Hrajeme.cz

Galaxy Trucker

Originální název:
Galaxy Trucker
Rok vydání:
2007
Počet hráčů:
2 až 4
Věk:
Hra je určena pro dospělé hráče a pro rodiny s dětmi od 10 let.
Doba hraní:
Dlouhotrvající hra – 60 až 120 minut

Katalogové číslo: 12366 Kategorie: Štítek:

Popis

Hráči jsou vesmírní dobrodruzi, kteří jsou najati společností pro převoz komponentů na stavbu lodi. Hra sestává ze tří etap. V každé etapě se nejprve hráči snaží postavit co nejlepší loď ze společných zásob komponentů. Tu pak připraví na cestu a odstartují. Cestou k cíli se snaží přestát četná nebezpečí a překonat překážky (meteorické roje, piráti apod.), využít možnosti výdělku a pokud možno doletět první a s nepoškozenou lodí.

Více o hře najdete v redakční recenzi.

Další informace

Počet hráčů

Věk hráčů

Doba hraní

Počeštění

Rok vydání

Míra náhody

Míra interakce

Míra složitosti

Míra humoru

Doporučení rodiny

Doporučení hráče

Výrobci

, ,

Autoři

Hra/Rozšíření

Články na Hrajeme.cz:

Pravidla hry:

Odkazy:

Recenze

  1. Chrostys

    Výborná hra od českého autara, ve které si snažite z odpadu postavit ten nejlepší vrak, doleťet s ním do konce a ještě z toho něco vytřískat 🙂 po několika hrách se stanou lety snažší to ovšem odstraní rozšířen drsné štreky 🙂 za mě výborně udělaná a zábavná hra:). jediné mínus hry bych viděl že začátečníci nemají oproti zkušeným hráčům žádnou šanci vyhrát, protože nevědí jaké dílky přesně použít.

  2. acedrac

    + originálne mechanizmy
    + pekné grafické spracovanie
    + ak ste ochotní akceptovať nejaké to ničenie lode, tak je to zábavná hra

    – v pravidlách sa zle hľadajú konkrétne veci

    Kopec srandy pri stavaní vesmírneho korábu z odpadu, ktorým sa pokúšate prežiť meteorické roje, ubrániť sa pašerákom a otrokárom a v neposlednom rade, zarobiť nejaké vesmírne peniaze. Čím viac ľudí, tým väčšia zábava.

  3. eMdzeJ

    Určitě každý někdy chtěl být kapitánem vesmírné lodi a představoval si, jaké by to bylo skvělé být třeba Kirkem nebo Pickardem, nebojácně a neohroženě objevovat vesmír letem do neznáma… No, a tahle hra mě ukázala, že to není žádná sranda. 🙂 Člověk se nejprve snaží postavit dokonalou loď, aby před startem zjistil, že mu vlastně polovina lodi odpadla a celá posádka se vysála na výlet do volného prostoru… Nebo že letět jako první odvážný hrdina a vyžrat si pěkné překvapení v podobě rozstřílené lodi hned v prvním setkání vůbec nebylo v plánu, či letět jako pan bezpečnostní důstojník hezky vzadu a zjistit, že na žádné planetě pro mě nic nezbylo, je princip zajišťující salvu výbuchu smíchů, které u téhle hry zažijete. Určitě si jí zahrajte.

  4. Grantissimo

    Stavba lodě, rozpad lodě, oprava lodě, průlet vesmírem, střet s meteoritem, s dalším meteoritem, vesmírnými piráty, výbuch, rozpad lodě…
    Tak nějak by se dala stručně popsat jedná základní etapa hry Galaxy Trucker. Vaším základním úkolem je pomocí velmi různorodých čtvercových dílků sestavit vaši loď. Potřebujete hodně motorů, ještě více kabin, ještě více článků baterií, mnohem více rozvodů a nakonec čtyři štíty. A to všechno se snažíte nandat do ukrutně malého prostoru za ještě víc ukrutnějšího množství času. Pak už jenom zážeh a děj se vůle mimozemská. Pomocí otáčení karet akcí můžete narazit na nejrůznější události, které ovlivňují vaši loď.
    Tato hra je svižná a rozhodně se u ní nenudíte. Naopak je neustále co dělat. Jaká je pak sranda, když v tom spěchu zjistíte, že nemáte ani jeden motor. Za mínusy považuji značný deficit pro začínající hráče, který se musí uměle vyvážit. Jinak by se dala hra označit i jako vhodná pro party. Takže vesmíru zdar!

