Hrajeme.cz
DomůKatalog herRodinná hraCarcassonne – základní hra

Carcassonne – základní hra

Originální název:
Carcassonne
Rok vydání:
2001
Počet hráčů:
2 až 5
Věk:
Hra je určena pro dospělé hráče a pro rodiny s dětmi od 8 let.
Doba hraní:
Středně dlouho trvající hra – asi 30 až 70 minut

Katalogové číslo: 11112 Kategorie: Štítky: ,

Popis

Jihofrancouzské město Carcassonne je pověstné svým jedinečným opevněním, které se vyvíjelo od římských dob až po časy rytířů. Hráči se vydávají se svou družinou na cesty a louky, do měst a klášterů, aby hledali štěstí kolem Carcassonne. Vzhled krajiny je v jejich rukou a strategické rozmístění družiníků, ať už sedláků, lupičů, mnichů nebo rytířů, určuje cestu k úspěchu.

Hráči vykládají jeden po druhém karty s motivem krajiny. Vznikají cesty, města, louky a kláštery, na které mohou hráči umístit své figurky, aby sbírali body. Body se započítávají jak v průběhu hry, tak na jejím konci, a proto je vítěz znám až po konečném sčítání.

Tak jako je jihofrancouzské město Carcassonne pověstné svým jedinečným opevněním, tak se hra Carcassonne stává pověstnou svou úspěšností. Od jejího uvedení na trh v roce 2001 se prodalo již několik milionů kusů.

K dispozici je řada rozšíření, která hru obohacují o nové prvky.

 

Rozšíření hry:

 

Další informace

Počet hráčů

Věk hráčů

Doba hraní

Počeštění

Rok vydání

Autoři

Výrobci

,

Míra náhody

Míra interakce

Míra složitosti

Míra humoru

Doporučení rodiny

Doporučení hráče

Hra/Rozšíření

Pravidla hry:

Odkazy:

Videa:

Videopředstavení hry (MindOK, délka videa: 1:58 min.):

Videonávod k nové edici hry Carcassonne (délka videa: 14:50 min.):

Recenze

  1. MMM

    Keď nemáte túto hru, máte menšie kreatívne deti a chcete ich na chvíľu odtrhnúť od PC, tak na čo ešte čakáte? Kupujte! Problém bude, keď zistia, že hra je už aj elektronicky v 3D…
    Za mňa je Carcassonne najlepšia séria hier v mojej zbierke aj mimo nej, ktorej môžem dať nálepku „detská“.
    Náročných hráčov určite neuspokojuje vplyv náhody – Môj TIP: nech víťaza určí sčítanie dosiahnutého skóre z viacerých (napr. 10 hier, čím viac tým lepšie) a potom je už väčšia šanca, že víťaz hru naozaj viac ovláda. NAJLEPŠIE TO FUNGUJE PRI 2 HRÁČOCH, pri viacerých už nastáva problém v tom, že prehrávajúci sa počas série začnú spolčovať proti lídrovi (mám s tým osobné skúsenosti :-)) aby ho dobehli, čo zase napomáha slabšiemu hráčovi počas priebehu a najkľúčovejšou sa stáva hra posledná, keď už nikto nechce spolupracovať a hrabe len sám za seba – proste ako v Tour de France.

    (Vysvetlenie: Je to preto, lebo pri stavbe mesta s vyrovnanou prevahou síl body dostávajú všetci vlastníci – skóre sa nedelí počtom vlastníkov. Prehrávajúci hráči sa dohodnú, že si tam dajú rovnako veľa figúrok a mesto dobudujú spoločne rovnakým počtom ťahov. Nemajú dôvod chcieť túto dohodu porušiť a získať mesto len pre seba, pretože takouto aktivitou by si pomohli len proti spoluvlastníkom, ale nie nezúčastnenému lídrovi, ktorému by ich spory len vyhovovali, pretože body by získal iba 1 hráč, s ktorým by navyše už nikto nechcel znovu spolupracovať. A prečo by nikto nechcel takúto dohodu s vyhrávajúcim? No, lídrovi by veľmi pomohlo keby s ním niekto ťahal za spoločný povraz, ale tohto zradcu prehrávajúcich by to stavalo na prinajlepšom druhé miesto za lídrom, ak by ich spolupráca bola účinnejšia ako spolupráca ostatných.)

  2. sirrka

    Rychlá hra, jednoduchá pravidla, hezké kulisy. Když přijde návštěva, která moderní deskovky nezná, tak tato hra je jasná volba, nic se nemusí dlouze vysvětlovat ani připravovat hromady karet a žetonů, hned se hraje a pravidla se vysvětlí v průběhu hry. S dětmi hrajeme jednodušší verzi bez sedláků.

  3. Frankie

    Je to jednoduche, je to krasne vypadajici po spojeni vsech karticek, je to o taktizovani, je to zabavne, co je to? Klasika

  4. GADICEK

    Hra není úplně špatná. Ale není to můj oblíbený styl a to věčné kontrolování luk 😀

  5. Cermakov1

    Základ, bez kterého by to nešlo. Nikdy neomrzí, baví děti i nás dospělé. U nás doma stále v kurzu i po těch letech…

  6. pavel t

    Carcassone je přece jenom už klasika a je to tak správně – málo pravidel za hodně zábavy. Osobně ho nevlastním a hrát ani nepotřebuju, ale chápu, že spoustu lidí baví. Navíc je často vstupenkou pro nehráče do světa eurovek, a tím si ode mě získává 4 hvězdičky (jinak bych mu dal 3,5, ale to tu nejde)

  7. VinceCZ

    O této hře jsem dlouho jen slyšel, byla výhrou v mnoha soutěžních pořadech. A vskutku jde o výhru hodnotnou. Hra je velmi zábavná od začátku do konce, i při tahu ostatních hráčů musíte stále přemýšlet nad taktikou a zda vám právě protihráč zcela nezhatil plány.

    Hrál jsem s dalšími 3 kamarády, což mi připadá tak akorát.

  8. Jiří Aberle

    Když jsme kdysi koupili základní hru Carcassonne, netušili jsme, co tím způsobíme. I v základní podobě nás zaujala tak, že jsme koupili všechny možné rozšíření a i sólo varianty hry a dodnes ji hrajeme.
    Záleží jen na množství času, který máme, protože se všemi rozšířeními je to tak na 3 hodiny hry. Základní varianta je odehrána během cca 45 minut. Skvěle funguje i jen ve dvou hráčích.

  9. ladysi

    Pořídili jsme si asi pět rozšíření, kvůli dostatku kartiček a hrajeme mnoho obdob, pro menší děti jen s kartičkami, postupně přidáváme panáčky, s partnerm někdy hrajeme zákeřnější verzi, zkrátka podle nálady, jde hrát s málo i více hráči, prostě hodně verzí, je krásně zpracovaná, není složitá na pochopení, klasika, srdcová záležitost.

  10. omhr

    Super znovuhratelnost

  11. vasek

    Je to skvělá hra, která patří každému do základu jeho souboru her. Lze vřele doporučit pro začátečníky, kteří si chtějí koupit nějakou hru. Až ji trochu ohrajete, tak můžete zvolit z mnoha rozšíření, která hru oživí.

  12. pan Karafiát

    Na této hře mě zaujalo to, že se dá hrát jak s rodinou, která už pravidla zná, tak s přáteli, kteří ji vidí poprvé. Pravidla jsou celkem jednoduchá a snadno pochopitelná. Nejvíce se mi líbí, že hra se pokaždé vyvýjí jinak a nedá se hrát podle jedné osvědčené strategie. Člověk se musí neustále rozhodovat podle aktuální situace a podle toho jak hrají ostatní hráči. Díky tomu a take dalším rozšířením, které lze dokoupit, se Carcassonne dá hrát v podstatě do nekonečna a vždy se budete bavit.

  13. spartik

    Základ je základ. Osobně bych už dnes sáhl po zlaté horečce.

  14. Meeshab

    Je to klasika, kterou by měl mít každý fanda deskovek ve své sbírce. Je hratelná i bez rozšíření, nicméně ta dodávají celé hře jakési kouzlo. Je pravda, že s postupem času a množstvím jiných her už se na stůl nedostane moc často, protože přeci jen se u ní člověk nepobaví tak, jako u jiných, ale pořád platí to, že u ní člověk zahřeje mozkové závity, zvláště pokud nechce jen tupě bodovat za stavbu měst, ale bere v úvahu i louky a podobně – na to jsou právě super rozšíření, díky kterým můžete mnohem lépe taktizovat.

  15. Slado42

    Tohle je jedna z nestárnoucích klasik a tak by se měla i brát. Není to nejlepší hra na světě, mechanikami také nijak nevyčnívá a vlastně pořádný zážitek přináší až s pár rozšířeními, ale svého času šlo o bombu, kterou zná každý a pro nováčky je to velmi atraktivní hra. Nebudu ji proto hanit slovně ani bodově, i když si ji zahraji sám spíše již sporadicky. Nic to ale nemění na tom, že nadále bude v mé sbírce.

  16. cinan

    Herní klasika

  17. valchy

    Carcassonne je herní klasika o stavění města a jeho okolí. Hra Carcassonne má neuvěřitelnou spoustu rozšíření takže je jasné že minimálně jedno si každý k základní hře koupí. Hra Carcassonne je nenáročná a naučí se jí i děti takže je i ideální rodinná hra.

  18. JakSeRodi

    Kouzlo Carcassonne spočívá v prvku utváření krajiny (hracího plánu) samotnými hráči. Jde o strategii pro masy. Díky svým jednoduchým pravidlům může zkusit Carcassonne opravdu každý. Ve změti rozšíření by se člověk mohl ztratit, ale nebojte se, k tomu krásnému zážitku bohatě stačí základní hra.

    Pozor jde o návykovou záležitost.

  19. jerrrycek

    Kdo by neznal Carcassonne? Z nehráčů se při něm stávají hráči a z hráčů závisláci. S manželkou je to naše asi nejoblíbenější hra, i když jsme si časem už „museli“ dokoupit další a další rozšíření, protože Carcassonne není nikdy dost. Princip kladení dílků krajiny vedle sebe je hodně přirozený a po dohrání hry si budete chtít váš výtvor vyfotit a možná i zarámovat. Hra je hezká a můžete ji hrát vlastně dvěma způsoby – buď si stavíte svoje města, kláštery, silnice, zvětšujete louky a na konci se prostě podíváte, kolik že to vlastně máte bodů a jestli jste vyhráli, nebo zvolíte agresivnější variantu a pokusíte se nějaké to městečko ukradnout soupeři.
    Řekl bych, že na počtu hráčů při hraní nezáleží. Carcassonne se hraje stejně dobře jak ve dvou, tak v osmi (s rozšířením, které se nám podařilo sehnat), nikde nepřekáží žádná kostka a jediné, co ke hraní potřebujete je stůl, který by se dal nekonečně zvětšovat – asi jsme ještě nehráli hru, při které nám dílky téměř nepadaly na zem :).

  20. cSf.Loser

    Absolutní klasika. Byla to naše první moderní desková hra a nahráli jsme ji stovky partií. Jednoduchý variabilní systém. Pěkná grafika a po nějaké době se dá odehrát za cca 15 – 20 minut. Ve více hráčích bohužel ztrácí dech a hra se začne táhnout a trvá dlouho, než se dostanete na tah.

  21. Kentaur

    Tato hra byla jednou z prvních, kterou jsem obnovil hraní her v dospělosti. Má tu slovo i náhoda při dolíznutí karet, ale to se dá omezit taktikou. Původně jsem zakoupil hru pro dcerku desetiletou, abychom si i se ženou mohli zahrát ve třech, ale dopadlo to tak, že malá jde spát a pokračujeme ve dvou dále 😀
    Mohu jen doporučit. Časem sice v základu ztratí glanc, ale hrajeme i další hry a rádi se k této vždy vrátíme 🙂

  22. JamesCross

    Vstupní brána do světa deskových her i tak se dá označit Carcassonne. Tuto hru si užijí úplní začátečníci i zkušenější pardálové. Carcassonne jsem měl možnost hrát v kterémkoliv počtu hráčů a pokaždé to bylo skvělé hraní, nemusí se u toho nijak drasticky přemýšlet, odehráno do hodinky a graficky moc pěkné. Za mě 5 hvězd, které si tato hra jistě zaslouží.

  23. pAndulka

    Výborná jednoduchá hra, kterou snadno pochopí i děti. Najdeme v ní strategii i náhodu. Je na každém, jestli raději buduje nebo se snaží něco uloupit ostatním. Kdo má zájem o více prvků a složitější pravidla nebo jen více kartiček, může si vybrat ze široké nabídky rozšíření.

  24. Zweter

    Naprostá klasika, která neomrzí ani po sté. S rozšíření i bez nich poskytuje spoustu zábavy, především díky jedinečnému způsobu neomezeného rozšiřování mapy. Hrajeme velmi často a na rozdíl od různých rozšíření k ní nemám žádných výtek ani poznámek – je to prostě základ. Nechápu jaktože chybí v místním žebříčku Top 10.

  25. Behe

    Pohodová hra, kterou si zahrajete s kýmkoli. Pravidla vysvětlíte do pár minut komukoli. Po čase trošku stereotypní, což částečně řeší rozšíření. Nicméně nedoporučuji na častější hraní – pak omrzí poměrně rychle.

  26. Betty

    Skvělý nápad, základní hra nám teda nestačila, z dalších rozšíření se mi nejvíc líbí Kupci a stavitelé.

  27. Atrejd

    Mě se hra velice libila

  28. Uranman

    Vyborna hra, ktora neomrzi ani po stovkach hier.
    Ma jednoduche pravidla, je vysoko strategicka a so spravne nakombinovanymi rozsireniami sa stava skvelou zabavou nie len pre rodiny s detmi ale aj pre dlhe zimne vececry s kamaratmi.
    Co by som vytkol je obcas dlhe cakanie na ukoncenie tahu protihraca (ale nie je to nic co by sa nedalo upravit, my osobne pouzivame presypacie hodiny z hry Activity a preto ma kazdy hrac jednu minutu na polozenie karticky) Rovnako, bez rozsireni, je pri hre viac ako 4 hracov nedostatok karticiek, ale to je iba moj subjektivny nazor.
    Kazdopadne je to jedna z prvych deskovych hier, ktore som vlastnil a stale je v mojom osobnom rebricku velmi vysoko a stale si ju rad zahram.

  29. Xaws

    Fantastická hra, která mě po letech pořád baví. S rozšířeními opatrně, některé hry spíše kazí.

  30. tds

    Carcassonne byla jedna z prvních „moderních“ deskovek (ne-li úplně první) kterou jsem zakoupil a hrál. Hrajeme ji stále (samozřejmě již podstatně rozšířenou). V každém případě ji musím doporučit dál – jednoduchá pravidla v základní verzi, velmi pěkné provedení (kresba kartiček, dřevěné figurky), hra je zajímavá i ve dvou hráčích, což nebývá pravidlem. V neposlední řadě bych jako plus přidal i to, že základy hry s námi hraje i malá dcera (necelých 5 let) a rychle pochopila základy jak co k čemu skládat apod., takže si zahrajeme i při její přítomnosti, což by u složitějších deskovek moc nešlo.
    Pokud jde o zápory, tak asi jen to, že základní verze brzy přestane stačit a je potřeba koupit další rozšíření, už kvůli kartičkám krajiny. Čili bych doporučil koupit rovnou alespoň rozšíření 1 a/nebo 2, hra se podstatně rozšíří a je zábavná na mnohem delší dobu než jen základní sada.

  31. karelik

    Carcassonne je populární hra, kterou by měl znát každý. Proč si ji zahrát? Jednoduchá pravidla, skvělá strategie, kterou si užijí jak začátečníci, tak pokročilí. Začátečníci prostě přímočaře bodují z cest, měst a chrámů, zkušení taktizují a počítají, které kostičky přijít mohou, které ne, kradou města, bojují o louky, prostě super. Přitom v základní hře není žádný likvidační škodící efekt. Hra je zajímavá v jakémkoli počtu hráčů, je celkem skladná, není na nijak dlouhou dobu, je podle mě zkrátka ideální euro hrou, u které si potrápíte mozkové závity, proto je tak populární. Vždyť figurka Carcassonne se stala symbolem deskových her hned za kostkou a figurkou z Člověče, nezlob se. Skvělá hra, kterou si rád zahraji a nepotřebuji žádné rozšíření. I když některá jsou celkem dobrá.

