Hrajeme.cz
DomůKatalog herPárty hraKrycí jména (Codenames)

Krycí jména (Codenames)

Originální název:
Codenames
Rok vydání:
2015 (česky 2015)
Počet hráčů:
2 až 8
Věk:
Hra je určena pro dospělé hráče a pro rodiny s dětmi od 12 let.
Doba hraní:
Krátká hra – do 30 minut

Katalogové číslo: 13089 Kategorie: Štítky: ,

Popis

Hra Krycí jména (v anglické verzi Codenames) je týmová hra s jednoduchými pravidly a detektivní zápletkou. V této asociační hře se podle nápovědy snažíte určit správné pojmy, které jsou rozložené na stole. Úkolem týmů je kontaktovat všechny své agenty, přitom znají jen jejich krycí jména. Nápovědu ve formě jednoho slova přitom musí stačit.

Jeden v týmu je vždy kapitánem, který napovídá ostatním členům týmu, kde jsou ukryti jejich ostatní tajní agenti, aby je kontaktovali. Známá jsou ale pouze jejich krycí jména. Hrací plochu tvoří 25 karet, které skrývají vaše agenty, nepřátele, neutrální postavy a vraha. Kapitáni se v nápovědách střídají. Úkolem jejich týmů je označit všechny správné karty agentů a vyhnout se kartě vraha. Jediným vodítkem je jim nápověda vyjádřená jedním slovem. Zvítězí tým, kterému se podaří označit vlastní agenty dříve.

Získaná herní ocenění:

Související hry:

Další informace

Počet hráčů

Věk hráčů

Doba hraní

Míra složitosti

Počeštění

Rok vydání

Autoři

Výrobci

,

Hra/Rozšíření

Články na Hrajeme.cz:

Pravidla:

Odkazy:

Video:

Videonávod (Deskofobie, délka videa: 8:12 min.):

 

Recenze

  1. Jakub Dobal

    Krycí jména jsou založena na jednoduchém a výborně zpracovaném nápadu, který zaujme zkušené i příležitostné hráče. Je to chytrá hra, která dokáže vtáhnout a je zábavná i při opakovaném hraní.

  2. Worky

    Lehce pochopitelná a zábavná hra. Dokonce se k hraní zapojili i lidé, kteří naše deskohraní bojkotovali.

  3. Agáta

    Hrajeme vesměs v týmu zkušených hráčů a skvěle se bavíme. Zdá se, že 6 osob je ideální počet, ale i ve 2 je to dobrá zábava.

  4. danix

    Geniálna párty hra, zabaví aj nehráčov. Keď sa začne hrať, nikdo nechce prestať. Odporúčam všetkým aj ako vstupnú hru.

  5. Slado42

    Hrál jsem letos na deskohraní bohužel jen jednu hru, takže hodnocení možná ještě upravím, ale z prvního dojmu mě nějak neuchvátila. Pravděpodobně to chce ale více než 4 lidi a možná klidnější prostředí, tak doufám, že další zážitek už bude lepší.

  6. Frankie

    V soucasnosti u me nejlepsi hra. Idealni i pro nehrace.
    Nesmi chybet na kazde domaci party, silvestru a podobnych akci.

  7. stepanstocek

    Skvělá hra a další Chvátilův klenot. Předtím než si koupíte Aktivity si musíte pořídit Krycí jména a Dixit. Tahle hra funguje ve skupině naprostých nehráčů, i při deskoherním večírku velkých pařmenů. Můžete ji hrát s dětmi nebo se svou babičkou a bude to fungovat. Musím varovat před obrázkovou verzí, kterou podle mě hra víc ztratila, než získala.

  8. KarelZendulka

    Pravidla k pochopení za 2 minuty, nekonečně mnoho kombinací, pro kreativní lidi výborná zábava.

  9. GADICEK

    V jednoduchosti je síla! Tato hra toto přesně vystihuje. A přitom není dvakrát lehká, když už se vám podaří vymyslet slovo rovnou pro tři kartičky, myslíte si, že jste králové, ale pak si všimnete černého políčka a marně zjistíte, že vaše nápověda se dá pochopit i na toto černé pole a vaší krásnou myšlenku vystřídá zklamání. Samozřejmě se též musíte snažit vyhnout tomu, abyste nevědomky radili soupeřům. Skvělá zábava pro každého!