  5. cinan

    5 hvězdiček za originalitu, vtipnost a skvěle fungující mechanismy.

  6. dirgesinger

    Sci-fi hra, ve které jde o stavění vesmírného korábu, sběru surovin z planet, vyhýbání se meteoritickému roji a ničení nepřátelských pirátských lodí. To je Galaxy Trucker od českého deskovkáře Vládi Chvátila.
    Pravidla jsou jednoduchá a lehce se je naučí i menší děti. Nejprve musíte postavit vesmírnou loď z malých dílků. Na dílkách najdeme ubikace pro posádku, sklady na suroviny, laserové děla, štíty a baterie, motory atd. Dílky je důležité správně pospojovat správným typem trubek, jinak se může stát, že přijdete o kus lodi ještě dřív, než vůbec odstartujete. Samotný let vesmírem je řešený balíkem karet událostí.
    Doporučuji vyzkoušet i mobilní aplikaci, kdy si hru můžete zahrát i sami 🙂

  7. spac

    Super hra, zvládne ji i osmileté dítě bez problémů.

  8. Vojta

    Naprosto suprová hra. Výborný nápad se skládáním vesmírných .

  9. cSf.Loser

    Výborně vymyšlená taškařice. Počáteční realtime stavba lodí je super, ale projeví se zkušenost. Následná cesta vesmírem a bezradné pohledy na rozpadávající se loď a smích všech ostatních u stolu, samozřejmě než se stane něco takového jim. Pokud vám vyloženě nejde o to za každou cenu vyhrát, tak si hru užijete do sytosti. Zvláště malí architekti a stavitelé.

  10. jitkotka

    Skvělá hra moc mě bavila.Hrála jsem ve dvou i čtyřech lidech, jediný rozdíl je že ve čtyřech lidech se poslední loď (ta největší) skládá hůře, protože je boj o dílky velký, ale lodě jsou pak originální a občas vám vzniknou velmi zajímavé tvary.
    Moc se mi líbí kreativní stránka hry, kdy si každé kolo sestavíte jinou loď a pak se s ní zkusíte vypravit na cestu a doufáte, že to přežijete v celku.
    Jediná nevýhoda spočívá v maličkých bateriích (velkých jako tic tac), které mají tendenci skutálet dolů a ztratit se. V balení není bohužel jich pár navíc, takže pokud hrajete v plném počku, bude vám chybět zmizelý zelený tic tac.

  11. Gelf

    Ve hře Galaxy Trucker nejdříve stavíte z rozmanitých dílků svoji vesmírnou loď (v pozdějších kolech hry stále větší a propracovanější), se kterou potom letíte napříč galaxíí a snažíte se bezpečně přivézt zpět co nejvíce cenného nákladu, za který získáváte kredity, a zároveň přežít útoky nepřátelských vesmírných pirátů, ničivé roje meteoritů a asteroidů atd. pokud možno s co nejmenšími ztrátami. Zkrátka jde vám o to, abyste vydělali víc kreditů než vaši soupeři.
    Ideální je hrát hru ve čtyřech hráčích, osobně jsem ji hrál při deskovkovém večeru s přáteli ve třech a i tak jsme si užili spoustu zábavy a legrace. Nejvíce v posledním kole hry, kdy má plánek vesmírného korábu půdorys lodi Enterprise ze Star Treku a já byl na ten svůj patřičně hrdý, tedy až do té doby, než přiletěl první meteorit a jediným zásahem do nejtenčí části trupu mi zničil půlku lodi 😀
    Nejvíce se mi líbí fáze samotného stavění, kdy se snažíte různě kombinovat rozmanité dílky tak, aby na sebe správně navazovaly a měly pro vaši loď nějaký užitečný efekt. A jde i o rychlost, abyste ty nejžádanější dílky ukořistili dříve, než vám je vyfouknou vaši soupeři. A pak už se jen v další fázi hry modlíte, aby ten váš výtvor držel pohromadě a přišli jste kvůli zásahům o co nejméně dílů a tím i kreditů za opravy.
    Hra je opravdu propracovaná a zábavná, rozvíjí inteligenci, fantazii, kreativitu i rychlost uvažování. Nejvíce si ji asi užijete v maximálním počtu hráčů (4). Co se záporů týče, nemám nic, co bych hře mohl vytknout.

