Hrajeme.cz
DomůKatalog herRodinná hraCarcassonne: Lovci a sběrači

Carcassonne: Lovci a sběrači

Originální název:
Carcassonne: Hunters and Gatherers
Rok vydání:
2002 (nová edice s upravenou grafikou 2020)
Počet hráčů:
2 až 5
Věk:
Hra je určena pro dospělé hráče a pro rodiny s dětmi od 8 let.
Doba hraní:
Středně trvající hra – asi 30 až 70 minut
Doporučení rodiny:
Určitě vyzkoušejte, neměla by uniknout vaší pozornosti.

Katalogové číslo: 11345 Kategorie: Štítky: ,

Popis

Pro všechny příznivce hry Carcassonne a nejen pro ně… Ačkoliv je princip hry podobný jako u „modré“ verze Carcassonne, pravidla nasazování figurek a počítání bodů jsou výrazně odlišná. To činí hru velmi zajímavou a svým způsobem velmi originální…

Oblast kolem dnešního města Carcassonne s jeho mohutným hradem byla osídlena již před tisícovkami let. Tehdejší obyvatelé lovili zvěř, chytali ryby a sbírali lesní plody, aby si zajistili každodenní obživu. Jejich přítomnost dodnes dokazují nádherné jeskynní malby a četné archeologické nálezy.

Další informace

Míra náhody

Počet hráčů

Věk hráčů

Doba hraní

Počeštění

Rok vydání

Míra interakce

Míra složitosti

Míra humoru

Doporučení rodiny

Doporučení hráče

Výrobci

,

Autoři

Pravidla:

Odkazy:

Recenze

  1. Cermakov1

    Zajímavá alternativa ke klasické hře Carcassone.

  2. Jiří Aberle

    Naprosto nejlepší sólo verze Carcassonne, situovaná do pravěku. Krásně graficky provedená, kde místo cest jsou řeky s jezery a rybami a místo měst lesy s valouny zlata a houbami. Na loukách se prohánějí mamuti a jeleni a loví šavlozubý tygři. Je zde možnost získání bonusových kartiček, které přináší různé výhody a bonusy. Na systém řek lze postavit rybářskou chýši, která v závěru hry přinese body navíc za ryby. Nás hra chytla tak, že jsme si z internetu stáhli i neoficiální rozšíření a vyrobili spoustu dalších kartiček, aby jsme se hry dost nabažili. Perfektní v jakémkoliv počtu hráčů.

  3. vasek

    Jedná se o hru z řady her Carcassonne, místo měst se budují lesy a místo cest zase řeky. Na loukách se sbírá zvěř a v řekách a rybnících ryby. Samotnou hru mám raději než samotný originál Carcassonne. Lze přirovnat ke Carcassonne, které již v základu obsahuje rozšíření.

  4. martan

    Hra v 5 hráčích je odehraná docela rychle. Vždy hrajeme s kartami se zlatými valouny, které hře přidávají další možnosti jak vyhrát. Velmi se mi líbí grafika kartiček, více než u „modrého“ Carcassonne.

  5. Wolvik

    Moje nejoblíbenější verze carcassonne. Situované do pravěku s mechanikami navíc oproti původní verzi. Uzavřením lesa s hroudou zlata získáte možnost dobrat bonusovou kartičku, které jsou lepší, než standartní a mnohdy dají specifický bonus. Po pastvinách se prohánějí mamuti, jeleni a jiné zvířectvo, ale pozor, za každého šavlozuba máte body dolů, protože Vám v revíru loví. Na systém řek lze postavit rybářskou chýši a v závěru hry opět bodíky navíc za ryby. Prostě pecka. Grafické zpracování je pěkné, ovšem jak již zde bylo zmíněno, občas trochu nepřehledné.

  6. matrosh

    Moje jediná zkušenost s Carcassonne. Nebylo to špatné, ale ani mě to nijak moc neoslovilo. Prostě průměr. Už to nikdy hrát nepotřebuju.

  7. karelik

    „Zelené Carcassonne“ mám rád, protože je hezčí než základní modré. Grafika zobrazuje mamuty, lesy, řeky s rybami, je pěkná. Pravidla jsou podobná, ale jsou zde nové prvky: chýše na řece a speciální bonusové kartičky, které se berou po dokončení lesa s valounem zlata. Hra díky tomu dokáže být zajímavější a někdy plná zvratů. Je proto trochu těžší pro začátečníky, je víc hledání, víc pravidel, ale nijak zásadně. Většinou Lovce a sběrače vytáhnu na někoho, kdo už základní Carcassonne zná a ten ho uvítá jako zajímavé zpestření. Hratelnostně je na tom podobně jako základní – vyrovnané, hratelné v jakémkoliv počtu hráčů, prostě super.

  8. jarmuk

    co dodat, o fousek lepší, než ta původní verze, ale méně přehledné, protože zelaná v zelené je hloupá na rozlišení.

  9. Durdas

    Tato verze Carcassonne je umělecky velmi povedená a ze základních principů hry, si bere vše, co známe ze základní verze a přidává k tomu něco svého, co v originálu nenajdeme.

    Jak už jsem napsal, tak z umělecké (kreslířské) stránky hře není co dodat. Vše je hezké a na první pohled rozeznatelné.

    Ohledně principu hraní, tak zde nenajdeme praktický žádné odlišnosti od základní verze. Místo cest jsou řeky, místo měst jsou lesy, přikládání figurek, to vše je stejné.
    Novinkou jsou však chýše, které jsou při dobré taktice velmi bohatým zdrojem bodů. Řeky jsou totiž ohraničené rybníčky s rybami a v takovém říčním systému dodá chýše svému majiteli za každou rybu jeden bod.