  10. marektomas98

    Velké překvapení roku 2015 (aspoň pro mne). Čím více hráčů tím lépe funguje.
    + Funguje u hráčů i nehráčů
    + Velká variabilita
    – Občas náročné pro toho, kdo napovídá
    – Varianty pro dva a tři jsou hodně umělé

  11. Chrostys

    Párty hra pro každého – Hra je určena i pro naprosté nehráče a z vlastní zkušenosti vím, že kdo ji jednou hrál tak mi pokaždé píše ať ji příště beru opět sebou:) ve hře se hráči rozdělí do dvou špionských týmů (modrý a červený) a zvolí se svého kapitána. Ten se pak snaží poskládat co nejvíce slov své barvy a napovědět je svému týmu. Háček je v tom že může použít pouze jedno slovo a číslovku označující kolik slov kapitán spojil. A aby to ještě nebylo vše tak slova nejsou pouze modrého a červeného týmu. Jsou tam ještě neutrální slova a jeden smrťák, který zajistí týmu ihned prohru :)I když krabice obsahuje „pouze“ několik kartiček je vyzkoušeno že se ani po několika desítkách hodin neohraje. Hra je od Českého autora a získává po světě spoustu ocenění. Za mne mohu jedině Doporučit 🙂

  12. Svob

    Asi chápu proč se hra tolik ujala zde u nás i ve světě, svou jednoduchostí, přesto potřebou přemýšlet, s možností hraní ve velkém počtu hráčů je hra tou správnou kombinací pro zaujetí. Bohužel pro mě je problém to že nejzajímavější je hrát za toho kdo nápovědu dává, bohužel ten ale nemůže jinak mluvit a u párty hry je odříznut od té zábavné části komunikace. Stejně tak na vymyšlení větší nápovědy je potřeba času. A tak ostatní čekají než jeden člověk něco vymyslí, na to zareaguji během minuty dvou a pak zase čekají. Hra je utrpením ve chvíli když si spoluhráči nesednou ve smýšlení.

    Proto si mě hra nezískala.

  13. VinceCZ

    Krycí jména jsou mým šálkem kávy. Opravdu zábavná hra, díky které ještě více poznáte kamarády a jak jsou schopni přemýšlet jinak, že vy. Hráno ve čtyřech lidech, s menším počtem bych si dovolil pochybovat, že by to byla vůbec nějaká zábava.
    Nejvíce mě bavilo vymýšlet to společné slovo pro hádaná pole, byla to vždy výzva.

  14. TondaJ

    Super hra. Jednoduchá pravidla. Rozvíjí slovní zásobu, asociace a představivost. Hrál jsem hru s malými dětmi, s dospívajícími i s dospělými lidmi a také v kombinaci všech. Hrál jsem ji na táboře, ve škole, doma, na návštěvě. Byl jsem i na turnaji v této hře. Vždy jsme, se až na pár výjimek (stejně jako u hodnocení výše), skvěle bavili. Nejzábavnější jsou na hře momenty, kdy si řadoví agenti sami sobě snaží zdůvodnit svůj výběr slov, která podle nich odpovídají zadané nápovědě.

  15. marektomas98

    Pokaždé, když jsme ji hráli, výborně jsme se bavili. Ačkoliv hrát za hlavního špiona může být lehce frustrující. Snažíte se přijít s perfektní nápovědou, která vám přijde jasná, ale druhá strana to překroutí tak, že by vás to nenapadlo ani v nejčernějším snu. Ovšem i toto přidává na zábavnosti celé situace. Opravdu je někdy náročné, udržet kamennou tvář a nenapovědět ostatním. O to více se pak bavíte na konci hry, kdy můžete vysvětlit některé nápovědy.

    Krycím jménům určitě prospívá větší herní skupina. Pravidla obsahují i variantu pro dva nebo tři hráče, ale ve čtyřech se dostáváte k plné hře a od šesti zábava roste exponenciálně. Ovšem i ve dvou se můžete dobře zabavit. V krabici je myšleno i na příliš přemýšlivé hlavní špiony. Pokud máte pocit, že některý z nich přemýšlí déle, než je zdrávo, jsou zde přesýpací hodiny na omezení času. Nebo pomůže trocha alkoholu, ten se však již v krabici nenachází.

