Hrajeme.cz
DomůKatalog herRodinná hraTicket to Ride Europe

Ticket to Ride Europe

Originální název:
Ticket to Ride Europe
Rok vydání:
2005
Počet hráčů:
2 až 5
Věk:
Hra je určena pro dospělé hráče a pro rodiny s dětmi od 8 let.
Doba hraní:
Středně trvající hra – asi 30 až 70 minut
Doporučení rodiny:
Není známo nebo nedokážeme zařadit.
Doporučení hráče:
Není známo nebo nedokážeme zařadit.

Kategorie:

Popis

Navazuje na Ticket to Ride. Oproti původní hře přibyly trajekty, tunely a stavby nádraží. NEVYŽADUJE PŮVODNÍ HRU.

Další informace

Míra náhody

Počet hráčů

Věk hráčů

Doba hraní

Počeštění

Rok vydání

Míra interakce

Míra složitosti

Míra humoru

Doporučení rodiny

Doporučení hráče

Výrobci

Autoři

– BoardGameGeek
– Funagain Gameweb
– Days of Wonder
– Česká pravidla na www.zatrolene-hry.cz

Recenze

  1. mrena

    Naša rodinná hra, najnovší hit, hrávame v 3 – 4 (najčastejšie)

    Slabiny hry:

    – dlhé trate (tickety), je ich len 6 a naše 11 ročné dieťa už po pár minútach vie, akú sme schytali (a okamžite to nadšene oznamuje, takže to vedia všetci) 🙁

    – z tohoto dôvodu hrávame niekedy bez dlhých tratí (ticketov), začíname so 4 „krátkymi“

    – farebnosť tratí pripadá umeleckejšie založeným jedincom šeredná, kombinácie farieb blízko seba umiestnených sú odradzujúce od vyskúšania hry – ale prekonali sme to

    – koniec hry môže prísť sakra nečakane. Vôbec nestačí oznámiť posledné kolo – tí odvážnejší majú ešte trate (úlohy, tickety) rozostavené, ďaleko od dokončenia. Ani sledovanie väčšieho počtu zostávajúcich vláčikov u jednotlivých hráčov nie je dosť bezpečné – keď sa niekto na záver rozhodne postaviť na jeden ťah 6 alebo 8 vláčikovú trať / Palermo – Smyrna alebo Budapešť – Kijev alebo Petrohrad – Stockholm / ostatní sú tak zaskočení, že majú chuť vraždiť. Ukončenie hry – to je najväčšia slabina, taká „človeče nezlob se“ úroveň, podpásovka. Človek sa celú hru usiluje ako najlepšie vie a všetko darmo. Možnosť dobrať si 3 vláčiky zo zásoby je tiež na smiech. Jeden ráta s tým, že vláčikov je ešte „n“ a dobre si zváži svoj postup, druhý, ktorý to tak dobre neodhadol, prosíka pridanie vláčikov. A hrajú trebárs štyria – komu vyhovieť, aby sa rodina nerozpadla?

    – niektoré trasy (tickety) si až príliš zavadzajú – napr. komu sa prvému podarí obsadiť zelenú dvojvláčikovku Kharkov – Rostov, je kráľ. Je to o náhode, komu sa ujdú potrebné 2 zelené karty. Už ma to dožralo a z hry som odstránila ticket Smolensk – Rostov. Celkovo okolo Smolenska sú samé jednoduché (nie dvojité) a jednofarebné trasy – treba presne určitú farbu. A treba byť rýchlejší.

    VYLEPŠENIA

    …a naopak, Pyrenejský polostrov je málo využívaný. Pre našu verziu bez dlhých ticketov spomínaný 11 ročný syn vytvoril sadu doplnkových ticketov presúvajúcich
    bitevné polia na menej využívané oblasti. S nadšením určil 19 nových krátkych a stredných trás (ticketov) a obodoval ich podľa svojho zváženia. Hra dostala lepšie
    rozloženie a využitie celej plochy. Aby to nebolo na niektorých miestach až príliš, vyhodila som aj tickety Warszawa – Smolensk, Kijev – Petrohrad a Frankfurt – Kodaň. Tieto ťahy sú pokryté dlhšími alebo rovnako dlhými synovými ticketmi.

