Hrajeme.cz

Oltre Mare

Originální název:
Oltre Mare
Rok vydání:
2005
Počet hráčů:
2 až 5
Věk:
Hra je určena pro dospělé hráče a pro rodiny s dětmi od 10 let.
Doba hraní:
Dlouhotrvající hra – 60 až 120 minut
Doporučení rodiny:
Není známo nebo nedokážeme zařadit.
Doporučení hráče:
Není známo nebo nedokážeme zařadit.

Kategorie:

Další informace

Míra náhody

Počet hráčů

Věk hráčů

Doba hraní

Počeštění

Rok vydání

Míra interakce

Míra složitosti

Míra humoru

Doporučení rodiny

Doporučení hráče

Výrobci

Autoři

Recenze

  1. Martin

  2. Vlad

  3. omas

  4. Semiš

  5. Bebe

  6. Jindřich „“Desgenais““ Cinka

  7. Bruno

  8. Sasa

  9. Lukas

  10. David

  11. Nogard


    Oltre Mare je bezvadná hra hlavně díky interaktivní obchodovací části. Ta ji dělá zajímavou, i když člověk zrovna nevyhrává. Navíc se mnohdy ukáže, že ten, kdo byl na špici po prvním bodování, končí nakonec někde vzadu.

    Svou strategií může hráč ovlivnit lecos, ale rozhodně to není žádná hardcore strategie. Náhoda, která určuje, jaké karty se zbožím hráči přijdou, může způsobit, že si prostě dost bodů nevyobchodujete ani kdybyste se na ráhno postavili. Ale i tak je to hra zábavná – samozřejmě díky prvku obchodování hlavně ve více hráčích.

    Osobně mne uchvátilo také zpracování hry, hlavně lodiček, jejichž 3D modely jsou fakt supr! 🙂

  12. ond

  13. Veena

  14. Jarek

  15. NoirOrioN

  16. Irbis

  17. dooly

  18. tučňák

  19. belisar

  20. Michal

  21. Gandalf

  22. káča

  23. V.S.

  24. pogo


    Oltre Mare je taktická obchodní hra ze středověkého prostředí. Hráči představují benátské občany, kteří na svých obchodních lodích křižují Středozemní moře a obchodují s drahocenným zbožím. Nejde jim jen o zisk, ale také o slávu. Kupci nakupují zboží a nakládají je na své lodě a při svých plavbách mohou také narazit na nebezpečné piráty. Průběh hry je z velké části založený na komunikaci mezi hráči. Zvítězí ten, komu se podaří naložit nejhodnotnější zboží a také uzavřít nejvýhodnější obchody s ostatními.
    Po otevření krabice najdete spoustu věcí. Především velmi pěkný herní plán a balík karet. Kromě toho také lodičky. Lodiček je pět, pro každého hráče jedna, a jsou opravdu luxusní. První hra v rámci Oltre Mare bude vylámání jednotlivých dílů lodiček a jejich sestavení.
    Pak už začíná hra. Bude rozložen herní plán a na jednotlivé přístavy budou rozloženy přístavní žetony. Každý hráč dostane jednu lodičku a bude mu určen startovní přístav, na který svoji lodičku postaví. A pak už se opravdu hraje.
    Hráči se střídají na tahu a tah každého hráče má vždy čtyři fáze. V první fázi se ověří počet karet v ruce, ve druhé fázi se obchoduje, ve třetí fázi hráč vykládá karty a provádí akce a pak už jen vyložené karty poskládá do balíčku. Není třeba zde vysvětlovat kompletní pravidla hry, spíše se chci zaměřit na některé zajímavé mechanismy, které hra nabízí.
    – Důležitým principem hry je obchodování mezi hráči. Hra k obchodování přímo motivuje. Pokud někteří z vás znají hru Bohnanza (fazole), ta obsahuje podobný princip. V obchodní fázi kola každého hráče mohou hráči nakupovat karty z balíčku, ale mohou i obchodovat mezi sebou. A pokud se některému z hráčů podaří uzavřít obchod s hráčem, který je právě na tahu, obdrží tento hráč za odměnu tzv. žeton prestiže. Žetony prestiže jsou pak jedním ze základních zdrojů zisku bodů.
    – Body nebo peníze? Správná odpověď je obojí. Hra od sebe nerozlišuje vítězné body a peníze používané během hry. Za karty, které si ve hře kupujete platíte dukáty, které se vám počítají na počítadle na okraji herního plánu. Tyto dukáty jsou ale ve hře zároveň i vítěznými body. Zvítězí ten hráč, který bude mít po dvou bodováních (první je zhruba v půli hry, druhé na konci hry, až dojde balíček karet surovin).
    – Co všechno je na kartách? Především jsou to symboly obchodních komodit. (drahé kameny, svitky, hedvábí, sůl, keramika, olivy a obilí). Každý hráč skládá ty karty, které během třetí fáze svého kola vyloží, do balíčku. Balíček každého hráče je pak při obou dvou bodováních ohodnocen. Při bodování jsou důležité stejné karty seřazené v balíčku za sebou. Různé komodity mají různé bodové ohodnocení za počty karet v balíčku za sebou. Kromě toho jsou na každé kartě dva ze čtyř symbolů, které přinášejí hráči určité výhody a taky jednu nevýhodu. Jsou to peníze navíc, karty navíc, pohyb lodí a taky piráti.
    – Jak důležitá je horní karta? No, ještě některé věci na kartách jsem nezmínil. Velmi neobvyklý princip přináší to, že každá karta může znamenat ve hře více věcí. Jak karty naskládáte na sebe do svého balíčku je důležité proto, že horní karta balíčku vždy říká, kolik karet můžete mít v ruce na začátku příštího kola a taky kolik karet musíte vyložit ve fázi akcí příštího kola. Karty do balíčku je třeba seřazovat i podle toho, jaké máte úmysly pro příští kolo. Hra tedy nabízí velké množství kombinací, o kterých je možné uvažovat.
    No nakonec to je spíš velmi netradičně pojatá recenze, ale netradiční je i hra Oltre Mare. Podle mně ji ocení velmi široké spektrum hráčů. Pravidla nejsou úplně triviální, ale po jedné zahrané partii by s nimi neměl být žádný problém. Na druhé straně nabízí spoustu možností i pro ostřílené hráče. Je hratelná jak ve dvou, tak pěti hráčích, nejlépe jí zřejmě svědčí čtyři hráči. Každopádně je zajímavá.

  25. Matěj Baťha

Přidat recenzi