Hrajeme.cz

Jambo

Originální název:
Jambo
Rok vydání:
2004
Počet hráčů:
2 až 2
Věk:
Hra je určena pro dospělé hráče a pro rodiny s dětmi od 12 let.
Doba hraní:
Středně trvající hra – asi 30 až 70 minut
Doporučení rodiny:
Určitě vyzkoušejte, neměla by uniknout vaší pozornosti.
Doporučení hráče:
Asi nebudete zklamáni, ale také vás asi nenadchne.

Popis

„Jambo“ je svahilský pozdrav. Tak zdraví své nakupující zákazníky zruční obchodníci na tržištích v srdci Afriky, kde již několik století rozkvétá čilý obchodní ruch. Množství místních výrobků je na těchto tržištích směňováno za zlato. Staňte se na chvíli obchodníky na africkém tržišti. Nakupujte a prodávejte rozličné zboží a hledejte ty nejlepší obchodní příležitosti. Život obchodníků však nabízí kromě příležitostí i množství hrozeb. Své služby vám na tržišti nabídnou cestující obchodníci, moudří šamani i sličné tanečnice. V přírodě je třeba se obávat nebezpečných lvů, hadů, krokodýlů a dalších zvířat. Proti těm chrání vás i celou vesnici stateční strážci. Ponořte se do exotické atmosféry Afriky s krásnými ilustracemi karet a velmi zajímavým herním mechanismem, který zajistí, že každá hra bude jiná.

Další informace

Míra náhody

Počet hráčů

Věk hráčů

Doba hraní

Počeštění

Rok vydání

Míra interakce

Míra složitosti

Míra humoru

Doporučení rodiny

Doporučení hráče

Výrobci

,

Autoři

– BoardGameGeek
– Pravidla hry Jambo
– Svět deskových her
– Možnost nákupu na Slovensku.

Recenze

  1. mymoslav

    Je vašim zaměstnáním obchodní zástupce, referent, asistentka, manager apod.? Máte rádi nakupování na afrických tržištích, ale nenávidíte, jak vám pořád něco vnucují? Rozesměje Vás, když s napětím očekáváte, jaký zákeřný předmět soupeř vyloží, aby vás rozdrtil, a soupeř zahlásí „Vykládám kotel“. Šla Vám ve škole matematika, ale nikdo to neocenil? Smějete se rádi svým vtipům ještě dlouho poté, co už se nikdo nesměje? Ano? Tak přesně pro vás je určená tato kouzelná rodinná hra pro 2 hráče. Odehrál jsem desítky duelů v této hře s dospělými i dětmi a vždy jsem se dobře bavil. Hra je rychlá, jednoduchá na pochopení, má krátkou dobu na přípravu, díky malým rozměrům se hodí na cestování. Za mě: jedna z nejlepších rodinných her pro 2 hráče.

  2. cinan

    nesedlo

  3. karelik

    Jambo jsem dlouho sháněl a nezklamalo mě! Je to ochodní hra s kartami pro dva a je prostě skvělá. Nejvíce se mi líbí jednoduchý herní princip, který se dá rychle naučit a poté odsýpá. V základu jde o hraní karet se surovinami, které slouží pro nákup i prodej (s rozdílnými částkami samozřejmě). Komu štěstí přeje, může využít karet osob, které přinesou okamžitou výhodu, předmětů, které přináší stálou výhodu a zvířat, kterými škodíte soupeři. Máte různé možnosti, jak hrát, lze kalkulovat se surovinami, kartami, stánky, vše co ve hře je, má nějaký smysl. Zatím asi nejlepší hra pro dva, kterou jsem potkal.

  4. Peet

    Pro mě zatím jedna z nejlepších her pro dva hráče. Pravda, hráli jsme ji zatím jen párkrát (většinou se nás naštěstí na hraní sejde více), ale byla poměrně chytlavá. Herní mechanika zajímavá s velkým množstvím různých taktik, které se dají aplikovat. Můžu doporučit.

  5. XiQiX

    Obchodní hra pro dva hráče, která mne příliš neoslnila, ale na zkrácení dlouhé chvíle ve vlaku rozhodně stačí.

