Hrajeme.cz

Zlatohrad

Originální název:
Zlatohrad
Rok vydání:
2001
Počet hráčů:
2 až 4
Věk:
Hra je určena pro dospělé hráče a pro rodiny s dětmi od 8 let.
Doba hraní:
Středně trvající hra – asi 30 až 70 minut
Doporučení rodiny:
Asi nebudete zklamáni, ale také vás asi nenadchne.
Doporučení hráče:
Tuto hru vám nedoporučujeme, najdou se pro vás lepší hry.

Kategorie:

Popis

Remake kultovní české hry „Ostrov pokladů“.

Další informace

Míra náhody

Počet hráčů

Věk hráčů

Doba hraní

Počeštění

Rok vydání

Míra interakce

Míra složitosti

Míra humoru

Doporučení rodiny

Doporučení hráče

Výrobci

Autoři

Recenze

  1. Trauma_Zero

  2. vlčata

  3. prot

  4. mysula

  5. kolda

  6. tondakolik

  7. Gandalf

  8. jakubko

  9. maf


    Hru doma hrajeme už cca tři roky, je to vynikající hra s výbornou variabilitou, pravidla jsou velmi jednoduchá a hra trvá cca 40 minut, ve hře nejsou žádná písmenka (kromě návodu), což je ideální pro „“nečtenáře““, se synem to hrajeme už od jeho 6ti let. Podíl náhody a taktiky je cca 50:50. Protože se hrací plán generuje, občas vznikají „“pasti““, které nejsou v pravidlech popsány, např. dva vlci ob jedno políčko proti sobě nebo šipky tvořící uzavřený obrazec.
    Když se poklad objeví náhodou blízko jednoho z hráčů není hra vyvážená, s tím je nutné také počítat.

  10. Lucie Dudková

  11. albert

  12. kjubik

  13. Skywalker

  14. Mick

  15. Křepelka

  16. Jekor

  17. eklp fistronek

  18. Arvi

  19. budulin

  20. Kamčatka

  21. Peter Liska

  22. tučňák

  23. Bluďa

  24. Nikolka

  25. Dejan

  26. MasterII

  27. PepaK


    Hra Zlatohrad je v podstatě remake staré české hry Lovci pokladů pro 2-4 hráče, kde jste byli v roli potápěčů hledajících na dně moře zapomenuté poklady. Ovšem nyní jste v roli rytířů, kteří se vydali do tajemného hradu – Zlatohradu, aby tam hledali svůj poklad. Herní plán tvoří 81 čtvercových kartiček, které se obrátí rubem nahoru (do čtverce 9×9). Každý hráč má svůj vůz se čtyřmi rytíři. Postupným obracením kartiček odhalujete jednotlivá tajemství hradu a snažíte se najít co nejvíce pokladů a ty pak postupně přepravit na svůj povoz. Hra probíhá tak, že hráč otočí kartu na kterou chce vstoupit lícovým obrázkem nahoru, posune na ni svého rytíře (figurku) a řídí se významem karty. Hráč může vstoupit svou figurkou i na kartu již odhalenou a taktéž se řídí jejím významem. Ve Zlatohradu se vyskytují v podstatě karty čtyř významů: pohybové, podpůrné, rizikové a poklady. Např. karta vlka vás vrátí o dvě pole zpět směrem, kterým jste přišli (protože před vlkem je dobré prchat že?). Z toho tedy vyplívá, že hra je dost ovlivněna náhodou. Ale i zkušenost zde hraje svou roli, protože ve chvíli kdy se naučíte velmi dobře využívat odkrytých karet, může se vám podařit dostat se z místa A na místo B mnohem rychleji než soupeři.

    Pravidla hry jsou jednoduchá a naučíte se je velmi rychle. Ovšem během hry se vám může stát, že narazíte na situaci, která není v pravidlech vyřešena a tak musí nastoupit vaše fantazie, ale především dohoda se spoluhráči na začátku hry. V pravidlech lze najít variabilitu, která není přímo psaná a ty z vás, kteří hráli lovce pokladů to bude přímo lákat ke změně pravidel. Hra je vhodná jak pro děti tak i dospělé. Jedná se totiž o příjemnou oddychovou hru, kterou si můžete dát např. po několika partiích Elfenlandu apod.

    Nakonec bych ještě dodal, že se konečně setkávám s českou hrou, která je po stránce materiálu velmi slušně provedena. Kvalit Carcassonnu sice stále ještě nedosahuje (je pravda že ceny také ne, ta je naopak velmi příznivá), ale je to krok dopředu. Jen ta krabička mohla být větší a figurky dřevěné. Doufejme, že firma DINO přinese na náš trh více takových her.

  28. Šatra

  29. controlled

  30. marcel

  31. Martin Blatný


    Hra je variací na známý Boj o poklad. 81 kartiček uspořádaných do čtverce je na začátku otočeno rubem nahoru. Hráči postupně odkrývají jednotlivá pole, sbírají poklad a odnášejí ho do svého vozu (který se pohybuje po okraji čtverce), přičemž se musí vyhýbat nejen nebezpečným políčkům, ale hlavně si chránit poklad před ostatními.

    Díky proměnlivému hracímu plánu je každá hra jedinečná. Většinou vítězí ten, kdo najde nejrychlejší cestu k objeveným pokladům a stihne z nich největší část ukrýt do svého vozu. Podíl náhody je značný, možná i proto je hra zábavná i pro děti.

    Hra je velmi skladná (karičky + figurky) a pěkně graficky zpracovaná. Jedna hra trvá 30-40 minut, s dětmi o něco déle. Nejlepší je ve čtyřech, kdy se svádějí líté boje o poklady. Ve třech má jeden hráč mírnou nevýhodu, neboť má k některým políčkům dál než jeho soupeři. Hra se dá hrát i ve dvou, i když zde pak nedochází k tolika bojům a oba hráči se soustředí spíše na objevování své části území.

    Mírnou výtku bych měl k pravidlům, která neřeší některé nejednoznačné situace. Také je nepříjemné, když má některý hráč ze své strany hracího pole nevhodné kartičky a prakticky se nedostane do hry.

    Kladem je rozhodně jednoduchost hry, pravidla se i menší děti naučí za jednu partii a strategii již po několika hrách. Díky variabilitě ale tato hra neztrácí na zábavnosti ani později.

    Pro děti je Zlatohrad jedna z nejlepších her, které jsou u nás k dispozici.

  32. Agáta

  33. Matěj Baťha

Přidat recenzi