Hrajeme.cz

Puerto Rico

Originální název:
Puerto Rico
Rok vydání:
2002
Počet hráčů:
3 až 5
Věk:
Hra je určena pro dospělé hráče a pro rodiny s dětmi od 12 let.
Doba hraní:
Dlouhotrvající hra – 60 až 120 minut
Doporučení rodiny:
Asi nebudete zklamáni, ale také vás asi nenadchne.
Doporučení hráče:
Určitě vyzkoušejte, neměla by uniknout vaší pozornosti.

Katalogové číslo: 11182 Kategorie: Štítek:

Popis

Hráči se stávají vlastníky plantáží v 16. století v Portoriku. Tou dobou také připlouvají lodě, aby od hráčů nakoupily jejich výdobytky: kukuřici, indigo, kávu, cukr a tabák. Cílem hry je pěstovat a zpracovávat jednotlivé suroviny lépe než protihráči a úspěšněji s nimi obchodovat. V každém kole si hráči vyberou roli a provedou akci, která je touto rolí umožněna. Ale pozor, ostatní mohou provést tuto akci s drobným znevýhodněním také…

 

Další informace

Počet hráčů

Věk hráčů

Doba hraní

Počeštění

Rok vydání

Míra náhody

Míra interakce

Míra složitosti

Míra humoru

Doporučení rodiny

Doporučení hráče

Výrobci

, ,

Autoři

Hra/Rozšíření

Články na Hrajeme.cz:

Pravidla:

Odkazy:

Recenze

  1. Frankie

    Puerto Rico jsme parkrat hrali s nasi tradicni hracskou skupinou, a po cca 5 odehranich jsme hru uz dlouho neotevreli. To minimum, resp neexistence, nahody byla paradoxne trochu na obtiz.

  2. stepanstocek

    Tradiční eurohra s minimem náhody i hráčské interakce. Výhodou je nenáročnost pravidel a možnost plánovat dlouho dopředu. Lepší hráč vždy porazí horšího. Já jsem hru naštěstí nehrál nikdy s nikým, kdo by to opravdu uměl, takže byla partie vždy vcelku vyrovnaná a hra zajímavá. S rozšířením budov, které si lze vytisknou a přelepit jednu stranu žetonů. se hodně zvedá i znovuhratelnost. Hru rozhodně doporučuji.

  3. ladysi

    Hra je super, pořád se k ní vracíme, náhoda je minimální, přesto dokáže ovlivnit hru a pokaždé je to trošku jiné. Jediná nevýhoda je, že je až od tří hráčů, takže s manželem hledáme vždy parťáka do hry. Jinak ji považujeme za hvězdnou stálici.

  4. Effka

    rozhodně nelituji že hru mám a s přáteli se k ní často vracíme. hru můžu jen doporučit 🙂

  5. Adam Walder

    Před dvaceti lety největší pecka na trhu a po dlouhou dobu jasná jednička na BGG, než ji vystřídala Agricola. I po letech si udržuje kvalitu a hraje se tradičně v turnaji na Deskohraní. Je ale pravda že po mnoha hraních ztrácí originalitu, protože strategie vedoucí k vítězství je v zásadě pouze dvojí (peníze+budovy vs. vývoz). Také některé budovy jsou téměř povinnost (přístav) a postavit jiné se rovná sebevraždě (univerzita). Takže klenot co se dá i po letech zahrát, byť má své limity.

  6. Moucha

    Jedna z nejlepších her, co jsem kdy hrál. Systém hry je úžasně jednoduchý a přesto dává mnoho možností, jak dosáhnout výhry. Hra je téměř bez náhodných prvků, vše záleží na vašich schopnostech přemýšlet dopředu a prohlédnout strategii ostatních hráčů. Jediným prvkem náhody je vyložení nových plantáží po fázi osadníka – tomu je potřeba přizpůsobit svou strategii.

    Jediné, co mi přišlo na hře trochu otravné, byla příprava před zahájením hry. Tento problém jsem vyřešil nainstalováním Puerto Rica na iPad, který mi moderuje hru. Za možnost hrát na iPadu bych dal klidně i 6 hvězdiček.

  7. cSf.Loser

    ověřená klasika, které mi, ale nic moc neříká. Graficky je hra vyloženě špatná a škaredá. Hráči si vybírají role a následně něco budují a vyvážejí vyprodukované suroviny. Nějaké interakce mezi hráči téměř neexistuje. Ve hře není žádná náhoda, takže je řešitelná a existuje prostě optimální strategie a tím pádem pro mě hra totálně ztrácí na zajímavosti. Ve chvíli, kdy strategii znáte tak hra zdegeneruje. Z mého pohledu je hra překonaná.

  8. martinagxg

    Vůbec první hra, která se stala základem současné sbírky. Nešťastně jsme ji začali hrát nejdříve ve 2, museli jsme hrát každý za 2 hráče, pak jsem ale dohledala úpravu pravidel i pro tuto variantu. I přes to nás ale Puerto Rico chytlo – tématicky i herním mechanismem. Když pak došlo na hru ve 3, dostala pro mne hra úplně nový rozměr, takže hodnotím 5/5.

  9. zenitos

    Výborná hra, viaceré cesty k víťazstvu, pri rôznych počtoch hráčov treba modifikovať taktiku, herný rytmus, ktorý umožňuje hrať aj menej skúseným hráčom a baviť ich…

  10. Jiří Aberle

    Skvělá hra pro již zkušenější hráče a milovníky strategií a taktiky. Dá se úspěšně hrát i ve DVOU hráčích, takže se nedejte odradit. Získáváte suroviny, měníte je na zboží, stavíte budovy, zboží vyvážíte na lodích a spousta dalších obchodních akcí. Do poslední chvíle není rozhodnuto o vítězi, takže napětí až do konce. Vřele doporučuji !

  11. kludka

    Hra sa mi paci, je zaujimava, treba pri nej rozmyslat, volit strategiu, rozmyslat nad svojimi krokmi, i krokmi spoluhracov. Nakolko sa v podstate stale vyberaju postavy, to nam hru dost predlzuje, zvacsa ju hrame cca 2 hodiny (styria hraci). Cim castejsiu sme ju hrali, tym lahsia je, da sa obkukat strategia superov a tak sa vylepsovat. Pre zaciatocnika je to podla mna chaos, je tam vela moznosti co kupit, spravit.

