Hrajeme.cz

Mamma Mia!

Originální název:
Mamma Mia!
Rok vydání:
1999
Počet hráčů:
2 až 5
Věk:
Hra je určena pro dospělé hráče a pro rodiny s dětmi od 10 let.
Doba hraní:
Středně trvající hra – asi 30 až 70 minut
Doporučení rodiny:
Asi nebudete zklamáni, ale také vás asi nenadchne.
Doporučení hráče:
Tuto hru vám nedoporučujeme, najdou se pro vás lepší hry.

Kategorie:

Popis

Mamma Mia je jednoduchá, rychlá a velmi zábavná hra o pečení pizzy, ve ktré může pomoci dobrá paměť. Hráči představují kuchaře, kteří se snaží upéci nejvíce pizz, které si objednají hosté v pizzerii. Do společného balíčku hráči odhazují pět druhů surovin olivy, papriky, houby, salám a ananas. Ve chvíli, kdy si hráč myslí, že v balíčku je dostatek surovin na některou objednávku, kterou drží v ruce, může ji do balíčku také odhodit. Po dobrání balíčku se zjistí, na které z objednávek bylo v balíčku dostatek surovin. Vyhraje hráč, kterému se podaří splnit nejvíce objednávek.

Další informace

Míra náhody

Počet hráčů

Věk hráčů

Doba hraní

Počeštění

Rok vydání

Míra interakce

Míra složitosti

Míra humoru

Doporučení rodiny

Doporučení hráče

Výrobci

,

Autoři

– BoardGameGeek
– Funagain Gameweb
– Svět deskových her
– Možnost nákupu na Slovensku.

Recenze

  1. Syuza

    Hra, kterou si může zkusit opravdu každý. Zabaví v krátkém čase, ale i na dlouhých cestách. Nejlépe si člověk zábavu užije alespoň ve 3 lidech a více, ale i ve dvou si to můžete pořádně „zavařit“ a „zapéci“. 🙂
    Mamma Mia! dokazuje pravdivost věty „V jednoduchosti je krása.“
    Myslíte si, že umíte vařit a zvládnete i chutnou pizzu? Tady si to můžete nejprve vyzkoušet bez nehod. 🙂

  2. hromadalidi

    Pokud jste chtěli někdy dělat v pizerii, tak nyní máte možnost si to díky karetní hře Mamma Mia jednoduše vyzkoušet u stolu. Ha prověřuje především paměť jednotlivých hráčů, protože ti se snaží plnit různé objednávky pizz. Ty se skládají z různých surovin. Ty hráči hází na balíček. Úkolem si je pamatovat kdy a čeho tam tak je a pak ve správný čas vhodit svou pizzu, aby měla šanci se upéct. Z výše uvedeného plyne, že hra je především o paměti a pozornosti. Dáe si myslím, že by se dala označit jako párty hra a nejlépe si jí užijete aspoň ve 4 a více lidech, kdy může dojít k vzájemnému špičkování. Doba jedné partičky se pohybuje okolo 30 minut. V celkovém hodnocení bycn nejraději dal tři a půl hvězdy, to ale nejde, takže to vyšlo na tři.

  3. matewr

    Jednoduchá na pravidla, složitá na zvládnutí. Taková je karetní hra Mamma mia. V ní hráči pečou pizzu ve společné peci a snaží se plnit přání zákazníků tím, že jim upečou pizzu přesně podle objednávek. Problém však nastává s tím, že hráči sdílí ingriedence v peci a tím pádem někdo může potřebné suroviny využít dříve ke své objednávce a vy se svojí, jen utřete nos.
    Celá hra je tedy o paměti, takže se jedná o dobré a zábavné cvičení, ve kterém navíc musíte i taktizovat. Samozřejmě je to stál hra karetní, tudíž i náhodná, ale stejně tak záleží na vás. Hra je rozdělena do tří kol, což z ní činí opticky krátkou zábavu. Systém plnění objednávek ze stejné hromádky karet je zajímavý a napínavý, stejně tak jako nutnost spravování karet na ruce. Když máte příliš surovin, jste sice flexibilní, ale nemůžete zase plnit objednávky a naopak. Nevýhodou jsou trochu složitější pravidla na vysvětlování, doporučuji zahrát zkušební kolo bez blabotání před hrou. Dobře hratelné v jakémkoli počtu hráčů.

