Hrajeme.cz

Osadníci z Katanu

Originální název:
Die Siedler von Catan, The Settlers of Catan
Rok vydání:
1995
Počet hráčů:
3 až 4
Věk:
Hra je určena pro dospělé hráče a pro rodiny s dětmi od 10 let
Doba hraní:
Dlouhotrvající hra – 60 až 120 minut
Doporučení rodiny:
Určitě vyzkoušejte, neměla by uniknout vaší pozornosti
Doporučení hráče:
Určitě vyzkoušejte, neměla by uniknout vaší pozornosti

Katalogové číslo: 11111 Kategorie: , Štítky: ,

Popis

Přeneste se v čase do doby objevných cest. Vaše lodě po dlouhé, úmorné cestě plné strádání dorazily k pobřeží neznámého ostrova. Prý se mu říká Katan! Ale vy nejste jediný, kdo ostrov objevil. I další neohrožení námořníci se vylodili na pobřeží Katanu. Muži a ženy z vaší výpravy zakládají první dvě osady. Země je naštěstí bohatá na nerostné suroviny. Postupně stavíte silnice, budujete vesnice, ze kterých později vyrostou města.

Veškeré dění na ostrově určuje výměnný obchod. Některých surovin máte dostatek, jiné chybí. Rudu za vlnu, cihly za dřevo – obchoduje se podle aktuálních potřeb na právě zamýšlenou stavbu.  Je třeba jednat promyšleně! Zakládejte vesnice na strategických místech, obchodujte výhodně, pak budete mít šanci na úspěch. Ale ani vaši spoluhráči nejsou padlí na hlavu. Vytyčte si cíl: Staňte se pánem Katanu!

Osadníci z Katanu znamenali přelom v novodobé historii stolních her. Nejen, že jsou hrou chytrou i vtipnou zároveň. Díky variabilnímu hernímu plánu se hra vyvíjí pokaždé výrazně jinak a léta vás neomrzí.

 

Rozšíření hry

 

 

Další informace

Počet hráčů

Věk hráčů

Doba hraní

Počeštění

Rok vydání

Míra náhody

Míra interakce

Míra složitosti

Míra humoru

Doporučení rodiny

Doporučení hráče

Výrobci

,

Autoři

Hra/Rozšíření

Pravidla hry:

Odkazy:

Recenze

  1. MMM

    Bola to vôbec prvá hra, ktorá ma donútila zamyslieť sa: Prečo pri hode dvoch kociek je ich súčet častejšie 7 ako 12? A prišiel som si sám na to, že súčet 7 má až 6-násobne vyššiu šancu, že nastane ako súčet 12, na čo som bol vtedy ako asi 8-ročný veľmi hrdý, keďže na to nevedelo prísť ani veľa dospelých. Pri hre neznalých majú potom hráči, ktorí ovládajú pravdepodobnosti podstatnú výhodu. Preto ma aj celkom bavila, až pokým som to nevysvetlil ostatným… :-D. Myslím, že táto hra je veľmi dobrým odrazovým mostíkom do sveta hier, v ktorých sa už treba zamyslieť, že aj šťastie nejako funguje. Zaujme hlavne začiatočníkov, pokročilých menej. Ak mám porovnať jej herné mechanizmy s modernejšími hrami tohto typu, musím povedať ako tu už zaznelo – je prekonaná. Pripadá mi ako Minecraft, ktorému už búcha po hlave Survivalcraft alebo Newtonova mechanika rozmetaná Teóriou relativity. Vážme si však to staré prekonané – pretože podobný osud čaká aj to nové, len stojí o stupienok vyššie. (PS: sorry za slovenčinu, pokus o češtinu by vyzeral smiešne :-))

  2. sirrka

    Velmi povedená hra, jednoduchá pravidla, svižná hra, děti baví smlouvání a vyměňování surovin, interakce mezi spoluhráči je fajn, že si každý nehraje jen na svém písečku. Občas trochu naštve, že inkasování surovin závisí na kostkách, a když člověk delší dobu nic nedostane, tak to moc velká zábava není.

  3. Frankie

    Asi prvni poradna deskovka, kterou jsem se dostal do deskovkoveho sveta. Nahrali jsme se toho spousty, bavilo nas to, obchodovani byla zabava i nechut zaroven, podle situace.
    Uz jsem si ji par let nezahral, a asi ani nezahraju, jsou lepsi hry, ktere tolik nezavisi na nahode.

  4. plecniak

    Už sú lepšie hry …

  5. Effka

    výborná hra ke které se často vracíme, hrajeme jí s přáteli i rodinou, doma i v hospůdce 🙂 můžu jen doporučit

  6. Tomy35

    Jedna z prvních „lepších“ her co jsem hrál. Slova jako „dej mi hlínu, dám ti dvě dřeva“ jsou stále v mé paměti, i když to první nadšení s postupem a vývojem komplexnějších her upadlo. Jednoduché pravidla, nízká časová náročnost ji řadí k ideálním začátkům s hraním deskovek. A i když je v této hře relativně málo interakce mezi hráči, emocí bylo vždy poměrně hodně.

  7. vasek

    Výborná hra pro všechny. Jasná pravidla, která se rychle naučíte.

  8. dirgesinger

    Osadníci z Katanu patří do takzvané „Velké klasické trojky“ (Ticket to Ride, Carcassone a Osadníci). Pokud máte kolem sebe nehráče a chcete je lehce uvést do Vaší oblíbené zábavy, tak šáhnout po jedné z těchto klasik, je doslova sázka na jistotu.
    V Osadnících hodně rozhodují kostky a proto se zkušenější hráči často přiklání k diplomacii (Odtud celosvětově nesmrtelná hláška „Wood for sheep.“). Herní plán je rozdělen na hexagonové políčka a každé z nich představuje krajinu, kde můžete těžit/sbírat nějaké suroviny a to jen tehdy padne li vám správné číslo na kostkách. Za suroviny si hráč kupuje akční karty, buduje vesnice, města a cesty. Vítězem se stane ten, kdo dosáhne jako první deseti bodů.
    Jednoduchá a svižná, vhodná pro všechny generace.

  9. vendulala

    Retro! Graficky i designově. Jednoduchá, svižná a nenáročná hra, ideální pro rodiny, které hry moc neprožívají, ale chtějí mít něco doma. Je to jasná volba pro zimní večery, ovšem má taky dost silný nasírací potenciál při umísťovní zlodějů a smlouvání, takže například s manželem už ji hrát nemůžu…

  10. xurbanh1

    Osadníci jsou sázka na jistotu. Hru se naučila i naše babička! Kdykoli přibereme do hry někoho nového, je schopný během pár minut hrát a nestalo se, že by hra někoho nudila. Nejlepší je, že k získání vítězných bodů nemusí vždy vést jen jedna cesta. Stává se, že ostatní jsou tak zahleděni do počítání svých měst a vesnic, že vůbec nepočítají s tím, že si někdo závěrečným tahem udělá dva body za největší vojsko, nejdelší cestu a ještě vyloží desátý vítězný bod. To je pak ovšem ohodnoceno spoustou křiku, že to snad není možný. Taktéž obchodování se surovinami bývá sranda. Někdy tak veliká, že se páry pohádají. Protože proč by mu drahá polovička neměla chtít vyměnit dřevo, když on ho zrovna potřebuje? No protože na něj přece kašle a záměrně hraje proti němu! 😀 Naštěstí se u Osadníků zatím nikdo nepopral. 😀

  11. Slado42

    Nestárnoucí klasika na trhu i mezi širším publikem hráčů. Pro zkušenější už moc není, jelikož se dá najít mnoho podobných her s menším prvkem náhody. Nicméně i Osadníci vyžadují zkušenost a není už náhodou, že na turnajích většinou vyhrávají ti samí hráči. Osadníky vždy rád vytáhnu s nehráči, nebo na oddech se zkušenějšími. Baví mě totiž stále.

  12. cSf.Loser

    Pro mne hrozně zvláštní hra, která mi vůbec nesedla. Graficky je dle mého názoru hra otřesná. Pravidloově asi jednoduchá, ale zkušenější hráč získá výhodu v podstatně už při setupu a pak? Pak už to záleží jen a jen na štěstí. Ano můžete ovlivnit, kam stavíte své vesničky, ale když to nepadá tak s tím vůbec nic neuděláte. Chcete obchodovat? no to sice můžete, ale každý protihráč vidí co potřebujete a proč to chcete a proto obchody nejsou možné a pokud ano tak za nehoráznou cenu. Prostě z té hry mám hrozný pocit a byl jsem rád, že skončila.

  13. Plastík

    Touhle hrou začínáme 8 z deseti hráčských večerů. Je to legenda mezi deskovými hrami. Každý by ji měl mít aspoň 5x zahranou. Obchodní, strategická a hlavně zábavná.

  14. pAndulka

    Skvělá časově i na pochopení nenáročná hra. Vždycky si ji ráda zahraju – i několikrát za sebou. Mám ji dokonce ve dvou kusech. Pro mě má hra vyvážený poměr strategie a náhody a také přiměřenou možnost poškodit protihráče. Variabilita hracího plánu dělá každou hru o trochu jinou a vyžaduje volbu přiměřené strategie. A ačkoli je uvedený počet hráčů 3-4, hra je zábavná a napínavá i pro dva hráče. Naopak ve čtyřech hráčích už je na plánku poněkud těsno.

  15. Nathien

    Dobrá hra na uvedenie nových ľudí do sveta stolných hier. Pre „profíkov“ už je trochu prežitá a dajú sa nájsť aj lepšie – menej závislé od náhodného hodu kockami.

  16. Behe

    Věčná klasika. Na několik let na ni zapomenete a když na ni narazíte, musíte si ji zahrát. Rychlý setup, jednoduchá pravidla, přístupnost… to vše dělá z Osadníků výbornou hru, kterou si můžete zahrát v podstatě s kýmkoli.

  17. Razer

    Evergreen. Často se k této hře vracíme. Ideální v max. počtu hráčů. Snadná pravidla a občas uspokojující kombinace. Problém nastane když člověk špatně hru rozehraje a pak po zbytek hry nemá moc co dělat, protože mu nepadaj suroviny. Hra je hodně konfliktní, zažil jsem u ní nespočet partnerských hádek:) Z dnešního pohledu už zaostává co se týče kvality zpracování herních komponent.

  18. Xaws

    Lehká budovatelská hra, vhodná i pro děti. Hod kostkami do ní vnáší prvek náhody, takže mají všichni šanci. Někdy je při nevhodném rozestavení vašich vesnic na začátku frustrující, jelikož nemáte zdroje a pak jste ve hře jen do počtu. Většinou je ale hra napínavá až do poslední chvíle.

  19. Uranman

    Dobra hra, ktora je vsak na moj vkus (bez rozsireni) dost o nahode.
    Tuto hru hravame s kamaratmi a rodinou pomerne casto, avsak pouzivame karticky z rozsirenia Kupci a Barbari namiesto hadzania kociek. S tymito kartickami je tato hra takmer dokonala. Nuti vas premyslat niekolko tahov dopredu, musite mat dobre vyjednavacie schopnosti pri „tradovani“ surovin a navyse pri nahodnom rozmiestneni cisel a karticiek krajiny, odokryva takmer nekonecne mnostvo moznosti.
    Povodna hra, kde sa hadze kockami je vsak viac o nahode a po istej dobe pridete na to, ze ak nestihnete postavit svoju dedinu/mesto na najcastejsie padajuce cisla, je takmer nemozne vyhrat.
    Ak by som mal niekomu odporucit nejaku trosku zlozitejsiu hru pre zacinajucich hracov, bola by nou takmer urcite osadnici z Katanu. Velmi rychlo si osvojite zaklady a je to idealny vstup do sveta deskoviek.
    Moje sucasne hodnotenie je ovplyvnene tym, ze ju doma hrame neustale dokola a mozno by to chcelo istu pauzu, aby som sa opat navnadil na dalsie hry.
    V konecnom dosledku vsak ide o dobre prepracovanu a vybalansovanu hru, ktora urcite potesi vsetkych zaciatocnikov ale aj pokrocilych hracov, hladajucich hru pre maximalne 4 hracov na maximalne 1 hodinku.