  12. Mirka

    Hru jsem si koupila před deseti lety. Natěšená skvělými recenzemi. Několikrát jsme ji vytáhli, že si zahrajeme. Vždy to skončilo připravením hracího plánu a do deseti minut jsme ji zase zabalili. Je hodně složitá. Pro člověka, který se ji chce naučit, to reprezentuje opravdu mnoho času a odhodlání. Když jsem viděla Puerto Rico na AppStore, tak jsem ji koupila s tím, že se ji alespoň takto naučím a přesvědčím i ostatní, aby si ji někdy zahráli. Výborná volba. Sice mi chvíli trvalo, než jsem se dostala do obrazu, strategií a postupů, ale stálo to za to. Je to opravu skvělá hra.
    K takto složitým hrám by se měl přidávat i video návod, jak na to. Jednu hru odehranou hráči, kde budou srozumitelně vysvětlovat své kroky. Takový video tutorial. Vlastně si zahrát vzorovou hru společně se zdatnými hráči. Taková varianta pro ty, co nemají možnost jít se hru naučit do nějakého herního klubu. Pak už by se nemuselo stávat, že na některé hry bude padat prach jen proto, že pravidla jsou moc složitá a ne všichni mají chuť se jimi prokousávat.

  13. lenulefazole

    Nevím, proč je zde u hry připsáno: „Asi nebudete zklamáni, ale také vás asi nenadchne“, hra mě moc bavila, a je mi líto, že jí ještě nemáme doma. Hrála jsem ji v klubu deskových her s lidmi, kteří jí umí, takže mě ji učili, měla spád, stále se něco dělo, nikdo se nenudil, i když mezi sebou měli nováčka, cca 45 min, také není dlouhé… já ji doporučuji všem! Nebála bych se ji koupit i dětem mladším 12 let.

  14. Kentril

    Paradni strategie, ktera se dlouhodobe drzi v zebricku TOP10 deskovek na svete. Jedna se o budovatelskou strategii. Faktor nahody je v podstate generovani surovin, ktere si umistujete na svoji desku. Stavite budovy, produkujete zbozi, ktere bud prodate, nebo jej nalozite na lod, za ktere dostanete cenne vitezne body. Hra je bezvadna v tom, ze at se zda byt stale stejna, neni tomu tak, protihraci jdou temer pokazde jinou cestou a protoze akci, kterou zvoli jeden hrac musi/muzou provadet i ostatni, je dulezite sledovat prave ostatni a podle toho hrat. Pravidla hry nejsou jednoducha, ale ani slozita. Behem prvnich par kol vam budou jasna a bude take rychly konec hry 🙂 Prijde mi, ze hra kdyz uz to mate konecne rozjete – je konec. Myslim, ze vysla nejaka deluxe edice, kde misto papirovych zetonu, mate kovove mince, atd. Proste lepsi provedeni hry. Jedinou dan za tak dobrou hru si nese min pocet hracu a to je 3. Cili s manzelkou po vecerch si tuto hru sami nezahrajete 🙂 Ale presto je to hra, kterou rad vytahnu pri soukromem deskohrani.

  15. Tindo

    Puerto Rico je deskovka pro hráče, kteří rádi vymýšlejí různé cestičky k vítězství. Návaznost na téma kolonizace ostrova v Karibiku není slabé, ale stále mám pocit, že člověk během hry spíše více něco propočítává, než aby se skutečně vžil do role guvernéra. Grafika původní verze je hodně slabá, ale pro opravdové zájemce je k dispozici nové malebnější vydání, které vypadá minimálně stokrát lépe. Puerto Rico není podle mne moc vhodné pro začínající hráče, hlavně v okamžiku, kdy mají ke stolu zasednout se zkušenými spoluhráči. Zajímavou o deset let novější alternativou je hra Archipelago.

  16. XiQiX

    Zdařilá obchodní hra, hrála jsem vícekrát před delší dobou. Systém získávání surovin a následné obchodování mne dost bavilo. Nedávno jsem si tuto hru pořídila, tak se těším, až si jí opět zahraji. Je to ovšem hra již pro zapálenější hráče, rozhodně ne úplná oddechovka, či hra pro malé děti. Lidé, kteří rádi hrají si ale tuto hru určitě užijí a zkušení hráči záhy zjistí že se jedná v podstatě o jednoduchou hru s dobře fungujícím mechanismem. Obdobný herní princip má více her, např. Kuba.

  17. matewr

    Strategicky vyspělá hra, která věrně simuluje období kolonizace. Výborně hratelná ve třech hráčích, ve čtyrech poté už trochu zdlouhavá. Strategických možností, co v daném tahu udělat a cest k vítězství, je totiž mnoho. Hra se občas neubrání zdržování přemýšlením ostatních hráčů, ale to jaksi k Puerto ricu patří. Každá hra díky absolutně odlišným cestám k vítězství, kterých je doopravdy mnoho, je naprosto jiná a originální a tak nehrozí ohrání. Velkou výhodou Puerto rica je, v neposlední řadě, také její širší záběr na hratelnostní prvky a samotné mechanismy, což prohlubuje atmosféru a vy se díky tomu cítíte jako kdejaký vlastník a správce plantáží.

  18. Kentril

    Výborná hra. Už podle toho se dlouhodobě drží na špičkách žebříčků. Ve hře není těměř žádný faktor náhody, takže u hry musíte neustále přemýšlet. Než stihnete všechno vybudovat je už konec 🙂 Doporučuju hráčům, kteří mají rádi budovatelské strategie. Nevýhoda je snad jedna – hraje se v minimálním počtu tří hráčů.