  4. Lubiii

  5. marciska

  6. kompotik

  7. palcice

  8. karelik

  9. Dastík

  10. matess

  11. Wotton

  12. Terw

  13. andik007

  14. kazwein

  15. slonik-em

  16. Jarda

  17. Lada

  18. macek

  19. mysakslovan

  20. mysula

  21. Kajousek

  22. ratwin

  23. tenista

  24. ddt

  25. Lubbo

  26. Jindřich „“Desgenais““ Cinka

  27. luciáš

  28. tondakolik

  29. mesicek

  30. Wanderer

  31. P.

  32. slonik

  33. eVik

  34. aris

  35. Lukáš Majer

  36. MartinJa


    Principem hry je pečení pizzy. Hráči představují kuchaře. Na jeden balíček vykládají různé suroviny (na výběr je ananas, papričky, salám, olivy a žampióny – chvilku jsme uvažovali, proč tam nejsou rajčata a sýr, ale pak nám došlo, že ty jsou na každé pizze :-). Když si hráč, který je na tahu, myslí, že je v balíčku už dost surovin na pizzu, kterou drží v ruce, vyloží i příslušnou pizzu. Pro nové hráče je na první pohled těžko pochopitelná věc, že se každý dozví, jestli svou pizzu upekl nebo ne až na konci kola, kdy se balíček vyhodnocuje. Karty se třídí odspodu a pokud je na pizzu dost surovin, tak se odeberou, ostatní zůstávají k dispozici pro další pizzy. Ale v tom je právě nejlepší vtip a kouzlo hry. Často se stává, že některý hráč vyloží pizzu, protože si myslí, že na ni již je dost surovin, ale další hráč tuší, že jedna surovina chybí. Takže ji tam přidá a vyloží podobnou pizzu sám (každý hráč má trochu jiné saddy pizz). Celou věc, ale může zkomplikovat to, že při vyhodnocování lze ještě suroviny vykládat z ruky. Takže pokud někomu chybí jedna surovina a má ji v ruce, pizzu upeče. Tím pádem kalkul druhého hráče nevyjde.

    Pizz je celkem osm druhů. Pět je přesně daných, např. jedna paprička a čtyři žampióny, ale tři jsou zvláštní. Nejradši máme Pizzu Bombastica. Na ní musím být alespoň 15 libovolných surovin. Pokud je jich ale víc, použijí se na ní všechny, co jsou k dispozici. Pak je Pizza Monotoni. Na ní je jedna základní surovina a šest libovolných surovin jiných než základní, ale musí být všech šest stejných. Záleží tedy, čeho je zrovna hodně. Tu pizzu každý na balíček dává s vítězoslavným zvoláním „pica bombástika“. Když mu potom při vyhodnocení nevyjde, smějí se o to více ostatní hráči. Pak je Pizza Minimale. U té je dost obtížné odhadhnout, zda vyšla. Použije se na ní jedna základní surovina a tři suroviny z těch ostatních. Konkrétně to bude ta, které je zrovna nejméně, ale musí být aspoň jedna. To si není nikdo schopen pamatovat, takže je to taková sázka do lorerie.

    Hra je rychlá, má spád a hlavně napínavá, protože až do konce není jasné, kdo vyhrál. Hraje se na tři kola a teprve po vyhodnocení poslední pizzy ve třetím kole je jasno. Výhoda je mít dobrou paměť a vědět, od které suroviny je v balíčku hodně a od které málo. Ale už se stalo, že vyhrála naše osmiletá dcera, která se určitě počtem karet v balíčku netrápí. A když se hraje v pozdějších večerních hodinách a každý hází na balíček pizzy už skoro úplně náhodně, takže pak skoro nic nevychází, je to také dobrá zábava.

    Výtku bych měl snad jedinou – pokud se hraje ve dvou, je lepší hrát jen dvě kola, protože v polovině třetího kola už máme většinou všechny pizzy upečené a jen přihazujeme suroviny.

