Hrajeme.cz

6 bere!

Originální název:
6 nimmt!
Rok vydání:
1994
Počet hráčů:
2 až 10
Věk:
Hra je určena pro dospělé hráče a pro rodiny s dětmi od 8 let.
Doba hraní:
Středně trvající hra – asi 30 až 70 minut
Doporučení rodiny:
Asi nebudete zklamáni, ale také vás asi nenadchne.
Doporučení hráče:
Asi nebudete zklamáni, ale také vás asi nenadchne.

Popis

Cílem hry je zbavit se všech očíslovaných karet v ruce. Hráči začínají s deseti kartami a zbavují se jich pečlivým vykládáním do řad. Ale pozor! Šestá karta v řadě bere celou řadu. Vítězem se stává hráč, který na konci hry posbírá nejméně byčích hlav.

Další informace

Míra náhody

Počet hráčů

Věk hráčů

Doba hraní

Počeštění

Rok vydání

Míra interakce

Míra složitosti

Míra humoru

Doporučení rodiny

Doporučení hráče

Výrobci

,

Autoři

– Funagain Gameweb
– 6 bere!
– Svět deskových her
– Možnost nákupu na Slovensku.
– Pravidla hry 6 bere!

Recenze

  1. Duhamuz

    Už dlouho mně tak nic mile Nepřekvapilo jako tato oddechovka…Jednoduchá pravidla,rychlá partie, variabilita partií, balíček karet do kapsy..nic víc, nic míň

  2. Jiří Bauma

    jedna z nejlepších oddechových her, co znám, takže pokud člověk hledá zrovna tohle, tak je hlavně pro 4-5 hráčů ideální, svižná situačně zábavná hra

  3. Frankie

    Jedna z nasich nejobliobnejesich her na zabiti casu, s vice lidmi opravdu zabava!

  4. KarelZendulka

    Zábavná hra bez potřeby příliš přemýšlet i pro vyšší počet hráčů.

  5. Cermakov1

    Rychlá, svižná, jednoduchá, zvládnou i děti.

  6. pavel t

    milá hra s jednoduchými pravidly. Vhodná především pro rodiny a na cesty

  7. TondaJ

    Bezva party hra, v jakémkoliv stavu 🙂 Není to sice hra na časté hraní, ale hrál jsme ji s různými skupinami lidí (třeba i v pěveckém sboru) a nikdy nezklamala. Kdo hledá jednoduchou hru na pobavení (a umí skládat řady čísel), určitě si s krávami užije.

  8. Chubbop

    Fajn hra pro více hráčů. Rychlá hra vhodná i na párty. Hráli jsme ji i v šesti lidech i s malými dětmi a vždycky fungovala skvěle. Pravidla jsou jednoduchá, na kartách žádné texty jen roztomilé obrázky.

  9. Adam Walder

    Příjemná kombinančí hra s čísly, pravidla krátká, baví skoro každého.

  10. spartik

    Klasika, kombinační hra s čísly.

  11. Matesack

    Rychlá a svižná karetní hra, kterou hrajeme jako odpočinkovku mezi velkými hrami. Vždycky se hodně nasmějeme (škodolibě) a zoufáme si když nechodí karty 🙂 Hru bychom doporučili všem, pravidla jsou rychle vysvětlená, pobaví se hráči i nehráči. Za nás spolehlivá oddechovka.

  12. dirgesinger

    Malá krabička, spousta zábavy. 6 bere! je jednoduchá, rychlá karetní hra s čísly. Zabaví a neurazí. Skvěle se hodí jako filler.

  13. Slado42

    6 bere je jako stvořená na cesty, když jedete s větší partou. Má jednoduchá pravidla, je svižná a dokáže dobře zabavit. Bereme ji proto s sebou téměř vždy a dost často se na ni dostane. Baví mě již několik let.

  14. majci

    moje velmi oblíbená „party“ hra.
    jednoduchá i pro nezasvěcené, levná, rychlá a dá se u ní hodně nasmát 😀

  15. Plastík

    Skvělá, protože se dá lehce vysvětlit i nehráčům. Levná, jako dárek na návštěvu a zároveň je postaráno o zábavu.

  16. matrosh

    Svižný filler, dobry na výlety a pro větší skupinku hráčů. Nicméně po čase se dost obehraje. Takže pořad jen filler. Osobně dávám přednost naročnějším hrám.

  17. Betty

    Rychlé, pro hodně hráčů, skvělá na dovči s více lidma, u nás slaví úspěch pravidelně.

  18. Spud.Murphy

    Rychlá, zábavná, jednoduchá, levná a je až pro deset hráčů.