  20. mousimo

    Naše nejoblíbenější hra, kterou hrajeme již pět let a pořád nás neomrzela. Nejlepší je ji hrát ve třech, nebo v rozšířené verzi pro 6 hráčů ji hrát v pěti. Super

  21. Mates2003

    Patří do trojky mých nejoblíbenějších her, Vždy se hraje jinak a to je na ni tak dokonalé.

  22. SarkaB

    Osadníci z Katanu, stejně tak jako Carcassonne, podle mě patří mezi základní stolní hry, které by měl každý správný hráč deskovek znát. U nás v rodině to byla první stolní hra, pokud nepočítám domino, člověče nezlob se a dostihy a sázky a všichni jsme si ji prakticky ihned oblíbili. Možná právě díky tomu, že to bylo úplně něco jiného, než jsme do té doby hráli.
    Jednoduchý herní systém, lehká pravidla a poměrně svižné tempo udržely pozornost i u mého mladšího bráchy, takže tuto hru mohu doporučit i rodinám s dětmi. Nejoptimálnější pak je, když se hraje v plném počtu, ale i ve třech se dá užít kopa legrace. Někoho možná může odradit náhoda u házení kostek, nebo fakt, že když vám nepřijdou ty správné suroviny, tak už se ztráta dohání hůře, ale všechno jde, když se chce. I když v dnešní době díky ostatním kamarádům hrajeme spíše jiné a náročnější hry, stále se k Osadníkům ráda vracím. 🙂

  23. Tindo

    Osadníci z Katanu jsou dobrou hrou, která ani po dvaceti letech od svého vydání neztrácí své kouzlo. Díky své jednoduchosti a zajímavému mixu různých prvků jsou velmi dobrou vstupní branou do světa moderních deskových her. Z pohledu náročnějšího hráče se Osadníci z Katanu jen těžko vyrovnají současným nejoblíbenějším hrám, ale stejně je milé se k této hře jednou za čas vrátit, protože má v sobě tajemné nostalgické kouzlo.

    Téma osidlování ostrova hezky prostupuje hrou. Během dlouhých let se také postupně zkvalitňuje grafický kabát hry, kde nejnovější vydání rozhodně nezaostává za současnými hrami. Michael Menzel, autor nejnovější verze, rozhodně patří mezi nejtalentovanější ilustrátory deskových her.

    Osadníci z Katanu jsou podle mne dobrou hrou především proto, že hráči staví svá sídla na společném omezeném prostoru. Rozvoj jednoho hráče je tak často zhatí plány druhého. To vytváří pěkný prvek soupeření bez toho, aniž by jeden hráč druhému cokoliv vybudovaného zničil nebo dobýval. Tento princip ještě doplňuje náhodné přibývání surovin na základě hodu kostkou, obchodování mezi hráči a skryté akční karty, které mohou zajímavě a nečekaně ovlivnit hru i výsledek.

    Pokud hledáte podobně přístupnou a jednoduchou hru, ale s jiným tématem, možná by vás mohla zaujmout hra Ticket to Ride. Alternativou pro náročné hráče může být hra Terra Mystica.

  24. Spud.Murphy

    Na tuto hru jsme slyšeli jen chválu, tak jsme si ji půjčili z knihovny. Dobře jsme udělali, že jsme si ji hned nekoupili. Nemůžu říct, že hra je špatná. Myslím, že pro rodiny s dětmi dokonce dost dobrá, ne však pro náročnější hráče. Samozřejmě, hráli jsme to bez rozšíření a možná s nimi to teprve dostane grády, ale to posoudit nemůžu. Proto hru nezavrhuji a s rozšířeními ji dám ještě šanci. + jednoduchá pravidla, – velký podíl náhody, počet hráču jen 3 nebo 4.

  25. Peet

    Dobrá hra, hodně záleží jak se kdo dokáže prosadit a „vnutit“ ostatním své potřeby. Jako nevýhoda se mi zdá, že je občas některý z hráčů brzy „odříznut“ a prakticky tak ztrácí šanci na výhru. Především při hře 4 hráčů už se zdá ostrov poměrně malý. Takže ideální počet pro hru jsou 3 lidé 🙂

  26. cornello

    Hra osadníci z katanu mě přišla jako obyčejná hra. Hru bych si nekoupil ale možná to bylo způsobeno partou lidí, se kterými jsem to hrál. Při další možnosti si zahrát osadníky, aktualizuji hodnocení. Dávám tomu naději, vypadalo to dobře.

  27. konrad

    Skvelá klasika, nenáročná na rozmýšľanie. Hra je zvyčajne svižná a netrvá dlhšie ako hodinu.
    Jediné malé bezvýznamné mínus je obmedzený počet hráčov 3 alebo 4, čo sa ale dá jednoducho vyriešiť zakúpením expanzie.

  28. mnaulinka

    Skvělá hra, kterou si rádi zahrajeme i ve dvou – dává nám to naopak větší prostor k vymýšlení různorodých strategií.

  29. Orel91

    Tuhle hru jsem hrál již mnohokrát a určitě ještě mnohokrát budu. Patří totiž ke klasice v mé sbírce. Byť je základní princip jednoduchý (což není na škodu), tak prvek náhody (při hodech kostkou či v akčních kartách) v kombinaci s prvkem smlouvání s ostatními hráči zajistí, že vás hra neomrzí ani po mnoha opakováních. Díky lehce pochopitelným pravidlům je hra vhodná i pro mladší hráče, což přináší možnost zapojit do hry celou rodinu. Lehce omezující může být pak nutnost alespoň tří hráčů, která se však dá eliminovat vhodným rozšířením (např. Kupci a Barbaři), jež navíc dá hře zcela nový rozměr.

    + Jednoduchá, pravidla nejsou náročná
    + Vhodná i pro mladší hráče
    + Neomrzí ani po mnoha opakováních
    + Pěkné grafické zpracování a figurky

    – Bez rozšíření nelze hrát ve dvou

  30. cake007

    Perfektní hra, kterou hrajeme s přáteli pokaždé, když se vidíme. Velice nás baví zákeřnosti, které se díky akčním kartám dají podnikat. Doporučuji hráčům hodně smlouvat, protože díky smlouváním se posouváte hodně kupředu. jediné co mi tu chybí je větší zákeřnost akčních karet, snad příště v nějakém rozlišení 🙂

  31. lenulefazole

    Snad první hra z oslav a posezení s přáteli! Máme ji léta a stále se k ní vracíme. Doporučuji.

    Dětem jsme koupili Osadníci z Katanu junior a až na malé nedostatky, které popíšu právě u juniorských osadníků, se dětem hra moc líbí.

  32. matewr

    Osadníci jsou asi nejznámější moderní deskovou hrou v Čechách. Nutno říci, že zřejmě oprávněně, hlavně díky nenáročnému, ale chytlavému tématu osidlování a také zásluhou toho, že nabízejí vysokou míru interaktivity mezi hráči v podobě obchodování. Právě tento fakt dokáže i z náhodné hry udělat hru vyváženou, ale stále napínavou. Samotné téma je lehce pojato a tím pádem se do něj snadno vklouzne i nehráčům a přitom hra stále působí vcelku atmosfericky. Pro také hraje variabilní hrací plán, což dělá z každé hry unikátní zážitek. Bohužel je zde také docela dost záporů. Zaprvé je hra z valné většiny o náhodě, která se jen těžko ovlivňuje a z velkou pravděpodobností, právě ona bude rozhodovat o vašem úspěchu, či neúspěchu. Za druhé je hra nevyvážená, k vítězství většinou vede jen jedna nebo možná dvě osvědčené cesty a poté už záleží na spoluhráčích a náhodě jak vám budou nápomocni. No a za třetí hra se dá hrát jen ve třech a ve čtyřech. Více hráčů a hlavně varianta duelu, by hře více než prospěla. Celkově se ale stále jedná o dobrou hru, která už však byla překonána mnohými jinými deskovými hrami.

  33. Kentril

    Velmi znama hra v Ceske republice. S touto hrou se poradaji turnaje, ackoliv nevim, jak je mozne, ze prave s touto hrou, kdyz tam rozhoduje hodne nahoda. Mozna, aby vyzkouseli rychle strategicke mysleni hracu. Cekal jsem, ze hra bude o necem jinem. Zrejme si ji v cesku hodne zamilovali pro jeji nenarocnost. S malymi detmi se da hrat a neni prilis slozita. Pokud nebude nejhur, tak po teto hre zrejme nesahnu.

  34. XiQiX

    Pro mě osobně velké zklamání a velmi nudná a nezajímavá hra v které se všechno točí kolem náhody tudíž člověk nemůže hrát. Připomíná mi člověče nezlob se, které absolutně nesnáším. Nechápu jak může být tak populární.
    Pokud chcete hrát s šestiletými dětmi, tak vám tato hra postačí, ale pokud chcete opravdu hrát, tak Vám tuto hru opravdu nedoporučuji.

  35. chajim

    Staří dobří Osadníci. Pro mě hra, která neomrzí. Pokud s deskovkami začínáte, tak je to jasná volba. Tahle hra totiž chytne, alespoň na začátku herní dráhy, téměř každého a pokud se řekne rodinná hra, tak si vybavím přesně tuto hru. Hod dvěma kostkami na začátku kola vnáší do hry moment napětí. Budování měst a silnic není tak úmorně nepříjemné jako u jiných budovatelských her, kde musíte kostičku vytěžit, položit na plán, sebrat z plánu apod. Zde jen zaplatíte příslušné karty a stavíte. Nejlepším prvkem hry je pro mě však obchodování, které do hry přináší prvek interakce se spoluhráči. Není to tedy ten typ hry, kdy každý sedíte zadumaně nad deskou a přemýšlíte o svém dalším tahu. Zde spolu mluvíte, smějete se, vyjednáváte.

  36. Pedestrian

    Kvalitní hra, prověřená časem. Už ji tolik nehráváme, ale raz za čas ji vytáhneme a vždy baví.

  37. matewr

    Pěkná diplomatická hra, která je vhodná hlavně jako zasvěcení do moderních deskových her.

  38. amek

    Osadnici z Katanu
    Jednoducha deskova hra pro 3 az 4 hrace. Plan se sklada z jednotlivych hexu s motivy krajiny. Kazdy typ krajiny produkuje urcitou surovinu. Na kazdem hexu je umistene cislo 2-12 a kazdy hrac ve svem kole provede hod 2k6 aby se zjistilo ktere suroviny jsou v tom kole vyprodukovany. Pomoci techto surovin hrac nakupuje cesty, osady a mesta, ktera poklada na spojnice jednotlivych hexu a tim zabira nova mista na mape ostrova Katan. Cilem hry je nasbirat 10 bodu. Krome bodu za osady a mesta jeste hraci bojuji o nejdelsi cestu a nejvetsi armadu. Zabavny aspekt hry je zlodej, ktery se premistuje na jakykoliv hex vzdy kdyz nektery z hracu hodi 7.

    Diky hodum kostkou je v teto hre pomerne vysoky prvek nahody. Nekdy i osady postavene na nejvice nepravdepodobnych cislech mohou zvratit hru. I proto tato hra vyzaduje pevne nervy a umeni prohravat. 🙂

    Pokrocili hraci mohou rozestavit plan ostrova Katan nahodne a ziskat tak pokazde naprosto jinou hraci plochu. Hra je tedy silne variabilni a hned tak se neomrzi. A kdyby nahodou, maji Osadnici ruzna rozsireni, ktera hru spestri, nicmene i prodlouzi.