  32. bejka

    Konečně mi někdo ukázal, že hry nejsou pouze o kartách, nudném člověče nezlob se a úmorných dostizích a sázkách. Carcassonne mi ukázali známí, hráli jsme ve 4, a k tomu mě ještě museli přemlouvat, abych se vůbec k hraní svolila. Nelitovala jsem- po pochopení jednoduchých pravidel jsem začala i trochu taktizovat, druhá hra již stála za to. Teď, když už mám svou hru, sháním další a další rozšíření. A co jsem nejvíce ocenila, je to, že se dá hra hrát bezvadně i ve dvou 🙂 Pokud si pořídíte k základní sadě i více rozšíření, hru může hrát až 8 lidí.

  33. SarkaB

    Asi nejznámější budovatelská hra, kterou lze hrát jak ve dvou, tak i více lidech, s jednoduchými pravidly, které pochopí i menší děti. Problémem však je, že po nějakém čase omrzí, takže je třeba kupovat rozšíření, kterých je ale pěkné množství.
    Nejradši ji hraji v co největším počtu hráčů, protože pak dochází k častým šarvátkám o města, což alespoň v našem kolektivu vždy oživí hru a přidá trochu toho napětí 🙂

  34. rengo

    Kvalitní hra, která neurazí a dá se úplně naučit už při prvním hraní. U základní hry člověk nemusí nějak složitě taktizovat a přesto může vyhrát. S nabalujícími rozšířeními se pravidla ztěžují a možností přibývá. Podmínkou pro hraní pak určitě bývá velký stůl. Doufám, že brzy přibude nějaké rozšíření, ve kterém by se nacházely figurky pro další hráče – po všech rozšířeních je k tomu kartiček dost.

  35. Spud.Murphy

    Tak jako pro spoustu ostatních zdejších přispěvovatelů, byl Carcassonne má první moderní desková hra. Jen díky ní jsme se stali aktivními hráči deskovek. Hrál jsem to ve všech možných počtech hráčů a můžu říct, že zábavný je úplně stejně jak ve dvou, tak v pěti (v základní verzi) a v šesti (s 1. rozšířením). Při tom, jak jsou jednoduchá pravidla se v Carcassonne dá hodně taktizovat, ale hlavně škodit a krást hrady, cesty a louky, což je ta nejlepší zábava 🙂 Je k tomu spousta skvělých rozšíření, pokud by Vás omrzela základní hra.

  36. Peet

    Jedna z mojich prvních „moderních“ deskovek. Skvělá hratelnost, každá hra je jiná, navíc se dá postupně zpestřovat velkým množstvím rozšíření. Ideální volba.

  37. Durdas

    Carcassonne – jedna z mých oblíbených her. Poprvé jsem se k ní dostal u příbuzných a moc se mi zalíbila. Nakonec po pár letech jsem si pořídil vlastní.

    Nejčastěji hraji bohužel Carcassone jen ve dvou lidech, ale i tak je to zábava, protože není nic lepšího než se při vývoji hry hecovat či si vzájemně znepříjemňovat uzavírání měst či cest.
    Avšak s větším počtem hráčů roste i zábava a to je jenom dobře.

    Hra se mi moc líbí po estetické stránce (krásně namalovaná), po herní stránce a také po taktické stránce kdy je v některých velmi těžké rozhodnutí kam tu kartičku přiložit.

    Pro mě jasných 5*! 😀

  38. cornello

    Nic víc nemusím napsat než, že to je moje nejoblíbenější stolní hra 🙂

  39. Bejus

    V podstate moja prvá „moderná“ dosková hra, kvôli ktorej som sa stala veľkým fanúškom týchto hier 🙂 Hra je jednoduchá, dá si to užiť aj vo dvoch aj vo väčšom počte hráčov. Je to dokonalý darček pre každého (nielen kvôli tomu, že na ďalších x-rokov máte problém vyriešené kvôli rozšíreniam :D). Obsahuje pekne ilustrované kartičky a je ich celkom dosť. Hra má podľa mňa ideálnu dĺžku.
    Je to určite kúsok, ktorý by nemal chýbať zo žiadnej zbierky.

  40. Liiiii

    Výborná hra. Velmi strategická. S přibývajícími rozšířeními, čím dál tím delší. Ale stačí i jen tato základní verze a zabaví na hodně dlouhou dobu. Doporučuji!!!

  41. Orel91

    Nepočítám-li Člověče nezlob se a Dostihy a sázky, bylo Carcassonne mou první stolní hrou, na kterou velice rád vzpomínám a kterou vytáhnu pokaždé, když do našeho kolektivu hráčů přibude nějaký nováček.
    V základním provedení je hra nenáročná, lehká na vysvětlení a poměrně rychlá, navíc vhodná i pro mladší hráče, takže ideální pro rodinné večery (spíše odpoledne) s dětmi.
    Bohužel, pro starší hráče se stane během krátké chvíle poměrně nezáživná a až příliš jednoduchá. Pro ozvláštnění je třeba ji proto rozšířit a to není zas tak levná záležitost. Nicméně, jako startovací hra (pro nováčky v oblasti stolních her) ideální a správný fanoušek deskovek by si měl Carcassonne minimálně jednou určitě vyzkoušet! 🙂

    + Nenáročná na pochopení
    + Poměrně rychlá
    + Vhodná pro mladší hráče a děti
    + Pěkné zpracování

    – Bez rozšíření se rychle ohraje

  42. Benule

    V jednoduchosti je krása – žádné složité pravidla na vysvětlování, hra krásně odsýpá a zažijete spoustu zábavy. Většinou hráváme ve dvou spolu s mým 12-letým bratrem (ale již několik let, takže vhodná i pro menší děti). Tím, že se hrací plocha skládá, vyjde pokaždé jinak a hra se tak neokouká. Máme doma základní sadu + rozšíření Princezna a drak, i když s tím jsme ještě moc nehráli. Letos na Vánoce plánuji rozšíření, tak musím ještě podumat které 🙂 Jak už tu zaznělo – pro vstup do kouzelného světa deskových her je Carcassonne ideální volbou.

  43. hromadalidi

    Deskovka pro celou rodinu. Tak bych tuto hru shrnul. Pravidla velmi jednoduchá. Pokud přizvete i malé cvčky jdou zjednodušit i více. Přikládání krajinek a stavba měst je lákavým tématem, jak pro malé tak i pro velké. Sice není tolik taktických možností, hlavně pouze se základem, ale i tak se s Carcassone dá prožít nejedno milé nedělní odpoledne u kterého si nemusíte nutně zavařit všechny mozkové závity.

  44. lenulefazole

    Zatím nejlepší hra, kterou jsem já a členové mé rodiny poznali. Máme ji a hrajeme ji už 15 let. Zpočátku jsem koupila jen základní verzi, ta se mi zdála příliš jednoduchá, dokoupila jsem hostince a katedrály a kupci a stavitelé a ještě jednu základní sadu – to vše smícháno (ponechala jsem jen sedm malých a jednu velkou figurku + stavitel, prasátko) je super hra – akorát dlouhá a akorát napínavá, nestačíme se nudit, není zdlouhavá… prostě SUPER. Je tak akorát, už jsem ani nechtěla kupovat další rozšíření… snad letos podlehnu a koupím draka a princeznu, ale už nic 🙂 . VŠEM DOPORUČUJI já i mé teď už 6leté a 7leté děti, které hrají od 4 let.

  45. XiQiX

    Zprvu jsem na tuto hru pohlížela dost skepticky, působila na mne jako nějaké divné pexeso pro děti. Musím ale říct, že po pár hrách jsem zjistila, že jde o povedenou hru založenou na velmi jednoduchém herním principu.
    Velmi se mi líbí možnost utváření vlastní krajiny.
    Pouze základní krabice je dle mého názoru na dobrou partii málo.
    Pro větší zábavu doporučuji dokoupit alespoň jedno rošíření, které hru obohatí o kartičky krajiny.
    Dále existuje celá řada různých rozšíření, které hře dodají ještě další herní mechanismy a tím tak hře dodají opravdu šťávu.
    Osobně jsem svou sadu doplnila o všechna Minirozšíření, která zatím vyšla. jsou opravdu velmi zábavná.
    Z velkých rozšíření mne dost zklamalo rozšíření s vodníma plochami. Hra je velmi těžkopádná a nekompatibilní se základní hrou.
    Rozšíření Lovci a sběrači je milou alternativou pro malé děti, ale taktéž nekompatibilní.
    Samotné Carcassonne je zábavná poměrně rychlá hra po celou rodinu při které se pobaví i dospěl.

  46. jiri.glucksmann

    Hru Carcassonne popravdě nemám moc v lásce. Je to tím, že v ní zásadně nevyhrávám. Po prvním rodinném zahrání základní verze jsem byl nadšen, po přidání několika rozšíření jsem byl učarován.. po přidání všech rozšíření jsem byl rozčarován. Ve hře je tolik možností jak získat body, až není reálné sledovat úplně všechny. Když už si myslím, že mám vyhráno, někdo mi zajme figurky a je konec. A tak je to pořád. Nicméně – pokud nějaká rozšíření nepoužijeme, jedná se o výjimečnou hru, i když je již slušně letitá a hodněkrát překonaná. Pro herní večer s přáteli se může jednat o hru, kdy se pořádně pobavíte, či rozkmotříte 🙂 Základní herní princip je dobrý, dobře se v něm orientuje a učí se. Jediný opravdu velký problém, který spatřuji, je fakt, že naučit někoho celou hru s rozšířeními je takřka nemožné a místo zahrání super hry se večer promění v neustálé čekání na (stejně nakonec chybné) rozhodnutí.

  47. martins

    Toto bola pred rokmi naša prvá moderná spoločenská hra. Jej obrovskou výhodou je, že každá hra je úplne iná, hra ma prekrásne grafické spracovanie. Napriek tomu, že v hre je faktor náhody (výber kartičky z kôpky) dá sa celkom slušne taktizovania, bojovania o mestá a územia. Nakoľko víťaz je mnohokrát známy až úplne po započítaní poslednej figúrky, tak hra je napínavá až do konca. Základná verzia je hrateľná aj s malými deťmi – syn ju hráva 5. rokov.

  48. Naifa

    Hru máme doma moc rádi. Je vidět, jak člověk postupně přichází na tajemství hry. Hru hraji již dlouho, ale přítel objevil její krásy teprve při jejím zakoupení domu. Zpočátku bylo snadné porazit někoho, kdo to hrál poprvé, či poněkolikáté. Postupem času však i on přišel na kouzlo nenápadného připojení louky k mé již obsazené, nebo celkově na strategii celého hraní. Teď je hra o to zábavnější, že člověk musí přemýšlet.
    Máme ke hře i pár rozšíření, díky kterým je hra zajímavější a zábavnější.
    Všem, co mají rádi deskové hry, nebo s jejich hraním chtějí začít tuto hru velmi doporučuji. Je totiž vždy jiná a nestane se vám, že by vás omrzela. Pokaždé je svět jiný. Někdy je to více louk, jindy jedna větší. Vždy je rozestavění měst a cest jiné a to zabezpečuje variabilnost a rozmanitost celé hry.
    Samozřejmě čím více hráčů hraje, tím je hra lepší.

  49. Pedestrian

    Za to jaký význam měla/a možná stále má pro šíření deskových her si získala o hvězdičku navíc.

  50. matewr

    Pro začátek jedna z nejlepších voleb.

  51. Jakub Dobal

    Skvělá rodinná hra.

  52. Spud.Murphy

  53. SASAN_KING

  54. Šárka

  55. Cesarea

  56. nelus

  57. Katy

  58. placa80

  59. Zeppe

  60. Trauma_Zero

  61. Kubusz

  62. Lucienka

  63. MK2

  64. Agrael

  65. Lukas

  66. ladcu

  67. Baliend

  68. HV

  69. Psychela

  70. Lachvos

  71. Evasc

  72. klasternice

    Vřele doporučuji pro rodinnou hru
    Velice zajímavá rodinná hra. Doporučuji jak pro menší ale i větší rodinné příslušníky. Cílem hry je stavět hrady, obsazovat louky a cesty. Hra je dosti kreativní, pokaždé má jiný tvar a pokaždé postavíte jinak velké hrady, louky a cesty. Je taky důležité s kým hru hrajete – pokud máte zákeřného protihráče, který se vám snaží stavění hradu překazit a snažit se k vašemu hradu přistavět či ho úplně přebrat, musíte mít promyšlenou taktiku, jak se daného hráče zbavit ze svého hradu. Hra není náročná na pochopení, pravidla se dají nastudovat za pár minut. Doporučuji zakoupit rozšíření, které hru nejen okoření, ale také udělá složitější a záživnější. A také vás může hrát více – v základní hře mohou hrát 4 hráči, v rozšíření jsou potom materiály i pro pátého hráče. Jinak herní kartičky jsou z kvalitního pevného materiálu, panáčci ze dřeva, nehrozí rozšlápnutí ani jiné poškození hry. Mohu vřele doporučit pro hru ve dvou i více hráčích.

  73. majlo

  74. Radimur

  75. EvaK

    Skvělá hra
    Tuto hru jsme dostali na Vánoce a hrajeme ji snad každý den. Velmi rád hraje i náš syn, který okamžitě pochopil pravidla, časem obkoukal a pochopil i strategie – např. jak získat soupeřův hrad nebo jak překazit soupeřovi stavbu 🙂 Dokoupili jsme si i první 2 rozšíření a hra je teď mnohem zajímavější. Chválím i MindOK, okamžitě nám zaslali panáčka, kterého jsme měli v nově koupené hře poškozeného. Carcassonne opravdu doporučuji. Máme v plánu si pořídit i další hry, tak doufám, že budeme také spokojeni.

  76. MammuT

  77. marciska

  78. Veronika

  79. janapo

  80. amek

    Carcassonne
    Hra je vystavena na principu prikladani jednotlivych karticek s motivy krajiny k zakladni karte hry a tim zvetsovani herni plochy stavbou mest, cest, kostelu a luk za ktere hraci ziskavaji body. Cilem hry je mit nejvice bodu na konci hry, tzn kdyz dojdou karticky. V teto hre pro dva az pet hracu je hlavnim stavebnim kamenem souperivost o vytvarene stavby. Neprimo se lze pripojovat do staveb souperu a tim s nimi sdilet, nebo jim dokonce sebrat, body za dostaveni. Prestoze hra se da hrat „“nenasilne““ (zadna intervence mezi souperi, kazdy si stavi svoje), nejvetsi zabavu a strategii spatruji prave v soupereni o jednotlive stavby.
    Nahoda se v teto hre vyskytuje v prvku lizani jednotlivych karet, nicmene nehraje zas tak podstatnou roli, nebot vetsina karet je ve hre vicekrat. Vyhodu ziskava hrac, ktery si pamatuje pocet a podobu jednotlivych karet a dokaze toho vyuzit pri hre at uz ku prospechu pri stavbe vlastnich staveb, nebo k poskozeni souperu.
    Pro hru vyslo mnoho rozsireni, ktere ji obohacuji, ale zaroven take zcela meni strategie zname ze zakladni sady. Hra je pro svou obrovskou variabilitu zarukou zabavy na opravdu dlouhou dobu a v pripade, ze vas omrzi, doporucuji sahnout po nekterem z rozsireni. Ja mam zkusenosti s prvnimi dvemi (Hostince a Katedraly, Kupci a Stavitele) a musim rici, ze obe hre pridavaji na dramaticnosti a zabavnosti. Cas na dohrani jedne partie hry Carcassonne s dvemi rozsirenimi je zhruba 30 – 45 minut.

