Hrajeme.cz

Ubongo

Originální název:
Ubongo
Rok vydání:
2005
Počet hráčů:
2 až 4
Věk:
Hra je určena pro dospělé hráče a pro rodiny s dětmi od 10 let.
Doba hraní:
Středně trvající hra – asi 30 až 70 minut
Doporučení rodiny:
Určitě vyzkoušejte, neměla by uniknout vaší pozornosti.

Katalogové číslo: 11707 Kategorie: Štítek:

Popis

Ubongo je určené všem, kteří neradi tráví čas studiem dlouhých pravidel. Jde o rodinou hru s vyváženým poměrem rychlosti a strategie, hru ve svižném tempu a napětí. Stanete se objeviteli a přenesete se do světa šamanů, džungle a tajemných pokladů. Rychlé vyřešení záhadných hlavolamů vede k nalezení cesty k ukrytým diamantům.
Ubongo je hra pro všechny nadšence skládaček a hlavolamů. Hra má velmi pěkné grafické ztvárnění a její princip je velmi jednoduchý. Hráči se snaží sestavit skládačku z barevných dílků, posunout svou figurku na hrací desce a vzít si drahokamy. To vše musí stihnout dříve, než se přesypou hodiny. Vítězí hráč s největším počtem kamenů jedné barvy.

Další informace

Míra náhody

Počet hráčů

Věk hráčů

Doba hraní

Počeštění

Rok vydání

Míra interakce

Míra složitosti

Míra humoru

Doporučení rodiny

Výrobci

,

Autoři

Hra/Rozšíření

Odkazy:

Pravidla:

Recenze

  1. Frankie

    Bohuzel tu neexistuje Ubongo 3D, takze pridavam hodnoceni k tomu. Je to super hra, dalo by se rici i na party, zabavi mlade i stare, obcas lidi neveri, ze to jde poskladat.
    Doporucuji

  2. Cermakov1

    Úžasná hra, nikdy neomrzí a baví celou rodinu.

  3. Effka

    fajn hra na zamyšlení ale i rychlost :)kro má rád hlavolami hádanky a podobně, mohu jen doporučit, kdo na logické myšlení moc není, asi ho hra nenadchne.

  4. Meeshab

    Ubongo je super hra, při které se vám trošku protočí mozkové závity. Výhodu mají ti, co mají lepší prostorovou představivost (nebo nevím, jestli prostorovou, ale kdo si dokáže v hlavě lépe promítnout, jak který dílek natočit). Já to tam většinou rvu způsobem pokus-omyl 🙂 Hra je svižná, hrají všichni zároveň, takže nikdo nemusí čekat, až druhý ukončí svůj tah apod. Tím pádem se nikdo nenudí. U nás je součástí hry i obchodování s drahokamy za různé úplatky (typu: „když mi dáš ty tvoje dva červený, vynesu za tebe smetí“ :-)).

  5. cSf.Loser

    Ubongo je takový tetris nebo něco takového na čas. Dostanete zadání kam máte naskládat určité tvary. Máte na to určitý čas. Pokud to dokončíte první můžete si vybrat konkrétní diamant a ty se na konci počítají. Jednoduché, ale účinné. Zahrajete si to s každým, ale ne každému to půjde, což je někdy dost nevýhoda. Jinak je hra poměrně zábavná, ale je abstraktní a vlastně nic extra.

  6. Kitten

    V časovém limitu každý hráč na své tabulce staví tvary do předlohy. Poté se sbírají kameny a hraje se další kolo než se odehrají všechny karty. Vyhrává ten, kdo má nejvíce kamenů stejné barvy a ne vždy je to ten nejrychlejší. Bavilo mě skládat karty a největší radost jsem měla, když jsem jako první mohla volat Ubongo. To, že jsem měla nejméně kamenů stejné barvy, mě zas tak netrápilo. Takže se u hry můžete bavit i když prohrajete.

  7. Radanka33

    Velmi dobrá hra, jak na logiku tak na rychlost. Hráli jsme ji ve čtyřech a někdy se opravdu nezdá, jak hra může být složitá. Hra má velmi jednoduché pravidla, takže nemusíte složitě přemýšlet, jak hru hrát. Výborné na hře je, že nejde jen o postavení logického obrázku v určitém čase, ale musí si hráč ještě vybrat co nejrychleji drahokamy stejné barvy. Hru bych si kdykoli zahrála znovu, dá se hrát jak v malém počtu jidí tak ve větším.

