Hrajeme.cz
DomůKatalog herStrategická hraCaylus – karetní hra

Caylus – karetní hra

Originální název:
Caylus Magna Carta
Rok vydání:
2007
Počet hráčů:
2 až 4
Věk:
Hra je určena pro dospělé hráče a pro rodiny s dětmi od 10 let.
Doba hraní:
Dlouhotrvající hra – 60 až 120 minut
Doporučení rodiny:
Tuto hru vám nedoporučujeme, najdou se pro vás lepší hry.
Doporučení hráče:
Asi nebudete zklamáni, ale také vás asi nenadchne.

Katalogové číslo: 12317 Kategorie: ,

Popis

Karetní a zjednodušená verze deskové hry Caylus. Základní téma a principy hry zůstávají stejné. Změny nastávají v průběhu hry, kdy hráči provádějí některé akce pomocí karet na ruce. Ve hře také nejsou privilegia a proto jsou odměny přinášející v základní hře privilegia nahrazena penězi nebo surovinami.

Další informace

Míra náhody

Počet hráčů

Věk hráčů

Doba hraní

Počeštění

Rok vydání

Míra interakce

Míra složitosti

Míra humoru

Doporučení rodiny

Doporučení hráče

Výrobci

, , ,

Autoři

– Funagain Gameweb
– BoardGameGeek
– Svět deskových her
– Možnost nákupu na Slovensku.

Recenze

  1. tondakolik

    Určitě bych tuto skvělou hru doporučil hráčům, kteří si chtějí zahrát nějakou kvalitní strategickou hru, a ne těm, kteří chtějí hrou pouze trávit volný čas. Přestože se jedná o zjednodušenou verzi hry Caylus, je hra poměrně náročná a musí se u ní přemýšlet a plánovat. A to je to, co já od hry očekávám. Velice dobrá verze hry Caylus.

  2. andik007

  3. rach

  4. Lubbo

  5. Ája

  6. klekytom

  7. tondakolik


    K Vánocům jsem si nechal nadělit hru Caylus Magna Carta. Caylus mne zajímá již dlouho, tak jsem si pořídil jeho zjednodušenou variantu – Caylus Magna Carta. Když tuto „“karetní hru““ otevřete, zjistíte, že to nebude jen o kartách. Už to, že je tu spousta barevných kostiček znázorňujících suroviny, dřevěné válečky zobrazující dělníky jednotlivých hráčů, denáry a žetony hradu. Dále mne vyděsil počet karet pro jednoho hráče – je jich pro každého dvanáct (trochu málo na karetní hru). Poté si nastudujete pravidla a hurá na zjednodušenou verzi Caylus. Na to, že se jedná o zjednodušenou verzi není Caylus Magna Carta zrovna nejjednodušší. Složitostí bych ji přirovnal tak k Puerto Ricu.

    Při první hře jsme moc netušili, co, jak a proč. Navíc jsme se soustředili pouze na stavbu hradu a hra byla taková nic moc. Při další hře jsme však pochopili, že hrad není jediným zdrojem bodů a začali jsme budovat také vesnici pod ním. Tím dostala hra úplně nový rozměr a konečně jsme jí přišli na chuť.

