Hrajeme.cz

Eclipse

Originální název:
Eclipse
Rok vydání:
2011
Počet hráčů:
2 až 6
Věk:
Hra je určena pro dospělé hráče a pro rodiny s dětmi od 12 let.
Doba hraní:
Velmi dlouhá hra – trvá většinou více než 2 hodiny
Doporučení pro hráče:
Určitě vyzkoušejte, neměla by uniknout vaší pozornosti.

Katalogové číslo: 12847 Kategorie: , Štítek:

Popis

Galaxie byla mírumilovným prostorem po mnoho let. Po zničující Terran – Hegemonské válce (roku 30 027 až 33 364) bylo vynaloženo mnoho úsilí k obnově míru. I přesto dochází k vyostřování sporů které nemohou skončit jinak než otevřeným bojem…

Další informace

Míra náhody

Počet hráčů

Věk hráčů

Doba hraní

Počeštění

Rok vydání

Míra interakce

Míra složitosti

Míra humoru

Doporučení rodiny

Doporučení hráče

Výrobci

,

Autoři

Hra/Rozšíření

Odkazy:

 

Recenze

  1. cinan

    pecka, komplexní strategická hra z vesmíru, přitom poměrně jednoduchá pravidla, vše krásně funguje, výborná atmosféra !!!

  2. cSf.Loser

    Hodně povedená strategická hra typu 4X. Objevujete, těžíte, stavíte, bojujete, vylepšujete. Vše je ve hře obsaženo. Poměrně velký rozptyl hráčů od 2-6 je také plus. Hra se hraje na body což je výhoda i nevýhoda. Souboje dokážou být zdlouhavé. Graficky hra nepotěší, neurazí. Atmosféra tam sice je, ale nic závratného. Líbí se mi poměrně velké množství vylepšení lodí a celkově ekonomický model hry. Hlavní nevýhodu vidím v konci hry, když se každý snaží udělat naprosto optimální bodový tah a hra se začne neskutečně táhnout. prostě atiklimatický konec, škoda.

  3. Kentril

    Hodne dobra hra, jak uz napovida celosvetovy zebricek deskovych her – je v prvni desitce. Tak nejak si predstavuji vesmirnou strategii. Zvolite si rasu, ktera ma nejakou vyhodu a pak uz jen ovladate casti vesmiru, co dobyvate zabrana uzemi. Prvek nahody je jen troji – generovani oblasti vesmiru, zetony technologii a pri boji. Muzete se rozhodnout dobyvat uzemi a tak ziskavat body, nebo jen kolonizovat a budovat, a tak ziskavat body za obsazena uzemi. Pravidla vypadaji slozite, ale je tam spoustu prikladu a pri samotne hre uvidite, ze totak slozite neni 🙂 Hra se opravdu dobre hraje, je svizna, je paradani jak ve 2, tak v 6 hracich! Coz je opravdu skvele.