  37. verka

  38. HomeBoy

  39. martin.hippo

  40. Mirek

  41. jpmce

  42. konpok

  43. pyty

  44. danielraska


    Mamma mia je hra na, ktorú treba pamäť.
    Vyberte recept a doufejte, že kamaradi prihrajou.
    Každý hráč peče z iného druhu surovin.
    Je tu celkem dost velký podíl náhody.
    No 2 hvezdy stačí.

  45. Luban

  46. qcpx

  47. Lukas


    Pravá talianska pizzeria. Je to veľmi rýchla kartová hra, kde sa vám hodí pamätaľ čo v nej je, bolo. Hráči sa snažia upiecť čo najviac pízz, zatiaľ čo vykladajú potrebné suroviny, napríklad musia vyložiť iba s rovnakým druhom, vyložia dve, dve si doplnia. Niekto, keď si je istý, že je tam dostatok surovin vyloží pizzu a suroviny pod ňou sú použité. Takto sa hrá kým sa nespotrebuje balík surovin, keď sa to stane vyhodnocuje sa balíček tým spôsobom že sa kontroluje po poradí či sa dané objednávky splnili. Hra sa končí po troch kolách, vyhráva ten kto upiekol najviac pízz. Sú tu aj pizze ťažšie, napríklad Bombastica a iné, ktorých keď sa zbavíte budete radi. Tejto hre dávam hodnotenie 3, lebo je rýchla, zábavná, ale než Bang, Citadela určite nebude lepšia.

  48. fojtik

  49. Jája

  50. Gin Dry

  51. Krapnik

  52. Marek

  53. Jekor

  54. deeDee

  55. eklp fistronek

  56. Míííla

  57. rix

  58. Žížalka

  59. Malicka

  60. Linhard

  61. Dodo

  62. Blizzard

  63. Veronika

  64. Skymessenger

  65. Majak

  66. -grizzly-

  67. Petr Holub

  68. MORT

  69. Shako

  70. Pelly

  71. Macho

  72. Kamčatka

  73. Mirka

  74. dilli

  75. moni

  76. Flamberg

  77. jerry1989

  78. Anonym

  79. Darn


    Existují lidé, kteří mají vrozený odpor ke karetním hrám a exitují lidé, pro které hra musí splňovat tato kritéria – minimální náhoda, 100% informace, složitý herní systém, dlouhá hrací doba. Tito lidé asi nikdy po Mamma Mia! nesáhnou… jejich škoda!

    Tuto hru jsem dostal k Vánocům od svého kamaráda a přiznám se, že sám bych po ní v obchodě asi nesáhnul. A už dnes můžu říct, že vím, že bych se tím ochudil o několik příjemně strávených večerů.

    Mamma Mia! je rychlá, jednoduchá, svižná, vtipná, skladná a návyková. A díky ní jsem si po dlouhé době uvědomil, že to, co moji kamarádi většinou u her hledají, je právě ta zábava a skupinová relaxace u podobných her. Ale pozor! Mamma Mia! není rozhodně hra hloupá a vše záleží z velké části na vaší taktice a především na vaší paměti (i když právě ta paměť může některé lidi poměrně lehce odradit).

    Až příště půjdu na hrací večer se svými kamarády, tak asi nechám El Grande, Euphrat&Tigris a Portoriko doma a vezmu s sebou právě těch pár her, u kterých se člověk nemůže splést, pokud hledá rychlou a milou zábavu pro skupinu, která nemusí za každou cenu dvě hodiny v kuse přemýšlet… a v první řadě to bude Mamma Mia!

