Hrajeme.cz

Fazole

Originální název:
Bohnanza
Rok vydání:
1997
Počet hráčů:
3 až 5
Věk:
Hra je určena pro dospělé hráče a pro rodiny s dětmi od 12 let.
Doba hraní:
Středně trvající hra – asi 30 až 70 minut

Katalogové číslo: 11257 Kategorie: Štítky: ,

Popis

Každý hráč obchoduje s fazolemi, které zasadil na svých polích a které poté prodává co nejvýhodněji. Čím více stejných fazolí posbíral na svém poli, tím více obdrží zlatých mincí. Bohužel jsou ale hráči nuceni prodat své fazole většinou příliš brzy, než aby z nich získali optimální výnos. S nechtěnými fazolemi, které hráči snižují výnosy mohou pěstitelé mezi sebou obchodovat…

Další informace

Míra náhody

Počet hráčů

Věk hráčů

Doba hraní

Počeštění

Rok vydání

Míra interakce

Míra složitosti

Míra humoru

Doporučení rodiny

Doporučení hráče

Výrobci

,

Autoři

Články na Hrajeme.cz:

  • .

Pravidla:

Odkazy:

 

Recenze

  1. SD123

    +
    obrázky, grafika, názvy fazolů
    princip hry obecně, krásně se u toho povídá, smlouvá a přemlouvá
    lehká na pochopení, jednoduchý princip a možnost „vlastní režie“


    možnost 3. fazolového pole jsme nikdy nevyužili (možná lepší varianta za 2 fazolary), ani nám nechyběla

    ?
    Po konci tahu si dobírá pouze končící hráč nebo všichni? Na tom se nemůžeme shodnout a v pravidlech jsme to nenašli

  2. KarelZendulka

    Pro milovníky smlouvání a diskutování jasná volba, vždy jsme se dobře pobavili.

  3. Cermakov1

    Jednoduchá, rychlá, určitě doporučuji

  4. calamity-jane

    Překvapivě nadchne 🙂

  5. lenulefazole

    Novinka u nás v rodině. Dlouho jsme se do ní nějak nemohli dostat, asi proto, že ji chce hrát maminka s dvěma kluky 5 a 7 let… nějak nám tam chyběla ta představivost těch dvou políček a pak pochopit to, že jde jen o „handlování“, včera jsme ji hráli prvně, dnes jí ale kluci chtějí zase. Jinak: kluci vydrželi celou hru, i když se čtením pravidel a neustálým vysvětlováním to bylo pro mě náročné, i přesto jsme to dali a bylo to fajn. Jdeme do dalšího kola. Nebojte se toho. My taky byli doposud zvyklí na hry, kde se staví nebo jsou jen o postřehu..

  6. P.

    Vtipná hra, která staví hlavně na komunikaci – není dobré hrát s introverty a hráči, kteří si primárně rádi „staví sami pro sebe“. Hra je rychlá, svižná a má jednoduchá pravidla – čím více hráčů, tím lépe.

  7. veronika pemlová

    já tuhle hru prostě nemám ráda

  8. Pedestrian

    Neprávem opomíjená, skvělá, vtipná karetka

  9. RoMi

  10. Blackhex

  11. Martin

  12. Patrikhm

  13. Číňan

  14. Mazec

  15. madrianova


    hra fazole je moc zábavná karetní hra,pro více hráčů. Dobře hratelná ve 3 i ve 4. Kšeftování s fazolema je zábavné, hra je založena na komunikaci a handlování fazolí s ostatními spoluhráči. Ve dvou se hrát nedá. Je určena pro více hráčů. Mě osobně nejvíc baví ve 3. Hrajeme ji i s rodiči na chalupě a hodně se u toho vždy pobavíme. Pěkně se zde ukazují i charaktery lidí 🙂
    Kdo je hodný, handluje hodně a všechno, kdo chce zvítězit stůj co stůj jen něco a někdy, no ale žgrt je žgrt a ani fazolku pro druhého nepustí… :-)Pro koho je hra určena: pro partu kamarádů, pro rodinu, do hospůdky atd.
    Doporučuji jistě vás hra nezklame.