  19. Uranman

    Velmi jednoducha hra, ktora zabavi na kratku dobu, idealna pre rozohratie pred prichodom vsetkych ludi na party. Pripadne dobra ako taky „vyklus“ po narocnom veceri plnom hier.
    Jednoduche a lahko pochopitelne pravidla, spolu s kratkou hernou dobou, su zakladom uspechu tejto hry. Ak hladate nieco, cim by ste zabavili maly pocet ludi na kratku dobu, je tato hra idealna.
    Nevyhodou je nustnost zapisovat vysledky, ale v sucasnej dobe smartfonov nie je problem nahradit papier a pero akymkolvek textovym editorom v telefone. V takom pripade je hra vhodna aj do krcmy/hospody ako prijemne spestrenie.

  20. RockPhill33

    Jednoduchá a rychlá afterparty hra 🙂

  21. Geba

    Tak toto je svižná, velmi zábavná hra, kterou mohu doporučit, první kolo pro nové hráče ukázkové, po té se může začít na ostro a děti hru po chvíli zvládnou také a navíc si pěkně vyzkouší různé strategie, pro dospělé na párty vhodná, nám vydrežela velmi dlouho a stále se k ní rádi vracíme, ale je to také za přžedpokladu, že si rádi započítáte 🙂

  22. pettaa

    Hra patří k mým oblíbeným na party, kde se rychle zabaví hodně lidí najednou a užijí si u toho spoustu srandy. Nejlépe hratelná od třech do šesti hráčů- tam ještě lze zkoušet uplatňovat jakous strategii, vyšší počet hráčů už je jenom velká sranda.
    Velmi jednoduchá pravidla, možnosti obměň- přikládat i z druhé strany, atd..
    Graficky zpracovaná geniálně- z čísel a krav už nevíte, kde vám hlava stojí- navíc pokud vyfasujute ty extra barevné – máte o zábavu postaráno, co nejrychleji se jich zbavit, ale ne k sobě… Jelikož ten sedlák s nejvyšším počtem krav – Prohrál! 🙂

  23. Patrix

    Jednoduchá, rychlá a zábavná hra. Ideální když se sejde např. na párty více lidí a nikomu se nechce zdlouhavě studovat zbytečně složitá pravidla.

  24. karelik

    Šestka je taktická karetní hra, kde se snažíte zbavit se karet v ruce přikládáním do řad a žádné karty si nevzít zpátky. Je velice univerzální, protože ji může hrát 2 – 10 hráčů, takže ji tahám s sebou. Je to zábava, ale dáváme vždycky jen pár her, protože pak dáme přednost větším hrám. Její nevýhodou je, že je hodně jiná v různých počtech hráčů. Hodně hráčů – větší chaos, obtížná taktika. Také je hodně abstraktní, takže se do ní hráči nevžijí. Výhodou je jednoduchost, spousta variant, rychlost. Jde si ji zahrát i na internetu. Existuje rozšíření, které jsem neměl šanci vyzkoušet a nyní jde koupit také jubilejní edice této hry. Šestku si zkrátka občas rád zahraju a rád ji ukazuji nehráčům, protože ji lehce zvládnou.

  25. ladyarcher

    Já osobně tuto hru nemohu ani vystát, ale je to zalozeno asi na tom že nemám ráda hry s velkým podílem náhody.
    hrála jsem jí v pěti až osmi hráčích, pokaždé když jsem se snažila dávat karty s nějakou strategií tak jsem prohrála, pak už jsem rezignovala a karty jsem brala náhodně z karet otočených rubem vzhůru a ejhle – vyhrávala jsem, nebo alespoň neprohrála.
    Takže kdo má rád jednoduchou hru s velkým podílem náhody – doporučuji, kdo má radši vytvořit si zdroje a strategii tak nedoporučuji.

  26. matewr

    Na oko jednoduchá karetní hra s toliko oblíbeným tajným plánováním. Zpočátku hra pěkně odsýpá a jen se „mrskají“ karty. Ke konci kola, ale začíná ta pravá zábava, kdy každý hráč má neuvěřitelné dilemata, co zahrát za kartu a kterou kartu zahrají protihráči. Hra chytne svojí jednoduchostí a nutností dedukovat a plánovat. V každém případě se jedná o hru naprosto bez tématu, takže hráč neodchází tak naplněn zážitky jako tomu může být u jiných her. Pro děti do 12 let je 6 bere moc složitá a ve větších skupinách hráčů je to pořádný a nudný zmatek. Proto doporučuji 4 až 5 hráčů.