  19. koly

  20. loko9

  21. pipina

  22. skleník

  23. PD

  24. Fargo

  25. Mala

  26. ZIPaaK

  27. toxxinko

  28. Martin Choděra

  29. Lukas

  30. littleturtle

  31. V69

  32. mlcuchj

  33. Markéta

  34. Vašek

  35. Ha-kiss

  36. Gabebara

  37. rokoko73

  38. hrazda

  39. jonascz

  40. ton

  41. Aulus

  42. vaseklu

  43. Raiden

  44. Atik-Dick

  45. risssa

  46. Patrikhm

  47. Vojta38

  48. pevon

  49. Tereza

  50. Elenai

  51. abekara

  52. Dave

  53. blackfighter

  54. Davides9

  55. paja-k

  56. Číňan

  57. andy

  58. remone

  59. ho-le

  60. Mazec

  61. palcice

  62. little

  63. bacil

  64. makeska

  65. OIvanic

  66. Zdenek_

  67. zegoda

  68. dubis

  69. čambus


    Tohle je asi má nejoblíbenější společenská hra, kterou jsem hrál. Hrál jsem jich už dost. Nejvíc mě fascinuje to, že v ní do poslední chvíle nevíš kdo vyhraje. Hrál jsem to ve všech možných počtů hráčů a myslím si, že když to hraje maximální počet hráčů, tak je tam velký zmatek a přestává hra mít kouzlo strategie. Asi nejlepší je to ve 3 hráčích. Tuhle hru jsem hrál snad už 300 krát, ale vždy je strategie jinčí. Akorád se mi zdá, že některé budovy, které si člověk může koupit jsou zbytečné, jako manufaktura. Možná někdo z Vás má zkušenosti s Manufakturou. Je k něčemu dobrá??
    Tuhle hru bohužel nemohu hrát s moji přítelkyní, protože je to na ni až moc strategická hra. A plně s ní souhlasím. Jen je škoda, že hra není i o trochu delší, protože než se hra rozjede a plně se do ní vtáhnu, tak to chvíli trvá. Chci se zeptat profesionálních hráčů, co tuhle hru hráli 1000 krát, jestli je lepší neustále nakládat než dojdou body nebo zaplnit kartu budovami? Já jsem to zkoušel z obou stran a vícekrát jsem to vyhrál s nákupem budov. Tuhle variantu jsem nejlépe uplatnil při hře 5 hráčů. Ovšem když brzo zjistí protihráči co máte zalubem tak nakládají co to dá. Ještě jeden postřeh mám. Zkoušel jsem varintu s tím, že budu brát a vyrábět jen jeden druh zboží, ale tahle varianta není vůbec dobrá. Pač sousta lidí si pořídí tu samou surovinu a když si nekoupíte vlastní nákladní loď tak jsem pěkně v pytli. Takhle jsem se už celkem dostkát napálil. Hele a je na trhu ještě nějaká podobná hra, kde je spousta variant jak může člověk vyhrát?? Samozřejmě hra musí mít také velkou míru taktiky. Ptám se, pač s klukama co hrajeme Puerto Rico by jsme chtěli vyzkoušet i nějakou podobnou hru. Jak jsem již říkal dřív, her jsme hráli spousta, ale tahle je asi nejkvalitnější.

  70. Zafi

  71. Veverka

  72. colonel

  73. sss1

  74. Mirek-Usti

  75. kocourecek

  76. ZdenT27

  77. KOLMI

  78. sss

  79. sully.mich

  80. pastelka

  81. Archos

  82. Dan

  83. Tom

  84. Neila

  85. Milosh

  86. rulen


    Puerto Rico je hra, která je dlouhodobě velmi dobře hodnocena, což samozřejmě svádí ke koupi, ale i k velkému očekávání. U mě byla naplněna jen částečně. Je třeba hned na úvod říct, že hra nepatří k těm jednodušším, pravidla budete muset vzít do ruky vícekrát, dá se hrát jen ve 3, 4 nebo 5 lidech a na plné naučení je třeba hned několik her. Za jistých podmínek se dá hrát i ve dvouch, ale to mi nepřijde tak zajímavé. Hra vás každopádně bude nejvíce bavit se zkušenými hráči, vysvětlovat hru nováčkům není zrovna nic lehkého a tyto partie budou spíše nudné.
    Provedení je velmi hezké, jako menší mínus, mi přijde že hrací desky nejsou tak pevné (oproti jiným hrám, např. Doba kamenná, Agricola).
    Ve hře nelze protihráčům přímo škodit, ale svým tahem můžete docela ovlivnit jejich hru a to jak pozitivně, tak negativně čímž se dostávám i k podílu náhody, kterou rovněž určuje jen tah protivníka, jinak je podíl náhody prakticky nulový. Někdy také záleží na tom, kde u stolu sedíte.
    Hra také dává prostor velkému množství strategií, je jen na vás, jakou si vyberete. Jakou si zvolíteprofesi, jestli budete investovat do staveb, pěstovat kukuřici, indigo, kávu nebo jiné suroviny. Zda je budete prodávat či vyvážet. Kdo má na konci hry nejvíce bodů, vyhrává.
    Tuto hru doporučuju všem velkým stratégům, obchodníkům a opravdu zkušeným hráčům, kteří se nechávají rádi překvapit, kdo bude na konci skutečným vítězem.

  87. Wolfling

  88. Tomáš Jindra

  89. mil

  90. Tomas

  91. smotla

  92. Hobbys

  93. Adam Svoboda

  94. 70000

  95. Brunop

  96. technologic

  97. Bumla

  98. jirikone

  99. esther.f

  100. ABDCE

  101. Wotton

  102. Zenitos

  103. Smith-g

  104. danceman

  105. ftoh

  106. shadow

  107. yeetik

  108. babara

  109. filipfi

  110. tukak

  111. Noni

  112. DEDE

  113. Vlad

  114. fleglis

  115. Stromx

  116. andik007

  117. darwin

  118. Kiwee

  119. skyfire

  120. Duhamuz

  121. Jan

  122. Kalibulus

  123. Hippo

  124. Lada

  125. macek

  126. waf

  127. Pipla

  128. zuzanka

  129. steka

  130. Filip

  131. Cindi

  132. Kendar05

  133. rach

  134. Ringo

  135. Beholder

  136. tap

  137. sir beki

  138. tom

  139. Machííírek

  140. PJ_HB

  141. Kajousek

  142. Matteso

  143. sakul

  144. Mialee

  145. Tommy99

  146. Elena

  147. ratwin

  148. Eyron

  149. samnung

  150. mzprx

  151. kolda

  152. neline

  153. akat

  154. tenista

  155. Krocan

  156. spartik

  157. Marcovan

  158. Erumoico

  159. Jose

  160. Pepr

  161. omas

  162. LiborM

  163. Tristaver

  164. sydo

  165. Lubbo

  166. Semiš

  167. Scharz

  168. MartiN8029

  169. Gospeen

  170. Jindřich „“Desgenais““ Cinka

  171. cSf.Kostej

  172. pepek

  173. uno

  174. Honzék

  175. c00p3er

  176. filipes

  177. travian129

  178. zeppelin

  179. SnurkaBill

  180. lcl

  181. jipa

  182. Eduard Doležal

  183. gesslish

  184. Ajeenka007

  185. Kalous

  186. speedy

  187. sam.uel

  188. luciáš

  189. Last_Elf

  190. arik

  191. Radobyhrac

  192. Beldobin

  193. jakub

  194. kath

  195. Bajn

  196. klekytom

  197. tondakolik

  198. Honza

  199. Ada

  200. Johny

  201. Jouda

  202. Goldhusa

  203. The Hammer

  204. Selda.cz

  205. Kabalenka

  206. Jirka

  207. trupik


    Nebaví už vás to věčné válčení a intrikaření na Starém kontinentu? Možná je ten pravý čas zvednout kotvy a zkusit svoje štěstí v Novém světě. Pozemky lze získat prakticky zadarmo, pracovní sílu (s drobným donucením) také a Evropané hladoví po exotickém zboží, které jim můžete nabídnout. Samozřejmě ale nejste jediní, komu uzrál v hlavě podobný plán – a tak budete muset o nadvládu nad obchodem s kávou, cukrem a tabákem soupeřit s ostatním – tentokrát ale beze zbraní.

    Celou recenzi si můžete přečíst na adrese: https://trupik.aspweb.cz/deskove-hry/puerto-rico.aspx .

