. ZdenT27

  18. ikri

  19. acedrac

  20. zmisak

  21. Peca

  22. Deth

  23. Tramvaj

  24. Michal

  25. Cwaj

  26. norba

  27. 333halfdevil

  28. Noni

  29. Terw

  30. Vlad

  31. darwin

  32. Jurand ze Spychova

  33. skyfire

  34. Gendza

  35. Lada

  36. rach

  37. Beholder

  38. PJ_HB

  39. spartik

  40. omas

  41. WereWolf

  42. fasz

  43. Last_Elf

  44. Radobyhrac

  45. Haňulka

  46. depkar


    Tak už mám za sebou minimálně 200 her tohoto opravdu skvělého kousku.
    Mohu tedy říct, že se vyplatilo překousat pravidla a naučit se těch několik ikonek, pomocí kterých jsou veškeré funkce a úkony na kartách popsány, a pochopit jak jednotlivé fáze fungují. Dostal jsem se od počátečního hledání jednolité strategie za každou cenu k improvizaci a hledání maximálního efektu s ohledem na soupeřovu strategii.
    Věnovat se bližšímu popisu jak se hra vlastě hraje nechci. Stručně jen uvedu, že každý staví „“své tablo““. Je 6 fází, z kterých si člověk na začátku kola volí, kterou chce hrát /za tu dostane bonus – např. slevu/. Hrají se jen fáze, které hráči vybrali a to vždy v pořadí I-VI. Během fází se buď lížou karty z balíčku, nebo vynáší valepšení či světy, za což se platí, jak jinak zhozením karet z ruky. Vojenské světy se dobývají, musíte mít vyloženo dostatečnou voj. sílu před sebou. Konzumuje se zboží za body nebo karty – zboží jsou opět karty, pokládané při jeho produkci a nebo příchodu do hry se světem lícem dolů na produkční nebo „“windfall““ svět, během kozumace se zahazují na odkládací balík. A konečně poslední možnou fází hranou v kole je produkce zboží. Na každé kartě je pod body I až VI vždy zapsáno ikonami, jestli, a co tato karta v dané fázi dělá, poskytuje.
    Kola se hrají vždy celá a to tak dlouho dokud se nestane že: někdo má před sebou vyloženo 12 či více karet nebo došly během konzumace body, kterých je přiděleno na 1 hru 12 na hráče.
    Hru lze skončit s vítezným skore od cca 17 do cca 92./ve 2 hráčích, kde si dle pravidel každý vybírá 2 fáze/. Nejvíce bodů přinášejí vylepšení o ceně 6, jejichž hodnota na konci, při sčítání bodů za vyložené karty, je proměnlivá /dle popisu na těchto/ a která mají strategický význam.
    Proč hru hodnotím tak vysoko:
    1. je fakt moc pěkná a sci-fi téma jsem dlouho žádné nehrál
    2. dává možnost objevovat nové a nové strategie a kombinace karet, i nyní bývám občas překvapen, co lze vytvořit a jakých výsledků dosáhnout.
    3. míra náhody střední pro méně zkušeného hráče, ale většinou spíše menší.
    4. na čas je hra především ve dvou úplně super, ve dvou si tu půl až třičtvrtěhodinku najdeme během dne daleko nejčastěji, a proto taky tato hra momentálně kraluje našim volným chvílím.
    Díky simultánní volbě akcí a konání hra ani ve více hráčích nenabývá na délce lineárně, ale vždy jen o něco.
    Tam, kde byste hráli jinou hru celý večer a třeba ji i hodinu dohrávali s tím, že jistě prohrajete, se toto nekoná. Můžete si takto zahrát několikrát a i díky tomu máte šanci alespoň jednou vyhrát a najít tak i toto uspokojení během jedné seance.
    Dále už je nutno objevit tuto hru sami.
    Koupit lze i u nás a již brzy se objeví první dodatek. Od doby co jsem skončil s Magicem jsem lepší karty nehrál.

