Hrajeme.cz

Risk

Originální název:
Risk
Rok vydání:
není známo
Počet hráčů:
2 až 6
Věk:
Hra je určena pro dospělé hráče a pro rodiny s dětmi od 10 let.
Doba hraní:
Dlouhotrvající hra – 60 až 120 minut
Doporučení rodiny:
Asi nebudete zklamáni, ale také vás asi nenadchne.
Doporučení hráče:
Tuto hru vám nedoporučujeme, najdou se pro vás lepší hry.

Kategorie:

Popis

Hráči se snaží pomocích válečných tažení dobýt světadíly a ubránit svá území. Komu se podaří splnit tajný úkol, vítězí.

Další informace

Míra náhody

Počet hráčů

Věk hráčů

Doba hraní

Počeštění

Rok vydání
Míra interakce

Míra složitosti

Míra humoru

Doporučení rodiny

Doporučení hráče

Výrobci

Autoři

– Funagain Gameweb

Recenze

  1. Tomy35

    Hra o nadvládu nad světem. Každé kolo nástup nových jednotek do bojové fronty a pak už jen hurá půl hodinové házení kostek. V pozdějších verzích je celý systém mírně upraven, nicméně ochuzen o krásné plastové postavičky vojáků, koní a děl. Pro mě má tato hra spoustu vzpomínek, ale v současné době už bych si ji asi nezahrál.

  2. Adam Walder

    Dnes už překonaná hra, ale svého času velká zábava. Koho by nebavilo přesouvat armády, dobývat nejen země a celé světadíly a nakonec i svět?

  3. Slado42

    Dnes už značně překonaná hra. Nejen, že se může dost protáhnout, navíc dílčí součástí je nemastný neslaný souboj, který probíhá vlastně téměř jen na základě náhody. Dnes už si Risk zahraji jen sporadicky.

  4. ju64

  5. Martin

  6. ivetacek

  7. Kozzy

  8. Zdenek_

  9. Darkry

  10. potapnik

  11. 108

  12. Jan

  13. Akilian

  14. Machííírek

  15. neline

  16. Jose

  17. Ong-Bak

  18. Bibík

  19. jakubko1717

  20. jakubko111

  21. adam9

  22. Dušan Takáč

  23. klekytom

  24. Sláva

  25. tondakolik

  26. Johny

  27. Myšák

  28. Zik9

  29. jakubko

  30. Black Jack

  31. Pavel Jelínek

  32. deril

  33. Lontheo

  34. Jerzy

  35. Tallis

  36. Joachim

  37. Marty

  38. Yuri

  39. peto

  40. mimoo

  41. jakub

  42. Acer

  43. Nicholas

  44. eklp fistronek

  45. Arvi

  46. VAMP!R

  47. Veena

  48. Esc

  49. pospa

  50. Bunda

  51. Sergej Ladko

  52. Majak

  53. Elvid

  54. fraspi

  55. matys

  56. Peter Liska

  57. Emil

  58. Anonym

  59. rescator

  60. ondrashek

  61. NoirOrioN

  62. Adam

  63. Lemon Dog

  64. termit


    Na základě recenzí kolegů jsem si s nadějí tuto hru zakoupil. Zděšen jsem shledal, že podle překladu pravidel, na kterých bylo podle syntaxe a zvolených výrazových prostředků poznat, že se jedná o překlad z angličtiny, se hra dá hrát stylem Člověče nezlob se s hezčími figurkami. Pravidla jsem reklamoval v obchodě. Na hru jsem nakonec dostal slevu, jelikož se mi podařilo sehnat originální pravidla na internetu od http://www.hasbro.de. Shledal jsem, že v českém překladu chybí příklady situací, které ve hře mohou vzniknout, a hlavně asi 2 části pravidel chybí úplně. Po překladu je hra konečně hratelná, ale i tak mě nijak obzvlášť nenadchla. Pokud chcete opravdu kvalitní strategickou hru, uvažujte o nějaké jiné – těch je naštěstí dostatek. Když jsem posléze zavítal na německé herní servery, kritici tuto hru celkem rozcupovali, i když na druhou stranu přiznali, že kdyby hra byla tak špatná, tak ji Parker Brothers a Hasbro nevydávají přes 40 let. Asi se jedná o hru, které přijde na chuť opravdu jen někdo. Já jsem to bohužel nebyl.

  65. Stanley


    Koupě této hry byla pro mne velkým riskem. Zabalená, takže jsem nic nevěděl o pravidlech a drahá. Ale vyplatilo se! Skvělá, vzrušující válečná hra, která se jen tak neomrzí. Mapa světa je rozdělena na jednotlivá území. Každý hráč má tajný úkol, který se snaží splnit (např. obsadit určité území nebo zničit některého z protihráčů). Kdo první splní úkol, vítězí. Na první pohled se může zdát, že tu náhoda hraje velkou roli, ale není tomu tak. U této hry opravdu prožijete nervy drásající chvíle. Hra může trvat 30 minut nebo i 3 hodiny. Nejlepší je hra v šesti. Vřele doporučuji tuto hru!

    + nádherné zpracování hry: krásný plán, kartičky, přehledný návod a více než 300 figurek pěchoty, jízdy a dělostřelectva
    + variabilita hry = možnost hrát jednu ze tří variant: 1) splnění tajného úkolu 2) dobývání hlavních území 3) dobytí světa. Nejlepší jsou první dvě možnosti.
    + vzrušující hra plná zvratů
    + hra se jen tak neomrzí

    – cena, i když vzhledem k nádhernému provedení…
    – absence kelímků na vrhání kostek (při používání dvou kelímků-třeba od jogurtu-nedochází při hodu k bourání figurek). Hodně se nám osvědčily.
    – myslím, že je trochu zvýhodněn hráč, který začíná (má možnost jako první získat výměnou karet značné posily a to často přináší zvrat do hry ve prospěch tohoto hráče)
    – figurky mohly být uloženy v krabičkách. Bylo by to praktičtější. Myslím, že u originálu jsou.

