Hrajeme.cz

Coloretto

Originální název:
Coloretto
Rok vydání:
2003
Počet hráčů:
3 až 5
Věk:
Hra je určena pro dospělé hráče a pro rodiny s dětmi od 8 let.
Doba hraní:
Krátká hra do 20 minut
Doporučení rodiny:
Asi nebudete zklamáni, ale také vás asi nenadchne.
Doporučení hráče:
Asi nebudete zklamáni, ale také vás asi nenadchne.

Kategorie:

Popis

Jako chameleon umíte měnit barvy tak často jak potřebujete. Ale pozor. Kdo to přežene, zůstane pozadu za ostatními nebo schytá i mínusové body. Vyčkejte na správnou chvíli a seberte karty soupeřům dříve než se vzpamatují!

Další informace

Míra náhody

Počet hráčů

Věk hráčů

Doba hraní

Počeštění

Rok vydání

Míra interakce

Míra složitosti

Míra humoru

Doporučení rodiny

Doporučení hráče

Výrobci

Autoři

– Coloretto
– Svět deskových her
– Pravidla hry Coloretto

Recenze

  1. Adam Walder

    Hra která klame tělem – vypadá jako jednoduché kvarteto, ale systém je velice zábavný a znovuhratelný. Jednou jsme měli tuhle hru na dovolené u moře se známými a každý večer jsme ji hráli dobré dvě hodiny.

  2. Orel91

    Skladná, nenáročná, rychlá, oddechová. Tak nějak by se dala tato karetní hra popsat. Hru nachystáte během chviličky, vysvětlení pravidel nováčkům nezabere ani pět minut a v batohu pro ni místo najdete vždycky.
    Coloretto má od začátku do konce svižné tempo, při kterém si snažíte nahrabat co nejvíce těch správných karet, ale zároveň donutit soupeře nabrat si co nejvíce těch špatných. Bohužel (bohudík) o to samé se budou pokoušet i ostatní hráči u stolu, takže váš boj o prvenství nebude zas tak lehký.
    Tu a tam je třeba zapojit také mozek, ale jinak bych osobně hru řadil spíše k relaxačním rychlovkám.

    + Jednoduchost (v té je vždycky krása)
    + Rychlost (jedna partička vám zabere maximálně 15 minut)
    + Skladnost (vleze se prakticky kamkoliv)
    + Varianta pro dva i více hráčů
    + Oddechovka

    – Z mého pohledu žádné

  3. matewr

    Coloretto je ukázkou toho, jak by měla vypadat karetní hra. Přenositelná, lehce hratelná na cestách, rychlá, jednoduchá na pravidla, oddechová a zábavná. Přesně takovou hrou je Coloretto. Staví na těžké volbě hráče, kdy na výběr jsou jenom dvě možnosti. Ačkoli je hra stále jednoduchá, právě těžké rozhodování hráče, z ní činí taktickou a zábavnou hru pro každého. Není snad hráče, kterého by Coloretto nebavilo. Hra je to však jen výplňová, nebo cestovatelská. Nic víc, nic míň.

  4. Today

  5. palcice

  6. karelik

  7. Zdenek_

  8. peta.nek

  9. esther.f

  10. Wotton

  11. Martin

  12. rach

  13. Mates

  14. Prochy

  15. Lubbo

  16. Semiš

  17. Jindřich „“Desgenais““ Cinka

  18. Last_Elf

  19. tondakolik

  20. Viktor

  21. Selda.cz

  22. Manas

  23. ghoston

  24. Mirek

  25. CzechCloud

  26. makaking

  27. pyty

  28. qcpx

  29. poutník


    Zase trochu jiný nápad, rád si hru zahraju, ale že bych učůrával blahem? Možná trochu menší děti. Na osvěžení a taktiku je ale fajn a někteří hráči na ni nedají dopustit.

