Hrajeme.cz

Cluedo

Originální název:
Cluedo
Rok vydání:
1946
Počet hráčů:
3 až 6
Věk:
Hra je určena pro dospělé hráče a pro rodiny s dětmi od 8 let.
Doba hraní:
Středně trvající hra – asi 30 až 70 minut
Doporučení rodiny:
Asi nebudete zklamáni, ale také vás asi nenadchne.
Doporučení hráče:
Tuto hru vám nedoporučujeme, najdou se pro vás lepší hry.

Katalogové číslo: 11409 Kategorie: Štítek:

Popis

Hráči se snaží pomocí dotazování odhalit, které tři karty jsou ukryty na hrací desce – to znamená ty, které jsou mimo hru. Vždy se mohou dotázat na tři věci – jednu z nich je hráč po směru hodinových ručiček povinnen ukázat. Každý má tužku a může si výsledky svého dotazování zapisovat.

Další informace

Míra náhody

Počet hráčů

Věk hráčů

Doba hraní

Počeštění

Rok vydání

Míra interakce

Míra složitosti

Míra humoru

Doporučení rodiny

Doporučení hráče

Výrobci

Autoři

– Funagain Gameweb
– BoardGameGeek

Recenze

  1. zenitos

    Nadčasová hra, v našej rodine aktuálne najčastejšie hraná…

  2. plecniak

    Staré mladé časy …

  3. Meeshab

    Jedna z našich oblíbených rodinných her. Je na ní krásně vidět, jak se vypracováváme. Od počátečního prachobyčejného vyškrtávání až po dnešní propracovaný systém, kdy k odpovědi dokážeme dojít mnohem dříve a tak hru za večer otočit třeba i dvakrát třikrát. Líbí se mi provedení vražedných nástrojů i hezký herní plán a karty. Doporučuji zejména pro rodinné hraní.

  4. cinan

    Naprostá klasika, rodinná deduktivní hra s jednoduchými pravidly.

  5. Slado42

    Jedna z nestárnoucích klasik a u Clueda to platí dvojnásob, protože jde o vskutku starou hru. U nás doma jsme se ji nahráli hodně, a tak už se nám často stává, že všichni přijdou na pachatele ve stejný moment, což ale znamená, že se občas hra zasekne, jelikož se hráči navzájem začnou posílat do odlehlých místností. Jinak ale stále dobrá zábava, i když už ji nevytáhneme tak často.

  6. Plastík

    Za sebe dávám 4. Za mojí rodinnou sqadru bych musel dát deset. Drtí mě, neumím se soustředit. Už ve čtvrtém či pátém kole znají vražedný nástroj, místnost i pachatele. Já vím, že se stala vražda. Hra je určitě velmi dobrá, jak vidím doma, ale můj šálek kávy to není.

  7. mauser22

    Neomrzi..

  8. jarmuk

    příjemná deduktivní hra, jen pohyb po mapě by chtěl změnit z kostek na jinak.

  9. nessy96

    Tuto hru jsem hrála s menšími dětmi, takže byla spíše zmatená a nevyrovnaná. Byly zde menší zmatky a snahy také opisovat (je chyba, že není jak si zápisky schovat). Hra je založená hodně na náhodě a většinou se k výsledku všichni dopídí ve stejném kole. I když byla hra od hry plynulejší, po pár hrách už to nebyla taková zábava, takže jsme sáhli po jiné hře, která šla i menším dětem.

  10. Lachvos

  11. novalu

  12. Gothalgo

  13. Patrikhm

  14. MonaLisa Vox

  15. RTMyšák

  16. hanav

  17. amexa

  18. Rakosnicekabasta

  19. Čaňa

  20. kokrdal

  21. ikri

  22. littlemole


    První partie totální zmatek, druhá obrovské nadšení a po cca 10 už jen zklamání – pouze náhoda určí, jaká hra bude – zda nudná nebo pro vyvolené zábavná.
    V 90% se totiž výsledku doberou téměr všichni prakticky ve stejném kole. Jen vyjímečně se stane, že se vám logikou podaří husarský kousek a jedním poznatkem se Vám rozklíčuje třeba x dalších, které Vás posunou třeba i o pět kol před ostatní. Pak máte úžasný pocit, než zjistíte, že se tak děje opravdu zřídka (u mě to je jsou 2 hry z cca 50) 🙁

