Hrajeme.cz
DomůKatalog herStrategická hraOsadníci z Katanu: Rozšíření Města a rytíři

Osadníci z Katanu: Rozšíření Města a rytíři

Originální název:
Osadníci z Katanu: Rozšíření Města a rytíři
Rok vydání:
1998
Počet hráčů:
3 až 4
Věk:
Hra je určena pro dospělé hráče a pro rodiny s dětmi od 12 let.
Doba hraní:
Velmi dlouhá hra – trvá většinou více než 2 hodiny
Doporučení rodiny:
Asi nebudete zklamáni, ale také vás asi nenadchne.
Doporučení hráče:
Určite vyzkoušejte, neměla by uniknout vaší pozornosti.

Katalogové číslo: 11127 Kategorie: Štítky: ,

Popis

Tato sada je rozšířením veleúspěšné hry Osadníci z Katanu. Samostatně je nehratelná – potřebujete základní sadu. K základní hře přibyli rytíři a města. Hráči získávají možnost budovat další typy staveb a také stavět vojsko, které jim pomáhá k ochraně před nájezdy barbarů…

POZOR: Nová verze tohoto rozšíření je kompatibilní pouze s novou plastovou základní verzí Osadníků.

Další informace

Počet hráčů

Věk hráčů

Doba hraní

Počeštění

Rok vydání

Míra náhody

Míra interakce

Míra složitosti

Míra humoru

Doporučení rodiny

Doporučení hráče

Výrobci

,

Autoři

Hra/Rozšíření

Pravidla:

Recenze

  1. Behe

    Pro mě osobně nejlepší rozšíření pro Osadníky. Hra se lehce zkomplikuje, prodlouží a není tak přímočará. Hráči mají na výběr z více možností, jak hru hrát, jakou strategii zvolit. Pravidla se zdají složitější, ale po několika partiích přejdou do krve. Palec nahoru

  2. Cesarea

  3. V69

  4. Eva88

  5. radohu

  6. Patrikhm

  7. Ptacnik

  8. RTMyšák

  9. Petr

  10. OIvanic

  11. colonel

  12. ZdenT27

  13. rulen


    Rozšíření doporučuji všem zkušenějším hráčům Osadníků. Na první pohled se zdá, že jsou pravidla komplikovaná, ale po dvou nebo třech zahráních už je budete dokonale ovládat.
    Ještě větší roli zde hraje dobrá strategie. Začátečníkům ale samozřejmě doporučuji nejprve vyzkoušet základní verzi a poté například rozšíření Námořníci, kdy je hra celkem podobná té základní verzi.
    Toto rozšíření mě osobně příliš nezaujalo. Hra je roztažena a prodloužena. Akční karty jsou zajímavé a pestré, ale vnáší do hry víc náhody (jedna z nich dokonce umožní promíchat čísla na polích, což se mi tedy vůbec nelíbí)! Obecně nemám moc ráda, když mě okrádají nebo mi spoluhráči škodí a tahle verze tomu jen nahrává. Navíc není ani moc jednoduché získávat suroviny, protože je kolikrát vyplýtváte na boj s barbary. Takže něco postavit je občas docela těžká věc. Každopádně pokud jste již unaveni základní verzí a máte přehrané všechny scénáře Námořníků, pak bude asi toto rozšíření pro vás jasnou variantou, vždyť kdo by nemiloval jakékoli Osadníky z Katanu?