    Dalším novým prvkem je zlatý valoun, kdy při uzavření lesa se zlatým valounem si hráč, který les uzavřel, vezme jednu speciální kartičku a hned ji umístí k dříve vyloženým. O speciální kartičky se vede občas tuhý boj, protože jsou na nich velmi důležité body v podobě velkého množství zvířat na jedné kartičce.

    V neposlední řadě je jiné počítání pastevců (oproti originálu). Na loukách/pastvinách se potulují mamuti a jeleni a za tyto zvířata právě dostává pastevec body (mamut – 2b., jelen – 1b.). To ale může narušit tygr, který jelena zabije a tak za každého tygra si musí pastevec odečíst jednoho jelena.

    Hra je podle mého velmi povedená a je příjemným odbočením od originálu. Škoda, že se pro tuto verzi nevymýšlí rozšíření. Tak vzhůru na mamuty!

  10. XiQiX

    Povedená varianta hry Carcassonne pro malé děti. Prostředí našich prehistorických předků velmi baví a z lovů byli nadšeni. Bohužel, tato variantal nelze kombinovat s klasickým Carcassonne.

  11. cicam

  12. Cesarea

  13. ladcu

  14. diamanttka

  15. Baliend

  16. marciska

  17. MiW

  18. Anetka

  19. Veronika


    Když jsme sháněli nějakou novou hru, kterou bychom mohli hrát, pečlivě jsme vybírali. Hry nejsou zrovna nejlevnější, a proto jsme se báli, abychom si nějakou nekoupili a pak už ji jen nechali ležet ve skříni. Když jsme si vybrali tuto hru, zalíbila se nám. Máme ji už nějakou delší dobu, pořád ji hrajeme a ještě nás vůbec neomrzela, ba naopak, když je nějaká volná chvíle, sáhneme po této hře. Hra se skládá z kartiček, které se podle libosti sestavují dohromady, pokaždé jiná hra, jiný zážitek. Uvažujeme dokonce ještě o koupi základní verze + nějakého rozšíření. Líbí se mi zpracování kartiček a celkový nápad hry. Pravidla jsou jasná, pochopili jsme okamžitě z návodu.

  20. Pavel

  21. vaseklu

  22. Kmotr2

  23. Patrikhm

  24. ZaPa

  25. RTMyšák

  26. Kasparov

  27. Davides9

  28. Kuba

  29. Pjenkava

  30. Asindor

  31. karelik

  32. Veroslavka

  33. Davides

  34. kokrdal

  35. ZdenT27

  36. Martin

  37. ikri

  38. Bio

  39. PesBobes

  40. Adam Svoboda

  41. tanulo

  42. adela

  43. giahra

  44. potapnik

  45. AntonGorodecky

  46. Wotton

  47. anjuli

  48. Zenitos

  49. ftoh

  50. teotihuacan

  51. aksile

  52. Hrabě z Carcassonne

  53. Abiosis

  54. czechpastor

  55. Joe

  56. beny

  57. darwin

  58. kazwein

  59. slonik-em

  60. izka

  61. Jurand ze Spychova

  62. Carcassonnemaniak

  63. skyfire

  64. Makabi

  65. Jan

  66. gelefier

  67. Kalibulus

  68. Lada

  69. macek

  70. Pipla

  71. Zipakna

  72. rach

  73. Ringo

  74. Gaspar

  75. Akilian

  76. Machííírek

  77. Pete

  78. Kajousek

  79. Matteso

  80. Betty

  81. sakul

  82. Mialee

  83. 2karel2

  84. Matt

  85. ratwin

  86. akat

  87. tenista

  88. Kydar

  89. Marcovan

  90. Darth Wiros

  91. Tristaver

  92. kalif

  93. Semiš

  94. indián

  95. MartiN8029

  96. Rybka

  97. Jindřich „“Desgenais““ Cinka

  98. uno

  99. ondrasu

  100. aja

  101. Krta

  102. JoeK

  103. cahous


    Skvele, skvele, skvele. Predtim, nez jsem se dostal k zelenemu Carcassonne jsem mel moznost ozkouset modre Carcassonne i se dvema rozsirenimi, ktere me ale prilis nebavilo. Prislo mi ponekud nezajimave, nudne, graficky neprilis zajimave zpracovane. Vydrzel jsem zhruba 3-4 hry a rekl si dost, tohle hrat nebudu. Po case jsem se dostal k zelenemu a to me uchvatilo. Jednak je mnohem variabilnejsi a zajimavejsi nez modre Carcassonne, je take graficky povedenejsi a s moznosti skodit protivnikovi ziskava novy rozmer. Nepopiram, ze s vice rozsirenimi muze byt modre Carcassonne lepsi, ale mel-li bych se rozhodnout mezi zelenym a modrym se dvema rozsirenimi, volim jednoznacne zelene.

  104. speedy

  105. sam.uel

  106. Last_Elf

  107. Jendulus

  108. Tom a Maca

  109. Joerg

  110. Ross

  111. Hanuš

  112. The Hammer

  113. Amahuska

  114. Eva M.


    Zelený Carcassonne Lovci a sběrači? Skvělá hra, doporučuju všem! Vozíme ji s sebou všude, hrajeme ji v restauracích, na výletech 🙂 Na první pohled se zdá jednoduchá, ale jak ji hrajeme déle, našli jsme spousty způsobů, jak si škodit nebo si naopak pomoct. Samozřejmě průběh hry závisí i na náhodě, ale především na tom, jak o hře přemýšlíte, jakou taktiku zvolíte, zda jste schopni uvažovat dopředu a jak moc. Líbí se nám to natolik, že jsme se rozhodli koupit si ještě jednu krabici a když nás bude hrát víc, tak dáme dohromady oboje kartičky, abychom mohli hrát déle 😉

    Máme moc rádi i Osadníky a jejich rozšíření, ale ty můžeme hrát jen doma v klidu, když je víc času a větší prostor. Kdežto Carcassonne se dá hrát skoro kdekoliv, je snadno přenosný, netrávíme čas před zahájením hry tím, že bychom stavěli plán atd.

