Hrajeme.cz

Union Pacific

Originální název:
Union Pacific
Rok vydání:
1999
Počet hráčů:
2 až 6
Věk:
Hra je určena pro dospělé hráče a pro rodiny s dětmi od 12 let.
Doba hraní:
Dlouhotrvající hra – 60 až 120 minut
Doporučení rodiny:
Není známo nebo nedokážeme zařadit.
Doporučení hráče:
Není známo nebo nedokážeme zařadit.

Katalogové číslo: 11116 Kategorie:

Popis

Železniční společnost Union Pacifik spravuje rozvinutou železniční sít propojující největší města Severní Ameriky. Rozsáhlá síť této mamutí společnosti má být v průběhu hry rozdělena mezi deset menších železničních společností.
Rozdělení proběhne podle následujících pravidel: Železniční společnost smí využívat úsek trati spojující dvě města, pokud vyšle svoji lokomotivu na trať mezi prvními. Každý z hráčů může zprovoznit kterýkoli úsek trati, stát se akcionářem mnoha společností a zároveň se domáhat postavení hlavního akcionáře nejvýnosnějších z nich. Akcie prosperujících společností jsou zárukou zisku, jenž je akcionářům vyplácen v podobě velmi zajímavých peněžních prémií.

Další informace

Míra náhody

Počet hráčů

Věk hráčů

Doba hraní

Počeštění

Rok vydání

Míra interakce

Míra složitosti

Míra humoru

Doporučení rodiny

Doporučení hráče

Výrobci

Autoři

Recenze

  1. TuliMrkev

  2. Beran

  3. anicka f

  4. Jindřich „“Desgenais““ Cinka

  5. Bruno

  6. Tom

  7. Lontheo


    Cíl hry je stát se majoritním akcionářem těch nejmajetnějších železničních společností a díky tomu získat největší výnosy. A jak na to?

    Herním plánem je mapa Severní Ameriky, na které jsou města spojena železničními tratěmi. Které je potřeba zprovoznit. Vy (pravděpodobně v roli akcionáře a zároveň lobisty) se snažíte o to, aby co nejvíce tratí provozovala právě společnost, o které si myslíte, že jste (ale hlavně budete v okamžiku zhodnocení, to je za hru čtyřikrát a poměrně náhodně) majoritním, nebo alespoň druhým, vlastníkem. Jelikož jde o akciové společnosti, rozhoduje počet akcií. V každém tahu totiž můžete buď a) nechat zprovoznit jeden spoj a za odměnu si vzít jednu akcii z nabídky (či náhodně) do ruky, nebo b) akcie vyložit a tím je teprve „zaktivovat“, akcie v ruce se nepočítají. Vše je ještě zpestřováno (či komplikováno, jak chcete) dalšími pravidly, omezeními, rozšířeními, z nichž některá můžete jednoduše v dané partii hrát, nebo ne. Podle toho, jak moc chcete složitou či určitým způsobem zaměřenou hru.

    Herní mechanizmus se může zdát nudný a nezajímavý. Ale neházejte flintu do žita, chce to proniknout trochu pod kůži, aby hráči pochopili skutečný smysl hry. Pokud si každý hráč vybere společnost/ti kterou/é bude podporovat a od které bude sbírat akcie, opravdu to moc zábava není. Ale jakmile se začne intrikařit, schovávat akcie společností, do které jste neinvestovali ani halíř a v pravou chvíli vyložíte akcie tak, že při vyhodnocení nedostane hráč, který ji celou hru živil, ani floka, začne to být zajímavé. Možností je opravdu celá řada, třeba investovat rovnoměrně a zatímco se ostatní přetahujíé o majoritní vlastnictví dvou nejbohatších, stát se do zhodnocení druhým akcionářem u všech ostatních. Najednou si musí hráš mnohem víc všímat, co se děje kolem něj, jaké akcie si kdo bere atd…

    Herní materiál je bohatý a na velmi dobré úrovni. Příjemný plán a spousta barevných (plastových) mašinek. A mnoho karet akcií a tratí. Pravidla hry zaberou asi tak deset minut vysvětlování, takže žádný problém. Jsou poměrně jednoduchá a jednoznačná. Vše potřebné má hráč před sebou na nápovědních kartičkách.