  14. Forbik

  15. pavlica

  16. Karloss

  17. joda

  18. Sionn Latharn

  19. AntonGorodecky

  20. esther.f

  21. zaklin

  22. Zenitos

  23. Bonifác

  24. Milhaus

  25. Terw

  26. Savager

  27. skyfire

  28. Kalibulus

  29. macek

  30. Elena

  31. ratwin

  32. neline

  33. tenista

  34. oromis

  35. Jose

  36. Míla

  37. sydo

  38. Scharz

  39. MartiN8029

  40. tommys1

  41. filipes

  42. lcl

  43. druid Panoramix

  44. Radobyhrac

  45. mara

  46. tondakolik

  47. chajim

  48. Petr

  49. vlkova

  50. Kryštof

  51. Manas

  52. Eva M.

  53. Jirka

  54. Wanderer

  55. Kachni

  56. marty

  57. Luky

  58. dajo

  59. Kroll

  60. Worm

  61. Rawen

  62. Zuzaa

  63. Jezura

  64. HomeBoy

  65. Mirek H

  66. milanz

  67. dusko1234

  68. jpmce

  69. martinecku

  70. jan

  71. pyty

  72. hurak

  73. danielraska

  74. Martin Plesnivý

  75. Lukas


    Barbari, barbari útočia na nás barbari!!! Toto rozšírenie sa veľmi vydarilo a podľa mňa je omnoho lepšie než rozšírenie Námornici. V hre sa objavujú nové suroviny ako kniha, mince, látka. Zisk týchto surovin je náročnejší ako sa zdá. Keď vlastníte mesto a majú prísť vám napríklad dve dreva tak dostanete drevo a knihu, pozor toto neplatí pre žito a obilie. Takže z dvoch kameňov máte kameň a mince, z dvoch oviec máte ovcu a látku. Ale začiatočné kolo, keď hráte snažíte sa stavovať na odiely rytierov, keď spolu medzi hráčmi máte troch rytierov,a keď dorazia barbari, ak ste sa nezáchranili tak hráč s najmenším počtom alebo žiadnym počtom stráca mesto. Postupne v hre barbari budú skôr pomáhať ako škodiť, a to preto, lebo ten, ktorý má najväčší počet rytierov, dostáva jeden bod. Potom môžete stavať aj nejaké budovy za nové suroviny (kniha, mince, látka), ak niekdo dovŕši piatej budovy dostáva metropolu s hodnotou 2 bodov. Potom je tu ešte jedna stavba ktorá umožnuje poča éry zlodeja držať v ruke viac kariet, za každú máte o dve viac v ruke. Táto hra má veľmi oslovila, keď porovnáte klasických Osadníkov tak je to veľký rozdiel, lepší sú než Námorníci, a preto dávam tejto hre hodnotenie 4.5 zaslúži aj viac ale to musí počkať.

  76. Kessy

  77. Yuri

  78. Sandy.czcz

  79. peto

  80. Ondra

  81. kajax22s

  82. Ariadna

  83. Dr.Wiza

  84. DwarfMan

  85. wray

  86. David

    Rozšíření Města a rytíři patří mezi mé nejoblíbenější hry a domnívám se, že povyšuje již beztak výborné základní osadníky nejméně o jednu úroveň. My jsme určitý čas hráli pouze základní verzi, poté jsme přikoupili rytíře a nyní již několik měsíců hrajeme dohromady základ, rytíře i námořníky. Hra je nyní neuvěřitelně komplexní a podíl náhody se se zvýšenou náročností nepochybně výrazně snižuje. Hráč má nyní mnoho strategií(které musí ovšem nepochybně kombinovat), jak bojovat o vítězství např:

    1. bere 3 různé druhy akčních kartiček, kterými buduje, krade, škodí, dosahuje lepších kurzů pro výměnu,eventuelně získává body(bod, obchodník, 2cesty, levnější město….). Karty jsou opravdu mimořádně vymakané a v jejich výběru se odráží charakter a styl hráče, situace ve hře apod.
    2. pomocí kartiček se šplhá k metropolím či k výhodám, které zajišťuje vysoké postavení v příslušném cechu – zvláště v pozdějších fázích bývají boje o metropole opravdu nervy drásající.
    3. samozřejmě se klasicky staví města a vesnice – města jsou, díky revolučnímu rozšíření rytíři, pojímána zcela jinak než dříve a správné vybrání měst má klíčový význam pro úspěch.
    4. další body přináší vítězství statečných rytířů nad mepřátelskými barbary, ale jako strategii lze zvolit i případnou celkovou porážku, která může velmi ublížit protihráčům a vlastní strany se nedotkne. 
    5.  rozšíření námořníci navíc přináší možnost vydání se na daleké plavby – které mohou přinést prémiové body za kolonizace ostrovů, šanci dosáhnout univerzálního políčka, které přináší libovolnou surovinu, případně většinou znamenají boj o nejdelší cestu.

    Zde jsem se pokusil ve zkratce popsat některé hlavní varianty, které toto skvělé rozšíření nabízí, hráč jich nepochybně během hry musí zkombinovat více (ale již výběr prozrazuje mnoho např: jak jsou pro mne atraktivní ostrovy, jestli budu mít v dohledné době „“surovináč““,o kterou metropoli mám šanci bojovat, jak často asi ke mne bude chodit zloděj, jak mohu využít přístavy, s kterými akčními kartami přijdu nejpravděpodobněji do styku, dokážu se ubránit barbarům atd.).