    Poznamka: prestoze na obalu je napsano, ze hra je urcena pro 3-4 hrace, bavime se u ni pomerne dobre i ve dvou.

    Narocnost pravidel: nizka (2/5)
    Zabavnost: vysoka (5/5)
    Variabilita: vysoka (4/5)
    Faktor nahody: vysoky (4/5)

    Ohodnoceni: 4/5

  39. Atik-Dick

    Pustý Katan nebo bohatý ostrov?
    Tahle hra v základu už má třetí verzi, mé hodnocení se bude dotýkat všech, eventuelně co se týká herního materiálu budu hodnotit každé vydání samostatně.
    Ačkoli myšlenka „“obsazování území a sbírání výnosů““ není až taknová, geniální myšlenka je v různosti herního plánu. To dává této hře originalitu. V umísťování číslic na jednotlivá pole a v dřevěné verzi i možnost různosti položit přístavy nutí hráče budovat taktiku hry ad hoc – každou jednotlivou hru osobitně. Další, bezesporu velkou výhodou pro začínající hráče, je možnost bez zdlouhavých potíží vytvořit jednoduchou variantu – poušť doprostřed, pořípadně umístění některých polí na konkrétní místa. I když se to úplně neshoduje s pravidly, ale pokud se hráči na tom domluví, neviděl bych v tom problém. A to všechno ještě umocněno dvěma kostkama, kde sice statistická pravděpodobnost nějaká je, ale není radno se na ní spoléhat. (Loni na turnaji v Budějovicích při jedné hře ze sedmi hodů padla třikrát dvanáctka a dvakrát dvojka; na mistrovství republiky v rámci festivalu Deskohraní v jedné hře tři kola nepadla osmička vůbec, po jedné osmičce pak asi dvě kola taky nic.) Taky to dává nutnost budování jiné taktiky ve třech hráčích, jiné ve čtyřech hráčích.
    Pravidla jasná, stručná, srozumitelná, a v dřevěné verzi je skrácený návod úplně pochopitelný i pro nechápavé. Při hodně přemýšlivých hráčích doporučuji stannovit čas na tah, jinak se hra může protáhnout i na dvě – dvě a půl hodiny. (Mimo to, že je pak člověk nervóznější.) Osvědčilo se nám 20 -30 sekund na tah. Turnajová verze 90 minut plus dvě kola má nevýhodu, že první může záměrně zdržovat hru.
    Horší je to už s kvalitou herního materiálu. V dřevěné verzi se mi pohodlně vešlo do krabice i rozšíření pro 5-6 lidí, a nemusel jsem to mačkat. Černé plátěné pytlíky – údejně na přenos hry – jsou zbytečné. Krabice je na nošení v ruce dobrá, v batohu v těch pytlích stejně riskujete pokřivení. Podle mne jsou opravdu k ničemu. Velikost a materiál herních polí a karet nákladů plus cesty a vojska – tvrdý karton – přijatelný, kvalita kartiček surovin taky přijatelná, grafika dostačující. Herní materiál – města,vesnice, cesty – v dřevěné verzi na úchop dobrá. Škoda, že pole moří a přístavů nejsou spojená. Při drncnutí do hry nebo stolu se to všechno rozbije. Tento problém vyřešili v novší verzi, ale tím dali napevno uspořádání přístavů – kde se úplně nestřídá přístav 2:1 a přístav 3:1. Hodně nepraktické v této verzi je na úchop do prstů vesnice a cesta. Designově je to sice hezké, ale nepraktické. Tohle se tedy hodně nepovedlo!!! Hezké, levné a nové ještě neznamená i lépe praktické. V poslední verzi grafiku karet udělali opravdu hezkou, ale nevyváží to (pro mne) nepraktičnost herního materiálu. Ideální by bylo další verzi udělat znovu dřevěnou, skládací moře s opravenými přístavy, a grafiku karet tu nejnovější.
    Ačkoli je to moje srdcovka a já jsem této hře propadnul, dávám 5 bodů proto, že při hře v pokročilejším stavu se projevuje „“hráčska škodolibost““ – přemlouvání hráče, který přesouvá zloděje, proč má poškodit soupeře místo mne. Někdy je to opravdu k smíchu. A jak jsem psal při recenzi Dobyvatel vesmírů, hraní her je vždycky závislé na náladě a na partě hráčů. Takže hraju všechno možné a hraju to rád, protože si u toho odpočinu a někdy i zasměju.

  40. Jennda

    Osidlování jednoduše a zábavně
    Hra Osadníci z Katanu spustila boom moderních společenských her. A není se čemu divit. Kdo jednou okusil, opět chce zase a jentak chtít nepřestane. V čem že spočívá kouzlo mocných Osadníků? Velká jednoduchost a mnohem větší zábavnost. Neznalého kamaráda naučíte pravidla za dvě minuty a za to je vám odměnou 30 minut svižné zábavy.
    Zpracování nového vydání je brilantní. Do detailu propracované figurky měst, cest a vesnic jsou pastvou pro oči. Zvláště, když se jimi plní barevná pole ostrova. A s každým zakoupeným rozšířením se tento pocit násobí.
    A o co že to vlastně jde? Váš národ dorazil k neobydlenému ostrovu Katan a rozhodl se zde usadit. Jenže nebyl jediný. Je třeba zabrat rychle nejlepší místa pro těžbu surovin, jinak na vás nic nezbyde a váš rozvoj bude značně pomalý. A když nějaká surovina chybí, je třeba zapojit vyjednávací schopnosti a pokusit se to vyřešit obchodem s ostatními národy.
    Plus je určitě jednoduchost pravidel a svižnost hry, nikdy nemusíte dlouho čekat, než přijdete na řadu, protože hrajete prakticky pořád. Dále je pozitivem zpracování hry a vysoká míra komunikace, ta mi občas u her dost chybí. Zde si jí užijete do sytosti.
    A jaké že má tato legenda mínus? Stačí jen říct, že hlavním určujícím prvkem ve hře jsou kostky. Sice je zde pokus nádohu eliminovat a pracuje se s pravděpodobností, ale přesto je ve vyšší míře přítomna.
    To je ale také jediné myslitelné negativum a určitě by vás neměla odradit od vyzkoušení. Jak už jsem předeslal na začátku, kdo jednou okusil, opět chce zase a jentak chtít nepřestane.

  41. rulen

    Skvělá a zábavná hra
    Hned po Agricole asi nejzábavnější hra, kterou si můžete zahrát ve 3 nebo 4 lidech. Vaším úkolem je osidlovat ostrov Katan, stavět cesty, vesnice, které pak můžete (většinou i musíte) přeměňovat na města. Cílem potom je dosáhnout určitého počtu bodů dříve než soupeři.
    Na hře se mi moc líbí to, že se při ní dost komunikuje. Můžete totiž se spoluhráčem obchodovat a vyměňovat si suroviny, které potřebujete ke stavbě.
    Ve hře také funguje figurka zloděje, který se aktivuje hodem kostek s číslem 7. Hráč, kterému padne toto číslo, zloděje přesouvá a vytahuje si kartu od toho hráče, kterému zablokoval nějaké pole na ostrově. Pozor!! V tomto ohledu může dojít i na hádky a někteří hráči se mohou naštvat a třeba vám i začít škodit.
    Hra je strategicky založená, hodně záleží na položení vašich prvních dvouch vesnic. Je důležité si vybrat správné místo tak, abyste měli příjem potřebnách surovin a také, abyste měli kam rozšiřovat váš vliv.
    Nevím, jestli brát hod kostkami jako negativum nebo pozitivum hry. Ano, náhoda zde jistě hraje svou roli, ale je omezena čísly, která jsou umístěna na jednotlivých polích a tak si můžete říkat, že když je např. na lese umístěno číslo 8 nebo 6, tak budete padat také nejčastěji a vy budete mít tedy velký příjem a budete pořád získávat dřevo. Někdy si ale kostky řeknou, že bude více padat 5 nebo 10, s tím už ale nikdo nic nenadělá.
    Sečteno a podtrženo, Osadníci z Katanu jsou hrou, která mě baví už hodně dlouho a věřím, že ještě hodně dlouho bude (což bude samozřejmě o dost jednodušší, koupíte-li si nějaké rozšíření). Všem bez rozdílu doporučuju!

  42. divisek

    Osadníci 3D
    Osadníky hraji již dlouho a rád. A to i se spousty rozšířeními. Proto jsem asi neodolal a koupil si tuto hru v limitované edici 3D. Dlouho mě odrazovala cena,ale nakonec jsem nevydržel. Přijde mi unikátní použít na deskovou hru 3D formát a to nejen na postavy,což je již běžné, ale i na herní plán, což je ojedinělé. Je ale pravdou, že si to může dovolit jen některá hra. Nedovedu si totiž představit třeba hru civilizaci ve formátu 3D. Ale zpět k osadníkům. Při serfováni na internetu jsem zjistil,že je výhodné hru objednat z USA,neboť např. cena hry z Německa vyjde klidně i o 4000,-Kč více. Je ale potřeba i v USA hledat. Lze najít rozdíl i o 80 dolarů. Zpět ale ke hře. Je v pěkné dřevěné truhle s kovovými držáky. Uvnitř pak najdete krásně vytvořené krajiny. V celku sestavené to vypadá úchvatně. Malinko nezvyk, páč za horami neni vše vidět:-)Města, vesnice a cesty jsou také supr, je možno na ně kouknout na zahraničních stránkách. Potěšily mě i nové karty a to jak se surovinami, tak s událostmi. Je to prostě jak nová hra. Akorád má člověk strach na tu hru sáhnout,aby něco nerozbil. Ale je dobře udělaná,takže bych se nebál. Každopádně se ta hra musí vidět. Na závěr jen – VYPADÁ SUPER :-))

  43. BuBen

    Stále herní elita
    Strategická desková hra pro 3–4 hráče (s rozšířením 5-6), kteří se snaží na ostrově vybudovat co nejvíce vlastních vesnic a měst. Suroviny pro stavbu hráči získávají ze zdrojů rozmístěných po celém hracím plánu. Strategickým zakládáním nových osad mohou získávat více materiálu na stavbu. Na hracím plánu náhodně rozprostřeným z 37 šestistranných dílků, hráči staví své cesty a vesnice a to vždy na rozhraní více polí. Na každém šestiúhelníku leží číslo od jedné do dvanácti, které symbolizuje, kdy z daného políčka berete surovinu. Každý hráč při jeho tahu hodí dvěma kostkami a součet určí, která pole právě vynáší – hráči, kteří mají vesničky na kraji těchto šestiúhelníků si vezmou jednu danou surovinu. Následně může hráč, který je právě na tahu, obchodovat a smlouvats ostatními, aby získal suroviny pro stavbu. Stavby a některé karty, které se dají nakoupit za suroviny, jsou bodované tzn. hru vyhraje ten, kdo nejdřív získá stanovený počet bodů (závisí na počtu hráčů). Hra je tedy kombinací náhody (hod kostkami), strategie (rozmístění vesnic a měst) a do jisté míry i komunikačních a sociálních dovedností (vyjednávání a předvídání chování protihráčů). Když tyto ingredience smícháte do hromady, okořeníte hezkou pointou a přizdobíte úchvatným barevným provedením, dostanete úžasnou a zároveň užitečnou zábavu pro jakoukoli příležitost.
    Ať už chcete koupit svou první nebo stou hru je tato hra dobrá volba.
    Klady
    • rozvoj strategického myšlení a komunikačních dovedností
    • možnost budování a rozvoje vlastního ,,státu“
    Zápory
    • velký vliv náhody