  23. WooDoo1208

  24. Adam Svoboda

  25. peta.nek

  26. esther.f

  27. JardaJaryn

  28. Vlad

  29. Duhamuz

  30. Jan

  31. Lazyt

  32. uglugf

  33. mysula

  34. Brisco

  35. Lečimír

  36. Machííírek

  37. WereWolf

  38. Ajeenka007

  39. adam9

  40. Pepsonka

  41. Tom a Maca

  42. Bajn

  43. Dušan Takáč

  44. market


    Super hra.
    Dlouho jsem se rozhodovala zda si tuto hru koupit, jelikož si myslím, že patří mezi dražší hry.
    Ale koupila jsem si ji a udělala jsem dobře. Musíte se soustředit při hraní a také dobře chápat pravidla hry, která jsou dobře vysvětlena. Je to logická hra, ale nebojte se zvládla jsem to já, takže to určitě zvládne každý!!!!!!! po čase se do toho dostanete a zvládnete to levou zadní:)
    Na hře se mi také libí design – pěkná hrací plocha, pěkné figurky, zápisníky, zbraně atd.

    Pokud o této hře přemýšlíte určitě jí můžu doporučit.
    Přeji pěknou zábavu…..

  45. Johny

  46. Viktor

  47. Amahuska

  48. Manas

  49. Zik9

  50. Tom

  51. nency

  52. kaplanka

  53. dajo

  54. Jada


    Cluedo jsem poprve hrala na Silvestra u znamych a okamzite me nadchlo, takze jsem si ho hned v tydnu bezela koupit.
    Ocenuji hlavne napad a provedeni hry.Byt v uloze detektiva a hledat vraha totiz okamzite zacne bavit vsechny,kdo si hru jednou zkusi (poté,co jsem hru, jiz svou, vzala ke znamym si ji hned bezela koupit i kamaradka). Do hry Vas bezvadne uvede pribeh v navodu. Navic ke kazde postave je strucny popis – vztahy postavicek navzajem, zivotni osud, …takze se s ni jednoduse vzijete 🙂 Design je opravdu skvely – vymodelovane postavicky se vsemi detaily a vrazedne zbrane (v kovu ci plastu) dodavaji teto detektivni hre jeste vetsi smrnc.
    Pri prvni hre pusobila pravidla trosinku zmatene, ale uz po prvnim kole bylo vse dokonale jasne, jednoduche…
    Jedine,co hru trochu zdrzuje je hraci kostka…kdyz vice hracu zna vraha, tak zalezi na kostce, kdo se nejrychleji dostane do mistnosti, kde vraha muze odhalit.
    V dnesni zaplave budovatelskych a podnikatelskych strategii je Cluedo velice prijemna zmena – podle meho nazoru naprosto bezkonkurencni hra!!!

  55. Matyasek

  56. martin.hippo

  57. ghoston

  58. azzinello

  59. Ladik81

  60. JSat

  61. pyty

  62. Lomi


    Hra Cluedo je tolik vychvalovaná, že se ocitla na žebříčku těch, které jsem se chystal koupit, docela vysoko. Musím však smutně konstatovat, že na to, jak nás zpočátku bavila, po nějaké době nadšení vyprchalo. Hra se totiž stává po několikerém hraní trošku stereotypní. Navíc zjišťujete, že pohyb pomocí kostek je příšerně zdlouhavý, přičemž v případě, že Vás někdo podezřívá, se stejně najednou přemístíte jinam, než jste původně šli, neboť podezřívající si Vás automaticky vyžádá. Vražedné předměty jsou sice v originální hře kovové a krásně provedené (stejně nádherný je i herní plán, postavičky a dobře zpracované jsou i deníky vyšetřovatelů, ačkoli většinou používáme úplně jiný způsob zápisu vyšetřování), ale při hraní zjišťujete, že vlastně nejsou vůbec k ničemu. Prostě se přemístí tam, kde učiníte podezření či obvinění. Čili kdyby nebyly vůbec, nic se neděje. Navíc i počet karet v ruce nemusí být vyrovnaný při různém počtu hráčů. S tím vším pak samozřejmě klesá i prožívání hry a hratelnost celkově.
    Dobrým řešením, jak nedojít k názoru, že hra skrývá „“za hodně peněz až příliš málo muziky““, je využít některé hráčské dodatky uvedené např. na stránkách boardgamegeek, nebo si pravidla trochu upravit se spoluhráči sami. Hru lze hodně zpříjemnit např. vynecháním házení kostek a zapojením jiného principu (např. posun po místnostech o určitý počet, nebo posun o 1 a vznesení podezření či obvinění), rozdáním stejného počtu karet všem hráčům a umístěním nadbytečných do místností, určením, že hráč musí nejprve zbraň sebrat a poté někde použít k podezření či obvinění, přičemž může mít v ruce omezený počet kartiček a zbraní (čímž se může docílit i výměny kartiček a zamezit blokování zbraní) apod.
    Rozhodně si myslím, že při standardním systému hry se hratelnost na stejně vysoké úrovni dlouho neudrží. Ale zavedením nových principů do hry ji může výrazně zvýšit, podle mého názoru i výše, než byla na počátku:))
    Samotné originální hře dávám 3 hvězdičky. Po upravení pravidel a zapojením dalších možností a skutečném využití herních předmětů se pak může vyšplhat až na 4.