  208. ichus2

  209. mesicek


    Nepatrim medzi dlhorocnych hracov modernych spolocenskych hier, ich caru som prepadol relativne nedavno a to aj vdaka Portoriku. Kupil som ho aj vdaka kladnym ohlasom na tejto stranke (vtedy bolo No.1) a nelutujem. Vyborne prepracovane, originalne, s jasne vysvetlenymi pravidlami a peknymi planikmi a hernym materialom. Hra je napinava a ponuka obrovske mnozstvo roznych strategii. Zatial som neodohral ani desat hier, takze niektori fanaticki hraci oblubujuci tuto hru mi mozno budu oponovat, ale treba spomenut aj iste vyhrady. Portoriko je hra pre fajnsmekrov a ludi, ktori zboznuju spolocenske hry. Ak ho hrate s novacikmi, mozu ich frustrovat zlozitejsie pravidla a dlzka celej hry, ktora je naozaj velmi dlha a k spominanym jednej az dvom hodinam konverguje len pri skusenych hracoch. Prilezitostnym hracom potom pripada hra velmi dlha a ked este nevyse prehraju… 🙂 Tiez sa mi nepacia nazory, ze je „“uplne bez nahody““ a podobne. Iste, v Portoriku je nahoda velmi znizena, ale nie eliminovana. Napriklad poradie na zaciatku hry a vyber plantazi zo zasoby je iste nahdonym procesom. Napriek tomu su to vsetko len drobnosti, ktore pre mna dojem z tejto vynikajucej hry rozhodne neznizuju a ostava pre mna jednou z naj.

  210. šnEk

  211. Sagapo

  212. Wanderer

  213. Josh

  214. Kachni

  215. Hanzman

  216. Kadaver

  217. Black Jack

  218. Ja_Claudius

  219. P.

  220. aneken

  221. Sasa

  222. hrhr2

  223. Tharr

  224. krejcuk

  225. stega

  226. Tygr

  227. Rahlir


    To že v této hře nehraje asi vůbec náhoda, je to nejlepší. Konečně něco kde se dá využít mnoho logických schopností. Jedině dobrá strategie a přemýšlení, je cesta k výhře a to je na tom nejlepší. Je prostě super!

  228. Shaddy

  229. DrHades


    Puerto rico je hra výborně promakaná, krásně je v ní náhoda sražena na minimum a rozhodně se u ní dá trávit spousta času. Má jediný problém: Těžko se hledají hráči, co by ji chtěli hrát. Už samotná příprava a zasvěcení do pravidel zabere hodinu a to je jen začátek. Pokud hrajete s nováčkem, tak se to vleče a vleče a vleče, hra je zmatená, neustále se někdo na něco ptá a celkový dojem z hry je: NUDAAAAAA!!! Ovšem pokud se pravidelně scházíte s přáteli a pak celý týden pilujete svou strategii, protože příště už to prostě musíte vyhrát VY, tak je to bomba.

  230. Nopogo

  231. Soptík

  232. Shade

  233. kaplanka

  234. Lucian

  235. deril

  236. dajo


    Tuto hru som si nedavno zakupil a splnila vsetky moje ocakavania. Pravidla sa na zaciatku zdaju dost zlozite, ale to asi kazdemu. Nebudem tu rozpisovat o co v tejto hre ide, to uz predomnou urobilo vela ludi. Tuto hru odporucam kazdemu, kto rad rozmysla a mysli si, ze je aspon trocha strateg.

  237. PJ

  238. muffen

  239. Ota

  240. aglaonema

  241. ellenia


    Tahle hra neni špatná, ale mě u ní chybí kontakt s protihráči – každý si pracuje na svém ostrůvku a celkově se moc nekomunikuje. Je fajn na volení strategií a tak, ale zábava při ní zrovna není. Navíc je dost složitá na přípravu, protože je k ní potřeba spousta žetonů, kartiček, … Hru doporučuji náročným hráčům, které baví strategické hry.

  242. Michael

  243. albert

  244. Iggy

  245. martin.hippo

  246. ghoston

  247. Annie

  248. Michal

  249. Ladik81

  250. CzechCloud


    Tahle hra se nebude libit vsem, protoze je pro zacatecniky i stredne pokrocile hrace opravdu dost slozita a nahodu zde prakticky neuvidite. Ale pokud se tim dokazete prokousat tak zjistite, ze se jedna asi o nejvyvazenejsi herni system ktery jste kde mohli videt. Opravdu genialni.

  251. zbjesila

  252. sniffer

  253. Hapina

  254. Aldomoro


    Je to dobrá hra, ale také mě přijde přeceňovaná. Od hry, která suverénně vede žebříčky jsem opravdu čekal o dost víc. Hlavně ta zábavnost, jak již bylo uvedeno přede mnou mě hodně chybí. Přestože ji máme několik měsíců, tak her je odehraných řádově 10-15, což mě možná na jednu stranu nedává právo psát recenzi, na druhou však ano, protože někde bude chybička, když raději sáhneme po jiné hře a to hrajeme velice často. Ze strategického hlediska je hra dobrá, ale jak již také bylo uvedeno, pokud hrajete s někým méně zkušeným nebo méně zaujatým do hry je hra velmi poznamenána, protože tento hráč nechtěně nahrává někomu lépe posazenému u stolu. Také se nám nelíbí, že když se již hra začíná rozjíždět a koupí se dražší budovy, tak je najednou konec. Pozitivum je v bodování a tedy v dramatičnosti hry, kdy až do konce není zcela zřejmé, kdo bude mít kolik bodů.

  255. jpmce

  256. Skywalker

  257. Mick

  258. martinecku

  259. bíneund

  260. jajos

  261. Joachim

  262. Pařmen

  263. Ajfel

  264. Vašek

  265. sirrka

  266. Warfery

  267. danielraska

  268. martye

  269. Martin Plesnivý

  270. qcpx

  271. Lukas


    Prichádzajú prví dobyvatelia, po nich obchodníci, kolonisti, zakladajú sa prvé kolónie, postupne časom je
    prosperita, toto je obdobie prvej polovice šestnásteho storočia. Ide deskovú spoločenskú hru pre 3-5 hráčov.
    V tejto hre ide o najviac bodov aby ste získali, je tu malý podiel náhody, celkom dobrá herná varianta a taktiež
    dobré grafické spracovanie hry. Na začiatku hry každý dostane svoju koloniálnu desku. Potom hráte tak, že si v danom kole
    vyberáte danú postavu (starostu, staviteľa, osadníka, zlatokopa, obchodníka, kapitána) vždy keď si vyberete danú
    postavu, ziskávate akciu pre všetkých hráčov a samozrejme privilégium pre toho kto si ju vybral, pozor však zlatokop
    prináša len privilégium a to len dublón. Zisk surovín, bodov, peňazí začína rozkvet, kde si dovolíte oveľa
    drahšie budovy napr. veľké budovy za 10 dublónov. Neskôr sa skončí hra a hodnotí sa body na budovách
    body získané počas kapitána a body za veťké budovy ak ich máte obsadenú kolonistom. Táto hra sa mi veľmi páči,
    kúpil som si ju a odporučujem každému pokročilému hráčovi, podľa mňa táto si zaslúži prvenstvo v tabuľke.

