Hrajeme.cz

Atlantic Star

Originální název:
Atlantic Star
Rok vydání:
2001
Počet hráčů:
2 až 6
Věk:
Hra je určena pro dospělé hráče a pro rodiny s dětmi od 10 let.
Doba hraní:
Středně trvající hra – asi 30 až 70 minut
Doporučení rodiny:
Asi nebudete zklamáni, ale také vás asi nenadchne.
Doporučení hráče:
Asi nebudete zklamáni, ale také vás asi nenadchne.

Kategorie:

Popis

Hráči si postupně najímají parníky, aby mohli uskutečnit čtyři okružní plavby. Čím vhodnější parník si najmou, tím větší je hodnota celé okružní plavby, což se odrazí v počtu výherních bodů. Samozřejmě každý hráč chce obstát v konkurenci ostatních hráčů. Úspěch však závisí na správné volbě při výběru kategorie pro jednotlivé okružní plavby. Porovnáním hodnot okružních plaveb v každé kategorii, zjistíte kdo z hráčů uspořádal nejhodnotnější okružní plavby, které nakonec rozhodnou o tom, kdo vyhrál.

Další informace

Míra náhody

Počet hráčů

Věk hráčů

Doba hraní

Počeštění

Rok vydání

Míra interakce

Míra složitosti

Míra humoru

Doporučení rodiny

Doporučení hráče

Výrobci

Autoři

– Funagain Gameweb
– BoardGameGeek

Recenze

  1. Adam Walder

    Decentní nepříliš těžká a docela zábavná hra pro nenáročnou skupinu hráčů.

  2. ta*jemná*

  3. Tari

  4. Semiš

  5. Bruno

  6. Amahuska

  7. cermarta

  8. krejcuk

  9. muffen

  10. konyson

  11. ghoston

  12. Annie

  13. budkin

  14. Skywalker

  15. Mick

  16. JSat

  17. Martin Plesnivý

  18. poutník


    Hra je podle mě dost nedoceněná a mnoho lidí o ní ani neví. Já se nechám vždy chvíli ukecávat, než si ji zahraju, ale pak nemůžu přestat. Důvod je jednoduchý, vždy si hráč myslí, že něco šlo zahrát líp a chce to vyzkoušet. Nebudete ale určitě hrát celou noc nonstop, tak dobrá zas není. Značnou roli hraje taktika a trochu i náhoda jaké přijdou karty. Hra celkem vtáhne do děje a počítám, co by šlo jak zahrát, i když zrovna nejsem na tahu. Ve Vaší herní skříni by neměla chybět, pro menší děti to ovšem rozhodně není.

  19. fojtik

  20. paladin91

  21. GK_voyger

  22. plema

  23. MilanC

  24. Elwen

  25. Majak

  26. -grizzly-

  27. Markéta

  28. MORT

  29. Mirka

  30. jerry

  31. nfo

  32. NoirOrioN


    Na týchto 4 moriach/oceánoch organizujete jednotlivé lode (sú to všetko parníky?) na dielčich trasách (Balt má 3, Pacifik 6) tak, aby ste získali, povedzme, najluxusnejšie lode – čím luxusnejšia, tým má vyššie bodové ohodnotenie. Vďaka náhode, ale aj vďaka peniazom si môžete takúto loď kúpiť za 1000, 2000, 3000 mariek alebo ju získať zadarmo. Proti náhode je tu možnosť za 2000 mariek vymeniť všetky 4 karty a zamyslieť sa nad výberom jednej z ďalších 4. Hru som hral zatiaľ iba raz, je ozaj jednoduchá na pochopenie. Bolo mi povedané, že meniť karty za 2000 mariek môžem v jednom kole aj viackrát, takže náhoda je dosť eliminovaná. Ostatné pravidlá už spomenuli predprispievatelia, najmä Jaro Kovařík. Dodal by som len, že hráč má možnosť brať si úver (peniaze), ak si už zo svojich zostavených a bodovaných plavieb odpočíta body (každý to robil tak, aby si zachoval pozíciu…napr. hráč X je v plavbe po Atlantiku na 2. mieste s 25 bodmi pred hráčom Y s 20 bodmi. Môže si teda vziať úver až 4 000 mariek a bude stále druhý s 21 bodmi. Pri rovnosti bodov rozhoduje uskutočnenie skoršej plavby po danom mori. Ideálne je brať si úver z pozície, kde ste beznádejne na poslednom mieste – môžete si brať úver až do výšky 10 000 mariek. Úver sa dá brať z každej bodovanej plavby, avšak z každej iba raz.

    Hra je svižná (hral som ju v šiestich), napätie je od začiatku, nemá slabé miesta. Hodnotím ju ako výbornú, je skutočne vydarená.

  33. Adam

  34. termit

  35. Basic

  36. Jitka

  37. orsej@centrum.cz

  38. karel

  39. tučňák

  40. Merlin

  41. Jendouch

  42. káča

  43. V.S.

  44. vod5ka

  45. Richmond

  46. golmon

  47. davoz


    Podle mého názoru se jedná o velice zdařilou hru, která přes na první pohled jednoduchá pravidla nabízí velké množství taktických obratů, ať již konstruktivních či destruktivních. Nesouhlasím s předřečníkem, že by hra byla nejzajímavější ve 2 či 3 hráčích, naopak nám praxe ukázala, že hru je nejlépe hrát v počtu šesti, ačkoli se sehnáním tolika lidí může být poněkud problém.

    Herní doba nám v šesti vycházela lehce přes hodinu, ovšem nelze říci, že by se kdokoli nudil, když byl na tahu jakýkoli soupeř.
    Celkově hodnotím hru jako velmi dobrou, navíc pokud se hrací materiál nepřepravuje v originální krabici, zabírá hra místo asi jako balíček karet + 2 tabulky z tvrdého papíru formátu A5.