    Fakt vřele doporučuju!

  115. ondra


    Tuto hru jsem si koupil v jednom hračkářství protože sem nevěděl co po dlouhých podzimních večerech doma dělat. Hned v den zakouipení sem si prostudoval pravidla a vysvětlil je mamce a bratrovi.
    Hra nás všechny chytla a dokáže zabavit až na hodinku. Na hře se mi líbí systém a to že je rozvinutější než obyčejná verze carcasone. Taky to že se dá hrát i s menšími členy rodiny, ale i s nejstaršími. A abych nezapomněl také humor při hře nechybí. Tuto hru vřele doporučuju!

  116. Kraky

  117. Marty.v


    Tuto hru jsem poprvé hrál s kamarády a teď si ji přeji k Vánocům. Podle mě je to hra která je dobrá do restaurace,na rodiné setkání, i když se prosťe nudíte. Tato hra se mi líbí moc

  118. Sagapo

  119. Lišák

  120. Josh

  121. Tom


    Zelený Carcassonne máme už delší dobu a čas od času ho vytáhneme. Bohužel ve žebříčku popularity se u nás postupně propadá a je zastiňován jinými, lepšími hrami.

    Pro dva je výrazně lepší volbou Carcassonne Hrad, pro víc zase třeba Osadníci. Hra je bohužel ve více hráčích hodně o náhodě a zatímco např. Osadníci k závěru gradují, tak Lovci a Sběrači připomínají možností cokoliv ovlivnit nejvíce sportku (čili ovlivnit nemůžete skoro nic, prostě ta správná kartička buď přijde, nebo ne).

    Dávám tři, protože jsem hrál už víc lepších her, na druhou stranu tato hra je pro nenáročné hráče celkem dobře hratelná a nemá moc složitá pravidla.

  122. slonik

  123. aneken

  124. Zedka


    To, co jiný vidí jako handicap, beru naopak jako plusy. Třeba to, že hra nevyžaduje další investice do rozšíření a je i bez nich hodně pestrá, je jen dobře. Taky nesouhlasím s názorem, že si každý hraje pouze na vlastním písečku bez ohledu na ostatní. To může platit snad jen při vytváření lesů, ale v případě sítě řek a luk je tu prostoru pro škodolibost dost a dost. Přeji hodně zábavy! 🙂

  125. eVik

  126. Sasa

  127. Lup Nek

  128. Shaddy

  129. Aron

  130. dajo

  131. Aníška

  132. Kroll

  133. sehes

  134. maros

  135. Ota

  136. aglaonema

  137. Zuzaa

  138. babčoud

  139. dani


    Zo všetkých Carcasonov sa mi Lovci a zberači páčia najviac. S priateľom ju máme asi rok a z času na čas si ju s chuťou zahráme. Darovali sme ju aj synovcom, veľmi ich to baví. Hra je svižná, vždy trochu iná, pekne graficky prevedená. Výsledok do istej miery závisí aj od náhody, takže vyhrať môžu aj slabší hráči (hrať ju môžu aj mladšie deti so staršími, dospelí s deťmi atď). Ak nehráte spoločenské hry a chcete začať, Carcasonne je pre Vás tá pravá hra. Je to skvelá hra pre celú rodinu.

  140. firemanjp

  141. Annie

  142. Ratman

  143. bulik

  144. Ladik81

  145. CzechCloud

  146. Don Aqila

  147. Hapina

  148. Aldomoro

  149. JSat

  150. PetrBa


    Dobrý den. V hraní deskových her jsem naprostý laik a začáteční. Přesto se chci podělit o svůj názor na „“zelené““ Carcassone. Po odehrání několika her „“modrého““ Carcassone jsme se u toho začali trošku nudit a hledali jsme něco propracovanějšího. Zelené Carcassone je o hodně zajímavější než modré (bez rozšíření), hlavně systém bonusových karet se mi velice líbí. Hrajeme s monumentem a rozhodně není pravda, že ovlivňuje vetšinu her. Naopak málokdy se podaří monument připojit k soupeřově louce a tak mu ji vzít. Je škoda, že se rozšíření (Špeh) neprodává samostatně, Hrad kvůli tomu kupovat nechci. Neznám ostatní Carcassone, ale i tak myslím, že Lovci a sběrači patří mezi nejlepší. S pozdravem PetrBa.

  151. smirnoffff

  152. valda

  153. Marty

  154. Me2d

  155. ff

  156. sirrka

  157. fjabkj

  158. ttt

  159. danielraska

  160. Sam

  161. poutník


    Omlouvám se, že dávám tak nízké hodnocení, ale nazaujalo mě to. Je pravda, že je oproti modrému propracovanější, ale není možnost rozšíření (která jsou děsně drahá). Zelené Carcassonne jsem hrál jen párkrát a přišlo mě trochu nepřehledné. Rozšíření modrého Carcassonne má víc možností ovšem na úkor složitějších pravidel u nových karet.