  6. pevon

    Hupem šupem do Afriky a za obchodem.

    Jedna z mála her, kterou si oblíbily moje děti (10 let hráč a 6 let pomahač 🙂 i já. Zajímavý herní princip, který je pravda na poprvé poněkud složitěji pochopitelný, chce to zahrát tak 2x či 3x nanečisto, ale potom to stojí za to. V podstatě jde o to dobře hospodařit s tím co máte jako platidlo (zlaté nugety) a vhodně investovat a pak v pravý čas prodávat.

    Máte k dispozici každý stánky na zboží a nějaké peníze pro začátek. Snažíte se vhodně nakupovat, abyste pak ještě lépe prodali (sen každého obchodníka). Pomáháte si/či škodíte protihráči speciálními předměty a postavami. Hra Vám při svižném tempu zabere tak 20 až 30 minut.

    Co si na hře cením nejvíce a kde jsou její největší klady (koukám na to z pohledu rozvoje mých dětí)?

    – je třeba plánovat a myslet trochu dopředu, ale tak akorát
    – tak trochu kopíruje i to, jak to ve světě obchodu opravdu chodí
    – nutí připravovat se na jedné straně na to, že není nic jisté 🙂 soupeř může zasáhnout jednoduše do toho co máš a je to fuč, na druhé straně učí balancovat mezi tím, kdy zasáhnout ve svůj prospěch a kdy uškodit protihráči (děti se tak učí i tomu, že není nic černé a bílé a hlavně, že je lepší než škodit rozvíjet své)
    – moc hezké zpracování (toto je důležité hlavně pro dětské hráče 🙂
    – velmi skladné, takže lze brát kamkoli s sebou

    Proto doporučuji, pokud vydržíte to, že na první to může připadat složité a projdete přes dvě tři testovací hry, tak vás to pak určitě nepustí.

    pevon

    PS: Zavedl jsem si i jednodušší variantu pro děti, omezený počet předmětů a postav. Je jich tam možná zbytečně moc, zvláště pro děti, aby zvládali pojmout (počítám tedy toho mého teď už 10 letého hráče).

  7. Radimur

  8. zdenda

  9. TuliMrkev

  10. MiW

  11. jonascz

  12. anupinka


    Pokud jste milovníkem karetních her a jste většinou na hru jenom dva, pak je Jambo hra právě pro vás. Určitě budete nadšeni velkým množstvím kartiček s překrásnými obrázky, ze kterých na vás úplně čiší Afrika. V Jambu však nepoužíváte pouze karty, jak je u běžných karetních her zvykem. Každý z hráčů vlastní ještě kartičku, na níž je namalovaný stánek, do kterého může umisťovat různé žetony zboží, se kterými nadále obchoduje. Pravidla hry jsou poměrně jednoduchá a krátká a dají se rychle vysvětlit, což je výhoda, pokud chcete hrát s někým, kdo ještě Jambo nezná. Tento člověk oproti vám ani nebude v nevýhodě, protože u Jamba se nedá vypěstovat žádná taktika. Vše záleží pouze na tom, jaké vám zrovna přijdou karty, což činí hru pokaždé jinou a stále zajímavou. Příjemná je také délka trvání hry, protože patří spíše mezi ty kratší. Nám Jambo většinou zabere tak tři čtvrtě hodiny. U hry není ani nutné se nijak zvlášť soustředit. Samozřejmě, že úplně bez přemýšlení hrát nejde, ale rozhodně to není hra, po které byste byli vysíleni namáhavým přemýšlením. Jambo je prostě rychlé, oddychové, jednoduché a dobře skladné, takže není problémem vzít ho s sebou na každou dovolenou, kde vám určitě zpříjemní chvíle, ve kterých byste se jinak nudili.

  13. Eva88

  14. Martin

  15. ivetacek

  16. UEco

  17. Tereza

  18. Elenai

  19. Číňan

  20. RadimB

  21. Morta

  22. KacaMaca

  23. Márty

  24. Nefertiti

  25. Veroslavka

  26. Hogo Fogo


    Tuto hru jsme poznali s kamarádem poprvé na Deskohraní ´09. na začátku jsme k ní přistupovali s odstupem, protože jsme ji neznali a obal nás nějak nezaujal.