  27. Pepogn

    Rychlá karetní hra, kterou při první hře naučíte děti či nehráče. Ideálně je vždy si zahrát pár hr, protože pak už kravičky lítají před očima a člověku už to nemyslí. Člověka občas přepadá bezmoc, protože každá z pěti karet, které mu zbývají na ruce způsobí katastrofu. Nicméně se jedná o pěknou, svižnou zábavu, která se dá vzít i do hospody (s většími stoly), která neurazí, ale ani nezaujme na příliš dlouho.

  28. veronika pemlová

    jedna z našich nejoblíbenějších karetních her, rychlá, svižná hra

  29. cicam

  30. SASAN_KING

  31. Zeppe

  32. diamanttka

  33. Mič

  34. Vašek

  35. Gabebara

  36. Aulus

  37. Laala

  38. Jacob

  39. Silnar

  40. RTMyšák

  41. abekara

  42. ho-le

  43. Shane

  44. Morta

  45. KacaMaca

  46. Mazec

  47. Kyra

  48. little

  49. karelik

  50. Frutis

  51. Piestany

  52. Zdenek_

  53. ZdenT27

  54. Wohma

  55. Pavluša

  56. peta.nek

  57. tgrosser

  58. potapnik

  59. jirikone

  60. Wotton

  61. Mafian

  62. ftoh

  63. yeetik

  64. trichopterka

  65. aksile

  66. Terw

  67. wami

  68. saver

  69. beny

  70. Tari

  71. skyfire

  72. Kalibulus

  73. Lada

  74. zuzanka

  75. Kendar05

  76. mysula

  77. BuBen

  78. PJ_HB

  79. Betty

  80. Matt

  81. ZdenaK

  82. neline

  83. tenista


    Balenie hry obsahuje 104 kariet(karty s číslami od 1-104). Rozdiel kariet je len v tom, že niektoré sú za 1, iné za 2, 3, 5, 7 zlých bodov(kráv).

    Cieľom hry je mať na konci hry, čo najmenej kráv(nezbierať resp. nebrať kravy).

    Každému hráčovi sa na začiatku hry rozdá 10 kariet. Na stôl sa vyložia 4 karty, ktoré tvoria základy radov. Hráči pred seba vždy vyložia skryte jednu kartu. Karty sa následne pridávajú do 4 radov podľa nasledovných pravidiel:
    a) karty v radoch číselne narastajú
    b) karty sa pridávajú v poradí od najmenšieho čísla, ktoré hráči vyložili
    c) karta sa pridá do radu, v ktorom je posledná karta, ktorá je k danej karte najbližšie

    Získavanie zlých bodov(kráv):
    a) ak hráčova karta sa nedá priložiť do žiadneho radu(je nižšia ako posledná karta vo všetkých radoch), hráč, ktorý vyložil túto kartu si vyberie rad podľa vlastného uváženia, ktorý celý zoberie(karty v ňom znamenajú pre neho zlé body)
    b) ak hráčova karta podľa vyššie uvedených pravidiel patrí do radu, kde už je 5 kariet, ako 6.karta berie celý tento rad a tvorí základ nového radu

    Hra končí v okamihu ako jeden z hráčov nazbieral 66 zlých bodov(kráv).

    Hru hralo so mnou asi dokopy 20 rôznych ľudí a nikto nepovedal, že ho hra vyslovene nebaví. Hra je hrateľná pre 2-10 hráčov. Kúzlo hry je v tom, že pri každom počte hráčov sa mení spôsob, akým treba hrať.

    Hra sa nezunuje, pretože môžete hrať mnoho iných variantov, ktoré sú už spomínané v pravidlách alebo na internete, prípadne si môžete vymyslieť vlastné(spôsob dokladania kariet, počet kariet, ktoré sa rozdávajú atď.)

    Náhoda v hre je obrovská, ale dobrou a rozumnou hrou môžete dosahovať dlhodobo dobré výsledky. Trebárs v jednej hre vám neprídu karty, ale pri spočítaní skóre po 10 hrách sa ukáže, kto je dobrý hráč(pre zjednodušenie si predstavte dobrého hráča v pokri).