  272. Longshanx

  273. Yuri

  274. Sandy.czcz

  275. fojtik

  276. MM

  277. Ondra

  278. Ariadna

  279. Lookash

  280. Shannar

  281. DwarfMan

  282. Martin

  283. oplprokop


    Naprosto geniální hra. Líp už tisícovku do hry asi investovat nemůžete. Pravidla nejsou zas tak složitá,jak se zdají.Během 15 minut je pochopí i nováček (inteligentní:). Jsou skvěle vyvážene.Během hry se nikdo nenudí, protože stále provádite nějaké akce a plánujte svoje tahy. Než se nadějete,hra už finišuje do konce (asi 45 minut). Jsou tři způsoby, jak hru ukončit a s každou strategií příchází i jiný konec. Těch množství strategíí ji opravdu hodně a každá hra je jiná. Zároveň musíte sledovat, jak hrají vaši protihráči a reagovat na jejich tahy. Tuto hru hraji jak doma s rodinou, tak i s kamarády a všichni si ji naprosto oblíbili.Jestli jste milovníky deskových (i počítačových) her a tento skvost doma ještě nemáte, tak upalujte do obchodu, aby jste zjistili, o co jste přišli. Teď už šetřím peníze na Funkenschlag a Caylus a doufám,že budou pro Portoriko rovnoceným soupeřem.

  284. a.r.p.i

  285. David

  286. Marek


    Tuto hru som dostal na Vianoce a vzdy si na nu najdem cas. Je mnozstvo typov strategii a taktik, ktore sa pocas hry menia. Podiel nahody je maly a preto vyhra v tejto hre nie je nahoda. Casto vyhrava najskusenejsi hrac, ale zavisi to aj od spravnej taktiky, ktoru zvolis na protihracov. Bol by som rad, keby prislo na trh Portoriko Expansion v ceskom jazyku. Odporucam ho vsetkym vasnivym a narocnym hracom spolocenskych hier.

  287. jakub

    Puerto Rico je úspěšná ekonomická strategie, dlouhodobě a vytrvale stojí na předních příčkách hráčských žebříčků oblíbenosti her. Hráči se stávají vlastníky plantáží v Puerto Ricu 16. století. Kdo se stane nejváženějším občanem, nejlepším obchodníkem, kterému bude Puerto Rico vděčit za rozkvět? Cílem každého hráče je produkovat, zpracovávat a obchodovat suroviny z plantáží lépe a výhodněji než ostatní (kukuřici, indigo, cukr, tabák, kávu). Potom bude mít více peněz na nákup budov a zpracovaných surovin pro export do Evropy, a tím i více vítězných bodů. Ty hráč získává za vývoz zboží a za postavené budovy. Kdo jich na konci hry bude mít nejvíce, zvítězí.

    Puerto Rico patří k těm hrám, které nejsou pro úplné začátečníky. Hra má poměrně hodně komponent a má složitější, i když velmi dobře propracovaná a přehledně uspořádaná pravidla. Hru bych doporučil spíše zkušenějším hráčům a těm, co rádi u her přemýšlí a kombinují. Jedná se totiž o opravdový zápas mozků. Rozhodně prověří vaše početní a kombinační dovednosti.

    Celou recenzi, ale i další články o hrách si můžete přečíst na webu Frodovy deskové hry.

  288. Nogard

  289. mfc

  290. ond


    Dokonale vyvážený herní systém, ale hra jen pro někoho. Téměř absence přímé náhody bylo dosaženo za vysokou cenu – zkušený hráč „“jede““ vytyčenou strategii, zábavnost upadá (s minimem náhlých zvratů nebo nečekaných řešení). Hra je také citlivá na rozdíly v kvalitě hráčů – zásadním náhodným prvkem je rozesazení u stolu. Přestože hra není špatná, už po velmi dlouhou dobu jsme vždy zvolili nějakou jinou – zábavnější.

  291. gambler

  292. Lucax_cz

  293. pecovarhy

  294. amstutz.s

  295. CheateI2

  296. Cholerus

  297. aMPY

  298. brian.vin

  299. Acer

  300. deeDee

  301. 2vkjmch

  302. Arvi

  303. IGI

    Nechal jsem se rovněž přesvědčit a zakoupil si Puerto Rico (PR). Už při popisu herního systému jsem si vzpomněl na starého, dobrého Sida Mayera. Myslím, že polovina ocenění by měla patřit jeho počítačové Colonization, po které se už slehla zem – i internet. Jeden z mála zbývajících slušných odkazů na původní Colonization. Asi to nebude v deskových hrách ojedinělý případ (např. BANG mnoha lidem taky připomíná Mafiány). V PR se jedná se o velmi podobný ekonomický základ herního systému jako v Colonization (Col. má jiný závěr a PR je samosebou bez bojů a indiánů), což mě rovněž přimělo si Puerto Rico koupit, protože Colonization/Civilization pařím už víc jak 12 let a ještě mne to neomrzelo.

    Takže konečně si mohu zahrát Kolonizaci i bez počítače. Zatím jsem nenahrál moc her, abych dokázal posoudit strategii a taktiku, ale opravdu nejvíce asi záleží přemýšlet o tom co se nejvíce ne/hodí protihráčům a nezaměřit se jen na okamžitou maximalizaci svého současného záměru – ten se stejně nejspíš do 2 kol změní.

    Zatím jsme většinou ukončili hru protože došli kolonisté a nedošlo na stavění velkých budov, ale možná jen proto, že jsme hráli 3. Předpokládám, že ve víc lidech je hra zcela jiná. Např. zatím jsme ve fázi kapitána odvezli téměř všichni všechno, což ve víc lidech určitě nebude platit.

    České verzi bych snad vytknul nepovedený překlad názvu role Craftsman (=řemeslník) Český ekvivalent „“Dozorce““ je fakt hodně vzdálený, jak překladatelsky, tak i smyslem role.
    Pozn. redaktora: Recenzent se setkal s anglickou verzí, v originální německé verzi je pro roli použit název Aufseher, což je právě dozorce.

    Jinak fakt dobrý. Jsem rád, že můžu zapařit své nejoblíbenější hry i bez čučení do obrazovky a s kamarády.

  304. elenistar

  305. Frigo

  306. VAMP!R

  307. serbam

  308. Logan


    Tuto hru jsem dostal od ségry k narozeninám a hraju jí každej den! Jak už bylo v nadpise, je to prostě bezkonkurenční hra. Občas jí hraju i ve dvou s většinou pravidel pro tři, kromě lodě s kolonisty, na kterou dávám pouze dva kolonisty.
    Připadá mi, že hra má milióny taktik a strategií. Dokonce už jsem jí (teda alespoň jsem se o to 3.12. pokusil) naučil i tátu! Doporučuji ke koupi, rozhodně to není stráta peněz.