    Narocnost pravidel: nizka (2/5)
    Zabavnost: vysoka (5/5)
    Variabilita: vysoka (5/5)
    Faktor nahody: nizky (2/5)

    Ohodnoceni: 5/5

  81. JoiceD-C

  82. Mič

  83. MiW

  84. Blackhex

  85. Warry

  86. cartas

  87. Bek

  88. Anetka

  89. gutalin

  90. Gabebara

  91. rokoko73

  92. ju64

  93. Mrkew

    Názor
    Pro mě je tato hra jedna z nejlepších deskových her vůbec. A to jsem si jí tehdy(v roce 2001) koupil zcela náhou na dovolené, protože bylo špatné počasí a tak jsme se jen nudili v ubytovně. Nejdřív mě v prodejně zaujal dobře ilustrovaný obal.. Potom jsmes rodinou nastudovaly pravidla a pustili se do hraní. Carcassonne nás začalo velmi bavit a i když pak bylo už venku““hezky““ stala se tato hra každodenním fenoménem… Potom když jsme se z dovolené vvrátili tak jsem si koupili rozšíření „“hostince a katedráli““, protože ás bylo 6 což nám toto rozšíření umožňovalo hrát i ve více lidech. Teprve o pár let sme se dočetli, že tato hra je dá se říct světová špička deskových her, před tím sem se o dekové hry ani moc nezajímal, tato hra ovšem ve mě rozpoutala jakési pouto k deskovým hrám a začal sem kupovat postupně všechny rozšíření(před tím od albi(1-3) později od MindOKu(4-7)), kde mě zaujal i systém využání slev za „“DOKy““, pak jsem si kupoval i různé jiné hry, ale Carcassonne je mojí „“první““ deskovou…a srdcovou hrou, která odstartovala mojí vášeň““náročného hráče““ ve světě her. Všem určitě doporučuji, ať už s rozšířením nebo bez. Každá verze je dobrá 😉

  94. hrazda

  95. chipky

  96. Today

  97. anupinka

    Puzzle trochu jinak
    Když si chci něco zahrát s lidmi, kteří žádnou moderní společenskou hru neumí, vždy sáhnu právě po Carcassonne. Hra má totiž velice jednoduchá pravidla na vysvětlení i na pochopení a není nutné si při ní pamatovat téměř nic nazpaměť (pokud ovšem nehrajete s rozličnými rozšířeními, která jsou v současné době k dispozici – ta přijdou vhod spíše zkušenějším hráčům). Hráči bývají vždy nadšení ojedinělým herním mechanismem, který bych připodobnila nejspíše ke skládání puzzle. V Carcassonne se však nesoustředíte na to, aby vám do sebe dílky zapadly tvarem (všechny jsou totiž stejně čtvercové), nýbrž obrázkem, přičemž k jednomu dílku pasuje vždy více různých. Tak máte možnost všelijak dílky kombinovat a vytvářet strategie, zda by zrovna teď bylo lepší postavit velké město anebo radši jen malé, aby vám ho nikdo nesebral a nemuseli jste se o své získané body dělit, anebo také můžete začít stavět cestu, …prostě je spousta možností, co dělat :-). Já osobně doporučuji hru v menším počtu hráčů (2-3). Ve větším počtu totiž musíte poměrně dlouho čekat, než ostatní odehrají své tahy + se na vás nedostane tolik kostiček ;-).

  98. evave

  99. JayTea

  100. Eva88

  101. paulhunter

  102. Gothalgo

  103. Martin

  104. Moya

  105. Pavel

  106. Aulus

  107. pozuk1

  108. vaseklu

    Hra pro každého
    Hlavní devizou této hry je její jednoduchost. Pravidla této hry vysvětlíte bez problémů začínajícímu hráči během 5ti minut. A navíc ji poměrně dobře zvládají i mladší hráči. Měl jsem příležitost ji hrát i s hráči ve věku cca 7let a je celkem obdivuhodné jak tito mladí hráči, pokud mají trochu trpělivosti, rychle pochopí její pravidla a zvládají ji obstojně zahrát:)

    Jednoduše se vezme kartička a ta se někam přiloží tak, aby navazovala na jakoukoliv jinou na stále se dotvářejícím herním plánu a na tu kartičku si můžete dát figurku a následně po uzavření oblasti(hrad, klášter, cesta) obdrží hráč body. Body za pastviny obdrží hráč až na konci hry.

    To zvládne opravdu každý, teď už jde jen o to, jak těch bodů nasbírat co možná nejvíce.. Asi nejdůležitější je nepodlehnout kouzlu hry a nenasázet do hry zběsile hned všechny figurky, ale mít vždy v zásobě dostatečný počet figurek vzhledem k počtu zbývajících kartiček. Není totiž nic horšího než, když na herním plánu zůstane jedno políčko volné akorát tak na klášter a on šťastnou náhodou přijde zrovna vám, takže byste ihned mohli mít 9bodů, ale ouha, ona není figurka..:( Takže figurky umisťovat s rozmyslem. A pak už jen záleží na náhodě a na vaší taktice čemu dáte přednost.

    Celkem zajímavé je hrát hru ve více než dvou hráčích, to už je pak dost o taktice a to hlavně z důvodů, že kartiček na jednoho hráče rapidně ubyde, stejně tak i bodů a zároveň se s dalším hráčem snižuje předvídatelnost hraní. Další výraznou změnou je, že tahem můžete pomoci k bodům sobě, ale třeba i třeba soupeři, takže jedním tahem zvýhodníte dva i více hráčů najednou a ostatní vás pak musí dohánět, takto se to v průběhu hry několikrát zkombinuje a vyhraje samozřejmě jen ten nejlepší stratég..:)

    Další silnou stránkou této hry jsou její rozšíření a že jich je:) ale o tom zase někdy příště. Hra je velice pěkně hratelná i bez nich a samostatně je i rychlejší a méně náročnější.

  109. Katulinka

  110. Raiden

  111. Jacob

  112. Lofud

  113. Taira

  114. morgouse

  115. čáu

  116. radohu

  117. Cerdav

  118. ZaPa

  119. Reagean

  120. Januška

  121. Vojta

  122. kuboja

  123. Edwin

  124. Rysinka

    Skvělá hra
    Tuto hru jsem dostala k narozeninám a od té doby ji s kamarády hrajeme pořád. Je super, protože vytváříme cesty, města, louky a pokaždé mapka vypadá úplně jinak. Nyní mám všechny rozšíření a stojí to zato. Není to už o náhodě, musíte taktizovat, sbírat body po bodech. Ze sopek vyléta nebezpečný drak, který Vám odnese figurku z mapy, princezny vyhazují rytíře z města, stavěním věží můžete zajmout protivníka a nakonec je tu katapult, který může z mapy odpálit kohokoliv i samotného palícího:). U této hry se nebudete nudit, budete promýšlet, jak nad tím druhým vyzrát a tím zvítězit. Carcassonne doporučuji všem, je to opravdu fantastická hra:)

  125. Darlin

  126. fleurette

  127. carcassonne

  128. MonMicu

  129. Yar.

  130. nazy

  131. Tereza

  132. Ptacnik

  133. RTMyšák

  134. abekara

  135. lolook

  136. MikZap

  137. ekyticka

  138. hanav

  139. Dave

  140. blackfighter

  141. Davides9

  142. Mofik

  143. sheila9

  144. hypik

  145. tomeška

  146. RadimB

  147. Pimenta

  148. Kuba

  149. Sai

  150. Lirka

  151. mikeš

  152. Asindor

  153. palcice

    Dobrá hra, k absolutní špičce však nepatří
    Carcassonne je hra, která je ostatním hrám někdy trochu podobná systémem přikládání karet, tento způsob tvoření plánu však použili jako první (možná osadníci vznikli dřív, to nevím, ale u nich se herní plán vytvoří a pak se na něm hraje ale zde je hra přímo jeho tvoření). Ze začátku vám hra připadá jako možná přímo nejlepší, ale časem vám začne pouhé přikládání kartiček a panáčků nudit. Tento problém by možná mohli pomoci vyřešit rozšíření, ale žádné zatím nevlastním, tak nevím jaká jsou. Zajímavým prvkem hry jsou sedláci, kteří vlastní určitou louku a za každý hrad, který na ní leží dostanete tři body. Ale málokomu se líbí (hrajeme, dle mého bohužel bez nich), ikdyž je pravda, že nakonec jedna louka je výnosná (tak 6 hradů) a na ostatních je hrad jeden, ale mě to přijde jako zajímavé ozvláštnění a poznat, která louka je ta dobrá a bude růst již ze začátku je také těžké, dobré je také, když hráč staví malé hrady pouze kvůli tomu, aby měl víc bodů za sedláka. Dalším zajímavým prvkem je budování společného hradu, dva hráči se domluví a postaví dva hrady vedle sebe, které potom spojí a budují společně – ještě mě napadlo, že by bylo zajímavé, kdyby to při hře třeba pěti hráčů udělali tři, ale hrál jsem max. ve třech a jednou na výstavě ve čtyřech –. Podobným prvkem je „kradení hradu“, tzn. Když má protihráč velký hrad, tak postavíte jednu kartičku vedle něho a druhou je spojíte, tak hrad patří oběma. Je tu však pravidlo, že když je na jednom hradě víc panáčků jedné barvy, tak hrad patří pouze jim, proto se dá proti podobným trikům bránit, ale pozor, když budete neopatrní, může se stát naopak, že přijdete o celý hrad, nejen, že z něj bude mít protihráč body.

    Shrňme to jednoduše:

    +
    Každá hra je jiná právě díky tomu, že tvoření herního plánu z malých kartiček je hra sama o sobě
    Je zde také několik zajímavých taktických možností
    Možnost, že si dva hráči budou ve hře více hráčů vzájemně pomáhat v budování, aby byli silnější


    Tento mechanizmus přikládání kartiček je ve více hrách a tak už přestává být osobitý a to, že Carcassonne jej použilo jako první hra na tom bohužel nic nemění. Taktické varianty se rychle ohrají, přestože jsou zajímavé

    Mé celkové hodnocení hry je 4 z 5 a rozhodně si myslím, že je „jako šité na míru“

    Snad jsem vám svou recenzí pomohl při rozhodování a v případě, že již Carcassonne máte přeji spoustu zábavy, při jeho hraní.

  154. little

  155. karelik

  156. bacil

  157. Frutis

  158. Missak

  159. Tosha

  160. Piestany

  161. Davides

    Výborná hra
    Spoločenské hry ma bavili a preto som začal s Carcassonne. Dostal som ho na narodeniny. S očakávaním som ho rozbalil. Z krabice vypadlo 72 kartičiek, 40 figúrok v piatich farbách, bodovacia tabulka s 50 políčkami a české a slovenské pravidlá. Pravidlá som na prvý krát vôbec nepochopil, preto Carcassonne hrám doteraz trochu inak. V skutočných pravidlách je to asi nejako takto: Na začiatku hry sa do stredu hracej plochy položí začiatočná kartička s tmavou zadnou stranou. Bodovacia tabulka sa umiestni na kraj hracej plochy. Hráči si vyberú osem figúrok z jednej farby a jednu z nich položia na bodovaciu tabulku. Ostatné majú k dispozícií. Hra sa začne ťahom prvej kartičky, na ktorú si hráč môže umiestniť jednu svoju figurku. Môže ju umiestniť na mesto – rytier, lúku – sedliak, cestu – lupič a na kláštor – mních. Nesmie figúrku umiestniť na miesto, kde je už iná figurka, vrátane svojej vlastnej. Keď sa na jednej oblasti ocitnú dve a viac figuriek, body dostane hráč s vyšším počtom figuriek. Ak je figuriek rovnako, body dostanú obaja hráči. Body sa hodnotia takto: -keď je mesto uzavreté, za jednu jeho časť, kartičku sa dostane po dvoch bodoch. Za erb +2 body. -cesta je uzavretá vtedy, keď sa na oboch koncoch končí križovatkou, kláštorom alebo končí v meste. Za cestu sa dostane po jednom bode za kartičku, z ktorej sa skladá. –kláštor je uzavretý vtedy, ak ho obkolesuje osem kartičiek. Za kláštor sa dostane po deväť bodov. –lúky slúžia počas hry na umiestnenie sedliakov. Body sa počítajú až na konci hry. Hráč, ktorý má na lúke početnú prevahu figuriek dostane po troch bodoch za každé uzavreté mesto, ktoré susedí s jeho lúkou bez ohľadu na veľkosť. Na konci hry sa započítajú body aj za neuzavreté oblasti. Za cestu po jednom bode za kartičku, za mesto po jednom bode za kartičku (aj erb má hodnotu jedného bodu), za kláštor po jednom bode za kartičku, ktorá ho obkolesuje vrátane samotného kláštora. Je to skvelá a zábavná hra, odporúčam!

  162. Zdenek_

  163. dubis

  164. Kelt

  165. colonel

  166. Sudan

  167. Teferi

  168. ZdenT27

  169. zde5

  170. Marwin

    louka, cesta, hrad
    Společenské hry mám velice rád. Začal jsem tedy hrou Cascassonne. Měla to být jednoduchá hra, tak proč nehrát ji? Pravidla hry byla jasná. Je to hra i pro úplně začátečníky. Je přehledná, srozumitelná, ale pokud hráči chtějí, může být i velmi zábavná a trvat i delší dobu. Hru můžete hrát dvěma způsoby: buď si ji jen tak odehrajete, spočítáte body a konec, nebo si ji můžete různými způsoby a rozšířeními okořenit. Moje přítelkyně vymyslela, jak krást hrady a tak získávat spoustu bodů navíc. Takže já se můžu snažit si postavit velký hrad, když ona mi ho pak zebere, a v tu chvíli začínáte u hry i přemýšlet. Strategizovat. Kam nejlépe umístit svoji figurku, který hrad má větší cenu, jak nejlépe zvítězit. Pak je hra velmi zábavná a pro mě je prostě ta nej. Je sice v základu velmi jednoduchá, ale má své kouzlo. Mám doma i nějaké rozšíření a pokud můžu, tak jenom doporučiji. Sama základní hra nenabízí tolik možností jako spolu a rozšířeními. A má to velkou výhodu, pokud nechcete, tak s rozšířením hrát vůbec nemusíte. Tato hra je pouze ve vaší režii. Pokud by jste měli nějaký problém s pravidly nebo s čímkoliv ohledně této hry, tak pokud budu vědět rád poradím.

  171. pastelka

  172. tootsie

  173. Minerva

  174. rokl

  175. Wohma

  176. Payavon

  177. Archos

  178. Martin

  179. EvilGrace

  180. Milas

    Carcassonne
    Hru vlastním od Vánoc a nemůžu se ji nabažit. Hra je svižná, zábavná a pochopí ji opravdu každý. Nemusíte se bát těžkých a zdlouhavých pravidel. Základní verze je dobře hratelná ve dvou i v pěti. Kdo chce může si zkusit promýšlet strategii a plánovat dopředu a ten kdo se na toto necítí zvládnu hru taktéž dost obstojně i bez toho. Doporučuji určitě vyzkoušet.

  181. ikri

  182. Dan

  183. Tom

  184. Neila

  185. Knihovník

  186. marabod

  187. Mirabela

  188. rulen

    Postavte si svůj hrad
    Carcassonne byla jedna z prvních her, které odstartovaly jejich novou éru a také to byla jedna z prvních her, které jsem si vyzkoušela a moc se mi líbila.
    Tato hra není nijak složitá na pochopení, její princip spočívá prakticky jen v pokládádní kartiček a na ně pak i svých figurek. Je ale důležité si promyslet, jaká zvolená varianta bude nejlepší. Figurky totiž můžete umístit čtyřmi způsoby (záleží také hodně na tom, jakou kartičku si vytáhnete): do hradu, kostela, na cestu nebo na louku. Každé takové postavení má potom různé bodové ohodnocení, ať už v průběhu hry nebo na jejím konci.
    Co se mi na hře zároveň líbí a trochu i nelíbí (komu by se líbila, když škodí zrovna Vám, že?) je možnost škodění spoluhráčům. Můžete se nabourat do cizího hradu, na cizí cestu nebo i louku vhodně zvoleně postavenou kartičkou. Kadopádně takovýto způsob hry bohatě zvyšuje její zábavnost, takže se u ní budete nejen hádat, ale i smát.
    Sečteno a podtrženo, hra je velice hezky zpracovaná, kartičky na sebe krásně navazují, krabice vyhovující a herní princip jednoduchý. Hru bych doporučila všem, kteří chtějí obecně s hraním začít a věřím, že jim přinese velkou zábavu na mnoho zimních i nezimních večerů.