  44. naemo

    Váháte-li, tak určitě kupte
    Osadníci z Katanu, byla první stolní hra kterou jsem si před lety koupil a je jedna z mála, ke které se velmi rád vracím. Původně jsem si asi jako většina lidí, co se stolními hrami začíná, pokládal otázku, zda to za ty peníze stojí… Odpověď je: STOJÍ!!!!!
    Obzvláště si myslím, že osadníci jsou jednou z her, která je vhodná jak pro začátečníky, tak pro staré hráče. Pravidla jsou vyvážená, nejsou triviální, ale ani moc složitá a umožňují velkou variaci strategií.
    Přesto jsou zde některé možné nevýhody: Za prvé základní verzi nemohou hrát dva… Ano je rozšíření, které to umožňuje, ale přesto mi to trochu vadí. Dále pak mi dnes vadí nové provedení, kde jsou domečky a cesty plastové… Původní dřevěná verze je o moc hezčí. A s tím souvisí i další problém, Albi pro starší dřevěné verze již nevyrábí rozšíření.
    Přesto koupi této hry vřele doporučuji 🙂

  45. Dušan Takáč

  46. BartaIV

    Konečně zajímavá a variabilní hra
    Pod stromeček nám Ježíšek nadělil osadníky z Katanu. Dlouho jsme na ně jen koukali, člověk neví zda hra stojí za takové peníze. No rozhodně stojí!!! Zakoupili jsme rozšíření pro 5 a 6 hráčů, zvýšili cílový bodový limit a o zábavu je postaráno. Dnes jsme koupili i rozšíření o Atlantis…… 🙁 Dle našeho názoru je zakoupení rozšíření o Atlantis zbytečným mrháním penězmi. V kamenném obchodě rozšíření stálo 605,- Kč a rozhodně za tu sumu nestojí. Blíže k Atlantisu u této hry!! Ale jinak jsou Osadníci SUPER!!
    Bártíci

  47. hruska

    Příjemná rozmanitost Osadníků
    Blíží se Vánoce, tak brousím po nových hrách nebo rozšířeních. 🙂 Tady koukám, že rozšíření Města a rytíři má být vydáno ve variantě plastové verze. Je možné ještě zakoupit toto rozšíření v dřevěném provedení k původní verzi Osadníků?

    Jinak Osadníky hrajeme s dětmi skoro dva roky a jsou úplně super! Jakožto konzervativní člověk jsem zpočátku odmítal rozšíření, ale nakonec jsem se nechal ukecat na „“Osadníci z Katanu: Námořníci““. Vůbec to není špatné, jen to dá trochu víc práce při stavění. Většinou to střídáme, jednou základní varianta Osadníků, jednou s Námořníky. To pak jsou líté boje o nejdelší obchodní cestu, která může být s loděmi opravdu pěkně dlouhá! Další moje oblíbená novinka v tomto rozšíření je zlatý důl, který umožňuje zvolit si libovolnou surovinu. To se potom buduje jedna radost.
    Přiznám se, že zatím hrajeme hlavně základní počáteční rozestavění podle návodu. Těším se, že letos o svátcích, až bude více času, zkusíme zaexperimentovat s vytvořením vlastních výchozích pozic. Uvidíme 🙂

    Hraní zdar, Osadníků zvláště!

  48. trupik

    Herní klasika

    Hra Osadníci z Katanu je dnes již skutečně legendární, byla to právě tato hra, která spolu s Carcassonne odstartovala dnešní boom moderních deskových her u nás.

    Jestli nějakou hru lze označit za herní klasiku, jsou to právě Osadníci z Katanu. Právě tato hra přivedla k hraní mnoho lidí, kteří předtím znali pouze Dostihy a sázky. Hru vřele doporučuji všem herním začátečníkům. Pokročilí hráči ji už určitě znají.

    Celou recenzi si můžete přečíst na https://trupik.aspweb.cz/deskove-hry/osadnici-z-katanu.aspx.

  49. Marcelinka

    rozšíření
    Hra je opravdu supr, hrajeme ji už dva roky….bohužel jsme koupili hru s plastovými figurkami a pořád čekáme na další rozšíření, které bylo slibováno v září 2007. No snad se výrobci pochlapí a budeme mít dáreček pod stromeček. Jinak doporučuji rozšíření Atlantis, je už s plastovými figurkami a je fakt supr.

  50. hony

    Rozšíření

    Hra je skutečně super, ale pozor při nákupu jejich rozšíření. Zakoupil jsem hru Osadníci z Katanu v nové verzi a při pozdějším nakupu rozšíření Města a rytíři jsem zjistil, že hra a její! rozšíření se nedají dohromady kombinovat !!!!

    Pozn. redaktora: Jak již bylo řešeno i přímo na této stránce v diskusi, v několika případech došlo k zakoupení zbytků původních dřevěných rozšíření k nové plastové verzi Osadníků. Tyto problémy jsou téměř všechny vyřešeny a v průběhu tohoto roku nás čeká vydání rozšíření k nové verzi. Pavel „“Pogo““ Prachař

  51. Ellenna

    Doporučuji!
    Skvělá hra! Máme ji od vánoc a hrajeme ji vytrvale stále dokola. Čerstvě jsme zakoupili i rozšíření Atlantis a hra se tím rázem změnila a taky pěkně natáhla 🙂 Vřele všem doporučuji :o)

  52. p.Lachtan

    recenze
    Osadníci z Katanu jsou zajímavá, poutavá hra, která je hodně o strategii. Trochu mě ale štve rozšíření hry, které myslím kazí hru tím, jak je překombinované a složité.Také je škoda, že se nedají Osadníci spojit s Městy a rytíři. Kdo by chtěl hru zakoupit, měl by se předtím rozhodnout, kterou verzi si pořídí. Já osobně dávám přednost první verzi, která je podle mě povedenější.

  53. Pančo

    Jak škodit…
    Pod stromečkem nám ježíšek nechal tuto geniální hru,ktrá dlouho v šuplíku nevydrží. Je pravda, že pro hard-core maniaky to není ta pravá, ale pro normální lidi je to bezva volba.
    Někteří si tu ztěžovali na nemožnost nějak výrazněji škodit protihráčům… S kamarády jsme vymysleli způsob, jak to zrealizovat… a to tak, že jsme vyrobily několik nových bonusových kartiček „“VOJSKO““. Hráč, který si ji vytáhne, může (draze) vycvičit armádu a zničit někomu vesnici, nebo silnici. Zkoušíme to s cenou za výcvik 2 karty od každého druhu, ale záleží na vás, jak to upravíte…:o)

  54. Slider

    Paradicka

    Pred vianocami som si kúpil Osadníkov a odvtedy to furt hrávam. Je to úplná paráda. Zo začiatku som trochu nedôveroval náhode, ktorú do hry prináša kocka,ale po prvej hre som zistil, že bez nej by to nebolo ono. Doporučujem každému, kto má rád budovatelské hry, fakt super záležitost.

  55. Žokej

    Trošku o náhodě
    Četl jsem Vaše recenze a přijde mi, že hra o náhodě je. Kostka v ní totiž hraje významnou roli, protože za tak málo hodů nelze hovořit o pravděpodobnosti (myslím tím vyrovnanost hodů).
    Hru jsme docela hodně hrávali před rokem a nějak se u nás chytlo pravidlo, které hru posunuje někam dál. Jde o příslib neboli půjčku. Nemusíš jako zoufalec čekat na svojí trojku a pětku, která prostě nepadá a půčíš si na rozvoj u kamarádů za příslib karet. Třeba seno za 3 přísliby nebo podobně. V chvíli, kdy obdržíš jakoukoliv kartu, musíš nejdřív splácet dluhy a platí pochopitelně pravidlo o zákazu upřednostňování věřitelů.
    Ještě jedno pravidlo. Zloděje lze uplatit. V našem pojetí hry se zloděj za celou dobu nepohne a hození sedmičky skoro automaticky znamená příjem karet od protihráčů (úplatek za to, že nedám zloděje právě na tebe).

  56. CzechCloud

    Nejlepsi model obchodni stragie
    Co k tomu mám ještě dodat ? To, že se jedná o nejlepší model obchodní strategie, všichni víme. Úplně přesně jako obchodovaní na burze, či podnikání konkurentů v jednom oboru. Tato hra opravdu není o náhodě, a za těch mnoho let, co ji hraji, jsem se o tom již mnohosetkrát presvědčil. Geniální a neopakovatelné. Lepší už je asi jen Civilizace a Puerto Rico.

  57. Komár

    Všichni máte trochu pravdu
    Každý tu svoji samozřejmě :-)) Rozumím vrozeným stratégům, vytočeným vrtkavostí kostky.. „“jaktože 9 za celou hru padla jen několikrát, když ty tvoje trojky padaly furt?!!““ Stejně tak trochu chápu opačnou stranu, která by si Osadníky nejradši předělala na Člověče nezlob se. Však vynalézavostí uvedenou v předchozích příspěvcích lze jeden nebo druhý prvek potlačit.
    Osobně vyhledávám hry, které spojují prvky obého. Díky tomu originální Katani nutí mého 8letého syna přemýšlet a zároven mu dávají šanci nade mnou vyhrát, aniž bych mu musel „“pomáhat““ 🙂
    Nechal jsem si v podobné diskuzi poradit pravidlo omezující pohyb zloděje jen na sousední políčko. Můžu to doporučit všem těm, kteří se bojí, že jako zdatní hráči na sebe soustřeďují nežádoucí pozornost protivníků 🙂
    Rozšíření jsem ještě nehrál, ale do Námořníků a nějakých scénářů s nimi půjdu, protože jinak jsou ty hexy s mořem vlastně úplně na nic, a to je škoda. Při srovnání třeba s Carcassonne mi trochu vadí arzenál dřevíček a kartiček, pokrývající stůl, proto nedávám plných 5 bodů. Ale i tak je fajn!

  58. bixinel

    Prvá hra, v ktorej sa len nechodí s panáčikom
    Osadníkov som dostal roku 2005 na Vianoce. Hra ma hneď zaujala, už len preto, že sa v nej nechodí len panáčikom.(takých hier mám spústu). Hra zaujala nielen mňa, ale aj mojich starších súrodencov. V období keď som ju dostal, sme ju hrávali aj dvakrát denne, teraz ju hrávame tak 1-5 krát do mesiaca a stále nás baví.

    Možno sa vám zdá čudné, že som dal hre 4,5 a hrávame ju len 1-5 krát do mesiaca. Teraz ju záčínam hrávať častejšie, lebo kamarátom sa chce viac ako súrodencom. Tiež sú s nej hotoví. Moje hodnotenie je 4,5 – výborná hra, hrávame ju často, ešte nás noemrzela.

    Pravidlá su jasné, keby niekomu neboli, tak si jednoduchozahraje tréningovú verziu. Grafika je tiež vynikajúca, tak ako hra sama o sebe. Jediné, čo by som vytkol je veľké množstvo Rytierov a malé množstvo Vynálezov, Monopolov a pod. Veď rytierov je až 14 a Monopolov a pod. je spolu len 6. Bodových kariet sa mi zdá tak normálne.

  59. Ariel

    paci sa mi…

    Musím sa priznať, že túto hru mám už asi pol roka a baví ma stále rovnako. Naučil som ju hrať všetkých známych a keďže má jednoduché pravidlá môžu ju hrať aj deti. Oceňujem najmä originalitu a hlavne to, že každá hra ja úplne iná. Podiel náhody je pomerne veľký, ale keď máte dobré strategické myslenie, môžete si poradiť aj v prípade nepriazne šťastia pri hádzaní kockou. Hra je veľmi zábavná a núti hráča, aby bol stále v strehu. Čo sa týka designu je hra veľmi podarená a všetci si ihned zamilujú najmä ovečky :-)) Jediné co môžeme tejto hre vytknúť , ale aj ostatným podobným hrám, je zbytočne vysoká cena. Inak však túto hru vrelo doporúčam a som si istý, že vám spríjemní nejeden zimný večer.