    Velkou výhodou je, že se v krabici nachází spousta slov i hromada karet klíčů (možná bych se mohl podívat na krabici kolik přesně, ale jsem prostě líný), takže každá hra bude jiná a bude vás nutit vymýšlet nové nápovědy. Ovšem ta lahev alkoholu tam opravdu není, díval jsem se dvakrát.

    Po grafické stránce není hře co vytknout. Slova jsou psána oběma směry, takže jsou čitelná pro všechny. Kvalita kartonu a karet je vyhovující častému hraní, takže nepředpokládám, že by se karty rychle opotřebovaly.

  16. ChlapecJack

    Prostě libová hra, kde opravdu záleží na tom, s kým to hrajete. Pokud ty lidi dobře znáte a víte, jak oni sami přemýšlejí, tak můžete vytvářet takové nápovědy, kdy by se jiní divili, co to vlastně melete, protože se tak dobře neznají. Velmi důležité je také to, že hru můžete hrát stále dokola a pokaždé to bude jiné, protože kombinací slov je tam strašně moc. Tím, že jedna hra také netrvá nijak dlouho, si každý chce dát další kolo, prohodit role a tak to může pokračovat až do pozdních nočních či ranních hodin. Prostě libová hra.

  17. vendulala

    Pro nás perfektní hra! Dokonce jsme neodolali a hráli jen ve dvou a bavilo! Ale je to určitě i tím, že si párty nepředstavuju jako chlastání a „párty hru“ Activity většinou hraju jen v případě, že se na jedné chatě sejdou lidi, které neznám a kteří by nic jiného nehráli (tj. firemní pobyty pro rodiny s dětmi, uf). Že se u Krycích jmen musí přemýšlet je tak pro mne spíš plus. Boj o to, narvat do jednoho vyřčeného slova víc než tři kartičky, je opravdu vtipný a frustrující zároveň – zvlášť když si u perfektně vymyšleného výrazu pár vteřin po vyřčení všimnete, že pasuje i na soupeřovu kartičku „JAK JSEM TO PROBOHA MOHLA PŘEHLÉDNOUT!“ A jak je možné, že na Macocha, 2 váš spoluhráč neuhádne draka a krokodýla?! A to ani když mu dáte další nápovědu Špilas, 2 a potom Radnice, 2? Prostě funny 🙂 Naprosto doporučuju.

  18. Adam Walder

    Vynikající hra i pro nehráče. Zábavný mechanismus, odhadování, intuice a velká porce zábavy. Nejlépe hratelné ve více hráčích, ale poměrně dobře lze zahrát už od 3, ale nejlepší počet je myslím 4-6. Tohle se Vláďovi Chvátilovi povedlo, myslím, že hra bude ve velkém prodávána po celém světě.

  19. JakSeRodi

    Krycí jména jsou přesně taková jak jsem si je představoval. Někomu tento typ her nemusí sedět, mě ale sedí jak ulitý. Zábava se koná na obou stranách stolu. Když vymýšlíte nápovědy, můžete se u toho i pořádně zapotit, ale když se vám povede vymyslet smysluplnou nápovědu na 2 a více slov a vaši spoluhráči je všechny správně označí, je to skvělý pocit dobře odvedené práce. Na druhé straně stolu, když se snažíte pochopit jaké myšlenkové pochody přiměli vašeho kapitána vyřknout tak nesmyslnou nápovědu a ve chvýli kdy se vám rozsvítí a vy všechno pochopíte je taky uspokojující. Samozřejmě, když ale hrajete s někým kdo má úplně rozdílné myšlenkové pochody, těžko nápovědu rozluštíte, ale všechno je to o cviku. Vřele doporučuji všem.

    Pozor na nájemného vraha je to namyšlený bručoun.

  20. Orel91

    Jakožto člověk, kterému hrátky s jazykem nejsou cizí, jsem byl touto hrou opravdu nadšen. Bylo to něco zcela jiného, než na co jsme byli s přáteli zvyklí a o to více jsme si to i užili. Předem je ale třeba podotknout, že hra stojí výhradně na práci se slovy, což ne každému může vyhovovat.

    Celkový koncept je jednoduchý. Hlavní špioni předávají svým podřízeným identitu tajných agentů. Pomocí jednoho slova musí spárovat co nejvíce „krycích jmen“ na „herním plánu“ tak, aby jeho podřízení bezpečně ukázali na ty správné agenty.
    Tým, kterému se dříve podaří správně určit potřebný počet agentů, vyhrává.
    Je třeba ale dobře volit slova, aby vaši podřízení náhodou nekontaktovali soupeřova agenta a nedej bože vraha!
    Hra je rychlá, svižná a variabilita slov a rozmístění je prakticky nevyčerpatelná.