  189. Lucio3

  190. Darkry

  191. cimpr-campr

  192. Chmelda

  193. Tomáš Jindra

  194. acedrac

  195. Nawist

  196. littlemole

    Kdo nehrál, jako by nebyl 🙂
    Vemu to souhrně i s rozšířeními 1-4 – výborná hra, ve které hraje náhoda zdánlivě výtnamnou, v reálu však minimální roli. Pokud si na vás vysloveně nezasednou vaši protivníci, tak se dá vyhrát i proti vůli osudu 🙂
    Mám ještě řeku, ale z té jsem zatím aplikoval jen některé prvky – strategicky významné:-)

    Pokud rádi přemýšlíte a máte vysokou schopnost strategického myšlení, tak Vás ta hra pohltí!

  197. Pavluša

  198. zmisak

  199. PesBobes

  200. Libor

  201. 70000

  202. harry

  203. matesbu

  204. Ewii

  205. technologic

  206. giahra

  207. Istvanutca

  208. MirR

  209. charin

  210. sirajch

  211. asp3ct

  212. potapnik

  213. hoBit

  214. jirikone

  215. Petr

  216. Bronko

  217. Sionn Latharn

  218. Michal Korpa

  219. AntonGorodecky

  220. Rillanon

  221. esther.f

  222. Wotton

  223. Deth

  224. Michal

  225. SexyPotvurka

  226. anjuli

  227. Martin

  228. smaza

  229. Azalin

  230. Zenitos

  231. Smith-g

  232. Phoenix

  233. ftoh

  234. adelajda

  235. yeetik

  236. Laadevil

  237. diego.dan

  238. Fruiko

  239. xx?

  240. JardaJaryn

  241. trichopterka

  242. babara

  243. norba

  244. Róbert Polomský

  245. Popo

  246. teotihuacan

  247. jas

  248. 333halfdevil

  249. Hrabě z Carcassonne

  250. Abiosis

  251. Noni

  252. sandapetr

  253. Terw

  254. Robert Vlach

  255. Bunny84

  256. Vlad

  257. Joe

  258. 108

  259. saver

  260. Stromx

  261. andik007

  262. tomas

  263. beny

  264. radohu

  265. darwin

  266. Svejk

  267. kazwein

  268. Akvadevz

  269. vivo

  270. slonik-em

  271. mraky

  272. Jurand ze Spychova

  273. Carcassonnemaniak

  274. skyfire

  275. Duhamuz

  276. bumbrlik

  277. Makabi

  278. Lemur

  279. luky.venca

  280. George

  281. Veverka

  282. Jan

  283. gelefier

  284. Dafe

  285. Kalibulus

  286. Hippo

  287. Lada

  288. Lazyt

  289. Johnik

  290. macek

  291. Matthew

  292. Pipla

  293. Adriena Klementová

  294. Vunďas

  295. Zipakna

  296. hippo9

  297. steka

  298. Deathmers

  299. uglugf

  300. Jak96

  301. Komik

  302. Honza_vtr

  303. Kendar05

  304. rach

  305. Ringo

  306. skume

  307. mysula

  308. Brisco

  309. zyx

    po letech
    Je to už, dlouho co jsem si koupil první moderní deskovou hru. A tou první byla právě Carcassonne. I po tolika letech patří Carcassonne k mým favoritům a důvody jsou:

    Snadná na vysvětlení – pravidla velice rychle každý pochopí
    Rychlá příprava hry – nemusíte hru 20 minut chystat, abyste pak 30 minut hráli
    Svižná – u této hry není hluché místo, když nejste zrovna na tahu pořád máte nad čím přemýšlet
    Různorodá – i když vám štěstí nepřeje při tahání kartiček, vždy se dá zvolit strategie, která vede k vítězství.

    Tato hra patří rozhodně na špici.

  310. Dušan Takáč

  311. VasekVydra

    Skvělá hra, doporučená rozšíření
    Základní balení hry vystačí tak pro hru 2-4 hráčů. Jakmile je u hry hráčů více, ztrácejí opakovaná hraní svoje kouzlo. Náhoda při tahání karet je již příliš vysoká a hráči co „“mají smůlu““ si moc nezahrají. To co hru oživí a prodlouží její znovuhratelnost jsou její rozšíření! Pro přehled (který jsem při koupi Carcassone sám postrádal) nastiňuji jednotlivé přídavky.

    Rozšíření
    + Hostince a katedrály (1.rozšíření) – základní, které přídá karty, rozšíří pravidla a přídá figurky 6. hráče. Samotné toto rozšíření nemá smysl (kromě karet mnoho nepřidá), ale v kombinaci s dalšími nabývá na užitečnosti!
    + Kupci a stavitelé (2. rozšíření) – asi nejlepší rozšíření, právě kombinace tohoto a prvního vytváří daleko taktičtější hru a snižuje náhodu a to i ve více hráčích.
    + Princezna a drak (3. rozšíření) – mění strategii na více útočnou. Nyní lze figurky razantně vracet zpět hráči pomocí draka a princezny. Rozšírení má smysl hlavně pro hru více hráčů (4+).
    + Věž (4. rozšíření) – i toto rozšíření je útočné. Pomocí veží lze zajímat cizi figurky.
    + Opatství a starosta (5.rozšíření) – s tímto rozšířením jsem zatím neměl tu čest. Soustředí se spíše na rozvoj území než na útok na figurky.
    + Král, hrabě a řeka (6. rozšíření) – podle mě nešťasně dosebe naházeno několik rozšíření již vydaných (řeka, hrabě) a pár nových (král a špech, kacíři).

  312. Selda.cz

    stručně: Super hra
    Píše se rok 2001 a ceny hra německé veřejnosti a hra roku získává… Carcassonne!! No to mluví za vše. Prostě bych ji doporučil každému, ale podle mě je až moc o náhodě. A super je možnost, koupit si i rozšíření.

  313. Salamandr

    gameska…
    Problem carcassone je jak napsalo mnoho dalších v náhodě, ať chcete nebo ne, když vám kamarád vybere kartičky „“město roh““ a vy víte, že i jiné možnosti jsou fuč nemůžete své město dostavit ať děláte co děláte, dále je velký problém jak hru hrát. Buď můžete všichni poctivě stavět svoje města a cesty a bojovat pouze o louku, nebo se můžete vkrádat do jiných měst. já podporuji druhou taktiku, ale my se u ní vždy pohádáme a myslím, že třeba při hraní s menšími dětmi to asi není nejlepší způsob. Znám pouze základní rošíření a to kde sou prasata a látka… pokud budete rozširovat ještě dál hra se dle mého názoru rozroste jak časo tak prostorově do nepříjemných rozměrů, ale pokud máte možnost vyzkoušet určitě to prubněte 8)

  314. slonik

    super
    Hru jsem dostal vloni k vánocům a je skvělá hraju ji hlavně s babičkou povedlo se mi jí to naučit a to je vzácnost mám 1. a 2.rozšíření a minirozšíření hrabě z carcassonne. Je to prostě skvělá hra!

  315. linda

    super hra
    Hru jsme si koupili nedávno a mame jiz 4 rozšíření. Nadchla mě především v celku jednoduchými a přehlednými pravidly a „“originalitou““ každé hry {sami vytváříte vlastní herní plán}. Hra je napínavá až do konce, protože i poslední kartičkou se dá lecos změnit.. :-} S rozšířeními navíc hra rozvíjí možnosti taktizování téměř k dokonalosti. Myslím si, ze hra je bez problémů vhodná i pro mladší děti (základ+1.rozš. určitě), navíc hry tohoto typu rozvíjí činnost mozku, takže lepší než čučet na tv..

  316. Slider

    PRE KAŽDÉHO
    Fakt kvalitná vec, Carcassonne som dostal na Vianoce, pravidla som sa naučil za dvadsať minut a odvtedy to stale hrávam. Paráda je, že to pochopí aj malé decko a môžete to hrat s kymkolvek. Netreba pri tom bohvieako strategicky rozmýšlat, aj keď strategické schopnosti sa dajú určite perfektne využiť. Carcassonne je super hra, pretože je jednoduchá a odohrá sa pomerne rýchlo, kdežto napríklad pri Osadníkoch z Katanu musíte sediet aspoň dve hodiny, Carcassonne odohráte za 20 minut a tahá vás to do dalšej partičky. Má mnoho vylepšení, takže ak vam naaaaahodou začne pripadať monotóna, da sa všelijako vylepšiť o nové veci. Proste hra naozaj pre všetky hráčske typy, nemam jej čo vytknúť, len kvôli tomu, že ma sestra furt poráža, stahujem pol hviezdy 😀

  317. Anilka

    Skvělá hra
    Tato hra je opravdu skvělá. Je hezky graficky provedená. Velice mě těší že tata hra není o náhodě spíše o taktickém uvažování a velmi dobré strategii. Tuto hru má v oblibě celá rodina. Tato hra mě opravdu velmi nadchla.

  318. Martina

    Pochvala
    O hře Carcassone jsem slyšela už dříve, ale od zakoupení mě odrazovala vyšší cena – zvlášť když se sečtou všechna rozšíření, která prý je dobré přikoupit. Poprvé jsem jí hrála před týdnem u kamarádky a musím říct, že málokterá hra mě hned napoprvé takhle „“chytla““. Dnes už jí máme doma, můj osmiletý syn měl narozeniny a Carcassonne ode mne dostal jako dárek. Nestačím zírat, jak zapomněl na počítač, video a další oblíbené kratochvíle a smlouvá o další hru. Hraje s námi druhý syn, babička a dokonce manžel, který absolutně odmítal hrát cokoli. Přidávají se i návštěvy. Hra je skvělá, nikdy není stejná a pravidla pochopili i malí kluci po dvou kolech. Oceňuji i pěkné figurky. Když jsem hru vybalila, zjistila jsem, že jedna z nich – zelená – chybí. Protože jsem ztratila účtenku, nemohla jsem jít s reklamací na prodejnu a zbyla mi jen šance obrátit se na výrobce. V pondělí jsem napsala Albi mail s mým problémem, okamžitě odpověděli že ztracenou figurku posílají a v úterý jsem jí měla doma. S takovou ochotou jsem se ještě nesetkala a musím jim vyslovit velkou pochvalu. Už se všichni těšíme na Ježíška, který přinese rozšíření. Teda jestli nebudeme zlobit.

  319. pivec

    Vynikajúca hra
    Deskové hry nehrávam. Neviem ani prečo, asi že sú príliš drahé, ale mám pocit, že to musí byť nuda. Toto leto som však bol v Košiciach, kde mám značnú časť rodiny (babka, teta …). Išli sme na chatu, ktorú má práve moja teta a strýko. Moja sesternica má 10 rokov a vkuse sa chce hrať a mali aj túto hru. Tak som teda pristúpil, že si s ňou zahrám. Hovorili, že aké je to super, tak prečo nie. Najprv som myslel, že nejaká blbosť a už po prvých ťahoch som zmenil názor a potom som chcel hrať už iba túto hru. Vynikajúce na nej je, že je strašne ľahká a človek sa naučí pravidlá po pár hraniach naspamäť. Ďalšie dôležité aspekty sú, že aj keď je náhoda, ktorú kartičku si človek vytiahne, je len na ňom, kam ju položí, čiže treba rozmýšľať dopredu, ako sa asi bude hra vyvíjať, čo je taktiež dosť ťažké, lebo každý hráč rozmýšľa inak. Taktiež sa nikdy hra nevyvíja rovnako, čiže vždy prináša iné vyústenie…
    Takže mal by som opraviť svoju prvú vetu. Deskové hry SOM NEHRÁVAL, ale zrejme začnem. Najprv si však kúpim túto hru a odporúčam aj ďalším začínajúcim, ale aj pokročilím hráčom urobiť tak tiež.

  320. Dave

    Super hra pro hravé lidi
    Hra je napínavá až do konce. A navíc každá další hra je úplně odlišná od předchozích. Velice hezky si zahrajete i ve dvou hráčích. S dalším rozšířením je hra zajímavější a více napínavější. Jedním slovem je tato hra SUPER!!!!!

  321. Ajfel

    Super desková hra
    Carcassonne máme doma již rok a půl (základní verzi) a plně nás nadchl. Postupně jsme dokoupili čtyři rozšíření a pět nám jich ještě zbývá. Poslední dobou ho již moc nehrajeme z nedostatku času. Ale nezbývá mi, než hru vřele doporučit. A to jak začátečníkům, tak i pokročilým hráčům deskových her. Hodnotím plným počtem bodů.

  322. Vašek

    Skvělá hra
    Hra Carcassonne mne nadchla hned od začátku. První pohled na hru může být spočátku sice trochu nudný, (když vidíte pouze samé kartičky a nic jiného), ale věřte, že hra Vás uchvátí natolik, že jí budete chtít hrát znovu a znovu. I já jsem jí tedy podlehl a mám už 3 další rozšíření…….

    Tuto hru vřele doporučuji.

  323. jantcha

    TOP 10!
    Většinou hraju jen variace rubikových kostek a hlavolamy, ale tohle je jedna z několika málo her, kterou hraju ráda a která není zároveň jen pro jednoho hráče.
    Povedlo se mi do osidel této hry nachytat pár nevinných obětí a občas mě překvapilo jak rychle, jednoduše a s nadšením se chytit daly!
    Jen ta rozšíření mě trochu děsí – už máme 4 a bůhví kolik jich ještě pořídíme. 🙂

  324. poutník

    Carcassonne
    Skvělá hra, po prvním zahrání už každý ví co a jak. Rozumná cena, pěkné a kvalitní provedení hracích polí. Pouze pro dva hra zas tak vhodná není. Buď oba staví, pak je to o náhodě na kartách, nebo jeden škodí (mé oblíbené). Prostě nouzovka. Dále mě zaujolo velké množství herních variant, rozšíření hru vylepšují, ovšem už za přemrštěnou cenu. Tato hra by neměla doma chybět.

  325. Lukas

    Francúzske mesto Carcassonne
    Sme v období v stredoveku, kde po temnom období máme rozostavať mesto Carcassonne. Hra má celkom zaujimavý spôsob hry, celu dobu sa sústredite len na body a nie napríklad ako v iných hrách na suroviny, a iné akcie. Hra spočíva v tom, že musíte dokladať jednotlivé kartičky (hrady, lúky, cesty, kláštory), a za ne získavate jednotlivé body.
    Tam postavajú vaši (vazali), ktorých prenášate keď splnia svoju úlohu. Tejto hre majú patriť popredné miesta, fandia jej more ľudí, ale mňa moc nezaujala, hrám ju len preto pre potešenie druhých. Dávam jej preto hodnotenie 3, lebo táto hra má moc nezaujala, radšej zahrám Osadníkov z Katanu.

  326. Tommy

    Parádna hra!
    Myslím že Carcassonne je jedna z najkvalitnejších taktických spoločenských hier súčasnosti. Odporučujem ju aj menej skúseným hráčom, je to skvelá vstupná brána do sveta moderných spoločenských hier. Pravidlá sa vám možno po prečítaní budú zdať nezmyselné, tak ako sa to najskôr zdalo mne ale garantujem vám, že svoj názor zmeníte ihneď ako sa pustíte do hry. Ak vás to po nejakom čase začne nudiť, zakúpte si nejaké z mnohých rozšírení, ktoré existujú k tejto hre. Ja osobne odporučujem kupci a stavitelé, řeka, alebo princezna a drak. Ešte niečo nakoniec: Ak by sa náhodou našiel nejaký slovák, ktorý má na túto hru rovnaký názor ako ja, rád by som si s ním zahral nejakú tú partičku. Môžete ma kontaktovať na tommyxx@orangemail.sk

  327. Zuzka

    Nejsou spoluhráči
    Tuto hru jsem si moc přála na Vánoce, i když jsem znala jen Carcassonne – Lovci a sběrači, a tak mi ji babička koupila. Byla jsem nadšená. Po první hře jsem byla naprosto spokojená. Potíž je, že jsme doma sice čtyři, ale nikdo ji se mnou nechce hrát. Taky není moc času, ale občas přijde řada na stolní hry, takže první v pořadí je samozřejmě Carcassonne.
    Takže pokud ji někdo právě teď hrajete nebo se na to chystáte, přeji Vám hodně štěstí!