    Klady hry:
    a) výborná cena
    b) znovuhrateľnosť
    c) ohromná zábava
    d) výborná hrateľnosť pri akomkoľvek počte hráčov
    e) banálne pravidlá
    f) hru si zahráte s kýmkoľvek(bez rozdielu veku, pohlavia, nárokov na hru)
    g) hru odohráte za cca. 10 minút
    h) hra má veľmi rýchly spád(nikto sa ale nikdy nenudí)

    Slabšie stránky hry:
    a) grafika kariet(ten obrázok na kartách naozaj nevyzerá ako krava)
    b) čakanie na spomalencov, kým vyložia kartu(to nie je chyba hry)

    Ide o výbornú kartovú hru, pri ktorej sa všetci výborne zabavia. Pocit, keď vyložíte kartu a modlíte sa, prežívate muky a keď sa už zdá, že ste z toho vonku stratíte všetku nádej(zoberiete pekne celý rad plný tých najbohatších kariet na kravy) zažijete každú hru. Ak máte radi Bang táto hra je pre vás jasnou voľbou.

    Porovnanie s Bangom:
    a) Bang trvá dlhšie
    b) Bang je viac o komunikácii
    c) Bang obsahuje viac druhov kariet
    d) 6bere má jednoduchšie pravidlá
    e) 6bere má rýchlejší spád(hráte stále, nemusíte čakať aj 10 min ako v Bangu)
    f) 6bere trvá kratšie
    g) dovolím si tvrdiť, že pri väčšom počte hráčov je 6bere zábavnejšia

  84. Semiš

  85. Rybka

  86. Filmator

  87. Jindřich „“Desgenais““ Cinka

  88. Dj miláno

  89. Pavluschka

  90. Zajda

  91. filipes

  92. Jeane

  93. lcl

  94. Ajeenka007

  95. Filip

  96. luciáš

  97. Last_Elf

  98. nio34

  99. Pepsonka

  100. Tom a Maca

  101. Bajn

  102. tondakolik

  103. VasekVydra

  104. Ross

  105. Viktor

  106. Kubajs

  107. Danuška

  108. Kraky

  109. Salamandr

  110. Sagapo

  111. Tom

  112. P.

  113. TazDevil

  114. slonik

  115. aneken

  116. Zedka

  117. nency

  118. krejcuk

  119. Rio


    Je zaujímavé, že tak jednoduché pravidlá dokážu urobiť skvelú zábavu. Pre dvoch hráčov doporučujem hrať iba s dvoma stĺpcami alebo s 20 kartami.

    Zaujímavá je aj varianta, kde sa použije len potrebný počet kariet. Napríklad pre 4 hráčov by sa použili karty 1-44. Vtedy sa musí naozaj dobre premýšlať.

  120. ZUZKA

  121. Mat


    Hru hrajeme v rodině poměrně často. Je rychlá, zábavná, pravidla jsou jednoduchá. Ačkoliv je hra uváděna pro děti od 10 let, můj 8-letý syn jí bez problémů hraje a je jeho oblíbená. Nesouhlasím s tím, že ve dvou je nudná. Ve dvou se dá více taktizovat. Samozřejmě víc lidí = větší sranda. Mám jedinou výtku a to je grafické zpracování. Moc se mi nelíbí, příliš schématické, strohé, nenápadité. Za to je jsem dal půl hvězdičky dolu. A zkuste se zeptat lidí, kteří tu hru neznají, co je to za zvíře na krabičce 🙂

  122. dajo

  123. zuzka

  124. xkon

  125. maros

  126. Lorus

  127. Lucie Dudková

  128. ghoston

  129. Annie

  130. Mirek

  131. Dita

  132. azzinello

  133. H.O.N.Z.I.K

  134. Žokej

  135. misho

  136. budkin

  137. CzechCloud

  138. zbjesila

  139. Clon

  140. Hapina

  141. konpok

  142. Ajfel


    Zahrál jsem si sice jen několik partií, napřed několik ve čtyřech lidech a pak ve dvou. Musím říct, že ani ve dvou není hra zas tak špatná nebo nudná. Akorát jsme si místo deseti karet na začátek rozdali karet dvacet, aby se tvořilo více řad a bylo zároveň více trestních bodů:) Samozřejmě platí, čím více hráčů, tím je hra zábavnější a napínavější. Karty jsou vyrobeny z kvalitního materiálu. Pravidla jsou napsána přehledně a jejich výklad zabere jen pár minut. Jedna partie se hraje několik minut, a tak se střídá jedna hra za druhou a člověk mnohdy ztrácí pojem o čase. Každá z karet má kromě čísla od 1 do 104 také hlavy krav, které představují trestné body. Počet krav na jedné kartě může být 1 až 7. Cílem je tedy mít nejméně trestných bodů. Kdo má jako první 66 trestných bodů, prohrál. Hra je vcelku za přijatelnou cenu a doporučuji ji všem, kteří chtějí příjemně strávit volné chvíle.