  309. sulzik

  310. Veena

  311. rix

  312. Libor

  313. Pichlik

  314. emhyr

  315. Marty

  316. kiwi

  317. Malicka

  318. Linhard

  319. Ranca

  320. Esc

  321. Hynek

  322. Jarek

  323. ifca

  324. Bajn

  325. GK_voyger

  326. richie

  327. muf


    Hru považuji za za pozoruhodnou, ale navzdory překypující chvále bych pro vyváženější dojem zmínil i to, co se mi na ní nelíbí: Zdá se mi dost složitá – což není jistě vada, ale musím říct, že mě docela frustruje to neustálé přepočítávání sil.
    Už ve dvou hráčích je to dost náročné a při větším počtu téměř bezpředmětné. Vybrat si toziž tu správnou roli bývá většinou dilema mezi menším a větším zlem. Abyste měli možnost zvolit tu nejlepší roli – to vyžaduje mít fakt „“štěstí““.
    Když srovnám hru se šachem, tak se mi šachy jeví jako jednodušší. Nemají tak obsáhlá pravidla, přesto v nich není nic zadarmo. V Portoriku krom jiného musíte znát funkce 17 budov a sledovat např. kolik zboží kdo má a co sním chce dělat. Při pěti lidech se o to nemá cenu snažit – to bych o výběru role musel přemýšlet čtvrt hodiny.
    Někoho to možná baví, ale pro ty, kdo mají raději jednodušší a svižnější hry, to nebude ta pravá volba. Uznávám, že nerad při hře propočítávám tahy, mám raději intuici a rychlé reakce, takže jsem si dovolil tu jednu hvězdičku strhnout a dát ji raději Sankt Peterburgu, který mi přijde svižnější a o nic méně strategičtější.

  328. Jája

  329. borivoj

  330. pospa

  331. Martin

  332. kepk

  333. Bunda

  334. Elwen

  335. Majak

  336. Lapo

  337. fraspi


    Bylo mým překvapením, že hned po rozbalení se na mě vyhrnula spousta kartiček a žetonů.
    Ale po vysvětlení složitých pravidel na mě vykoukla opravdu výborná strategická hra. Za vymyšlenost a výbornou propracovanost jí dávám plný počet bodů.

  338. Papo Shimitz

  339. Honza

  340. matys

  341. ewuchka

  342. Markéta

  343. vizard

  344. swan

  345. Petr Holub

  346. MORT

  347. Vlaďka

  348. Kuba

  349. Shako

  350. Pelly

  351. Friend

  352. Macho

  353. Kamčatka

  354. Tom

  355. zopl

  356. aja007

  357. DK

  358. Gwin

  359. dilli

  360. jerry

  361. greyhound


    Puerto Rico jsem při koupi nových deskových her dlouho odmítal, v mylné domněnce, že se jedná o příliš složitou hru. O víkendu jsem se konečně rozhoupal a hru koupil, během víkendu jsme pak vydrželi hrát oba celé večery a hra nás ohromně chytla. Předem bych chtěl reagovat na recenze, které píší, že je hra složitá. Domnívám se, že to není pravda, zapamatovat si význam 6 postav je jednoduché a funkce budov je na každé budově popsána, takže stačí letmý pohled na plán. Také dlouhé uvažování není na místě, hru jde odehrát v rychlém sledu. Pro taktiku je dobré sledovat soupeře, není ale nezbytné sledovat jejich počet bodů, spíš jde o to, udělat vždy takový tah, který mi přinese co největší užitek a soupeři co nejméně (například zvolit fázi stavitele,když soupeři nemají peníze a nemohou nic vybudovat, zvolit obchodníka, když já prodám zboží a ostatní nemají nic na prodej apod.). Hru jsme hráli ve třech lidech a vysvětlení pravidel bylo záležitostí 20 minut. Potom už jsme se výborně bavili, hra nás chytla a rozhodně si nemyslím, že se nám v dohledné době ohraje, na střídačku máme i Osadníky (normální s rozšířeními i karetní), Carcassone, Citadelu a Klany 🙂 Na hře oceňuji její myšlenku, líbí s i herní systém eliminující náhodu a umožńující všem hráčům být neustále zapojen a ve střehu, jasně daná pravidla. Grafické provedení považuji za odpovídající danému typu hry, mé hodnocení grafiky vychází i z toho, že u těchto her nepovažuji vizuální provedení za podstatné 🙂 Puerto Rico doporučuji všem, kteří chtějí výbornou obchodnickou hru s minimálním podílem náhody.

  362. Kofta

  363. Flamberg


    Naprosto skvělá strategická hra. Zbožíčko, plantážníci, prodej, vývoz…

    Naučili jsme to hrát i moji maminku a teď to mastíme do úmoru po večerech.

    Pár poznámek:

    – téměř totální absence náhody, vcelku originální herní systém
    – více cest k vítězství, není jedna univerzální strategie, NUTNOST IMPROVIZOVAT
    – spousta herního materiálu, příprava a sklizení hry zabere chviličku
    – po zvládnutí pravidel hra odsýpá (do hodiny dohráno)
    – v které jiné hře si můžete postavit kleine Indigoküperei? (až bude Portoriko česky, ztratí tohle kouzlo 🙂

  364. GeniuZ

  365. Emil

  366. Kreator

  367. Centime

  368. netop

  369. rescator

  370. Gally

  371. enia

  372. Miloš

  373. NoirOrioN


    Alebo žeby to bola predsa len moja obľúbená JAVA? :-). Ešte neviem, ale Portoriko je skutočným herným skvostom. Dokonale premyslené pravidlá, síce na to, aby človek „“vošiel““ do tohto sveta a ozaj mohol povedať „“viem to hrať““, treba mať odohraté aspoň nejaké 3-4 partie. Skvelý herný materiál, stratégia sa prelína s taktikou v každom ťahu zhruba od takého 3. kola, keď sa hra naplno rozbehne. Je to famózny kolotoč rolí, obchodovania, budovania, plantážnictva, obsadzovania a bodovania. Jasných 5 hviezd za už len ťažko prekonateľnú kvalitu nápadu takejto hry.

  374. beagutofomor

  375. Adam

  376. stepan

  377. Fanda

  378. Darn


    Protože v předchozích recenzích bylo o Portoriku napsáno víc, než dost, nezbývá nic jiného, než se připojit k nadšeným fanouškům této hry a dát jí plných pět hvězdiček, které si tato hra plně zaslouží. V této hře opravdu platí – ať vyhraje ten nejlepší (nebo alespoň ten lepší :o) ), protože v této hře nehraje náhoda prakticky žádnou roli.

    Nic jednoduchého na vysvětlení a pochopení (a příprava na hru také zabere nějakou tu minutku), ještě těžší nalézt si tu správnou taktiku. Všem doporučuji stáhnout a vytisknout si doplňkové budovy!

