Hrajeme.cz

Mr. Jack

Originální název:
Mr. Jack
Rok vydání:
2006
Počet hráčů:
2 až 2
Věk:
Hra je určena pro dospělé hráče a pro rodiny s dětmi od 8 let.
Doba hraní:
Středně trvající hra – asi 30 až 70 minut
Doporučení rodiny:
Není známo nebo nedokážeme zařadit.
Doporučení hráče:
Není známo nebo nedokážeme zařadit.

Kategorie:

Popis

Jeden z hráčů představuje Jacka Rozparovače, což je jedna z osmi postav na plánu. Druhý hráč je nezávislý vyšetřovatel, který se snaží Jacka odhalit během 8 tahů – má však jen jeden pokus na obvinění. Během kola hráči pohybují postavami na plánu a staví je buď do světla nebo do stínů. Na konci kola je pak řečeno zda je Jack skrytý ve stínech nebo jej lze vidět ve světle. Podle toho vyšetřovatel může vylučovat nevinné osoby.

Další informace

Míra náhody

Počet hráčů

Věk hráčů

Doba hraní

Počeštění

Rok vydání

Míra interakce

Míra složitosti

Míra humoru

Doporučení rodiny

Doporučení hráče

Výrobci

Autoři

,

– Funagain Gameweb
– BoardGameGeek

Recenze

  1. P.

    Hra se skvělým nápadem a jednoduchým herním mechanismem (trochu ve stylu Fantoma staré Prahy)- velmi dobrá strategická hra pro dva hráče. Jedinou nevýhodou je určitá monotónnost, pokud se hraje častěji.

  2. R.U.R.

    Můj (a nejen můj) osobní kandidát na nejlepší hru pro dva. Krutě strategická záležitost, vyplatí se pořádně promýšlet téměř každý tah, zvlášť ke konci hry je pro úspěch prakticky nutné promýšlet dopředu všechny tahy, které ještě přijdou — aspoň pro mě je to ovšem výrazně zajímavější než třeba šachy, protože v šachách nemůžete přesouvat lampy, prohazovat postavy či otevírat a zavírat zkratky kanálem, a podobně… Je zde tedy nezanedbatelný prvek náhody, ale naprostá většina toho, co se stane, je přesto dána tím, co kdo vymyslí, a ne nějakou náhodou.
    Doporučuji hrát pouze ve stavu bystré mysli, je celkem náročně udržet v hlavě vše důležité.
    SPOILER ALERT: Jack má hru o poznání jednodušší, když si uvědomí, že je mnohem snadnější držet postavy na světle než ve tmě; pokud se naopak snaží skrývat ve tmě, aby mohl nepozorovaně utéct, má velkou šanci, že bude odhalen a polapen.

  3. AntonGorodecky

  4. Rillanon

  5. aksile

  6. Savager

  7. Goofy

  8. Jan

  9. Lada

  10. Ringo

  11. Filmator

  12. Jindřich „“Desgenais““ Cinka

  13. Radobyhrac

  14. tondakolik

  15. dajo

  16. nightfall

  17. Yuri

  18. rix

  19. Majak

  20. Adam


    Temné křivolaké uličky Whitechapelské oblasti v Londýně…mlha se válí ulicemi a ponurá tma je pouze na několika místech rozehnána nazelenalým světlem plynových lamp. Najednou se ze tmy ozve dusot blížících se kroků. Kolem kašny proběhne rychle jako blesk osoba v dlouhém vlajícím plášti a těsně za ní pádí jeden z elitních detektivů Scotland Yardu … ale … byla pronásledovaná postava skutečně Jack Rozparovač??? … a pronásledovatel … byl to vůbec detektiv a ne pouze obratně maskovaný Mr. Jack? …

    Protože tato výborná hra tu ještě nemá recenzi, považuju za povinnost ji představit naší herní komunitě. Mr. Jack je hra pro dva hráče, jeden bere úlohu vyšetřovacího týmu detektivů, zatímco druhý se stane všemi mastmi mazaným Jackem Rozparovačem. Jeho úkolem není zabíjet, jak by se na první pohled mohlo zdát, ale hra začíná ve fázi, kdy již byl Jack policisty lokalizován a probíhá finální zátah, ze kterého se Jack pokouší uniknout.

