Hrajeme.cz

Théby

Originální název:
Jenseits von Theben
Rok vydání:
2004
Počet hráčů:
2 až 4
Věk:
Hra je určena pro dospělé hráče a pro rodiny s dětmi od 10 let.
Doba hraní:
Středně trvající hra – asi 30 až 70 minut

Katalogové číslo: 12008 Kategorie:

Popis

Hra se odehrává okolo roku 1900 a hráči se snaží objevovat starobylé relikty v Řecku a na Blízkém východě. Cílem je stát se co nejslavnějším. Hráči však také potřebují znalosti o řecké kultuře a nástroje na vykopávky. Mnoho se mohou naučit a naleznout při svých cestách po Evropě.

Další informace

Počet hráčů

Věk hráčů

Doba hraní

Počeštění

Rok vydání

Míra interakce

Míra náhody

Míra složitosti

Míra humoru

Doporučení rodiny

Doporučení hráče

Výrobci

,

Autoři

Hra/Rozšíření

Odkazy:

Recenze

  1. mulgrew

    Théby.Vysoká krabice,spousta žetonu,karet a jako bonus kotouče a plátěné pytlíčky.Poslední dvě věci odlišují hru od spousty dalších na podobném principu založených her.Vše je z kvalitního materiálu,hrací plán je nejenom krásný,ale i přehledný a vše se na něj vejde.Hra je svižná,větší míra náhody zvyšuje napětí a asi i k archeologii patří.Zkušené hráče ničím nezaujme,ale jako rodinná oddychovka je to super volba.

    + krásné ilustrace
    + kvalitní materiál
    + téma
    + ozubené kotouče

    – větší podíl náhody
    – v návodu chybí jasná informace o týdnech při braní jedné ze 4 karet na hracím
    plánu

  2. Pundlich

    Sice mám smůlu a tahám písek, ale stejně se mi ta hra líbí.

  3. cinan

    skvělá rodinná hra, hezky propojená s tématem

  4. ZIPaaK

  5. j

  6. Patrikhm

  7. Edwin

  8. RTMyšák

  9. Davides9

  10. Petr

  11. kocourecek

  12. pastelka


    Recenze hry
    Théby
    Hru jsem měla možnost vyzkoušet v knihovně. Hráli jsme 3 hráči.
    Na začátku hry každý hráč dostane 1 figurku archeologa, 1 figurku, kterou umístí na počítadlo týdnů (na tzv. ,,hodiny,,) a jedno ,,otáčivé kolečko,,(je potřeba při vykopávkách), já jsem hrála se svou oblíbenou modrou barvou. Černý žeton se umístí na rok 1901. Hrací desce, kterou jsme dali doprostřed stolu je 7 míst na umístění karet. Na 3 místa v pravém dolním rohu patří karty výstav, které se vyloží, až se otočí v balíčku. 4 karty se otočí (a pokud to nejsou karty výstav) dají se na místa zbylá.
    Hru nám vysvětlovali odborníci, protože Théby neměly česká pravidla, někde se ztratila. 🙂 Vypadala velmi složitě, ale po cca 10-15min jsme je všichni plně pochopili. Hráči začnou hrát všichni v jednom městě (ve Vídni). V nabídce karet jsou různé druhy karet, mohou to být: 1. znalostní karty, pokud je to knížka nebo osoba v modré barvě, pak tyto znalosti se dají uplatnit jenom v Mezopotámii, pokud žluté, tak v Egyptě atd. 2. karty přednášek, 3. vzducholodě nebo karty na zkracování cesty 4. lopaty, asistenti 5. univerzální knihy
    Na každé kartě je napsáno, ve kterém městě se dá koupit (třeba v Moskvě), tam se musí jet, podle toho, kolik bylo na cestě měst, zaplátí se na počítadle týdnů. Ten, kdo na počítadle překročí nulu jako poslední, posouvá se do dalšího roku.
    Více pravidla vysvětlovat nebudu, protože se dají najít na internetu a vy už byste neměli na co těšit. Hru vřele doporučuji, Hlavně pro ty, kterým nevadí lehčí pravidla a více náhody…
    Neznám hru, která by byla Thébám podobná.