  379. termit

  380. Lucinka21CL

  381. jayjay

  382. Lamahe


    Portoriko je vynikajúca taktická stolová hra, priam taký malý skvost medzi logickými hrami. Toto jej hodnotenie a celosvetovú popularitu jej priniesol preborný herný princíp, ktorým sa táto hra výrazme odlišuje od iných logických hier. Toto všetko sa teraz pokúsim vysvetliť.
    Na úvod dve veci – keď som hral Portoriko prvý krát, netušil som, čo sa okolo mňa deje. Všeci mali peniaze, ja nie, všetci produkovali suroviny, len ja nie a keď som konečne niečo vyprodukoval, tak som to vyprodukované nemohol odviesť, zhnilo mi to na poli, a teda som nedostal žiadne víťazné body. Portoriko na prvý krát bol pre mňa jeden veľký zmätok a sklamanie.
    V ďalších hrách Portorika som postupne začal chápať základné princípy hry. Zistil som ako získavať peniaze, aký je vzťah peňazí a víťaznych bodov, ako a kedy stavať budovy, kedy produkovať, kedy vyvážať, kedy nerobiť nič a kedy je na čase ukončiť hru. A s tým, ako som prenikal do zložitého systému Portorika, ako sa mi postupne odhaloval jeho herný svet, tým sa mi otváralo Portoriko v celej svojej kráse. Vtedy som pochopil výnimočnosť Portorika a jeho svetový úspech – Portoriko je totiž asi jediná hra na svete, kde sa nedá súperom priamo škodiť a kde nikdy nevyhrá ten, čo hrá sám za seba! Úžasné, hra, v ktorej nik nehrá sám za seba, ale všetci spolu, kde sa nedá súperovi priamo ublížiť, kde je značne limitovaná náhoda a kde nie je ani trocha zákernosti. Hrať takúto hru je umenie.
    Vysvetlím to. V Portoriku si hráči volia role, ktoré budú hrať. Pointa je v tom, že tú istú, ktorú zvolí jeden hráč, potom hrajú všetci hráči. Takže, pokiaľ hráme piati, tak jednu rolu vyberiem sám a štyri role mi vyberú protihráči. Preto je doležité nehrať za seba, ale vyťažiť čo najviac z rolí, ktoré mi zvolia súperi. To znamená, že keď niekto chce stavať, tak je dobré mať odložené nejaké peniaze na stavanie, keď niekto chce produkovať, tak treba mať nejaké polia, aby bola úroda atď. No a týmto princípom si každý stavia svoje malé Portoriko. Sám a pritom spolu s ostatnými.
    Dnes mám odohratých cez 20 partií a Portoriko ma stále drží. Postupne som prešiel na Portoriko Expansion, ktoré prinieslo nové a veľmi atraktívne budovy, čo výrazne zlepšili a obohatili hru, napr. aquaduct, black market, church, lighthouse či union hall. Momentálne hráme s priateľmi kombinované Portoriko, čiže vyberieme si budovy, čo sa nám páčia a na ktoré máme momentálne chuť a hráme s nimi. Je to zábava. Hrávame ho každý týždeň a už sa odvážim ticho povedať, že rozumiem o čo ide – poznám niektoré herné taktiky, viem ako sa brániť taktikám iných hráčov a zhruba viem odhadnúť, kto kedy a prečo vyhrá. Nesmierne si to teraz užívam a partička Portorika v partii priateľov sa pre mňa každý týždeň stáva výnimočnou chvíľou.
    Záver: Portoriko nie je jednoduchá hra, je to komplikovaná logická hra s množstvom stratégií a rozličných herných variantov. Na prvý krát si ju rozhodne neužijete, chce to aspoň 5 partií a trpezlivosť, kým sa ju človek naučí. Ale potom to stojí rozhodne za to!

  383. Resoun

  384. Aneiron

  385. doriang

  386. Stanley

  387. mealy

  388. Bobr

  389. murphy


    Hru považuji za velmi kvalitní a do určité míry i přelomovou. Na druhou stranu, po nějaké době začne být poměrně repetitivní a „“očekávatelná““ a vizuální provedení (byť pro dobrou hru není klíčové) je dost otřesné. Ale berte to spíš jen jako malý rýpanec nekritickým fanouškům;))

  390. Pigin

  391. Nata

  392. Karlovka

  393. Irbis

  394. Shark

  395. Tacud

  396. Jitka

  397. leech

  398. Michal

  399. lotr

  400. dooly

  401. Gekon


    Nejen naprostá absence náhody, ale komplexní a oroginální herní systém dělá z Puerto Rica moji nejoblíbenější hru. Nesčetné množství strategických kliček a pachuť nutnosti při každém rozhodnutí jsou natolik vyjímečné, že odmítnout hraní Puerto Rica považuji snad skoro za hřích :o)

    Především lidé, kteří Puerto Rico neznají, mohou si vyzkoušet jeho zajímavou internetovou verzi, dokonce i proti počítačovým protivníkům, na https://www.phial.com/puerto-rico/ . Získání závislosti na této hře a její pořízení domů nebo do nějakého klubu deskových her se pak stane záležitostí několika dnů. Uvidíte.

  402. orsej@centrum.cz

  403. karel

  404. Kvačka

  405. Marsha

  406. Panzer

  407. belisar

  408. Droll

  409. Robert

  410. Michal

  411. Lumirius

  412. Petr

  413. kokon


    Tahle hra se mi hodně líbí a je zřejmě nejlepší, kterou znám (a znám jich fakt hodně). Je velmi rozmanitá a NENÍ V NÍ ŽÁDNÁ NÁHODA, kromě toho, kdo začíná. Na tuto hru je mnoho strategií a jeden chlapík z ALBI tvrdí, že dokud jste v ní neodehráli přes sto partií, jste pořád ještě začátečníci. Já jich odehrál něco kolem třiceti a vyvinul jsem si universální strategii, která mi zatím vyhrává.
    Toť o té hře asi vše. A něco nakonec??? Kdo ji nehrál, ať si ji určitě zahraje, o hodně by přišel :-))!!!

  414. kuba

  415. REM

  416. xdavid

  417. postuli

  418. Gandalf

  419. Filip Medřický

  420. kvetinka

  421. vytick

  422. káča

  423. GL

  424. Perry

  425. Pepik

  426. plazec

  427. Jirka

  428. dusanek

  429. V.S.

  430. Juventus

  431. Věrka Cicháková

  432. vod5ka

  433. Rubic(k)

  434. MasterII

  435. Luko

  436. Richmond

  437. Citron


    Výborná hra s velmi malým podílem náhody a spoustou herních variací!!! Hráči se snaží vytěžit maximální prestiž ze správy svých kolonií. Vytváří plantáže a továrny, umísťují na ně pracanty a zboží vyváží se ziskem na kontinent… Jedná se o takticko-strategickou hru.

