Hrajeme.cz
DomůKatalog herStrategická hraValdštejn (Wallenstein)

Valdštejn (Wallenstein)

Originální název:
Wallenstein
Rok vydání:
2002
Počet hráčů:
3 až 5
Věk:
Hra je určena pro dospělé hráče a pro rodiny s dětmi od 12 let.
Doba hraní:
Dlouho trvající hra – 60 až 120 minut

Katalogové číslo: 11184 Kategorie: ,

Popis

V této hře se stáváte vojevůdcem v třicetileté válce (1618–48, např. Valdštejnem, Pappenheimem, Gustavem Adolfem). V roli generála řídíte jednu z armád a snažíte se obsadit co nejvíce zemí v 5 regionech (na které je herní plán rozdělen). Přitom nesmíte zapomínat na zajištění dostatečných zásob proviantu (obilí) pro armádu a obsazené země, jinak hrozí ztráty. Body rovněž získáváte za postavené budovy: paláce, kostely a obchody.

Vlastní hra zahrnuje 2 roky války, každý rok je přitom rozdělen do 4 ročních období, ve kterých probíhají jednotlivé akce (jaro, léto, podzim) nebo započítávání bodů (zima). V každém období kromě zimy hráči plánují akce pro své země, k tomu slouží hráčská deska. Na políčko jedné z deseti akcí položí hráč kartu země, kde má akce proběhnout (přesun vojsk, stavba budovy, dodávka obilí nebo zlata, postavení nového vojska, atd.).

Další informace

Míra náhody

Počet hráčů

Věk hráčů

Doba hraní

Počeštění

Rok vydání

Míra interakce

Míra složitosti

Míra humoru

Výrobci

Autoři

Pravidla:

Odkazy:

Recenze

  1. Lada

  2. cermarta

  3. Shade

  4. Ota

  5. roneth


    Tuto hru jsem si koupil zhruba před týdnem. Zprvu jsem se lekl pořizovací ceny 1249,-, ale již po první hře jsem zjistil, ze cena není vysoká. Hráli jsme ji ve třech a bylo to skvělé. Již při druhé hře jsme objevili další klady této hry, vedli jsme dlouho debatu na téma, jak je to skvělá hra, každému se líbilo něco jiného, ale nikdo nepřišel s ničím, co by se mu nelíbilo.
    Velmi dobra simulace skutečného válečného tažení, každý hráč musí počítat s možností kruté zimy, možností revolty, nikdo se na nic nemůže spolehnout a přesto štěstí celou hru provází jen jako bonus. Každý hráč se musí na hru soustředit, je duležité mít dostatek obilí, zlata, armád na frekventovaných místech, budov, prostě nemá ani chvilku oddechu. Musí se snažit vcítit do strategie toho druhého, třetího … jinak dostane na frak. Velmi se mi líbí rozdělení hodnocení na dvě zimy. Při první se ukáže, kdo jak na tom je, ale vůbec nic to neznamená a vše se může změnit. Někdo může „“napálit““ start, první zimu ovládnout a přesto může být převálcován druhý rok. Tato hra má pravdu dobře vymyšlený styl boje, nikdy nevíte, co vám z věže vypadne. O kolik armad prijdete. Jsem opravdu zvědav, jestli mě někdy Wallenstein přestane bavit.
    Prostě a jednoduše 5 bodů. (Vynikající hra. Tuto hru chci hrát při každé příležitosti a těžko se to změní.)