  60. Sclerosis

    Dokonalá hra
    Osadníky z katanu mě naučil můj bývalý trenér šachu a od té doby na ně nedám dopustit, s tou dvanáctistěnkou je to divný, protože to je tak schválně že některá čísla jsou zvýhodněná a jiná ne… Doporučuji každému, aby si tuto hru vyzkoušel, protože určitě nebude litovat

  61. petko

    supr hra
    Přeneste se v čase do doby objevných cest: Vaše lodě po dlouhé, úmorné cestě plné strádání dorazily k pobřeží neznámého ostrova. Prý se mu říká Katan! Ale Vy nejste jediný, kdo ostrov objevil. I další neohrožení námořníci se vylodili na pobřeží Katanu. Muži a ženy z Vaší výpravy zakládají první dvě osady. Země je naštěstí bohatá na nerostné suroviny. Postupně stavíte silnice, budujete vesnice, ze kterých později vyrostou města. Veškeré dění na ostrově určuje výměnný obchod. Některých surovin máte dostatek, jiné chybí. Rudu za vlnu, cihly za dřevo – obchoduje se podle aktuálních potřeb na právě zamýšlenou stavbu. Je třeba jednat promyšleně! Zakládejte vesnice na strategických místech, obchodujte výhodně, pak budete mít šanci na úspěch. Ale ani Vaši spoluhráči nejsou padlí na hlavu. Vytyčte si cíl: Staňte se pánem Katanu! Osadníci z Katanu znamenali přelom v novodobé historii stolních her. Nejen, že jsou hrou chytrou i vtipnou zároveň. Díky variabilnímu hernímu plánu, který pro každou partii sestaví jinak, se hra vyvíjí pokaždé výrazně jinak a leta Vás neomrzí.

  62. danielraska

    Osadnici a pravidla
    Najlepšia hra, akú som hral. Môžem povedať, že Osadníci bez rozšírenia nie su uplne dokonali. Tato vada sa však nasledujucimi rozšíreniami vymazala. Aj tak si ich rád zahrám. Chcel by podotknúť na jedno pravidlo: Dediny sa od seba stavajú na vzdialenosť 2 ciest.
    Inak aj ako v iných hrach ,tak aj v Osadníkoch platí, že sa pred hrou dohodnú hráči na pravidlach. Poukažem na toto: Dediny sa stavajú od seba na vzdialenosť 2 ciest. Akčné karty sa môžu využiť až nasledujúce kolo. Rytier sa môže použiť aj pred ťahom. Za kolo môžme použiť iba jednu akčnú kartu. To je zaťiaľ všetko čo som chcel podoktnúť k tejto hre.

  63. Yuri

    Osadníci pre 2 a 3 hráčov?
    Osadníci sú oddychová hra určená pre hráčov, ktorým sa nechce navyše moc premýšľať nad každým jedným ťahom. Ak nie ste úplne vytretý tak systém hry rýchlo pochopíte a jediné čo rozhoduje je už len šťastie. Preto sa ani nečudujem niektorým negatívnym ohlasom zarytých hard-core stratégov. Kto od osadníkov očakáva, že si zmeria sily so svojimi kamarátmi v hre dôvtipu a taktiky, tak bude prirodzene sklamaný. Ale ak očakávate pohodovú zábavu pri ktorej si s kamarátmi pokecáte a oddýchnete od stresu, osadníci vás nesklamú.
    Jedným zo záporov osadníkov je práve to, že hra má šťavu len pri hre štyroch hráčov, pretože potom je na ostrove veľa miesta na kolonizáciu. Prečo si ale nezmenšiť ostrov, ak hráte traja? Stačí odstrániť z jednej strany ostrova päť dielov zeme. Z každého druhu jeden (okrem jedinej púšte). Čiže Katan bude mať potom namiesto 19 zemí len 14. Taktiež treba odstrániť žetóny s číslami 3,4,11,10 a buď 5 alebo 9. Voila! A teraz aj trom hráčom bude na ostrove pekne tesno.
    Ak chcú hrať dvaja, tak treba odstrániť ešte ďalšie 4 diely, v tomto prípade je ideálne sa zbaviť navyše aj jedných pastvín, lesa, pola a aj púšte (zlodej sa dá do hry až keď padne 7). Takže zostane 10 zemí, z každého druhu po dve. Odstrániť navyše žetóny 2,12,6,8 a jeden 3:1 prístav.
    Na ďalšie úpravy si už určite prídete sami. Nebojte sa upravovať herné pravidlá a mechanizmy. S trochou vynaliezavosti si môžete aj tú najnudnejšiu hru prerobiť k obrazu svojmu.

  64. Ariadna

    TIP!!! Vyzráli jsme nad čísly!
    Nevím, zda tu už někdo nepsal o stejném nápadu jako jsme měli mi, jestli jo, tak to alespoň zopakuji!!!

    Jelikož je hra udělána pro dvě kostky a nejvíce kombinací je pro čísla 6 a 8 rozhodli jsme si podíl náhody znásobit, ale s tím, že jsou si všichni rovni.

    Zahodili jsme dvě kostky a koupili si v prodejně Albi dvanácti-stěnku. Přičenž ten kdo hodí číslo 1 hází prostě ještě jednou! Získávání surovin je tím pro všechny vyrovnané a nemají šanci jen ti na výhodných pozicích!

    Jinak hra nás baví, ale všeho jen s mírou.
    Takže tři hry za sebou už nejsou to pravé ořechové. :o)))

  65. Peter Novák

    Osadníci sú proste jednička
    Tato hra ma očarila len čo som sa ju naučil hrať. Teraz ju mám aj vlastnú a stále sa ku nej rád vraciam. Odporúčam ju všetkým a to nie len počas dlhých zimných večerov. Myšlienka hry je dobrá, treba pri tom aj trošku popremýšlať, zvoliť stratégiu a vedieť obchodovať a vyjednávať. Ja som sa ju naučil hrať za chvíľku a zvládnu to aj 10 ročné deti s ktorými to hrávame, má vcelku jednoduché a zrozumitelné pravidlá. Ďakujem za túto hru a že ma ku nej pritiahli, akj keď som to veľmi prvý krát hrať nechcel 🙂 .

  66. Marek

    Názor ex-katanáře
    Naprosto souhlasím s názorem, který tady prezentoval Piškuntál, a jen bych doplnil:
    Největší průser je, když k ostatním něco jen tak z legrace prohodíte, nebo mají ještě v živé paměti, jak jsem minule vyhrál a oni si na vás zasednou, takže máte na svém najlepším políčku zloděje pořád a v podstatě z něj nic nevytěžíte, ať vám kostka padá nebo ne a ještě „“lepší““ je to s rozšířením „“Námořníci““, tam ke všemu nikam nedoplavete, protože vám to každou chvíli nedovolí všudypřítomný Pirát, protože ať třeba 6 nebo 8 zrovná náhodou nepadá, tak 7 padá vžycky zaručeně a nejlépe většinou v tu nejnevhodnější chvíli, kdy jste ke všemu zrovna nastřádali hodně surovin v ruce. Mám skoro všechny rozšíření (až na to pro 5-6 hráčů) a hrál jsem snad všechny na našem trhu dostupné historické scenáře, ale pokud se k Osadníkům někdy vrátím, tak jedině jednou se svými dětmi:) Teď doma hrajeme Sankt-Petersburg a na poličce leží Puerto-Rico, na které se chystáme, až přijde pár opravdových hráčů:)

  67. Acer

    JUBILEJNÍ EDICE
    Zdravíčko všichni. Tak jsem si koupil Osadníky z Katanu, jubilejní edici vydanou k 10-ti letému výročí hry. Krabice je celá zlatá a podle obrázků na zadní straně to vypadá na vymodelované domky a cesty apod. Ještě jsem to neotevřel, čekám na Ježíška 🙂 (Bože, že tohle řeknu ve svých 37 letech, to by mně nikdy nenapadlo). Každopádně je to asi dost dobrá investice, stálo to 20 EUR, kupoval jsem to v Rakousku, v TOYS´4´US to mají asi ještě levnější, ale já byl línej sjíždět z dálnice, tak jsem to koupil v takovým malým krámku v Gmundenu. Miluju to městečko, je to nádhera u Traunsee. A ty lidičkové jsou tam špičkoví a hrozně hodní. Manželka si tam v jednom krámku rok co rok kupuje takové ty „“echt““ rakouské halenky a ta paní prodavačka jí rok co rok poznává a říká jí““ „“No já už si říkala, kde jste, to by ani nebyly Vánoce, kdybyste nepřijela!““ 🙂 A to tam jezdíme fakt maximálně jednou dvakrát do roka. Tak jsem zvědavý, jestli příště v tom hračkářství řeknou: „“No, my už si říkali, kde jste, tentokrát tady máme jubilejní zlatou edici na….““ A já to zase koupím 🙂

    Takže abych to uzavřel, chápu to spíš jako sběratelskou záležitost. Kdo miluje osadníky, měl by to mít. Nevím, jestli ALBI doveze nějakou zlatou krabici do Čech, každopádně za ty kačky/EURa by to měl mít každý fanda doma.

  68. paladin91

    Vždy jiná
    To je asi největší předností této hry. Variabilní hrací plán a nevypočitatelná kostka dělají každou partii originální. Hra je určena pro 3-4 hráče, ale zcela si ji užijete jen ve čtyřech., ve třech je na hracím plánu příliš mnoho místa. Během hry jste nuceni čile obchodovat a tak je vzájemná komunikace během této hry na vysoké úrovni a nestává se nudnou ani pro hráče, kteří nejsou zrovna na tahu. Slabinou této hry je snad jen ta kostka a s ní související poměř náhody. Máte-li totiž smůlu a zejména ze začátku hry na kostce delší dobu nepadají čísla Vámi obsazených surovin, stáváte se pouze pozorovatelem obchodování a osídlování Vašich soupeřů, který tak získávají už jen těžko dosažitelný náskok. Přesto hru všem, kdo ji ještě nehráli, vřele doporučuji.

  69. Marty

    Chce to spravedlivou kostku :o)
    Jojo, s kostkama je v této hře problém, protože stavba vesnic a měst spoléhá na pravděpodobnostní rozložení čísel, které se však projeví až při statisticky nezanedbatelném počtu hodů, řekněme 1000, což je však nedosažitelné během jedné hry. Tento hodně velký podíl náhody mě dost štval, takže jsem zrealizoval (virtuální) spravedlivou kostku, na níž během 36 hodů padnou čísla přesně podle pravděpodobnostního rozložení. Celý koncept si teoreticky můžete představit jako pytlík s 36 čísly, v němž je nejvíc sedmiček, méně šestek a osmiček a nejméně (2x) dvojek a dvanáctek. U rozšíření Města a rytíři je k tomu další pytlík, v němž je 36 barev (resp. barevných žetonů nebo něčeho podobného) – 18xčerná, 6xzelená, 6xžlutá a 6xmodrá. Hráč si pak místo hodu kostkami vytáhne jeden „“žeton““ z každého pytlíku.
    Celé jsem to naprogramoval pro Symbian na svém telefonu (čímž odpadají pytlíky ;o) ) a hra se díky tomu stala mnohem vyrovnanější a všichni jsme teď jaksi spokojenejší. Přeci jen to bylo k zlosti, když měl člověk vesnice a města na šestkách a osmičkách a místo toho dokola padaly trojky a jedenáctky :o) Jakékoli strategické plánování pak totiž postrádalo smysl.
    Samozřejmě můžete namítnout, že bez házení kostkami hra ztrácí své kouzlo, nicméně to je subjektivní a záleží to na vkusu každého soudruha. Mí spoluhráči taky nejprve remcali a pak se s tím smířili a taky jsou spokojenější, když dostávají výnosy podle toho, kde si postavili vesnice a města, místo toho, aby výnosy závisely čistě na zlomyslných kostkách :o) I tak ve hře zůstává při 36 hodech dostatek náhody.
    A jinak, jako reakci na předchozí příspěvek, dodávám, že Osadníkům už taky říkáme „“ovečky““ ;o))
    Pak bych ještě dodal, že Osadníky hrajeme už jenom s oběma rozšířeními, které máme (Námořníci + Města a rytíři), a že hlavně Města a rytíři tuto hru velmi zpestřili, a to hlavně díky možnosti výběru více strategií vedoucích k zisku bodů. Nicméně moc nedoporučuju hrát Města a rytíře ve dvou. Jednak jsou („“nekaretní““) Osadníci doporučeni pro 3 a více hráčů (což ovšem není problém – my to ve dvou hrajeme a jde to), ale hlavní problém je v tom, že se účinek zlodějů a „“škodících““ akčních karet nemá mezi koho rozložit, což hru někdy přenáší do osobní roviny a atmosféra houstne ;o))
    Jinak tahle hra se podle mně fakt povedla. Přeju vám hodně příjemných chvil strávených při jejím hraní.