    Hra se odehrává na úžasně vykresleném hexovém plánu čtvrti Whitechapel. V ní se pohybuje osm legendárních postav s úkolem Jacka chytit. Mezi detektivy jsou např. Sherlock Holmes, jeho přítel Watson, inspektor Lestrade, seržant Goodley ale také slídivý novinář Jeremy Bert nebo záhadná Miss. Stealthy. Každá z postav má svoji unikátní vlastnost a pohyblivost, např. seržant Goodley dokáže svou píšťalkou přivolávat ostatní detektivy, zatímco novinář Bert může využívat kanalizační systém. Aby se Jack zachránil a protože je vychytralý, vezme si přestrojení jedné z těchto 8 postav (určeno náhodně na začátku hry). Jack má dvě možnosti jak vyhrát, buď po anglicku vzít roha, nebo vydržet nechycen až do časného rána (8 tahů), kdy se v ulicích objevují první lidi mezi kterými se snadno ztratí. Naproti tomu hráč detektivů musí včas přijít na to, za koho se Jack vydává a zaklapnout mu na ruce želízka, dříve, než se nenávratně ztratí.

    V každém z 8 tahů se podle přesně určeného pořadí střídají oba hráči, ke svému prospěchu využívají vlastností postav. Ty se pohybují většinou o 1-3 pole, lze využít i kanály a zkrátit si cestu stokou. Nejdůležitějším pomocníkem detektivů jsou ale osvětlená místa, protože jak se postavy pohybují světlem a tmou, Jack je nebo není spatřován a postupně se zužuje okruh podezřelých. Je tu moře příležitosti k blafování (např. hráč Jacka táhne nevinnou postavou jako že s úmyslem prchnout ze čtvrti, detektiv se na tuto postavu zaměří a ukáže se že to je volavka), průlom ve vyštřování může způsobit Sherlock Holmes se svoji unikátní dedukcí nebo třeba inspektor Lestrade převelením policejních kordónů na jiné místo. Títmto místem pak neproklouzne ani myš. Ale co Jack? 🙂 Navíc lucerny jedna za druhou postupně zhasínají a ulice se čím dál více utápějí ve tmě.

    Hra možná může vzdáleně připomínat stařičkou klasiku Fantom staré Prahy (a.k.a. Osoba X, a.k.a. Scotland Yard), ale není tomu tak. Její mechanismus je naprosto výjimečný a v jiné hře jsem ho neviděl. Jedna partička se vždycky vleze do půl hodinky tak není problém prohodit role a dát hned odvetu. Hra má spád a oba hráči jsou pořád vtaženi do hry. Když k tomu přičtu reprezentativní krabcici, hezké a nešizené zpracování hracího plánu i ostatních herních komponent a hlavně fakt, že hra je určena přímo a jen pro 2 hráče, pro které dobrých her zase není tak moc, tak mi to vychází chtě nechtě jako nejoriginálnější pecka pro 2 hráče od dob Revolt in Rome. Ikdyž se snažím neplýtvat hvězdama, přijde mi, že tahle hra si za svoji unikátnost těch 5 fakt zaslouží. Mám odehraných desítky partií a každá hra je pořád jiná a přináší nové situace. Člověk už si myslí, že to hraje dobře a Jack ho znovu pokoří novou fintou…:-)

    P.S.: aby nevypadalo, že chválím jenom já, tak na Geeku je hra na velmi dobrém 69. místě s průměrem 7.54 bodů z 10.

  21. Panzer

  22. REM

  23. Tygr

Přidat recenzi