Hrajeme.cz
DomůKatalog herStrategická hraThrough the Ages: Příběh civilizace

Through the Ages: Příběh civilizace

Originální název:
Through the Ages
Rok vydání:
2006
Počet hráčů:
2 až 4
Věk:
Hra je určena pro dospělé hráče a pro rodiny s dětmi od 12 let.
Doba hraní:
Velmi dlouhá hra – trvá většinou více než 2 hodiny
Doporučení rodiny:
Tuto hru vám nedoporučujeme, najdou se pro vás lepší hry.
Doporučení hráče:
Určitě vyzkoušejte, neměla by uniknout vaší pozornosti.

Katalogové číslo: 12202 Kategorie: , Štítky: , ,

Popis

Jedná se o původní českou hru autora Vládi Chvátila, která si vydobyla celosvětový věhlas. Tato hra původně vyšla v omezeném nákladu. I přesto se propracovala na páté místo v žebříčku www.boardgamegeek.com a v roce 2007 zvítězila v anketě International Gamers Award. Hra je inspirována hraním počítačové hry Sid Meiers Civilization. Podle názorů velké většiny hráčů se jedná o vůbec nejlepší adaptaci této počítačové hry do podoby stolní hry.

Cílem je vyvíjet svou civilizaci (ne zničit ostatní). Armáda s vývojem souvisí, ale není jediným aspektem. Musíte rozvíjet vědu, produkci a starat se o svou populaci (rozvoj zemědělství, náboženství, literatury). To vše vede ke zvyšování úrovně kultury, která je hlavním cílem hry.

Vyšla nová edice Through the Ages: Nový příběh civilizace.

Další informace

Počet hráčů

Věk hráčů

Doba hraní

Počeštění

Rok vydání

Míra náhody

Míra interakce

Míra složitosti

Míra humoru

Doporučení rodiny

Doporučení hráče

Výrobci

,

Autoři

Hra/Rozšíření

Články na Hrajeme.cz:

Pravidla:

Odkazy:

Recenze

  1. XiQiX

    Propracovaná hra se složitým herním mechanismem, ale velmi zajímavým. Hrála jsem pouze jednou ale velmi ráda si hru opět někdy zahraji.

  2. koly

  3. Fargo

  4. Agrael

  5. Dandy

  6. Vašek

  7. vaseklu

  8. Kozzy

  9. Elenai

  10. blackfighter

  11. bacil

  12. OIvanic

  13. Piestany

  14. klok

  15. kokrdal

  16. hraci

  17. Tom

  18. Neila

  19. Nawist

  20. smotla

  21. Brunop

  22. Peter


    Po viacerych ohlasoch na mnohych weboch,i po zhliadnuti rebricku gameboardgeek som sa rozhodol zakupit si tuto hru.
    Dovolim si kratke porovnanie s hrou Civilizacia
    Plus
    1. Hra sa netiahne dlhe hodiny az desiatky hodin ale je hratelna v rozmedzi 1-5 hodin
    2. Herny system je pomerne dobre premysleny
    Minus
    1. Po otvoreni krabice nadislo sklamanie zo spracovania – za tu istu a aj nizsiu cenu je moznost kupit graficky i kvalitou materialov vyrazne lepsie hry
    2. Navod je napisany velmi nezrozumitelne ale to je len nedostatok v obdobi ucenia sa hry
    3. Hru som kupoval lebo PC hra Civilizacia patri medzi moje najoblubenejsie, tato hra vsak obsahuje asi desatinu komponentov povodnej civilizacie, je tu malo prvkov – divov, jednotiek (co ma bavilo na civilizacii najviac – prave variabilnost a vela moznosti), system boja je velmi nestastne navrhnuty

