Hrajeme.cz

O korunu a límec

Originální název:
Um Krone und Kragen
Rok vydání:
2006
Počet hráčů:
2 až 5
Věk:
Hra je určena pro dospělé hráče a pro rodiny s dětmi od 10 let.
Doba hraní:
Středně trvající hra – asi 30 až 70 minut
Doporučení rodiny:
Není známo nebo nedokážeme zařadit.
Doporučení hráče:
Není známo nebo nedokážeme zařadit.

Kategorie:

Popis

Šplhat po společenském žebříčku na královském dvoře je těžké a potřebujete mnoho vlivných spojenců.

Další informace

Míra náhody

Počet hráčů

Věk hráčů

Doba hraní

Počeštění

Rok vydání

Míra interakce

Míra složitosti

Míra humoru

Doporučení rodiny

Doporučení hráče

Výrobci

Autoři

– Funagain Gameweb
– BoardGameGeek
– Svět deskových her
– Možnost nákupu na Slovensku.

Recenze

  1. tondakolik

    Šplhat po společenském žebříčku na královském dvoře je těžké a potřebujete mnoho vlivných spojenců.

    Hra O korunu a límec je v poměrně malé krabičce. Však také neobsahuje příliš mnoho materiálu. Je tu plastová „figurka“ pro začínajícího hráče, dvanáct hracích kostek a sada karet postav. Karty jsou nejen krásně graficky zpracované, ale navíc jsou na pevném papíru a vypadají, že něco vydrží.
    Karty představují jednotlivé postavy na královském dvoře, jejichž přízeň chcete v průběhu hry získávat, abyste si nakonec naklonili samotného panovníka s chotí. Každou postavu na svoji stranu získáte určitou sestavou kostek. Každá z postav vám přináší nějaké výhody do dalších kol čímž zvyšují vaše šance na získání přízně krále.
    Systém hry je v podstatě velmi jednoduchý. Hráč, který je na tahu si vezme kostky a hodí. Z tohoto hodu si musí alespoň jednu kostku odložit a zbývajícími kostkami může hodit znovu. Toto se opakuje do té doby, dokud má hráč čím házet. Poté, co si odloží všechny kostky zkontroluje, zda splnil nějakou podmínku některé z postav. Těmito podmínka je buďto počet kostek se stejnou hodnotou, celkový součet všech kostek nebo postupka.
    Pro získání krále je například potřeba sedm stejných hodnot. Vzhledem k tomu, že na začátku má každý z hráčů k dispozici tři kostky, je jasné, že v průběhu hry musíte získat nějaké další kostky, které vám přinese přízeň členů královského dvora. Je tedy potřeba získat přízeň například generála (přidává dvě další kostky), biskupa (přidává kostku otočenou na hodnotu 6), rytíře (přidává kostku otočenou na hodnotu 5) a dalších. Aby se vám je podařilo získat, může vám pomoci například astronom (umožňuje otočit kostku na již odloženou hodnotu) nebo věštec (umožňuje otočit kostku na libovolnou hodnotu) a mnoho dalších.
    V každém kole však můžete získat pouze jednu postavu, někdy tedy musíte volit mezi více postavami tu, která se vám hodí nejvíce. Výborným nápadem je karta šaška. Šaška si může hráč vzít v případě, že součet na všech jeho odložených kostkách je 0+. To hráč samozřejmě splní vždy. Proto, i když hráč vlastně nic nenaháže, získá tuto kartu. Postava šaška vám umožní znovu hodit jednou z právě hozených kostek, což žádná velká výhoda není, ale pokud se vám stane podruhé, že nic nenaházíte, otočíte tuto kartu na postavu Šarlatán, která vám přinese jednu další kostku.
    Dalším zajímavým prvkem hry je pořadí hráčů při hře. Začínající hráč odehraje svůj tah a po něm všichni ostatní hráči. Poté je žeton začínajícího hráče předán hráči proti směru hry. Tento hráč, který byl posledním hráčem předchozího kola, je tedy začínajícím hráčem dalšího kola a hraje tedy vlastně dvakrát za sebou, čehož se dá někdy krásně využít.
    Jakmile některý z hráčů získá postavu krále, vezme si s ní zároveň postavu královny, hraje se poslední kolo. Ostatní hráči tak mohou ještě získat nějaké postavy. Poté se všichni postupně pokusí přeházet hod hráče, který krále získal. To znamená, že se snaží hodit více stejných hodnot, než kolik hodil pro zisk krále on. Pokud se to někomu podaří, vezme si kartu krále, tentokrát již bez královny. Na závěr může hráč s královnou přeházet nejvyšší hod nebo jej alespoň srovnat, v tom mu může pomoci královna, která mu přidává kostku s libovolně natočenou hodnotou. Pokud se mu to podaří stává se vítězem hry. Pokud se mu to nepodaří, zvítězil hráč, který aktuálně má kartu krále.

    O korunu a límec je velmi příjemnou jednoduchou a velmi rychlou hrou, kterou si jistě rádi zahrají i „nehráči“, ale má své kouzlo i pro skutečné zkušené a náročné hráče. Rozhodně doporučuji k vyzkoušení.

  2. Vašek

  3. Jindřich „“Desgenais““ Cinka

  4. tondakolik

  5. Kubajs

  6. jakub

  7. 2vkjmch

  8. murphy

  9. tučňák

  10. V.S.

  11. Matěj Baťha

Přidat recenzi