Hrajeme.cz
DomůKatalog herTematická hraFury of Dracula (second edition)

Fury of Dracula (second edition)

Originální název:
Fury of Dracula
Rok vydání:
2005
Počet hráčů:
2 až 5
Věk:
Hra je určena pro dospělé hráče a pro rodiny s dětmi od 10 let.
Doba hraní:
Velmi dlouhá hra – trvá většinou více než 2 hodiny
Doporučení rodiny:
Není známo nebo nedokážeme zařadit.
Doporučení hráče:
Není známo nebo nedokážeme zařadit.

Katalogové číslo: 11994 Kategorie:

Popis

Proti Drákulovi a jeho přisluhovačům stojí čtyři smrtelníci. Jeden z hráčů představuje hraběte Drákulu, zatímco ostatní patří do skupiny lovců upírů. Při své cestě Evropou může Drákula v každém z měst zanechat své přisluhovače a znepříjemňovat lovcům život.

Další informace

Počet hráčů

Věk hráčů

Doba hraní

Počeštění

Rok vydání

Výrobci

, ,

Autoři

,

Hra/Rozšíření

Odkazy:

Recenze

  1. Biges

  2. Polylux1


    Máloco mě tak příjemně překvapilo jako hra Fury of Dracula. Hry jako Akce X nebo Fantom Staré Prahy jsem už v dětství nenáviděl, ale tohle, ač je jeden ze základních mechanismů shodný s hrami výše uvedenými (skrytý pohyb Draculy po mapě a jeho „“nahánění““ lovci), je opravdu jiné… V čem?

    1) Dracula kudy chodí, tudy škodí. Nejen, že je jeho pohyb vyřešen mnohem praktičtěji než tužkou, papírem a obrovskou zástěnou (cesta se zaznamenává řadou předtištěných karet, pro každou lokaci jedna), on může na každou lokaci (tedy kartu) umístit tzv. „“encounter““, tedy nepříjemné překvapení pro sem vstoupivšího lovce. Od poštvaných vesničanů přes sabotéra, hejno netopýrů, mlhu … až po ukryté upíry, které naopak musí lovci najít a zneškodnit, neboť příliš mnoho upírů znamená brzké vítězství Draculovo.

    2) Karty událostí, které mohou hrát Lovci i Dracula a které jednak znamenají znatelné výhody pro tu či onu stranu a jednak dotvářejí příběh.

    3) Souboje. Nejde zdaleka jen o to Draculu najít, ale je třeba jej i porazit. K tomu je třeba svého lovce řádně vyzbrojit (nejlépe se osvědčily dva dřevěné kůly a trocha česneku :-)), rozumně taktizovat a mít i řádný kopec onoho pověstného štěstíčka 🙂 To je sice jedna z výtek, které na tuto hru často dopadají… souboj je poměrně dost ovlivněn hodem kostkou. Ale zase tak hrozné to není, správnou taktikou a hraním bojových karet se dá štěstí VELMI napomoci a jsem přesvědčen, že kdyby té loterie bylo méně, ztratila by hra velkou část napětí, které je pro hry typu Ameritrash alfou a omegou…

    Za mne tedy jedna z nejlepších her v naší sbírce, vřele doporučuji každému komu nevadí delší herní doba a u hry preferuje napětí před minimem náhody…

  3. Zrno.Zaba

  4. PJ_HB

  5. WER

  6. C@esar

  7. dajo

  8. HomeBoy

  9. Tallis

  10. Ladik81

  11. Aldomoro


    Hru máme od března a po odehraných cca 20-ti-30-ti partiích ve 2 hráčích jsem se konečně odvážil napsat recenzi na tuto nádhernou atmosférickou hru. Říkal jsem si, že nadpis bude „atmosférická hra“ a jaké bylo mé překvapení, že jediná recenze na tuto hru zde má ten samý nadpis. Jelikož jsem na Fury nikde větší recenzi neviděl pokusím se o to já. Asi každý někdy slyšel o Drákulovi a tak tedy…

    …píše se rok 1898. Před osmi lety odcestoval krutý hrabě Drákula do Londýna s touhou vytvořit říši nemrtvých. Byl však zastaven skupinkou odvážlivců, kterým se podařilo zmařit jeho plány domnívaje se , že ho zničili. Teď však plánuje pomstu a začíná znovu šířit utrpení. Většina lidí nerozumí hrozné síle, která se skrývá za nedávným přívalem záhadných úmrtí, ale několik jich ví co se děje. Z této hrstky se znovu setkala čtveřice, vázaná přísahou, aby dokončila, před osmi lety započatou práci…