  12. hromadalidi

    Jestli mě nějaká hra překvapila, pak Galaxy Trucker. Netušil jsem, když jsem jednou na Vánoce rozbalil tuto černou krabici, jak super hru mám. Ulítlé vesmírné prostředí, krásně vyvedené herní komponenty, a taky vtipně, ale jasně napsaná pravidla, byla předzvěstí velkého zážitku. Ve hře jde o to, že nejdříve stavíte z dílků vesmírnou loď a s tou pak letíte s ostatními vesmírný závod. Během závodu střílíte pašeráky, vyhýbáte se asteroidům, nakupujete zboží a podobně. Je jen na Vás jak moc konkurence schopnou loď vytvoříte, aby se Vám nerozpadla již při startu. Hra je neskutečně návyková a mají jí rádi i nedeskovkaři, kteří opravdu rychle proniknou do jejích pravidel. Doba sehrání je ve 4 cca. 60-90 minut, záleží na zkušenostech. Mohu jen a jen vřele doporučit. Dá se dobře hrát v jakémkoliv počtu.

  13. Kentril

    Senzacni hra od Vladi Chvatila. Uz jen hodnoceni v celosvetovem zebricku napovida, ze se jedna o vesmirnou pecku. Mel jsem moznost si ji zahrat v klubu deskovych her v Brne. Sestavujete lod, pomoci ni budete cestovat vesmirem. Sestavujete a vylepsujete vasi lod. Ale pozor, musite pocitat, ze se muzete setkat s meteority ci vesmirnymi piraty. Proto peclive zvazte, cim vasi lod vybavite. Ackoliv jsem nemel dalsi prilezitost si hru zahrat, zrejme bych si ji poridil. Skoda, ze hra je pro max 4 hrace. Existuje pro hru rozsireni, ktere se opravdu povedlo – nemuzu posoudit.

  14. XiQiX

    Hezky zpracovaná hra ve které se budete pokoušet sestavit tu nejlepší kosmickou loď všech dob, abyste s ní mohli následně zvítězit v nadcházející bitvě o ovládnutí vesmíru.
    Kvalita vašeho vesmírného korábu bude záviset na rychlosti a preciznosti s níž budete schopni svou loď postavit z přehršle rozličných komponentů, které se Vám budou postupně odkrývat.
    Zda jste svou loď postavili dobře, poznáte záhy při prvním setkáním z jedné z vesmírných nástrah.
    Svižná zábavná hra, kterou si můžete zahrát i s odrostlejšími dětmi, nebo se jimi na chvíli opět stát.

  15. cinan

    originální, vtipné, s rozšířením pecka

  16. Lukas

  17. Vašek

  18. hrazda

  19. Ctibor

  20. Atik-Dick

  21. morgouse

  22. Cerdav

  23. Satsugen

  24. majkobulko

  25. RTMyšák

  26. kutikk

  27. palcice

  28. bacil

  29. Kubis

  30. 1a2a3a4

  31. ZdenT27

  32. Wolfling

  33. Tomáš Jindra

  34. acedrac

  35. Forbik

  36. Slunicko

  37. pavlica

  38. Adam Svoboda

  39. tgrosser

  40. Peca

  41. Sionn Latharn

  42. Zrno.Zaba

  43. esther.f

  44. Pegas

  45. Deth

  46. Tramvaj

  47. Michal

  48. anjuli

  49. Abiosis

  50. Terw

  51. Vlad

  52. fleglis

  53. danik02

  54. lamkal

  55. Michal Smid

  56. darwin

  57. skyfire

  58. Jan

  59. Hippo

  60. Lada

  61. zuzka

  62. rach

  63. Beholder


    Autodopravce (trucker) a galaxie, jak jdou tahle slova dohromady? To se dozvíte částečně z téhle recenze a úplně nejlépe si to vyzkoušíte na vlastní kůži, když si zahrajete deskovku Galaxy Trucker od českého autora Vládi Chvátila (Arena, Proroctví, Space Alert, Through the Ages: A Story of Civilization a další). A o čem to vlastně je? Na tlusté řidiče kamionů s kšiltovkou na hlavě a v upocené flanelové košili můžete rovnou zapomenout.

