Hrajeme.cz
DomůKatalog herRodinná hraZámky šíleného krále Ludvíka (Castle of Mad King Ludwig)

Zámky šíleného krále Ludvíka (Castle of Mad King Ludwig)

Originální název:
Castles of Mad King Ludwig
Rok vydání:
2014 (české vydání 2015)
Počet hráčů:
1 až 4
Věk:
Hra je určena pro dospělé hráče a pro rodiny s dětmi od 12 let.
Doba hraní:
Dlouhá hra do 90 minut
Doporučení pro náročné hráče:
Určitě vyzkoušejte, neměla by uniknout vaší pozornosti.

Katalogové číslo: 13027 Kategorie: , Štítek:

Popis

V této hře se stáváte staviteli extravagantního zámku, který má splňovat požadavky krále Ludvíka. Ke stavbě se používají dílky nejrůznějších tvarů. Postupně přikupujete nové místnosti a za jejich postavení a další obestavění získáváte body. Každý má šanci získat také bonusové body za splněné úkoly. Pro každou hru král Ludvík stanoví nové požadavky, takže v nové partii musíte vyhovět jiným podmínkám.

Další informace

Počet hráčů

Věk hráčů

Doba hraní

Počeštění

Rok vydání

Výrobci

Hra/Rozšíření

Články na Hrajeme.cz:

Pravidla:

Odkazy:

Recenze

  1. Lasicina

    Moc příjemná, oddechová a krásně zpracovaná hra. Na místo sice trošku náročnější, ale to se vždy najde 🙂 Doporučuji všem, kdo deskovky nehrají, protože si na ně připadají „hloupí“, a neradi prohrávají. Mozek tady člověk samozřejmě potřebuje, ale jelikož ve hře nikdo nikomu neškodí a každý si buduje vlastní zámek, ani moc nezabolí, když nakonec na body prohraje. Navíc je sranda si z dílků stavět jeden velký zámek jen tak a různě kombinovat 🙂

  2. Betty

    Hra se líbí celé rodině, zas něco zcela jiného, než máme už doma. Ostatním nic neničíte, kocháte se, jak zámek pěkně roste, napínavé až do konce. Po dvou třech hrách se hra výrazně zrychlí. Hratelné dobře jak ve dvou, tak ve čtyřech.

  3. xaws

    Velice dobře propracovaná hra. Hrajete si sólo na svém písečku, vlastně hradu a nikdo vám do toho nezasahuje. Do konfliktu se dostanete snad jen tehdy když vám na začátku kola Stavitel dá místnost, kterou potřebujete jako nejdražší nebo vám ji někdo před nosem vyfoukne. Hra je vyvážená a díky tajný bonusovým úkolům do poslední chvíle není jisté jak to dopadne. Pravidla přitom nejsou nijak složitá.
    Jediná výtka je k designu a zpracování hry. Díky množství drobných kartonových kartiček by si zasloužila pevnější základní plán nejlépe s fochy na jednotlivé místnosti. Takto se vše dost rozsypává.
    Zajímavější je hrát ve 3-4 hráčích. Hráji i s dětmi od 9 let a nemají problém.

  4. Slado42

    Jedním slovem skvělé. Nevím, co bych hře vytknul, protože se mi líbí prakticky v každém směru. Stavění hradu, zajímavý princip dražby a variabilní systém bodování jsou jen příjemnou cestou k onomu krásnému výsledku, kdy se podíváte na svůj hrad i z logického hlediska a říkáte si: „Proč jen je kuchyň hned vedle přezouvárny a kam vlastně vedou tyhle schody…?“ apod. Tenhle aspekt hry, i když nastává vlastně až po jejím skončení se mi líbí nejvíce a i se spoluhráči si ho nejvíce užíváme a dokážeme ještě dlouhé desítky minut tvořit příběhy o našich velkolepých hradech. Vždy jsem hrál ve 4 hráčích a vždy jsem se náramně bavil.

  5. Dejvid97

    Prozatím pro naší rodinu největší překvapení letošního roku, na který se vždy velmi těšíme! Tato hra vás přenese do role budovatele zámku/panství, ve kterém je vašim úkolem vytvořit jeho co možná nejefektivnější uzpůsobení. Velmi oceňuji fungující mechaniky, na kterých je hra založena, dále také vysokovou variabilitu této hry a navíc vyniká svouí tematičností. Máme zkušenost zatím pouze se hrou ve 4 hráčích a jedná se čistou hodinovou zábavu, ve které si dopředu nemůžete být jistí, zda vy budete tím nejlepším stavitelem či nikoliv.

  6. klapinka

    Zámky jsou bezvadná hra, pravidla nejsou složitá, hra zaujme i příležitostné hráče no kdo by se nechtěl postavit vlastní zámek. Hra se dá hrát i ve dvou hráčích, ale ve větší počtu je to větší zábava. Je poměrně náročná na místo, když doprostřed stolu dáte bodovací věž a kartičky s nabídkou místností a každý si začne tvořit vlastí zámek občas zjistí, že mu na stole chybí místo. Přehledové kartičky se systémem bodování a bonusy za uzavřené místnosti jsou dobrým nápadem.

  7. Drahomira Zalubska

    vyborna hra jen se neda hrat s dětmi ktere maji meně než 12 let

  8. cinan

    Originální nápad, mechanismy hezky fungují a jsou propojené s tématem.