    + Snadná na naučení
    + Krásná práce se slovy
    + Rychlá, svižná, nevyčerpatelná variabilita scénářů
    + Perfektní procvičení slovní zásoby a protažení mozkových závitů (pokud nehádáte po jedné kartě)

    – Kdo nemá rád práci se slovy, toho hra bavit nebude, je to čistě komunikační hra

  21. Meeshab

    Já jsem z této hry byla zklamaná. Očekávala jsem akci, zábavu,…ale nějak se nezadařilo. Zkoušeli jsme ji dvakrát (v sestavě dva dospělí, dvě děti 11 a 14), potřetí už se do ní nikdo nehrnul. Asi to není náš šálek čaje.

  22. zenitos

    Krátke, rýchle, zaujímavé…

  23. SOVRIN

    Moje hodnocení bude působit asi jako pěst na oko, ale nemůžu si pomoci. Ano, vím o všech těch oceněních, které hra získala a ano, vím i o té spoustě hráčů, které hra nesmírně baví, ale já hru hrál několikrát, v různém počtu hráčů, s různými lidmi (známými i neznámými) a nikdy jsem se u hry nebavil. Kouzlo hry spočívá v kombinaci slov z několika kartiček do jediné nápovědy. Pokud použijete nápovědu na uhodnutí jednoho slova, je to extrémní nuda. Pokud se vám podaří vytvořit nějakou kombinaci, je to mnohem zajímavější, ale pořád mi tam chybí nějaká přidaná hodnota. Už teď vím, že se ke hře nikdy nevrátím.

  24. Sidus

    Párty hru si zřejmě představujeme malinko jinak, než dva lidi, kteří usilovně přemýšlí a ostatní jen čekají, co z nich vypadne. Párty hra by měla být lehká, svižná a hlavně by se u ní měli lidé bavit. Je fajn, že vás hra nutí přemýšlet i jinak, než jste zvyklí, občas nastanou i úsměvné situace, ale jinak nám připadá spíše jako sušší hra. Na zklamání se evidentně podílelo i velké očekávání z excelentního hodnocení, které hra sklízí.

  25. Aendil

    Až neskutočne zábavná hra. Pravidlá vysvetlené za 5-10 minút, hra i pre 12 hráčov. Práve že čím viac, tým je to zábavnejšie. Viac hláv – viac názorov. A viac názorov znamená, že od nápovede „červená“ sa dostanete k slovu „vlak“ (červená = jablko a rajče = raj = rajská zahrada = stanica metra = vlak). A keď vám ako našeptávačovi („šéf gangu“) toto predvedie váš gang, tak smiechu či nemému úžasu sa len ťažko ubránite. Najhoršie, keď pod slovom „vlak“ je ukrytý vrah, o ktorom ste boli na 100% presvedčený, že z nápovede „červená“ nikto nemôže vydedukovať. Za mňa jednoznačne 5/5.

  26. Xaws

    Fantastická párty hra. Díky jednoduchému hernímu mechanismu lehce pochopí každý včetně dětí (8+). Díky interakci všeh hráčů se při ní nebudete nudit. Úplně nás pohltila.
    Herní systém je jednoduchý. Rozdělíte se na dva týmy, které se snaží odkrýt jména tajných agentů napsaných na kartách rozložených do matice 5×5. Dva hráči (velitelé) vám napovídají podle karty s nakreslenými barevými poli kde se nachází jména agentů protivníka. Nápověda může ale být jen jedno slovo, takže velitel musí propojit rozdílná slova v matici tak, aby spoluhráčům napověděl co nejlíp. A věřte, že někdy je to opravdu dost tvrdý oříšek. Tým se pak snaží ze slov vyložených v matici najít ty, které by mohly odpovídat nápovědě. Ale pozor! Ve hře je kromě vašich a soupeřových tajných agentů ukryt i dvojitý agent. Pokud ho odhalíte prohráváte celou hru.
    Díky velkému počtu karet se slovy a barevnými maticemi s rozmístěním agentů se každá hra mění a jen tak se vám neohraje. Nudit se při ní opravdu nebudete.