  70. Scherly

    super hra
    Cena je sice celkem vysoká – nicméně za dvoudenní brigádu se na hru dá vydělat a díky kvalitnímu provedení vám jistě vydrží hodně dlouho. Kostka je prevít – taky jsem se přesvědčil o tom, že občas padá trojka častěji než osmička. Ale v tom je právě to kouzlo :-).
    Trošku mi vadí, že pokud jste profláknutej dobrej hráč deskovek, tak vás můžou ostatní tak brzdit, že nemáte skoro šanci – ale i tak se občas zadaří :-)).
    Určitě doporučuju.

  71. greyhound

    Zábavná a pohodová hra
    Hru Osadníci z Katanu vlastním teprve od vánoc, ale za tři týdny už mám za sebou kolem 20 partií, hra nás hned chytla, bohužel nikdy nejsme čtyři, ale i tak jsou to tuhé boje o každý bod, hlavně zpočátku hry. Navíc jsme často byli pouze 2 a zjistili jsme že není úplně marné, když ve dvou lidech hrajeme každý za dvě barvy :-). Myšlenka hry je dobrá, podíl náhody je úměrný typu hry, to že je ve hře náhoda, umožňuje vyrovnané partie a vítězství kohokoliv z hráčů. Také provedení a pravidla považuji za výborné, mínus pro české hráče je asi cena, já mám hru dovezenou od známého z Německa a cena byla výrazně nižší. Nyní ho už uháním, aby mi přivezl i obě rozšíření, protože hra nás opravdu baví a určitě u ní vydržíme dlouho :-))

  72. jerry1989

    Opravdu o logice
    Osadníci z Katanu je hra opravdu o logice a taktice hry, i když i ty kostky dokážou zamíchat pořadím, ale když budete připraveni zvládnete vše. Pro ty, kteří neví oč se jedná, stručný popis pravidel a cíle hry.Vašim úkolem je nasbírat 10 bodů a to tak, že si postavíte vesnice nebo města (Nejdříve musíte mít vesnici abyste mohli mít město). Za vesnice a města zaplatíte určité množství surovin, které vytěžíte pomoci vesnic a měst (Podle toho s jakým prostředím sousedí, město dostává za každou krajinu dvě suroviny), ve hře je pět surovin cihly, dřevo, obilí, kámen a ovce. Ve hře místo stavby vesnice, města nebo cesty si můžete koupit akční kartu, která vám dá určitou výhodu (Např. si můžete vzít z banku jakékoli dvě suroviny nebo si postavit dvě cesty najednou). Kolo se skládá ze tří částí 1. Hod kostkou, podle něj dostanete vy i vaši protihráči suroviny. 2. Obchodování, můžete libovolně obchodovat s ostatními hráči a nebo si vyměnit z banku v poměru 4:1. 3. Stavba, v jednom kole si můžete postavit tolik věcí na kolik máte suroviny. Hra nemá mnoho dílů a částí,i tak je velice zábavná. Jedinou nevýhodou je že hru musíte hrát minimálně ve třech. Jinak hru doporučuji všem, kteří se nebojí u hry přemýšlet.

  73. Fanda

    Osazujte, stojí to za to!
    Všeobecně se ví a uznává, že jsou Osadníci skvělí. Pojmu tedy svůj příspěvek spíš jako reakci na recenzi Piškuntála.

    1. Kostka samozřejmě znamená náhodu. Ano, někdy to vyjde tak, že jsou u sebe některá (některými hráči preferovaná) pole, která mají čísla s vysokou pravděpodobností (tedy 6 a 8). Ale i v tom je skryto kouzlo hry. Stavíte blízko výnosných polí? Dobře, ale budete většinu hry trpět Zlodějem. Stavíte na polích s menší pravděpodobností výnosu? Dobře, ale budete asi pomaleji prosperovat, i když zřejmě v klidu od Zloděje. Včil mudruj, hráči! ;o)
    Navíc to, že je něc pravděpodobné ještě neznamená, že se to opravdu bude stávat nejčastěji. Mám v Osadnících nahráno dost na to abych věděl, co dokáže náhoda za vylomeniny.
    Důležité je balancovat mezi riskem výnosných a nevýnosných polí a přitom si podržet dostatečný rozpyl po plánu, abych minimalizoval vliv hodů kostkou. NEBO zvolím jednu z taktik, které se o výnosná pole a náhodu moc nestarají: obsadím všechna pole jedné konkrétní suroviny apod… Možností je opravdu hodně.

    2. Zahrál jsem už hodně her, kde někdo vítězství vytěžil ze dvou vesnic povýšených na město a zbytek dorazil vojskem a vítěznými body… Strategií je hodně. Navíc hra je v podstatě založená na stavění, tak proč by měl vyhrávat ten, kdo nestaví, když je to princip hry? ;o)

    3. Škodit se dá, a to velmi. Taktickým umisťováním vlastních vesnic, přerušením soupeřovy nejdelší cesty atp. A to škodění nepovažuji za důležitý rys jakékoliv hry.

    4. Hra není podle mého názoru ani tak zprofanovaná jako prostě známá. Myslím si, že na to má plné právo.

    5. Uznávám však, že za rošíření si, stejně jako u Carcassonne, výrobce diktuje PŘÍLIŠ vysoké ceny. Jenže vysvětlete to sběrateli… ;o) Ještě že fungují místa (promiňte, „“reklama““: čajovna mnoha vůní v Liberci ;o), herna „“podlaha lodi““ a podobné ;o), kde si hry můžete zadarmo vyzkoušet, než si je pořídíte.

    6. Tak na jednu takovou soutěž přijďte a dívejte se/ ukažte se!

    Mě se prostě hra líbí, a není asi náhodou, že ji vyžadují i mí přátelé, nepostižení nějakým marketingem nebo „“zprofanováním““.

  74. Darn

    Historický milník
    O Osadnících toho bylo v předchozích recenzích napsáno až až a každý má svým způsobem pravdu. Je naprosto nezpochybnitelné, že Osadníci znamenají zcela zásadní milník v historii deskových her a tuto pozici jim už asi těžko někdo odepře. Většina lidí, které znám (vlastně včetně mě), se k hrám dostala právě přes Osadníky. Tuto hru doporučuji všemi deseti pro lidi, kteří se rozhodli začít s hraním Moderních deskových her a nevědí, po čem sáhnout do začátku. U této hry je úspěch prakticky zaručen a jestli vás nechytnou Osadníci, pak asi hrám těžko propadnete.

    Na druhou stranu v současné době, kdy už jsem si nashromáždil nějaké ty zkušenosti s hrami (a nějaké ty hry), se k Osadníkům zase tak často nevracím a radši sáhnu po jiném kousku ze své sbírky. Možná je to tím, že jsem je hrál už tolikrát, možná je to trochu i tou kostkou (i když i určitá dávka náhody dělá zábavu, jinak by se hrály jenom šachy a spol. 🙂 )

    Osadníkům budiž vzdávána čest a úcta, jaká patří velikánům dějin, já jsi jdu zahrát partičku Portorika 🙂

  75. Honnza

    NO COMENT!!!
    Škoda, že jde hodnocení jen 5 hvězdiček, ale já bych jí osobně dal 500 000 hvězdiček! Moje kamarádka si zalíbila ovečky a nechtěla nic jiného než ovečky,ovečky,a ovečky. Musela si koupit specializovaný přístav na ovce a byl z ní pastevec jak něco. Všichni kámoši, kteří si u mě zahráli Osadníky z Katanu, VŮBEC NELITUJÍ!!!.
    Hratelnost,humor,dělka hry apod. je všechno ideální, jen ten podíl náhody mě celkem vadí. Proto když potřebujete třeba rudu, spoluhráči měnit nechtějí, nemáte suroviny na vesnici u rudy, nemáte žádný přístav, to je prostě to nejhorší!!! A za vše může jen ta kostka. Ta pitomá KOSTKA!!! Nebudu to dál rozplantávat. Prostě vynikající hra.

  76. Stanley

    Ano, je to dobrá hra!

    Nebudu zde stručně popisovat pravidla, protože hra je natolik známá, že to považuji za zbytečné. Pravidla jsou trošku složitější, ale po první či druhé partii už máte jasno.
    Tato hra mi učarovala z několika důvodů:

    + hrací pole je pokaždé jinak složené
    + komunikace s protiháči je důležitou součástí hry při obchodování.
    + ten, kdo zabere „“nejúrodnější““ místa, ještě zdaleka nemusí vyhrát, pokud nezapojí svůj mozek. Myslím, že to platí i v životě – přijdou povodně či krupobití a máte prostě smůlu. Co na tom, že máte nejlepší pozemek.
    + krásně udělaná hra-žetony, kartičky, domečky, prostě všecko paráda.

    – občas se vám může smůla přilepit na paty a náhoda v podobě házení kostek si může s vaší psychikou nepěkně pohrát tím, že i přes „výhodné“ postavení nesklidíte dlouho žádnou surovinu a vaši soupeři sklízejí a stavějí o sto šest. Zvláště na začátku hry je to nepříjemné. A pak najednou zjistíte, že je vám Katan malý a že se nemáte kam rozvíjet a vaší jedinou šancí, jak zdramatizovat hru, jsou akční karty. Jenže ti, co úspěšně sklízeli, už jich mají také pár v zásobě… A máte po žížalkách, jak se říká. Dojmy ze hry jsou pak smíšené a budete mít pocit, že jste prohráli díky smůle a ne kvůli tomu, že vaši soupeři byli lepší. A ten pocit bude nejspíš správný.
    – hra je pouze pro 3-4 hráče. Nejzajímavější je hlavně ve čtyřech.
    – návod není dotažen o některé drobné detaily, ale ty se dají najít na netu.

    Srovnám-li hru například s Tikalem, vychází mi jako vítěz Tikal ze tří důvodů:
    1) Tikal je pro 2-4 hráče a v každé variantě je dobře hratelný. Osadníci jsou pro 3-4 hráče a hra ve třech není zdaleka tak zajímavá.
    2) U Tikala nebudete mít pocit, že jste prohráli kvůli náhodě, protože té je tam minimum a hraje opravdu zanedbatelnou roli.
    3) Pravidla u Tikala se mi zdají jednodušší.
    Naproti tomu jsou Osadníci víc akčnější a zábavnější.

    Hru nevlastním, ale určitě si ji koupím. Kdo rád staví, obchoduje a kolonizuje (a to snad skoro každý), nebude zklamán.
    Doporučuji všem!

  77. Monty

    Osadníci z Katanu a rozšíření na 5 až 6 hráčů.
    Perfektní (vynikající) hra.
    Máme to zkalené jen tím, že rozšíření, nesedí na novější versi hry s umělými figurkami a s oříznutými pemtagramy moře.
    Variabilní strategie a herní plán dává hře vždy nový rozměr.
    Pavel

  78. JaraT

    Osadníci
    Je to dobrá hra, snadná na pochopení s promyšlenou herní mechanikou. Největší předností je, že je pokaždé jiná. Clověk se u toho dost pobaví a pozná charakter spoluhráčů. Byla to jedna z prvních her v mojí sbírce a podle mě představuje milník mezi deskovými hrami. Těžko tuto hru srovnávat s jakoukoliv jinou, je naprosto originální. Tato hra je povinnost pro lidi, kteří alespon trošku propadli deskovým hrám. Hra je krásně provedena.