  63. Warfery

  64. DwarfMan

  65. Martin

  66. Křepelka

  67. jakub

  68. karol

  69. lenka

  70. sirio

  71. matys

  72. Ajvo

  73. Markéta

  74. Shako

  75. Mirka


    Cluedo je zkrátka naprosto výjimečná hra. Pokud vás baví odhalování zločinů na základě kusých indicií, je to hra pro vás. I když samotná podstata hry (spáchaný zločin) není nejveselejší, přesto se u této hry dá zažít docela slušná legrace.
    V neposlední řadě musím ještě zmínit skvělé doplňky her a příjemně zpracovaná pravidla, která vás dostávají do příběhu, který zvlášť v detektivce je podstatný. Jsem ráda, že tento „“detail““, na který se bohužel často zapomíná, v této hře je.

  76. Felix

  77. Emil

  78. Anonym

  79. termit


    Hra Cluedo byla snad první moderní desková hra, kterou jsem kdy hrál a doslova mě uchvátila. Zážitek měl malý nedostatek – hra nebyla moje a jejího majitele jsem již nikdy nespatřil. Až konečně letos po Vánocích jsem zakoupil jeden exemplář a již po prvním hraní mi přinesl mnoho radosti. Velice oceňuji jednoduchá pravidla (vysvětlovat stále dokola nově příchozím Obchodníky z Janova je úmorné…). Provedení hry patří určitě k tomu nejlepšímu. Vysoko stavím rovněž tajuplnou atmosféru, která ze hry vyzařuje. Zpracování brožurky s pravidly je atraktivní.Vila (herní plán) je celá laděna v temných barvách, což tajuplnost ještě umocňuje.
    Zápletka hry je následující: Na tudorském panství se stala vražda,zabit byl mladý Dr. Black, který měl následujícího dne zdědit velký majetek. Podezřelých je 6 osob (služka, páter Green, plukovník Mustard a další), kteří jsou všichni přítomni ve vile. Každá z postav by měla důvod vraždu spáchat. V brožuře s pravidly máme k dispozici stručné charakteristiky osob podezřelých. Pomocí logické dedukce se hráči snaží dospět k rozřešení vraždy. Snaží se zjistit kým, kde a jakým nástrojem byla vražda spáchána. Hra je však pokaždé jiná a netřeba se obávat, že po prvním vyřešení případu nebude hra podruhé hratelná.
    Zcela souhlasím s předchozím recenzentem, že hra je vhodná spíše pro starší hráče. Podíl náhody je skutečně malý a hra by mohla být dobrým tipem pro všechny, kteří mají rádi hry, při kterých si zapotí omozečnici. Cluedo je dle mého soudu skutečnou klasikou. Oceňuji především jednoduchý princip, zápletku,vysokou hratelnost, provedení a, jak říkají Němci, Spielreiz:).