  27. cSf.Loser

    Rozhodně nejzábavnější počin na poli párty her. Člověku se u hry neuvěřitelně zavaří mozek a krásně dokáže poukázat na to jak každý z nás myslí úplně jinak. Líbí se mi i to, že je hra kompetitivní na rozdíl od jiných párty her, se zde o něco hraje (ano to je skutečně plus). Oceňuji i verzi/verze pro 2 a 3 hráče. Jinak samozřejmě, že čím více tím lépe. Malinký neduh vycházející z konceptu hry je, že hráči, kteří napovídají se dokážou na dlouhou dobu seknout, než ze sebe něco vypotí. Což je docela škoda, ale dá se to přežít. Hraje je jinak super a všem ji doporučuji.

  28. Plastík

    Parádička. Je to hra, kdy se lídrem stává řadovým hráčem po jednom nepřesným tipu. Hra je komunikační, po odhrání si všichni vysvětlujeme, jak, co a proč. Zábava pro partu. Hlavně na zimní večery do pozdních hodin.

  29. jerrrycek

    Na tuto hru jsem se hodně těšil, všude jsem o ní četl, získala cenu hra roku, ale asi jsem se na ní těšil moc. Když jsme si ji konečně zahráli (byli jsme jenom 4 a možná nás bylo prostě málo), tak jsme nechápali, co na ní všichni vidí. Hledání společných prvků různých karet nám přišlo hodně složité a po čase se indicie týkali už jenom jedné karty a byli jsme rádi, když se nám ji povedlo uhodnout.
    Neříkám, že je to špatná hra, to určitě ne, ale asi hodně záleží od hráčů, kteří ji hrají, jestli je to chytne, nebo ne.

  30. matrosh

    Krycí jména mají opravdu zajímavý nápad, ale plný potenciál této hry jsem ještě neobjevil.Hrál jsem to zatím jen ve 4 hráčích a celkem by mě zajímalo jaké to je v 10 lidech. A taky je otazkou jak dlouho dokážou pouhá slova udržet mou pozornost.

  31. Betty

    Hru jsme si pořídili ještě před tímto skvělým oceněním – gratulujeme – a nadchla nás. Pravda, když se nedaří a soupeři jsou lepší, tak je to dost frustrující, což mi u jiných her tak nevadí. Bereme na dovču a vyzkoušíme ve větší skupině, snad se u toho nepopereme :-). Skvělá hra na zapojení mozkových závitů, zlepšení slovní obratnosti, děti asi od 12ti let už můžou být i na té „napovídající“ straně, mladší na té „hádající“.

  32. barborisek

    Hra možná vypadá jen jako spousta kartiček se slovy v krabici, kterých už jsme viděli desítky a desítky… Ale nenechte se zmýlit, tahle hra vás naprosto pohltí. 🙂 Stačí si jí jen jednou vyzkoušet a hned víte jak hrát. Budete chtít otočit kartičky a buď potvrdit vítězství a nebo rozmetat soupeře svými záludnými kombinacemi. Hra vypadá hodně na přemýšlení, ale věřte mi, že si budete hlavu lámat opravdu rádi, jak spojit jedním slovem alespoň dvě slova, která spolu zdánlivě ani trochu nesouvisí. Hra je hratelná znovu a znovu, protože se vám kartičky různě mísí a vytvářejí vám nové a ještě záludnější kombinace. A čím víc hrajete, tím víc slov se vám daří pojit dohromady a tím víc vás to i baví a snažíte se být lepší a lepší. Výborná párty hra, kde můžete při vetším počtu hrát i ve třech hráčích (červení, modří a kolemjdoucí) a nikdo se nenudí. Partu zkušených hráčů dokáže zabavit na neskutečně dlouhou dobu, než se všichni prostřídají v rolích špiónů. Úspěch má ale rozhodně i u mladších hráčů a se krásně hrát i v rodinném kruhu. Jestli si nějakou hru pořít, Krycí jména jsou nejlepší volba. 😉

  33. Sabinah

    Party hra se slovy – velmi zábavná, vhodná i pro nehráče. Zatím jediná hra, kterou můžeme hrát v rodině všichni, aniž by se někdo nudil :). Velké množství slov, takže nehrozí, že se ohraje. Určitě doporučuji.

Přidat recenzi