    A teď něco k tomu, jak chtějí aby recenze vypadala.
    Myšlenka hry? Geniální, kterou ocení každý, kdo má rád historii. Reálná situace třicetileté války, výborné prolínání ročních období, zasahování všudypřítomných sedláků do hry, provázanost všech akcí.
    Pravidla? Poprvé jsme špatně pochopili systém věže, ale to jen mírně což neovlivnilo hratelnost a jestli výsledek? Kdo ví. Každopádně jsme se maximálně bavili i poprvé. Dokonce už i při čtení pravidel, ale to bych dal spíš za vinu hráčům.
    Design? Možná mi tam chybí pár krabiček na kostičky, aby se dali po každé hře jednoduše použít a nemuseli se znovu třídit, ale to bylo vyřešeno pár kraičkami od filmů do foťáku a pár gumičkami. Grafické zpracování je velmi dobré, možná trochu škoda, že herní kartičky jsou v němčině, ale myslím, že není problém naučit se 25 kartiček událostí přeložit. (Když je přeložen v pravidlech překlad)

  6. Skywalker

  7. Mick

  8. Vašek

  9. jakub

    Valdštejn je výborně propracovaná strategická hra, která věrně simuluje vojenská tažení 17. století, během Třicetileté války. Úspěch při tažení tehdy nemusela zaručit ani početní převaha nad protivníkem. Nemoci, dezerce, hlad, revolty oslabovaly armády. Úspěch celého tažení závisel především na strategických a tvořivých schopnostech vojevůdce. Takovým vojevůdcem se v této hře stáváte vy.

    V této hře musíte pečovat nejen o sílu svých armád a počet ovládaných zemí, ale také o dostatek proviantu (obilí) a zlata (k naverbování nových jednotek a stavbě budov). Pokud nebudete také stavět budovy – paláce, kostely, obchody – a účinně bránit svá území, nevyhrajete.

    Hru jsem si oblíbil pro její kvalitní zpracování a vyvážená pravidla. Hra je sice delší (okolo 2 hodin), ale to u takovýchto strategických her bývá obvyklé. Nikdo se nenudí, protože akce všichni plánují současně a každou z deseti akcí jeden po druhém v určeném pořadí. Systém boje s házením kostiček armád do věže nemusí každému vyhovovat, mě však nadchl. Velmi dobře hratelná ve 3, 4 i 5 hráčích.

    Další podrobnosti a pravidla hry Valdštejn v češtině naleznete na webu: https://deskovehry.blogspot.com/2006/01/pravidla-hry-wallenstein.html. Pravidla jsou v PDF a najdete zde i další soubory (karty událostí, bodovací tabulku).

    Pravidla nejsou složitá, zpracování je přehledné a logické. Je však potřeba přesné dodržení postupu. Proto doporučuji pečlivé přečtení pravidel a při prvních hrách  je mějte pro kontrolu při ruce. Herní materiál je v němčině, zpočátku vám to bude ztěžovat orientaci na hracím plánu, ale jde jen o zvyk.

    Celou recenzi si můžete přečíst na webu o hrách Frodovy deskové hry.

  10. Libor

  11. Shako

  12. nfo

  13. Gally

  14. Richmond


    Už obal hry na člověka zapůsobí. Obří krabice (zatím určitě největší z mé sbírky) s obrázkem Albrechta z Valdštejna, udílejícího pokyny nad mapou. Tuto mapu najdete také uvnitř jakožto hlavní hrací desku. Je to veliká a velice pěkně nakreslená mapa 5 zemí, přičemž každá z nich je rozdělena na 9 provincií. Některé určitě potěší fakt, že součástí Rakouska jsou také province Čechy a Morava. Balení obsahuje dále velmi zvláštní věž s originálním „prosévacím“ mechanismem, velké množství klasických dřevěných kostiček jako symbolů armády, 5 hracích plánů (pro každého hráče), 3 druhy žetonů pro stavbu budov a samozřejmě hodně karet pro zahrání akce, události či pořadí hráčů v kole. Hra je určeno pro 3-5 hráčů.