  438. David Cichák

  439. WillBlack

  440. golmon

  441. Odoren

  442. vlaada

  443. Aja_Drakopes

  444. Lenny

  445. Renella


    Nová forma strategické hry, hra má spád, ani chvilku se člověk nenudí, neustále se něco děje. Vhodně zvolit svou profesi, je pro mne výhodnější shánět peníze, investovat do staveb, nebo od začátku sbírat body? Jsou lepší kukuřičné plantáže s malým finančním ziskem, ale případně okamžitým bodovým, či se vyplatí více drahá káva. Mám šetřit na loď či přístav nebo jít na jistotu a koupit levnější sklad?
    Velice proměnlivá hra, podle toho, jakou strategii si hráč, či hráči vyberou. Pozitivně hodnotím minimální podíl náhody v této hře. A o smích, někdy laděný spíše ke vzteku (když mi soupeř vyfoukne před nosem mě se hodící profesi), také není nouze.

  446. Bercik


    Puerto Rico je veľmi náročný boj, kde vaším nepriateľom sú súperi, čas, nedostatok zdrojov a hlavne vlastná nerozhodnosť. Víťazom sa stane naozaj iba ten, kto dokáže operatívne reagovať a meniť svoje plány v závislosti na aktuálnej situácií.

    Hra sa hrá na kolá, kde na začiatku ťahu si hráč vyberie nejakú rolu (osadník, stavbár, starosta, kapitán, obchodník, „“produkcia tovaru““ a prospektor). Výber role určuje, čo sa bude v danom kole diať, teda všetci hráči majú možnosť využiť príležitosť napr. obchodovať, stavať, rozširovať usadlosť a pod. Hráč, ktorý si rolu vybral, má však drobnú výhodu (napr. lacnejší nákup, výhodnejší predaj a pod.). Každý hráč sa snaží dopestovať suroviny, ktoré môže buď predať (a tak zarobiť peniaze), alebo ich odposlať loďou, za čo získava víťazné body. A práve hráč, ktorý má na konci hry najviac bodov, sa stáva víťazom a guvernérom Puerto Rica. Boj začína už prvým ťahom a nekončí, až posledným ťahom. Do poslednej chvíle totiž počet víťazných bodov každý hráč ukrýva, takže nikto nevie, ako na tom ostatní sú.

    V každom ťahu sa musí hrač rozhodnúť, čo urobí, tak, aby čo najviac pomohol sebe, ale zároveň nepomohol súperom. Dopestovať dva diely indiga a tri diely cukru je síce výhodné, ale keď zároveň súper dopestuje dva diely drahej kávy a päť dielov kukurice, tak to nie je zrovna šťastný ťah. Alebo predám tabak? Lenže sused má tržnice a zinkasuje dvakrát viac ako ja… Keď teraz postavím kameňolom, budem môcť lacnejšie nakupovať dôležité budovy, ale stratím tak možnosť v tomto kole dopestovať kávu, ktorá je veľmi výnosná… Takto a podobne musí hráč zmýšlať počas celej hry a odhadovať navyše, čo asi majú v pláne súperi. A sledovať stav lodí, možnosti predaja, produkcie a ďalších vecí. Iba tak môže operatívne meniť svoje pôvodné úmysly a doviesť „“svoj““ San Juan na vrchol.

    Hra sa výborne v 3, 4 aj piatich hráčoch, dokonca existuje varianta aj pre dvoch a hoci to nie je celkom ono, aj tak sa hrá vo dvoch obstojne. Na webe už sa objavili články o stratégií a na http://www.brettspielwelt.de sa dá dokonca hrať Puerto Rico online. V každom prípade je to výborná hra a dosť sa u nej bavíme, keď sa snažíme odhadovať súperov. Je to psychologická, šachová partia, ktorá vás úplne vtiahne do seba.

    Pravidlá síce nie sú na prvý pohľad jednoduché, ale po pár ťahoch si ich osvojíte a už v prvej hre sa vám bude zdať, že sú ozaj ľahké. Komu vadí nemčina, na http://www.boardgamegeek.com nájde aj pravidlá v angličtine. Hru môžem iba odporučiť a plným právom si zaslúži 5 bodov.

  447. beo

  448. Jrd

  449. Marta

  450. J.R.


    Tezko najit nejaky nedostatek na tak vyvazene hre jako Puerto Rico, kde ma kazdy tah svuj dopad a kazda chyba je po zasluze potrestana. Snad jen mala rada zacinajicim hracum – nezapominejte na velke budovy, ktere ve finale mohou zamichat celkovym poradim. Jinak se musim pridat k ostatnim, moc pekna hra.

  451. chloridka

  452. Čajovna 82 vůní

  453. ales

  454. Sinka

  455. Mirunak

  456. Katka Girgensohn

  457. marcel

  458. pogo

  459. Martin Blatný

  460. Agáta

  461. mesires

  462. Kolík Aťsepicnu

  463. Jersey

  464. Karel Kratochvíl

  465. Láďa Smejkal


    Právě jste přistáli na ostrově a položili jste základní kámen města San Juan. Musíte rychle založit plantáže a začít pěstovat plodiny. Kukuřici, cukr, indigo nebo raději tabák či snad kávu? A kterou budovu postavím nejdříve? Mám na ni vůbec dost peněz? Je výhodnější postavit továrnu na zpracování cukrovou třtinu nebo tabáku? Ještě, že kukuřici stačí jen zasít a sklidit! Vezmu si peníze nebo raději sklidím úrodu? Jakou postavu zvolit? Mám či nemám do San Juanu přivést nové kolonisty? Co mají za lubem další hráči? Nesmím zapomenout na obchod se zámořím! Co takhle postavit si vlastní loď?

    Tyto a spoustu dalších otázek si budete klást v průběhu osidlování a rozvoje San Juanu. Ale pozor, každou akci, kterou se rozhodnete provést, provádějí také všichni ostatní hráči! Vaší výhodou je jen určité zvýhodnění prováděné akce. Prvek výběru postavy (akce) pro dané kolo nápadně připomíná hru „“Bez bázně a urozenosti““. Zde je ovšem psychologický souboj hráčů nahrazen bojem spíše strategickotaktickým.

    Mírumilovné hráče jistě potěší, že ve hře nelze protihráčům přímo škodit. Vhodným výběrem postavy lze ale možnosti protihráčů hodně ovlivnit. Skvělou zprávou je, že hra je velmi dobře hratelná v různém počtu hráčů (3-5). Existují varianty pravidel také pro dva hráče. Koho by snad omrzela základní sada budov, může si další stáhnout na adrese výrobce a vytisknout. Hra tím získá další rozměr.

    Puerto Rico prakticky ihned po svém vydání začalo okupovat první místa různých herních žebříčků a jednoznačně se zařadilo mezi nejlepší deskové hry všech dob.
    Nejedná se ovšem o hru pro začátečníky, ale pro zkušené hráče. Pravidla jsou rozsáhlá a herní mechanismus poměrně komplexní. Kdo už si ale nějakou tu složitější hru zahrál (např. Tikal) a líbila se mu, bude zaručeně nadšen!

    Pěstujte, stavte a obchodujte tak, aby San Juan pod vaším vedením jen vzkvétal!

  466. otakar zatřepálek

  467. Matěj Baťha

  468. Jaromír Kovařík

  469. Aleš Beránek

Přidat recenzi