  16. karelik

  17. Čaňa

  18. Piestany

  19. ZdenT27

  20. ikri

  21. Bumla

  22. esther.f

  23. Wotton

  24. Tramvaj

  25. Michal

  26. smaza

  27. Terw

  28. darwin

  29. skyfire


    Tak tohle je přesně ta hra, když se chcete u hry bavit, hádat se o výhodnosti své nabídky a hanit nabídku soupeře, přesvědčovat, manipulovat, ale taky trochu dopředu uvažovat a plánovat. Herní systém hry je velice jednoduchý a pochopí ho velice rychle každý. Prvek náhody je poměrně velký a to je celkem logické, když se karty míchají a z těch se bere, ale bez něj by to nešlo a hře nemůže ani náhodou uškodit. Je na každém hráči, aby když mu karty nesedi je nějak vyhandloval, zbavil se jich, získal jiné…..
    Základ hry je postaven na tom, že každý hráč má v ruce pět karet s různými druhy fazolí, kdy každý druh má svoje číslo a toto taky značí kolik karet s daným druhem je ve hře. Každý má před sebou dvě nebo tři pole (když si jej dokoupí) a na ně si podle určitého systému musí jednotlivé druhy sázet a snažit se sehnat co nejvíc fazolí jednoho druhu. Čím víc, tím při sklizni víc peněz. Penízky jsou na rubových stranách karet fazolí, takže při sklizni se vždy určitý počet sklízených fazolí promění v peníze a dají se bokem. O to míň je daného druhu poté ve hře, protože sklizené fazole se poté opět zamícháním dostávají do hry. Je proto taky dobré sledovat čeho a kolik je zhruba venku ať pak člověk nepěstuje a neshání něco čeho už moc není. Další důležité pravidlo hry je, že karty v ruce nesmí měnit své pořadí, zkrátka v pořadí jak se mi karty dostanu do ruky, tak při sázení mou ruku musí opustit. Ale dá se jich taky zbavit jinak a to právě obchodem s protihráči. To byl jen nástin jak hra přibližně funguje, zbytek si musíte vyzkoušet sami.
    Co se týče počtu hráčů, hra je pro 3-5 hráčů, kdy zábava prudce stoupá s počtem hráčů, takže v pěti je to naprosto nej. Hra zabere podle počtu hráčů hodinu až dvě. Výhoda hry je v tom, že ať je na tahu kdokoliv, díky možnosti obchodovat hrají prakticky pořád všichni a nikdo se nenudí.
    Hru můžu jednoznačně doporučit. Pro chvíle, kdy se nechce moc přemýšlet a počítat, ale chce se bavit a komunikovat je tohle jednoznačná volba.

  30. Kalibulus

  31. BuBen

  32. Matt

  33. Rambo

  34. tenista

  35. Erumoico

  36. Lubbo

  37. Rybka

  38. Bibík

  39. SasaKrasty

  40. aja

  41. Sabera

  42. Ajeenka007

  43. luciáš

  44. Last_Elf

  45. kath

  46. tondakolik


    Fazole, Fazole, Fazole…
    Tak nějak jsem dopadl. Fazole jsou nejlepší karetní hrou co znám. Skutečně se pro mne staly jakousi závislostí a hru hraju kde je to jen možné.

    Hra obsahuje 20 druhů fazolí (pokud budete mít rozšíření můžete mít druhů podstatně více) z nichž každého druhu fazole je jiný počet – což znamená, že každý fazol má jinou „“hodnotu““. Při hře musíte sázet fazole z vaší ruky na pole, která máte před sebou a zasazené fazole sklízet v tu nejvhodnější dobu, aby z nich byl co největší výnos. Ale pozor, karty nemůžete z ruky vynášet v libovolném pořadí. A o tom je celá ta hra – fazole, které vám v ruce překáží prostě s někým vyměníte za jiné, které se vám hodí. Během hry tedy nesmíte nikdy „“usnout““. Neustále můžete něco získat.

    Pravidla jsou velmi jednoduchá a každý nový hráč je pochopí při svém prvním nebo druhém tahu. Jen zasadíš první a můžeš i druhou kartu fazole, potom otočíš dvě karty z balíčku a vyměníš s ostatními – případně si rovnou zasadíš, potom povyměňuješ co se ti nehodí, případně někomu něco vnutíš zadarmo (skutečně je potřeba někdy nutit i zadarmo) a pak si jen dobereš tři karty a pak už jen sleduješ další hráče a nabízíš za jejich fazole.

    V klubovně se velmi rychle hra stala nejhranější hrou. Musíte neustále vnímat a překřikování je naprosto běžnou záležitostí. Přihazování lepších nabídek jen abyste získali tu fazoli, co právě potřebujete. Skvělá zábava a velmi příjemné trávení volného času s kamarády.