    Vesmírné sdružení Společnost, s.r.o. se dostalo do krize (ano bohužel, krize zasáhla nejen planetu Zemi). Stavba kanalizací a levných bytů na méně rozvinutých planetách není zas tak výnosný job, jak si sdružení myslelo. Náklady a s nimi spojené riziko byly příliš vysoké. Ale někomu se v hlavě zrodil geniální nápad – postavit po celé galaxii sklady se součástkami vesmírných lodí. A k čemu to? Je to jednoduché. Sklady měly nalákat odvážlivé dobrodruhy, ti podepsali ve skladu smlouvu na pronájem libovolného množství součástek z kterých si postaví loď a vrhnou se s ní do nemilosrdného vesmíru. O co cestou přijdou, to Společnosti s.r.o zaplatí. Co si vydělají, to je jejich. Výsledkem je spokojenost na obou stranách – dobrodruh si nacpe kapsu vesmírnými kredity (pokud má štěstí) a Společnost s.r.o. bude mít materiál na potřebném místě.

    Hádáte správně, ti dobrodruhové jste vy. Váš úkol bude postavit co nejlepší loď, s kterou zvládnete všechny nástrahy vesmíru jako jsou meteorické roje, nájezdníci, piráti, pašeráci, otrokáři, průlety bojovými zónami apod. Vyhrává každý, kdo dorazí do cíle živ a zdráv. Absolutní vítěz je ten, kdo se napakoval nejvíce kredity.

    Obsah
    – 9 hracích plánů
    – 60 letových karet
    – 65 bankovek kreditů
    – 144 dílků lodi
    – 4 očíslované dílky s pořadím
    – 40 figurek kosmonautů
    – 8 ufonů ve dvou barvách
    – 8 raket ve čtyřech barvách
    – 36 skleněných válečků představující energii (podobné bonbónům tic-tac)
    – 56 kostiček zboží ve čtyřech barvách
    – 1 karta s pravidly
    – 2 hrací kostky
    – 1 přesýpací hodiny
    – Pravidla hry

    Průběh hry
    Doprostřed stolu se rozmístí dílky lodi otočené lícem dolu. Připraví se přesýpací hodiny, které krátí hráčům čas na stavbu lodi. Nejodvážnější hráč otočí hodiny a všichni se vrhnou na hromadu dílků a s určitými omezujícími pravidly staví každý svou vlastní vesmírnou loď plnou pilotních kabin, motorů, děl, baterií, které jsou zdrojem energie pro silnější děla, motory a štíty, jež jsou rovněž potřeba (později se zmíním k čemu). Dále je třeba na lodi mít nákladové prostory a dílky podpory životních funkcí pro mimozemšťany, kteří pokud je na loď umístíte zvětšují sílu a rychlost vaši kosmické lodi. Stavba tedy probíhá v reálném čase, každý si bere po jednom dílku, které umístí popřípadě odloží vedle (odložené dílky jsou dostupné pro ostatní) a kdo je nejrychlejší, vezme si žeton s číslem 1, přetočí naposledy hodiny (otáčí se v závislosti na tom, která ze tří etap se letí) a užívá si toho jak soupeři pod velkým stresem využívají posledních vteřin ke stavbě lodi. Ten kdo dostavěl jako první bude v čele flotily a to tak dlouho než ho někdo předběhne. Nyní se dílky dají bokem a na řadu přichází náhodně namíchaný balíček letových karet, který obsahuje kromě již zmíněných meteorických rojů, pirátů, otrokářů a dalších nepřátel také planety, opuštěné lodi a stanice. Vedoucí hráč otočí kartu, která se podle dané situace vyhodnotí. A tak to pokračuje dokud se neotočí všechny karty. Tímto končí první etapa ze tří. Každá další etapa je delší, těžší a letí se s větší lodí. Na konci třetí etapy se spočítají kredity. Kdo má nejvíce vyhrál.