  162. Lukas


    Miesto, kde majú o niekoľko desaťtisíc rokov stáť hrady, cesty, kláštory, bývajú tu pravekí ľudia. Táto hra je nasadená do obdobia praveku. Napríklad namiesto hradov staváte lesy, namiesto ciest sú tu rieky. Napríklad, keď máte zlato v lese máte to jak erb v hrade. Ale je tu aj novinka a to v tom, že v rieke sa spočítavajú ryby a sčítavajú sa ako body. Na lúke sa sčítavajú praveké zvieratá ale ak je tam šablozubý tiger, jedno si musíte odrátať, ale nie mamuta!!! Táto hra ma veľmi prekvapila, keď vyšla lebo ja Carcassonne moc nemám v obľube, preto tejto verzii dávam hodnotenie 4, ale musím uznať, že je lepšia než Carcassonne hrad.

  163. maru1

  164. Zuzka


    Tuhle hru jsem poprvé poznala u kamarádky na oslavě, kde se mi ještě moc nelíbila, ale svůj názor jsem změnila hned po roce, kdy jsem jela s tou stejnou kámoškou na chatu. Pořád jsem ji chtěla hrát, moc mě to bavilo (a baví). A až zase někam pojedem, určitě vzkážu kámošce, ať ji vezme taky. Lovci a sběrači jsou totiž boží!

  165. MM

  166. summ

  167. elenorf

  168. Pavla

  169. MeanAngel

  170. DwarfMan

  171. mathew

  172. m13xx

  173. damor

  174. benny

  175. Křepelka


    Hráli jsme s manželem modrou verzi a dost se nám líbila. Ale Ježíšek nám nadělil zelenou a té se nemůžeme se jí nabažit – modrá je skoro zapomenutá! Zelená je mnohem „“vychytanější““ i graficky vypadá lépe. Jen karta s monumentem se nám opravdu nějak nezdá, hlavně ten tygr na ní… Místo něj tam hrajeme mamuta. Každý den si zahrajeme nejméně dvakrát a baví nás to víc a víc.

  176. zabena

  177. Kristýna

  178. budha.j

  179. jakub

    Lovci a sběrači patří do rodiny her Carcassonne – označuje se také jako zelené Carcassonne (podle barvy krabice). Princip hraní je stejný jako u základní „“modré““ verze hry. Hráči pokládají kartičky krajiny, nasazují figurky a sbírají body. Liší se ale způsobem bodování, nasazování figurek a několika dalšími prvky, jež činí z Lovců a sběračů samostatnou hru a ne pouze variantu.

    Především je propracovanější bodování, které činí hru taktičtější. Lesy se bodují obdobně jako hrady, obsahují ale navíc zlato (není podmínkou). Hráč, který les uzavře, získá za zlato bonusovou kartičku navíc (a tu pokládá na plán), body získá hráč ovládající les svými panáčky. Řeky mohou připomínat cesty, body ale získáváte i za ryby v jezerech – ovládnout celé povodí pro závěrečné bodování pak můžete pomocí chýše. Louky obsazujete svými lovci. Body však získáte na konci hry za všechna „“lovná““ zvířata na louce a odečtou se vám za každého predátora – tygra (ten z vaší louky totiž zvěř vyhání).

    Celou recenzi, ale i další články o hrách si můžete přečíst na webu Frodovy deskové hry.

  180. Krapnik

  181. mfc

  182. pecovarhy

  183. dubak

  184. Cholerus

  185. miranda20520

  186. Jekor

  187. Víťa

  188. Acer

  189. Nicholas

  190. 2vkjmch


    Lovci a sběrači je opravdu moc dobrá hra.

    Vysvětlení jejích pravidel není tak složité, a tak se dá hrát v podstatě z každou přiměřeně inteligentní návštěvou, která si chce zahrát. Samozdřejmě je lepší hrát s někým kdo má pravidla opravdu zažitá a hlavně má svoji osobitou taktiku. Nejlépe ve čtyřech. Hru máme přibližně dva roky a vedeme si záznam kdo jak hraje (+ rekordy dosažených bodů) a je to docela zajímavá statistika.

    Když jsem si tu četl hodnocení, zmocnilo se mi podezdření že kartu Monument asi dost lidí nepochopilo správně :(. Musím se ztotožnit s názorem „“Scherly““. Z mých zkušeností musím napsat že Monument je opravdu pěkná karta a dá se s její pomocí získat hodně bodů, ale není zdaleka tak mocná aby rozhodovala 75% her. To u nás opravdu nehrozí, protože nikdo si do své louky nenechá „“bez boje““ přidat Monument s cizím lovcem. V pravidlech se to možná nepíše zcela zřetelně, ale hráč, který dostal Monument a chce využít jeho unikátní vlastnosti, musí při přiložení Monumentu IHNED dát lovce PŘÍMO na něj. S respektováním všech pravidel hry (NE na nějakou louku již obsazenou lovcem: ať již cizím a tím mu ji vzít nebo vlastním a tím si ji zajistit jen pro sebe). Všem kdo to tak chápou se omlouvám, že tu okolo toho tak melu a všem kdo to chápou jinak věřím, že pak tato karta vyhrává hru. Ono totiž když ji někdo pokládá, tak z 95% za účelem se připojit k nějaké pěkné louce. A ten kdo kartu pokládá (omezen pravidly) nemá možnost mít z ní ihned nějaké body. Protivník si také této karty dobře všímá a podle toho brání spojení luk. Má zkušenost je taková, že připojit mnou obsazený Monument k protivníkově louce je skoro stejně těžké jako připojit větší počet svých lovců, a tím soupeřovu louku ovládnout. Samozdřejmě jak kdy :), ale docela často se stane, že se spojení ani do konce hry a přes všechno snažení nezdaří, a Monument svému majiteli nic moc nepřinese. A ještě pro ty co si myslí, že „“přebrání““ cizí louky (či lesu) je nějaká strašná ohavnost: Tak k tomu se rozhodně přiklonit nemohu! Právě naopak jsou tyto boje kořením celé hry a bez nich by šlo jen o přihlouplé budování a sbírání vlastních bodů, bez většího kontaktu mezi soupeři.