    Jakmile nám to vysvětlili, začali jsme hrát. Po prvních pěti minutách jsme se do toho ponořili natolik, že jsem si přišel jako na opravdovém africkém tržišti, kde mi slunce pálilo do hlavy, měl jsem na sobě jen nějakou tu domorodou sukénku z rákosí a prodával jsem své suroviny co jsem mohl. Sem tam se mihl tygr, nějaká ta zlatá soška či kolem proběhli stráže se šamanem.

    Celá hra je vlastně obchodnický duel mezi obchodníky. Je to o nákupu a prodeji a je otázkou jestli vám v tom pomůže Ekonomka. Trochu určitě, ale třeba takový průzkum trhu či reklama tady nepadne na úrodnou půdu…

    Zajímalo by mě, jak by tato hra vypadala veverzi pro 3 lidi. Myslím, že by to nemuselo být špatné

    Popisu hry se vyhnu, protože každému musí být jasné, že když je to obchodní hra, tak se tu jedná hlavně o suroviny a o jejich nákup a prodej. Možno zmínit ještě, že je příjemné zpestření hry díky akčním kartám, které se lízáte a které vám buď pomáhají a nebo škodí soupeři.

    Pravidla mi přišly v celku jednoduché. Prostě do 5 minut se s nimi ztotožníte a hrajete a obchodujete.
    Design karet hráče lehce vtáhne do Afriky a výskyt různých zvířat a domorodců ho po celou dobu hry nevpustí zpět do reality.

    Zatím nejlepší hra pro dva od dob Pexesa!

  27. Silvajs

  28. ZdenT27

  29. tootsie

  30. ikri

  31. rulen

  32. Chmelda

  33. acedrac

  34. Tomas

  35. smotla

  36. Adam Svoboda

  37. peta.nek

  38. surfer

  39. technologic

  40. Bumla

  41. giahra

  42. charin

  43. jirka

  44. jirikone

  45. Pegas

  46. J.Langust.cz

  47. ABDCE

  48. Deth

  49. Tramvaj

  50. Michal


    Základní sadu obchodnické hry Jambo spousta hráčů zná a její recenze je možno najít od jiných přispěvatelů. Rád bych se věnoval jejím dvěma existujícím rozšířením (2007 a 2009).

    První rozšíření
    Kdo má pocit, že už má ve hře Jambo ustálenou strategii a chybí mu některé efekty nakousnuté v základní hře, nechť si pořídí toto rozšíření (a pochopitelně i to druhé…).
    Balíček obsahuje 50 nových karet ve třech herních modulech volně kombinovatelných se základní hrou – Nové začátky, Chýše a Relikvie

    Nové začátky jsou soubor 40 karet předmětů, lidí a zvířat přinášející nové postupy a možnosti, jak získat nebo vyměnit zboží a karty, ukrást soupeři předmět, vzít si kartu jím zahranou, či jen využít její efekt. Významnou kartou je Duch předků, který eliminuje efekt člověka zahraného protivníkem, a to i bez nutnosti, aby tento efekt byl namířen proti mně. Taková zlomyslnost…
    Chýše – karet je po dvou od třech typů. Chýše, které se hráči rozhodnou použít do hry (záleží na domluvě, třeba všechny), si hned vyloží před sebe. Jejich použití stojí v závislosti na typu jednu až tři akce a umožňují nakupovat se slevou (či prodávat dráž), měnit zboží na stáncích nebo získávat karty navíc mimo běžné dobírání.
    Relikvie – čtyři karty relikvií jsou alternativní cestou k vítězství. Na každé z nich je napsána herní podmínka, kdy si hráč může jednu z nich vzít. Při zisku všech čtyř relikvií tento hráč automaticky vítězí bez ohledu na stav zlata v jeho měšci.