  328. Ariadna

    už je doma
    Po Carcassonne jsem toužila už měsíce. Nakonec jsem přemluvila manžela, abychom si je zajeli koupit. Tedy hlavně jsme chtěli hru pro dva a tak jsme se rozhodovali mezi Osadníky – kartami a Carcassonne. Hra Carcassonne vyhrála hlavně proto, že je pro dva i více lidí (a tak můžeme zapojit i návštevy). Po příjezdu domu jsme si ji okamžitě zahráli a po dvou hrách jsem byla docela zklamaná – stejně jako psal oplprorok. Zatím nemám zasebou ani 5 her, a tak doufám že se kvalita hry zlepší.
    Jinak ji hodnotím jako lehčí zabavu pro odpočingové večery.

  329. upiratko

    Perfektna hra 🙂
    Jednoducha hra, pri ktorej je potrebne bud strategizovat, alebo sa nachat len unasat zabavou a nahodou. Vela ludi v recenziach na hry pise, ze nahoda je o nicom, ale ja si myslim pravy opak. Preco by mali vyhravat stale ti isti, ktori najlepsie zvladli strategiu? Prave v peknom Carcassonne je nahoda a strategia vyvazena a to ju robi zabavnejsou nez ine doskove hry 🙂 Urcite doporucujem zahrat si ju s priatelmi alebo s rodinou :).

  330. oplprokop

    Skvěle se bavíme celá rodina
    Tuto hru jsme si domů zakoupili asi před týdnem, poté co jsem si přečetl většinu recenzí na nejlepší stolní hry na tomto serveru. Poprvé jsme ji hráli ve čtyřech (mamka+taťka+ségra) a musím říct, že jsem byl trošku zklamán. Čekal jsem, že mě to chytne daleko víc a že to bude více na přemýšlení (první hru jsme měli asi za půl hodiny dohrátou). Teďka mám za sebou více než deset her a jsem naprosto nadšen. Kvalita hry rapidně stoupla a hra nám někdy zabere až hodinu a půl. Nemůžu tedy souhlasit s některými názory, že se jedná o nudnou hru. Zatím máme jen základní hru, ale naprosto nám to stačí stačí. Každá hra je naprosto jiná a do poslední chvíle se rvem o svoje bodíky. Určitě doporučuji nepočítat si body za nedostavěné cesty, hrady a kláštery. A když chcete omezit náhodu, tak hrát se třema otočenýma kartama (kde je možnost výběru) a vždy doplňovat do tří jednou náhodnou (viz. Varianty hry pro pokročilé v zajímavých odkazech-nahoře). Určitě si brzy pořídíme rošířenou verzi. Musím vřele doporučit všem a trošku trpělivosti na začátek. Odměna bude sladká.

  331. Maud

    Večer s carcassonnem – dobre straveny vecer
    Kdo ji hrál, tak ví, že je to skvělá hra, a snad to dokazuje, že i ve svých 18 letech raději strávím večer s přáteli a s Carcassonne než v klubu nebo v kině. K základní verzi jde jen vytknout, že brzy vám bude připadat hra nudná bez rošíření, což asi výrobce dobře věděl. Tak dodal dodatečně tři rozšíření (každé 300kčc) a hlavní hra mě stála 450, to je koupili byste si normálně hru za 1350 korun? Asi ne, ale kdo z vás netahá v dnešní době peníze že… mám zatím první rozšíření a hra je mnohem zajímavější, napínavější a není tak jednoznačná. Brzo si snad koupím další rozšíření. Už se těším. Ale jinak bych řekla, že je to ta nejlepší hra v dnešní době, co vás pobaví.

  332. FFF

    skvěle provedené, zábavné, jednoduché
    Je to bezvadná hra. První hra, ve které je tento typ hodnocení a nekazí celkový dojem ze hry. Hra má výborné provedení, obzvlášť ilustrace. Dřevěné figurky opravdu připomínají postavy a v některých rozšířeních (stále ještě nemám všechny) figurky vypadají natolik dobře (Princezna a drak), že je málem nerozeznáte od dřevěných hraček. Kamarádovi, který deskové hry hodnotí velice přísně, hra po vysvětlení pravidel připadala divná, ale stačila jediná hra a okamžitě změnil názor. Tahle hra k sobě připoutá každého kvůli jednoduchosti, kvalitě provedení a hlavně kvůli zábavě, kterou s ní prožijete při každé hře.

  333. Cholerus

    Další variana
    Dobrý den,
    každý člověk a potenciální hráč v žádném případě neprohloupí, pokud si tuto hru koupí, nápad výborný, nikdy se mi nestalo, že by hra při 2 nebo 3 hraní za večer dopadla stejně, což bych přiřknul slušnému vlivu náhody – když jdou karty, tak prostě jdou, která lze hodně eliminovat mou další variantou.

    Nadpis recenze zní další variata takže pojďme k ní:
    Chápu že to pro většinu z Vás bude nemožné ale já předvedl hru jednomu z mích kamarádů, ten si jí ihned 2 den zakoupil a nyní si dáváme srazy na Carcassonne večery v 6 lidech se smýchanými 2 Carcassony (první i druhé rozšíření máme oba a princezna a drak bude přikoupena dnes, takže další oživení a řeku jsem si vytiskl z 2x z intenetu, nalepil na balzové čtverečky a rozdíl téměř nepoznáte – používáme pouze 1 pramen a jezero). Podíl náhody to exponenciálně zmenšilo, ač se to tak zdát nemusí, dlouhá řeka drží mapu kompaktnější, než když se začíná stavět okolo 1 startovacího dílku. Při této sestavě je ovšem nutno počítat s obrovským stolem a s tím, že kdo má 100 bodů může být klidně i poslední :-). Máme tvrdší pravidla pro bodování městy s chrámy pokud nedojde k uzavření města, zjednodušili a zatraktivnili jsme souboje o města – nezřídka bojují o jedno město 3-4 hráči.
    Pokud budete mít takovouto možnost tak jí vyzkoušejte a nebude sklamáni.

    Půl bodu strhávám za:
    a) dílky ze základní hry + 2 rozšíření a dílky řeky, figurky, počítací karty se nevejdou do základní krabice, musíte si vyrobit vlasní vnitřek protože jenom blázen by je nechal na „“volno““ z důvodu obavy o poničení karet
    b) autorská práva nejsou nic levného a nápad musí být patřičně ohodnocen, ovšem cena bez mála 2000 za 1 kompletní hru – v našem případě 4000 je nehorázná, a to nehodnotím „“ubohých““ 18 kartiček v 1 rozšíření.
    c) původní pravila jsou nedotažená a použitelná pro hru maximálně 4 hráčů, aby byla hra vyrovnaná a tím pádem jsou směšné figurky pro 5 a 6 hráče

  334. milan

    super
    Tuto hru jsem hrál o vánocích 2005. I když jsem prohrál, tak to bylo supr.Je to zabavná skladačka, kde musíte hodně přemyšlet, takticky i logicky. Ale ne moc. A dávejte si pozor na rohy a prázdná místa.

  335. Alfons

    Skvělá hra
    Hru máme asi tři měsícem a není týden, kdy by u nás na stole alespoň dvakrát nefrčela. S manželkou hrajeme po uspání dětí a je to lepší než reality show VV nebo BB. Dokonce můj pětiletý syn valí hru, samozřejmě v základu, ale moc se u toho pobavíme. Mám veškerá dostupná rozšíření v ČR, která lze koupit samostatně. Chybí mi trochu Řeka a Král a zvěd, ale snad se najde kupec Hradu, kterému rozšíření nebude nic platné. Díky.

  336. Mikša

    vynikající hra!
    Tak tahle hra mne opravdu překvapila, když jsem ji dostal k loňským vánocům, říkal jsem si co je to za kravinu, ale když jsem začal hrát, tak se mi moc líbila a když jsem dva měsíce na to ke svým narozeninám dostal ještě první rozšíření, okamžitě sem ji začal hrát ještě víc než kdy předtím. Těším se, až k letošním vánocům dostanu zbylá rozšíření, a budu moct hru hrát více rozmanitěji než dříve. Tato je velmi dobrá pro celou rodinu, mohou ji hrát děti díky svým lehko pochopitelným pravidlům, ale taky dospělí díky své rozmanitosti. Tuto hru může skutečně hrát každý a vřele ji doporučuji.

  337. muf

    Jednoduché,zábavné a promyšlené.
    Na adresu této kultovní hry, chci říct, že jsem jí poprvé moc nepřišel na chuť – bylo to díky tomu, že jsem hru hrál podle pravidel z ůstního podání – takže bylo dost nejasností a taky díky tomu, že jsem ji hrál špatně. Někde níž je recenze, kde autor píše, že se mu hrá zdá autistická – že si každý hraje na svém písečku a spoluhráč je nedůležitý.
    To je pravda za předpokladu, že ve hře nebojuji o vítězství a nesnažím se soupeři škodit. Když jsem se naučil krást města a znevýhodňovat stavbu soupeři, dostala hra jiný rozměr. Nemám rád hry, kde se soupeři škodí. Nepřipadá mi to zábavné. Ale zde nejde o nějaké zákeřnosti, ale spíš o taktiku a strategii. V Šachu také škodíme, ale ne samoůčelně. Když mi někdo ukradne město, je to většinou moje vina a ne náhoda.
    Potom se tedy hra stává napínavou.
    Na Carcassonne je super už to samotné skládání mapy – baví mě to. Kolikrát má člověk chuť si tu mapu jen tak poskládat pro radost. Co se týče zpracování – chtěl jsem si hru původně vyrobit, ale ty bytelné kartičky mě fakt dostaly. Jsou opravdu dobře udělané, takže mám originál.
    Jediné co mi vadí, je cena za druhé rozšíření s malým počtem nových karet a dokonce odchylkou v barvě!
    Hru hraji ještě s rozšířením Kupci a stavielé, které považuji za hodně dobré a víc už bych asi nepřidával, protože by hra ztratila to kouzlo jednoduchsti.
    Tip:Bodování hry jsem si napsal na malou kartu a vytiskl. Je to výborná věc při zasvěcování nových hráčů i pro mě. Hra sice není složitá, ale kolik je za co bodů si hned nezapamatujete a hledat to při hře v pravidlech je o nervy – ruší tu hru.

  338. Damik

    nepřestává bavit
    tuto hru mám už rok a stále je hratelná, zatímco několik nových her už zmizelo ve skříni. Její vysoká variabilita zaručuje, že každá hra je jiná a tím stále zábavná.

  339. Veronika

    Věže

    Carcassonne hrajeme už druhým rokem a stále se stejným zápalem. Postupem času jsem si porůznu posháněla všechny rozšíření včetně Katarů, Řek, Hraběte i nově Věží. K mému nadšení se úplně všechny kartičky (včetně bodovacích), figurky a nově i věže a zásobník vejdou do jediné krabice od základní sady (samozřejmě poté, co jsem vyhodila vnitřní výplň krabice). Proto se divím těm, kterým se tam menší počet karet nevejde. Jakto?
    A samotné Věže: je to úžasné rozšíření. Na tak velkém množství kartiček, které hra se všemi rozšířeními obsahuje, má už drak omezené pole působnosti. Člověk si často láme hlavu, jak dostat draka až k soupeřově figurce, kterou mu chce „“sežrat““. Věže tuto možnost nabízejí. Rozšíření obsahuje 18 nových kartiček, na kterých jsou mimo běžné krajiny vyobrazeny základy věží, zásobník na všechny kartičky (a skutečně se tam vejdou všechny i s Katary) a dřevěné kostky věží určené na samotnou stavbu při hře. Kartičky se základy pro věž se vmíchají mezi ostatní a pro jejich kladení neplatí žádná zvláštní pravidla. Na kartičku se základem věže může kterýkoliv hráč ve svém tahu položit kostku věže. Ta mu umožňuje zajmout spoluhráčovu figurku do vzdálenosti 1 kartičky od věže. Tedy pokud stojí spoluhráčova figurka přímo na kartičce věže nebo na kartičce k věži přiléhající (svisle a kolmo, ne diagonálně). Hráč má tedy možnost zajmout figurku na jednom z těchto pěti polí. Tuto zajatou figurku si stavitel věže bere k sobě a vrátí ji jejímu majiteli ve dvou případech 
    1)pokud protihráč zajme jeho figurku, tak si figurky navzájem vymění, nebo
    2) pokud majitel figurky svého pinčlíka vykoupí tím, že si couvne na bodovací tabulce o tři body zpět a věznitel figurky se posune o tyto tři body vpřed.
    Na kartičce se základnou věže je možno postavit neomezeně vysokou věž a to bez ohledu na to, kdo položil minulou kostku této věže. Vždy, když se položí kostička věže na již ležící kostičku, ten, kdo tuto novou kostku položil, může zajmout soupeřovu figurku a to do vzdálenosti tolika polí, kolik kostiček věží je naskládáno na sobě (pokud tam jsou tři kostky, může do vzdáleností tří polí od věže na každou stranu, celkem tedy na 13 polí). Pokud někdo chce věž vyřadit z provozu, může na ni ve svém tahu postavit svou figurku, čímž věž deaktivuje a ta už dále nemůže škodit. Figurka zůstává na věži až do konce hry.
    Možná se to zdá složité, ale v praxi je to velmi jendoduché a velmi účinné. Účinnější než drak, který nakonec nikdy nedojde tam, kam byste zrovna Vy chtěli. Pro mě osobně Věže vnesly do celé hry zcela nový, záškodnický rozměr a považuju je za velmi povedené rozšíření. Vřele doporučuju k pořízení.

  340. Delvir

    Prekvapenie z jednoduchosti
    S Carcassonne sme začali pred týždňom. Zatial hráme len základný Carcassonne (rozšírenia sme ešte nerozbalili, pretože si najprv chceme zahrať základ a až potom postupne pridávat rozšírenia). Môj počiatočný dojem bol dosť zmiešaný, po rozbalení krabice sa mi nechcelo veriť, že len s tými kartičkami a panákmi môže byť toľko zábavy, že tato hra učarila toľkým ludom. No hned po prvých hrách som zmenil názor a hned, ako prídeme domov z práce a odbavíme si základné domáce povinnosti, sa vrhneme na hru. Už sa neviem dočkat, kedy pridáme dalšie rozšírenia, ale zatial sa ovládam, kým si poriadne nezahráme základ.
    Ta myšlienka je úplne jednoduchá, ale pritom má toľko možností, ktoré na začiatku človek nevnímá a postupne sa pri hraní objavujú. Pravidlá sú naozaj jednoduché, dospelí aj deti sa ich naučia hned. Podiel náhody je tak akurát, aj keď niekedy človeka naštve a protivníka rozveselí. Uvidíme, ako to bude ďalej.

  341. greyhound

    Oddychová hra pro všechny
    Hru Carcassone vlastním asi půl roku a pořád se k ní s rodinou vracíme, i když hrajeme mezitím i jiné hry. Původně jsem váhal nad cenou, ale nakonec máme základní sadu i obě rozšíření. Hra je založena hodně na náhodě, což ale tolik nevadí, alespoň mají všichni vyrovnané šance vyhrát. Hra nás zpočátku natolik chytla, že jsem vytiskl i další rozšíření z internetových stránek carcassonne.de, takže hrajeme s cca 180 kartami. Pro taktiky bych sice doporučil jinou hru, třeba portoriko, ale pro rodinné večery ho doporučuji , protože je to skvělá oddychovka 🙂

  342. Asindor

    Super hra
    Nedávno jsem se dostal do mánie stolních her. Carcassonne mě úplně okouzlilo a teď se chystám dokoupit pomalenc všechny rozšíření a pokračovat Osadníkama z Katanu. Je to výborná hra nejen pro začátečníky, ale dostane opravdu každého, mý kamarádi jsou příkladem. Během týdne si Carcassonne získalo minimálně 8 mých kamarádů:-)))

  343. andylo

    doporučuji
    Tato hra zaujala mne i celou mou rodinu okamžitě po té, co jsme ji zkusili u známých. Ihned jsme si ji půjčili a dnes je to třetí týden, co ji bez přerušení hrajeme každý den,nejméně třikrát. Nejmladšímu synovi je 10 let, druhému 14 let, mně je 3O a tátovi 38 let.Na Vánoce děcka jeli k babičkám a tak teď bojujeme s tátou sami. Nejvíc nás baví dostat se tomu druhému do zdánlivě obsazených prostor, prostě se nenápadně infiltrovat.. 🙂

  344. ondrashek

    Jiná pravidla pro Carcassonne? proč ne?
    Začnu trochu z jiného soudku než ostatní… je to supr hra, kterou se svými přáteli hraji velice rád, ale zdá se mi, že pravidla nejsou dotažená do konce. Občas nastávají situace, které by se daly označit za sporné. To je hlavní důvod, pro který jsem se rozhodl napsat úpravu pravidel. Sbírám názory, závěry a návrhy na změnu hry všech hráčů Carcassonne, takže, jestli právě VY by jste na C. něco (chtěl/a) změnit napište mi svůj názor na můj e-mail. Budu vám moc vděčný a pokud budete mít zájem alespoň prohlédnout si pravidla, která tvoří kolektiv (já je jen píši) rád je zašlu.