  79. REM

    Osadníci nic moc
    Už mám za sebou hraní nějakých her, ale k zahrání si Osadníků jsem se dostal až nedávno u přátel, ale zjistil jsem, že to není až taková bomba oproti tomu, jaká je osadníkům věnována pozornost. Oproti třeba Carcassonne nebo třeba Tikalu nbo Jávě je to podle mne takové lepší člověče nezlob se. Už rozdělování prvních vesnic a začátků cest na počátku hry, je nevyvážené a nespravedlivé. Záleží jen na náhodě a nejlíp na tom je první stavěč, který si může vybrat nejvhodnější území a pak hned poslední stavěč, který si může vybrat hned dvakrát za sebou. No a dál je to všechno na náhodě jak padne kostka. Strategie je v téhle hře minimum, nehledě na to, že toho kdo je na tom hodně dobře mohou ostatní totálně zablokovat a nic nenadělá, ať se snaží sebevíc a prakticky nedělá nic jiného, než že neustále vrací do banku polovinu karet. Myslím si, že jsou k dispozici mnohem zajímavější a kvalitnější hry, kterým ale není bohužel věnována až taková marketingová pozornost jak osadníkům.

  80. Piškuntál

    Názor zkušeného Nekatanáře
    Těžko se vzdoruje davu nadšených obdivovatelů…
    ale já mám na Osadníky vlastní názor, docela kritický.
    1. Je tam opravdu velký podíl náhody. Ta se dá trochu eliminovat tím, že člověk nerozestaví plán náhodně, ale s rozmyslem tak, že vyloučí, aby se vedle sebe objevila šestka dřevo s osmičkou jílem, přístav na obilí těsně vedle dvou polí s obilím atp., takže se tam neobjeví místa, která dají tomu, kdo je v úvodu zabere, téměř jistotu vítězství. Ale pořád: je tu ta KOSTKA! Přitom hlavní strategie zní: obsazovat pole č. 6 a 8, protože tato čísla padají nejčastěji. Přesněji: Mají padat nejčastěji… Ten nejschopnější, kdo se téhle strategie dokáže nejvíc držet, bývá často zklamán. Přitom zůstává, že jsou místa zaručeného zbohatnutí. Protimluv? Divné? Katan!
    2. Hra je jednotvárná. Nestačí mi, že je plán pokaždé jiný. To je mizivá výhoda. Daleko důležitější je, že vždy zvítězí ten, kdo prostě nejvíc staví. Jinak řečeno ten, kdo ví, co je právě třeba udělat. A to je pořád to stejné: stavět a občas si vzít bonuskartu… Jakékoliv strategické plánování do budoucna je omezeno na to, kudy povedu cestu. Což není tak těžké, protože málokdy mám na výběr mezi srovnatelnými variantami. Ideálně Osadníky hraje ten, kdo se v každém tahu rozhodne pro to, co je pro něj nejlepší právě v tom daném okamžiku. Budoucnost zaručena.
    3. Nedá se škodit soupeřům. Ne, že bych si liboval v tom, že dělám z protivníků hromádky rosolu, ale je v tom opět to zjednodušení: rozhoduji se jen podle toho, co vyhovuje mně. Na soupeře beru ohled opět jen v tom vedení dálnic. Zloděj? Ale nepovídejte. Celou hru skáče po dvou třech nejúrodnějších polích. Tomu říkám kontrování. :o(
    4. Hra je hrozně, ale příšerně zprofanovaná. Většině to ovšem nevadí, ale ten, kdo je v hrách tak trochu sběratel, to jen tak nepřekousne.
    5. Většina rozšíření je jen trik, jak z lidí dál tahat prachy. Viz bod 4. Na hře jako takové nic moc nezmění, o nějakém apgrejdu nemluvě, jen ji zatraktivní a dál „“zhodnotí““ komerčně. Viz bod 4. (Proč jsou stále dokola „“vylepšovány““ jen Osadníci a Carcassonne? Že by byly tak špatné? :o)
    6. Soutěže v Osadnících? Uhodnete, že s tím, co jsem napsal v bodech 1. až 3. se nemůžu než smát.

    Katanářům zdar! Neušlapte mne ve frontě v Tescu!

  81. pighead

    Skvelá hra (a návod na zníženie faktoru náhody)
    Neviem, čo by sa dalo k tejto hre dodať. Je to skutočně výborná hra, ktorá nemá konkurenciu. Možem snad len podotknúť, že pokial niekomu nevyhovuje faktor nahody, tak nech sa riadi mojím postupom ako ho odstraniť: Namiesto hodu kockou na suroviny, spravte si kartičky alebo žetony, na ktorých bude z druhej strany napísané vždy dvojčíslo, čo by hodili kocky.
    Aby sa neporušilo pravidlo pravdepodobnosti hodu dvoch seststenných kociek, tak urobíte:
    1 žeton s číslom 2, a 1 žeton s čislom 12 2.7 %
    2 žetony s číslom 3, a 2 žetony s číslom 11 5.5 %
    3 žetony s číslom 4, a 3 žetony s číslom 10 8.3 %
    4 žetony s číslom 5, a 4 žetony s číslom 9 11.1 %
    5 žetonov s číslom 6, a 5 žetonov s číslom 8 13.8 %
    6 žetonov s číslom 7 19.4 %

    Čiže dokopy si urobíte 36 žetonov, ktorých keď ich všetky otočíte tak zamiešate a urobíte z nich novú kopku. Tím pádom sa už nemože stať, že by niekto 5 kol po sebe nevyťažil ani jednu surovinu a klesá faktor náhody na minimum.

  82. Chiquitita

    super
    Osadníky jsem dostala k vánocům a hned jsme se začali učit pravidla, která jsou opravdu jednoduchá. Hrajeme pravidelně ve čtyřech a musím uznat, že se jedná o velmi povedenou hru. Nejvíce se mi líbí hrací plánek, který jsme ještě nikdy neměli stejný, každá hra je unikátní. Hra je strategická, ale zároveň jednoduchá, takže se nikdy nikomu nebude kouřit z hlavy při vymýšlení taktiky. Doporučuji k pobavení i oddychu!!!

  83. beo

    Vychytaná hra pro všechny hravé lidi
    K Osadníkům jsem se dostal teprve nedávno a jsem opravdu nadšen.
    Hra je velice jednoduchá na naučení, ale poskytuje nekonečné taktické vychytávky pro zkušené hráče.
    Díky variabilnímu hernímu plánu je každá hra jiná a vyžaduje odlišný přístup.
    Mapu je možné sestavit náhodně, ale osvědčilo se nám spíše cílené rozmístění.
    Například úplně souměrná mapa poskytující rovné šance nebo linie procházející ostrovem.
    Linie zaručují, že žádný hráč nebude na začátku hry moci těžit všechny suroviny, takže obchod se stane nezbytnou součástí hry.
    Velice se mi líbí různé cesty k vítězství a také fakt, že do posledního okamžiku hry není jasný favorit.
    Převaha jednoho hráče ve hře je velmi vrtkavá, což zajišťuje prvek zloděje, který případné spořílky pěkně zkrouhne.
    Nemalý význam mají akční karty, jejichž vliv na hru je značný, ale vyrovnaný.
    Jednu partii jsem vyhrál jen za pomoci akčních karet.
    Jednalo se o hru na mapě „Linie“ (viz. výše) a okolnosti pri rozmisťování prvních vesnic mě omezily na příjem pouze tří surovin z pěti.
    Neměl jsem vůbec příjem materiálu na stavbu silnic a vesnic, což je celkem základní strategický prvek.
    Pomocí obratného obchodování, trochy štěstí a hlavně za pomoci silných akčních karet jsem ve finishi jako jasný outsider totálně překvapil a zvítězil.
    Zkrátka je zde více cest k vítězství a to dělá hru mnohem zajímavější.
    Závěrem bych podotknul, že balení Osadníků působí sice monstrózně, ale vše potřebné ke hře se vejde do malého látkového pytlíku, který je v balení obsazen.
    Tato praktická skutečnost umožňuje vzít hru s sebou v podstatě kamkoli.

  84. J.R.

    Osídlete nově objevený ostrov!
    Když v roce 1995 spatřila světlo světa krabice s nápisem Die Siedler von Catan, právem získala ocenění Spiel des Jahres a pozornost hráčů v celém Německu. Brzy následovalo vydání mnoha variací včetně i čistě amatérských rozšíření, vznikly verze pro PC a Osadníky po internetu hrají jenom v Německu tisíce lidí. Více o tomto fenoménu a také pozvánku na letošní Mistrovství České republiky najdete v tomto článku.

    Hru uvádí jednoduchý a přitom přitažlivý příběh: Za devatero horami neznámé moře omývá břehy ostrova Katan, na jehož pláže právě dorazili první průzkumníci, kteří se snaží o nadvládu nad cennými zdroji surovin. První osadníci staví první vesnice a s postupným rozšiřováním obydleného území dochází k prvním střetům o nadvládu nad celým ostrovem.

    Hrací plán, představující ostrov Katan, se skládá z hexů, což jsou šestiúhelníkové destičky, které možná znáte nejen z počítačových strategických her. Právě absence pevného hracího plánu umožňuje neuvěřitelnou variabilitu při sestavování ostrova, a tím i variabilitu poloh zdrojů surovin. Náhodné sestavení hexů na začátku hry určí, kde se bude pěstovat obilí, kde se budou pást ovce, kde se těží dřevo, kde se láme kámen a kde budou páleny cihly. Tvar hexů umožňuje strategicky umístit vesnice na hranici tří polí, v tom nejlepším případě tedy i tří zdrojů surovin. Vesnice na okraji ostrova sice sousedí pouze se dvěma hexy, ale nabízejí nezanedbatelnou výhodu v podobě přístavů, kde lze směňovat jednotlivé suroviny.

    Tyto suroviny pak lze použít pro stavbu cest, najímání rytířů a rozvoj vesnic na města. Z toho vyplývá, že strategické umístění vesnic zásadně ovlivňuje celý průběh hry. Kromě snahy sousedit svými vesnicemi se všemi surovinami je třeba ještě přihlédnout k prvku náhody. Jaké hexy v daném kole vynáší suroviny, totiž určuje hod kostkami. I když náhodu přímo ovlivnit nelze, šikovným umístěním vesnic lze prvek nejistoty dobře eliminovat. Každý hráč může počítat se zákony pravděpodobnosti, a tudíž očekávat, že čísla 6 nebo 8 padají více než třeba 2 nebo 12, takže je výhodné budovat vesnice právě v okolí čísel, která padají nejčastěji.

    Na hře je také hezké to, že vesnice nelze ničit. Ostrov lze osídlovat pouze šikovnou výstavbou a budováním obchodních cest, které jsou potřeba k přemísťování surovin. A zde přichází na řadu další vynikající herní prvek – obchodování mezi hráči. Pokud se některému z hráčů nedostává surovin, může se s konkrétní poptávkou obrátit na ostatní. Ti na oplátku nabízí, jaké suroviny jsou ochotni směnit. Zde lze uplatnit dvě strategie – buď se snažíte měnit bez omezení to, co je právě potřeba, nebo lépe zbudujete cestu k nejbližšímu přístavu a měníte se “zahraničím”. Nenahráváte tak svým soupeřům, ovšem takto směněné suroviny bývají dražší.

