Hrajeme.cz

Fantom

Originální název:
Fantom
Rok vydání:
není známo
Počet hráčů:
2 až 5
Věk:
Hra je určena pro dospělé hráče a pro rodiny s dětmi od 8 let.
Doba hraní:
Středně trvající hra – asi 30 až 70 minut
Doporučení rodiny:
Není známo nebo nedokážeme zařadit.
Doporučení hráče:
Není známo nebo nedokážeme zařadit.

Kategorie:

Popis

Po stopě tajemného zločince se vydává pět policistů. Po Praze, kde se hra odehrává, se mohou pohybovat několika dopravními prostředky. Kde se však skrývá fantom? Informátoři podávají informace o tom jakými prostředky se pohybuje a snad ho i dvakrát za hru zahlédnou. Podaří se policistům dopadnout fantoma?
(Hra je českou napodobeninou originální hry Scotland Yard).

Další informace

Míra náhody

Počet hráčů

Věk hráčů

Doba hraní

Počeštění

Rok vydání
Míra interakce

Míra složitosti

Míra humoru

Doporučení rodiny

Doporučení hráče

Výrobci

Autoři

– Funagain Gameweb

Recenze

  1. plecniak

    Staré mladé časy …

  2. Meeshab

    Tato hra je klasika. Při hraní hezky stmelí kolektiv detektivů, kteří musí spolupracovat, aby toho zpropadeného fantoma dopadli. Pravidla jsou jednoduchá, během chvilky naučená a zvládnou je i děti mladšího školního věku. Hrací doba záleží na schopnostech hráčů a taky někdy na náhodě. Párkrát se nám stalo, že jsme hru bohužel dohráli během pár minut, ale někdy se s ní bavíme klidně hodinu. Trošku těžkopádný mi přijde „papírkový“ systém jízdenek. Jejich rozdávání na začátku hry, pak odevzdávání,…myslím, že to hru zbytečně zdržuje. Možná by nebylo špatné, kdyby existovalo spíše nějaké počítadlo, na kterém by si detektivové použité prostředky odpočítávali. Pro mě jednoznačné plus je nutnost kooperace detektivů (Tedy ona to není vyloženě nutnost. Detektivové můžou pátrat i na vlastní pěst, ale šance na chycení fantoma se pak rapidně snižují). Tuto hru rozhodně doporučím těm, co se chtějí příjemně pobavit hrou delší než sedma, ale ne příliš zdlouhavou a náročnou.

  3. Slado42

    Není to asi nic převratného, nového, vlastně ani příliš originálního, ale na tuhle hru mám své vzpomínky z dětství a nostalgie z téhle hry jen čiší. Jednou za čas ji vytáhnu a stejně je to zábava.

  4. cSf.Loser

    Jedna z her, na které mám nostalgické vzpomínky. V dětství jsme toho nahrál opravdu mnoho partií. Hra je sice obšlehnutá z anglického originálu, ale baví i tak. Tajný pohyb fantoma, je okořeněný tím, že se čas od času musí ukázat. Hra trpí tím, že je plán omezený a tím i pohyb fantoma a pokud Fantom nějakou náhodou unikal i po 10. tahu tak měl téměř vyhráno, ale do 10. tahu to bylo peklo vydržet. Hra mi přišla vždycky nevybalancovaná, ale bral jsem to jako výzvu. Hvězdu navrch jsem přidal z nostalgie.

  5. matrosh

    Asi moje nejmilovanější hra z dětství, kterou jsem koupil v PNS v edici postav si vlastní hru. Jednoduchý nápad, který kopíruje i nový dracula, s obrovským množstvím možností a s parádním atmosferickým designem. Nejhorší je, že tu hru nemůžu najít a ta poslední verze co vyšla oficialně v obchodech má o třetinu menší hrací plán.

  6. matewr

    Fantom je hra doopravdy dobře vymyšlená a prvek asymetričnosti, kdy jeden hráč hraje za detektivy a druhý za fantoma, je zde na vysoké úrovni. Bohužel trochu vyváženosti by neuškodilo. Některé mechanismy působí hloupě (například nutnost policistů dávat žetony dopravy které použili) a dělají ze hry časem stále stejnou písničku (používání drožky až na konci hry). Co však Fantoma zvedá, je hlavně samotný systém hry, kdy se jeden hráč schovává před ostatními a objevuje se jen jednou za čas a prvek taktického pohybu vyšetřovatelů, kteří pomalu utahují smrtelnou smyčku.
    Bohužel dlouhá příprava, která vůbec nemusela být, nevyváženost a po čase stereotypnost myšlení obou znesvářených stran, z Fantoma činí čistě průměrnou hru. Když se ale podíváte na cenu… není nad čím přemýšlet. Hru si nejlépe zahrajete ve dvou.

    PS.:Fantom je napodobeninou hry Scotland Yard, to však v mém hodnocení promíjím z důvodu doopravdy nízké ceny.