    Z důvodu vyváženosti poměru počtu karet zboží a ostatních není doporučeno přimíchat toto rozšíření ke hře celé, anžto neobsahuje zboží. Prosté pravidlo je výměna kus za kus, autor hry však zveřejnil seznam doporučující 24 karet ze základního setu a 7 karet první expanze, které do plné hry nejsou zahrnuty. Proč se tedy v balíčku nevyskytuje i další zboží, pročež by nebylo nutno karty vyměňovat? Kvůli výrobním nákladům, je to všude stejné…

    Druhé rozšíření
    Toto druhé a poslední rozšíření obsahuje 60 karet (32 zboží, 28 ostatní), které je možno přiřadit ke hře en bloc. Je tu čtvrtý druh chýše, jenž za cenu jednoho zboží slouží jako ochrana před kartami buď lidí nebo zvířat (tedy jako Strážce či Duch předků). Karty zboží jsou uvedeny v nových kombinacích a jako inovace se objevují karty se dvěma kusy zboží a dvě karty s bedýnkami představujícími libovolný druh zboží – tedy vlastně žolík. Noví lidé(5), zvířata(5) i předměty(2) vnášejí další taktické možnosti.

    Novým herním modulem jsou Koberce – tři karty rozdělené na poloviny ležící mezi hráči. Při nákupu zboží je možné žetony umístit na své poloviny koberců místo do stánku, čímž se zvětší úložná plocha. Takto deponované zboží se dá prodat pouze přes odpovídající kartu (tedy nikoli např. pomocí Portugalce či některých předmětů), zase je ale chráněno před efekty zvířat i lidí. Kdo má na konci svého kola více obsazených polovin, získá valoun, riskuje ovšem, že mu soupeř koberec za akci otočí a zboží tak vymění za jiné…

    Celkově lze říci, že obě rozšíření doplňují hru do funkčního a vyváženého kompletu a jednoznačně jsou přínosem. Snad jen relikvie jsou poněkud sporné: splnit některé podmínky jejich nabytí není snadné (např. zbavit se všech karet z ruky či vynést v jednom tahu tři karty zboží) a soupeř mi navíc může některou již získanou vyfouknout, poněvadž je to momentálně on, kdo vyhovuje pravidlu. Jejich shánění se může stát marným úsilím bez kýženého efektu.
    Může se objevit otázka, zda jiná edice není na rubu barevně odlišná. Je, maličko (opět z důvodů výrobních nákladů). Ale ihned dodávám, že to není žádná tragédie a hru to nijak nepostihne.

    Díky tomu, že balík obsahuje přes 170 karet a při hře se jich spotřebuje tak třetina, je zaručeno, že každá hra bude úplně jiná – některé věci se prostě vůbec nedostanou na řadu.

  51. yeetik

  52. Fruiko

  53. Radim

  54. JardaJaryn

  55. Sierpe

  56. teotihuacan

  57. jas

  58. Abiosis

  59. Terw

  60. Bunny84

  61. Savager

  62. wami

  63. saver

  64. Tomáš Effa

  65. Stromx

  66. ocasek

  67. darwin

  68. skyfire


    Jambo je hra pro dva hráče, kde každý hráč představuje prodavače kdesi v srdci Afriky, kde na tržnici rozbalil svůj stánek a snaží se co nejlevněji zboží nakoupit a co nejdráže ho poté prodat. Jedná se o karetní hru, kde se veškeré nákupy, akce a prodeje řeší hraním karet, takže hlavní materiál ve hře je velké množství různých karet. Dále jsou ve hře žetonky zlatých valounů a žetonky 6 druhů zboží. Poslední herní materiál je 5 žetonku, pro počítání tahů hráče.
    Karty jsou rozděleny na karty zboží, kterýma se dá zboží nakupovat a prodávat. Poté karty předmětů, které si může hráč vyložit před sebe a poté je v každém kole používat. Dále jsou ve hře karty postav, což jsou jednorázové karty, které hráč použije a odhodí a nakonec karty zvířat, které jsou taky jednorázové, ale vždy nějakým způsobem poškodí protihráče. Navíc jsou tam ještě další stánky, které si hráč může vyložit a mít tak větší prostor pro své zboží.
    Hráči se ve hře střídají, kdy každý hráč může ve svém tahu provést až 5 akcí. Kdo má dříve 60 a více zlatých valounků spustí konec hry, přičemž protihráč má ještě 5 akcí na to, aby skóre dorovnal nebo překonal. Poté hra končí.
    Na Jambu se mi líbí prakticky vše co se dá u hry hodnotit. Hra je jednoduchá a má perfektně napsána pravidla. Je rychle nachystaná a zahrání trvá max. 30 minut. Nezabere moc místa a má dobrý insert, takže v krabici jde vše pěkně uložit. Grafika karet a žetonů je taky na vysoké úrovni. Když není čas na velké hraní nebo se nechce moc přemýšlet u hardcore her, vždy s manželkou rádi po Jambu sáhneme.