    Nyní uvedu příklady k čemu slouží některé díly lodi a zároveň příklady některých letových karet. Vedoucí hráč otočí kartu planety. Jako první má možnost na některé z uvedených planet přistát a nabrat na nich zboží, které uskladní v nákladových prostorách lodi (pokud nějaké nákladové prostory má volné), navíc ztratí několik letových dnů uvedených na kartě a posune se o tento počet dnů zpět, čímž se může změnit pořadí hráčů. Takto pokračují v přistávání na volné planety další hráči, pokud chtějí a pokud ještě nějaká planeta zbyla. Dále ten samý vedoucí nebo pokud se změnilo pořadí tak jiný vedoucí hráč otočí další kartu – například meteorický roj. Což znamená, že na celou flotilu letí z různých stran malé nebo velké meteority. Cíle těchto meteoritů určí vrh kostek a obrana proti nim je buď dobře postavená loď a výše zmíněné štíty nebo děla. Pokud vše selhalo, tak meteorit/y zasáhne určitý díl lodi, který odpadne, případně spolu s ním i další a tyto díly hráč ztrácí (spolu s nimi i případnou posádku, zboží nebo baterie). Tyto díly bude muset hráč na konci hry zaplatit. Jako poslední uvedu příklad s nepřáteli (všechno vykecat nemůžu, ale rád bych). Vedoucí hráč otočí kartu s pašeráky. Pokud má dostatek děl (normálních nebo dvojitých na jejichž aktivaci je potřeba energie z baterek + pomohou také ufoni), které pašeráky porazí, tak si vezme odměnu, posune se o daný počet letových dnů zpět a hraje se dál. Pokud nemá dostatečnou sílu, pašeráci jej porazí a spolu s ním i všechny ostatní slabé hráče. Tito poražení žádnou odměnu nedostanou naopak budou muset něco obětovat. V případě pašeráků je to zboží…

    Na závěr této recenze zmíním ještě pár postřehů co se týče herní doby a počtu hráčů. Nejčastěji jsem zatím Galaxy Trucker hrál ve dvou. Ve třech a čtyřech hráčích pouze jednou. Ale přesto si dovolím tvrdit, že hra je výborná v jakémkoliv počtu hráčů a i ve dvou si užijete spoustu legrace. Nejvíce při stavění lodi, kdy hráči jsou pod určitým časovým stresem a snaží se aby měli na lodi všechno a všeho nejvíce, což se samozřejmě málokdy povede a občas lze zaslechnout hlášky typu: „Ježišmarjá, já nemám štíty“, načež druhý hráč „Chacha, já už to mám“, rychle chňapne po žetonu s číslem 1 a přetočí hodiny. Zmatenému hráči bez štítů zbývá zhruba 90 vteřin, aby se svou lodí něco udělal. Herní dobu můžu posoudit akorát ve dvou, ale ve třech a čtyřech hráčích (pokud znají pravidla) by neměla být o moc delší. Zhruba 60-80 (někdy i méně) minut budete čelit nástrahám vesmíru.

    Na úplný závěr bych chtěl napsat o něčem, o čem se často v recenzích nepíše a není se co divit, protože k tomu není důvod. Jedná se o 16-ti stránková pravidla hry. A proč si zaslouží svůj kousek místa v recenzi? Protože jsou perfektně napsaná plná obrázků a vtipných vsuvek alá Douglas N. Adams. Pokud vám toto jméno nic neříká, tak je to bohužel již nežijící spisovatel, jehož nejznámější dílo je pentalogie Stopařův průvodce Galaxií, což je humorná sci-fi, první díl byl dokonce zfilmovaný. Další předností pravidel je jedna zásadní věc. Hráči mohou rovnou začít hrát, protože pravidla postupně vysvětlují jak postavit první loď, co k čemu slouží a složitější věci nechávají na konec.

    Tak to je vše, pokud teď čekáte suché hodnocení v podobě 9/10 nebo 4,5/5, tak to ani náhodou. To bych nemusel vůbec psát tuhle recenzi. Pokud si chcete odpočinout od všech těch budovatelských a válečných strategií, jen tak si postavit vesmírnou loď a vyzkoušet jak si s ní ve vesmíru poradíte a ještě si přitom užít spoustu legrace tak do toho, Galaxy Trucker vám to umožní…