  80. Lucinka21CL

  81. Stanley


    Osobně Cluedo nevlastním, ale mám českou verzi této hry, která se jmenuje Detektiv. Pravidla jsou v podstatě shodná. Provedení ovšem jasně lepší u originálu. Tuto hru jsme hráli už mnohokrát. Naprosto nesouhlasím se středním podílem náhody a mírou humoru, jak se píše v informacích o hře. Náhoda zde hraje roli velmi malou. U Clueda se také moc nenasmějete a komunikace není nijak velká. Myslím, že ve hře najdou zalíbení spíše starší hráči (tak od 12 let), protože se u ní musíte opravdu pekelně soustředit a namáhat mozkové závity po celou dobu hry, jestliže chcete vyhrát. Což může po půlhodině hry některé (zvláště mladší) hráče přestat bavit. Hra je spíše klidná, ne moc akční. Při hraní je dobré nikam nespěchat, aby měli všichni dostatek času si dělat poznámky. Hra je krásně provedená do posledního detailu. Jen ve vybavení hry postrádám pro každého hráče nějaké desky, aby mohl své poznámky lépe zapisovat a skrýt před spoluhráči. Pravidla jsou jasná, jednoduchá a snadno pochopitelná. Na zaučení nováčků stačí 10 min. Dále oceňuji skvělý nápad a hrací systém.
    Cluedo je hra pro přemýšlivé typy hráčů, které baví logicky uvažovat a dedukovat. Jen oni si ji opravdu zamilují a rádi se k ní budou vracet. Je super.

  82. Bobr

  83. Dr.Lazarus

  84. Petr

  85. Mařka

  86. Akin

  87. xdavid

  88. postuli

  89. Thelonius

  90. darebák

  91. PepaK


    Velmi známá detektivní hra, která dnes patří ke světovému bestselleru. Zřejmě také patří k nejhranějším detektivním hrám. Existuje i její verze pro počítač a dokonce prý i jako TV show. Na tuto pozici se dostala díky relativně jednoduchým pravidlům, skvělé atmosféře, hezkému zpracování a z toho vyplývající rychlé chytlavosti u hráčů.
    Po otevření krabice na vás čeká krásný herní plán, šest figurek, dvě hrací kostky, kartičky vražedných předmětů, osob, místností a konečně zápisník detektiva. Na hracím plánu jsou jednotlivé místnosti (obývací pokoj, kuchyně, knihovna, studovna ………..) a kolem postupová políčka se startovními pozicemi pro jednotlivé osoby. Na začátku hry se karty rozdělí a zamíchají do tří hromádek. V jedné budou místnosti ve druhé osoby a ve třetí předměty. Pak se z každého balíčku sejme jedna vrchní karta a položí se vedle hrací plán do obálky. Tak a nyní se stal zločin, který byl proveden předmětem, osobou a v místnosti uložené v obálce. Tím je tedy určeno kdo, čím a kde zabil. Zbytek karet se zamíchá a všechny karty se rozdají tak, aby každý hráč dostal stejně karet jako ostatní. No a nyní zbývá zjistit jaké karty jsou v obálce a vypátrat tedy zločin. Jaké karty tam nejsou, to víte zcela jistě – máte je přeci v ruce. Vaším úkolem tedy bude postupně zjišťovat, jaké karty mají vaši protihráči a až si budete myslet, že máte dostatek důkazů k obvinění, zapíšete svojí domněnku a tajně se podíváte do obálky a tím si svoje podezření potvrdíte nebo vyvrátíte. V úspěšném případě se stáváte vítězem, opačně prohráváte a stáváte se pasivním hráčem, který již po hracím pláně neputuje, ale dál odpovídá svým protihráčům. A jak tedy vlastně informace získáváte? Pomocí hracích kostek postupujete se svojí figurkou po hracím plánu, jako v člověče nezlob se. Vždy, když se zastavíte v některé z místností (nesmíte se neustále vracet do jedné místnosti), můžete pronést své podezření. Například, že to udělala paní Bílá, v knihovně a sekáčkem. Pokud hráč po vaší levici má v ruce jednu z těchto indicií, musí vám jí ukázat (tak aby nikdo jiný neviděl jakou), pokud nemá, tak následující hráč a tak dále. Po shlédnutí karty s indicií si uděláte poznámku ve svém deníku detektiva a hra pokračuje dál. Důležité je pozorně sledovat dotazy ostatních hráčů a pozorovat kdo ukazuje karty a ovšem si vést pečlivé záznamy. Můžete i zmást soupeře tím, že se ptáte na karty které máte sami v ruce.
    Cluedo je skvělá hra pro 3-6 hráčů ve věku 8-99 let. Osobně doporučuji ji hrát alespoň ve čtyřech. Zábavná hra, ve které stačí jeden špatný zápis a už „jdete“ po špatné stopě. A pak už si jen říkáte, co by bylo kdyby …………..

  92. golmon

  93. mathes

  94. Bercik

  95. serena wiliamsova

  96. marcel

  97. pogo

  98. Láďa Smejkal

  99. otakar zatřepálek

  100. Matěj Baťha

  101. Jezevec

  102. Jaromír Kovařík

Přidat recenzi