  48. Čajovna 82 vůní

  49. pogo

  50. Martin Blatný

  51. Jersey

  52. Láďa Smejkal

  53. Matěj Baťha

    Ve hře Atlantic Star je cílem hráčů uspořádat čtyři (resp. osm) okružní plavby. Na to aby hráč mohl nějakou plavbu uspořádat musí si samozřejmě nejprve najmout nějaké lodě (ty jsou reprezentovány kartami). Financí, které k tomuto účelu na začátku hry obdrží, není mnoho, a proto je nutné najímat lodě z rozvahou. Hráč má vždy na výběr ze čtyř lodí, přičemž jejich cena je různá (0; 1000; 2000; 3000). Každá loď má své plavební trasy, které jsou na kartě vyznačeny. Hráč sice může najatou loď použít pro kteroukoliv trasu, ale jde o body a ty hráč získá jen za lodě plavící se po svých trasách.

    Na první pohled to tedy vypadá jednoduše – budu si najímat lodi tak dlouho, dokud se mi nepodaří najmout vhodnou loď pro každý úsek plánované plavby, no a pak jí uspořádám. A v tom je právě háček. Drobné omezení, které dělá z „“nudné hry““ (kterou by jinak určitě byla) velice zajímavou a napínavou hru. Hráči, který uspořádal okružní plavbu (tz. vynesl patřičný počet karet), nesmí zůstat v ruce víc jak dvě karty. Přitom jediná možnost, jak se regulérně zbavit karet, je uspořádání okružní plavbu. No a z toho vyplývá, že není možné najímat každou loď, která by se mi mohla někdy hodit, ale naopak musím zvolit takovou loď, kterou nejlépe využiju v právě zamýšlené plavbě.

    Hru Atlantic Star mohu doporučit zejména těm, kteří se málokdy ke hře sejdou ve více jak dvou, třech hráčích. Jedná se totiž o jednu z mála her pro více hráčů, která nejen že se dá velice dobře hrát ve dvou, ale která je dokonce ve dvou hráčích (ideální je hra pro tři hráče) lepší než ve čtyřech či pěti hráčích. To je dáno tím, že ve dvou a třech hráčích hraje každý hráč za dvě společnosti. To značně zvyšuje prostor pro taktizování, protože hraju-li za jednu společnost, musím koukat hlavně na sebe, zatímco při hře se dvěmi společnostmi mám přece jen větší prostor na to, abych se staral o to jak zaškodit protivníkům (Každou plavbu vlastně uspořádám dvakrát, tak si mohu jednu dovolit slabší a na oplátku mohu protivníkovi sebrat pod nosem loď, kterou by hrozně moc chtěl:-).

  54. Jaromír Kovařík

    Po rozbalení krabice jsem získal dva hrací plány, velkou sadu karet a tužku k zapisování bodů. Ta mne zaujala, jelikož jsem se s ničím takovým dříve nesetkal. Body se totiž nepíší na papír, ale přímo na hrací kartičky. Ale o tom až později.

    Vlastní hra je vlastně remake úspěšné hry Show Manager. Pouze se změnilo prostředí a údajně vylepšili pravidla. V každém případě vznikl opravdový skvost.

    O čem vlastně hra je: Hráči mají za úkol projet 4 okružní plavby a na tyto si najmou co nejvhodnější lodě. Loď (kartu) si najímám v charterové agentuře. Můžu získat jednu ze čtyř lodí – buď zdarma nebo za 1 000 až 3 000 marek. Lodě sbírám do ruky tak, aby mi pro danou okružní plavbu vytvořili ideální kombinaci. Jsem však ale pod tlakem okolností – nesmím si totiž po vyložení dané trasy ponechat v ruce více než dvě karty pro další trasu. Hráči tedy neustále řeší dilema, zda si vezmou v agentuře sice zdarma nebo levně některou z karet (peněz totiž mnoho není), či si připlatí nebo dokonce před svým tahem všechny čtyři lodě v agentuře vymění za nové (a to je opět stojí peníze). Každý hráč během hry vyloží všechny čtyři plavby a podle toho, kolik za ně posbírá bodů (ty jsou součástí každé získané lodě), se zařadí do pořadí v dané kategorii plaveb. Zní to všechno trošku složitě, ale po pětiminutovém sehrání je již vše naprosto zřejmé a jasné.

    Herní materiál je proveden velmi hezky. Neobvyklé je zapisování bodů voskovkou za každou okružní plavbu na kartičku – ta se dá po skončení hry jednoduše smazat.

    Atlantic Star mne velmi zaujal, protože ačkoliv se jedná o poměrně jednoduchou hru, je její princip velmi originální. Velmi dobře se osvědčila jak v okruhu nadšených hráčů, tak v okruhu začínajících hráčů. I když náhoda hraje ve hře poměrně velkou roli (jaké karty příjdou do charterové agentury), nabízí hra několik možných strategických a taktických postupů. Vždy jsem měl pocit, že výsledek mohl dopadnout lépe, kdybych lépe hrál. Shrnutí kladných rysů:

    •  hra vhodná pro „“hráče““ i „“nehráče““
    • originální herní princip rozvíjí schopnost plánovat si věci a rozhodování 
    • herní materiál i téma jsou velmi zajímavé

    A negativní hodnocení? Snad nadprůměrná míra náhody by mohla někomu trochu vadit. K této hře ale patří – dělá z ní velkou zábavu pro mnoho večerů. Vřele doporučuji.

Přidat recenzi