  47. Amahuska

  48. Tom

  49. slonik

  50. aneken

  51. eVik

  52. ZUZKA

  53. deril

  54. dajo

  55. svanicka

  56. Mirek

  57. azzinello

  58. H.O.N.Z.I.K

  59. iwe

  60. Martin Plesnivý

  61. qcpx

  62. poutník


    Pokud se sejdou hráči, tak hratelná hra. Pokud je někdo, kdo chce za každou cenu vyhrát, lehce hru zkazí. Prvek obchodování, na kterém je hra založená, je fakt dobrý, ale to je tak všechno. Stane se, že Vám ty správný fazole prostě nepřijdou a hraje se téměř bez Vás. Někdy si ji zahraju, ale odvařenej z toho teda nejsem.
    Ovšem pozor, pro menší děti to je parádní zábava, jsou nadšený z každé výměny karet. Takže nezavrhovat.

  63. fojtik

  64. summ

  65. jakub

  66. ond

  67. eklp fistronek


    Je to skvělá hra, ale záleží na kolektivu (asi jako u všech her). Hra je o handlování, krysaření a vychytralosti. Taky je velice komunkativní. Snažíte se měnit karty na ruce, aby jste je měli v tom správném pořadí a mohli vesele sázet a hodně sklízet. Proto nepotřebné karty musíte udat soupeři a snažit se ho přesvědčit, jak je to pro něj výhodné. Velice zábavné a někdy hlasité. Vřele doporučuji.

  68. Veena

  69. paladin91

  70. rix

  71. Žížalka

  72. Malicka

  73. Linhard

  74. Esc

  75. Dodo

  76. Veverka

  77. pospa

  78. Majak

  79. Pablíčko

  80. Papo Shimitz

  81. Honza

  82. Markéta

  83. Shako

  84. Kamčatka

  85. Peter Liska

  86. Mirka

  87. dilli

  88. GeniuZ

  89. XiXaO


    Nejlepší poměr kvalita versus cena! Nejlepší zábava! Nejlepší cena! Nejlepší grafika! Nejlepší přezdívky fazolí! Perfektní hra! Prostě nejlepší karetní hra!
    Někdy uděláme mega Bohnanzí pařbu, co vy na to?

  90. Adam

  91. Merlin

  92. Lucinka21CL

  93. doriang

  94. Dr.Lazarus

  95. Irbis

  96. Kvačka

  97. Panzer

  98. Robert

  99. Michal

  100. Anna

  101. REM

  102. Bluefish

  103. Gandalf

  104. káča

  105. Cipísek

  106. Roman

  107. tonal

  108. Rubic(k)

  109. Luko

  110. WillBlack

  111. golmon

  112. Hrubiduk

    S touto hrou jsem se seznámil víceméně náhodou před asi dvěma lety, když ji, ještě s německými pravidly přivezla jedna moje kamarádka – z Německa 🙂 Přiznám se, že po prvním hraní jsem byl poněkud rozpačitý a hra mě zaujala snad jen tím, že při ní byla opravdu legrace.
    Jak se postupně rozvíjí moje „“úchylka““ v hraní jakýchkoliv her, narazil jsem čirou náhodou na českou verzi pravidel, které mi objasnily některé nejasnosti z prvního hraní. A odtud už bylo opravdu blízko k nákupu jak základní sady (nyní lze i v ČR), tak i rozšíření (zatím asi jen v německy mluvících zemích – já konkrétně ve Vídni).

    Takže:
    Myšlenka hry – ať máte k zahrádkaření jakýkoliv vztah, na slabou hodinku se z Vás stanou pěstitelé fazolí, jichž je, věřte nebo ne, docela hodně druhů. Každý druh je jinak vzácný a tak za něj dostanete víc, nebo méně peněz.
    Pravidla – možná na první pohled složitá, možná i při první hře budete muset pravidla konzultovat, ale potom hra začne mít spád a užijete si legraci.
    Design – hrací karty jsou vyvedeny kvalitně s velmi vtipnými obrázky

    Co říci závěrem? Tuto hru můžu vřele doporučit, pokud máte k dispozici skupinku 4-5 lidí, kteří mají smysl pro humor a máte čas okolo hodinky. Poté se Vám lehce pod kůži dostanou výrazy jako poblijón, boxer, tyčkin, pistolník a pod. A budete se hodně smát.

  113. Odoren

  114. Čajovna 82 vůní

  115. Surt

  116. Katka Girgensohn

  117. pogo

  118. Martin Blatný

  119. Agáta

  120. Kolík Aťsepicnu

  121. Jersey

  122. Láďa Smejkal

  123. otakar zatřepálek

  124. Jaromír Kovařík

Přidat recenzi