  69. Jan

  70. Kalibulus

  71. Lada

  72. rach

  73. skume

  74. Beholder

  75. martik

  76. Gaspar

  77. sir beki

  78. Machííírek

  79. PJ_HB

  80. Jenn

  81. Matt

  82. suchm4aa

  83. Petra

  84. tenista

  85. dudo147

  86. Jose

  87. David

  88. omas

  89. Tristaver

  90. kalif

  91. Semiš

  92. MartiN8029

  93. Rybka

  94. filipes

  95. zeppelin

  96. cahous


    Není moc her pro dva hráče, proto jsem hned zavětřil, když vyšla informace o plánovaném vydání Jambu. První ohlasy mne hned nadchly a když konečně vyšlo i u nás, neváhal jsem a hru pořídil. A vůbec této koupě nelituji. Máme odehraných několik desítek partií (psát recenzi o půl roku později, napíšu určitě „“několik stovek““:-D) a hra se mi zdá čím dál zábavnější.
    Žánr obchodní hry nám skvěle vyhovuje, protože při hře nedochází k tolika vzplanutí vášní, jako u škodících karetních her, mezi které bych zařadil například Citadelu. Jistě, jsou tu i karty, které můžou soupeři pořádně zatopit – slon, hyena a asi nejvíc stařešina v případě, že syslíte karty (můžete si ponechat pouze 3 karty, což v situaci, kdy jich držíte třeba 10 a vymýšlíte co nejlepší kombinace jejich vyložení, docela zabolí/rozčílí – navíc proti němu není obrana jako proti zvířatům). Ale na škodění protihráči hra rozhodně založena není. Jak už bylo zmíněno, podstatou hry je co nejlepší načasování uplatnění jednotlivých karet během 5 akcí, které v každém kole máte. Můžete buď nakupovat/prodávat zboží, stavět a využívat různé předměty, využívat karet lidí ve svůj prospěch, nebo poškodit konkurenčního „“stánkaře““ tím, že na něj třeba pošlete krokodýla, aby mu sežral postavený předmět.
    Pravidla hry jsou jasně napsaná a stačí jedno přečtení k jejich pochopení. Jedna hra trvá zhruba 30-40 minut a dají se odehrát 3-4 partie za sebou, aniž by hra přestávala bavit. Pouze nedoporučuji hrát více her před spaním, protože se jinak uprostřed noci přistihnete, jak jste neštastní z toho, že už vám nevycházejí akce na další spánek:-D
    Doufám, že co nejdřív vyjde i rozšíření k této skvělé hře.

  97. treveris

  98. fasz

  99. ravenka

  100. Dušan Takáč

  101. cangoore

  102. tondakolik

  103. Koki

  104. Salamandr


    Dost slušná gameska, jelikož je primárně vyvíjena pro 2 hráče, tak vše i ve dvou docela utíká. první hry jsou dost pomalé neb neznáte karty, vše musíte číst a taky nevíte jaké karty zádob očekávat, ale po několikáté hře už tušíte co a jak, a kteráý karta je cenná. jen bych zvýšil počet karet zásob, neb je jich zhruba polovina z celého balíčku a někdy se stane, že 6 karet za sebou nejsou zásoby a pokud zrovna nemáte spešl předmět, který vám pomůže, tak se zboží ve svém krámku nezbavíte