    Hra je opravdu vynikající, složitá a promakaná. My doma (nejčastěji hrajeme ve 3) jsme učinili 3 drobné změny, které hru učinili pro nás ještě zajímavější.

    1. zvýšili jsme počet bodů potřebných k vítězství jen u základu + rytířů na 14, u základu + rytířů + námořníků na 16. Díky tomu jsme získali nervydrásající boje o metropole i komplexnější využití nejrůznějších strategií. Hra dostala pro většinu případů výraznější dramatičnosti a delší průběh může zmenšit dosah pádu města při prvním nájezdu barbarů.
    2. změnili jsme trochu pravidlo pro případ, když barbaři roznesou rytíře a dojde k vyvrácení měst. Hráč, který měl pouze (!) 1 město, které barbaři smetli, může postavit město za 2 rudy a 1 obilí a navíc může do postavení města držet v ruce 9 karet. Toto zlepšení jsme udělali, aby první (tedy nejčastěji první, ale týká se to i dalších nájezdů) a mnohdy nejnebezpečnější útok barbarů nebyl nepřekonatelnou katastrofou, ze které se hráč dostává velmi těžko a mnohdy ztrátu jím způsobenou nemá šanci dohnat. Vždyť získat 3 potřebné suroviny na aktivního rytíře je často téměř neřešitelný problém a je škoda o hře někdy téměř rozhodnout už na počátku.
      Hráči (především ti, kteří pokládali města jako poslední a mají je dost mizerná) mohou za jistých okolností z pádu vlastního města udělat i taktický prvek hry. Nechají si spadnout město a soustředí se na jiné priority – po porážce od barbarů, povýší na město 2. vesnici, kde mněli kvalitnější čísla a suroviny – tím se mohou trochu i vyrovnat eventuální výhody či nevýhody pořadí při stavění měst a vesnic. 
    3. kladení číslic na plochu – nám se při častém hraní zdálo kladení dle abecedy trochu schematičtější a tak stavíme dle sebe. Nikdy nedáváme vedle sebe 8/6, či 2/12, nikdy nedáváme vedle sebe dvě stejná čísla, snažíme se o jistou vyrovnanost celé desky, pouze trochu preferujeme čísla kolem pouště, abychom kompenzovali absenci 1 pole.

    To je vše k této vynikající hře a bylo by super, kdyby se někdy konal nějaký turnaj i s tímto rozšířením.

    David

  87. jakub

  88. Lucax_cz

  89. HaroHaro

  90. Marek

  91. Cholerus

  92. Jekor

  93. drek

  94. zelí

  95. rix

  96. Marty

  97. Žížalka

  98. Darth Vader

  99. Milan

  100. Myshitchka

  101. kislik


    Osadníci mají podle mne oproti ostatním deskovým hrám jednu nespornou výhodu, a to, že se u nich musí komunikovat, tudíš je při jejich hraní lidově řečeno sranda.
    Menší podíl náhody a širší spektrum možných akcí dávají této hře zcela nový rozměr (oproti standardním osadníkům). Pro mne je tato hra něčím, u čeho se můžu pobavit s kamarádama a přitom zatížit mozkové závity.

  102. Dodo

  103. GK_voyger

  104. muf


    Když jsem si přečetl poprvé pravidla byl jsem nadšen. Při prvních hrách docela také. Nyní však musím říct, že množství zajímavých dopňků ještě neznamená zkvalitnění hry. Hra je rozmělněna, prodloužena, pravidla obsáhlá a herní princip stejný. Akční karty jsou zajímavé a pestré, ale vnáší do hry víc náhody (jedna z nich dokonce umožní promíchat čísla na polích ! To je pak veškerá strategie fuč, zvlášť když ktomu přičtu zloděje a další „“okrádací karty““).
    Získávat suroviny není lehké, je jich už hodně druhů a ty kolikrát vyplítváte na boj s barbary nebo vám je někdo ukradne. Takže něco postavit a dokonce do 13 bodů je zkouška trpělivosti.
    Hra je prostě krásná, pestrá, ale bez hlubšího obsahu. Je to škoda, protože ty všechny nové prvky jsou velice lákavé, nicméně časem se okoukají a zbyde jen pěkný obal. Komu však náhoda vůbec nevadí a chce si jen tak hrát, bude určitě spokojen.