    Jak hra probíhá?
    Připraví se karta hradu a na ni se umístí žetony hradu, karta mostu a rozmístí se karty prestižních budov, poté se připraví začátek cesty vedoucí k hradu (neutrální budovy) a poblíž se připraví denáry a kostičky zboží. Před zahájením hry si každý zamíchá svých dvanáct karet, vezme si dvě dřeva a dvě jídla a čtyři denáry. Poté si vezme tři ze svých karet. Začínající hráč si vezme kartu začínajícího hráče a může vyhlásit první fázi prvního kola. První fází je příjem denárů. Každý si vezme dva denáry (případně víc, pokud má postaven obytný dům nebo hotel). Druhou fázi začíná začínající hráč a může si vybrat jednu z možných akcí. Může zaplatit dělníkovi a obsadit některou z budov ve vesnici pod hradem, koupit si další kartu do ruky nebo všechny vyměnit, postavit z ruky nějakou bodovu do vesnice, postavit prestižní budovu po zaplacení surovin a nebo ukončit své akce umístěním pasovacího žetonu na kartu mostu.
    Až všichni pasují začíná třetí fáze. Pohyb rychtářem. Každý z hráčů má možnost zaplatit za pohyb rychtářem v pořadí, ve kterém pasovali.
    Ve čtvrté fázi se vyhodnotí postupně jednotlivé budovy aktivované dělníkem některého z hráčů. Budovy, které jsou za pozicí rychtáře se hodnotit nebudou. Každá karta má určitou funkci pro dělníka, který ji aktivoval (pro hráče, jemuž dělník patří) a také pro majitele karty. Výhody jsou například zisk některé ze surovin nebo zisk denárů.
    Po vyhodnocení všech budov až po rychtáře se odeberou dělníci za rychtářem a nastává fáze pátá. Každý hráč se musí rozhodnout, zda bude stavět část hradu, poté v pořadí, v němž pasovali, mohou stavět hrad (odevzdají sedu surovin a vezmou si žeton hradu).
    Poté již nastává pouze šestá fáze, kdy si hráči vezmou zpět pasovací žetony, figurka rychtáře se posune o dvě karty dál ke konci cesty a karta začínajícího hráče se posune k dalšímu hráči.
    Takto se hraje do té doby, než je dostaven celý hrad (jsou rozebrány žetony hradu).
    Na konci se počítají body za žetony hradu, za budovy ve vesnici pod hradem, za zlato a za denáry a suroviny. Kdo má nejvíce bodů, stává se vítězem.

    Ve hře je pár důležitých prvků. Prvním z nich je určitě pasování. Hráč může pasovat jako první, za což dostane jeden denár a v následujících fázích bude hrát jako první. Což v páté fázi – stavba hradu – může být velmi výhodné, ale ve fázi čtvrté to naopak bývá dosti nevýhodné. Proto musí zvážit, co pro něj má v danou chvíli větší cenu. Dalším je stavba hradu. Jedna část hradu je poměrně drahá, většinou pak nezbývají suroviny na stavbu budov ve vesnici, ale zase je za hrad poměrně dost bodů. Velmi důležité jsou také prestižní budovy, za které je skutečně hodně bodů a postavení jedné prestižní budovy tak může rozhodnou i celou hru. Na druhou stranu to však neznamená, že je nutné stavět prestižní budovy.

    Hra je skvělá také v tom, co je podle mne hodně důležité, že není jediná cesta k vítězství. Naopak. Hráč se může soustředit na budování hradu, za což je poměrně dost bodů, nebo na budování vesnice pod hradem, z čehož pak má další výhody, nebo vybudovat pár prestižních budov. Nejlepší je samozřejmě tyto cesty zkombinovat.

    Tak snad už to tak nějak stačí o této skvělé hře. Určitě bych tuto hru doporučil hráčům, kteří si chtějí zahrát nějakou kvalitní hru, a ne pouze těm, kteří chtějí hrou trávit volný čas. Pro ně je hra příliš náročnou a poměrně dost se u ní musí přemýšlet a plánovat. A to je to, co já od hry očekávám. Chtěl bych zkusit velkou verzi Caylu…

    Doba hraní: ve dvou hráčích 30-45 min, ve čtyřech hráčích 60-75 min
    Stupeň náhody: 3 – téměř bez náhody
    Interaktivnost: 2 – komunikace není součástí hry
    Humor: 1 – seriózní hra
    Složitost: 3 – rozvinutá
    Počeštění: hra není počeštěna, ale herní materiál neobsahuje žádný text

  8. Bruno

  9. Kadaver

  10. aneken

  11. budkin

  12. Yuri

  13. jakub

  14. Ranca

  15. richie

  16. Markéta

  17. Shako

  18. zopl

  19. Gally

  20. Darn

  21. Richmond

Přidat recenzi