    A teď malá reakce na hodnocení Maaartina: Myslím že hra tvořivá je až až, ale tak obrovská porce náhody mi opravdu hodně vadí (proto dávám nižší hodnocení). To, že by si každý hrabe na svém písečku, je asi pravdou a myslím, že podíl „“znesnadňování života““ ostatním hráčům by mohl být o trochu větší. Je to bohužel dáno právě tou náhodou (myšlenky na větší zásahy do hry jsou, ale karty ne a ne přijít 🙁 ).

    Problém hry opravdu vidím v obrovské náhodě, která dost ubíjí taktiku!!! Protože, nic nenaštve tolik, jako když se chcete například připojit do nějaké pěkné louky, vše si dobře připravíte (dáte tak, aby spojení šlo realizovat nějak snadno, tj. tak aby byla velká pravděpodobnost, že si vytáhnete některou z karet, která se dá použít) a pak si ty použitelné karty tahají soupeři a vy nic :(. Prostě se (na mě až moc často) dobrý nápad ztratí zásluhou náhody. Mám raději hry, které víc ovlivňuji já a ne to, kolik hodím či jakou kartu si vytáhnu. Ale většině hráčů hrajících tenhle typ her, to prostě vůbec nepřijde a nevadí. Hráči kteří hrají jen občas a hru berou jako odpočinek si možná ani nevšimnou jak (až moc) do hry zasahuje náhoda. Ale při opakovaném hraní se na ni možná začnou zlobit, protože zjistí jak je omezuje.

    I přesto co jsem tu napsal tuhle hru VŠEM MOC DOPORUČUJI. Je pravdou, že když jdeme něco hrát a rozhodujeme se co, tak není mým úplným favoritem, ale jedno z prvních míst jistě má. Je opravdu pěkná, zábavná … a je ideální, jak pro hraní s přáteli kteří se o hry zase tak moc nezajímají, tak pro občasné hraní s „“náročnějšímy taktiky““ :). Čtyři hvězdičky si rozhodně zaslouží.

  191. eklp fistronek

  192. Beruška

  193. RionMerist

  194. sulzik

  195. Míííla

  196. rix

  197. Libor

  198. Rujir

  199. Evule

  200. Zu

  201. karol

  202. lenka

  203. Malicka

  204. Linhard

  205. Ranca

  206. sssejn

  207. ifca

  208. exnapady

  209. GK_voyger

  210. danissimus

  211. Scherly


    Když jsem začal hrát modré Carcassone, myslel jsem, že dlouho nepotkám nic co by ho překonalo. Nicméně stalo se – a netrvalo to tak dlouho. Lovci a sběrači jsou propracovanější a umožňují díky nezapočítávání neukončených lesů a řek daleko větší rozsah škození soupeři. Bonusová karta za uzavření lesa – i pokud ho uzavřu soupeři, přidává další skvělé možnosti taktiky. Faktor náhody – zvlášť pokud se hraje ve dvou hráčích je poměrně nízký a to mi také velmi vyhovuje. Prostě hra podle mého gusta.

    Nepřijde mi, že by karta s monumentem tak strašně moc ovliňovala hru. Protože nemohu dát lovce na louku, kde už nějaký je, tak mám jen dvě možnosti: 1) Dát lovce s monumentem na novou louku s málo zvířaty nebo 2) pokusit se vloudit na již existující louku. Pokud se snažím „“přisockovat““ na již obsazenou louku, tak mi samozřejmě soupeř mohutně brání a protože monument přijde většinou až v poslední čtvrtině hry, tak mi vhodných karet k připojení už moc nezbývá a to si je ještě musím vytáhnout.
    Mám za sebou zatím deset her ve dvou lidech, které jsem vždy vyhrál a nikdy pomocí monumentu.

    PS: Nekamenujte mne, že mám zatím tak málo odehráno, ale hru jsem sotva před týdnem vyhrál na turnaji v modrém Carcassu :-). Poděkování Albi za sponzoring dobrovolnického tábora na Slovensku ;-)).

  212. pospa

  213. Robert

  214. Veronika

  215. MilanC

  216. Martin

  217. Elwen

  218. Majak

  219. trikolka

  220. Barča

  221. Maaartin


    Nechápu, co na tom všichni vidí…. Připadá mi to jako absolutně autistická hra. Každý si z větší části hrabe na svém písečku, soupeři se sice dá poněkud znesnadňovat život, ale jen maličko. A je v tom skoro tolik náhody jako v člověče nezlob se. Hrál jsem asi 10x.

    Nechápu proč někdo říká, že hra je tvořivá, jen proto, že se mapa vytváří. To je pak tvořivé i řezání dřeva, protože vytváří hromadu polen.

    Uznávám jedině, že je svižná a užitečná pro děti, aby si procvičily počty. Mě naopak to počítání vadí (procvičovat doopravdy nepotřebuju).

  222. Lapo

  223. Milada

  224. Papo Shimitz

  225. Ajvo

  226. Markéta

  227. Malič

  228. MORT

  229. Shako

  230. Pelly

  231. Pipinka

  232. Penguin

  233. Friend

  234. kafer

  235. Funny

  236. Bubák

  237. Pavlík

  238. bábuška Jáguška

  239. vrtule

  240. krokodýl

  241. čukin

  242. rejčl


    Myslím, že je to fakt dobrá hra. Je dobrý, že člověk nepotřebuje kostku. mě osobně baví víc hry, kde není potřeba kostka. Je taky zajímavá docela originální myšlenkou hry. Myslím, že tuhle hru si vždycky ráda zahraju.

