Hrajeme.cz
DomůKatalog herRodinná hraCesta kolem světa za 80 dní

Cesta kolem světa za 80 dní

Originální název:
In 80 Tagen um die Welt
Rok vydání:
2004
Počet hráčů:
2 až 6
Věk:
Hra je určena pro dospělé hráče a pro rodiny s dětmi od 10 let.
Doba hraní:
Středně trvající hra – asi 30 až 70 minut
Doporučení rodiny:
Určitě vyzkoušejte, neměla by uniknout vaší pozornosti.
Doporučení hráče:
Asi nebudete zklamáni, ale také vás asi nenadchne.

Kategorie:

Popis

Příběh začíná na počátku 20. století v Londýně. Vsaďte se, že je možné objet celý svět za méně než 80 dní! Stačí vyrazit vlakem a lodí do Paříže, dále vlakem do italského Brindisi a ještě dále přes Suez, Indii, Japonsko a Ameriku zpátky do Londýna. Je velmi důležité nezmeškat žádné spojení a vyhnout se po cestě všem nebezpečím včetně záludného detektiva. Kromě lodí a vlaků je možné na cestě využít i další dopravní prostředky, například i horkovzdušný balón. Vžijte se do rolí statečných hrdinů světoznámé knihy Julese Vernea a zapojte se do závodu s časem. V této dobrodružné závodivé hře nezvítězí ten, kdo se vrátí zpět do Londýna jako první, ale ten, kdo na cestě stráví nejméně dní.

Další informace

Míra náhody

Počet hráčů

Věk hráčů

Doba hraní

Počeštění

Rok vydání

Míra interakce

Míra složitosti

Míra humoru

Doporučení rodiny

Doporučení hráče

Výrobci

,

Autoři

– Funagain Gameweb
– BoardGameGeek
– Pravidla hry Cesta kolem světa za 80 dní
– Svět deskových her
– Možnost nákupu na Slovensku.

Recenze

  1. plecniak

    Už sú lepšie hry …

  2. tondakolik

    Jak uvádím u mnoha svých příspěvků, já mám raději strategičtější a náročnější hry. I proto jsem byl překvapen tím, jak moc se mi líbila tahle jednoduchá hra. Velice netradiční herní systém a napínavý průběh hry z ní dělají moc povedený kousek i pro nezkušené hráče.

  3. skyfire

    Jednoduchá, ale naprosto parádní hra. Mám nahráno už desítky her a můžu říct, že hra se jen tak neohraje. Rovněž neexistuje žádná vítězná strategie, protože vykládané karty dopravních prostředků v kombinaci s bonusy pod které se vyloží jsou vždy úplně jiné. Rovněž pořadí hráčů se nepředvídavě mění, detektiv hru taky dost ovlivní, zkrátka hra je pokaždé jiná, ale vždy nevyzpytatelné. Závěr hry je vždy hodně dramatický a co je skvělé, nemusí vyhrát ten, kdo dojede do cíle jako první. Takže pořadí se v závěru hry mění. Hra má pěknou atmosféru a člověk si kolikrát připadá, že je opravdu na cestě kolem světa a soutěží s ostatními, hází jim klacky pod nohy a snaží se cestu realizovat za nejméně dnu. CO se týče pravidel, jsou jasná a srozumitelná. Design hry je pěkný a kvalita zpracování taky bez chybičky. Pro mě jedna z nejlepších rodinných her pro 4-6 hráčů. V menším počtu hra trochu ztrácí a ve dvou ji nedoporučuji.

  4. nelus

  5. Lubiii

  6. pavlikkall

  7. Martin

  8. ivetacek

  9. Patrikhm

  10. daveduck

  11. Tereza

  12. Morta

  13. ZdenT27

  14. rulen


    Dlouho jsme si chtěli tuto hru pořídit, protože nám už sám nápad příšel zajímavý a atraktivní. Když jsme jí konečně měli doma a zasedli k hracímu stolu, nebyli jsme zrovna 2x nadšení, z toho, co na nás v krabici čekalo. Základní hrací deska je hezká, jen co je pravda, ale zbylý materiál je, řekněme, velice skromný – co do počtu i do provedení. Po přečtení pravidel, které zvládnete nastudovat cca za 10 minut se můžete pustit do hraní. Princip hry spočívá v tom, že kdo stráví na cestě kolem světa méně dní, vyhrává. Při cestě z Londýna zpátky do Londýna procestujete několik měst, do kterých se dopravujete lodí nebo vlakem, jejich kombinací, případně balonem, v jedné etapě hry dokonce slonem (ovšem v případě, že ho máte k dispozici). Cestovní karty (vlak, loď)si vybíráte vždy na záčátku každého kola, k nim jako bonus můžete využít nějakou akci (let balónem, zisk mince, kartu náhody, přestěhování detektiva aj.) Na kartách je vždy uveden počet dní, které strávíte na cestě při jejich využití.
    Je nutno podotknout, že hra je mnohem zábavnější ve více lidech, ve dvou to přece jen není úplně ono. Doporučila bych ji všem hráčům, kteří chtějí jednoduchou hru, která nevyžaduje příliš času, ani strategické myšlení a plánování.