  66. andrassi

  67. karel

  68. tučňák

  69. Panzer

  70. Martina

  71. Droll

  72. Petr

  73. HB

  74. xdavid

  75. feldmarsalekduda

  76. káča

  77. urtin

  78. Piškuntál

  79. dusanek

  80. V.S.

  81. Thelonius

  82. Citron

  83. Hrubiduk

  84. Pinguina

  85. Amarth

  86. Pavkan

  87. J.R.

  88. marcel

  89. Petr Šmída


    Risk je hra, která nám už před lety zpříjemnila spoustu večerů a nocí studentského života ještě v nepočeštěné (dánské 🙂 verzi, takže jsem vřele uvítal její českou lokalizaci. Je škoda, že Risk dnes trochu doplácí na skutečnost, že není novinkou a jeho cena není zrovna nejnižší. Pozornost při nákupu her se logicky soustřeďuje na hry novější a lacinější.

    Charakteristika hry
    Z bohatých zkušeností a dojmů (mých i spoluhráčů) myslím můžu říct, že hru ocení hlavně ti, kdo mají rádi a ovládají dlouhodobé strategie. Úspěch hráče do určité míry předurčují jeho osobností kvality, a budiž ke chvále hry, že ty si hrou zároveň procvičuje. Aby hra nezabavila jen jednou, hraje jako vždy svoji roli náhoda. V Risku je to hlavně na začátku hry při nastavování výchozích podmínek a v každém kole při hodech kostkami. Právě díky tomu platí, že i ve stejném složení se vítězem stává téměř pokaždé někdo jiný. Přesto můžete obzvlášť po delším hraní zjistit, že osoba hráče je významným faktorem úspěchu. Ale o to koneckonců ve hrách jde, že? Kvalitní hráč Risku je stratég, umí plánovat mnoho tahů dopředu, umí předvídat chování soupeřů a zároveň skrývat vlastní záměry a tím překvapovat.

    Hra proto asi nebude dlouho bavit ty, koho dělat právě tohle nebaví, ani ty, kteří se v tom necítí. Pokud to o vás ale neplatí, můžete se naopak těšit na to, že vás Risk strhne tak, že přestanete vnímat čas a s napjetím budete prožívat hru až do samotného konce. I pak budete celý nedočkaví na to zahrát si odvetu. Pokud se rozhodnete hru hrát, připravte se na dlouhé večery i noci. Délka hry roste s počtem hráčů a nemá valný smysl hrát Risk jen ve dvou, přestože v takové situaci lze uplatnit variantu s třetím hypotetickým hráčem. Kvalitní hra je vždy se 4-6 hráči.

    Pravidla
    Vysvětlení pravidel není nejjednodušší, ale ani ne příliš složité. 15 minut na zasvěcení nových hráčů jistě postačí a v průběhu prvních kol se dozvědí zbytek, aniž by to pro ně nutně znamenalo handicap pro danou hru (jak tomu může být např. u Osadníků).

    Design
    Provedení hry (hlavně figurek) je rozhodně její předností a potěší všechny ty, kdo si potrpí na detail v souladu s libretem hry.

    Přednosti hry
    – strhující hra pro náročné hráče
    – strategie, ve které jsou důležité interakce se soupeři
    – jedna hra vás může zabavit i na několik hodin

  90. Láďa Smejkal

  91. Matěj Baťha


    U této hry dvojnásob platí známe rčení „“V JEDNODUCHOSTI JE SÍLA““. Jak jinak si vysvětlit, že hra tak jednoduchá a na náhodě závislá se již přes 40 let úspěšně prodává v mnoha designových variantách ve většině případů za nemalý peníz.
    Já osobně jsem tuto hru přejmenoval na kostkové větší bere, což v podstatě hra je a hrací plán spolu s figurkami již jen zbytečně zvyšují cenu (kdo by si koupil pět kostek za 1200:-).
    Nechápu, jak může někdo hru zcela závislou na hodu kostek, nazvat vynikající strategií pro náročné hráče. Při hodu jednou až třema kostkama se v podstatě ani nedá nijak výrazně kalkulovat s pravděpodobností, zvláště, je-li můj hod porovnáván z hodem protivníka – vždyť ani to že hodím tři šestky, nemusí znamenat pro protivníka jedinou ztrátu! Pro srovnání například ve hře Axis & Allies házím tolika kostkama, kolik mám jednotek a podle typu jednotky musím podhodit určité číslo (např. tank 1,2,3=zásah), čímž způsobím protivníkovi ztrátu, nezávisle na jeho hodu (tj. 10 tanků = pravděpodobnost 5 zásahů) – samozřejmě i zde je podíl náhody značný panž ty kostky jsou mršky nevzdělaný a nikdá nečetly nic o teorii pravděpodobnosti:-).

    Celkově bych tuto hru označil za nepříliš zdařilou a neovlivnitelnou hru (ovšem nesmí se zapomínat na to, že se jedná o hru z roku 1959 a nebýt této hry, tak tu třeba dnes nemáme spoustu zajímavějších her, které z této hry očividně vycházejí – např. již zmiňovaná hra Axis & Allies), kterou rozhodně neocení hráč, který má rád (alespoň minimální) kontrolu nad tím, co se na hracím plánu děje.

Přidat recenzi