  243. ostřelovač

  244. consigliori

  245. enemigo

  246. trucovité dievčatko

  247. tvrdohlavá slečna

  248. malý levík

  249. smraďoch

  250. tlapkárik

  251. pumice

  252. levice

  253. macicka

  254. fil

  255. Gwin

  256. Fanda

  257. mikox

  258. dilli

  259. malinky_levik

  260. Herr_Funjatschik

  261. nufacik

  262. jahudka

  263. jitulik

  264. joannes

  265. velky_tlapkar

  266. mamina

  267. maly_levik

  268. gaunt

  269. Barbarra

  270. XioN

  271. Felix

  272. Asindor


    Ocitáte se v roli jednoho kamenného kmene. Opět na půdě pevnosti Carcassonne, ale o pár tisíc let dříve! Místo hradů osídlujete lesy kde nalézáte i nerostné bohatství, místo cest řeky a místo sedláků nastoupili lovci, kteří to všechno většinou vyhrají.
    Kartičky dostali nové podoby a jejich umístění už není tak lehké, musíte zapojit více svých schopností i fantazii. Bodování je podobné jako u orig. Carcassonne, ale vše je prostě nejenom na pohled jiné, ale aji se to hraje s větším dobrodružstvím. Tato hra mě velice okouzlila a doporočím ji opravdu každému ať již hrál orig. Carcassonne nebo je začínajícím hráčem. Jen ty pravidla asi pro nováčka budou horší, ale to není tak úmorné. Vždyť jsou skoro celá kreslená:-)).

  273. Turbomyšák

  274. Honza

  275. Sekac

  276. SXa

  277. rescator

  278. Yoreth

  279. valecek

  280. enia

  281. Grob


    Hral jsem obě, a na Zelené je vidět to, ze vznikla z Modré a v její variantě byly odstraněny chyby.
    -Modrá má jednodušší pravidla v základní verzi, v základní verzi je ale její hratelnost nízká, nabízí málo možností.
    -Modrá s rozšířeními se podobá zelené, ale její pravidla jsou již v součtu složitější, je plno různých dodatkových pravidel a i cena je pak již mnohem větší. Navíc nemožnost měnit základní pravidla vedly k ponechaní některých chyb. Která Zelená nemá, neb její pravidla byla sepsána až po tom.
    -Zelená je strategičtější, oproti doplněné Modré jednodušší a levnější.

  282. Adam


    Carcassone: Lovce a Sběrače jsem si koupil po té, co jsem sledoval, jak dlouho a dobře si vedou na žebříčku oblíbenosti na http://WWW.HRAJEME.CZ. Protože jsem znal už modrý Carcassone, věděl jsem tak zhruba co můžu od hry očekávat. Nebudu se dlouho rozepisovat – myslím si že hra předčí svého předchůdce. Ikdyž herní princip je prakticky stejný, několik nových prvků dělá hru pestřejší, zajímavější a taktičtější (např. že lovci loví konkrétní zvěř mi přijde jako lepší nápad než abstraktní sedláci, nebo říční systémy, na kterých se staví osady a bonusové karty za ukončení lesa jsou dobrý nápad.) Další dobrá věc je že hra není příliš náročná a zapojit se do ní může i čiperná babička nebo mladší bráška.

    Asi ideální počet hráčů pro tuto hru je 4, ale je zábavná v jakémkoli počtu, i ve 2, ve 3 a v 5. Po důkladném zvážení jsme se rozhodli eliminovat vliv neúprosné karty – monumentu a hrajeme ho nadále tak, že kdo ho získá (postaví), získává automaticky 3 body, ale monument je už pouze na parádu. Pravdu má jeden z předchozích recenzentů, že v případě hry s monumentem „“na ostro““ je průběh celé partie po odehrání této karty často naprosto změněn a zavedení lovci šmahem jedné bonusové karty přijdou o svá těžce obsazená loviště (poté, co se jim na louku vloudí šťastný lovec od monumentu a řekne „“Hoši tady to máte marné, teď tomu už šéfuju já““ :-)) Ale to jsem se zapovídal. Hra vám dlouho vydrží a cena je příznivá, takže Carcassone Lovce a Sběrače nelze hodnotit jinak než kladně!!!

  283. stepan

  284. Paters

  285. Darn


    Vše podstatné již bylo napsáno níže a s většinou (až na „“nelíbí““ :o) ) lze naprosto souhlasit. Zelený Carcassonne je opravdu těžší a strategičtější (méně figurek v tomto případě znamená více strategie), v některých aspektech dotaženější, než originál (i když nevím, jestli je započítávání neuzavřených měst vždy jen na škodu hry), zajímavým přínosem jsou bonusové kartičky atd.

    Bohužel musím hře vytknout jeden zcela zásadní nedostatek, který se skrývá (možná se mnou nebudete souhlasit) právě v bonusových kartičkách. Tím nedostatkem je kartička, kterou si hráč přivlastní celou louku, bez ohledu na počet lovců. 75% her totiž (alespoň podle mé zkušenosti) rozhodne právě tato kartička, takže celá hra se tak zvrhává na hon za tímto pokladem.

    Tím nechci Zelený Carcassonne nijak shazovat. Je to jedna z mých velice oblíbených her. Jenon to prostě až příliš často závisí na jediné kartě.