  64. sir beki

  65. PJ_HB

  66. Kajousek

  67. Mialee

  68. Eyron

  69. ddt

  70. Erumoico

  71. sydo


    Takže jak jsme slíbil, podělím se tu s vámi o dojmy z první hry s rozšířením. Sešli jsme se s kamarády v mezigalaktickém baru U Kropáčů a rozhodli se trochu se rozehřát před Agricolou partičkou GT. Vybalil jsem rozšíření (za udivených pohledů ostatních, kteří nevěřili, že to vše tam opravdu bylo) a začal vysvětlovat nové dílky a pravidla.
    Nových dílků dostanete opravdu mnoho. Některé jsou jen rozšířením a/nebo kombinací starších, např. baterie+sklad, dělo ve dvou směrech, motor+dělo. další jsou úplně nové dílky s rozličnými finkcemi, např. booster na dělo (+3 síloa, dělo se pak zničí), booster na motor (přeskočíte kartu, motor je zničen), incinerátor (spálíte zboží, dostanete baterku) a také support pro nového ufouna, který má jednu z 5 funkcí, které si vyberete.
    Po zběžném prolistování karet Drsných Štrek jsme se rozhodli, že natolik ostřílení letci ještě nejsme a raději zkusíme rozšíření ve vstřícnější atmosféře (karty DŠ jsou opravdu hidně brutální). Nakonec jsme tedy letěli loděmi IA, IIA a IIIA s přidáním karet Zlomyslných Plánů. Stavba probíhal anejprve ostýchavě, kdy se každý raději snažil brát už osvědčené díly, ale nakonec se i pro inovace místo našlo, obzvlášť Stazická Kabina byla oblíbená. K samotnému letu:

    IA (vždy je trefena meteory a střelami, lze s ní letět libovolně natočenou) – Kamarád (zelený) zaexperimentoval a loď si natočil bokem, já (červený) letěl pozadu a další kamarád (modrý) s přítelkyní (oranž) nic neriskovali a nechali loď tak, jak byla. Loď jsme všichni opevnili celkem dobře, až na modrého, kterému dobře hozený meteor upálil kabinu s posádkou a on tedy nedoletěl.

    IIA (dvě malé lodě tvořící flotilu) – tady začal masakr. Já podcenil počet posádky a naopak loď osadil děly (zatím nehrajeme na koukání na karty během stavby, teď jsem na to doplatil), zatímco modrý měl 9 členů a celkem dobré motory. Zelený s epotýkal s podobným problémem jako já a oranž se nenápadně držela vzadu. Nejprve nás meteorické roje zbavily pár přebytečných částí a pak nastalo pravé peklo s bonusovou kartou Robopolicie (hráči uplácí policii, kdo uplatí nejvíc, zvolí souřadnice, které policie všem zabaví). Modrý uplatil nejvíce a zvolením souřadnic upálil zelenému levou loď z flotily (jedinou kabinu). zelený se naštval a po zbytek etapy si vyhradil právo házet kostkami s tím, že jeho zloba se do nich jistojistě přenese a modrému se strašně pomstí. Nestalo se a modrý doletěl obtěžkán zbožím, které díky asi 5 opuštěným stanicím a nadbytku posádky cestou vybral. Můj zisk spočíval v kartě Loď bez motorů (kdo odevzdá nejvíc motorů, získá 12 kreditů), kterou jsem vpašoval do balíčku při stavbě a připravil se na ni 7 motory.

    IIIA – Tady došlo k vraždění neviňátek. Měl jsem solidně obrněnou loď, fialového ufouna, děla do všech směrů, prostě pohodo, ale pak jsem z hrůzou zjistil, že nemám jediný štít a vzadu mi kouká přípojka. Hned první pole asteroidů poslalo zezadu dávku malých meteorů, z nichž hned první mi samozřejmě ustřelil tu volnou přípojku (support pro ufouna) a já se s emzákem musel rozloučit. Pak následovala krutá série škodících karet: Vyřizování účtů (dej kredity nebo ti dám velkou střelu zezadu ve sloupci, který chci), stálo mě 15 kreditů; Vesmírná mafie (dej 7 kreditů nebo přijdeš o centr kabinu, při IIIA obzvlášť kruté); Obklíčení – oranž ustřelilo motor; a Úzký průlet (do nejlevějšího a nejpravějšího sloupce letí velké meteory), tato karta naše pocuchané lodě ještě více zrasila a následní piráti můj vrak rozstříleli na cucky. co vám budu povídat, byla to mezihvězdná ostuda, doletěl jsem s 15 kredity, zatímco ostatní měli kolem 50, ale tolik zábavy jsme si dlouho neužili.
    Nové karty nabízejí mnoho možností jak hru osvěžit i pro zkušené truckery a konečně je možná i interakce mezi hráči (Vyřizování účtů je super). nového ufouna ani Štreky jsme neměli možnost vyzkoušet, ale rozšíření u mě posunuje GT ke špičce mého herního žebříčku. Troufám si říci, že tato hra patří ke světové špičce a umístění na BGG její oblibu potvrzuje (víte, že já žebříčku BGG při výběru hry nevěnuji za stak velkou pozornost, ale přesto těší, že GT po vydání druhé edice a jeho snažší dostupnosti ve světě poskočil o 30 míst a teď si sedí někde okolo 40 místa). Pan Chvátil je rozhodně Pan Designér a ačkoli o tom, že Proroctví je lepší než Talisman mě nepřesvědčí, způsobil, že budu opět o něco chudší, jelikož po zkušenostech s GT si prostě musím koupit Through the Ages.
    Takže závěrem: pokud jste Gt ještě nezkusili, učiňte tak ve vašem vlastním zájmu

