Hrajeme.cz
DomůKatalog herNezařazenéCronberg (Bonobo Beach)

Cronberg (Bonobo Beach)

Originální název:
Cronberg (Bonobo Beach)
Rok vydání:
2003
Počet hráčů:
2 až 4
Věk:
Hra je určena pro dospělé hráče a pro rodiny s dětmi od 10 let.
Doba hraní:
Krátká hra do 20 minut
Doporučení rodiny:
Není známo nebo nedokážeme zařadit.
Doporučení hráče:
Není známo nebo nedokážeme zařadit.

Kategorie:

Popis

Píše se rok 1726. Většina budov města Cronberg lehla popelem při velkém požáru. Zachovány zůstaly jen městské hradby a hrad. Několik hlídačů dohlíží na pořádek v ulicích. Během opětovné výstavby města, se hráči snaží členy vlastní rodiny obsadit nejvýnosnější městské křižovatky a dostat se tak do znovu zřízené městské rady.

Další informace

Míra náhody

Počet hráčů

Věk hráčů

Doba hraní

Počeštění

Rok vydání

Míra interakce

Míra složitosti

Míra humoru

Doporučení rodiny

Doporučení hráče

Výrobci

Autoři

,

Recenze

  1. Mari

  2. Bruno

  3. Amahuska

  4. Tom

  5. jakub

  6. Krapnik

  7. paladin91

  8. Malicka

  9. Pablíčko

  10. Mirka

  11. XioN

  12. Jiří Poláček


    Je s podivem, že se zde doposud neobjevila recenze na tuto hru, když již v dubnu se na tomto serveru (www.hrajeme.cz/Hrajeme/NewsText.aspx?ID_NOVINKY=219) objevila informace, že Cronberg si lze nejenom zahrát proti počítači, ale dokonce snadno vyrobit za pár korun, které odpovídají nákladům na tisk.

    Nejdřív jsem si zkusil zahrát hru proti počítači a velice rychle se mi začala zamlouvat. Počítačoví protivníci nepřemýšlí dlouho, takže partie trvá příjemných pár minut, které lze vyšetřit o pracovní přestávce, a pokud je času víc, odveta vždy potěší. Především však princip hry má své kouzlo, na jehož podstatu jsem zatím u žádné jiné hry nenarazil – každým tahem hráč usilovně přemýšlí, jestli má raději obsadit nějakou křižovatku na městském plánu či raději někam umístit kartičku s budovou – a pak toho v mnoha případech lituje.

    Opravdový zážitek ze hry však dává až hra okolo stolu s rodinou či přáteli, na nichž jsem si navíc ověřil, že výroba herního plánu a zejména vystřihování herních kartiček se vyplatilo – tj. že si hru se mnou mnozí opět rádi zahrají. Hra má totiž následující vlastnosti:
    Její pravidla jsou jednoduchá; jejich vysvětlení zabere pár minut a jedna ukázková partie vše objasní.
    Hra je rychlá; přestože živí protivníci přemýšlejí mnohem déle, hráč se v průběhu kola nudit nemusí, neboť je v jeho zájmu rozvažovat nad svým dalším tahem předem. Celá partie pak trvá 15 až 20 minut, což znamená, že u jedné partie většinou nezůstane.
    Hra nabízí velké množství kombinačních možností, jejichž jádrem je umísťování kartiček budov na herní plán – záleží na orientaci kartičky, bodové hodnotě (s kladnými si člověk může přilepšit, se zápornými může škodit protivníkovi) a vhodném využívání bonusů.

    Nuže celkové shrnutí? Nevím, jestli se u nás Cronberg či její ostrovní variace Bonobo Beach prodává, ale vzhledem k tomu, že hru si stačí stáhnout (https://www.kronberger-spiele.de/eng/cronberg/cron.html), vytisknout a vystřihnout (plus si z nějaké jiné hry vypůjčit pět figurek stejné barvy pro každého hráče), určitě už vaše zlaté české ručičky nemusejí zahálet. Pokud neumíte anglicky nebo německy, dovolil jsem si pravidla hry (https://www.econ.muni.cz/~polacek/cronberg/) přeložit do češtiny (proto je zde nepopisuji) – připravil jsem i verzi pro tisk na jeden list papíru jako knížečky.

  13. murphy

  14. Basic

  15. BFM

  16. lotr

  17. tučňák

  18. Michal

  19. Pepik

  20. Rubic(k)

  21. WillBlack

  22. Odoren

  23. Agáta


    Hra je zajímavá už tím, že se vyskytuje pod dvěma názvy a ve dvou designových verzích (skinech), navíc jako desková hra i jako velmi hezky provedená PC verze.