    Celkově hodnotím čtyřmi hvězdičkami, protože je to sice skvělá hra, ale přeci jen ji k dokonalosti něco chybí. Trochu moc velký podíl náhody je dle mého názoru v tom, kdy přijde zhodnocení. Ale to se dá upravit drobnou změnou v přípravě hry.

    Hru mohu s čistým svědomím doporučit

  8. Skywalker

  9. Mick

  10. Martin Plesnivý

  11. fojtik

  12. eklp fistronek

  13. Libor

  14. Raky

  15. Yoreth

  16. Lemon Dog

  17. Stanley


    Nedá mi to, abych nereagoval na recenzi Evy. Zdá se mi totiž úplně „“mimo mísu““, protože:
    – náhoda zde hraje roli, ale velmi malou. V našem klubu máme několik hráčů, kteří hry s větším podílem náhody hrají neradi (a já k nim také patřím), ale Union Pacific(UP) se jim moc líbí a získal si je. To svědčí samo o sobě o míře náhody.
    – konec hry lze celkem dobře odhadnout, když se prémiové karty zamíchají do balíčku ostatních podle pravidel verze pro pokročilé. My hrajeme už od první partie s takto zamíchanými kartami, protože se nám ten druhý způsob zdál nešťastný.
    – vůbec to není odpočinková a ne příliš náročná hra. Musíte totiž neustále sledovat, co dělají ostatní, jaké karty si berou, co staví a do čeho investují, ale hlavně musíte dobře načasovat vyložení karet z ruky. Prostě namáhat mozek. Rozhodně není čas na nudu a nějaké rozhlížení se kolem. Vlastně je, ale pak určitě nevyhrajete.
    UP pro složitější pravidla a herní systém doporučuji spíše pokročilejším hráčům. I když už po první partii se vám systém zažije.
    O tom, že je to výborná hra, svědčí i umístění na http://www.boardgamegeek.com, kde se nachází v době psaní této recenze na 79. místě, a že se vysoko umístila v několika prestižních anketách.
    Tolik k recenzi Evy.

    Pět hvězdiček jsem této hře nedal ze dvou důvodů:
    1) V UP víc než v jiných hrách cítím zvýhodnění začínajícího hráče. Čím jste v pořadí od něho dál, tím jste více znevýhodněni, protože se zvyšuje pravděpodobnost, že přijdete o jeden svůj tah. A v UP je každý váš tah velmi důležitý, protože jich při více hráčích máte méně. Nicméně i přes nevýhodnou startovní pozici záleží především na vaší taktice a síle protihráčů, zda uspějete.
    2) Hru jsme hráli zatím vždy v počtu 4-6 hráčů a myslím, že při menším počtu to asi nebute ono, podobně jako Osadníci ve třech.

    Union Pacific je hra skvěle propracovaná, s jasnými pravidly a bohatým herním materiálem. V našem klubu patří mezi velmi oblíbené. Zkuste ji a věřím, že vás chytne, stejně jako mne.
    Doporučuji!

  18. murphy

  19. Brontik

  20. Basic

  21. belisar

  22. káča

  23. V.S.

  24. blb

  25. Richmond

  26. Citron

  27. WillBlack

  28. golmon

  29. vlaada

  30. Amarth

  31. marcel

  32. pogo

  33. Martin Blatný

  34. Eva

    Hra Union Pacifik je docela zajímavá strategická hra, ve které hraje roli náhoda zamíchaním karet. Člověk, toužící po vítězství, rozhoduje, zda ve svém kole vyloží akcii, nebo počká, a vyloží v některém z následujících kol. Karty jsou náhodně zamíchány a nejde lehce předpovědět, zda hra bude brzo končit, či se ještě protáhne.