    Pre zvedavých: Kodaň – Petrohrad za 11 bodov (namiesto Kodaň – Frankfurt za 5 a Kijev – Petrohrad za 6), Wilno – Kharkov (6 bodov) namiesto Warszawa – Smolensk a Riga – Moskva (8 bodov) namiesto Čierneho Petra = Smolensk – Rostov.

    Okrem toho hráme na dva ťahy – tzn. že keď je hráč na ťahu, môže urobiť 2 veci – napr. potiahnutť si 4 karty namiesto dvoch alebo postaviť 2 trasy, nie iba jednu.

    Občas využívame aj originálnu rodinnú funkciu „Smetiar“ – z odhadzovacej kopy je možné si namiesto svojich dvoch vecí (viď vyššie = 1 ťah) vziať posledné 3 karty.

    Niekedy sú lákadlom 2 „hippie“ vláčiky ( rozumej lokomotívy), inokedy nedostatková farba.

    ad „Gingi“ – nesúhlasím, stále je tam náhody až-až, pokiaľ nie si pamäťový génius a stíhaš sledovať čo stavajú ostatní a predvídať, kedy skončí hra.

  2. hungy

    nasa prva novodoba hra. hrame zo zenou a dcerou 8 rocnou vyborna hra

  3. Frankie

    Ticket to Ride jsme toho casu casto hravali casto s partou pratel, kde jsme si velmi radi skodili. Posledni dobou Vlaky uz tak casto nehrajeme, nicmene stale mam hru rad, a kdyz bude prilezitost, tak si ji opet zahraju.
    Libi se mi tematika, moznost vybudovat si pompezni trasu, a na konci obrecet prohru

  4. KarelZendulka

    Úžasná hra, kterou vždy jednou za čas rádi vytáhneme.

  5. Wolvik

    Příjemná eurovka, která díky vylepšením oproti původní verzi s mapou USA nabízí o fous lepší hratelnost a taktiky. Nicméně pořád zůstává poměrně vysoký faktor náhody. Pokud od začátku schytáte opravdu špatné tratě, tak už Vám nepomůže ani svěcená voda. Nejslabší mi přijde hra ve 4 hráčích, kde mapa ještě na konci není úplně plná, ale už fungují dvojité tratě, takže škození tolik nefunguje. Nejlepší počet je 3 a 5. Navzdory jisté repetivitě stále jedna z mých oblíbených kratochvil.

  6. dirgesinger

    Ticket to Ride patří do takzvané „Velké klasické trojky“ (Ticket to Ride, Carcassone a Osadníci). Pokud máte kolem sebe nehráče a chcete je lehce uvést do Vaší oblíbené zábavy, tak šáhnout po jedné z těchto klasik, je doslova sázka na jistotu.
    Hra je opravdu jednoduchá a přitom velmi taktická. Dobíráte si barevné vagónky, buď z vyložených a nebo tajně z balíčku. Spojujete města budováním tratí a inkasujete za to body. S konečným pořadím zamíchá nejdelší souvislá trať a splněné tajné zakázky, kdy dostanete body za spojení určitých měst.
    Evropa je o fous lepší než původní Amerika, protože přidává do hry nový prvek v podobě stavby tunelů, trajektových cest a nádraží. Také se mi zdá lépe vyvážená. Hra se dá vřele doporučit všem věkovým kategoriím.

  7. vendulala

    Maximálně oblíbená hra! Beru ji na Klub deskových her celkem často a vždycky má úspěch. Jednak proto, že stavět vláčky je pro děti cool, jednak má opravdu jednoduchá pravidla. Líbí se mi hlavně, že děti nenásilně nutí orientovat se na mapě Evropy – což je i důvod, proč je pro mne Ticket to Ride: Europe jasnou volbou mezi ostatními variantami. Navíc je zábavná i pro dospělé, teda aspoň pro mne.