  286. Merlin

  287. Lucinka21CL

  288. jayjay

  289. vladuska

  290. doriang

  291. Bobr

  292. murphy

  293. Radek P

  294. Basic

  295. Mr Krtek

  296. thomas

  297. Irbis

  298. Shark

  299. Tacud

  300. lotr

  301. Lee

  302. karel

  303. tučňák

  304. Merlin

  305. rvacek


    Důvodem proč neuděluji hodnocení 5 je grafické zpracování. Při méně intenzivním osvětlení (restaurace, stan, nádraží ..apod.) nejsou vždy odstíny zelené, hranice mezi lesy na kartičce, zvířátka aj. dobře rozlišitelné. Zelené carcassonne hraji již více než rok, přesto jsem v ČR nezachytil příliš žádnou odezvu na úpravy pravidel, která proběhla na http://www.carcassonne.de. Tam řešili „“Co chtěl básník řici““, když přidal na bonusové kartičky další zvířátko – buvola. Jak se ukázalo, rozhodně to nebyly 2 body z obsazené louky, jak se píše v pravidlech. Ostatně tyto 3 bonusové kartičky (z 12) vypadají jakoby bezcenné. Proto hrajeme starou (1 variantu úprav), že bůvol je za 4 body. Ovšem to stále nemá nic společného s tím jaké úpravy vyhrály hlasování.

    Stručně uvádím finálové návrhy :
    Der Auerochse vertreibt einen Jäger – Bůvol vyhání lovce. (31 %)
    Die Auerochsenherde – Stádo bůvolů. (26 %)
    Der Auerochse stärkt die Tiere – Bůvol posiluje zvířata. (26 %)
    Der Auerochse als Reittier – Bůvol jako jízdní zvíře. (9 %)
    Der Auerochse verjagt einen Tiger – Bůvol zahání tygra. (8 %)

    A něco pro fajnové : Dnes jsem hrál poprvé rozšíření „“Kamenná stěna““. Že ho nemáte ? ..vlastnoručně jsem si jej udělal ke svým narozeninám.

    Kamenná stěna (Tuiles mur de pierres.pdf) – francouzky jsem již 20 let nepromluvil, ani nepsal, takže se omlouvám…
    Toto rozšíření tvoří 12 startovních kartiček. Standardní počáteční kartička se vyřadí. Všechny záměnné kartičky se hrají jako rozšíření řeka při Carcassonne no. 1.
    Všechny jsou hrány přikládáním kamenné stěny dokud nejsou všechny položeny, načež se pokračuje standardními kartičkami. Na rozdíl od řeky se zde není karta konce a začatku. Přikládat lze příslušníka kmene ihned, ale pozor … máme jich málo !!

    PS: Netuším zda může být soubor zveřejněn na tomto serveru, ale popřípadě jej zajemcům mailem pošlu včetně padesátkového počítadla místo počítacích karet.

  306. Alex Murphy


    Poté, co jsem si zakoupil modrou verzi, jsem byl velmi nadšen herním systémem a možností kreativity. Když jsem si pořídil tuto zelenou, byl jsem velmi překvapen, že se i při tak vypracovaném systému, jakým je klasický Carcassonne, dá vymyslet i něco jiného. Podle mého názoru tato hra přináší příjemnou změnu prostředí a pravidel a přináší nové taktické možnosti a nutnost větší taktické kalkulace a předvídavosti.
    Takže neváhejte a začněte hrát!

  307. MAvo

  308. Panzer

  309. jarda

  310. tomas

  311. Siťa

  312. Lucilla

  313. belisar

  314. Droll

  315. Prófa

  316. Robert

  317. Radka

  318. Michal

  319. david

  320. gror

  321. Jimmy

  322. Anna

  323. Ivus

  324. Maximus

  325. Mařka

  326. REM

  327. Vintersorg

  328. Jira

  329. monika

  330. s7t

  331. Gandalf

  332. kvetinka

  333. káča

  334. Lesana


    Manžel i já jsme konzervy konzervativní, takže pokud jsme vytáhli hry, byl to buď človíček (který mě přeci jenom poněkud nudil), šachy (které mě nebavily, neb manžel vždycky vyhrál) nebo Scrabble (coby jediný „“módní výstřelek““ :o) – ten mě ovšem taky nudil, protože naopak jsem vždycky vyhrála já). Hra Carcassonne – lovci a sběrači se vlastně u mne nedávno objevila náhodou, ale hned na první hraní nadchla :o). Pravidla mi přijdou velice jednoduchá, i když samozřejmě plně využívat možností se teprve učíme. Je zajímavá, i když kolikrát člověka naštve, jak si hezky na louce chová zvířátka, v duchu počítá bodíky a pak prsk – přiloží se „“vhodná““ kartička a polovina „“chovu““ bezpracně putuje k manželovi… :o) A co oceňuji, jsou krásně tvrdé kartičky – okamžitě se staly objektem zájmu naší malé dcerky (3 roky) a díky jejich kvalitě si klidně „“zahraju hru““ i s ní bez obav, že kartičky za chvíli budou díky její šikovnosti na kousky :o)).