  105. Sagapo

  106. aneken

  107. Tygr

  108. Shaddy

  109. SSZGSA

  110. zasa

  111. ghoston

  112. Ladik81

  113. tomas

  114. oplprokop


    Jedna se o jednoznacne nejlepsi hru pro 2 hrace, co jsem hral. Pomerne rozsahlou recenzi jsem napsal pro sprateleny server http://www.spolocenskehry.sk

    Recenzi si muzete precist na adrese: https://www.spolocenskehry.sk/content/view/813/24/

  115. Pivrn

  116. a.r.p.i

  117. Acer

  118. paladin91

  119. rix

  120. matys

  121. Petr Holub


    Afrika pár let zpátky, vy kupec, soupeř kupec a oba nemáte rádi konkurenci = jde se prodávat, času málo zboží hodně.

    Jak se teda Jambo hraje? Hráči se postupně střídají v hraní/kolech. V každém kole mate pět akcí, které se mohou ale nemusí využit. Vaše možnosti jsou limitovány jen kartičkami. Každé zahrání či využití karty vás stojí akci. Základní cíle jsou ale dány, musíte řešit: jak co nejlevněji sehnat zboží a co nejdráže ho prodat a jak dostat do ruky kartičky neboli možnosti. Ale oboje hrabte s mírou a včas využíte o obé se dá přijít. Jediné jisté je zlato ve vašem měšci. Kdy s tím skončíte? No až někdo z vás dosáhne patřičného obnosu zlatých valounků = 60.
    V rámci oněch kartiček se setkáte s kartičkama lidí, kteří pro Vás umí zajistit nějakou tu vyhodu či trik. Ale také se zvířaty místní fauny. Ty využívate, abyste trošku soupeři trošku zkomplikovali život. Takový slon na stánku, to znamená hodně zboží v háji, teda u vás. Pak tu máme spoustu kartiček – zakazek, prostě možnosti jako koupit či prodat zboží.
    Krom těchto jednorázových kartiček je tu poslední velká skupina – bubínků, sošek, studen atd, tedy předmětů a vymožeností tamní kultury. Uměj dobrý věci a jdou použít opakovaně.
    A víc už byste potřebovat neměli.

    Jambo je ideální hra pro pár či rodinu, samotné hraní je velmi příjemné a svižné. Přesto má hra svoji hloubku a vy objevujete možnosti jednotlivých zdánlivě slabích karet. Průměrné doba hraní pro zaučené hráče odpovídá krabici – 30-40minut. Už během první hry pochopíte mechanismy a myšlenku hry, druhou jste už mazáci. Štěstíčko tam taky je, jako v každé karetce, a dlé mého je ho tam akorát. Pravidel je poměrně málo ale stačej, a myslím, že se dají velmi dobře pochopit z textu samotným přečtením. Absence fatálních tahu a přesílených/smrtelných kombinací karet nesvedí k nekolika málo taktikám ale spíš vás učí využívat všechny zdroje – kartičky. Oblíbené škození protihráčům se tam najde také, ale narozdíl od některých jiných her moc partií rozchodem nekončí-)) (3 : 1 vede hraní na sebe oproti hraní proti protihřáči)

    Hru hodnotím jako velmi dobrou, ve svém ranku jako jednu z nejlepších.
    O hry pro dva hráče se poměrně dost zajímám, a troufnu si říci, že mám i vcelku široký záběr/přehled. Srovnání s jinými tiluly – Nápaditější a méně ohratelné než Cezar a Kleopatra, výrazně jednodušší a rychlejší než Karetní osadníci z Katanu.
    Tato recence je cca po 10 – 15 partiích, na víc zatím nebyl čas.
    Můj názor může být lehce zaujatý, ale věřím, že né přiliš.