  9. barborisek

    5 hvězdiček. Tomu se prostě dá vytknout jen to, že když na to člověk nenarazí náhodou, tak se k této hře asi sám od sebe nikdy nedostane. Tohle je hra, která mě za poslední dobu nejvíc překvapila… Nepoutavá hra, krabice, no prostě asi nějaký stavění zámků – na první pohled. Nekoupili bysme jí. Dostali jsme se k ní náhodou a je to prostě bomba. 😉 Dostane to i hráče, kteří nejradší hrajou Arkham, Zimu mrtvých, Pandemic, a tak. Přitom jen skládáte místnůstky dohromady tak, abyste měli nakonci víc bodů než soupeř. Ale nakonec zjistíte, že Vám ani tak o výhru nešlo. Když se dojede poslední kolo a Vy po sečtení bodů budete úplně poslední, tak se ale stejně budete bavit tím, co Vám z toho všeho spojování nakonec vyšlo. My si pak po hře vždycky představujeme svoje zámky. Např. tak tudy si sejdete do našeho sklepení, kde máme kryptu. No a to protože tady přes ní vodíme vězně do žaláře, který je hned vedle, aby věděli, co je čeká… 😀 Užije se u toho spousta srandy a přitom nejde o žádnou akčňárnu. Krásnej jednoduchej, kterej Vás překvapivě ale opravdu dostane. 😉 Hra probíhá vlastně tak, že se losují místnůstky a v každém kole jeden mistr stavitel udává cenu. Vydělává na tom co ostatní kupují a snaží se dosáhnout toho, aby tam pro něj zbyla nakonec ta místnůstka, kterou by nejvíce chtěl (což je dost problém). Průběžně sbíráte bodíky za místnosti a nebo pak i nakonci dostanete spoustu bodů za „královské odměny“ (takový cíl, co se každý snaží v dané hře splnit nejlíp) a nebo za Vaše skryté úkoly, což dokáže na konci pěkně překopat pořadí. Každá hra je jiná, protože se losují místnosti, skryté úkoly i hlavní úkoly pro danou hru. Ale nakonec každý Váš zámek bude nádhernej originál. 😀

  10. cSf.Loser

    Zámky jsou moc zajímavou hrou, ve které si stavíte vlastní zámek. Každé kolo se jeden z hráčů ujme role stavitele a snaží se rozdělit dílky do cenových kategorií a ostatní si postupně vybírají a platí staviteli. Super princip. Následně se dílky přistaví ke svým zámkům a obodují se dílky. Každý hráč má navíc i své tajné cíle, které se bodují na konci hry. Hra se mi svou jednoduchostí moc líbí, pravidla nejsou náročná, ale musí se sledovat co dělají ostatní. Jedinou velkou výtku je grafika hry. Ta je naprosto otřesná, ale zase je funkční.

  11. Grantissimo

    Tak a teď popravdě, kdo z Vás alespoň jednou nechtěl vlastní hrad/zámek? Vy ne? Ale budete chtít!

    V této mile vypadající hře se nalézá vše co byste od ní očekávali. Strategie, tvůrčí smysl, humor, škodící prvky, skryté cíle, zahradničené a bowling. Začínáte s jednou kruhovou věžičkou s pečlivě vybraným rodovým erbem (LEV vždy vítězí 😉 ). Ještě se ani nenadějete a už máte v jednotlivých kolech na výběr z rozličných místností, zahrad, sklepů, kuchyní a všeho co si jen umíte představit. Jednotlivým přikládáním získáváte body, plníte cíle, však to znáte. Osvěžujícím prvkem je zde pravidelně se střídající role Stavitele. Právě v tu chvíle získáváte veškerou moc a rozhodujete co Váš soupeř bude moci zakoupit a co mu naopak pěkně prodražíte. Za peníze které samozřejmě poputují jen do Vaši kapsy.

    Kdybych měl někomu doporučit zajímavou, klasickou, rodinou, strategicky založenou hru můj tip by byl jasné. Pokud chcete koupit hru, rozšířit sbírku nebo jen postavit zámek tak tohle prostě musíte, opravdu musíte mít!

  12. k.a.tu.li.nka

    Pokud máte rádi budovatelské hry, kde nedochází k přímým střetům mezi hráči, pak tohle je rozhodně dobrá volba. Ačkoli krabice vypadá nezajímavě (nebo alespoň mé oko na první pohled neupoutala), uvnitř se skrývá příjemná hra, vhodná i pro rodiny, která neurazí ani zkušeného hráče. Líbí se mi systém dražby místností (kdy začínající hráč vždy určí hodnotu místností pro dané kolo), stejně tak to, že ostatní hráči platí vždy hráči začínajícímu nikoli banku (což dává prostor strategizování – skutečně chci nějakou místnost natolik, že mi nevadí dát vysokou sumu protihráči?). Pohodová hra na příjemné odpoledne, dobrá i ve dvou hráčích (nicméně ve 4 je zábavnější).

    + nápad, herní princip
    – design a grafické zpracování hry mě nezaujalo, nelogičnost některých pravidel (postihy za sousedící místnosti platí, i když to je jen přes zeď, ale bonusy za sousedící místnosti platí pouze pokud sousedí dveřmi)

Přidat recenzi