  8. Durdas

    Tahle hra je prostě super! 🙂
    Skládání dílků je velká výzva a při souboji s ostatními hráči na rychlost a chytrost je hra k nezaplacení. Navíc je přidán další faktor, který hru dělá těžší a nevyzpytatelnější, a to sbírání barevných kamenů, protože nevyhrává ten, kdo jich má nejvíc celkem, ale nejvíc od jedné barvy! Tím hra tlačí na hráče, aby přemýšleli u hry dvojnásob, nejen u skládání, protože při špatné taktice sbírání kamenů je vám poté předešlá námaha k ničemu. Hodněkrát se stává, že hráč s největším celkovým počtem kamenů nezvítězí a skončí v poli poražených.
    Hra je velká zábava jak ve dvou, tak ve třech i čtyřech lidech. 😀
    UBONGO!

  9. DEJFFtm

    Noví hráči ji rychle pochopí, ale samotné hraní už je náročnější. Poskládat dílky do vyobrazeného tvaru není vždy úplně snadné, navíc když jste pod tlakem soupeřů, kteří to stihli rychleji. Přestože je mnoho variant, pravidelným hráčům se může časem ohrát. Veliké plus je, že rychlé sestavení obrazce není ještě rozhodující, to až následný výběr kamínků, které musíte sbírat. Důležitá tak je nejen rychlost, ale především i taktika. I pro děti ideální vzdělávací hra.

  10. nessy96

    Hru jsem hrála s měnšími dětmi, které velice bavila. Mě však moc nenadchla a už po pár kolech jsem si říkala, ať už skončí. Musím tedy přiznat, že menší děti jsou mnohem bystřejší a šikovnější a mnohdy vedly. Líbí se mi design hry a i kamínky, kterými se hráč posouvá do cíle. Hru jsem hrála několikrát po sobě (znáte děti) a už mi lezla krkem, ale s odstupem času bych si ji klidně opět zahrála.

  11. lenulefazole

    V létě nám Ubongo půjčila kamarádka, chytlo to celou rodinu! Musíme ho koupit. Skvělá hra, děti zvládají líp než dospělí a to jim je 5 a 7. Nebojte se koupit hru mladším dětem než je zde uvedeno (10let), překvapí Vás svým postřehem a šikovností. Mohu jen doporučit.

  12. Spud.Murphy

  13. Asinajci

  14. Míra

  15. diamanttka

  16. janapo

  17. V69

  18. Moniak


    Naša obľúbená rodinná hra, ktorú hrávame pravidelne raz za mesiac a dospeláci, čiastočne už seniori, sa snažia udržať tempo s čerstvo desaťročnou favoritkou.

    My, seniori, by sme uvítali nové prevedenie hry – po prvé – kamienky sú príliš malé a keď zabudneme odložiť zo stola obrus, škaredo prepadávajú cez otvory. (alebo adekvátne zmenšiť otvory)

    Po druhé, je príjemné hrať hry bez okuliarov, ktoré už nablízko viacerí potrebujeme. Kartičky majú dokonalé grafické prevedenie až na to, že symboly sú „“utopené““ v červenom pozadí. Chcelo by to buď kontrastnejšie farby alebo jednoduchšie rozlíšiteľné symboly – mýli sa najmä „“maska““ s „“chrobákom““.

    Táto hra by bola vynikajúca pre dieťa s jedným tupozrakým okom, keby aj kocka bola väčšia. Deti nerady nosia klapku na zdravom oku a hranie hier je dobrá motivácia, aby ju chvíľu vydržali. Tak by sa z hry stala vlastne zdravotná pomôcka.

    Na hru začiatočníkov/menších detí by to ešte chcelo zväčšiť aj presýpacie hodiny – do krabice by sa pokojne zmestili dvoje a hráči by si vybrali veľkosť, ktorá lepšie vyhovuje.

    Aby som to s tým zväčšovaním neprehnala, krabica by zniesla zmenšenie 🙂

  19. gutalin

  20. Gabebara

  21. rokoko73

  22. Pamir


    Při oslavě narozenin se mi podařilo dostat k této hře. Na první pohled hra vypadá velice jednoduše. Co je na tom, poskládat pár tvarů do slepé předlohy….. na tom přece nic není…. a usedla jsem ke stolu, kde se právě uvolnilo místo.

    Pravidla mi vysvětlily během minuty. Dostala jsem tabulku, na kterou se skládají tvary, hodilo se kostkou a otočily se hodiny. Podle toho co padlo na kostce za obrázek, si hráč vybral tvary v příslušné řadě pod obrázkem a začal umisťovat tvary do slepé předlohy. Jakmile sem to poskládala, zavolala jsem Ubongo a posunula svoji figurkou o tolik polí, kolikátá jsem skončila se skládáním a sebrala si dva kameny z příslušné řady (Možná tady je trochu náhody v tom, co na Vás zbude za kameny, ale zase je to o tom, kdo je nejrychlejší a vybírá jako první) A to vše sem musela stihnout než čas vypršel. Hra se takto opakovala, dokud se nedobraly všechny tabulky. Potom se spočítalo, kdo má nejvíce kamenů od jedné barvy. To určilo vítěze.