  8. Gingi

    Skvělá hra! Vyhovuje nám víc než starší verze Amerika, protože je hra vyrovannější (všichni mají do začátku jednu dlouhou trasu) a pak tam jsou kratší trasy, které nikdy nepřesáhnou bodově ty dlouhé. Navíc jsou tam nádraží, které umožní hráčům dojet trať, i když už jsou všechny koleje zabrané. Jednodušší pravidla k úžasnýmu hernímu systému a navíc velmi malý díl náhody a velký díl plánovaní a strategie. Vřele doporučuji.

  9. Orel91

    Co může být lepšího než vláček? Dva vláčky! A v téhle hře jich je ještě mnohem víc!
    Ticket to Ride: Europe je volné pokračování velice úspěšné hry Ticket to ride (nečekaně) a tentokrát je hra zasazena do Evropy (ještě nečekanější). Herní princip se moc neliší, navíc přibyly trajekty, tunely a nádraží, která jsou v nahuštěném středu Evropy celkem užitečná, protože jak se do ní nasáčkuje pět hráčů, tak je tam poměrně těsno.
    Pravidla nejsou nijak komplikovaná a pochopit by je měli i méně zkušení hráči. Hra má pohodovou atmosféru a je pěkně barevná, což dozajista potěší nejen mladší hráče.
    Náhoda je v přiměřeném množství a prostor pro strategii je zde slušný, takže zabaví i náročnější hráče.

    + Nenáročná na pochopení
    + Zabaví méně zkušené, ale i zkušené hráče
    + Příjemná atmosféra, pěkně barevná hra
    + Přiměřené množství náhody, prostor pro strategii

    – Centrální Evropa je hodně nahuštěná, ve více hráčích poměrně rychle zaplněná

  10. Xaws

    Velmi povedená hra. Jednoduchá pravidla. Zvládnou ji i menší děti (7let). Oproti původní Ticket to Ride je vychytaná možnost použít cizí trať díky nádraží. Trochu se tím omezila možnost zablokování soupeře. Další zpestření je stavba v tunelech. Přináší více náhody do hry. Zpracování je pěkné jen vzhledem k tomu, že vláčky jsou z plastu je cena vyšší. Díky registraci hry máte přístup na web kde jsou online verze.

  11. Miaou Driver

    Ahoj. Hra má jednoduchá a snadno pochopitelná pravidla, proto určitě nic nezkazíte, když hru koupíte malým dětem nebo úplným začátečníkům deskových her. Zklamáním je pro mne vysoká cena. Vláčky jsou tvarově stejné, takže se lisují v jedné formě – jenom se liší barva vstřikovaného plastu. Pak je tam pěkný herní plán a balíček kartiček. Za cenu okolo tisícovky to opravdu není mnoho.

  12. Sidus

    O fous lepší než originální Ticket to Ride. Díky své jednoduchosti, svižnosti, chytlavému tématu a pěknému zpracování si dovoluji tvrdit, že jde o jednu z nejlepších her pro děti, začínající hráče nebo hru jen pro oddech. Přestože rádi hrajeme i dlouhé a obtížné hry, často z důvodu únavy nebo omezeného času dostane přednost právě tato milá deskovka.
    Pro ty, kteří nemají náhodu v lásce, bude nevýhodou zejména náhodné losování lístků cílových stanic a částečně i samotných vagónků.
    Pro nás je Ticket to Ride: Europe srdeční záležitost, kterou můžeme všem vřele doporučit. Dlouhé hodiny skvělé zábavy jsou zaručeny.

  13. cSf.Loser

    Lehce vylepšená verze ticket to ride. Sbíráte karty vagonků a stavíte a spojujete jednotlivá města pomocí tratí. Za to dostáváte body a k tomu máte nějaké předem vybraná města a tratě, které musíte spojit za to máte bonusové body. Také se dávají body za nejdelší trať. Navíc zde jsou tunely, což dává jistou nejistotu při stavbě tratit. Také se zde dají stavět nádraží a tím můžete využít cizí tratě. Zpracování hry je velice pěkné a interakce s hráči není moc velká. Doporučuji hru začátečníkům nebo dětem. Pro obě skupiny je to krásná hra.

