Hrajeme.cz
DomůKatalog herRodinná hraHrabě z Carcassonne

Hrabě z Carcassonne

Originální název:
Der Graf von Carcassonne
Rok vydání:
2004
Počet hráčů:
2 až 6
Věk:
Hra je určena pro dospělé hráče a pro rodiny s dětmi od 8 let.
Doba hraní:
Středně trvající hra – asi 30 až 70 minut
Doporučení rodiny:
Není známo nebo nedokážeme zařadit.
Doporučení hráče:
Není známo nebo nedokážeme zařadit.

Katalogové číslo: 11650 Kategorie: Štítky: , ,

Další informace

Míra náhody

Počet hráčů

Věk hráčů

Doba hraní

Počeštění

Rok vydání

Míra interakce

Míra složitosti

Míra humoru

Doporučení rodiny

Doporučení hráče

Výrobci

Autoři

– Pravidla hry (www.deskovehry.cz)

Recenze

  1. Tancosak

  2. Joe

  3. Ajeenka007

  4. Mari

  5. tondakolik

  6. Gandalf


    Myslím, že toto vylepšení je velmi zajímavé a originální.
    Místo základní kartičky se na začátku hry objeví město Carcassonne. To se dělí na čtvrti: zámek, tržiště, kovárnu a klášter.
    Na zámku stojí figurka hraběte. Když některý z hráčů dostaví město, ale sám za to nezíská žádné body, může si umístit jednoho panáčka do jedné z těch čtvrtí.
    Pokud pak někdo uzavře nějakou stavbu, tak si na ní hráči mohou přemístit libovolný počet panáčků z určité čtvrti Carcassonnu (z klášteru na kostel, ze zámku na město, z tržiště na louku a z kovárny na cestu).

    Docela však naštve, když člověk pracně zbuduje velké město, pak mu tam nepřítel nasází několik panáčků ze zámku a celé mu to sebere…

    Ano, je to dobré rozšíření. Je zábavné a originální, i když někdy trochu štvoucí.

  7. The Hammer

  8. Kryštof

  9. Jirka

  10. Kozy9


    Divny doplnok .
    Od zakladov zmeni hru. Ale sranda musi byta tento doplnok neni ani dobry ani zly.
    Staci si vybrat dobru taktiku.
    Ale aj tak NAJHORSOU vecou je cena.(129SK )

  11. sehes

  12. azzinello

  13. Aldomoro

  14. pyty

  15. Ajfel

  16. Tommy


    Podľa mňa je jedinou dobrou vlastnosťou tejto hry to, že mesto Carcassonne (podľa návodu sa to tak volá) je veľmi pekne graficky spracované.Tvorí tak pekný základ celej hry.Ale ako som povedal, je to jediná kladná vlastnosť. Pravidlá sú príliš komplikované. A herný systém je nepremyslený. Vo väčšine prípadov sa totiž stáva, že figúrky v meste zostanú vďaka grófovi zablokované až do konca hry. Odporučujem potencionálnym hráčom, aby použili mesto Carcassonne len ako okrasnú štartovnú kartičku.

  17. TomasK

  18. aMPY

  19. karol

  20. Martin Zeman

  21. GK_voyger

  22. Veronika

  23. Pecky

  24. Markéta

  25. Jára

  26. Ferdinand

  27. dilli

  28. Asindor

  29. GeniuZ

  30. mealy


    Toto rozšíření přináší do hry nové taktické možnosti, které lze uplatnit v okamžiku, kdy dochází k zúčtování za dokončené město, cestu, klášter nebo při vyhodnocování bodů za louky. Jednoduše tak můžete použít své figurky, které jste si nastřádali v Carcassonnu (Carcassonne = nově přidaný herní objekt). Své figurky můžete do Carcassonnu dostat v okamžiku, kdy pokládáte kartičku, která někomu jinému kromě vás přináší v daném okamžiku nějaké body. Jedná se vlastně o nový způsob, jak bojovat o velká města či dokonce sdílet (nedobrovolně) body za kláštery! Velkou nevýhodou tohoto rozšíření je skutečnost, že dodaná pravidla nejsou jednoznačná a neřeší všechny případy, které mohou ve hře nastat. To je u deskových her, dle mého názoru, poměrně nešťastná situace.

  31. murphy

  32. Mr Krtek

  33. newrock

  34. JaraT

  35. REM


    Ve zdejší předchozí recenzi a i v některých zahraničních reakcích na toto rozšíření je uvedeno, že pravidla jsou nejasná a že neřeší všechny situace. Myslím, že to není až tak docela pravda. Pravda ovšem je, že jsou pravidla příliš stručná a že je třeba chvíli přemýšlet o tom, jak v dané situaci pravidlům vyhovět. Pokusil jsem se shrnout a vyjasnit některé tzv. sporné situace do pořadí jednotlivých částí tahu.

    Shrnutí a vyjasnění pořadí jednotlivých kroků tahu:
    1.)Hráč vezme kartičku a přiloží.
    2.)Podle uvážení a pravidel může na některou oblast kartičky umístit svou figurku.
    3.)Jestliže přiložením kartičky může jeden nebo více hráčů získat body za jednu nebo více oblastí, pak počínaje hráčem po levé ruce a ve směru hodinových ručiček mohou začít hráči přesouvat své figurky z hraběcího města pro zvýšení početní převahy do bodovaných oblastí. Poslední může přesunout své figurky hráč, který přiložil kartičku. Přesouvat se může pouze z oblastí hraběcího města, kde nestojí figurka hraběte. Je jen na jednotlivých hráčích kolik a do kterých bodovaných oblastí figurky přesunou. Jestliže má být bodováno více oblastí najednou, může jeden hráč klidně přesunout část svých figurek z hraběcího města do jedné oblasti a část figurek do jiné oblasti a nebo část či všechny ponechat v hraběcím městě.
    4.)Po tom co poslední hráč přesune své figurky pro získání početní převahy, zjistí se, kdo má nyní v bodovaných oblastech převahu a oblasti se obodují na bodovací tabulce.
    5.)Hráč, který umísťoval kartičku, může přesunout svou figurku do hraběcího města a přesunout hraběte, jsou-li splněna pravidla o tom, že nesmí bodovat při přiložení kartičky. Může však bodovat přesunem svých figurek z města do cizí oblasti.

    Pozn.
    – Jestliže přiložením kartičky je nějaká oblast uzavřena a bodovatelná, protože obsahuje figurku některého hráče (a mohou se do ní přesouvat figurky z Carcassonne) ale zároveň je uzavřena jiná oblast (cesta, město), ve které se ale nenachází žádná figurka (tedy by oblast nebyla bodována), nesmí se do této uzavřené ale „“prázdné““ oblasti přesouvat z města žádná figurka (oblast zůstává nebodována). Stručně řečeno do uzavřených, ale nikým předem neobsazených oblastí se nesmí z Carcassonne přesouvat figurky.
    – Pro bodování luk a přesouvání figurek z Carcassonne na konci hry platí stejný výše uvedený postup tahu od bodu 1.) až po bod 4.) (bod 5. je už zbytečný), přičemž za položení kartičky podle bodu 1.) se považuje položení poslední kartičky hry.

  36. WillBlack

  37. Agáta

Přidat recenzi