    Celkově Carcassonne hodnotím známkou 4 jelikož nám i všechna rozšíření dostupná v ČR. Některá jsou povedenější a některá méně. V každém případě dodávají nový rozměr, nutnost nových strategií a více zajímavosti hře jako takové.

  345. kudlanka

    Rozhodnutí a chvála i nechvála
    Carcassonne mě dost zaujalo tím, že je tisíce možností, jak stvořit plánek. A nejen proto mě hra Carcassonne zaujala, např.: že se nehází kostkou jako ve většině her, jako třeba v Osadnících z Katanu a dalších dobrých hrách. Taky protože záleží dost na strategii, někdy se s někým spiknu, jindy zas hraju sólo, podle toho jak, mám náladu. A hra Carcassonne se hrozně rychle připravuje, což ocení celá rodina.

    Mrzí mě toto: když hraju a tahám samé cesty, tak se s mojí strategií můžu jít vycpat, prostě ta hra je závislá z větší půlky na náhodě.

    Teď se zrovna rozhoduji, jestli si mám koupit kudlanku, nebo další díl Carcassonne Lovci a sběrači?.

    Ale i tak si u mě zaslouží 5 bodů.

  346. Darn

    Malá předehra pro velké finále
    Carcassonne je velice pěkná hra s nápadem (dalo by se říci revolučním… mám pocit, že s nápadem tvoření krajiny pokládáním kartiček nikdo předtím nepřišel… ale možná se mýlím :o) ) Bohužel základní sada se tak trochu utápí ve stínu všech svých rozšíření (a že jich je!), které hru posouvají o několik hvězdiček výš. Je totiž velice jednoduché, vzhledem k „“pestrosti““ a množství kartiček základní sady blokovat vaše panáčky a zamezit vám dokončení města bez sebemenší naděje na to, že si vytáhnete vhodnou kartičku. A těch kombinací, které v základní sadě chybí je bohužel opravdu mnoho. A tak se z Carcassonne stává především hon na louky, kde nezřídka vyhrává hráč, který byl ochoten obětovat třeba čtyři své panáčky.

    Carcassonne není špatná hra a určitě chytne. Jen pro toho, kdo si zahrál všechna rozšíření, už prostě nemá to kouzlo. Pokud chcete dobrý Carcassonne v jedné krabici, tak sáhněte raději po Lovcích a sběračích (zelený Carcassonne), s modrým Carcassonne přichází to pravé napětí a zábava až s druhou a třetí krabicí.

  347. JayM

    Upravené pravidlo
    Hrajeme tuto hru s přáteli velmi rádi, ale máme jedno pravidlo trochu upravené – nazýváme jej tzv. „“přebíjením““ – hra tím dostává docela jiný rozměr a je tam více prostoru pro diplomacii i „“záškodnictví““.

    Toto pravidlo zní: pokud např. přikládám další kartičku k městu, které je již obsazeno soupeřem, mohu jej vyrovnat svými silami (nebo přebít velkou figurkou z Rozšíření).

    Velmi zajímavý je pak boj zejména o „“pozemky““, které si zabíráme pomocí sedláků a tam získávají na výhodnosti i kartičky s cestami.

    Vyzkoušejta a uvidíte – možná se vám tato „“nová““ verze také zalíbí.

  348. Rob

    Jen do toho!
    Opravdu povedená strategická hra! Jako dobrý šachista oceňuji nejen strategické prvky hry, ale i jednoduchost, díky které se naučíte hrat hru už při první hře.
    Takže začátečníci, nic se nebojte, není to nijak složité a už při druhé hře můžete porazit i mnohem zkušenější hráče! Jen do toho!

  349. Honnza

    Hra, která se hodí do každé rodiny
    Carcassonne je hra, při které se určitě nebudete nudit.
    Carcassonne je hra, při které si užijete spoustu zábavy.
    Carcassonne je hra, která baví děti, i dospělé.
    Carcassonne je hra, která vás neomrzí.
    Carcassonne je hra, kterou budete chtít neustále hrát.
    Carcassonne je hra, která…
    …a tak bychom mohli pokračovat až do aleluja. Zkrátka a dobře: Vynikající hra!

  350. Stanley

    Skvělý nápad, krásné provedení, ale…
    Líbí se mi, že hra má reálný historický námět. Slov chvály už zaznělo hodně, táké se připojuji, ale co se moc nepovedlo, je značný podíl náhody. Můžete mít sebelepší strategii a logické myšlení a přesto prohrajete. A to je alespoň pro mne velká vada na kráse. Proto 3,5b z 5b. Té náhody je opravdu moc. Osadníci z Katanu jsou pro mne povedenější hrou.
    Nesouhlasím až tak s tvrzením, že kdo má louku, má všechno, ale spíše kdo má louku a město, tak má všechno. V praxi jsem se o tom mnohokrát přesvědčil. Hru nevlastním,ale určitě si ji pořídím. Hra má snadno pochopitelná pravidla.
    Až do konečného sčítání bodů lze jen těžko odhadovat, kdo bude vítězem. Je to hra vhodná pro celou rodinu a dárkem v podobě Carcassonne určitě zabodujete.

  351. Trauma Zero

    Zakladní verze není špatná ale…
    Základní verze je opravdu velice jednoduchá a nedovoluje hráči nějaké složitější taktizování. Navíc v této základní verzi jde hodně „“škodit““ spoluhráči tím, že neuzavře svá města, protože některé typy karet se prostě v této základní verzi nevyskytují a soupeřovi rytíři zůstanou navždy zablokovaní ve městě které nelze dokončit. Takže tímto způsobem lze hru rozhodnout a strhnout na svou stranu vítězství třeba v půlce hry, což je škoda. Navíc základních 72 karet je tak dobrých pro hru dvou max 3 hráčů, ve více hráčích jde už taktika a strategie jednotlivce k ledu.

    Takže hodnocení je jen 3.5, rozhodně doporučuji minimálně dokoupit CS Rozšíření č.1, které všechny tyto „“taktické nešvary““ řeší a s jeho použitím se mé hodnocení zvedá na plných 5 bodů. Hra se dá rozšířeními skutečně vyšperkovat.

  352. nata

    základná verzia a rozšírenia nestačia
    Carcassonne nám požičali priatelia už s oboma rozšíreniami, veľmi rýchlo nám to však nestačilo. Takže v súčasnosti hráme s dvoma základnými sadami, 1. a 2. rozšírením a sme nadmieru spokojní. Pridali sme si však len jedného panáčika navyše. Konečne má význam bojovať o mestá, cieľavedome uzatvárať lúky a hrať o cesty! Upravili sme však bodovanie, pretože tie lúky sú naozaj strašné. Za každé mesto sú 2 body, s prasiatkom za 3. Podobne, za každý tovar dostáva hráč bod a na konci hry víťaz tovaru 5b.

    Víťazná stratégia je jednoznačne ZABLOKOVAŤ súperovi STAVITEĽA!

  353. Marta

    hned z porodnice ke carcassonnu…..
    Hru Carcassonne si manžel koupil k narozeninám po vzoru své sestřenice…(mě v té době pouštěli z porodnice…)
    I když jsme měli spoustu starostí, na Carcassonne jsme si vždycky našli aspoň chvilinku a zahráli jsme si, když syn spal. Za čtvrt roku na mé narozeniny jsme museli koupit obě rozšíření, protože hra nás naprosto uchvátila. Kartičky ze základní verze nám nestačily a bylo jich opravdu málo… Souhlasím s tím, jak zde už někdo napsal, že kdo má louku, má vše, i když to taky neplatí vždycky. Proto je pro nás vždy nejdůležitější zabrat největší louku a připojujem kartičky jak se dá a máme z toho docela nervy 🙂
    Máme tam vždy dohromady minimálně 5 panáčků, aby louka patřila zrovna tomu jednomu a jistíme to velkým, pokud nám ho ten druhý nezablokoval v neuzavřeném městě….S manželem se vyžíváme v zablokovaní měst – nejvíce samozřejmě s katedrálou a škodíme si jak se dá! V hlavě už samozřejmě máme které kartičky prostě neexistujou a můžem se smát dopředu :-). Pravidla z rozšíření mi ale přijdou nedomyšlená vzhedem k velkému panáčkovi – manžel teoretizuje, že pokud uzavírám město, cestu, klášter bez panáčka (zabrání) a mám u sebe volného velkého, můžu automaticky namítat že to mám za dvojnásobek ?! a nebo když mám na městě velkého a pak i malého panáčka, jak se to počítá (samozřejmě je to nejdřív připojeno rohem a pak se město spojí – hrajem to tak, že malý je pro jistotu a počítá se pak už jen velký při uzavření)…..
    Na hře se mi líbí, že je brzo pochopitelná i pro děti, které třeba přijdou zrovna na návštěvu.
    Moje sestra si musela jet koupit OSADNÍKY, protože se jí hry z Albi líbily. Teď vášnivě hrajou Osadníky a přebírají nám potencionální hráče 🙂
    Osadníci mi ale přijdou oproti Carcassonnu méně záživní a není u toho taková sranda.
    Už se těšíme až si s námi zahraje i náš malý Adámek.
    PŘEJU ALBI CO NEJVÍCE HRÁČŮ, PROTOŽE JEJICH HRY STOJÍ ZA TO. DÍKY MARTA A HONZA

  354. 8pyro8

    Dobré
    Nebudu kopírovat předchozí recenzenty v obecné chvále, která by byla na místě. Jen bych dodal, že považuji za nejlepší hru pro 2 hráče. Náhoda (která je zde problémem) je alespoň trochu zmenšena a při hře více hráčů (3+, 3 je hranice) většinou neuspějí nejlepší „“duelově zaměření““ hráči, neboť jejich taktiky (či strategie, nejsem si jist, co je na místě) jsou lidově řečeno na pytel, a to nejen kvůli většímu podílu náhody. Za nejlepší považuji, když hrají dva hráči a po jednom kvádříku (ani kostka, ani karta) si vybírají, až mají svůj fond, se kterým pak hrají. Množství lidí uvádí, že na hře více hráčů je výtečná diplomacie, ale domnívám se, že právě v této hře snadno vede k pocitu ukřivdění, což není dobré, vždyť hrajeme pro potěšení, ne? (Já vím, že ne, hrajeme kvůli vítězství, z čeho jiného by to potěšení mělo být…) Domnívám se, že na diplomacii je mnoho „“zaměřenějších““ her, které pak působí lépe (viz Diplomacie, překvapivě…). Ten půbodík dolů je za, podle mého názoru, ne zcela dobře zpracovanou hru více hráčů, ale takových her je taky dost, tak co.

  355. dooly

    Prostě skvělá hra
    Hru Carcassonne jsem koupil už před rokem, hned druhý den poté, co mi ji předvedl jeden kamarád. Je neuvěřitelně chytlavá, za což vděčí především hernímu systému a také relativní jednoduchosti pravidel.
    Nejvíc se mi na ní líbí, že je opravdu hratelná snad v jakémkoliv počtu hráčů. Samozřejmě, že zatímco hra ve dvojici přípomíná spíše taktickou šachovou bitvu, hra v pěti nebo dokonce šesti (s 1. rozšířením), je především o zábavě s dobrou partou. Úměrně s počtem hráčů totiž výrazně roste stupeň náhody (v pěti lidech dostanete každou 5. kartičku) a nějaké veliké budování pak hrozí jedině v případě, že se sejde parta stavařů :)).
    Druhou super věcí jsou rozšíření. V současné době jsou tři velká a několik menších (POZOR! V NĚMECKU PRÁVĚ VYCHÁZÍ ŘEKA II 🙂 – https://www.boardgamegeek.com/game/18836) a použitím každého z nich hra dostává zcela novou dimenzi.
    Pokud nehrajete s výrazně slabšími spoluhráči, hra nemá šanci upadnout do stereotypu – je vždy plná zvratů a napínavá až do konce. Velice často se stane, že prohrajete/vyhrajete v posledním kole.

  356. KLOKAN007

    DOBRÁ HRA
    V první řadě chci poděkovat za hru Carcasone, neboť se mi opravdu líbí.
    V druhé řadě bych chtěl sehnat nějaké lidičky, abychom ji mohli hrát…
    A nakonec snad něco o hře.
    Hru nevlastním, a tak hlad po ní narůstá každým dnem, kdy čekám na příležitost, abych si ji mohl zahrát u kamaráda nebo na nějaké akci. Zdá se mi dobrodružná, pěkně vyvedená, nutí přemýšlet atd. Hodně zde bylo již napsáno. Nechci dopadnout tak, že bych se naučil všechny kartičky a odhadoval co má kdo v ruce (verze s rozdáním kartiček) nebo, co si kdo může „“vytáhnout““ (klasická verze). To opravdu nechám hráčům bridge, mariáše a scrabble. Myslím si, že hra se tím potom dostává do zcela jiné dimenze a nutně se ztrácí pocit hravosti a jde jen o profesionální motivaci. Ale od toho je to hra, abych si ji hravě zahrál, ne? Co se týče grafického provedení, líbí se mi. Systém rozšíření mi také vyhovuje, ale spíš s přidáním „“čuníka““ a kartiček s erby a atp. Rozhodně mne moc nenadchlo zboží. Mé protivníky to nutí se soustředit se jen na zboží a nechávají stranou louky apod. Samozřejmě, lze toho využít, ale … Na druhou stranu systém zboží přináší body za uzavření města i někomu jinému, než obdržiteli kartičky zboží a to je jistým způsobem oživení.
    Na závěr tedy: Dobrá hra pro hravé i profesionály, kteří si jistě (včetně pravdiel) uzpůsobí k obrazu svému.
    Hraní zdar a pleas, zájemci ozvěte se na mkuba@volny.cz rád bych dal něco dohromady, zejména Modřany a širší okolí.
    Michal

  357. REM

    Rozšíření

    Také jsem propadl kouzlu Carcassonne. Každé rozšíření této hry přidává nové a nové prvky a nové strategie. Hodnotil bych tuto hru maximálním počtem bodů a 4,5 dávám jen proto, že chce-li člověk mít nejnovější rozšíření, nemůže čekat. až ji firma Albi vydá, ale musí si ji objednat v zahraničí např. u některé firmy, která prodává hry vydavatele RIO GRANDE. Zářným příkladem je rozšíření „“Řeka““, která je v zahraničí už dávno součástí základní sady a u nás se ještě neobjevila. Totéž u nejnovějšího rozšíření „“Král a zvěd““ (dvojí rozšíření – jak pro základní Carcassonne, tak pro Carrcassonne – Lovci a sběrači, kdy toto rozšíření je už i v neněmeckém světě dávno na trhu. Musím upozornit, že oproti prvním dvěma rozšířením je „“Řeka““ i „“Král a zvěd““ velice malá sada, ale každopádně obě rozšíření oživí strategii.
    „“Řeka““ jen rozšiřuje krajinu o nový prvek a nesouvisí s nějakými doplňkovými pravidly. Jen dělá hru zajímavější hned od počátku, protože řekou se začíná a tudíž každý nový začátek je jiný – nezačíná se vždy od stejné kartičky, jako v základní hře. Obsahuje, ale i klášter, části měst a i cesty (12 kartiček).
    „“Král““ rozšiřuje hru o 5 kartiček krajiny a 2 doplňkové kartičky s obrázkem krále a rytíře. Bojuje se zde o Krále(rytíře). Získává je postupně během hry ten, kdo uzavře největší město (nejdelší cestu) a na konci hry ten, kdo má krále (rytíře), získává bod za každé během hry uzavřené město (cestu).
    Já sám jsem si obě rozšíření objednal přes internet v Británii.