  30. Yuri

  31. fojtik

  32. Pavla

  33. oplprokop

  34. jakub

  35. Jekor

  36. Gimli

  37. eklp fistronek

  38. Arvi

  39. paladin91

  40. Malicka

  41. Linhard

  42. Ranca

  43. Esc

  44. richie

  45. Elwen

  46. -grizzly-

  47. Papo Shimitz

  48. ewuchka

  49. Markéta

  50. Petr Holub

  51. Shako

  52. Pelly

  53. Kamčatka

  54. Zuzka

  55. Mirka

  56. PB

  57. dilli

  58. jerry

  59. Flamberg

  60. GeniuZ

  61. SXa

  62. XiXaO


    Jednoduchá, skvělá hra. V méně hráčích můžete lépe ovlivňovat karty uprostřed stolu. Je to taková hra „buď budeme přemýšlet, a bude to super, a nebo nebudeme přemýšlet a nebude to super“.
    A právě to dodává Colorettu jedinečné kouzlo.

  63. Adam


    Hru jsem vyhrál na turnaji v Bangu a od počátku jsem k ní přistupoval s velkým despektem, protože jsem očekával variaci na prší. To jsem se ale HODNĚ spletl. Hra je totiž parádní! Pravidla jsou jednoduché a vysvětlit je netrvá déle než pár minut. V kontrastu s jednoduchými pravidly je herní systém tak propracovaný, že jsem se nestačil divit. Ve hře se doplňují dva základní prvky – pomáhat sobě (kde to jenom jde) a škodit jiným (kde to jenom jde:-)) Hra vás postupně, jak tahy jdou, staví před desítky zábavných a mnohdy obtížných rozhodnutí. Nejlepší tah je samozřejmě ten, kdy sobě hodně pomůžete a jinému těžce uškodíte. Obecně není hra úplná oddechovka typu Střelených kachen, musí se u ní trochu zapřemýšlet. Přesto hra odsýpá svižně a hráč nemá možnost se nudit, neboť je pořád vtažen do hry a co chvíli je na tahu. Hra, !!!pozor!!!, není o náhodě, i když ta se tu vyskytuje, tak v omezené míře a dobří hráči vyhrávají častěji než ti horší. Hru si vychutnají nováččci i pokročilí hráči (když se dostanou do skupinky s nováčky, kteří prostě s vámi ten Axis and Allies nezahrajou) i když asi největší fandy bude mít hra v okruhu příležitostných hráčů, co si ji díky skladnosti vezmou třeba do batohu na hory, na dovču, a tak. Závěrem shrnu a podtrhnu, že Coloretto je hra až nečekaně vysokých možností, kdy na jednoduchém principuje je postavená výborná zábava.

  64. Darn


    Coloretto je ve svém principu jednoduchá hra pro 3-5 hráčů (doporučuji hrát alespoň ve čtyřech), do jejíchž pravidel rychle a lehce zasvětíte své kamarády (i když první hru budou ještě lehce tápat a je vhodné jim alespoň trochu nastínit taktiku, zvlášť, pokud nemají předchozí zkušenosti s moderními hrami) A věřte, že i lidé od přírody nedůvěřiví k moderním či karetním hrám Coloretto velmi záhy chytne a nepustí a možná se vám stane, že nakonec na vás nezbyde místo u stolu.

    Cílem hry je sbírat chameleony jedné barvy (k dispozici je barev 7, každá má devět chameleonů a ještě jsou ve hře „“žolíci““ a bonusové body) Celý vtip je v tom, že na závěr se vám do hodnocení započítávají chameleoni pouze od tří barev, každá barva navíc pro vás znamená mínusové body. Chameleony sbíráte tak, že je přikládáte na „“vozíčky““ a potom sami jeden z „“vozíčků““ seberete. Vypadá to možná trochu zmateně a složitě, ale věřte – jedna hra a pochopíte a co víc – hru si zamilujete, zvlášť, pokud hrajete s lidmi s tím správným „“barvocitem““ :o)