  23. plava

  24. Deth

  25. Tramvaj

  26. Zenitos

  27. Smith-g

  28. yeetik

  29. Terw

  30. Vlad

  31. skyfire

  32. Jan

  33. Lada

  34. steka

  35. Hač

  36. Beholder

  37. Gaspar

  38. Jenn

  39. Mialee

  40. Eyron

  41. Erumoico

  42. Jose

  43. Tristaver

  44. Jindřich „“Desgenais““ Cinka

  45. jendapolic

  46. Dušan Takáč

  47. tondakolik

  48. banda

  49. trupik


    Musím říct, že Through the Ages je výborná hra – hráli jsme ji již mnohokrát a zatím se určitě neohrála. Díky tomu, že je mnoho způsobů jak získávat kulturní body, je i každá partie hry poměrně unikátní a hra se díky tomu neokouká. Je potřeba říci, že je hra určena ale těm nejnáročnějším hráčům, kteří budou ochotni studovat složitá pravidla a hrát hru, která se může protáhnout klidně na dvě nebo tři hodiny. Složitost hry ale není vada, spíše výhoda – pokud jste ten typ.

    Celou recenzi si můžete přečíst na https://trupik.aspweb.cz/deskove-hry/through-the-ages.aspx .

  50. Dodo

  51. Sasa

  52. Tharr

  53. krejcuk

  54. Tygr

  55. Shade

  56. dajo

  57. Jezura

  58. Annie

  59. budkin

  60. oplprokop

  61. jakub

  62. Ranca

  63. GK_voyger

  64. Skymessenger

  65. Markéta

  66. Petr Holub

  67. Shako

  68. Adam


    Velká recenze už byla napsána a asi každý, kdo se v deskovkách trochu orientuje, ví o čem Ages jsou. Proto se v téhle krátké recenzi nebudu zabývat popisem téhle hry, ale napíšu, co si o ní myslím.

    Až doposud jsem měl úzkou skupinu her, které tvořily můj TOP, ale bylo těžké vybrat z nich tu nejoblíbenější. S příchodem Ages se tahle otázka vyřešila s nebývalou silou a dost možná na dloooouhou dobu (nadobro???:) Je hodně výborných her, které si člověk rád zahraje, ale touhletou hrou člověk ŽIJE! Po dohrání partie Ages mám pocit, že jsem za několik hodin prošel historií lidstva, že můj národ vyrůstal, prodělával počáteční strasti, hladomory, války, prošel středověkem, renesancí, vedený odkazem Kryštofa Kolumba nebo Alberta Einsteina, postavil nádherné divy světa, kolonizoval nová území, vybudoval velká města plná honosných budov a skončil s počítačovými laboratořemi, nadzvukovými stíhčkami, řetězci fast foodů a jako vítěz závodu do kosmu. Nebo v kouřících ruinách a sutinách v případě prohrané totální války s některým z „“náckovských““ národů? Po málokteré hře vám ještě po několika dnech v hlavě hučí její průběh, přemýšlíte o rozhodnutích která jste udělali a hrajete sami se sebou hru co by se stalo, kdybych tehdy jinak…

    Největší výhoda Ages je neskutečně silné téma, které ze hry čiší každým tahem, každou novou kartou, která se objeví v řece času. Krásné, precizní zpracování a české texty nové edice přispívají k hratelnosti a hřejí u srdce. Je pravda, že grafika karet mohla být trochu bohatší (zejména u akčních karet typu „“střídmost““, „“vlna vlastenectví““, „“výjimečné dílo““ atd., které jsou pouze textové, si téma karty o obrázek přímo říká). Existující grafika ale je hezká a přehledná.

    Abych to neprotahoval, závěrem chci říct jednoduchou myšlenku: tahle hra si na nic nehraje. Určitě není pro každého, není lehká a není krátká. Ale po jejím zvládnutí odmění tak silným a intenzívním zážitkem, že se vám o některých partiích možná bude zdát.