    Neméně zajímavým prvkem ve hře je zloděj. Pokud na kostkách padne číslo sedm, hráč na tahu může pohnout černou figurkou zloděje na některý z hexů, a tak zamezit produkci na tomto poli. Zároveň o několik surovin okrade hráče, jehož vesnice s postiženým hexem sousedí. Jako obranu si lze najímat potulné rytíře, kteří zloděje z vašeho hexu vyženou. Figurka zloděje potrápí každého hráče a někdy může i dočasná nevýhoda zamezit ve vítězství.

    Hra končí, pokud jeden z hráčů získá nejméně deset bodů. Body přináší každá vesnice nebo její rozšíření – město. Město kromě více bodů přináší zejména výhodu ve vyšších výnosech z okolních polí. Další body lze získat za postavení nejdelší cesty, vybudování armády s největším počtem rytířů nebo za speciální bonusové karty.

    Nenáročná pravidla, slabý prvek náhody a strategické možnosti lákají jak začínající hráče, tak ostřílené harcovníky deskových her. A i když nemáte touhu stát se profesionálním Osadníkem, jistě uvítáte množství klubů, které sdružují hráče všech věkových kategorií a rozdílných zkušeností.

    Recenze vyšla na https://zabava.atlas.cz

  85. Danyi

    Super zábava

    Tuhle hru jsem koupil bráchovi a jeho „“mladý““ (promiň Luci :o)) k Ježíšku. Už mě vzali několikrát do hry! Je to fakt bomba! Vzdáleně mi to  připomíná Age of Empires. Rozdíl je v tom, že se u toho báječně bavíte s přáteli. U počítače je to úplně o něčem jiném. Počítačová hra  má své, ale stolní hra je stolní hra!!!

    Stručně něco málo k podstatě hry. Každý z osadníků si má možnost na začátku hry vybrat dvě místa (křižovatky), kam umístí své vesnice s přilehlými silnicemi. Je dobré umístit je tak, abyste měli přísun surovin nutných pro stavbu dalších silnic, vesnic a měst. Jak suroviny získáte? Jednoduše… vaše vesnice hraničí vždy s nějakým typem krajiny, která má svou hodnotu (od 2-12, vyjma čísla 7-viz dále). Součet na kostkách určuje kdo těží, sklízí atd… Každý typ stavby vyžaduje určitý typ surovin. Ty, které se vám nedostávají, můžete měnit s ostatními osadníky, anebo pokud vlastníte přístav, můžete měnit v kurzu 3:1 (ve specializovaných přístavech 2:1). Ti, co nemají přístav a ani se nedohodnou na podmínkách s ostatními, mohou „“výhodně““ měnit 4:1. Vyhrává ten, kdo má první 10 bodů. A jak body získat? Za každou postavenou vesnici se počítá 1 bod, za město 2. Další body lze získat za nejdelší obchodní cestu a největší vojsko. Ale to už zabíhám do detailů. Pro úplnost je možno zakupovat také tzv. akční karty různých typů. Například si můžete postavit dvě silnice zdarma, nebo mít rytíře, použít monopolu a získat od ostatních osadníků všechny jejich suroviny jednoho vámi vybraného typu karty! A to je skoro vše. Abych nezapomněl, ve hře se také vyskytuje zloděj. Pokud padne 7, musí hráč přesunout figurku zloděje z neurodné pouště na libovolné místo. Toto místo pak nedává žádné suroviny. Dá se tak alespoň částečně eliminovat výhoda ostatních a zpomalit jejich rozvoj. I když ne na pořád! Stačí mít již výše zmíněného rytíře(těch je opravdu hafo), anebo si počkat na sedmičku a zloděje přesunout jinam. 

    Provedení vesniček, silniček a měst je perfektní. To samé platí o ostrově a okolním moři. Hra Vás vtáhne a je to
    skvělá zábava! Stavíte, obchodujete, kupujete, kradete …. čas běží a vy se supr bavíte. Hra se ve 4 lidech obvykle dohraje do hodiny a půl. Ale ani to nepocítíte. Skvělá hra. Doporučuji koupit!

    Dávám 4 hvězdy – trochu mi vadí, že pokud se někdo z protihráčů „“rozjede““ má například dvě města a těží vše dvojnásobně, není moc možností na zvrat! Pouze ten zloděj, ale pro toho, kdo má dost surovin neni problém vlastnit rytíře, popřípadě několik (potažmo největší vojsko) a vrátit vám to i s úroky.

  86. Kolík Aťsepicnu

    Hrajeme už nějakej ten měsíc…
    Nebudu tu popisovat herní postupy či pravidla. Předchozí recenze už nastínily nejen to. Výhodou hry je proměnný herní plán, jenž se na každou novou partii seskládá z hexů. To umožňuje nepřeberné množství kombinací a rozmístění nemusí být vždy náhodné, jak je doporučeno v návodu. Další předností je, že hráči jsou pro svůj úspěch nuceni komunikovat a směňovat potřebné suroviny na stavbu mezi sebou, a to i tehdy, nemají-li se po nepříznivém vývoji hry zrovna v lásce. :o)

    Hra je u nás natolik rozšířená, že lze uspořádat i turnaj, a nemusí to být vždy oficiální turnaje dovozců či výrobce. Takovýto turnaj proběhl 9.11.2002 v Tišnově.
    Zůčastnilo se 13 hráčů. (tišnováci, brňáci, i dva pražáci přijeli i když své kořeny v místě konání turnaje nezapřeli) Hrálo se švýcarským způsobem na 4 kola a postupující čtveřice se utkala o ceny. První cenu, hru Dzunka vyhrála Hanička a druhou Kunhandl Šárka  (Nevím čím to je, že ve hře mají takový úspěch ženy? –  viz mistrovství republiky).

    Budu-li považovat turnaj za první ročník, nechť si udělají zájemci o druhý ročník na podzim roku 2003 v kalendáři velký červený puntík.

    Kolík Aťsepicnu

  87. Pavel

    Opravdu skvělé

    Je to opravdu výborná hra, ale musíte se sejít aspoň ve třech, zkoušel jsem to hrát s kamarádem ve 2 a není to ono. Pro dva hráče, ale existuje něco podobného a to karetní hra Osadníci z Katanu.

    V obchodech se dají koupit všechny rozšíření, s českým manuálem, takže i člověk, který neumí německy (jako třeba já) si může také zahrát. K Osadníkům každopádně doporučuju koupit nějaké to rozšíření, asi nejlepší je (pokud nechcete hrát historické scénáře, které jsou mimochodem také výborné) Rytíři a města, kde se dá použít víc karet, různé intriky, rytíře a postavit ne obyčejné město, ale rovnou 3 metropole a tak podobně.

    Každopádně tato hra má poměrně jednoduchá pravidla, takže není problém jí v rychlosti vysvětlit komukoliv a opravdu se u ní dobře pobavíte. Sice záleží hodně na tom, jak vám padá kostka, nicméně co se týče toho padání kostky, tak to můžete částečně ovlivnit tím, kde postavíte sídlo (hází se dvěma kostkama) 5-8 mají větší šanci, že padnou, než např. 2 nebo 12 a podle toho musíte uvažovat, kde se vyplatí postavit vesnici.

    Osadníci jsou prostě výborná hra, zkuste, nebudete litovat. Plným právem tahle hra získala v Německu ocenění Hra roku.

  88. Tomáš

    Osadníci – nejlepší novodobá desková hra?

    Jestli někdo váhá, zda-li koupit za nemalý peníz tuto hru, tak ať si přečtě následující řádky a pak snad už to bude jasné. O jejím úspěchu svědčí i téměř 3 tis. prodaných českých exemplářů a ne nadarmo se pyšní titulem Hra roku 1995.

    Hrací plán se skládá z hexagonů, které jsou v několika druzích: les (z toho hráč získává dřevo), hory (kamení), pole (obilí), louky (ovce), hlína (cihly) a oceán. Kartičky se rozmístí tak, že vytvoří náhodný ostrov uprostře oceánu. Celá hra je založena na opravdu jediném náhodném prvku – hodu 2 kostek. Vše ostatní je už strategie a hlavně komunikace mezi hráči.

    Co tedy vlastně musím? Postavit svoje vesnice na průsečíku atraktivních polí. Každé pole má svojí číselnou hodnotu (v každé hře můžem mít samozřejmě jinou) a jakmile padne součet na kostkách shodný s číslem pole, na kterém stojí moje vesnice, dostávám výnos z tohoto pole. Takže když např. padne 11 a vesnice stojí u lesa s hodnotou 11, odvážím si fůru dřeva (1 kartičku). Co pak ale s kartami? Snahou je stavět nové a nové vesnice a cesty no a ty se právě tvoří z různých výnosů. Např. jednu cestu mohu postavit za kartičky dřeva a cihel. A protože není možné mít na začátku vesnice všude, je zde jediný způsob získávání jiných výnosů: směna.

    Jak krásné – tady nerozhodují peníze, ale za kolik ovcí mohu od tebe získat fůru dřeva, vymění mi někdo obilí za kamení apod. Čeho za kolik, to je vždy na dohodě. Kdo by přesto nechtěl komunikovat, má k dispozici přístavy, kde je daný kurs nebo druh směny, ale stejně se bez smlouvání neobejde. Pro vítězství ve hře musí člověk dobře rozmýšlet umisťování svých vesnic a spojování cest mezi nimi. V rozvinuté fázi hry se vesnice mění na města a to už jde do tuhého. Město vynáší 2 x víc a navíc za každé město mám 2x víc bodů do finálního součtu.

    A protože nejsme v současnosti, nemůžeme si výnosy někam uložit, ale máme je pořád sebou, musíme si dávat pozor na zloděje. Jakmile máte více karet, už o ně přicházíte. Zkrátka se vyplatí neustále stavět. Můžete si samozřejmě také koupit i akční náhodnou kartu, kde můžete získat další body a výhody. A taky můžete ve hře získat primát za nejdelší postavenou cestu.

    Doufám, že jsem Vás už dost navnadil. O tom, že hra chytne opravdu každého, svědčí i to, že jsme jí hráli jak na dovolené na horách, tak i s naší 70letou tetičkou. To byste koukali jak hrála. Už se těším až budu mít větší děti a právě tuto hru si s nimi zahraji. Mám rád i počítačové hry, ale tahle hra svoje kouzlo ani za 20 let určitě neztratí. Fakt se povedla.

  89. Láďa Smejkal

    Ideální vstup do světa moderních deskových her německého typu

    Ve hře je použit zcela originální herní princip – stavba cest, vesnic a měst ze surovin, které pomocí hodu kostkami „“těžíme““ u již postavených sídel. Na ostrově Katan se vyskytuje pět druhů stavebního materiálu – dřevo, cihly, ovce, obilí a kámen (jak se u nás vžilo místo správnějšího překladu ruda či kov). Pro každou stavbu potřebujeme zcela konkrétní kombinaci několika druhů a kusů surovin. Možnost obchodování s protihráči dává každému šanci pořádně „“pumpnout““ toho, kdo shání poslední surovinu na vesnici či město. Když už se nedohodnu s protihráčem, mohu zkusit využít některý z přístavů na hracím plánu. Pro úspěch ve hře je potřeba vhodné plánování rozvoje svých vesnic a měst, obchodnický talent, ale i aby na kostkách alespoň občas padala ta „správná“ čísla.

    Hra má poměrně jednoduchá pravidla a zvládne ji opravdu každý. Představuje ideální vstupní bránu do kouzelného velkého světa moderních deskových her německého typu.
    Kvalitu českého překladu nemohu posoudit, protože hru vlastním v německém originále. Použité dřevěné hrací potřeby, karty i hrací plán působí příjemně.

    Největší výhodou hry je hrací plán, který se pro každou partii sestavuje znovu z šestiúhelníkových polí. Nejenom, že každá hra je pak zcela jiná, ale navíc se vše vejde do malého sáčku. Osadníci proto nikdy nechybí v mém batohu, když vyrážím na dovolenou. Doporučuji vyzkoušet také historické scénáře osadníků a rozšíření Města a rytíři.

Přidat recenzi