  47. Jouda

  48. aneken

  49. Sasa

  50. Ratman

  51. Longshanx

  52. Yuri

  53. summ

  54. oplprokop

  55. jakub

  56. rix

  57. Ranca

  58. sirio

  59. Petr Holub

  60. Shako

  61. Paters

  62. REM


    Hned na úvod bych chtěl poznamenat, že následující text není recenzí v pravém slova smyslu a že jde spíše o takovou mou úvahu o přístupnosti hry „Race For The Galaxy“ neboli v českém vydání „Dobyvatelé vesmíru““ široké hráčské veřejnosti. Také bych chtěl hned na úvod napsat, že tuto hru považuju za vůbec jednu z nejlepších karetek jaké znám, ale jedním dechem dodávám jednu z nejhorších ji někoho naučit. Přitom to není nějak extra složitá hra. Když se do toho člověk dostane a pochopí o co ve hře jde, tak už to pak není problém. Můj 10letý syn je mi naprosto rovnocenným soupeřem a 8letá dcera je hru schopná s námi, při trošce radění, hrát. Problém je ten, že se ta hra tak vymyká zaběhaným herním principům, že je opravdu obrovský problém někoho k téhle hře přitáhnout a překonat tu prvotní bariéru nepochopení herních principů a na první pohled složitosti. Onehdá vyšla na fandovském webu http://www.zatrolene-hry.cz recenze od uživatele Joa a sám jsem byl zvědavý, jak tu recenzi pojme. Sám bych si na recenzi této hry netroufl ani náhodou. A taky že ano – recenze perfektní, ale na hustě popsané 3 strany A4. Sám Joe v reakcích na recenzi píše v diskuzi: „“Ono to fakt nejde stručně, protože se ve hře prolíná více úrovní jak v kartách, tak i ve fázích hry…““. Takže sám docela chápu, že je problém kohokoliv o kvalitě hry během chvilky přesvědčit, notabene, když české vydání hry provázely zpočátku jisté zádrhele s textovými chybami na kartách a podle někoho i s ne právě nejlepším překladem textu. Myslím, že je ale už vše vyřešeno a není se třeba českého vydání téhle hry bát. Já jsem osobně naprosto přesvědčený, že to není hra jen pro „“hardcore“ hráče a když zájemci hru pochopí, tak je to super hra pro kohokoliv (samozřejmě ne pro lidi co by si chtěli zahrát nějakou zábavnou hru na nějaké alkoholické párty). Přestože hru všemi deseti každému doporučuji tak je opravdu velký problém někoho ke hře přitáhnout jen krátkým informativním představením hry. A je to velká škoda! Četl jsem od pár hráčů v různých diskuzích, že jsou pravidla napsaná dost nesrozumitelně, ale myslím si, že to není pravda – je to jen problém tuhle hru vysvětlit a myslím, že jakékoliv rozšíření a dovysvětlování pravidel by ten přístup ke hře ještě víc zkomplikovalo. U nás doma to bylo jednodušší, protože děti už uměli karetní hru „San Juan“ a málo se ví, že i když je autorem „San Juanu“ Andreas Seyfarth, tak herní karetní mechanismy v téhle karetce „“jednoduššího““ „“Puerto Rica““ dělal vlastně Thomas Lehmann a všechny mechanismy plně využil a rozvinul až ve hře „Race For The Galaxy“ – „Dobyvatelé vesmíru“. Takže snad jedinou výtku k téhle hře bych měl tu, že mohl autor „“očesat““ plný mechanismus v nějaké zjednodušené variantě hry pro prvotní naučení se herním mechanismům – tak nějak na úrovni hry „San Juan“. Možná z mého textu vznikl nesprávný dojem, že je to hra „“na dlouhé zimní večery““, ale opak je pravdou. Je to velice svižná rychlá hra, která se dá, samozřejmě podle počtu hráčů, tak do půl až třičtvrtě hodinky zahrát.
    Na závěr bych chtěl jen napsat – OPRAVDU SE NEBOJTE DOBYVATELŮ VESMÍRU – určitě stojí zato se hru naučit a jak se ji jednou naučíte, a budete ji mít s kým hrát, už vás nepustí.

  63. Rubic(k)

  64. PepaK

  65. Richmond

  66. beo


    Rad bych se podelil o zkusenost se skvelym pocitacovym zpracovanim Race for the Galaxy.

    Prvnim doporucenym zpracovanim je single-player simulator RtfG, ktery obsahuje pokrocilou umelou inteligenci – pocitacovi protivnici jsou opravdu mazanymi souperi a vitezstvi nad nimi je vyzvou i pro zkusene hrace.

    Stranka projektu je: https://keldon.net/rftg/
    Na strance jsou k dispozici jak zdrojove kody pro vlastni kompilaci na linuxu, tak verze pro Windows a Mac OS (testoval jsem na Windows 7).

    Autorem je Keldon Jones. Hra je distribuovana jako open source aplikace s GNU GPL licenci, pouziti puvodni grafiky karet je schvaleno vydavatelem Rio Grande games, tudiz tato aplikace je zcela legalni a neni naruseno pravo autoru karetni verze hry.

    K dispozici je jak zakladni verze Race for the Galaxy, tak obe expanze. Hrat muzete ve 2 az 6 hracich (tedy az proti 5-ti pocitacovym protivnikum naraz). Dale si muzete zvolit, zda chcete hrat s achievmenty a/nebo s dobyvanim svetu.
    Jedna se zrejme o nejzdarilejsi pocitacovou verzi Race fot the Galaxy.
    Jedinou nevyhodou muze pro nekoho absence multiplayeru.

    —-

    Za zminku stoji take webova multipayer verze na serveru https://genie.game-host.org/
    Zpracovani je vice spartanske a hra obsahuje jen zakladni hru a prvni expanzi, ale mate moznost hrat proti zivym hracum a souperit o co nejvyssi rating – v kazde hre se hraje o body do zebricku. Pro hru se musite na serveru nejprve zaregistrovat.

  67. Jaromír Kovařík

Přidat recenzi