  69. Merlin

  70. Bobr

  71. murphy

  72. Dr.Lazarus

  73. Tacud

  74. leech

  75. orsej@centrum.cz

  76. belisar

  77. REM

  78. vytick

  79. Richmond

  80. pogo


    Autorem recenze je Ládinek pro http://www.svet-deskovych-her.cz

    Pro autory i hráče asi neexistuje asi větší výzva než hra, která věrně sleduje vývoj lidstva. Hráči si v ní hrají tak trochu na bohy, tak trochu na nesmrtelné vládce jednotlivých zemí. Začínají s malou osadou, ale mohou si časem podmanit celý svět. Kam by dospěl Egypt, kdyby v jeho čele dosud stála Kleopatra? Udržel by Caesar velikost Říma až do dneška?

    Kousek Historie

    Snad každý hráč počítačových strategií zná Civilizaci od Sida Mayera. Nejeden z nás strávil hodiny zakládáním a rozvojem osad, rozšiřováním znalostí svého národa, stavbou divů světa, budováním cest a železnic, zavlažováním a dalšími činnostmi typickými pro tuto skvělou hru. Málokdo již ví, že Sid Mayer se inspiroval deskovou hrou Civilizace, kterou vymyslel Francis Tresham již v roce 1980.

    Kruh se opět uzavřel v roce 2007, kdy Vláďa Chvátil dokončil svoji deskovou či přesněji řečeno karetní Civilizaci (vydaná pod názvem Through the Ages) inspirovanou naopak počítačovou hrou Sida Mayera.

    Říkáte si, že taková desková Civilizace musí být pekelně složitá a časově náročná záležitost pouze pro pár nadšenců? Vláďa Chvátil jako obvykle dokázal jít svoji cestou a vytvořil originální hru, která přináší to nejlepší z civilizačních her a přesto si na každou partii nemusíte brát celodenní dovolenou.

    Rozvoj pomocí karet

    Pojďme se ale konečně podívat na samotnou hru. První, co vás po otevření krabice překvapí, je absence jakékoliv mapy a ohromné množství karet.

    Ano, Through the Ages je ve své podstatě karetní hra a hrací plán slouží pouze pro ukazatele bodů a jejich přírůstků a jako zásobník karet.

    Celá hra probíhá napříč čtyřmi věky, každý z nich má své balíčky civilních a vojenských karet, které obsahují karty typické pro dané období vývoje lidstva. Karet je ve hře poměrně velké množství různých druhů, protože zajišťují veškerý rozvoj národů. Ale nemusíte se bát, lze se v nich dobře orientovat. Často jde o karty jednoho druhu, jejichž efekt se stupňuje s věkem, do kterého karta náleží.

    Druhy karet

    Vojenské karty obsahují události, taktiky, agrese a války. Většina civilních karet symbolizuje vědecké poznatky a technologie, které hráčům buď přinášejí nějaký přímý užitek nebo umožňují stavět budovy, těžit suroviny, produkovat jídlo, verbovat vojenské jednotky, ale i zvyšovat vědeckou kapacitu národa a v neposlední řadě přírůstek kultury. Právě kultura je totiž měřítkem úrovně národa. A upřímně, kdo z vás by nechtěl být vládcem nejkulturnějšího národa na Zemi?
    Státní zřízení a tah hráče

    Stejně jako ve zmiňované Civilizaci Sida Mayera má každý národ své státní zřízení, které může během hry měnit. Státní zřízení především určuje počet civilních a vojenských akcí, které má hráč v každém tahu k dispozici. Pomocí akcí probíhá veškeré dění v hráčově tahu včetně získávání nových karet do ruky i jejich zahrání.

    Asi vás nepřekvapí, že hru začínáte jako starověký despotický vládce. Despocie a některé další karty jsou přímo předtištěné na kartě národa, kterou má každý hráč před sebou. Do začátku národ dostává také pár základních objevů umožňující mu produkovat jídlo, těžit nerostné suroviny a také další rozvoj. Vždy na konci tahu v rámci tzv. údržby národa hráč mimo jiné vyprodukuje jídlo a natěží suroviny, které pak může spotřebovat v dalších kolech.