  4. KOLMI


    Když jsem donesl krabici Eclipse domů, byl jsem ještě v rozpacích. Hra mi sice byla doporučena, ale krabice nevypadá nějak obzvláště bombasticky a cena přes 1400 je prostě už hrozná palba na to aby se člověk spletl. Při otevření jsem užasl, kolik herního materiálu krabice obsahuje. 30ti stranové herní pravidla ve mně lehce opět otřásla mou důvěrou, jestli tohle vůbec zvládnu. Pustil jsem se do toho s vervou a vyloupal jsem vše co šlo, roztřídil a začal číst.
    Pravidla jsou kupodivu docela dobře napsaná takže nebyl problém pochopit základy hry. Nejsem příliš fanda scifi, ale přesto se už při čtení ve mně začal rozhořívat plamínek touhy hrát. Hra mi perfektně seděla. Hexový systém mapy, možnost budování, boje, možnost eliminace hráče a mnohé další bylo to, co mi na ostatních výrazně chybělo.
    První hra se neobešla bez chyb v pochopení pravidel, ale rychle jsme odstranili drobné chybky a vrhli se vzhůru do prozkoumávání vesmíru. Každý hráč začíná se svou bází daleko od ostatních v neprozkoumaném vesmírném okolí. V základní verzi hraje
    2-6 hráčů proti sobě pouze za lidskou rasu. Výzkum nových technologií a zbraňových systémů umožňuje nekonečně tunit vaše bitevníky a základny. Dejte však dobrý pozor, na každou zbraň existuje i obrana a proto je nutné občas vaše lodě přezbrojit a reagovat na tahy nepřítele. Drahé výzkumné body musíte dobře utratit, protože ne všechny technologie příjdou ve správný čas a ne ke všemu se můžete dostat. Zkoumáním okolního vesmíru rozšiřujete svůj vliv, získáváte suroviny a narážíte na cizácká bitevní plavidla, které pokud zlikvidujete, získáte nejen cenné body, ale často i mnohem víc v podobě unikátní technologie či jednorázové surovinové injekce. V kontaktu se spoluhráčem pak musíte rozhodnout, zda s ním uzavřete byť jen naoko alianci, která bude ku prospěchu vás obou, nebo mu vyhlásíte rovnou válku a začnete kolonizovat jeho území. Jak už bývá zvykem, alianční vztahy se někdy trhají, a proto buďte ve střehu, protože může přijít doba, kdy vás přítel zradí a ve chvíli, kdy to nejméně čekáte, bodne dýku do vašich zad a než se nadějete, půlka galaxie , kterou jste ovládali je fuč.
    Nikdy nezapomínejte, že výherce je na konci ten, kdo má nejvíce bodů, k jejichž zisku vedou mnohé strategie. Jakmile do hry proniknete, čeká vás pokročilá fáze. Dokonalost sama, která se vymyká běžnému myšlení a možnostem deskových her.
    V začátku jste všichni hráli za lidi, stejná rasa, stejné možnosti. Podržte se – přichází na řadu 6 unikátních ras, naprosto nových, stačí jen otočit desku hráče, na jejíž jedné straně je člověk a na druhé straně jedna z ras. Každá cizácká rasa má své superschopnosti a jinou srategii k ovládnutí vesmíru. Unikátní technologie a pokročilé výzkumy, naprosto odlišné typy bitevníků, interceptorů, lodí i základem vám pořádně zamotají hlavu. Každá z ras je v něčem silná, ale někde má i slabinu. Bude trvat dlouhé hodiny, než budete schopni alespoň čelit náporu, který vás čeká. Pokud v lidské podobě hra měla stovky strategických postupů, pak v cizácké začíná mít tisíce. Pro ty, co neradi čtou dlouhé články, hru celou hru do plusů a mínusů.
    Každopádně věřte, že tohle je naprostá pecka.

    PLUS:
    + možnost získání vítězství bojovou i mírumilovnou cestou
    + totální eliminace protivníka !
    + kooperace a zrada
    + tuning různých typů raket a nutnost přezbrojování, dle aktuálního stavu
    + 7 unikátních ras, každá v něčem silná a v něčem slabá
    + obrovské množství strategií
    + hexový systém pro unikátní mapu vesmíru v každé hře

    MÍNUS:
    – grafické zpracování ( i když po čase i tomu příjdete na chuť)
    – někdy se stává, že porážka a zrada je tak trpká, že vaši přátelé to berou
    až příliš osobně 🙂
    – věk – jak se dá předpokládat, tuhle hru bych rozhodně nedoporučil dětem. Mentálně
    by to asi nezvládli a na násilí a zradu mají ještě čas.

    Pokud se vám líbí strategické bojové hry, tak tuhle hru rozhodně musíte mít doma.

  5. ta*jemná*

  6. Adam


    Hvězdný systém Pax Finitis, hlavní sídlo Terranské unie, 2618 A.D.