  335. tereya

  336. jan

  337. Budy

  338. Pepik


    Tato verze je zajímavější než modré Carcassonne s prvním rozšířením… druhé sice ještě nemám, možná, že se modrá verze u nás doma zase ujme vedení… ale Lovci a sběrači se nám zatím líbí víc… zajímavé jsou bonusové kartičky, suprová je možnost taktizování s jeleny a tygry… figurky chýší na povodí řek umožňují další taktizování… prostě možností je zde víc… myslím, že základní sada modrého Carcassonu mohla být víc promyšlena, mně samotnému se zdají tři možnosti figurek málo, i co se týče variability kartiček je u zelené verze dokonalejší… ovšem možná u modrého Carcassonu šlo od počátku o úmysl přidávat rozšiřující sady a pak i tato podoba hry je pestřejší… neřekl bych, že čím více rozšíření tím je hra méně zajímavá… já osobně preferuji trochu složitější pravidla, která umožnují vícero souběžných taktik… takže se určitě těším na další přírůstky do rodiny Carcassonů…

  339. Filip

  340. Roman

  341. Jirka

  342. V.S.

  343. tonal

  344. Tygr

  345. Juventus

  346. Veverka

  347. Věrka Cicháková

  348. Libor

  349. MasterII

  350. Thelonius

  351. Luko

  352. Pindruse


    Tato zatím nová verze se mi líbí nejvíce. Je tu možné opravdu využít naplno taktiky. Také je dobře, že do hry se může zapojit i celá rodina nebo jen 2 hráči. Co se týká kvality materiálu: hrací karty jsou na tvrdém papíru, a tak se karty brzo nezničí.
    Das Original se mi zdál trochu nudný a právě tato verze „“Lovci a sběrači““ se stala mou oblíbenou hrou (grafika – veselejší barvy, taktika, více možností).
    Super dárek pod vánoční stromeček. Doporučuji.

  353. Skrnda

  354. PepaK

  355. ppettraa

  356. Pitr

  357. Richmond

  358. Citron

  359. Otto

  360. Odoren

  361. vlaada

  362. Huncut

  363. Burton

  364. Aja_Drakopes

  365. beghem

  366. Jrd

  367. Marta

  368. J.R.

  369. chloridka


    Tato verze se povedla ještě více než ta základní. Pro ty, co mají rádi hry pro volný večer s rodinou a přáteli, je tato hra idealní. Bonusové karty, které jsou pro tuto verzi novinkou jsou opravdovým zpestřením a přinášejí více napětí a zábavy. Hra je pokaždé jinak napínavá a vždy vás něco překvapí. Pro milovníky Carcassonnu opravdu doporučuji. Nebudete litovat!

  370. Čajovna 82 vůní

  371. ales

  372. Surt

  373. Sinka

  374. Katka Girgensohn

  375. Morrison

    Hra je opravdu bezva, skladna, tudiz se hodi na vylety a pri odpocinku v oaze se sikne. Protoze jsem ji koupil svemu braskovi Ondrovi k narozkam, udelal jsem svuj amatersky preklad vcetne doplneni obrazku, takze je temer jako originalni nemecky. Kdo chcete, poslu ji jinym fandum via email MORRISON@POST.CZ
    Po mym zkusenostech s hrami jako Osadnik, Tikal, Torres, Carcassonne (original) mohu jen doporucit.
    Jeden tip pro ty co maji moznost se dostat do SRN: obchodni retezec REAL nabizi obe hry po 12 Eurech.
    A jeste jeden, na www. carcassonne.de si muzete pravidla stahnout v PDF (zel jen v DE), pripadne i pocitaci desku (kdyz se vam originalni podari znicit).

    Hra „Carcassonne – Lovci a sběrači“ bude od 2. května dostupná v kompletně české verzi. (pozn. redakce)

  376. atarax


    Velmi dobře znám původní verzi a domnívám se, že právě svou jednoduchostí a přehledností byla lepší, obzvláště, pokud si chceme hru zahrát s novými hráči, jejichž jediná zkušenost se stolní hrou bylo Člověče nezlob se!!!!!!!! 🙂
    Přesto musím pochválit velmi pěkné grafické provedení, kvalitní papírové kartičky, které se jen tak neponičí a nové taktické prvky, které se u klasického Carcassonnu objevily až v druhém rozšíření. Shrnul bych to asi takto, je to hodně dobrá hra, ale původní verze obzvláště se svým druhým rozšířením je lepší…

  377. marcel

  378. pogo

  379. tonda007


    Znáte Carcassonne? Tak to vám nemusím pravidla moc představovat. Jsou podobná, herní systém je podobný a počítání bodů je podobné, ale …

    Lovci a sběrači jsou oproti původní hře daleko důmyslnější v tom, že při pokládání herních karet musíte přemýšlet hodně dopředu, neboť se vám např. počítají body za uzavřenou řeku i za ryby ve vodě. Je jen na vás postavíte-li rybáře (dostanete body i za řeku bez ryb, ale bude vám chybět hráč ve hře) nebo baštu (dostanete body pouze za ryby, i když v celém povodí). Také pokládání kartiček s obyčejnou loukou je taktika sama pro sebe. Navážu řeku, les nebo protihráči položím na louku škodícího tygra? Celé hra je nyní daleko více o taktice.

    Kvůli absenci českého návodu Lovce a sběrače nováčkům nedoporučuji (hra se objeví na českém trhu v kompletní české verzi během prvního pololetí 2003 – poznámka redaktora). Ale pro zkušené Carcassonne hráče je tato verse skutečným bonbónkem, daleko složitější variací původní hry, kterou již tak dobře znáte. Pravidla hry jsou psána skutečně jednoduchou němčinou a po cca trojím přečtení jsou plně pochopitelná.

    A proč dávám jen 4,5 bodu? Za grafiku. Hra je skutečně náročnější než Das Original a přesto je vyvedení kartiček takřka dětské, což spolu dohromady moc neladí.

    P.S. pro fanoušky: Nenechte se odradit němčinou a objednejte si. Já jsem naprosto spokojen.

  380. Martin Blatný

  381. Agáta

  382. Ratty

  383. mesires

  384. Ďéda

  385. JaSt Sluníčko

  386. Karel Kratochvíl

  387. Láďa Smejkal

  388. otakar zatřepálek

  389. Matěj Baťha

  390. Jaromír Kovařík

Přidat recenzi