Hrajeme.cz

Torres

Originální název:
Torres
Rok vydání:
1999
Počet hráčů:
2 až 4
Věk:
Hra je určena pro dospělé hráče a pro rodiny s dětmi od 12 let.
Doba hraní:
Středně trvající hra – asi 30 až 70 minut
Doporučení rodiny:
Není známo nebo nedokážeme zařadit.
Doporučení hráče:
Není známo nebo nedokážeme zařadit.

Kategorie:

Další informace

Míra náhody

Počet hráčů

Věk hráčů

Doba hraní

Počeštění

Rok vydání

Míra interakce

Míra složitosti

Míra humoru

Doporučení rodiny

Doporučení hráče

Výrobci

Autoři

,

– Funagain Gameweb
– Možnost nákupu na Slovensku.

Recenze

  1. Savager

  2. omas

  3. cermarta

  4. Yuri

  5. Jekor

  6. Libor

  7. Žížalka

  8. Malicka

  9. Dodo

  10. Papo Shimitz

  11. Shako

  12. GeniuZ

  13. NoirOrioN

  14. murphy

  15. karel

  16. tučňák

  17. belisar

  18. Cipísek

  19. Věrka Cicháková

  20. David Cichák

  21. WillBlack

  22. golmon

  23. Aja_Drakopes

  24. Amarth

  25. kuchtic

  26. Marta

  27. Surt

  28. Sinka

  29. Katka Girgensohn

  30. marcel

  31. pogo


    Nečtěte dál, pokud vás neokouzlují ty opravdu nejpromyšlenější deskové hry, které vás donutí pořádně roztočit vaše mozkové závity. Torres, tedy španělsky „věže“ je totiž právě taková hra.
    Královstvím se přehnala série ničivých válek, které zdevastovaly vše včetně dříve výstavných hradů. Nakonec bylo dosaženo míru a nový král už žádné další války nedopustí. Naopak bude dohlížet na to, aby z ruin starých hradů byly vybudovány hrady nové a ještě honosnější.
    Tedy nic pro hráče, kteří si ve hrách užívají boje a ničení, ale perfektní volba pro ty, kteří mají rádi hry, jejichž obsahem je především budování.
    Herní plán se vám bude zdát na první pohled velmi malý. Má pouze 8 x 8 políček. Na počátku se na něm nachází osm malých hradů, které budou hráči během hry postupně rozvíjet. Hrady se nikdy nebudou moci spojit, místa na plánu je tedy ještě méně, než se zdálo na začátku. To bude ve hře vykompenzováno stavěním hradů do výšky. Ano, Torres je jedna z mála her, která se hraje v opravdu trojrozměrném prostoru.
    Na začátku každý hráč dostane šest rytířů, které bude postupně během hry vysílat na hrady. Ve verzi pro pokročilé hráče (kterou doporučuji hrát rovnou od začátku) dostane každý také kompletní sadu desíti akčních karet. Hraje se podle počtu hráčů na 10 – 12 kol a na základě toho dostanou hráči určitý počet stavebních kamenů – pater věží. Vždy se hraje na 3 bodování. Na jeden z hradů je umístěn král.
    Ve svém tahu má hráč 5 akčních bodů, které může investovat do různých akcí. Může rozšiřovat hrady, nasazovat na herní plán rytíře a těmi pak dle zvláštních pravidel pohybovat (mohou se pohybovat přes volná pole, ale také skrz hrady. Jen o jednu úroveň hradu výše atd.) , popřípadě své akční body rovnou proměnit na body vítězné. V každém kole může navíc hráč jednu akční kartu. To nestojí žádný akční bod a umožní např. zvýšení počtu akčních bodů nebo nějaký zvláštní pohyb rytíře. Cílem hry je dostat své rytíře na co nejvyšší věže co nejvyšších hradů. Důležité je, že všichni hráči se mohou podílet na výstavbě všech hradů a všechny hrady jsou přístupné všem rytířům. Dochází tak k velmi zajímavým situacím a zejména ke snaze využít částí hradů, které vybudovali soupeři a naopak zablokovat soupeře, aby nemohli využít to, co jste vybudovali vy. Při bodování dostane hráč body za každý hra, na kterém se nachází jeho rytíř. Bude to tolik bodů, jak rozlehlý je hrad vynásobeno výškou patra, na kterém se nachází rytíř. Tedy ne úplně primitivní výpočet, ale prostě je důležité dostat se co nejvýše na co největším hradu. Zvláštní bonusy jsou za královský hrad.
    Zvítězí zase ten, kdo získá v součtu všech tří bodování nejvíce vítězných bodů. Klíčem k vítězství je pečlivé naplánování akcí, případné využití drobných chyb soupeřů a také zabránění soupeřům ve využití toho, co postavíte vy. Hrady vyrostou v každé hře jinak a proto nikdy nebudou dvě hry stejné. Navíc je možné hru ještě vyšperkovat kartami s úkoly, které umožňují zisk zvláštních prémií za správné rozestavení rytířů při bodování nebo na konci hry. Hra pak dostává ještě další rozměr a více strategických možností.
    Torres je tedy opravdu lahůdková hra pro hráče, kteří si chtějí u hry pořádně zapřemýšlet. Rozhodně to není hra pro začátečníky. Sáhněte po ní až budete mít nějaké hry nahrané, protože opravdu není jednoduchá. Také nečekejte konflikty, hrta je především o budování.
    Je výborně hratelná ve dvou, třech i čtyřech hráčích a v každém z těchto počtů má své kouzlo, navíc velmi dobře vypadá a obsahuje velké množství herního materiálu. Pokud se cítíte být zkušenými hráči, je pro vás Torres velmi dobrá volba.

  32. Martin Blatný

  33. Láďa Smejkal

  34. otakar zatřepálek

Přidat recenzi