Hrajeme.cz

San Juan

Originální název:
San Juan
Rok vydání:
2004
Počet hráčů:
2 až 4
Věk:
Hra je určena pro dospělé hráče a pro rodiny s dětmi od 10 let.
Doba hraní:
Středně trvající hra – asi 30 až 70 minut
Doporučení rodiny:
Asi nebudete zklamáni, ale také vás asi nenadchne.
Doporučení hráče:
Určite vyzkoušejte, neměla by uniknout vaší pozornosti.

Katalogové číslo: 11636 Kategorie: , Štítek:

Popis

Zlatokop nebo guvernér, radní nebo stavitel? Ať už v Novém světě hrajete jakoukoliv roli, máte jen jeden cíl: dosáhnout co největšího blahobytu a věhlasu! V každém kole si každý hráč vybere jednu z rolí a stanoví tak určitou akci pro všechny hráče. Tak např.: s pomocí dozorce je vyráběno zboží, které bude pozdějc kupec prodávat v obchodním domě. Za vydělané peníze pak můžete ve fázi stavitele zřídit v San Juanu nové budovy. Kdo získá nejvíce vítezných bodu vyhrává.

Další informace

Míra náhody

Počet hráčů

Věk hráčů

Doba hraní

Počeštění

Rok vydání

Míra interakce

Míra složitosti

Míra humoru

Doporučení rodiny

Doporučení hráče

Výrobci

, ,

Autoři

– BoardGameGeek
– Funagain Gameweb
– Brett and Board – popis hry a recenze
– Pravidla v češtině (L.Smejkal)
– Pravidla v češtině (R.Haas)
– Informace o hře na internetovém obchodu Ostrov pokladů
– Svět deskových her
– Možnost nákupu na Slovensku.

Recenze

  1. Betty

    To hrajeme nejraději, když se sejdeme s návštěvou, líbí se mi i to, že se nikomu neškodí.

  2. hromadalidi

    San Juan patří do herní rodiny karetních her a k tomu ještě obchodovacích. Máte v něm za úkol stavět plantáže a různé další budovy, pěstovat různé suroviny a ty výhodně zpěněžit. Na závěr zvítězí ten, kdo má nejcenější stavby(největší bodový součet). Naprosto skvěle je vymyšlen způsob placení, ale i přidávání surovin v rámci produkce. Vše se děje pomocí karet. Pokud platíte za něco například 4, odhodíte 4 karty z ruky a podobně. Díky tomu jsou ke hře potřeba pouze právě zmiňované karty a tím je San Juan velmi skladný. Hra je suprově hratelná i ve dvou hráčích, ale taktické hody přichází až v plném stavu hráčů, tedy ve 4. Doba hraní se dá vtěsnat, pokud nevezmete šachové experty, do 45 minut.

  3. cicam

  4. Josef M.

  5. Gabebara

  6. vaseklu

  7. Jacob

  8. ivetacek

  9. bacil

  10. Mirek-Usti

  11. kocourecek

  12. ZdenT27

  13. Martin

  14. Flexx

  15. Bio

  16. littlemole

  17. giahra

  18. Deth

  19. 333halfdevil

  20. Terw

  21. saver

  22. skyfire

  23. Jan

  24. Kalibulus

  25. Lada

  26. waf

  27. rach

  28. Bača

  29. PJ_HB

  30. Kajousek

  31. Betty

  32. ZdenaK

  33. ratwin

  34. mzprx

  35. akat

  36. kanei

  37. spartik

  38. omas

  39. Buchtislav

  40. Míla

  41. Jindřich „“Desgenais““ Cinka

  42. SasaKrasty

  43. filipes


    Na začátku svého tahu si vybíráte jednu z pěti rolí (Obchodník, Stavitel, Radní, Výrobce a Zlatokop). Činnost, kterou role umožní vykonat, provedou všichni hráči, vy však budete mít proti ostatním výhodu privilegia. Výběr rolí je jediný způsob jak nepřímo ovlivnit ostatní hráče, ale ne vždy se podaří prodávat zboží, když mají ostatní prázdné sklady.
    Za velmi elegantní řešení považuji, že karty na ruce zastupují budovy i peníze. Při stavbě budovy je tak potřeba zaplatit její cenu kartami z ruky a při prodeji zboží tak získáte peníze i nové budovy zároveň. Neustále tak zvažujete, které karty si podržet a kterých se vzdát při placení, což je mnohdy nelehký úkol.
    Množství budov, které jsou k dispozici nabízí řadu různých strategií, ale zároveň jich není tolik, abyste se v nich zpočátku ztratili. Funkce budov jsou srozumitelné, ale jejich nejlepší využití budete objevovat postupně.
    Lze si dobře zahrát i ve dvou, ale s více hráči je hra zajímavější, jelikož se během jednoho kola vystřídá více rolí.
    Hra je velice svižná a má spád. Partie bývají poměrně vyrovnané, v závěru často dramatické a není vyjímkou vítězství o jeden bod.