    Tato hra má pokaždé jinou strategii, záleží na počtu hráčů  a příchozích kartičkách. Čekejte trošku strachu, risk, ale i fajn hru, ve které poznáte charaktery hráčů. Je to spíš odpočinková, ne příliš náročná hra.

  35. Kolík Aťsepicnu


    Union Pacific je název jedné z železničních společností působících na americkém akciovém trhu. Ve hře je jich ještě dalších 12. Každá železniční společnost má svoji barvu a v této barvě určitý počet akcii a mašinek. Každý hráč ve svém kole staví mašinku vybrané společnosti na hrací plán, čímž získá akcii (náhodně či z veřejné nabídky), nebo investuje akcie (vyloží je před sebe na stůl, dle daných pravidel). Hra je velmi jednoduchá. Ve svém kole buď stavíte nebo investujete. Stavíte jednu z 12 barev. Nebo investujete – vykládáte akcie z ruky na stůl.
    Finanční (bodové) vyhodnocení přichází náhodně v balíku akcii a dividendy se vyplácejí těm, co mají v dané barvě nejvíce akcii (a druhé míso). Zisk je vypočítán z počtu mašinek dané barvy, umístěných na hernám plánu.

    Hra je zajímavá právě možností taktizovat a nutí hráče pomáhat slabším investorům s výstavbou železnice a investovat své akcie do společností hráčů, jež se svými zisky nebezpečně vzdalují od hodnoty vaší hromádky peněz. Nesmíte však přetaktizovat – neustálé nebezpečí, že přijde čas výplaty dividendy, vám nedovolí budovat mocné železniční impérium, jež by nemělo konkurenta.

    Hru doporučuji těm, co už nějakou hru hráli, a příznivcům železnic.
    Malé barevné plastové mašinky uspokojí i hračičky.
    Vám z v Wallstreetu: „Již brzy skoupím vaše železnice!!!”

  36. otakar zatřepálek

  37. Matěj Baťha


    Už vás omrzely Monopoly a Dostihy a sázky, zdají se vám příliš dlouhé? Nebo jen hledáte hru, ve které jde také především o peníze a jejíž výsledek můžete ovlivnit přeci jen o něco více, než je tomu u výše zmíněných her? Tak právě vám bych doporučil zahrát si Union Pacific.
    Hra je určena pro 2 až 6 hráčů, kteří se snaží v průběhu hry vydělat co nejvíce peněz za akcie 11-ti železničních společností, které postupně získávají. Hráč, který je na tahu má dvě možnosti co zahrát. Buď rozšíří libovolnou železniční společnost (v tom případě si dobere jednu akcii), nebo vyloží své akcie na stůl (peníze může hráč získat jen za vyložené akcie). Kterou železniční společnost hráč rozšíří, je čistě na jeho rozhodnutí. Rozhodující vliv bude samozřejmě mít to, jaké akcie mají hráči vyložené na stole a jaké má hráč v ruce. Důležité pro hru je sledovat, jaké akcie si berou (nebo naopak neberou:-) ostatní hráči, a na základě toho si pak vybírat akcie těch společností, ve kterých mám šance získat většinu. Ono to sice nelze úplně vždy, ale o to více je potřeba tuto možnost využívat. Samozřejmě je možné zariskovat a pokusit se získat akcie společnosti, u které sice nemám nejlepší vyhlídky, ale v případě úspěchu na tom vydělám spoustu peněz. No a druhou nesmírně důležitou věcí, je vynést akcie ve správnou chvíli. Což do značné míry mohu ovlivnit před prvním vyplácením dividend, ale pak je to už ponejvíce intuitivní záležitost. To znamená, že po prvním vyplácení dividend je nutné ještě více sledovat, co si berou ostatní hráči, a hlídat si své pozice.

    Samozřejmě, že by se našly hry podobného typu, které bych vám doporučil více. Určitě by se jednalo například o hru Acquire, ale to je hra, která se k nám nedováží a asi ani dovážet nebude. Jo a když nad tím teď přemýšlím, jestliže znáte hru Attila, nepřipadá vám taky tolik podobná této hře?

  38. Jezevec

Přidat recenzi