  14. eMdzeJ

    Kdysi dávno jsem začínal na počítačovém Transport Tycoon a už tehdy jsem věděl, že stavění železnice může být super zábava. V té době ale nebylo jednoduché sehnat spoluhráče pro LAN hru a počítač nebyl žádný protivník. Chtělo to lidské protihráče. Naštěstí po deseti letech od vydání PC hry někoho napadlo vydat deskovku Ticket to Ride a o rok později Ticket to Ride: Europe. Tuhle hru nemůžu jinak než doporučit za pět hvězd. Stavění, plnění zakázek s poker facem, obsazování tratí, škodění, všechno tu je! Evropa proti originálu nabízí o kus víc zábavy, díky tunelům a přívozům. Naučit se hru je otázka pár minut a i dětem se hodně líbí.

  15. Razer

    Parádní jednoduchá rodinná hra. Jednoduchá pravidla, velká herní deska, vždy nám u ní vládne perfektní atmosféra. Hrajeme nejčastěji ve 4. Když jsem hru viděl poprvé, nemyslel jsem, že bude mít v naší herní skupině takovou znovuhratelnost. Doporučuji pro méně zkušené hráče pro pohodové večery.

  16. fazul

    Jednoduchá, zábavná hra. Ideální pro seznámení „deskoherních nováčků“ s deskovými hrami.

  17. jacksnek

    Obsahuje největší množství zábavy ze všech… Resp o proti US je komplikovanější, oproti, Marklinu je jednodušší… Vyvedení vláčků je naprosto dokonalé. Hra velice rychle odsýpá a dá se hrát s kýmkoliv. Opravdu za pár minut si staví úplně všichni a hru může vyhrát i člověk, který to hraje poprvé… Také mě přijde, že je hra mnohem více promyšlená narozdíl od Marklinu. Což je poměrně zvláštní… I tak nejlepší z nejlepších. Král všech vlaků dorazí i k Váma a Vy už ho nikdy nenecháte odjet!

  18. cake007

    Skvělá hra, většinou se s přáteli sejdeme s tím, že si tuto hru zahrajeme pouze jednou a stane se nám, že jí hrajeme klidně i tři hodiny.

    Dostanete kartičky s tratěmi a cílem je pospojovat města a najít trasu, kterou se k nim dostanete. k tomu vám pomáhají barevné kartičky, které si lížete a pomocí nichž tratě stavíte. Během hry si můžete po dostavení tratě další vylosovat a tím sbíráte body. Dá se poměrně dobře i škodit, tím, že odhadnete do jakého města hráč jede a potřebnou trat mu jednoduše zastvíte svými vláčky.

  19. Kentril

    Jednoduchoucka hra, ktera zaujme i ty nejmensi. Stavite po Evrope trasy svych vlacku, dle karet, ktere mate a ziskavate body. Faktor nahody je brani barev vagonku, kterymi stavite trasu a pocatecni losovani tras. Pravidla jsou opravdu kratka – cca 4 stranky A4. Hra je zabavna jak v rodinnem kruhu, tak v kruhu pratel. Vicemene to zavisi na barve vagonku, ktere si vytahnete. Hra je az pro 5 hracu a je svizna. Oddechovka pro vsechny.

  20. R.U.R.

    Super hra, zejména pro milovníky železnice 😉 Hezky vyvedená, strategická ale nepříliš náročná, líbila se mi. Kupovat ji ale nehodlám, očekávám, že se brzo ohraje.

  21. Lucejz


    Pokud máte rádi strategické hry u kterých se pobavíte, pak ji mohu naprosto doporučit. Zároveň je je dobré, že vykresluje období počátku 20. století, původní názvy měst a získáte i představu kde skutečně města na mapě jsou, myslím, že tohle je dobré i pro starší děti.

    Výhodou hry jsou snadná pravidla. Hra v našem případě vtáhla každého.