  72. kalif

  73. Lubbo

  74. Semiš

  75. MartiN8029

  76. Jindřich „“Desgenais““ Cinka

  77. Dj miláno

  78. zeppelin

  79. Eduard Doležal

  80. fasz

  81. Radobyhrac

  82. Dušan Takáč

  83. murdochay

  84. tondakolik

  85. Bruno

  86. Jouda

  87. trupik


    Hra je úžasně zábavná, jak pro mladší, tak pro starší. Za fázi stavění lodi bych dal hře klidně 100%. Letová fáze by zasloužila ještě nějaká vylepšení, karet je pár druhů a brzy se začnou opakovat (liší se jen parametry). Navíc v této fázi hry hraje dost velkou roli náhoda. Letová část tedy srazí výsledné hodnocení významně dolů.

    Celou recenzi si můžete přečíst na adrese https://trupik.aspweb.cz/deskove-hry/galaxy-trucker.aspx .

  88. eVik

  89. Tharr

  90. krejcuk

  91. stega

  92. dajo

  93. Jezura

  94. H.O.N.Z.I.K

  95. Ladik81

  96. budkin

  97. Yuri

  98. oplprokop

  99. jakub

  100. pecovarhy


    „Na to rovno všetci zabudnite, takéto vraky vám rozhodne naša spoločnosť na intergalaktický let nepoistí!“

    „Nerozumiem, prečo?“

    „Pozri sa, poskytli sme vám dostatok času, aby ste postavili poriadne lode, koráby vesmíru, a vy? Tu odstávajúca prípojka, tam chýbajúci článok batérie. O zbraňových systémoch ani nehovorím, tipujem, že neprejdete ani prvým meteorickým pásom.“

    „Času na stavbu bolo brutálne málo, a všetci sme boli premotivovaní tou vašou odmenou, a, priznávam, niekedy sme si navzájom kradli navhodnejšie súčiastky…“

    „To je váš problém. Stojí vám vôbec všetkým za to takto riskovať životy posádky? Nepoviem nič, keby len ľudskej, ale vy beriete na palubu aj našich priateľov zo sektora X2!“

    „O to sa už nestaraj, dodaj tovar a zaveľ na štart!“

    „No, to určite – súradnice planét, kde budete nakladať, obdržíte až po odlete. Dámy a páni, naverbujte posádku, nabite články, skotrolujte motory. Zajtra presne o piatej ráno vás chcem vidieť zoradených na rampe. A nezabudnite, kto prv príde, ten prv odlieta.“

    „Ale…“

    V podobnom duchu sa môže odohrávať práve tá vaša partička skvelej českej hry Galaxy Trucker od autora Vláďu Chvátila. Skutočne máte minimum času, aby ste počas stavebnej časti hry dokázali vytvoriť ako tak vyzerajúcu vesmírnu loď. Budete mať k tomu k dispozícii dieliky s kabínami, motormi, kontajnermi, zbraňami, batériami, obrannými štítmi a kopcom ďalších. Tieto dieliky musíte k sebe správne popripájať, aby vytvorili kompaktný, odolný celok. Prirodzene, vaši protihráči majú rovnaký cieľ, a tak stavba vždy prebieha v celkom slušnom strese. Tá pravá panika však ešte len prichádza po štarte…

    „V poriadku, meteorický roj sme celkom slušne prežili, odbilo nám iba pravý zadný kontajner, ale pohoda šéfe, aj tak sme doňho ešte nenakladali.“

    „Si normálny? To je pohoda? Veď zostali už iba dva!! Ak to takto pôjde ďalej, tak do cieľa donesieme figu borovú! Akej bol vlastne farby?“