    A teď k samotnému principu hry. Ve hře představujete jednoho z 5 slavných vojevůdců třicetileté války (kromě Valdštejna je zde také např. švédský král Gustav Adolf). Hra pokrývá 2 roky války a každý rok je rozdělen do 4 ročních období. Na počátku hry si hráči rozdělují provincie tak, aby jich každý vlastnil 7-9 v závislosti na počtu hráčů. Současně do každé provincie přiřadí vojáky dle svého uvážení, ovšem podle daných pravidel. V každém z ročních období kromě zimy hráči plánují, kde provedou akce. Akcí je 10 a je možné je rozdělit do 4 skupin – stavba budov (palác, kostel, obchodní firma), nasazení armády (1, 3 nebo 5 jednotek), příjem peněz/obilí a boj/přesun (do sousední země). Každá akce je spojena s provincií, kterou hráč vlastní, takže se může stát, že některé akce hráč provést nemůže (má méně než 10 provincií). Pořadí těchto akcí je sice dáno ještě před samotným plánováním, ale posledních 5 akcí je skryto a hráči se o tom dozví až v průběhu ročního období. Také pořadí hráčů určuje náhoda, takže se občas stane, že naplánovanou akci už ani nemohu provést, protože jsem provincii ztratil v předchozí akci. V každém období navíc působí událostní karta, jenž může lehce ovlivnit dění buď v nějaké zemi (např. zvýší/zhorší úrodu obilí, zmenší počet nasazovaných vojáků atd.) nebo na celé mapě (provincie s kostely nemohou být napadeny apod.).

    Každá provincie se vyznačuje 3 charakteristikami – přísunem peněz, obilí a počtem měst. Peníze jsou nutné pro stavbu budov a nasazování vojska, obilí je nutné pro obživu ve vašich provinciích, ve městech se staví budovy. Zajímavým aspektem hry jsou sedláci. Jim patří neutrální provincie a pokud na ni někdo zaútočí, bojují proti němu. Stejně tak ale sedláci hrají velkou úlohu v provinciích, které již někomu patří! Každé zkonfiskování úrody, každé zabavení peněz v provincii zvedne revoltu o jeden stupeň a v určité fázi to může znamenat pro vlastníka provincie nutný a nepříjemný střet právě s ozbrojenými sedláky. Revolta se zvyšuje i po dobytí neutrální provincie. K tomu všemu vždy po jaru, létu a podzimu přijde zima. V tomto ročním období se žádné akce neplánují, pouze se zjistí úbytek obilí pro celou střední Evropu. Ten kdo má hodně provincií, ale nezajistil pro ně dostatek obilí, bude opět čelit revoltujícím sedlákům.

    Boduje se 2x během hry, vždy na konci roku. Vítězné body se udělují hráčům za největší počet paláců, kostelů a obchodních firem v každé z 5 zemí. Dále obdrží hráči body za každou provincii a postavenou budovu. Ten kdo získá po 2 letech nejvíce bodů je ten nejlepší.

    Hra má samozřejmě ještě několik dalších pravidel (v každé provinci může být od každého druhu postavena jenom jedna budova apod.), ale já si nechal na konec souboje. Pokud zvolíte jako akci přesun do sousední provincie, kde nemáte své jednotky, nastává bitva. Útočící hráč nasadí všechny své jednotky kromě jediné, která zůstává „doma“. Obránce pak volí dle svého uvážení z počtu jednotek v jeho bránící se provincii. Tyto jednotky jsou pak vhozeny do věže. Jednotky, které propadnou jsou pak porovnávány mezi sebou. A opět jsme u sedláků. Bránícímu hráči mohou pomoci, pokud nemá příliš velkou revoltu v dané provincii! Protože věž je nakrmena už před začátkem hry, mohou vypadnout i jednotky, které nepatří do konfliktu. Jednotky, které vypadly a neúčastní se konfliktu zůstávají v kalíšku a házejí pak při dalším souboji do věže! Tento systém bojů má své zastánce i odpůrce. Já osobně mám věž moc rád, okamžitě si mne získala !!

    Celé hře bych vytkl jednu jedinou chybu – absenci ukazatele skóre, který určitě mohl být řešen jako ve hrách Vinci či El Grande. Jinak se jedná o opravdu vynikající strategii.

  15. Citron

  16. David Cichák

  17. Odoren

  18. Jaromír Kovařík

Přidat recenzi