  80. murphy

  81. gurma

  82. Mr Krtek

  83. lotr

  84. tučňák

  85. Marsha

  86. Michal

  87. Lumirius

  88. Anna


    Pořídili jsme si hru Mamma Mia! před týdnem a hned jsme si ji zahráli (zatím jen ve dvou). Princip hry se nám líbí, je to zase něco trochu jiného, člověk se musí naučit taktizovat, jestli je právě teď vhodné si přibrat recept nebo suroviny, jestli má dát všechny suroviny jednoho druhu najednou nebo raději počkat, aby o ně nepřišel, jestli se vyplatí zariskovat, nebo spoléhat na další kola,…. . Je toho hodně a pro člověka s mizernou pamětí , který si nepamatuje ani co sám dal do balíčku před pěti minutami (to je přesně můj případ), je to ze začátku docela problém. Ale myslím, že se to opakovaným hraním zlepší a už teď se také těším, až to vyzkoušíme ve více lidech.
    …a ještě poznámečka….slabším náturám doporučuji mít při ruce telefonní číslo na donášku pizzy nebo hrát přímo v pizzerii, protože jinak budete za chvíli jen šilhat hlady a nesplníte objednávky….

  89. Maximus

  90. REM

  91. Bluefish

  92. kvetinka

  93. Roman

  94. Rubic(k)

  95. Luko

  96. chloridka

  97. Čajovna 82 vůní

  98. Katka Girgensohn

  99. pogo

  100. Agáta

  101. Láďa Smejkal

    Tuhle hru jsem se naučil na herním víkendu zhruba v 5 hodin ráno a můj původní úmysl – totiž jít už konečně spát – jsem musel o několik hodin odložit. Ne že by hra byla tak dlouhá, ale je drobátko návyková a když se navíc hraje v tak exkluzivním složení jako tehdy… A tak jsme vařili jednu picu za druhou. A nebyly to ledajaké picy, ale kromě obyčejných paprikové, salámové, olivové, houbové a ananasové i takové speciality jako pica Minimale, Bombastika a Monotoni.

    Hráč má na ruce na začátku celkem 7 karet. Z toho je jedna karta receptů a šest karet přísad do picy. Přísad je celkem pět druhů: salám, paprika, houby, olivy a ananas. Stejně tak je 5 odlišných sad receptů. Každý hráč obdrží na začátku hry sadu receptů. Ta se od sad receptů ostatních hráčů se liší tím, kterou přísadu preferuje. Preferovaná přísada je povinnou součástí všech pic dané sady. Herní princip je jednoduchý: Když je hráč na tahu, odloží na odkládací balíček libovolný počet kusů jedné přísady a pokud chce navíc jeden recept. Poté si dolízne do sedmi karet buď recepty nebo přísady. Když je rozebrán lízací balíček vezme jeden z hráčů (ten který si během hry lízl kartu Mama Mia) do ruky odkládací balíček, otočí ho rubem nahoru a začne třídit karty přísad do řad. V okamžiku, kdy narazí na recept některého z hráčů, ten se pokusí picu uvařit. Může použít přísady, které jsou na stole k dispozici, případně doložit další z ruky. Pokud se mu picu podařilo uvařit, recept i přísady se odloží a hráč získává bod. V opačném případě se recept hráči vrací na hromádku jeho receptů a všechny přísady na stole zůstávají a mohou být použity na jiné picy. Takto se odehrají tři kola (balíky). Nejlepším kuchařem je samozřejmě ten, komu se povedlo uvařit nejvíce pic.

    O co jste tedy vlastně dosud přicházeli, když tuto svělou malou karetní hru neznáte? Především o spoustu zábavy a humoru. Původní italského pojmenování některých pic je roztomilé a navozuje navíc tu správnou atmosféru italské picérie. To se prostě musí zažít, když někdo zkouší uvařit picu Pizza Bombastica (musí obsahovat minimálně 15 kusů přísad) a stůl zeje prázdnotou nebo se pokouší o salámovou picu, ve chvíli, kdy salám je jediná přísada, která na stole není k dispozici :-). Hra ale rozhodně nepatří mezi ty, ve kterých bezduše odhazujete karty a váš mozek si vybírá volno. Ba právě naopak! Zkuste chvíli dávat pozor a snažte si zapamatovat jaké přísady budou nejspíše v době vaření k dispozici. A vyplatí se dobrat nové recepty nebo raději další přísady? Protože vše samozřejmě nespočte ani profesor matematiky, na své si ve hře Mama Mia přijdou všichni. Třeba k hraní nalákáte i nějakou tu hospodyňku od plotny!

  102. Matěj Baťha

  103. Jaromír Kovařík

Přidat recenzi