    Poznámka firmy Albi: V poslední době bývá častým zvykem, že nová hra vychází současně v německé i anglické verzi. Firma Rio Grande Games je velkým producentem moderních deskových her a vydala anglické verze obou podzimních novinek z rodiny Carcassonne (Král a zvěd, Hrad) současně s těmi originálními. Společnost Albi je oproti svým zahraničním partnerům v trochu odlišné pozici. Přesto se snažíme pro své zákazníky vždy dojednat co nejlepší cenu. Při tom se bohužel nevyhneme občasnému zdržení při uvádění hry na český trh.

  358. postuli

    Včetně všech rozšíření…
    …je výborná a báječná hra pro rodinu s dětmi (náš případ). Jsou dva negativní body na které bych případného zájemce upozornil, a proč dávám 4 hvězdy:

    1. Do základní krabice se nevlezou všechny kartičky (pokud pořídíte všechna rozšíření, včetně řeky) do prostoru tomu určenému :-(.

    2. Barevné rozdíly zadních stran u karet základní verze a dalších rozšíření jsou patrné (to znamená při znalosti typu karet z jednotlivých rozšíření lze snížit podíl náhody). Tento nedostatek lze eliminovat vybíráním z pytlíku, ovšem při častém hraní, dochází při lovení z pytlíku k poškození karet :-(.

  359. cyklik

    Zkuste to a uvidite.
    Chtěl jsem také přispět na tuto stránku recenzí, ale skoro většina již byla zde zmíněna. Jsem již vášnivý hráč této hry a hraji jí téměř každý den a zkusím to vše shrnout z mého pohledu do několika bodů.
    1. Je to celkově úžasná hra, neboť jsem donedávna vyrůstal na dostihách a šachách, až do té doby něž jsme objevil Carcassonne. Nepochybně existuje spousta dalších kvalitních her, stačí se jen podívat na žebříček top 5 od Albi.
    2. Hra má jednoduchá pravidla a rychle se do ní vžijete. Autora trkl originální nápad, který dovedl do zdárného konce. Po přidání dalších rozšíření hra mění charakter a začíná být napínavější a zajímavější.
    3. Co se týče grafického zpracováni – je taktéž výborné. Ale chybí mi tu více kartiček s vícero kombinacemi. Mám obě dvě rozšíření a kreslil jsem si a přišel jsem na skoro dalších 50 možných druhů kartiček a právě některé z nich mi ve hře chybí.
    4. Pro pár odehraných hrách jsem si uvědomil, že je zde velký podíl náhody, a tak jsem pro jednoduché změny základních pravidel, aby se tento podíl zmenšil. Hra je pak strategičtější.
    5. A na závěr kritika, kterou zde neustále čtete. CHYBÍ MI NA NAŠEM TRHU DALŠÍ VYDANÁ ROZŠÍŘENÍ! Alespoň aby byla konečně v prodeji řeka. S králem, jako nedávnou novinkou, příliš nepočítám.
    Shrnuto a podtrženo: Hru doporučuji všem co si rádi hrají a mají rádi logiku. A doufejme v blízký prodej dalších rozšíření. Přeji příjemný prožitek ze hry.

  360. budka

    Carcassone
    Naprosto úžasná hra, která dokáže zabavit na dlouhé hodiny. Pokaždé, když se hraje, vzniká něco nového, úžasného. Unikátní hra pro dva a více hráčů, jejíž největšími přednostmi jsou variabilita, taktika, zábava, možnost spolupráce, ale hlavně to, že člověk nemusí obchodovat a směňovat za fiktivní peníze se spoluhráči. Její rozšíření přináší více možností zpestření hry a nápady, jak umocnit celkový dojem. Dokonale při ní utíká čas a poskytuje pobavení pro široký okruh, jak samotných hráčů, tak i přihlížející diváky.

  361. muf211

    Carcassonne – subjektivní „“recenze““
    Asi budu narozdíl od ostatních recenzistů kritičtější, ale musí to tak být :-))

    Mám rád deskové hry. Léta jsem hrál šachy, později jsem se odchýlil postupně od logických her až ke hrám, ve kterých hraje náhoda jistou roli.

    Když jsem poprvé usedl ke hře Carcassonne, byl můj první dojem: nuda, počítání, pomalost.

    Druhý dojem: zajímavá a originální myšlenka, hezké zpracování, zajímavá strategie…

    Nyní, když již mám hru nějakou dobu (i když ne dlouhou) koupenou a uvažuji trochu nad strategií této hry, stále více se mi vybavuje jeden příspěvek, který jsem o této hře našel na jednom německém fóru:

    „“Můžu mít v hlavě třeba slámu a stejně vyhrávám““

    V čem vidím hlavní problém? Ve hře pokročilých hráčů se hra časem změní na jednoduchý souboj: kdo získá louku, vyhrává. Cesty nemá ani smysl obsazovat, u měst rozhoduje spíše náhoda, ale bodový rozdíl v souboji o města je poměrně malý. Jediný myšlenkový rébus je tedy pouze v boji o louky.

    Hra není dost dobře vyvážena z hlediska náhody. Podle oficiálních pravidel je tam příliš mnoho náhody a hra se stane jen mechanickým sběrem bodů.
    Jediný lék na ostranění náhody je rozdat karty hráčům, potom už bude cesta k mistrovství „“snadná““ – naučit se všechny karty nazpaměť a taktizovat.

    Abych jen nekritizoval, přesto všechno si myslím, že se ke hře budu občas vracet, ale hold vrhcáby jsou vrhcáby 🙂

    Takže osobně dávám

    + za myšlenku
    + za provedení hry
    + za možnost hrát ve více lidech

    – za příliš velkou náhodu dle standardních pravidel
    – za cenu (na to že je v balení jen kus obarveného dřeva a kartičky z kartonu
    je 500,- celkem dost)
    – malou dynamiku hry (žádné náhlé zvraty apod..).

  362. Ketty

    Zklamání
    Hru Carcassonne už vlastním asi půl roku, a musím říci, že mě docela zklamala. Ze všech recenzí, které jsem měla možnost přečíst jsem usoudila, že tuhle hru prostě musím mít. Takže jsem očekávala více. Hra se mi zdá příliš jednoduchá. Kartiček by mohlo být více, ale na tom se asi shodnu s většinou hráčů. Líbí se mi však, že je hra kvalitně provedena. Dřevěné figurky jsou u většiny dnešních her vyměněny za plastové a to nějak není ono. Velikost krabice je skutečně zbytečná, ale je to asi nutné z hlediska psychologie prodeje. Dali by jste šest stovek za nějakou pidi krabičku? Teď jenom doufám, že když už hru mám, ze ji časem přijdu na chuť.
    Mimochodem nezapočítávání nedostavěných měst a cest jsme zavedli take a prijde mi to celkem logické a spravedlivé.

  363. styx

    super hra
    Ve snůšce průmyslových her a hříček nevalné úrovně trůní Carcasone jako diamant mezi kamením… Po dlouhé době jsem zaznamenal opravdu dobrou hru, která strhla celou mou rodinu ke hraní a nejen to, i další moje známé, což se o množství jiných her říci nedá. Je to opravdu dobrá hra – má spád, myšlenku a je velmi dobře hratelná, a to jak pro děti tak pro dospělé. Pravidla jsou v podstatě jednoduchá a hratelnost vynikající, variabilita skvělá. Už ted sháním rozšíření pro dalšího hráče. Provedení hry je výborné opravdu hodně odolné, po týdenním intenzivním hraní se to na hře nijak neprojevilo (10 her denně).

    :-)) jen více takových her
    s pozdravem Styx

  364. Andílek

    Příjemné překvapení v modré krabici

    Hru Carcassonne jsem pořídil sotva před týdnem a musím se přiznat, že po prvotním zklamání ze skutečnosti, že jsem v ní nalezl o čtyři modré figurky méně, než mělo být (vyměnit nešla, neboť v obchodě už jinou neměli, a vrátit peníze jsem si nenechal, jelikož jsem byl velice zvědavý, jak se bude hra u nás doma líbit), a po prvním (poněkud zděšeném) pohledu do pravidel jsem jí propadl nejenom já, ale i má partnerka a její synovec taktéž. Pokud by to bylo možné, tak bychom hráli a hráli, a jsme si jistí, že Carcassonne si přibalíme do našeho dovolenkového kufru. Je jen trošku škoda, že tak veliká krabice (za nemalou cenu) neobsahuje nějaký „“transportní““ skladnější obal. Alespoň na kartičky by se jistě hodil. Jinak na hře obdivuji, jak dokáže dospělého i dítě pohltit a doslova ho přenese někam tam, na herní stůl. Člověk má najednou pocit, že právě on je kolonizátor neprobádaných středověkých hvozdů… Ale i když chválím, tak mám několik výhrad. Hned po několika hrách jsem začal hloubat o tom, proč na herním plánu nejsou řeky a mosty, které by dodaly krajině větší autentičnost a zároveň by i ztížily vlastní „“stavby““. Poněkud na kartičkách postrádám i nějaký ten les nebo rybník a hlavně bych uvítal mnohem větší počet kartiček se vstupy do města a vlastně kartiček by mohlo být více, zejména když hru hrajete ve větším počtu hráčů. Ale celkově je Carcassonne hra přímo báječná, bojovná i uklidňující. A důležité je i to, že s každou další rozehranou hrou člověka napadá spousta dalších možností, jak příště vykládat jinak, jak a kdy se vyplatí stavět města menší a cesty delší. Peněz věnovaných na nákup této hry tedy rozhodně nelituji, i když jsem (bohužel) právě na těchto stránkách zjistil, že nebyly poslední. Rozšíření prostě musím mít a pokud mě neuspokojí, tak si nejspíš nějaké další herní kartičky budu muset namalovat sám. A celkové hodnocení ? Chybějící figurky jsou odpuštěny a hru vřele doporučuji všem a do každého počasí. Jenom pozor, ať vám hra nezmokne nebo nedojde nějaké jiné úhony horší než zemětřesení.

    Poznámka redakce: Zjistíte-li u nějaké právě zakoupené hry z produkce Albi nedostatek, reklamujte jej tam, kde jste hru koupili. Dojde-li ale k podobné situaci, jakou zažil Andílek, dejte Albi vědět, kde a k čemu došlo a dojde k nápravě v prodejně i u Vás. (Andílek už má samozřejmě andělsky modré figurky v plném počtu. :-))

  365. Chiquitita

    Pro každého
    Tuto hru jsem koupila příteli k svátku hlavně proto, že se dá hrát i ve dvou a je stejně zajímavá jako hra ve více lidech. Je to taková hra na uklidněnou, protože je krátká a stihne se i těsně před spaním.
    Moc mě také potěšilo, že se dá hrát i s mojí sedmiletou neteří – udělali jsme změnu, nehrajeme na sedláky, protože strategie asi ještě pro ni není. Hra tím ztratila to neznámo o vítězi, ale jinak nás i ji moc baví.
    Doporučila bych ji všem co nemají moc času, ale hrát chtějí nebo koho moc neberou dlouhotrvající hry.

  366. Pity

    Aj rozšírenie
    Keď nam v Osadníkoch začně liest na nervi zlodej zahráme si Carcassonne. Mam aj rozšírenie a tam sa v určitých prípadoch nerátajú neuzavreté cesty a mesta takže to, co som niekde nižšie čítal, že si nerátajú neuzavreté, je teraz oficiálne a s tým rozšírením je to omnoho lepšie. Doporučujem každému 🙂

  367. Marta

    Herní paráda pro malé i velké
    Před časem jsem si zašla do prodejny her, abych rozšířila svou sbírku her. Prodávající se tehdy zmínil o jakési úspěšné hře CARCASSONNE založené na principu přikládání kartiček. Z jeho popisu jsem nabyla dojmu, že to je spíš hra pro děti a ne pro „“hráče““.

    O pár týdnů později jsem měla možnost si tuto hru zahrát u známého a byla jsem nadšená. Grafické provedení hry mě uchvátilo – nádherně malované kartičky s motivem krajiny, hradů i dřevěné figurky umožňují hráčům vniknout přímo do krajiny kolem francouzského města Carcassonne.

    Herní plán není pevný, tvoří se postupným přikládáním kartiček. Hráč si vybere kartičku z balíku a přiloží ji k některé z již vyložených kartiček. Musí přitom dodržovat pravidlo, že krajina musí navazovat. Na právě přiloženou krajinu smí hráč umístit svého poddaného a tím si zajistit vlastnictví území. V průběhu hry se na bodovací tabulce zobrazuje počet získaných bodů. Ty se dají získat za uzavření města resp. cesty, za klášter obklopený krajinou či za sedláka na louce. Uzavřením se území stává Vaším majetkem a svého poddaného smíte odebrat a použít ho k získání dalšího území. Vzhledem k tomu, že máte k dispozici omezený počet poddaných, musíte jejich zapojení do hry plánovat. Existuje několik strategií, jak se dostat k bodům. Buď vlastním budováním nebo šikovným vniknutím do soupeřova území.

    Tuto hru můžu jen doporučit. Perfektní grafické provedení, herní nápad, variantnost pravidel a skladnost jsou hlavní předností. Takže co víc napsat ???

    Herní parádu lze ještě upravit různými variantami, které jsou popsané na http://www.hrajeme.cz. Já osobně používám tyto varianty:

    1. spravedlivé rozdělení kartiček: protože je v zásobě pro všechny hráče 71 kartiček, měly by se na začátku podle počtu hráčů odstranit jedna až tři kartičky, aby se každý hráč dostal na řadu stejný počet kol (2 hráči =1 kartička, 3 hráči = 2 kartičky, 4 hráči = 3 kartičky, 5 hráčů = 1 kartička)

    2. 3 kartičky ze společné zásoby jsou otočeny lícem nahoru. Hráč na tahu si může vybrat některou z nich místo náhodné ze společné zásoby. Po odebrání se kartička doplní jednou náhodnou

    3. Do závěrečného součtu se nezapočítávají nedokončená města ani cesty (hráče to nutí uzavírat v průběhu hry).

    Rodina Carcassonne je poměrně velká. Lze si dokoupit:

    – Carcassonne Rozšíření
    – Carcassonne Rozšíření 2: Kupci a stavitelé
    – Carcassonne Řeka
    – Carcassonne Lovci a sběrači
    – Carcassonne Hrad

    Výrobce HANS IM GLÜCK na veletrhu v Essenu03 uvede pro nadšence další rozšíření k modrému Carcassone: Král (7 nových kartiček) a k zelenému Carcassonne: Špeh (5 nových kartiček). Bohužel to pravděpodobně dopadne jako s rozšířením Řeka a český hráč si bude muset nechat zajít chuť.

  368. J.R.

    Jednoduchá, rychlá a zábavná!
    Pravidla jsou více než jednoduchá. Hra nemá herní plán, ten tvoří hráči přikládáním rozličných kartiček k prvnímu základnímu kameni. Na kartách jsou obrázky měst, rozličné cesty a křižovatky, které je třeba smysluplně pokládat na “stůl”, ovšem kromě návaznosti na již vybudované území je třeba mít na paměti také vlastní prospěch.

    Body nezískáváte za budování, ale za strategické obsazování budoucích ploch. Zní to složitě, ale hraje se to jednoduše. K dispozici máte několik dřevěných “poddaných”, jejichž úkolem je zaujmutí vhodné pozice. Svého panáčka totiž můžete postavit do města, na cestu, do kostela, nebo na louku a při závěrečném bodování tak za něj získat cenné body, čím větší město nebo delší cesta, tím lépe.

    Body ale chtějí uzurpovat i ostatní hráči, takže se snaží vaše cesty “ukončit” dříve, než vytvoříte transsibiřskou magistrálu, dobývají se do vámi založených měst a okupují vaše louky. O bodech pak rozhoduje počet poddaných na daném území, které ale nesmíte po plánu nijak přesouvat. Pouze v případě dokončení stavby v průběhu hry se k vám figurka vrátí, ostatní zůstávají ve hře do umístění poslední kartičky, kdy dojde k závěrečnému bodování.