  143. Warfery

  144. qcpx

  145. Lukas

  146. fojtik

  147. MM

  148. Pavla

  149. MeanAngel

  150. benny

  151. jakub

  152. Krapnik

  153. ond

  154. amstutz.s

  155. Jekor

  156. iwka

  157. manloth

  158. jaroslavas

  159. Nicholas

  160. deeDee

  161. eklp fistronek

  162. Arvi

  163. elenistar

  164. sulzik

  165. paladin91

  166. rix

  167. Lenny

  168. Linhard

  169. Ranca

  170. Esc

  171. Milan

  172. chrobak

  173. exnapady

  174. GK_voyger

  175. Vlastislav Dohnal

  176. plema

  177. Pepan37

  178. Papo Shimitz

  179. ewuchka

  180. Markéta

  181. Petr Holub

  182. Shako

  183. Macho

  184. zopl

  185. DK

  186. Mirka

  187. dilli

  188. Flamberg


    Tuto hru bych zařadil do skupiny her vhodných do party lidí, kteří se chtějí bavit, trošku taktizovat a popadat se za břicho. Podle počtu hráčů se totiž výrazně mění průběh a styl hry:

    Ve dvou je tahle hra naprosto nudná a o ničem, ve třech až pěti je to taktická bitva plná blafování a odhadování šancí soupeře, no a ve více je to prostě mazec a hrozná prča vhodná zvláště pro skupinky ovíněné a jinak veselé…

    6 bere! můžu vřele doporučit pokud máte rádi hry typu Bang!, Citadela nebo Coloretto…

  189. nfo

  190. Adam

  191. Merlin

  192. Stanley

  193. Bobr

  194. Tarenor

  195. Irbis

  196. BFM

  197. lotr

  198. riku

  199. Standa Hrnčíř

  200. tučňák

  201. Mišel

  202. Marsha

  203. Droll

  204. Prófa

  205. Michal

  206. Anna

  207. Bluefish

  208. xdavid

  209. káča

  210. Perry

  211. V.S.


    6 nimmt – šestá bere – je malá karetní hra. Pravidla jsou jednoduchá. Na stůl se vyloží čtyři karty a k nim se do řady doplňují další. Každý hráč dostane 10 karet. Hráči se poté tajně rozhodují a před sebe postupně vykládají skrytě karty, které chtějí zahrát. Po odkrytí se všechny karty rozdělí do jednotlivých řad dle daného systému – tj. vždy dle čísla od největší do nejmenší, jak je hráči vyloží a na stůl vždy za nejbližší nižší. Hráči je postupně vkládají dle velikosti. Naplní -li se nějaká řada, tj. hráč přiloží šestou kartu, vezme tento hráč celou řadu dosavadních pěti karet a založí novou řadu poslední kartou. Karty které vzal jsou jeho minusové body – různé karty mají různou trestnou hodnotu. Tak proběhne deset kol, než se vyloží všechny karty a po té se každému sečtou minusové body. Když někdo první překročí stanovenou (domluvenou) mez trestných bodů hra skončí.
    Hra je velmi jednoduchá. Pravidla vysvětlíte za pár minut. Má kouzlo v tom, že se neustále rozhodujete o správném postupu a jste napjati co udělají ostatní. Ve hře je i místo na taktiku, i když hlavní je asi odhadnout co udělají ostatní.
    Přestože je určena pro 2 až 10 hráčů. Nejzajímavější je hra asi ve 4-5 hráčích. Směrem k menšímu počtu hráčů ubývá napínavosti (příliš pomalu se naplňují řady) směrem nahoru je to příliš o náhodě.
    Hra okamžitě zaujme i nehráče. Je mnohokrát hratelná a ani po roce hraní se nemusí omrzet. Další výhodou je i cena. V běžném supermarketu v Německu je v k dostání do 6 euro. U nás jsem ji zatím neviděl. O kvalitách a zajímavosti svědčí i to, že v r. 1994 byla hra zvolena jako hra německé veřejnosti a podle stránek vydavatele jí bylo již prodáno 1 mil. kusů. Hru lze jen doporučit pro náročnější i méně náročné, na dovolenou i na jiné volné chvilky.
    Překlad pravidel na požádání mohu poslat.

  212. tonal

  213. vod5ka

  214. Rubic(k)

  215. MasterII

  216. Luko

  217. golmon

  218. Odoren

  219. Aja_Drakopes

  220. beghem

  221. marcel

  222. pogo

  223. Agáta

  224. Kolík Aťsepicnu

  225. Jersey

  226. Láďa Smejkal

  227. Matěj Baťha

  228. Jaromír Kovařík

Přidat recenzi