    Osobnosti

    No uznejte sami, co by to ale bylo za národ bez svého vůdce? Ve hře máte v každém věku na výběr hned z několika osobností. Můžete tak nechat svůj lid vést Alexandra Velikého, Napoleona, ale také třeba Homéra, Einsteina nebo Billa Gatese. Žádný vůdce ale není nesmrtelný a nejpozději na konci dalšího věku vás nechá na holičkách, takže si musíte včas sehnat nějakého dalšího.

    Divy světa

    Stejně jako v Civilizaci, také v Through the Ages můžete pro větší slávu svého národa postavit nějaký architektonický zázrak. Nabídka je opět pestrá, každý věk přináší výběr z těch největších a nejzajímavějších divů světa.
    Through the Ages – nabídka karet

    Přísun karet

    Jak se dostat k novým technologiím, divům a dalším zajímavým kartám? Právě způsob práce s kartami je jedním z geniálních nápadů uplatněných v této hry. Všechny civilní karty „volně plynou“ po speciální hrací desce. Deska je rozdělena na tři části, které určují cenu karet. Většinou se hráči spokojují s těmi nejlevnějšími, za které utratí pouze jednu akci. Naopak nejdražší jsou samozřejmě nejčerstvější karty, každá z nich hráče stojí hned tři civilní akce. Jsou ale okamžiky, kdy přesto nezaváháte a bez ohledu na cenu sáhnete po vytoužené kartě jen, aby vám ji soupeři nevyfoukli, než se dostanete znovu na tah.
    Through the Ages – nabídka karet

    Vždy na konci tahu hráče se karty z prvních pozic odstraní a všechny zbylé karty se posunou a doplní novými. Po vyčerpání zásoby karet daného věku tento věk končí a začíná další epocha v dějinách lidstva.
    Vojenské akce

    Jestli jste z předchozího popisu nabyli dojmu, že vás čeká veskrze mírumilovná hra, musím vás bohužel vyvést z omylu. Hned od začátku máte v každém kole kromě civilních také vojenské akce. Za ně si můžete brát vojenské karty, najímat si armádu a případně také poškádlit své soupeře. Pokud jste na tom vojensky lépe, můžete na soupeře zapůsobit nějakou tou agresí, případně později během hry mu i vyhlásit válku. Zatímco agresí soupeři nanejvýš zbouráte budovu nebo šlohnete pár surovin, taková válka o kulturu už je zcela jiný tabák.

    Through the Ages – vojenské karty

    Mezi vojenskými kartami jsou také karty událostí. S jejich pomocí si můžete opravdu zahrát na bohy. Události se připravují na tzv. balíček budoucích událostí. Těm, které jednou připravíte, už nikdo neunikne. Netušíte ale v jakém pořadí a kdy události z balíčku nastanou! Klidně se vám může stát, že událost, na kterou jste se tak těšili, poškodí nejvíce právě vás.
    Koupit nebo nekoupit?

    Pokud jste článek poctivě dočetli až sem, pak bude asi rozhodování jednoduché. Než ale poběžíte do nejbližšího hračkářství, uvědomte si, že to není oddychovka na půl hodiny. „Civka““ je komplexní hra a žádá si tedy od hráčů značnou časovou investici. Na druhou stranu jim tuto investici vrací maximálně zhodnocenou ve formě skvělé zábavy.

    Autor vás kolo co kolo nutí provádět důležitá rozhodnutí. Co teď? Vylepšit vědu dostavěním univerzity, zlepšit ekonomiku dalším dolem nebo raději řešit sílu? Pokud máte rádi budovací hry a dokážete si na svůj koníček vyšetřit čas, je pro vás Through the Ages jasná volba.

  81. Láďa Smejkal

  82. Matěj Baťha

  83. Jaromír Kovařík

Přidat recenzi