    Díky svižnosti hry stihnete za večer několik partiček a za čas se jistě naučíte v duchu počítat, kolik ještě zbývá “křižovatek” a “kostelů bez cesty”. Až vás základní verze omrzí, web výrobce vám nabídne více než deset variant a zdarma dalších dvanáct kartiček s řekou, protékající mezi městy. Koupit si můžete oficiální rozšíření s novými kombinacemi, katedrálou a rybníky až pro šest hráčů a registrovaní uživatelé hrají online turnaje!

    Jednoduchá hra nepotrápí unavenou mysl, ale pokud chcete zvítězit, musíte překonat vlastní lenost, naučit se kombinovat a zlepšit si základní matematiku. Nepřítomnost herního plánu je výhodou pro hráče turisty, podpora výrobce zase pro ty, kterým základní verze nestačí. Ať už patříte do kterékoliv skupiny, v Carcassonne se stanete středověkými architekty často a rádi!

    Recenze vyšla na https://zabava.atlas.cz

  369. Marek

    provedení

    Hra je bezva, nejvíc se nám líbí hra ve čtyřech. Jen by kartičky mohly být odolnější – už se nám povedlo pěkně rozehranou hru polít pivem a to jim rozhodně nesvědčí 🙁 . Doporučujeme si vytisknout i kartičky s řekou. My hrajeme vždy takovou variantu, že se po skončení hry nezapočítávají nedostavěná města ani silnice – tím jsou hráči nuceni rozestavěné město ukončit…

  370. PRALINKA

    SEJDEME SE CELÁ RODINA
    Hru jsme zakoupili jako vánoční dárek pro děti (10 a 15 let) a musím říci, že jí propadla celá rodina. Bohužel když jsme v největším herním zápalu, dojdou hrací kartičky. Uvítali jsme tedy rozšíření hry. Jen kartiček je pořád málo, i když nové kartičky jsou zajímavé. A tak již nyní plánujeme přikoupení další celé hry. Škoda jen, že kvalitní hry jsou pro běžný rodinný rozpočet trošku zátěží. Velkým kladem je, že se u této hry sejdeme celá rodina!

  371. Veverka

    Naše nová hra

    Hra je velice příjemná, dle mého soudu je nejlepší ve třech hráčích. Ve dvou hráčích může jednomu napomoci náhoda a má pak snadnější vytváření monopolu sedláků, což bývá rozhodující. Vítězí pak i o 200 bodů. Při více než třech hráčích se zase síly a představy hodně tříští. Hru máme asi měsíc a hrajeme ji celkem často. Hned jsme dokoupili rozšíření s katedrálami atd..

    Každý hru rychle pochopí, pravidla jsou jednoduchá a jasně popsaná, takže je ji možno hrát i při krátké návštěvě. Hru na podobném principu neznám, snad nejblíže je dle mě domino.  Trochu postrádám některé tvary cesty s městem. To sice tolik nevadí, ale vstupuje tam do hry jiná strategie, kdy může hráč soupeři třeba znemožnit uzavření města. Poděkování patří autorům za nápad a výrobcům za provedení. Cena je sice nemalá, ale kdo by cokoli nechtěl levněji. Takže si myslím že odpovídá kvalitě a stavu trhu. Celkově mohu srovnávat z mnoha různými hrami: Pylos, Dracia démoni, Monopoly, Dostihy a sázky, Koridor, Backgamon, Proroctví, a další. Některé jsou i vlastní výroby. Myslím že se Carcassonne natrvalo zařadí do naší skříně her a že se k němu budeme rádi vracet.

  372. Alnagon

    Originální a přitom jednoduché

    Hra je vskutku originální, nebo alespoň jsem se ještě nesetkal s žádnou podobnou a přitom jsou pravidla jednoduchá na pochopení a nový hráč při hraní není nijak výrazně znevýhodněn oproti zkušenějším. Snad jen tím, že nezná jaké a kolik karet ve hře je.

    Přiložená pravidla jsou jasná, doplněna vysvětlujícímy příklady, žádné problémy jsem při jejich studování nesledoval.Hrací plocha, tedy spíše dílky jsou pěkné a kvalitní a při skládání tvoří přesvědčivé obrazce – všechno pěkně navazuje.Počítadlo je zajímavě řešené, je škoda, že je jen do 49ti, již jsem několikrát dosáhl skóre přes 100 bodů, ale je s tím počítáno a není to zase takový problém.

    Velkou výhodou je také spád hry oproti jiným moderním společenským hrám, kde se hráči často modlí, aby už někdo konečně vyhrál.Nemohu hře dát méně než pět bodů, nespatřil jsem na hře žádnou chybu. Doufám, že se časem budou dát sehnat nějaká další rozšíření.

  373. Barka

    Tuze pěkná hra
    Narozdíl od jiných společenských her je mnohotvárnější a zábavná i ve dvou. Prima by bylo nějaké další rozšíření, jako třeba kartičky tržiště, kasárna či veřejný dům. Výtvarné zpracování hry je moc pěkné, kartičky na sebe dokonale navazují, oceňuji i trvanlivost a kvalitu materiálu, Pravidla jsou úplně jasná už při druhém hraní a navíc nechávají dost prostoru pro vlastní modifikace.

  374. Roy

    Sestavování mapy

    Výborná hra, která na první pohled (při letmém prostudování pravidel) vypadá velmi složitě, ale která vzápětí, co přejde hráčům do krve, skýtá velké množství zábavy. Je to hra s mnoha zvraty, při níž není (sejdou-li se rovnocenní soupeři) téměř do konce jasné, kdo bude vítězem.

    Hra je velmi originální – skládáním jakési mapy pomocí kartiček s různými částmi krajiny (města, cesty, pole atd.) a vhodným umísťováním svých figurek (jejich počet vám v určitých fázích hry přijde určitě hodně omezený!) se hráči snaží posbírat co nejvíce bodů. Konečné zúčtování přichází až na konec hry, kdy se sčítají body. Těsně před koncem bývá hra velmi napínavá, kdy každý hráč čeká na tu správnou kartu, která ho může spasit a ovlivnit celý výsledek.

    Grafické zpracování kartiček i podoba figurek je na výborné úrovni, pravidla jsou díky manuálu s velkým množstvím názorných obrázků snadno pochopitelná.

    Tuto hru je možno hrát i v jednom hráči a to buď na celkový dosažený počet bodů nebo si jen tak zkusit postavit celou mapu  o 9 x 8  či 12 x 6 políčkách, nejlépe se všemi městy plně uzavřenými (jde to!).

    Samotné hře se nedá snad vůbec nic vytknout, připomínky bych měl jen k rozšiřovací sadě, u níž bych za tu cenu (:-() čekal něco více než jen další figurky a pár kartiček navíc.

  375. Kolík Aťsepicnu

    Carcassonne na cesty
    Hru jsem hrál jen párkrát a musím jí pochválit. A z předchozích recenzí je vidět, že nejsem sám.
    Výhoda jenž tu nebyla vzpomenuta je skladnost. Vhodné právě pro cesty. Pokud vynecháme počítací tabulku vejde se celá hra do velmi malé krabičky či pytlíku.

  376. Johanka

    Zajímavá, ale ne moc dlouha hra
    Tutu hru jsme koupili před nedávnem. Hrajeme jí skoro každý večer a já osobně jsem s ní moc spokojena. Byla bych ráda za dororučení nějaké podobné.

  377. Myška Krupička

    Je to skvělá hra
    Já tu hru vyhrála na veletrhu hraček a rozhodně jsem ráda! Po nekonečně únavných Monopolech je tu konečně hra, která mě fakt baví!!! 🙂 A nejsem sama, kdo jí tak hodnotí, u nás doma se teď neni proč nudit!
    Každopádně ta hra nutí člověka přemýšlet a je fakt super, jak se v ní dá si navzájem pomáhat nebo neskutečně škodit!
    Ode mě je tahle pochvala něco fakt extra, protože mě většina her nebaví, ale tahle je FAKT dobrá!

  378. Daniel

    Dobrá hra
    Hra je velmi dobře provedena ve srovnání s jinými hrami českých firem, a co se týká zábavy, dává možnost lidské fantazii v budování svých měst, polí a klášterů. Na hře se mi líbí to, že je variabilní a ne stereotypní.

  379. Láďa Smejkal

    Jak to, že to někoho nenapadlo dříve?

    Když už je tady těch recenzí tolik, nedá mi to, abych nepřišel také se svojí troškou do mlýna. Když jsem si předloni poprvé prohlížel obrázky nové hry na internetu, byl jsem dost zvědavý. Vypadalo to na hru zcela odlišnou od těch, které jsem dosud znal. Skutečnost mne nezklamala. Po Osadnících z Katanu asi nejvýznamnější mezník herní historie posledních let přímo vybízí k otázce v nadpisu recenze!

    Hrací plán se tvoří postupně přikládáním čtvercových kartiček. Hráči postupně vytváří krajinu s hrady, cestami, kláštery a loukami. Figurku lze umístit pouze na právě přiložené políčko a to pouze na jeden druh terénu (cestu, hrad, klášter, louku). Při ukončení hradu, cesty nebo obestavění klášteru získává hráč body a také figurku zpět, což je velmi důležité, protože jich má k dispozici omezený počet. Hru je možno hrát v různém počtu hráčů, ale nejzajímavější je asi ve třech. Mimochodem víte, že si můžete hrát i sami (viz konec recenze).

    Carcassone lze uplatnit různou strategii. Hráč může vytvářet vlastní cesty nebo hrady či bojovat o připojení se k většímu soupeřovu hradu, cestě nebo i louce. V arzenálu silných hráčů nechybí ani tahy znemožňující nebo alespoň znesnadňující soupeřových plány (nejčastěji uzavření hradu).

    Bohužel jednu nevýhodu hra bezesporu má. Pokud si budu tahat pouze políčka s cestou, těžko v partii uspěji. Tuto vadu částečně odstraňuje varianta, kdy jsou vždy tři políčka otočená lícem nahoru a hráč, který je na tahu, si vybere jedno z nich nebo si vylosuje z ostatních. Po tahu se vždy doplní počet odkrytých políček na tři.

    Ke Carcassonne existují dvě oficiální rozšíření:

    První z nich „“Die Fluss““ (Řeka) lze nyní získat pouze spolu s počítačovou verzí hry nebo si je můžete stáhnout přímo ze stránek věnovaných hře http://www.hans-im-glueck.de/carcassonne/downloads.htm (Der Fluss). Mě osobně se líbí a mimo jiné je vytvořená krajina s řekou daleko hezčí :-).

    Druhé „“Die Erweiterung““ (Rozšíření), které je volně v prodeji i u nás, jsem ještě nezkoušel (nemohu tedy mluvit z vlastní zkušenosti), ale díky políčkům jako katedrála zvyšuje prvek náhody ve hře.

    Chtěl bych ještě upozornit na novinku z loňského podzimu „“Carcassonne – Jager und Sammler““ (Lovec a sběrač). Jedná se o zcela samostatnou hru od stejného autora, která je samozřejmě původní verzi hodně podobná. Shodl jsem se ale s dalšími hráči na tom, že vypadá jednoznačně lépe a trochu odlišný herní mechanizmus (bonusová pole, zvířata na loukách, ryby ve vodě) přináší ještě více zábavy.

    Okolo této hry vzniká (stejně jako kdysi kolem Osadníků) celý nový svět. Víte například o tom, že lze získat originální sáček nebo zásobník (věž) na kartičky? Spoustu informací najdete na stránkách http://www.hans-im-glueck.de/carcassonne. Mimo jiné bodovací tabulky k oběma Carcassonne, přehled kartiček, další varianty pravidel a každý měsíc také soutěž. Ta je možná vůbec nejzajímavější (jde o určitou obdobu solitéru), máte k dispozici 16 kartiček a omezený počet figurek (většinou 4-5). Cílem je postupným umisťováním políček získat co nejvíce bodů!

  380. Matěj Baťha

    Jednoduchá hra pro všechny

    No co ktomu ještě dodat, vždyť už jste určitě četli všechny výše uvedené chvalozpěvy. Tak já to jen v kostce shrnu.

    Největší přednosti:

    • Hra, kterou mohou díky jednoduchosti pravidel hrát i malé děti (nenechte se mást tou osmičkou na krabici:-)
      Díky veliké variabilitě zejména hracího plánu, ale i možných taktických postupů ve hře použitelných, si tuto hru oblíbí i ti již odrostlejší hráči.
    •  Hru si stejně dobře zahrajete ve dvou jako v pěti. Dokonce i v případě, že neseženete žádného spoluhráče, můžete si Carcassonne zahrát jako solitér.

      Drobné nedostatky:

    •  Náhoda ve hře je umocněna nepoměrem bodových zisků z měst oproti bodovým ziskům z cest (2:1). Takže stane-li se při hře, že jednomu hráči chodí samé cesty, jsou jeho šance na vítězství výrazně nižší.

    No a z toho vyplývá pár doporučení hlavně těm, kteří se chystají hru Carcassone pořídit a nevědí pro kterou variantu se mají rozhodnout (klasickou, nebo novější „Lovce a sběrače“): Jestliže budete hrát s menšími dětmi tak doporučuji tuto, tedy klasickou hru.
    Dáváte-li přednost menšímu podílu náhody pak doporučuji „Lovce a sběrače“. No a jestliže si prostě chcete zahrát dobrou hru s přáteli a jestli při ní rozhoduje náhoda o trochu víc nebo snad o trochu míň tak na tom vám tolik nezáleží, no tak si vyberte tu která se vám bude víc líbit:-)

  381. Jaromír Kovařík

    Carcassonne pro hráče i nehráče

    Klaus Jürgen Wrede  nepatří mezí zkušené a známé  autory her – tedy do roku 2000 nepatřil. V tuto dobu se mu totiž podařilo vytvořit dílko nevídané kvality, a to dílko se jmenuje Carcassonne. 

    Po rozbalení krabice na Vás vykouknou plata plná půvabných kartiček, jedna počítací deska a hromádka dřevěných figurek pro 5 hráčů – vše prvotřídní kvality. Návod i celé balení je kompletně české, navíc návod obsahuje velké množství obrázkových příkladů, které pomohou k rychlému osvojení pravidel.

    Vlastní hra se hraje velmi jednoduše. Každý hráč má jednu barvu figurek. Kartičky jsou společné – ty se otočí lícem dolů. Hráč na tahu vždy jednu kartičku otočí a přiloží ji k již vyloženým tak, aby na všech stranách „“pasovala““. Je to vlastně jako puzzle. Hráči se střídají ve vykládání tak dlouho, dokud nevyloží všechny kartičky. Poté hra končí. Při svém tahu mohou (a nemusí) na právě umístěnou kartičku umístit svoji figurku. Musí se rozhodnout, zda ji umístí na cestu (lupič), do města (rytíř), do kláštera (mnich) nebo na louku (sedlák). Každá z těchto postav mu může přinést body, o které právě ve hře jde.

    Hra je kouzelná a výjimečná hned v několika směrech:

    • je tvořivá (hráči společně vytvářejí krajinu)
    • může být kooperativní (2 nebo více hráčů se snaží dostavět město s cílem získat výhodu)
    • je velmi zajímavá ve dvou, třech, čtyřech i pěti hráčích (což je unikátní vlastnost, protože hry vhodné pro dva většinou nejsou vhodné pro víc a naopak)
    • je svižná (jedna partie se dá odehrát i za 15 minut, pokud si hráči berou kartičky dopředu a přemýšlejí během tahů spoluhráčů)
    • je přitažlivá jak pro začínající hráče, tak pro zkušené hráče – oběma skupinám nabízí svými možnostmi široký prostor
    • ke hře existuje velké množství variant a rozšíření pro šestého hráče s novými kartičkami
    • hru můžete postupně dovybavovat dalšími rozšiřujícími sadami: rozšíření číslo 1, rozšíření číslo 2, samostatná varianta hry Hrad obsahující rozšíření Řeka a Král, samostatná varianta hry Carcassonne Lovci a sběrači.
    • lze ji hrát také jako soliter (sám se sebou) – na co nejvyšší počet získaných bodů

    Právem Carcassonne posbíral dvě nejprestižnější evropská ocenění  roku 2001 a jeho prodej přesáhl podle dostupných informací milion prodaných kusů.

    Chcete-li vstoupit do kouzelného světa moderních společenských her, Carcassonne je to pravé.

Přidat recenzi