    Hra je pěkná, skladná (jak se ostatně u karetních her předpokládá) a docela svižná (vejdete se do dvaceti minut, půl hodiny) Problém je v tom, že jedna hra většinou nestačí… Nezbývá, než poděkovat Albi, že Coloretto je od října k dostání i v Čechách

  65. Merlin

  66. Stanley

  67. Bobr

  68. murphy

  69. Brontik

  70. Irbis

  71. leech

  72. tučňák

  73. Droll

  74. Prófa

  75. Michal

  76. kokon


    Já jsem měl velice exkluzivní příležitost si tu hru zahrát a tak píšu recenzi:
    Velice jednoduchá pravidla a jednoduchý, leč propracovaný systém hry je výborný. Musíte sbírat chameleony různých barev, ale počítají se vám jen tři barvy. Nejlepší je, jak můžete ostatním hráčům pěkně škodit. Jinak hra se dá asi nejlíp přirovnat ke Ztraceným městům.

  77. Bluefish

  78. xdavid

  79. káča

  80. Jirka

  81. V.S.

  82. tonal

  83. Luko

  84. Richmond

  85. WillBlack

  86. golmon

  87. pogo

  88. Agáta

  89. Jersey

  90. Láďa Smejkal

    Myslíte, že deset druhů karet je na dobrou karetní hru málo? Vyzkoušejte Coloretto! Již na první pohled vás překvapí, že krabička obsahuje vlastně jen a jen chameleony v různých barvách. Celkem jich je 8 barev po osmi kartách od každé. Navíc se v balíčku ukrývají tři duhoví chameloeni a jedinou větší odlišnost představují karty s dvojbodovými bonusy a kartička indikující blížící se konec hry. A to je vše. Ale i tohle „“málo““ stačí v rukách šikovného autora na vykouzlení kandidáta na hru roku!

    Jak vlastně hra funguje? Je založena na dvou principech. Prvním je, že hráči se snaží získat co nejvíce chameleonů jednotlivých barev, ale každý musí počítat s tím, že jen chameleoni tří barev mu přinesou kladné body, za další se naopak body odečítají.

    Druhým je geniální způsob získávání karet s chameleony. Ve středu stolu jsou hromádky odpovídající počtu hráčů a na ně hráči postupně přihazují otáčené karty. Počet karet v každé hromádce je omezen na max. tři. Pokud se nějaká hromádka hráči, který je na tahu líbí, může si vzít. Takto se pokračuje, dokud každý hráč nezíská jednu hromádku. Poté se opět zapojí všichni do vytváření nových hromádek.

    V okamžiku, kdy některých hráč otočí kartu signalizující konec hry, dokončí se již pouze aktuální vytváření a rozdělování hromádek. Poté se spočtou body. Duhoví chameloni se mohou použít jako chameleoni libovolné barvy, za bonusové karty se připočte odpovídající počet bodů. Hodnocení chameleonů je progresivní. Čím více chameleonů od jednoho druhu hráč nasbíral, tím více se zvyšuje počet bodů, které získá nebo o které přijde.

    V čem spočívá úspěch této hry? Prostě v tom, že každý hráč je v neustálém tlaku, když se musí doslova při každém tahu rozhodovat, zda si už má vzít hromádku nebo čekat na tučnější zisk; zda si má vylepšit hromádku, kterou by rád nebo by mu ji už někdo uzmul; jestli je lepší vylepšit hromádku soupeři nebo uškodit sobě apod. Samozřejmě málokdy je odpověď jednoznačná, záleží na strategii ostatních, na tom, jaké karty a kdy se otočí, ale také na momentální náladě soupeřů :-).

    Prostě Coloretto je jednoduchá, svižná, ale návyková hra pro malé i velké hráče. Pokud by vás přesto hra časem začala nudit, na stránkách autora si můžete stáhnout a vytisknout zdarma dvě minirozšíření hry. Více informací k rozšířením najde v tomto článku.

  91. Matěj Baťha

  92. Jaromír Kovařík

Přidat recenzi