Hrajeme.cz

Go

Originální název:
Go
Rok vydání:
není známo
Počet hráčů:
2
Věk:
Hra je určena pro dospělé hráče a pro rodiny s dětmi od 8 let.
Doba hraní:
Není známo (nebo nelze určit)

Katalogové číslo: 11411 Kategorie:

Popis

Go je strategická a kombinační desková hra, která se hraje na hracím plánu (desce) 19 x 19 průsečíků černými a bílými kameny. Všechny kameny mají stejnou hodnotu (na rozdíl od např. šachu). Jedná se pravděpodobně o nejstarší dosud hranou deskovou hru na světě s velmi zajímavou historií. Původem pochází z Číny.

Pravidla go jsou velice jednoduchá. Je jich celkem 6 (zahájení partie a střídání tahů, zajímání kamenů, zákaz sebevraždy, zákaz opakování situace na desce – boj o ko, ukončení partie, počítání výsledku) a dají se vysvětlit během 5 minut.

Go je hra umožňující ohromné množství kombinací (řádově několikrát více než šachy), nicméně její filozofie je postavena tak, že ji mohou hrát okamžitě i hráči, kteří se teprve naučili pravidla. Zkušenostmi získanými hraním, případně studiem (určitě ve vyšších fázích svého hráčského vývoje) pak hráči pronikají do tajů hry a objevují další a další z nepřeberných variací, které tato hra umožňuje.

Další informace

Míra náhody

Počet hráčů

Věk hráčů

Doba hraní

Počeštění

Míra interakce

Míra složitosti

Míra humoru

Hra/Rozšíření

Pravidla:

Odkazy:

Recenze

  1. MMM

    GO je úplne najstaršia spoločenská hra, ktorá pretrvala dodnes. Kedysi pradávno si Číňania z dlhej chvíle začali ukladať zrnká bielej a tmavej ryže vedľa seba, nejako ich to pochytilo, vytvorili si pravidlá aby to malo aj nejaký zmysel a hľa, prvotriedny strategický abstrakt bol na svete. Pochytilo to ďalších a rozšírilo sa to ako epidémia. V našich končinách aj tak veľa ľudí túto hru nepozná, tu je preferovanejší šach. Go je *najprekombinovanejšia* hra vôbec a keďže je to úplny abstrakt, tak pôsobí dosť nepútavo. Napriek tomu myslím, že si zaslúži aby ju ľudia aspoň poznali, raz si ju zahrali a tí taktickejší si ju možno aj obľúbia.
    Pri GO sa dá ľahko dosiahnuť pocit, že vám každú chvíľu vybuchne hlava. A to je práve ten stav, pri ktorom sa mierne zvyšuje IQ (nečakajte, že to z vás urobí Einsteinov, ale možno skôr prídete na to, prečo je v Newcombovom probléme lepšie zobrať si len krabicu B).

  2. Slado42

    Letošním rokem trochu ztratila svůj primát jediné hry, ve které jsou lidé lepší, než počítače, což je až trochu děsivé. Každopádně za to jak dlouho odolávala si 5* rozhodně zaslouží. Je to zkrátka jednička mezi abstraktními hrami.

  3. Luksahol

    Hodnocení hry Go je jistě oříšek, jako abstraktní hra v lecčem podobná šachům totiž podléhá problémům učící křivky (abyste byli dobří, musíte co nejvíce hrát). S tím, že se zlepšujete, pak roste zábava, protože najednou dokážete předvídat, dokážete rozpoznat chyby, dokážete plošně strategizovat či si dokážete užívat tvary, jež na gobanu (hrací desce) vznikají. Jedná se tedy o časovou investici, pokud ale máte k abstraktním hrám blízko, mohu jen doporučit. S hraním Go se navíc pojí i sociální aspekt objíždění turnajů, které v ČR stále žijí, a kde se můžete setkat se spoustou zajímavých lidí.

  4. cinan

    nejdokonalejší abstraktní hra. Hluboká jak vesmír sám 🙂

  5. Satsugen

  6. Reagean

  7. Kafkan

  8. UEco

  9. Číňan

  10. palcice

  11. colonel

  12. pavlica

  13. ta*jemná*

  14. hammerhead

  15. tgrosser

  16. Sionn Latharn

  17. Tramvaj

  18. Zenitos

  19. yeetik

  20. Noni

  21. Savager

  22. Kalibulus

  23. Bajn

  24. palo75

  25. Dušan Takáč

  26. Sláva

  27. šnEk

  28. Pavel Jelínek

  29. Shade

  30. Zuzaa

  31. Michal

  32. roneth

  33. CzechCloud


    Obavam se ze hodnotit hru Go neni v mych silach, tak se jen pokusim o strucny pruvodce. Jedna se o hru kterou hraje zhruba jedna miliarda lidi aktivne. Existuje skoro 6000 let a do tech ji nikdo neprekonal. Jeji pravidla jsou odrazem zivotnich mouder a filozofie. Vic uz opravdu jen o hre. Zahrajte si ji a pokud vas uchvati, uz nikdy nepoznate nic lepsiho.

  34. mimoo

  35. jakub

  36. Krapnik

  37. Acer

  38. Martin Zeman

  39. Dodo

  40. Shako

  41. Pavel Tichy

  42. Mirka

  43. Bobr

  44. Dr.Lazarus

  45. Tarenor

  46. tučňák

  47. IKA

  48. káča

  49. jan

  50. yanca

  51. Piškuntál

  52. masik

  53. vlk1

  54. Hrubiduk

  55. Surt

  56. Láďa Smejkal

Přidat recenzi