    Obsah :
    – kniha pravidel v anglickém a českém jazyce
    – hrací plán
    – 5 plastových figurek
    – 1 tabulka Drákuly
    – 1 zmenšenou mapku hracího plánu pro Drákulu
    – 4 tabulky lovců
    – 4 kostky (2 bílé a červená pro lovce a černá pro Drákulu)
    – 220 karet (událostí, polohy, předmětů, referenčních, taktických, síly)
    – 81 kartónových žetonů/ukazatelů

    Příprava hrací plochy :
    Do středu plochy se položí hrací plán, na který se položí ukazatel pátrání, ukazatel upírů a ukazatel dne/noci Ke straně s naznačenou Drákulovou cestou se položí tabulka Drákuly, na kterou se položí žetony krve a vedle tabulky se položí karty polohy, taktické, síly a předmětů pro boj. Vlevo od Drákuly se postupně dle pořadí položí karty všech čtyř lovců bez ohledu na to kolik hraje hráčů, na které se umístí žetony zranění. Vybere se hráč Drákuly a podle počtu hráčů si tito zvolí lovce za jaké budou hrát. Poté si Drákula vybere náhodně 5 žetonů překvapení. Hráči za lovce položí své figurky na libovolná města.

    Průběh hry :
    Na začátku prvního kola Drákula vybere z balíčku karet polohy své počáteční místo a umístí jej na Drákulovu cestu, poté hrají lovci, kteří mohou k pohybu využít silnice, železnice nebo moře. Následující kola má již Drákulovo kolo tři fáze a to fáze časomíry, kdy posouvá ukazatel dne/noci o jedno pole dopředu. Fáze pohybu, kdy z balíku polohy lícem dolů umístí kartu polohy na Drákulovu cestu. Drákula může využívat k cestování pouze silnice a moře, protože nesnáší přepravu po železnici. A akční fáze, kdy pokládá na kartu polohy žeton překvapení, dále pokud odsouvá poslední kartu na své cestě může ji odložit zpět do balíku karet polohy, žeton překvapení se vyřazuje a pokud to účinek žetonu dovoluje provede se zrození překvapení nebo může kartu posunout do katakomb, kde k němu Drákula přidá ještě jedno překvapení. Pokud využívá k přepravě moře nemůže umisťovat na kartu polohy žeton překvapení a zároveň za cestování platí krví, jelikož cestování po moři ho oslabuje. Pokud se lovci dostanou do města, kde je Drákula dojde k boji. Pokud na město s překvapením stoupne lovec, tak je překvapení odhaleno a proveden jeho účinek. Po Drákulově tahu se střídají lovci, kdy každý lovec má dvě fáze. Fáze pohybu – lovec se pohybuje po silnici o jedno město, po železnici hází červenou kostkou železnice a po moři o jeden mořský pohyb. A akční fázi, ve které má tři možnosti : může odpočívat, kdy si uzdravuje až dva životy a dále táhne dvě karty událostí, přičemž pokud jsou pro lovce tyto odhodí a pokud pro Drákulu, tak tyto mu předá, dále se může zásobit, kdy podle typu města táhne kartu událostí nebo kartu předmětů anebo může vyměňovat předměty s ostatními lovci

    Průběh boje :
    Boj může nastat mezi Drákulou a lovcem anebo mezi Drákulovým agentem a lovcem. Probíhá v jednotlivých kolech, dokud jeden z bojovníků není zabit, poražen, kousnut anebo neuteče. Na začátku mají všichni hráči, nejen ty ve městě, ve kterém došlo k boji, hrát karty ovlivňující boj. Poté co jsou všechny tyto karty zahrány sestaví se bojové balíčky, které jsou odlišné pro lovce, Drákulu, Drákulovi agenty a ještě záleží na tom, zda je noc či den.Po sestavení každý položí jednu kartu lícem dolů a poté ji oba otočí. Podle použitých předmětů se vyhodnotí výsledek.

    Cíl hry :
    Drákula vyhrává pokud ukazatel upírů postoupí na stupnici upírů z políčka 0 na políčko 6. Body na této stupnici získává několika způsoby : pokaždé, když zrodí překvapení Nový upír získá 2 body, za každý nový den získá 1 bod a pokaždé, když sníží lovcův život na 0 nebo ho porazí pokousáním získá 2 body. Lovci vyhrávají, pokud Drákulovi sníží množství krve na 0 nebo méně, což mohou provést v boji/bojích a částečně pomocí karty Hrdinský skok.