    „No, bol to taký ten červený. Čo je, šefe, stalo sa niečo?“

    „Kriste pane! Ten špeciálny??? Veď ten mal človeče hodnotu polovice celej tejto lode!!! Radšej by som obetoval obe bočné kabíny s mimozemšťanmi ako prísť o tento jeden kontajner!“

    „To sa ľahko môže stať, šéfe, na náš ľavobok sa pripájajú piráti…“

    „No do…zbrane!“

    „Energia nula“

    „Tak hybaj vyjednávať…“

    Počas vesmírneho letu sa odohrávajú rozličné zaujímavé situácie, od nakladania tovaru na odľahlých planétach, cez nebezpečné meteoritské roje, po súboje s nepríjemnými pirátmi. Až samotný let preverí ako dobre ste svoju loď naprojektovali a či s ňou dokážete odolávať všetkým nástrahám. Letové karty sa otáčajú a s poslednou nastáva aj vyhodnotenie. Berie sa do úvahy vzhľad torza vašej lode, množstvo odpadnutých (či odstrelených) dielikov, poradie doletu, ale najmä množstvo tovaru, ktoré sa vám podarí do cieľa dopraviť.

    Celá hra obsahuje spolu tri lety, každý má rozličnú obtiažnosť a na každý postavíte vždy originálnu, neopakovateľnú loď. Prajem veselé zážitky. 🙂

    Pecovarhy

  101. CheateI2

  102. paladin91

  103. rix

  104. Malicka

  105. Jarek

  106. Markéta

  107. Shako

  108. Mirka

  109. dilli

  110. Emil

  111. Adam

  112. Tarenor

  113. Basic

  114. orsej@centrum.cz

  115. karel

  116. Panzer

  117. belisar

  118. Droll

  119. REM

  120. J.R.


    Hra je rozdělena na dvě části, jednu přípravnou a jednu herní. Obě samozřejmě souvisí, ale každá vyžaduje jiný způsob hry. Před každým herním kolem je třeba postavit si co nejlepší raketu z mnoha rozdílných částí. Musíte si vybrat, zda budete mít velkou posádku nebo hodně děl, zda chcete mít rychlou loď nebo spoustu štítů, a to ani nemluvím o bateriích nebo skladišti, bez kterého jen těžko naložíte nějaké zboží…

    Zajímavý je především způsob stavby. Probíhá totiž současně, všichni hráči se najednou perou (podle jistých pravidel :-)) o ty nejlepší kartičky, které se hodí přesně do té vaší lodi. Jakmile nějakou kartu přeci jenom ukořistíte, můžete jí zahodit nebo použít, ale jakmile jí použijete, už musí zůstat na svém místě. Přesně v tu chvíli najdete kartu lepší 🙂

    Samotná hra se pak skládá z několika kol pozitivních nebo negativních událostí, které obvykle z vaší lodě ukusují jednotlivé dílky (meteory, piráti, …). Jak to tak bývá, máte pouze omezení zdroje (posádku, baterie, skladiště), takže je třeba přemýšlet, jaký štít zapnout teď, co si můžete dovolit ztratit, zda vás neohrozí přesun posádky do jiné lodě apod. Na konci kola se ocení to, co z vaší lodě zbylo a jede se do kola dalšího.

    Pokud máte zájem o skutečně netradiční strategii z vesmíru, která baví dospělé, děti i dospívající, nemluvě o hráčích PC her, pak jsou Galaxy Truckers vynikající volba!

  121. MONIKA

  122. Katka Girgensohn

  123. Agáta


    Ačkoli máme doma hru od Vánoc, hráli jsme ji stěží 5x. Potíž je v délce hraní – po jedné až dvou hodinách, kdy se dostaneme tak do třetiny hry, už to nikoho nebaví.
    Nápad je výborný a originální. Při sestavování lodi v konkurenci ostatních hráčů – je třeba nahrabat co nejvíc – si užijete zábavu, která snadno přejde do fyzického kontaktu různé formy a intenzity. V další fázi kola, kdy se sestavenou lodí čelíte náhodným událostem, přináší napětí, radost z cizího neštěstí i zoufalost nad vlastní smůlou.
    Největším problémem tedy (alespoň pro mne) zůstává délka hraní. Mám raději hry, které mají větší spád. Pokud chcete věnovat jedné hře půl dne, může se vám líbit.

  124. Láďa Smejkal

  125. Jaromír Kovařík

Přidat recenzi