    Může hrát kdokoliv a šance na výhru je opravdu o šikovnosti a ne o tom jak zvládáte pravidla nebo kolik je Vám let. Přesýpací hodiny neúprosně krátí čas a je potřeba se soustředit a nevzdat to, ani když to nejde. Sama sem se přesvědčila, že se to vyplatí. Když už sem měla pocit že to nedám, tak neúprosnou snahou se mi to podařilo dát… , samozřejmě ne vždycky. Věkový rozdíl byl 6 – 35 let. Malý piškoti hráli se třemi tvary a dospělí se čtyřmi tvary, což naprosto smazalo věkový rozdíl a ukázalo se, jak dospělí občas podceňují ty nejmenší. Dokonce se stalo i to, že piškot skládal 4 tvary a dospělák 3 (protože 4 mu prostě nešly) a vyhrál piškot….

    Celkový dojem ze hry je fakt dobrý (mínusy jsem žádné nenašla)
    + během minuty vysvětlený pravidla
    + hru nerozhoduje znalost pravidel již ostřílených hráčů
    + na věku opravdu nezáleží, je to o šikovnosti
    + hrou se naučím soustředění pod tlakem, trpělivosti, představivosti a postřehu
    + náhoda mi tu přejde minimální a docela šikovně vyvážená
    + hra se jen tak neohraje – spousty možností pro skládání
    + zajímavá grafika a nádherné kamínky (ty mě dostali)

  23. Gothalgo

  24. Martin

  25. Atik-Dick

  26. Patrikhm

  27. MonaLisa Vox

  28. Kozzy

  29. majkobulko

  30. Tereza

  31. Elenai

  32. abekara

  33. Kasparov

  34. ho-le

  35. jazaj


    Ubongo už máme víc než rok a zdaleka nás neomrzelo.
    Je to vlastně společenská hra a sada 432 hlavolamů v jednom. Hra obsahuje mimo jiné 36 karet, které jsou oboustranně potištěny. Na jedné straně se pokrývají bílé plochy 3 dílky, na druhé – té těžší – 4 dílky. Pro každou z bílých ploch je zadáno 6 sad dílků, které hráč při hře použije.
    Krabice s Ubongem je velká, musí se do ní totiž vejít i krásně baravné diamanty, 4 sady 12 hracích dílků, 4 nádherné figurky, hrací kostka a přesýpací hodiny. Ty odměřují hráčům čas a vlastně se starají, aby hra nepřesáhla 30 minut.
    Ve hře nevyhraje ten, kdo poskládá rychleji všechny dílky, ale ten, kdo má nejvíc diamantů od jedné barvy. Tento fakt dělá ze sady hlavolamů skutečnou společenskou hru.
    Doplnila bych, že i jeden člověk se může krásně s Ubongem pobavit a potrápit své mozkové závity. Stačí jen skládat určené dílky na bílé plochy na kartách. Některé tvary zvládne i malé dídtě za chviličku, jiné dají i dospělému zabrat.
    Doma hrajeme Ubongo tak, že dospělí skládají plochy ze 4 dílků a menší děti ze 3, tak lze ubrat velkým na výhodě a dát možnost vyhrát i menším dětem. Možná by bylo dobré tuto úpravu obrátit při hře dětí s prarodiči a dát výhodu babičce či dědečkovi, kteří ke hrám neusedají tak často jako děti.
    A ještě jednu změnu jsme si vymysleli. Jestliže někdo z hráčů nesloží dílky na bílou plochu, než se přesype písek v hodinách, hodiny otočíme a má možnost skládat dál. Když hlavolam složí, může si vzít 1 diamant.
    Líbí se nám africké motivy, které zdobí celou hru.
    Pravidla jsou jasná a srozumitelná.
    Jediným mínusem je pro mne to, že je třeba se na hru pořádně soustředit, což není dost dobře možné, když musím ještě hlídat batole.
    Ubongu dávám plných 5 bodů, určitě si je zaslouží.

  36. Márty

  37. palcice

  38. bacil

  39. Piestany

  40. Zafi

    Ubongo je jedna z nejlepších her jakou jsem kdy hrál. Jasná pravidla, jednoduchý princip a přitom skvělá logická hra! Zatímco některé puzzle vyřešíte během několika vteřin, nad některými skládačkami se musíte pořádně zamyslet. Překvapí vás, kolik zajímavých kombinací se dá vymyslet s dvanácti barevnými dílečky a herní kartou. Hra vás úplně pohltí a nebudete se moct dočkat, až zase budete bojovat o diamanty. U hry se i zasmějete, když zjistíte, že máte špatné dílky, je tam docela malý podíl náhody a hra trvá něco málo přes půl hodiny, takže je rychlá a můžete ji hrát na zabití jakékoli volné chvíle.
    Plusem je, že každá karta má dvě strany s jednodušší a těžší skládačkou.

