Hrajeme.cz

Vinci

Originální název:
Vinci
Rok vydání:
1999
Počet hráčů:
3 až 6
Věk:
Hra je určena pro dospělé hráče a pro rodiny s dětmi od 12 let.
Doba hraní:
Velmi dlouhá hra – trvá většinou více než 2 hodiny
Doporučení rodiny:
Není známo nebo nedokážeme zařadit.
Doporučení hráče:
Není známo nebo nedokážeme zařadit.

Kategorie:

Další informace

Míra náhody

Počet hráčů

Věk hráčů

Doba hraní

Počeštění

Rok vydání

Míra interakce

Míra složitosti

Míra humoru

Doporučení rodiny

Doporučení hráče

Výrobci

Autoři

– Funagain Gameweb
– BoardGameGeek

Recenze

  1. Xaws

    Trošku náročnější hra. Herní mechanismus ale není tak složitý. V českém překladu návodu nebylo vše jednoznačně vysvětleno. Dost jsme si museli pomáhat anglickým originálem.

    Herní plán představuje Evropu rozdělěnou na provincie. Terén je různorodý. Najdeme zde hory, lesy, louky a pole.
    Na začátek se náhodně vybere šest civilizací. Každá má specifické vlastnosti. Každý hráč si vybere jednu z šeti nabízených a obdrží daný počet hracích kamenů. Pomocí těch zabírá území (provincie). Dobytí provincie stojí určitý počet hracích kamenů (dle povahy terénu – hory, louky, pole, les). Dále v provincii žijí obyvatelé – reprezentuje neutrální hrací kámen. Po té co již hráč nemá dostatek hracích kamenů na zabírání provincií končí tah. Sečtou se bodované provincie. Podle vlastností civilizace může mít ještě bonusové body, např. za doly, přístavy. Na konci tahu přeskupí svoje hrací kameny tak, aby v každé zabrané provincii zůstal min. 1 kámen a v těch, které chce bránit jich umístí více. Ty pak při dobývání jinou civilizací (dalšími hráči) stojí více hracích kamenů.
    Pokud se už civilizace nemůže dále rozvíjet (nemáte hrací kameny na zabírání dalších území) vyhlásíte úpadek. V dalším kole si nalosujete jinou civilizaci a hrajete dál. Vaše původní civilaze Vám stále vynáší body dokud ji někdo nedobude, nebo nevyhlásíte úpadek u Vaší druhé civilizace. Pak první civilizace končí a kameny se odstraní z hracího plánu. Vaše civilizace mezi sebou nesmí nikdy přímo sousedit. Konec hry je v okamžiku kdy některý z hráčů dosáhne 100 bodů. Ještě se dohraje kolo do konce, aby se dalo určit pořadí ostatních.

    Hra je docela dlouhá. Vyžaduje taktické přemýšlení a dost počítání, který tah pro vás bude nejvýhodnější. Jelikož celý tah soupeřů probíhá po sobě po jednom, budete se chvílemi nudit. Rozdílné vlastnosti civilizací dost ovlivňují taktiku, takže než se s nimi seznámíte budete lehce tápat a zkušenější hráči zde mají výhodu.
    V celku je hra povedená. Graficky je docela strohá, ale přehledná. Podíl náhody je malý. Záleží jen na tom, jak nalosujete vlastnosti jednotlivých civilizací.
    Než se prokoušete pravidly tak první hra (v 5) nám trvala 4 hod.

  2. Wolfling

  3. Jindřich „“Desgenais““ Cinka

  4. Bruno

  5. Shade

  6. Skywalker

  7. Mick

  8. Martin Plesnivý

  9. Yuri

  10. Malicka

  11. Linhard

  12. ifca

  13. Petr Holub

  14. Shako

  15. Centime

  16. Karlovka

  17. karel

  18. xdavid

  19. urtin

  20. Richmond

  21. Citron

  22. WillBlack

  23. marcel

  24. pogo

  25. Martin Blatný

  26. Kolík Aťsepicnu

  27. Láďa Smejkal

Přidat recenzi