Hrajeme.cz
DomůKatalog herRodinná hraKaleidoskop (Genial)

Kaleidoskop (Genial)

Originální název:
Einfach Genial
Rok vydání:
2004
Počet hráčů:
1 až 4
Věk:
Hra je určena pro dospělé hráče a pro rodiny s dětmi od 8 let.
Doba hraní:
Středně trvající hra – asi 30 až 70 minut
Doporučení rodiny:
Určitě vyzkoušejte, neměla by uniknout vaší pozornosti.
Doporučení pro hráče:
Asi nebudete zklamáni, ale také vás asi nenadchne.

Katalogové číslo: 11471 Kategorie: Štítky: ,

Popis

K barevným symbolům, které jsou vytištěné na herním plánu, postupně přibývají další na dílcích, které hráči přikládají. Pokud přiložíte dílek tak, že spolu sousedí symboly stejné barvy, získáte body v této barvě. Čím více dílků na herním plánu leží, tím více bodů můžete získat. Za každý získaný bod posuňte bodovací kolíček v příslušné barvě na své bodovací tabulce o 1 políčko doprava. Hráči tímto způsobem v průběhu hry získávají body v šesti různých barvách. Na konci hry se hráči započte právě tolik bodů, kolik jich získal ve své „nejslabší“ barvě – v té, ve které získal nejméně bodů. Hráči se tedy musejí snažit o rovnoměrné získávání bodů ve všech barvách, aby žádná z nich nezůstala moc pozadu. Zvítězí hráč, který tímto způsobem získá nejvíce bodů.

S hrou se můžete setkat také pod názvem Genial.

Další informace

Počet hráčů

Věk hráčů

Doba hraní

Počeštění

Rok vydání

Míra náhody

Míra interakce

Míra složitosti

Míra humoru

Doporučení rodiny

Doporučení hráče

Výrobci

,

Autoři

Hra/Rozšíření

Pravidla:

Odkazy:

Videopředstavení hry (MindOK, délka videa: 2:36 min.):

 

Recenze

  1. GADICEK

    Honem honem myslíte na své tahy dopředu a přejete si, aby vám je nikdo nezkazil! Když se toto podaří tak udeříte a sbíráte bodíky. Líbí se mi barvičkové počítadlo. Občas si říkáte, jak bude hra ještě dlouhá a hle, už na vás zbývají poslední dva tahy! Tato hra je příjemnou oddechovkou pro každého 🙂

  2. VinceCZ

    Taková zajímavá rychlovka, kde je opravdu třeba počítat a vymýšlet dopředu tahy. Doporučuji snažit se nedat na sobě najevo, že by vám určitý tah protihráče pomohl nebo uškodil… protihráč vám pak opravdu může pomoci nebo uškodit a i zhatit výhru 😀

    Hráno ve čtyřech lidech a v tomto počtu jsem si to opravdu užil.

  3. dalik

    Plusy:
    – Super logická hra, jednoduchá pravidla, ideál pro rodiny s dětmi. Mindok = kvalitní zpracování obecně.
    – Hru ve 4 lidech zvládneme do hodiny, což je pro děti tak akorát.
    – Pokud někdo hraje doma více strategie a karetní hry (jako třeba my), tak tato hra ideálně doplní a rozšíří domácích sbírku deskových her.

    Mínusy:
    – Asi počitadlo, od kterého se zapichují čítadla bodů barev. Je z tvrdého kvalitního kartónu, ale stejně mám pocit, že po 30 hrách to asi bude už dost volné.

    Resumé:
    – Doporučuji hlavně pro rodiny s dětmi (od cca 7-8 let). Nároční hráči asi moc neocení si myslím.

  4. JakSeRodi

    Abstraktní a logické hry jsou mé gusto. Kaleidoskop je pro mě něco jako dezert. Vždy hrajeme jako takovou sladkou tečku na konci deskoherního večera. Každý kdo má rád logické hry nechť si Kaleidoskop vyzkouší. Budete příjemně překvapeni.

    Pozor pokud nechcete u hry moc přemýšlet. Tady vám to moc neprojde.

  5. Severka

    Tuto hru jsme si zamilovali napříč rodinou. Od 8 do 67 let, od hráčů, kteří potřebují jednoduchá pravidla až po ty, co hrají i ty těžší těžké strategické hry. Jediné, co nás limituje, že hra je pro max. 4 hráče. Ale zajímavá je i ve dvou. Čím více hráčů, tím víc vám hatí plány, ale zároveň rozšiřují vaše budoucí body a vy se jen třesete na to, až na vás přijde znovu řada. Zpočátku hry většinou nevíte, kterou barvu rozšiřovat dřív, tolik se nabízí možností, v závěru už jen myslíte na to, aby vám někdo nevyfoukl třeba jediné vhodné místečko pro vaši barvu. Geniální myšlenou je hodnocení pořadí podle vaší nejslabší barvy. Je nutno tedy rozložit síly poměrně pravidelně, i když vidina dalšího tahu, pokud dorazíte jednou barvou na konec bodovací tabulky je také velmi lákavá. Ale nevyplácí se nechat jednu barvu hodně pozadu. Postupem času zjistíte, že jaká strategie je vhodná, že je lepší spolupracovat a budovat na jednom místě, ale běda, jakmile soupeř zatarasí další cestu. Přesto je hra pokaždé jiná a i věkově mladší hráči mají šanci porazit zdatné vypočítavce.