    „“Pane, tři hydranské křižníky vystoupily z hyperprostoru a vletěly do našeho hraničního hustě obydleného systému Tantallus Prime. Pozorovací sondy zaregistrovaly neutronové bomby v podvěsech všech křižníků, Pane. Na orbitu máme jen dvě zastaralé dělostřelecké stanice s ionovými kanóny. Ty je nezastaví, Pane.““
    „“Ať proti nim okamžitě vystartuje letka interceptorů ze základny na Arcturu!““.
    „“Naše obrana ještě není dokončená, stíhači nejsou dostatečně vyzbrojeni, Pane.““
    „“V tom případě kontaktujte Federaci a nabídněte jim hvězdný systém Beta Caeli, pokud zaútočí na Hydrany z týlu.““
    „“Federace má s hydrany dohodu o neútočení a prezident Abraham Setrakian příměří nikdy neporuší…ještě nikdy tak neudělal…Pane.““
    „“To je špatné. Toto není běžný vojenský útok, to je vyhlazovací mise…miliardy lidí zemřou.““
    „“Možná je tu ještě jedno řešení, Pane. Na orbitu Gaey v systému Theta Daedallus je těsně před dokončením bitevní loď třídy Sovereign T.U.S. Andromeda. Zatím není vyzbrojená antihmotovými kanóny a její generátor červích děr dosud nebyl testován, ale…““
    „“Ať kapitán spustí generátory a loď nešetří. Musí dorazit do Tantallu co nejdříve…aby bylo ještě za co bojovat…““
    „“Pane, ano Pane!!!““

    Tato hra mě hned od prvního vyzkoušení nadchla. Autor ´hry je Fin a na hře je to znát. Kdybych ji měl shrnout jedním slovem, řekl bych PRAKTICKÁ.

    Kdybych ji měl porovnat s nejbližší konkurencí, na Starcraftu Boardgame mě děsilo předem určení a omezení akcí, kdy člověk musel v jednom tahu jednou pohybovat, jednou stavět, jednou …. tady je pouze na vás a na vaší pokladně, kolik akcí provedete a máte v nich naprostou volnost. Chystáte se na válku? Přezbrojujete a stavíte nové vesmírné lodě o sto šest. Útočíte? Vaše lodě po několik kol zaplavují soupeřovy hvězdné systémy. Máte velký vědecký potenciál? Vyvíjíte jednu technologii za druhou atd. Proti podobnému, více epičtějšímu Twillight empire mi Eclipse přijde kompaktnější, svižnější a zábavnější.

    Velké plus hry je ideální mix mezi eurovými prvky (management národa, provádění akcí, obchodování se surovinami…) a americkými prvky (zejména vesmírné souboje, které jsou VELMI zajímavě vyřešené hody kostkami; silnější flotila většinou vyhraje, ale není vyloučeno, že i slabší houževnatý protivník soupeře porazí nebo mu aspoň způsobí těžké ztráty; cíle v bitvě si totiž volí útočící hráč, nikoli že by obránce rozděloval zásahy, jak tomu je např. v Axis and Allies a jeho klonech; to vám dává netušené taktické možnosti, např. zaměřit palbu na jinak téměř nezničitelnou loď protivníka a koncentrovanou salvou ji hned na začátku boje rozmetat z oblohy).

    A poslední velký klad – herní doba. I v maximálním možném počtu šesti hráčů, když znají pravidla a nemusí se vysvětlovat, je hra odehraná do 3 hodin. Protože se jedná o de facto civilizační hru se silnými prvky budování, výzkumu, rozvoje i válčení, je to podle mě parádní bilance.

    Závěrem – doporučuji všem hráčům, kteří mají rádi deskovkové strategie. Takhle vyladěná civilizační hra tu ještě nebyla a asi zas dlouho nebude.

  7. Jaromír Kovařík

Přidat recenzi