  22. cicam

  23. koczanska

  24. Trauma_Zero

  25. mirak123

  26. Baliend

  27. Vašek

  28. Patrikhm

  29. Ptacnik

  30. RTMyšák

  31. Číňan

  32. Zdenek_

  33. zegoda

  34. ZdenT27

  35. Minerva

  36. ikri


    Pokud se rozhodnete pořídit si evropskou variantu hry Ticket To Ride, po otevření majestátní krabice na vás vykoukne slušné množství herního materiálu, který se navíc musí líbit snad každému.

    Najdete zde:
    – 110 karet s lokomotivami a vagónky v osmi barvách – bílé, černé, červené,
    žluté, modré, zelené, fialové a oranžové
    – karty tratí – 6 dlouhých a 40 běžných
    – hrací plán – velká mapa Evropy (přibližně 50 x 80 cm) – která znázorňuje barevné trasy a vlakové stanice
    – bodovací kameny v pěti barvách
    – 45 vláčků v každé z pěti barev – červené, zelené, modré, žluté, černé
    – 3 náhradní vagonky od každé barvy pro případ ztráty
    – 3 železniční stanice v každé z pěti barev
    – pravidla hry a přístupový kód pro hraní online

    Tvůrci mysleli i na ty, kteří mají potíže s rozlišováním barev a kromě barevného označení používají i značky jak na mapě, tak na kartičkách vozů – u nás je toto vylepšení hojně využíváno.

    Základní přehled pravidel:
    Každý hráč má za úkol propojit vlastní tratí konkrétní města, která jsou uvedena na kartách, které jsou mu rozdány na počátku hry, nebo si je dobere během hry, pokud chce. Vyhrává ten, kdo má na konci hry nejvíce bodů. Přitom body se získávájí dvěma způsoby – v průběhu hry propojením dvou měst a na konci hry za splněné karty tratí.
    Propojení dvou měst a postupně tak celé trati provede hráč takto:
    Mezi dvěma sousedícími městy je na mapě vždy vyznačen určitý počet políček pro vagonky v určité barvě (někde je možné použít libovolnou barvu, nebo se musí použít lokomotiva – žolík). Odhození daného počtu karet vozů v této barvě potom hráči umožňuje obsadit trať svými vagonky.

    Ve svém tahu má hráč 4 možnosti:
    – líznout si dvě karty vozů
    – dobrat si karty tratí
    – umístit vagónky na mapu
    – umístit jednu stanici do města (umožňuje využít jeden úsek soupeřovy trati, ale není to zadarmo)

    Hráči se střídají po jednom tahu a když jednomu zbývají dva poslední vagónky, dohrává se poslední kolo. Hráč, který má nejdelší souvislou trať (nejvyšší počet vagónků v řadě), si připočte ještě deset bodů za “Evropský expres”.

    Hodnocení hry:
    Hra odsýpá poměrně rychle, protože hráči mají dost času na přemýšlení během tahu ostatních. Bývá napínavá a tato vlastnost se stupňuje s počtem hráčů.

    Ticket to Ride – Europe je vydavatelem určena pro 2 – 5 hráčů.
    Hru ve dvou doporučuji jen po promyšleném omezení hrací plochy (vyřazení určitých tratí). Podle běžných pravidel bych to raději nezkoušela, protože princip je postaven na konkurenci mezi hráči a pro dva je mapa příliš veliká.
    Ve třech hráčích se dají hrát vyrovnané, pohodové partie, je to vhodný počet pro ty, kteří nemají rádi škodící prvek ve hře. To, že by hráč nemohl splnit své tratě, se v tomto počtu nestává moc často. Přesto už ale dochází k roztomilým konfliktům.
    Ve čtyřech hráčích už to je opravdu napínavé a všichni mají co dělat, aby se „nacpali“ kam pořebují dřív než soupeři.
    V pěti hráčích už je skoro nemožné, aby všichni splnili svoje úkoly. Hra se stává opravdovým soubojem „kdo s koho“.
    Ve všech případech ale hraje roli jak štěstí, tak strategie. Když karty nechodí, tak je těžké uspět.

