Hrajeme.cz
DomůKatalog herNezařazenéElasund – První město

Elasund – První město

Originální název:
Elasund – Die erste Stadt
Rok vydání:
2005
Počet hráčů:
2 až 4
Věk:
Hra je určena pro dospělé hráče a pro rodiny s dětmi od 10 let.
Doba hraní:
Dlouhotrvající hra – 60 až 120 minut
Doporučení rodiny:
Není známo nebo nedokážeme zařadit.
Doporučení hráče:
Není známo nebo nedokážeme zařadit.

Kategorie:

Popis

Druhá hra ze série Abenteuer Catan. Hráči soutěží i spolupracují při stavbě města Elasund – prvního města na Katanu.

Další informace

Míra náhody

Počet hráčů

Věk hráčů

Doba hraní

Počeštění

Rok vydání

Míra interakce

Míra složitosti

Míra humoru

Doporučení rodiny

Doporučení hráče

Výrobci

,

Autoři

– Funagain Gameweb
– BoardGameGeek
– Možnost nákupu na Slovensku.

Recenze

  1. tondakolik

    Hru Elasund považuji za velmi povedenou. Pravidla hry nejsou nijak náročná, i když, jak už to u zajímavějších her bývá, jejich vysvětlování chvíli zabere. Myslím si, že není problém hru hrát i s nehráči. Při prvních hrách však bývá trochu problém se zorientovat v pořadí jednotlivých kroků, takže je potřeba nového hráče v jeho tahu vést.
    Ve hře se hází kostkami, které určují zisky jednotlivých hráčů, je tu tedy jistá míra náhody. Náhody tu však není přehnaně moc a o vítězi rozhoduje strategie jednotlivých hráčů. Nestává se, že by někdo prostě nic neměl a nemohl nic dělat.
    Podle mne, rozhodně nejlepší „teuberovka“!

  2. Patrikhm

  3. Ringo

  4. Jose

  5. tondakolik

  6. Bruno


    Hra Elasund, aneb První město Katanu, je v pořadí druhá hra ze série Katanských dobrodružství (krom Osadníků sem patří také Candamir).

    Herní materiál se nese v duchu toho co známe z Osadníků, některé pikrogramy zůstaly úplně stejné. V krabici najdeme herní plán (šestiúhelníkové moduly se nekonají), spoustu „“tailů a tailíků““ s budovami, karty vlivu i karty s „“penězi““. Také pak kostičky, které představují vítězné body a samosebou – černou loď a dvě kostky.

    Herní myšlenka je následující. Je třeba postavit město, jakožto obchodní a správní centrum. Různé „“klany““ se tedy pokouší dohromady postavit město a zároveň mít v tomto největší vliv. Ale, aby se nestavělo jen tak halabala, je třeba stavebních povolení. Některé budovy přinášejí peníze, jiné vliv a na některé je možné ihned umístit vítězný bod (v Elasundu se body nesbírají, ale je třeba všech se zbavit). Taktéž, pokud postavíme budovu na obchodně výhodném místě (vyznačeny na plánu), postoupíme na žebříčku obchodu. Tak je také možné zbavovat se vítězných bodů. Krom toho můžeme umístit kostky vítězných bodů stavbou kostela či opevněním města.

    Zajímavostí jsou již zmíněná stavební povolení, to, že pomocí karet vlivu můžeme získat různé výhody (trochu mi to připomíná funkci protekce) a hlavně to, že při stavbě funguje zajímavý princip – malé budovy musí ustoupit větším. Tedy, pokud máme položen dostatečný počet povolení a chceme postavit budovu (např. o 4 polích) přes cizí budovu (o 2 polích) pak ta má smůlu a bude zbourána…

    Celkově považuji hru za velmi povedenou a středně náročnou. Pravidla nejsou nijak zvlášť náročná, hra je vhodná i pro nehráče. Obtížnost je o chlup vyšší než u Osadníků, zato však míra náhody je nižší. Již tolik nezáleží na několika prvních hodech kostkou. Hraje se většinou až do konce.(I díky tomu, že zbořením budovy nesoucí vítězný bod se tento vrací svému majiteli – až na výjimky se nám můžou zpět vrátit všechny vítězné body )

  7. Sodovka


    Mám za sebou cca. 30 her Elasundu, většinou v 3 nebo 4 hráčích.

    Plus:

    – vynikající provedení krabice – výlisky na každý díl, nic se volně nepovaluje (při otevření krabice si vždycky vzpomenu na ofumičkované, v chaosu ležící elektrárny a peníze ve Vysokém napětí)
    – rychlé rozložení hry (žádné dlouhé chystání)
    – nádherné provedení dílů (barevně i obrázky)
    – okamžitě vidím, jak na tom kdo je (každý má 10 kostiček a musí je „“udat““ na plochu) – trochu mi vadí hry, kdy dohrajeme a pak si každý 10 minut připočítává a odečítává bonusové body, karty, peníze
    – možnost vymezit plochu hradbami pro 2, 3 nebo 4 hráče
    – hra není nikdy stejná (někdy se staví hradby, někdy se neustále přesunují budovy na lukrativních pozemcích označených mlýny, jindy je boj o stavební kameny na kostel, jindy hráči boří všechno kolem a staví se pořád dokola) – k vítězství vedou různé cesty

    Minus:

    – lehce složité vysvětlit nováčkům
    – během prvních her komplikovaná orientace v krocích (hodím kostkou, posunu loď, inkasuju výnosy, stavím, dávám stavební povolení, provádím bonusovou akci)
    – někteří hráči velmi těžce snášejí destrukční charakter hry
    – je zde jistá náhoda (kostka), ale existuje tolik možností využití jednotlivých akcí, že náhodu lze eliminovat
    – trochu pomalý rozjezd (dlouho nikdo nic nemá)
    – pokud spoluhráči dlouho uvažují, jsou zbytečné prostoje

    Prozatím moje zkušenost je, že nemá smysl se zaměřovat na bourání, ale spíše pomalu v malých volných místech stavět budovy, které přinášejí zlaťáky nebo akční karty.

    Doporučuju všem, kdo mají rádi Osadníky z Katanu v jakékoliv podobě (námořníci, rytíři, Troja) a chtěji něco „“trochu podobného, trochu jiného““

Přidat recenzi