  7. michellle1

  8. Trauma_Zero

  9. ladcu

  10. Gabebara

  11. hrazda

  12. JayTea

  13. Laala

  14. ivetacek

  15. RTMyšák

  16. ekyticka

  17. palcice

  18. Čaňa

  19. Zdenek_

  20. zegoda

  21. ikri

  22. Tom

  23. peta.nek

  24. esther.f

  25. JardaJaryn

  26. skypasmo

  27. Jan

  28. zvyshok

  29. mysula

  30. Mates

  31. samnung

  32. Lubbo

  33. WereWolf

  34. Tomajko

  35. treveris

  36. sam.uel

  37. luciáš

  38. kajak96

  39. Dušan Takáč

  40. tondakolik

  41. Gandalf


    Vlastním asi 20 let starou verzi této hry od firmy PAN.
    Je -na svou dobu- poměrně hezky graficky zpracována, kartičky jsou ale bohužel z měkkého papíru.
    Ke hře samotné: hra je velmi zábavná a je v ní důležitá hlavně spolupráce a komunikace mezi detektivi a naopak kamenná tvář Fantoma.
    Náhoda při hře nehraje žádnou roli, což je pro zkušené hráče asi to nejpodstatnější.

  42. Kabalenka

  43. aglaonema

  44. kjubik

  45. Clon

  46. bixinel

  47. JSat

  48. sirrka

  49. Milan Nižnanský

  50. Sandy.czcz

  51. tomas

  52. Frenkee

  53. mfc

  54. gaff

  55. Acer

  56. 2vkjmch

  57. danissimus

  58. Majak

  59. trikolka

  60. Pecky

  61. Peter Liska

  62. Asindor

  63. Stanley


    Fantom, nebo též Fantom Staré prahy či Scotland Yard má skvělý námět i herní princip.
    Tato hra je netradiční v tom, že tu 5 hráčů(detektivů) stojí proti jednomu(Fantomovi). Napadá mě příměr-dobro proti zlu.
    Na hracím plánu Prahy jsou propojené, očíslované uzlové body. Z jednoho bodu na druhý se můžete přemísťovat pomocí kartiček, které představují dopravní prostředky: TAXI, TRAMVAJ a DROŽKA. Fantom má ještě k dispozici dvojtah a říční cestu. Fantom vyhraje, pokud se mu podaří unikat detektivům 24 tahů. Detektivové vyhrají, když ho chytí(přesunou se na číslo, kde je Fantom). Fantom se pohybuje skrytě a jen několikrát se objeví na hracím plánu. Detektivové mají omezený počet(24) dopravních prostředků, takže musí pečlivě zvažovat, čím v každém tahu „“pojedou““. Použité dopravní prostředky navíc odevzdávají Fantomovi.

    + skvělý námět i herní princip
    + hra se výborně hraje ve dvou i v šesti lidech
    + vše je ve vašich rukách. Žádná náhoda, pouze strategie a schopnost předvídat.
    + hezké provedení hracího plánu. Jakoby jste byli přímo v ulicích Prahy.
    + u české verze přijatelná, nízká cena

    – pokud hraje začátečník v roli detektiva se zkušenými hráči, hra ho může nudit, protože o jeho pohybu budou pravděpodobně rozhodovat jiní
    – v české verzi (Fantom) nejsou dobře udělané figurky, protože pod nimi není vidět číslo a barva dopravního prostředku
    – u cizí verze (Scotland Yard) vysoká cena
    – někoho může dlouhé promýšlení tahů unavovat, ale zkušeným hráčům to naopak přinese potěšení

    Tuto hru jsme hráli už mockrát a v drtivé většině zvítězili detektivové. Mohlo by to tak být i v reálném životě, že?
    Ještě jeden postřech. Pokud se detektivům nepodaří Fantoma chytit do 12-15 tahu, tak s největší pravděpodobností prohráli, protože se nekterým z nich už nedostávají dopravní prostředky.
    Nezbývá mi, než tutu skvělou hru všem doporučit, protože přinese zábavu a potěšení jak začátečníkům, tak i zkušeným hráčům.

  64. Radek P

  65. Vořech

  66. Petr

  67. Kaspery

  68. Věrka Cicháková

  69. darebák

  70. Luko

  71. PepaK

  72. David Cichák

  73. golmon

  74. Hrubiduk

  75. Noodle

  76. Marta

  77. pogo

  78. Martin Blatný

  79. Hrubiduk


    Tuto hru jsem hrál poprvé ve verzi Fantom Staré Prahy a už tehdy se mi její princip dost zalíbil. Nyní ji díky Vánocům mám ve své minisbírce her její londýnskou verzi.
    Takže:
    – princip hry je vynikající, ale pokud můžu doporučit, začátek hry dle londýnské verze. Policie se přece také pohybuje a nikdo nedokáže přesně určit, kde Vás hláška o lupiči zastihne (pražskou verzi jsem vždy hrál tak, že si policie mohla vybrat, kde začne)
    – pravidla v obou verzích jasná a perfektní
    – provedení jasně lepší v anglické verzi (taky si za to připlatíte 🙂 )

    A proč jsem nedal 5 bodů? Občas mi dělá problémy najít soupeře, kterému by nevadilo, že se mnou zase prohraje 🙂

    Tuto hru jednoznačně doporučuji lidem, kterým při hře nevadí nutnost soustředit se, promýšlet varianty, kombinovat i za cenu, že hra pak ztrácí spád. Rozhodně to nezmenšuje radost z vítězství 🙂

  80. Matěj Baťha

Přidat recenzi