  105. borivoj

  106. Martin

  107. Majak

  108. Elvid

  109. Papo Shimitz

  110. Shako

  111. Friend

  112. Kája

  113. XioN

  114. jerry1989

  115. Klop

  116. Anonym

  117. PavelK


    Když jsem rozbalil krabici a začal číst pravidla, tak jsem myslel, že to dojdu vrátit a vyměnit to za námořníky, ale pak jsme se dohodli a ve třech jsme si zahráli.

    Rozšíření to je zajímavé, přinese plno zajímavých zvratů do hry a snižuje to podíl náhody, ALE stále nechápu boje s rytíři, naštěstí jsme to vůbec nepotřebovali použít, protože jsme se nikde nesetkali se silnicema.

    Hru toto rozšíření prodlouží o hodinku a u první hry o dvě (čtení pravidel a chápání jednotlivých „“akčních karet““.

    Nějak jsem nepochopil k čemu jsou velkoměsta (kromě 2 bodů navíc), a k čemu ty malé papírové znaky, které pokládám na kalendář.

    Těch věcí, co je potřeba dovysvětlit, je tam více, ale doufám, že další a další hry nám přinesou více světla do pravidel.

    SHRNUTÍ: Skvělé rozšíření, pokud nechcete jen zvětšit plochu, ale i trochu pozměnit pravidla, doporučujeme. Námořníci mi prijdou jen jako drobná změna základních osadníků.

    DOPORUČENÍ pro Albi: Co takhle udělat jednu rychlovku s profesorem Snadným, bylo by to super pro pochopení práce s rytíři, kartami pokroku a metropolemi. Stačí i kus rozehrané hry a udělat pár tahů…

    PK

  118. enia

  119. beagutofomor

  120. stepan

  121. Lemon Dog

  122. Bidlo

  123. Honza


    Tohle rozšíření Osadníků mě moc nezaujalo.

    Asi bych se dokázal přenést přes ne úplně jednoduchá pravidla (ačkoli i ta mohou leckoho odradit) popisovaná v jiných příspěvcích. Je třeba se každopádně připravit na jejich alespoň dvouhodinové studium a vysvětlování.

    Co mě ale odradilo mnohem víc je, že do hry přibylo velké množství nekonstruktivních či přímo destruktivních prvků. Piráti ničí, rytíři spolu bojují, kartami s kouzly/schopnostmi si hráči navzájem docela dost škodí atd. Zejména při hře ve čtyřech (která může být i u základní verze Osadníků zpočátku trochu zdlouhavá) tyhle prvky hře spíše ubírají než přidávají.

    Asi všichni ze základní verze Osadníků znají situaci, kdy zoufale několik kol čekají na jednu či dvě konkrétní suroviny. V rozšířené verzi je jakýkoli rozvoj ještě dále ztěžován. Suroviny se v ruce kumulují pomalu a navíc v nevhodné skladbě (celkem je jich myslím již 8 druhů), a ty potřebné (pokud je někdo neukradne) investujete primárně do udržování statusu quo (odrážení pirátů a zloděje, opravování měst apod.) Systém omezení počtu karet vlastností v ruce na maximálně čtyři a jejich rychlé vyděláváníhráče vysloveně nutí, aby protihráčům škodil (mám těch karet hodně a než bych je vyhazoval, to je radši proti někomu použiju. Hraní karet se schopnostmi hru navíc dále zpomaluje, takže získávání surovin se spíše mění na jejich přerozdělování.

    To, co lze v karetních Osadnících (kde se hráči střídají jen ve dvou a mají rychlý přísun surovin víceméně zajištěn) považovat za sympatické zpestření, způsobuje ve hře pro čtyři zdlouhavost a nudnost. Hřebíčkem do rakce hratelnost je zvýšení požadovaného počtu vítězných bodů z 10 na 13. Naposledy, když jsme to zkoušeli, jsme hru po skoro dvou hodinách zabalili s tím, že „“nejúspěšnější““ hráč měl asi 5 nebo 6 bodů.

  124. Pigin

  125. Radek P

  126. Kvokal


    Mám vcelku rád složitější a komplexnější hry, ale Města a rytíři jsou podle mého názoru nepovedená. Původní jednoduchý a lehce pochopitelný koncept se zbytečně zesložiťuje a rozmělňuje přidáním velkého množství nových mechanismů. Zmenšení podílu náhody je sice fajn, stejně jako náznak nutnosti kooperace, ale celkově na mne hra působí nevyváženě a zdlouhavě a také se trochu vytratila svižnost a zábava z původních Osadníků.