  6. veru.veru@seznam.cz

    Výborná, skvělá, prostě geniálně vymyšlená hra

  7. SASAN_KING

  8. Agrael

  9. Evasc

  10. Vašek

  11. MestoProDeti.cz


    Po delší době zase hra s jednoduchými pravidly, kterou máte za chvíli odehranou, a přitom není úplně banální.

    Princip hry vychází z klasického domina: na hrací plochu ve tvaru včelí plástve umísťujete kostičky o dvou koncích s vyobrazením šesti barev/symbolů. Postupně tak vznikají celá pole barev, z nichž hráči získávají body. Počítají se všechny symboly ležící v pěti směrech od symbolu, který na desku umístíte (když se zadaří, berete body za obě barvy zobrazené na kostičce).

    Všichni hráči si započítávají body za všechny symboly, vyhrává ten, který má buď 18 bodů ve všech barvách anebo má nejvíce bodů ze všech hráčů ve své nejslabší barvě (podstatou tedy je zvyšovat body rovnoměrně).

    Při dohrání osmnáctého bodu má každý hráč bonusový tah, může tedy umístit další kostičku a posbírat další body. Výhodou tak je kombinovat snahu o vysoké zisky u jedné barvy a zároveň posouvat skóre u své nejméně obodované barvy.

    Napětí přichází zejména v závěru hry, kdy mohou hráči takticky zavírat přístup k barvám, které ostatní spoluhráči nemají a pojistit si tak své vítězství. O získané body posunuje každý hráč barevnou figurku na tabulce, kterou má před sebou.

    Hrací pole je podle počtu hráčů různě velké, při jednom (ano, každý si může hru zahrát i sám, i když si moc nedovedu představit, že by to ještě bylo zábavné) a dvou hráčích se hraje jen na vnitřním bílém poli, při třech hráčích se hranice posunuje o světle šedý okraj a při čtyřech až na tmavě šedý okraj.

    Při méně hráčích se tak dá hra po dohodě rozšířením prodloužit, i když tady už se výsledek příliš nemění. Průměrně hra trvá necelou hodinu a za večer se tak dají odehrát i dvě či více partií. Docela osvěžující hra po různě povedených epických dobrodružstvích na dlouhé hodiny.

    Název: Kaleidoskop
    Autor: Reiner Knizia
    Výrobci: KOSMOS, MINDOK
    Dovozci: MINDOK
    Rok vydání: 2004
    Hrací doba: středně trvající hra – asi 30 až 70 minut
    Počet hráčů: 1 až 4
    Herní systém: desková
    Počeštění: kompletně česká hra dostupná v ČR
    Cena: 699 Kč
    Doporučený věk: od 8 let
    Složitost: jednoduchá

    Autor recenze: Jiří G. Růžička
    Hodnocení: 4,5/5

    Recenze převzata z webového portálu Město pro děti.cz http://www.mestoprodeti.cz – web o kultuře pro děti od 3 do 15 let.

  12. Patrikhm

  13. RadimB

  14. bacil

  15. yeetik

  16. darwin

  17. Lada

  18. rach

  19. Jindřich „“Desgenais““ Cinka

  20. Zedka

  21. PJ

  22. jpmce

  23. jakub

  24. ond

  25. eklp fistronek

  26. Veena

  27. Jarek

  28. pospa

  29. Honza

  30. Markéta

  31. Shako

  32. dilli

  33. Darn


    Jednoduše geniální – to je doslovný překlad názvu nové hry od Reinera Knizii a také stará lidová moudrost, že v jednoduchosti je síla, což podle mého názoru je u her téměř vždy jejich kladem (i když sám mám rád i pár takových, kde toto přísloví zrovna dvakrát neplatí)

    Hra opravdu jednoduchá je. Přikládáním dvojic různých symbolů na hrací plochu se snažíte vytvořit co největší řady právě umístěných symbolů, za které si potom přičítáte body na své tabulce. Symbolů je šest a vyhrává ten, který má největší počet bodů u svého „“nejslabšího““ symbolu (neboli u symbolu, u kterého má na své tabulce bodů nejméně). Zní to složitě a trochu nepochopitelně (ne tak úplně to odpovídá klasické představě, že vyhrává ten, kdo má prostě nejvíc bodů), ale je to taková Kniziova specialitka, kterou ve svých hrách rád používá a která vás donutí hrát „“vyrovnaně““.

    Musím se přiznat, že osobně nejsem velký fanda „“abstraktních strategií““ (Šachy, Dvonn…) a podobně laděných her (i když i u šachovnice mě občas najdete). I přesto si mě Einfach Genial získalo… ani vlastně nevím čím. Možná právě tou jednoduchostí, ve které je síla této hry. Není to sice oddychovka nebo nedej bože hra pro večírky, nelákal bych na ni nezkušené hráče a už rozhodně bych se je nesnažil touto hrou „“okouzlit““. Rozhodně si ji ale znovu a ještě několikrát rád zahraji.

    PS: Doporučuji vyzkoušet na http://www.brettspielwelt.de, kde je nově (od 19.6.2005 k dispozici pro on-line hraní)

  34. Brontik

  35. orsej@centrum.cz

  36. tučňák

  37. Michal

  38. golmon

  39. pogo

  40. Martin Blatný

  41. Jersey

Přidat recenzi