  13. AntonGorodecky

  14. Wotton

  15. Savager

  16. Vlad

  17. darwin

  18. skyfire

  19. Lada

  20. rach

  21. zeppelin

  22. Filip

  23. juhu


    Théby to je hra, která opravdu zaujme ať už zpracováním či svou herní podstatou. Krabice, herní materiál, hrací deska – vše je opravdu skvěle zpracováno a rozhodně zaujme na první pohled. První dojem mi následně trochu pošramotilo doslovné louskání pravidel z přiloženého českého překladu. Některé prvky hry si člověk musí doslova domyslet. Při hře samotné však nejasnosti postupně zmizí. A samotná hra? O napětí a zábavu v ní rozhodně není nouze (i při dvou hráčích!!).
    V některých recenzích na tuto hru autoři záporně hodnotí velké množství náhody (tahání artefaktů z pytlíku), avšak právě v náhodě spočívá kouzlo archeologie i této hry. A navíc díky této náhodě je hra dobře hratelná i pro méně zkušené hráče. Nejlepším poznáním zůstává, že hra je pokaždé jiná. To ji dělá neustále zajímavou a neomrzí se jako některé jiné strategické hry. Théby jsou o archeologii, studiu a získávání poznatků, cestování, vykopávkách a muzejních výstavách. No není to doslova lákavý svět?
    Podtrženo – sečteno: jiný nedostatek než formulaci výkladu pravidel jsem opravdu nenašel. Doporučuji všem, komu ke strategické hře nevadí vyšší stupeň „“zábavné náhody““.

  24. fasz

  25. klekytom

  26. Ladik81

  27. rix

  28. muf


    Na téhle hře mě kromě krásného zpracování a přitažlivého námětu zaujala vyváženost několika pro mě důležitých aspektů.
    Hra není složitá, ale ani triviální.
    Hra sice obsahuje náhodu, ale ne v takové míře abyste si nemohli užít strategické zábavy.
    Líbí se mi, že to není kopie 1000x obehraných herních principů o těžbách surovin…
    Líbí se mi, protože je tam zakomponován prvek taktického pohybu po herním plánu, který spolurozhoduje o úspěchu.
    Co se mi však líbí nejvíce, je skutečnost, že vše na co si ve hře hrajete vlastně veskutečnosti i děláte. Musíte cestovat, abyste se vzdělávali jako archeologové (a skutečně cestujete), musíte cestovat k vykopávkám a rozhodovat se kam vlastně pojedete(a skutěčně cestujete a rozhodujete se), musíte náhodně kopat (a skututečně náhodně kopáte – rukama hrabete do pytlíku a taháte žetony s poklady), když máte víc vědomostí, skutečně můžete být úspěšnější, když máte pestrou sbírku pokladů, skutečnšě můžete pořádat výstavy, když máte auto jste rychlejší, když máte asistenty jste výkonnější…atd.
    A taková vlastnost hry mě skutečně nadchla.

  29. greyhound


    Hru Théby mám 14 dní, koupil jsem ji po níže vedené diskuzi. Hra je hezky zpracovaná graficky i námětem. Obsahuje sice podíl náhody, po odehrání cca 8 – 10 partií si ale nemyslím, že by to hru kazilo. Princip hry a pravidla jsou jasná. Hráči (archeologové) cestují po Evropě a připravují se na cestu do nalezišť. Získávají znalosti o jednotlivých lokalitách, pomoc asistentů a dopravní prostředky. Poté se vrhnou do lokalit s vykopávkami (Řecko, Egypt, Palestina apod.) a snaží se vykopat co nejvíce cenných artefaktů. Získání artefaktů je jediné založené na náhodě, hráči tahají žetony ze sáčků a mohou tak získat cenný artefakt ale i bezcenný písek. Vykopávání artefaktů ale není zdaleka jediným zdrojem bodů. Hráči mohou řadu bodů získat uspořádaním vědeckých kongresů a vystavením artefaktů na výstavách po celé Evropě. Další body navíc získají hráči za nejvíce získaných znalostí o jednotlivých lokalitách vykopávek. Hra je poutavá, zajímavě zpracovaná a hráče udržuje většinou až do konce v napětí, kdo bude vítězem. Hru mohu vřele doporučit všem příznivcům rodinných her, kterým nevadí trocha náhody 🙂

  30. Shark

  31. Láďa Smejkal

Přidat recenzi