    Hracím principem je podobná oblíbenému Carcasonne. Potrpíte-li si na záškodnické“ strategie, určitě si ji zamilujete.

    Legenda ke hře Cronberg je asi tato: středověké město bylo zcela zničeno požárem a vy se svými spoluhráči budujete v původních hradbách město nové. Stavět můžete paláce a jiné „hezké“ stavby, které přinášejí plusové body, ale i „ošklivé“ stavby, jako třeba popraviště, keré přinášejí body mínusové. „Hezkou“ stavbou můžete pomoci sobě, „ošklivou“ můžete soupeři uškodit. Oni vám pochopitelně také :-).
    Oproti třeba Carrcasonne můžete v každém tahu udělat jen jednu věc: buď položit kartičku (postavit stavbu); přičemž kartičky se vybírají náhodně z balíku; nebo obsadit místo mezi parcelami figurkou (máte celkem 4).
    Stavby – kartičky tvaru kosočtverce – se pokládají na hrací plán složený z trojúhelníků, takže se může stát, že některý trojúhelník zůstane volný (viz obrázky). To může být k užitku i ke škodě – některé trojúhelníky obrací vliv negativních staveb, takže záporné body se obrací na kladné. Jiné zdvojnásobují hodnotu místa, takže body, kladné i záporné, se počítají dvakrát (teoreticky i šestkrát). Důležité je nejen stavět, ale i obsazovat parcely, resp. křižovatky mezi nimi vlastní figurkou. Jakmile je figurka obestavěna, vrací se hráči a může, či spíš musí do hry znovu. To může být dobré na začátku hry, kdy je spousta slibných parcel, které je vhodné obsadit. Hra končí, není-li možné položit žádnou krtičku ani umístit figurku. Vrátí-li se vám tedy figurka ke konci hry, kdy jsou volné jen parcely se zápornými body, je to k vzteku. Figurku umístit musíte.
    Díky poměrně malému hracímu plánu a malému počtu kartiček je partie sehraná během 3 až 10 minut, podle počtu hráčů. To je jedna z velkých předností hry. Jedna partie ale nestačí, pokud nehrajete se stálými partnery (třeba v rodině). Zde je – podle mého – největší kouzlo hry: musíte odhadnout chování spoluhráčů. Pokud budou všichni spolupracovat, bude vítězné skóre přes 70 bodů. Pokud padnete na „škodlivce“, kteří nevynechají možnost umístit zápornou stavbu k vašim figurkám, zvítězí ten, kdo bude nejméně v mínusu.
    Strategie je pochopitelně různá pro dva či čtyři hráče.

    Tato hra se – pokud vím – v ČR neprodává. Můžete ji ale celkem snadno získat zdarma. Na autorských stránkách http://www.kronberger-spiele.de je s německou důkladností zpracovaný návod, podle něhož si ji můžete vyrobit sami. Stačí stáhnout a vytisknout .pdf soubor. Vytištěný hrací plán můžete nalepit třeba na zadní stranu jiné hry (osvědčily se Hrady), kartičky staveb nalepíte na trvdší papír a rozstříháte. Doporučuji lícovou stranu před rozstříháním polepit průhlednou fólií, revers barevnou (k dostání v obchodech s nábytkem pod názvem samolepicí tapeta); můžete je i zalaminovat. Barevné figurky můžete vzít třeba z Člověče nezlob se, v nouzi stačí rozřezat tlustší pastelky na centimetrové špalíčky 🙂

    To nejlepší nakonec: na výše uvedených www stánkách je ke stažení i PC provedení hry, takže si ji můžete předem vyzkoušet. PC verze nabízí oba skiny (Cronberg i Bonobo Beach), na rozdíl od výše uvedené „udělej si sám“, která nabízí jen Cronberg. Osobně mi to vůbec nevadí, Bonobo Beach se mi zdaleka tolik nelíbí. PC hra nabízí kromě obou skinů i možnost „upravit“ vlastnosti počítačových protivníků, nebo hru po síti, přijde mi zkrátka velmi vypracovaná, jakkoli se v PC hrách nevyznám.

    Stolní hra je ovšem úplně něco jiného. I když si nad hrou můžete ťuknout sklenkou vína o monitor, tomu zvuku bude chybět nejméně polovina!

Přidat recenzi