  44. Eduard Doležal

  45. Mari

  46. fasz

  47. luciáš

  48. Last_Elf

  49. Jendulus

  50. Tom a Maca

  51. tondakolik

  52. Hanuš

  53. Kabalenka

  54. Hanzman

  55. Kadaver

  56. aneken

  57. Tharr

  58. nency

  59. Shaddy

  60. Shade

  61. dajo

  62. PJ

  63. H.O.N.Z.I.K

  64. Ladik81

  65. Delpiero

  66. budkin

  67. Skywalker

  68. sirrka

  69. Pavla

  70. tomas

  71. Martin

  72. zabena

  73. jakub

  74. Jekor

  75. Stinin

  76. Arvi

  77. paladin91

  78. rix

  79. Žížalka

  80. Ranca

  81. Hynek

  82. GK_voyger

  83. richie

  84. Papo Shimitz

  85. Markéta

  86. Petr Holub

  87. Kuba

  88. Shako

  89. Pelly

  90. Tom

  91. fil

  92. dilli

  93. jerry

  94. greyhound


    Je to tak trochu Puertorico a přece je to jiná hra. Stejně jako v Puertoricu zůstává výběr rolí, stavení produkčních a dalších budov i prodej surovin obchodníkem. Hra je ale zjednodušena, všechny komponenty (mimo rolí a ceníků zboží) nahrazují karty. V jednotlivých kolech si stejně jako v Puertoricu vybíráte roli, za jejíž zahrání máte výhodu oproti soupeři, stavíte produkční budovy, prodáváte vyprodukované suroviny za nové karty a získáváte bonusy z fialových neprodukčních budov. Hra končí poté, kdy je postavena někým 12.budova, vyhrává hráč, který má nejhodnotnější sestavu budov, přičemž se sčítají základní body za všechny budovy a bonusové, které obsahují pouze některé speciální budovy. San Juan není tak propracovaný jako jeho velký bratříček, je to ale kvalitní a přitom velmi jednoduchá hra, jednotlivé partie navíc netrvají dlouho, ve 3 lidech jsme se pohybovali na 45-50 minutách, při delším taktizování tak na hodině. Doporučuji všem, kteří chtějí nenáročnou karetní hru a kteří třeba již hrají Puertorico a mají ho rádi 🙂

  95. Flamberg

  96. jerry1989

  97. nfo

  98. Centime

  99. Gally

  100. Stanley

  101. murphy

  102. Ondra

  103. Irbis

  104. Shark

  105. Michal

  106. orsej@centrum.cz

  107. tučňák

  108. Marsha

  109. belisar

  110. Robert

  111. Michal

  112. REM

  113. káča

  114. Pepik

  115. V.S.

  116. tonal

  117. Věrka Cicháková

  118. Rubic(k)

  119. Richmond

  120. David Cichák

  121. golmon

  122. Odoren

  123. Čajovna 82 vůní

  124. Martin Blatný

  125. Láďa Smejkal


    Již grafické provedení krabice, název hry i shodné jméno autora nikterak neskrývá, že San Juan bude mít hodně společného s veleúspěšnou hrou Portoriko. Ve světě deskových her se častěji vydávají autoři cestou drobných (Carcassonne) či větších (Osadníci) rozšíření úspěšné hry. Málokterá hra se pak dočká přenesení z deskové do karetní podoby nebo naopak. V případě Portorika by byl ale skoro hřích nevyužít jeho obrovské popularity a o karetní verzi se nepokusit. Jak to dopadlo?

    Herní mechanismus samozřejmě do určité míry vychází z Portorika. Autor přišel i tentokrát s novou geniální myšlenkou, když spojil funkci budov, peněz a zboží dohromady. Ve hře existují pouze karty budov, samozřejmě opět jsou to jednak známé produkční budovy (po osmi kusech od každého druhu), ke kterým pouze přibyl stříbrný důl, jednak fialové budovy (po třech od každého druhu) zvětšující zisky z jednotlivých rolí. Při stavbě budovy prostě zaplatíme cenu odpovídajícím počtem karet z ruky. Při produkci si jednoduše umístíme jednu kartu z balíčku rubem nahoru na produkční budovu. Skladba a funkce rolí také doznala pár změn, marně by jste hledali kapitána a purkmistra, zato se můžete stát alespoň na chvíli radním a vybrat si do ruky nějakou pořádnou budovu. S počtem rolí také souvisí změna max. počtu hráčů. K San Juanu mohou zasednout maximálně čtyři hráči, na pátého už se nedostane.

    Cílem hry je získat nejvíce vítězných bodů za postavené budovy. Existují opět čtyři speciální fialové budovy, které se v balíčku nacházejí po dvou kusech. Každá z nich může hráči přinést celkem dost dalších bodů. Jde o to, jen mít tu správnou včas na ruce. Jakmile některý hráč postaví 12 budov, hra končí a vyhodnotí se výsledky.

    Ve třech a čtyřech hráčích je ve hře značný vliv náhody. Když mi na začátku slušné budovy nepřijdou, těžko s tím něco nadělám. Pokud ale náhoda působí zhruba rovnoměrně (což se většinou děje), zbývá pro každého hráče dost prostoru ukázat své umění. Naopak vynikající je hra ve dvou hráčích. Také tady samozřejmě jednomu mohou karty chodit lépe a druhému hůře, ale odpadá náhodný prvek v podobě neočekávaných tahů soupeřů.

    Asi logicky ode mne očekáváte srovnání hratelnosti San Juanu s Portorikem. Portoriko je a zůstane jednou z nejlepších strategických her. San Juan, byť vychází se stejného herního mechanismu, se ubírá jinou cestou a jde o hru pro trochu jinou skupinu hráčů. Oproti Portoriku je hra výrazně svižnější, průměrná partie trvá 30-45 minut. Převažují zde taktické prvky nad strategickými a výrazně vyšší roli hraje náhoda. V San Juanu může i začátečník porazit zkušeného hráče, což si lze v Portoriku jen stěží představit.

    San Juan je zábavná svižná karetní hra, vynikající zejména ve dvou hráčích. Sáhnou po něm třeba hráči, kteří rádi hrají třeba Bohnansu, Bez bázně a urozenosti a chtěli by zkusit něco maličko složitějšího. Nezklame ale ani většinu přívrženců Portorika.

  126. Matěj Baťha

  127. Jaromír Kovařík

Přidat recenzi