    Tato hra si podle mého názoru najde příznivce ve všech věkových kategoriích, mezi hráči, nehráči i fajnšmekry. Může hodně nadchnout, ale určitě neotráví. Strávíte nad ní tak něco mezi 60ti a 90ti minutami. Pravidla nejsou nijak složitá, po první hře jsou jasná. Ke hře si můžete pořídit několik dalších variant a rozšíření.
    U nás doma je to zatím jediná hra, která se dočkala titulu: „Kdy si zase zahrajeme?“

  37. peta.nek

  38. Sionn Latharn

  39. aksile

  40. skyfire

  41. Duhamuz

  42. Lada

  43. rach

  44. Machííírek

  45. Petra

  46. Krocan

  47. ddt

  48. LiborM

  49. kalif

  50. Lubbo

  51. Jindřich „“Desgenais““ Cinka

  52. filipes

  53. fasz

  54. mara

  55. Tygr

  56. Shaddy

  57. Shade

  58. zuzka

  59. Ladik81

  60. tomas

  61. oplprokop


    Osobně mám raději složitější komplexní hry, ale někdy mám i chuť vypnout hlavu a jen se bavit. A u těchto her jsem se bavil skvěle vždycky.

    Obě dvě hry patří mezi naprostou špičku „“rodinných““ her. Hrací doba je něco kolem hodiny a pravidla vysvětlíte nováčkům během 3-5 minut, což je určitě velké plus.

    Obě hry se vyznačují nádherným grafickým zpracovaním.Co najdete v krabicích?U TuT je to nádherně provedená hrací deska, 80 dřevěných domečků ve čtyřech barvách a něco kolem stovky hracích karet. U ZuZ najdeme o něco větší hrací desku, 225 umělohmotných vagónků v pěti barvách, 15 nádraží a spoustu hracích karet.

    Cílem hry u Zug um Zug je propojit všechny města, která máte vyznačená na vylosovaném lístku. Mezi městy jsou různě dlouhé spoje vyznačené různými barvami. K postavení trasy mezi určitými městy musíte z ruky vyložit daný počet barevných vagónků vyznačených na desce. Každé kolo si pak můžete buď vzít si dva nové vágonky do ruky z pěti otočených karet vagónků v nabídce. Nebo si postavit novou trasu. A nebo si vzít nové lístky. Během hry získáváte body právě za stavbu trasy a na konci hry se každému hráči ještě přičtou body za splněné lístky.

    V TuT se stáváte poštovním kurýrem a snažíte založit své poštovní pobočky ve městech různých regionů. Vždy když budete mít svou pobočku ve všech městech daného regionu, získáte body. Na hrací desce je vždy nabídka šesti karet měst otočených lícem nahoru, ze které si každé kolo jednu vyberete. Poté musíte jednu kartu vyložit na stůl před sebe, čímž vytváříte trasu vašeho kurýra. Ve třetí fázi můžete vaši trasu vyhodnotit a umístit své pobočky. Každé kolo mužete použít jednoho ze čtyř pomocníků, kteří vám dají nějakou výhodu ( vzít si 2 karty měst do ruky, vyložit 2 karty z ruky…)

    V TuT nemůžete soupeřům při hře vyloženě zaškodiť, za to v ZuZ můžete soupeřovi zablokovat nějakou trasu.

    Nevíte, kterou z nich si vybrat?
    TuT jo opravdu skvěle hratelné v jakémkoliv počtu hráčů (2-4). ZuZ si ve dvouch tak neužijete. Jestli chcete hru s větší mírou interakce mezi hráči, tak vám více sedne ZuZ. Pro TuT je určitě velké plus, že ji nyní pořídíte i u nás v české lokalizaci. ZuZ si u nás také pořídíte, ale starší americkou verzi a za dvojnásobek ceny. Pokud budete chtít její Evropskou verzi, budete se muset mrknout v zahraničí.