    Provedení komponentů:
    Klasicky pěkně propracovaná krabice od Days of Wonder a to jak po grafické stránce, tak co se týče provedení interiéru. Anglická kniha pravidel je dobře a pěkně provedená, ale horší je to s českou, kdy se jedná o jednou sešívací sponou sešitá pravidla na obyčejném papíře a napsaná drobným písmem. Překlad je slušný, ale chybí přehled, co se na jaké stránce nachází, takže něco hledat je dost chaotické, což je umocněné rozsáhlými pravidly.Středně veliká hrací deska s mapou Evropy a množstvím ukazatelů je prostě v pohodě. Množství karet s hodně anglického textu z kvalitního materiálu a spousta žetonů je také bez připomínek. Dominantou celé hry jsou nádherně propracované plastové figurky Drákuly a lovců, které hře dodávají fantastickou atmosféru. Nedovedu si představit, že by je nahrazovaly pouze nějaké žetony, to by šla hra nejméně o polovičku dolů.

    Hodnocení :

    Jak již jsem napsal v úvodu je to nádherná hra, ale náročná na „prokousání“ se pravidly a také pokud neovládáte angličtinu, tak je potřeba neustále nahlížet do překladu karet a Drákula musí často nahlížet, co který žeton překvapení znamená. Pokud však sehrajete hru vícekrát a ve větším množství hráčů, tak se do toho dostanete a hra vás opravdu chytí. U nás je právě nejtěžší, že ji hrajeme ve 2 hráčích a tak jeden hraje za 4 lovce a ten to má opravdu náročné, jelikož musí sledovat hodně karet najednou. Největší slabinou je již zmíněný český překlad. Hra vytváří bezpočet situací a malým problémem je, že některé z nich nejsou v pravidlech dostatečně vyjasněny a poté to je na tom, co je asi nejpravděpodobnější a tedy na dohodě, ale musím podotknout, že to jsou opravdu „mušky“ a atmosféru hry nepokazí. O kvalitě této hry nakonec svědčí její postavení na BGG a vzhledem k náročnosti hry to je opravdu super postavení. Ještě musím uvést, že jsme se většinou nedostali s hrací dobou pod 3 hodiny a nezřídka jsme hráli i 5 hodin, ale ve více hráčích myslím, že to bude o něco rychlejší. Mně osobně to nevadí, jelikož jsem příznivcem celovečerních her.

    Tip : Zkusili jsme to hrát jenom při svíčkách a s červeným vínem a atmosféra ještě „zhoustla“.

  12. Yuri

  13. Shako

  14. Macho


    K tejto hre som pristupoval veľmi opatrne. Témou ma zaujala, ale obával som sa, že nebude veľmi hrateľná. Mýlil som sa. Zatiaľ mám odohraných asi 5 hier a pri všetkých som sa výborne bavil.
    Jeden hráč hrá za Draculu a ostatný za 4 lovcov (týchto 5 postáv je vždy v hre). Na mape Európy sa Dracula pohybuje tajne a v každom meste kadiaľ prejde zanechá za sebou nejakú stopu – agentov, hmlu, potkany . atď. Ak nejaký hráč vstúpi do takéhoto mesta, musí sa s protivníkmi vysporiadať, ale nájde Draculovu stopu. Úlohou lovcov je nájsť Draculu a zabiť ho. Dracula musí unikať a vydržať neodhalený čo najdlhšie a popri tom sa pokúsi vyvolať nejakých Vampírov.. V hre sa striedajú fázy dňa a noci. Lovci by sa mali draculovy v noci vyhýbať, pretože je obdarený viacerými bojovými schopnosťami. Na spestrenie hry sa ešte používajú karty s Evemtami (udalosťami), ktoré hru urobia ešte viac zaujímavou.
    Ak na seba narazia Lovec s Draculom, nastane medzi nimi boj na život a na smrť. Kombat je riešený veľmi zaujímavo a je vcelku zábavný. Používajú sa pri ňom karty s manévrami (zbraňami) a hod kockou. Vyšší hod úspešne prevedie svoj manéver (použije zbraň).
    Hra má výbornú atmosféru a je dosť zábavná. Jedna partia trvá asi 1-2 hodiny. Samotné vyhotovenie hry je na vynikajúvej úrovni (ako všetky hry od Fantasy Flight games). Pravidlá sú popísané celkom dobre, ale zopár nejasností sa v nich nájde. Jedinou jej chybou je trochu vyššia cena.

  15. jerry1989

  16. Adam

  17. yodle

  18. murphy

Přidat recenzi