  15. Adam Svoboda

  16. Bumla

  17. hoBit

  18. Petr

  19. esther.f

  20. Deth

  21. Michal

  22. Cwaj

  23. babara

  24. darwin

  25. skyfire


    Jedná se o typickou rodinnou hru, která není nějak složitá a nezabere moc času. Ze zkušenosti můžu říct, že je velice rychle vysvětlena novým hráčům, kteří jsou schopní hned při první hře být zdatnými soupeři zkušenějším hráčům.
    Další výhodou je, že hra je až pro 6 hráčů, přičemž s přibývajícím počtem hráčů se nenatahuje herní doba (ta se pohybuje do max. jedné hodiny). Tah hráče je velice krátky. Vybere si z nabídky kombinací karet a výhod jednu kartu a buď provede cestu o jedno město dál nebo zůstane na místě a hned jede další hráč.
    Náhoda ve hře hraje roli v podobě vyložených karet, ale každý má dost času si karty do ruky připravovat tak, ať je může co nejlíp použít, takže nejde říct, že by náhoda hrála velkou roli, je to spíš takové dobře vyvážené koření téhle hry.
    Zpracování hry je na velice dobré úrovni. Hraci deska je pevná a graficky dobře provedená a přehledná. Kartičky jsou standartní a potěší velké dřevěné figurky hráčů a detektíva. V krabici je dost přihrádek na pohodlné uložení všech komponentů.
    Na systému hry se mi hodně líbí to, že i když někdo objede Zeměkouli jako první, vůbec to neznamená, že vyhrál, ale do poslední chvilé musí s napětím čekat, jestli se to někomu nepovede za míň dnů než jemu. Takže třeba už je někdo tři kola v cíli, s tím, že to stihl za 76 dní, ale pak někdo do cíle dorazí a na počítadle dnů má 75, takže přeskočí v konečném pořadí hráče co tam byl dřív.
    Na závěr můžu jen uvést, že hru jsme hráli ve 4,5 a 6 hráčích a ve všech počtech je hra super. Hráváme doma hodně her a střídá se u nás hodně hráčů, ale málokterá hra si získá úplně všechny. Cestě kolem světa se to povedlo.

  26. Deathmers

  27. tesik

  28. rach

  29. sakul

  30. Erumoico

  31. omas

  32. Míla

  33. MartiN8029

  34. Filmator

  35. fasz

  36. Radobyhrac

  37. Tom a Maca

  38. Dušan Takáč

  39. tondakolik

  40. Zedka

  41. nency

  42. Ladik81

  43. Yuri

  44. matys

  45. Petr Holub

  46. Mirka

  47. Brontik

  48. lotr

  49. Droll

  50. pogo


    Autorem recenze je Láďa Smejkal, Zdroj: http://www.svet-deskovych-her.cz/cesta-kolem-sveta-za-80-dni-a-94.html.

    Cesta kolem světa za 80 dní je zábavná hra, ve které hráči napodobují hrdinu románu Julese Verna Philease Fogga v jeho souboji s časem na cestě kolem světa. Hra vychází v českém vydání snad symbolicky v roce, ve kterém uplynulo 180 let od narození geniálního francouzského spisovatele.

    Zpoždění vlaků, nespolehlivost lodní dopravy, rozmary počasí a jiné nečekané události zde přebírají karty. Ve hře se vyskytují karty dvojího druhu. Jednak jsou zde dopravní prostředky – vlaky a lodě, pomocí kterých hráči cestují mezi jednotlivými městy. Hodnota karty určuje počet dní, který cesta potrvá. Kromě cestovních karet obsahuje hra sadu karet událostí, které mohou hráčům některé úseky cesty výrazně zkrátit a dohnat tak soupeře.

    Podle počtu hráčů je v každém kole k dispozici až šest různých akcí. Na začátku kola je ke každé akci vyložena jedna cestovní karta. Hráči si postupně od začínajícího hráče zvolí akci a společně s ní získají i jednu z karet. Nyní se musí rozhodnout, zda budou pokračovat v cestě nebo počkají na výhodnější okamžik.

    Přesun mezi dvěma sousedními místy stojí vždy nějaké cestovní karty. Pokud je potřeba zahrát dvě karty jednoho druhu, mohou hráči ušetřit čas, pokud zahrají karty stejné hodnoty. V tomto případě se tato hodnota počítá do spotřebovaného času pouze jednou.

    Co hráčům brání v tom, aby si v klidu londýnského klubu výstředníků počkali na ty správné karty? Především to, že první, kdo dorazí do každého z míst na trase, získá malou výhodu proti ostatním (obdobně je odměněn vždy i poslední hráč). Dalším pádným argumentem pro opuštění tábora je detektiv. Pokud je hráč na konci tahu na stejném místě jako detektiv, ztrácí vyšetřováním dva dny.

    Úplně nejhorší, co vás může potkat, je ale to, že nestihnete dorazit včas zpět do Londýna. Ono totiž kromě oficiálního času, který je zobrazován na časové ose na okraji herního plánu, existuje ještě jakýsi „“druhý““ čas. Jakmile první hráč dorazil do cíle v Londýně, na konci každého kola všichni hráči, kteří jsou ještě na cestě, ztrácí jeden den. Pokud poslední hráč nestihne dojet do Londýna současně s ostatními (ve stejném kole), obsadí poslední místo.

    Cesta kolem světa za 80 dní je vydařená rodinná hra, která ale dokáže pobavit i zkušené herní harcovníky. Navíc díky krátké hrací době často nezůstane jen u jediné partie. Pokud vám nevadí, že ve hře skutečně bojujete nejen proti spoluhráčům, ale především s náhodou a nepřízní osudu, určitě si ji oblíbíte.

  51. Martin Blatný

  52. Láďa Smejkal

  53. Matěj Baťha

  54. Jaromír Kovařík

Přidat recenzi