    Jako pokus oživit fenomén Osadníků (a vytřískat ještě něco peněz) je to vcelku dobré a pro fanatické fanoušky Osadníků určitě povinnost, nicméně já si za ten docela velký obnos raději koupím jinou hru…

  127. Karlovka

  128. Irbis

  129. Jitka


    Osadníci z Katanu si mě získaly již před několika lety a s nadšením jsem přijímala i jejich nové varianty – historické scénáře a poslední verzi – tedy karetní hru pro dva hráče. Karetní varianta mě nadchla natolik, že když jsem se doslechla, že se chystá karetní verze Osadníků pro více hráčů, nemohla jsem se dočkat. Města a rytíři jsou jakýmsi pokusem skloubit dohromady prvky z několika předchozích a také velmi povedených variant. Otočný kalendářík, který symbolizuje města s možnostmi nákupu akčních karet, je do značné míry kopií prvků z karetní verze, stejně tak i akční (třetí) kostička, na které padají akce hodu. Hra je obzvláště vhodná pro takové nadšence, kteří mají zkušenosti s předchozími historickými scénáři či Námořníky a Karetní hrou, neboť pro ně jsou nové kombinační prvky velmi snadno osvojitelné již během první hry Měst a rytířů. Pro hráče, kteří s Osadníky začínají, doporučuji nejprve klasickou verzi a Karetní hru a pak teprve pořídit Města a rytíře. Jsem si ale jistá, že tato zatím poslední verze této neuvěřitelně úžasné hry si získá mnoho příznivců a budou se časem pořádat turnaje i ve Městech a rytířích, kterých bych se s velikou chutí zúčastnila. Nevýhodou je snad jen velmi přemrštěná cena již vhledem k faktu, že ke hře je jako u jiných historických scénářů potřeba i původní základní verze hry. Tedy dohromady je to hra za více než 2000 Kč. Věřím ale, že již brzy si Albi uvědomí, že vysoká cena určité množství zákazníků odradí již vzhledem k faktu, že v Německu jsou tyto hry výrazně levnější. Přeji Městům a rytířům hodně skalních fanoušků jako jsem já.

  130. lotr

  131. Lee

  132. orsej@centrum.cz

  133. karel

  134. Marsha

  135. Panzer

  136. Droll

  137. navratka


    Měli jsme už Osadníky a rozšíření Námořníci; s Městy a rytíři přináší hra více prostoru pro strategii. Snižuje se podíl náhody ve hře a na rozdíl od Osadníků a Námořníků, se díky neustálým zvratům a možnosti snížení počtu soupeřových bodů se o vítězství bojuje do poslední chvíle. Pokud jste si Osadníky oblíbili, neváhejte ani chvíli!

  138. zajíček

  139. Michal

  140. Anna

  141. REM

  142. Bluefish

  143. xdavid

  144. Gandalf

  145. kvetinka

  146. Šidlo

  147. Roman

  148. Tygr

  149. Juventus

  150. MasterII

  151. Citron

  152. Hrubiduk

  153. Odoren


    Rozšíření vřele doporučuji všem zkušenějším hráčům Osadníků. Na první pohled se zdá, že jsou pravidla komplikovaná, ale po jedné dvou hrách už vám to nepřijde. Větší roli hraje dobrá strategie a menší náhoda. Začátečníkům ale doporučuji nejprve vyzkoušet základní verzi. Přeji hodně zábavy 🙂

  154. Aja_Drakopes

  155. Renella


    Perfektní, rozšíření původních Osadníků dává této hře nový rozměr, je nutné vhodně vybrat to, do čeho budu investovat, jak správně rozložit své suroviny a hlavně nezapomenout na piráty, kteří mohou každou chvíli přepadnout Katan.

  156. chloridka

  157. Čajovna 82 vůní

  158. Mirunak

  159. marcel

  160. pogo

  161. Martin Blatný

  162. Agáta

  163. Ratty

  164. JaSt Sluníčko

  165. Kolík Aťsepicnu

  166. Jersey

  167. Láďa Smejkal

  168. Matěj Baťha

  169. Jaromír Kovařík

Přidat recenzi