  122. Kuba

  123. Shako

  124. Pelly

  125. Mirka

  126. greyhound


    Obchodnickou hru Jambo jsem zakoupil ihned po jejím českém vydání a to na základě příznivých ohlasů a recenzí na netu. K napsání recenze jsem se dostal až nyní, kdy mám za sebou spoustu odehraných partií. Hra je skvělá na rychlé odreagování. Jednu partii odehrajete za cca 30 minut. Principem hry je být co nejlepším obchodníkem a ustát soupeřovu snahu škodit vám. Ve hře začínáte s prázdným stánkem, 5 kartami v ruce a 20 zlatými valouny. Cílem hry je zmnožit valouny na 60. K tomu je třeba vhodně nakupovat a prodávat zboží (ve hře je 6 druhů) pomocí prodejních karet. Dále je možné využít předměty, které umožňují nákup zboží nebo získání více karet a postavy, které přináší jednorázové výhody. Navíc je možné využít karty zvířat a soupeřů škodit, například jim vzít zboží nebo vyložený předmět. Hru hodnotím jako výbornou a z her pro dva hráče u mne vede na celé čáře. Proto 5 hvězdiček, hru doporučuji každému, kdo hraje často ve dvou 🙂

  127. nfo

  128. Gally

  129. murphy

  130. Ondra

  131. Shark

  132. David Cichák

  133. Mirunak

  134. pogo

  135. Lukas

  136. Jaromír Kovařík

    Zkušený autor Rüdriger Dorn připravil pro dva hráče zajímavou novinku. Hru také podpořil vydařenými  ilustracemi  Michael Menzel, jeden z nejuznávanějších grafiků současnosti.  Po zhruba šedesáti odehraných partiích si dovoluji shrnout moje hodnocení.

    Po rozbalení vás čeká 112 karet, 36 kartiček zboží, 52 žetonů zlata, 5 akčních žetonů česká a slovenská pravidla. Vše v prvotřídní kvalitě.

    Vlastní princip hry je vcelku jednoduchý, takže si myslím, že i když je hra určená pro dvanáctileté a starší, zvládnou jí děti již od zhruba desíti let (a samozřejmě dospělí). Každý hráč má na začátku 20 kousků zlata a během hry se je snaží rozmnožit na magických 60. Hráči se střídají na tahu. Ve svém tahu mají 5 akcí, které probíhají velmi svižně, takže odpadá zdlouhavé čekání na tah. Hráč může líznout kartu, nakoupit zboží na svůj stánek, prodat zboží ze svého stánku, využít pomoc nějakého člena kmene (karta), nástroje nebo zvířete. K bodům se nejlépe dostane šikovným obchodováním typu – levně koupit a draho prodat. To samozřejmě není vždy jednoduché, ale to je již součást taktiky.

    Shrňme si nyní některé rysy které dělají z Jamba jednu z nejlepších her pro dva hráče vůbec (mimochodem, v roce 2005 se dostala mezi finalisty ankety Spiel des Jahres, což se karetní hře pro dva hráče stává pouze zcela vyjímečně!):

    • je velmi jednoduchá na vysvětlení, základní principy hry lze vysvětlit během pěti minut.
    • je svižná – ačkoliv oficiálně uvádí autor 45 minut, po několika partiích se zkušení hráči dostanou pod 30 minut.
    • hra nabízí v každém momentu různé cesty k zlepšení situace hráče.
    • hra obsahuje náhodu, tudíž i slabší hráč může občas vyhrát. Náhoda není ale na úkor kvality hry a hráče nelimituje.
    • ačkoliv hra obsahuje „“škodící““ karty zvířat, které slouží často ke zpomalení vedoucího hráče, jsou tyto karty postaveny tak, že přináší drobnou výhodu i druhé straně.
    • hra dle mého názoru (a zkušenosti) oslovuje nejen muže, ale i spoustu žen. Pravděpodobně proto, že princip nákupu a prodeje zboží jim bývá mnohem příjemnější než například válka či boj.

    Abych jenom nechválil, první dvě partie vám budou trvat přes hodinu, protože si musíte přečíst efekty hodně karet. Dobrou zprávou je, že poté se již budete dobře orientovat jen podle obrázků.

    Hledáte – li pěknou svižnou hru pro dva s jednoduchými pravidly, která není bojovně zaměřená, Jambo je tu přímo pro Vás.

Přidat recenzi