    Snad jsem vám trošku pomohl s rozhodováním. Obě hry jsou opravdu tím nejlepším z rodinných her a koupí jakékoliv z nich určitě neprohloupíte. Každému s kým jsem tyto hry hrál se velice líbili.

  62. budha.j

  63. jakub

  64. aMPY

  65. eklp fistronek

  66. Libor

  67. Ranca

  68. Esc

  69. GK_voyger

  70. muf

  71. pospa

  72. ewuchka

  73. Shako

  74. Mirka

  75. dilli

  76. Gally

  77. Darn


    Zug um Zug Evropa (Ticket to Ride Europe) navazuje na úspěch svého předchůdce, který byl zvolen Hrou roku 2004. Zatímco původní verze se odehrává na mapě Spojených států, Ticket to Ride Europe nás přenese na starý (dobrý) kontinent. Nová mapa by ale samozřejmě za ty peníze asi nebyla dostatečným lákadlem, a tak Alan R. Moon přidal do své hry ještě pár nových pravidel. Otázkou zůstává, jestli tyto změny jsou k dobru věci…

    První změnou je grafická stránka věci. Že se celá hra odehrává na nové mapě již zmíněno bylo, nutno jetště dodat, že mapa je velice vydařená a pěkná. Další změnou v designu je výrazné zvětšení kartiček s vagóny, které jsou v evropské vezi snad ještě hezčí, než ty původní. Grafická stránka je tedy jasné plus.

    Změn ovšem dostál i herní systém. A to hned několika. První důležitou změnou je rozdělování lístků na začátku hry, kdy kromě klasické trojice dostanete ještě jeden bonusový s opravdu dlouhou a složitou tratí. Tento prvek má snížit procento náhody ve hře (přeci jen ty dlouhé tratě mohou přinést opravdu velký počet bodů) a rozhodně patří k pozitivům této hry. Další změnou jsou zvláštní spoje mezi městy. Zaprvé to jsou spoje přes moře, na které musíte použít určité množství lokomotiv, a potom spoje vedoucí v tunelu, kde hrozí, že i přes dostatečný počet vagónků se vám trať nemusí podařit postavit kvůli závalu. Tyto speciální tratě bych opět zařadil mezi pozitivní faktory. Na závěr jsem si nechal asi nejspornější úpravu, kterou evropská verze přináší, a to nádraží. Každý hráč má totiž k dispozici tři nádraží, která může postavit do nedostupných měst a využít tak soupeřovu trať, aby mohl splnit některý ze svých lístků. V praxi to znamená, že ve hře je poměrně hodně potlačen prvek blokování tratí, protože tři nádraží většinou stačí, abyste se dostali téměř kamkoli (zvláště při menším počtu hráčů). Čímž se hra může stát pouze honem na lukrativnější lístky.

    Na závěr si zbývá položit otázku, jestli zvolit starou USA verzi nebo tu novou evropskou. Ticket to Ride Europa rozhodně neztrácí nic ze svého původního kouzla (je to pořád stejně chytlavá hra, jednoduchá na vysvětlení a velice zábavná) a grafickým zpracováním svého staršího bratříčka rozhodně předčí. Nápad s lístky je rozhodně velké plus, ale člověk ho může použít i u své staré verze (prostě jenom vyberete těch 6 nejdelších lístků). A co se týče nádraží? Pokud se vám hra s nimi zdá příliš jednoduchá a nezajímavá, není nic jednoduššího, než hrát bez tohoto pravidla.

    Zug um Zug Evropa je rozhodně důstojný nástupce Hry roku 2004 a pokud ještě doma nemáte hru s tímto názvem, tak rozhodně sáhněte po té evropské. Jenom je škoda, že Days of Wonder nedistribuují pro zájemce pouze evropskou mapu. Přeci jen těch tisíc korun je za trochu větší kartičky a jednu mapu je možná trochu moc, když už doma máte původní verzi…

  78. doriang

  79. Stanley

  80. orsej@centrum.cz

  81. karel

  82. tučňák

  83. WillBlack

Přidat recenzi