    Princip hry: Hráči dostanou hrací kartu. Poté se hodí kostkou a padne jeden z šesti znaků. Otočí se přesýpací hodinky a hráči mají jednu minutu, aby našli dílky, poskládali je do vyznačeného prostoru, vykřikli „Ubongo!“, posunuli svojí figurkou na mapce a vzali si dva diamanty.

    Cíl: Vyhrává hráč s největším počtem stejných drahokamů.

    K Ubongu existují další verze, jako je Ubongo Duel, které je však ochuzeno o diamanty, ale nabízí 360 herních variant. Verze Ubongo na cesty je lehká a vleze se do malé krabičky. A obzvláště se těším, až se počeští další verze jako je Ubongo 3-D, kde hra dostává nový rozměr a tvary se staví do výšky. Ubongo Extreme se skládá v hexagonových polích, čímž se stává hrou pro opravdové experty. Při hře si určíte vlastní obtížnost, od základního Ubonga přes 3-D verzi až po hexagonové Ubongo Extreme.

    Hodnocení: Hodnotím na pět hvězdiček z pěti. Tuto hru vřele doporučuji!!!

  41. Kelt

  42. ZdenT27

  43. pastelka

  44. tootsie

  45. Tom

  46. Knihovník

  47. Karloss

  48. MirR

  49. asp3ct

  50. Sionn Latharn

  51. AntonGorodecky

  52. Zrno.Zaba

  53. esther.f

  54. Michal

  55. adelajda

  56. Terw

  57. czechpastor

  58. darwin

  59. Duhamuz

  60. Jan

  61. Kalibulus

  62. Lada

  63. Deathmers

  64. rach

  65. sakul

  66. dudo147

  67. Pepr

  68. omas

  69. Semiš

  70. Rybka

  71. cSf.Kostej

  72. zeppelin

  73. Ajeenka007

  74. luciáš

  75. Radobyhrac

  76. Tom a Maca

  77. tondakolik

  78. Ada

  79. Kabalenka

  80. kpatek


    Hru jsem ocenil téměř maximálním počtem bodů, ale je nutné si uvědomit, že to platí jen pro toho, kdo má náladu na tento typ hry.
    Jedná se postřehovou hru, přesněji o jednoduché hlavolamy řešené na čas. Tyto úlohy spočívají v tom, že vždy tři nebo čtyři dílky musíne umístit dovnitř daného pole na kartě, se kterou právě hrajeme. Úlohu řeší všichni hráči najednou, což právě přináší správný herní zážitek. Jakmile hráč úlohu dořeší, a jestli mu ještě zbývá čas měřený miniaturními přesýpacími hodinami, může si vzít z herního plánu dva drahé kameny. Vítězí ten, který má nejvíce kamenů od některé z barev.
    Systém hry je tak velmi jednoduchý, ale hra je vynikající celkovým vyzněním. Hra nás potěší velmi pěkným a nápaditým provedením s africkými motivy a výraznými barvami. Hrajeme o tak barevné drahokamy, že vyhrát je prostě radost, pro dítě i pro dospělého. Navíc je nutné se hodně soustředit, protože třeba únava je na výkonu velmi vidět, a čas vymezený na vyřešení přímo letí. V daném čase musíte i vyhodnotit, které drahokamy v rámci pravidel posunu figurek jsou pro vás nejvhodnější a stačit si je vzít. Tak se při hře střídá pocit euforie, že jsme chytřejší a rychlejší než spoluhráčí se stavy beznaděje, že to prostě nestíháme, čí dokonce, že daný úkol není řešitelný.
    Vynikající je i to, že se cvičíme v představivosti, ve schopnosti rychle řešit dvojrozměrné geometrické, nebo spíše topologické úlohy. Pro děti je to tedy navíc i výborná pomůcka pro jejich rozvoj hrou, ale i dospělí přivítají zapojení mozku.
    Kupodivu i zde hraje určitou roli náhoda, protože ne všechny úlohy jsou stejně těžké, a také někdy se štěstím přijdeme zrovna na tu správnou kombinaci. To je ale dobře, protože jinak by hrozilo, že vždy bude vyhrávat jen jeden a ten samý hráč, což se zde neděje.
    Koupi proto vřele doporučuji všem, kteří mají o podobnou hru zájem.

  81. aneken

  82. nency

  83. H.O.N.Z.I.K

  84. Tibeta

  85. qcpx

  86. Yuri

  87. Křepelka

  88. jakub

  89. eklp fistronek

  90. rix

  91. Ranca

  92. Elwen

  93. Markéta

  94. Shako

  95. Bobr

  96. orsej@centrum.cz

  97. Marsha

  98. belisar

  99. REM

  100. pogo

  101. Martin Blatný

  102. Jaromír Kovařík

Přidat recenzi